Väst Kalendarium

Av: RF Väst, apr 27, 2013

VÄLKOMMEN PÅ VERNISSAGE

Nu på torsdag 11/4 kl 17-19

Designsamtal med Stina Andersson kl 17.30
Moderator Anna Elzer Oscarson
Var: ADA Formcenter Väst, Masthamnsgatan 3

En utställning som vill väcka tankar om hur vi bygger och vad vi skapar. För vem och hur det påverkar oss alla på olika sätt. Utställningen hoppas få oss att sinnligt greppa storskaliga byggprojekt. Väcka en tanke om våra handlingar och förflytta den till en känsla. Taktila, sensoriska, förflyttande möten mellan en del av jorden och människan som går på den. Eller i detta fall – en del jord vi tidigare gick på.

Utställningen görs i samarbete mellan Stina Andersson och Svensk Form Väst.

Stina Andersson är designer med en Master från HDK-Valand. Hennes utforskande arbete kretsar kring vår relation till vår omvärld. När jorden nu förändras snabbt är vår relation till vår omvärld central och den behöver få fler nyanser. Med utgångspunkt i material, perspektiv och relation vänder och vrider hon på olika föreställningar om hur vi bygger, använder och förhåller oss till vår omvärld. Med sinnliga upplevelser som hoppas kunna förflytta tankar till känslor.

Utställningen är öppen 11-21/4 
tis-fre 11-18
lör-sön 11-16
(stängt måndag 15/4)


VÄLKOMMEN PÅ ÅRSMÖTE & INSPIRATIONSFÖRELÄSNING

När: mån 8 april 2024
Var: Föreningsgatan 2, Gbg
Tid: 17.30 – 19.00

2023 har varit ett lyckat och händelserikt år!
Välkommen att ta del av verksamheten under året som gått och planerna för 2024.

Efter traditionsenligt årsmöte med verksamhetsberättelse genom bilder bjuds vi på inspirationsföreläsning om ‘Skogen – lokal tillverkning, utmaningar och möjligheter!’ av Per Nadén, arkitekt och grundare till Nadén studio som tillverkar möbler av trä, odlade och frästa i en naturligt brukad skog en timme från verkstaden där den byggs och ateljén där den är designad.

Vi bjuder på dryck och lättare förtäring.
OSA senast 6 april till vast@svenskform.se


Design, vardagsliv och hållbarhet, går det ihop?

Det har tre författare till den nyutgivna boken Sustainability through Everyday Designs undersökt. I boken beskrivs hur design kan ge förutsättningar för ett hållbart vardagsliv och hur man kan designa sådana lösningar.

 

VÄLKOMMEN på bokrelease, mingel och föreläsning av designforskarna och författarna Anneli Selvefors, Sara Renström och Helena Strömberg.

Plats: Föreningsgatan 2, Göteborg
När: Torsdag 23 november
Tid: 17.30 – 19.00

Vi bjuder på dryck & tilltugg.
Osa senast 21/11 till vast@svenskform.se

Under kvällen presenteras tankarna bakom boken och olika sätt att förstå och designa för en hållbar vardag, i form av både designteori och praktiska exempel.

Boken Sustainability through Everyday Designs vänder sig till alla som är intresserade av hur man genom design kan skapa förutsättningar för ett hållbarare vardagsliv. Den riktar sig till såväl verksamma designers och studenter som till dig som bara är nyfiken. I boken beskrivs hur de produkter, tjänster, miljöer och system som vi möter i våra dagliga liv kan utformas på ett sätt som hjälper oss att leva gott inom planetens gränser. Boken presenterar också olika sätt att skapa sådan vardagsdesign genom att:

  • visa på sambanden mellan livsstilar, design och hållbarhet
  • presentera olika sätt att förstå och designa för hållbarhet i vardagen
  • ge vägledning om hur du kan arbeta i ett specifikt designprojekt
  • djupdyka i aktivitetcentrerad transformation, ett sätt att designa som tar in vardagslivet i all sin komplexitet.

Bild från vänster, Anneli Selvefors, Helena Strömberg, Sara Renström

Anneli Selvefors är designforskare och innovationskatalysator vid RISE Research Institutes of Sweden. Hon utforskar hur organisationer kan skapa transformativa och hållbara lösningar genom att använda designteori tillsammans med nya verktyg och innovationsprocesser, i relation till teman såsom energianvändning i hushåll och cirkulära erbjudanden.

Sara Renström är designforskare vid RISE Research Institutes of Sweden och en återkommande gästföreläsare vid Chalmers tekniska högskola. Hon undersöker hur design kan stödja mer hållbara sätt att leva, ofta tillsammans med användare genom att utforska både nuvarande och alternativa sätt att leva.

Helena Strömberg är forskare och universitetslärare inom design för hållbarhet vid Chalmers tekniska högskola. Hon kombinerar beteendevetenskapliga och sociologiska teorier med designmetodik för att stödja hållbarhet i relation till mobilitet, energianvändning och konsumtion i hushåll.


Vad hände sen?

1997 mottog årets Formbärare Marit Stigsdotter Utmärkt Svensk Form för pallen knappen.
Hur har arbetet som formgivare sett ut efter det och hur skapar man en klassiker?

VÄLKOMMEN till traditionsenligt firande av årets Formbärare med efterföljande föreläsning av Marit Stigsdotter. Vi bjuder på något gott att dricka och tilltugg.

När: Torsdag 26 oktober
Var: Föreningsgatan 2
Tid: 17.30 – 19.00
Osa: senast 25/10 till vast@svenskform.se

Motivering:
Med finstämd skicklighet och en stark känsla för material, form och funktion, visar Marit Stigsdotter hur man skapar produkter som består över tid. 1997 fick hon Utmärkt Svensk Form för pallen Knappen och har sedan dess uteslutande samarbetet med svenska producenter. Marit har ett starkt engagemang för naturens resurser och människans, både designerns och brukarnas ansvar att förvalta den väl, vilket genomsyrar hennes mångåriga arbete som formgivare, utbildare och skribent.


Ung Svensk Form 2023
Textilmuseet / Textile Fashion Center, Borås

VÄLKOMMEN till invigningen den 2 september


I utställningen visas de 23 vinnarna av 25-årsjubilerande Ung Svensk Form. Formgivarna bjuder in publiken att reflektera över vad design kan göra för människor och samhällen. De gör det med möbler, mode, konsthantverk, arkitektur, industridesign och grafisk formgivning.

INVIGNING 2 SEPTEMBER KL.13.00
Utställningen presenteras av Tor Lindstrand – Juryordförande Ung Svensk Form, Arkitekt och delägare på LLP arkitektkontor, lektor på Inredningsarkitektur och Möbeldesign, Konstfack.

Samtal med fyra av årets vinnare:
Matilda Envall, The Story of a Dress
Olle Sahlqvist, Biomimicry Furniture design
Axel Danhard, På nya Spår
Karin Bäckström, Seemingly Ordinary

Svensk Form Väst arrangerar en bussresa från Göteborg till Borås
Avresa kl 11.00 samling på Föreningsgatan 2 – Beräknad hemkomst ca 16.30
Anmälan senast 31/8 till vast@svenskform.se
Kostnadsfritt och fri entré till muséet. Vi bjuder på buss-fika

Utställningen Ung Svensk Form 2023 är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum. Utställningen på Textilmuseet presenteras av FORM & Folk och Svensk Form Väst.


NOMINERA till Årets Formbärare i Väst 2023

 

Vem tycker du har gjort/gör något extraordinärt för västsvensk form och ska få representera Svensk Form Väst? Det kan vara en person, organisation eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet med koppling till Västra Götalandsregionen. Gärna med fokus på design för ett hållbart samhälle.
Mer info och nomineringsblankett

Maila senast sön 3/9 till vast@svenskform.se


FORMVISARE-EVENT

Torsdagen den 17 augusti kickstartar vi hösten med att fira våra Formvisare Jonas Forsman och Hampus Penttinen.

Var: Föreningsgatan 2
Tid: kl 17.30 – 19.30.

Under kvällen får vi ta del av Jonas och Hampus arbete.
Vi bjuder på enklare förtäring och dryck.
Osa till vast@svenskform.se

Motivering:
Hampus Penttinen: Hampus är en designer vi bör hålla ögonen öppna för i framtiden. Syftet med design är ju som vi alla vet till för människan, fysiskt liksom sinnligt. Detta lyckas Hampus kombinera. Vi ser fram emot mer!

Jonas Forsman: Utan att tumma på bekvämlighet VS vår planets hållbarhet, skapar Jonas nytänkande sittmöbler utifrån materialens möjligheter. Med stor erfarenhet av produktformgivning tar Jonas klivet vidare och ställer frågan: hur löser vi de stora utmaningarna inom materialområdet vi står inför? Kanske är självbärande textil för att skapa bra komfort, samtidigt helt återvinningsbar och med utbytbara delar, vara ett av svaren.

Bild från vänster: Jonas Forsman, Hampus Penttinen


MAGI OCH ELEGANS, MODE OCH KERAMIK

Nu är det dags igen för den populära vernissagebussen till Rian designmuseum i Falkenberg!

Där öppnar två nya utställningar:
”Jag är Marina Kereklidou” en återblick på den inflytelserika modeskaparen och stylistens arbete från 1990-talet och framåt och ”Lerans magi – Skandinavisk keramik genom hundra år”.

Bussen avgår från vår lokal på Föreningsgatan 2 i Göteborg och gör stopp på vägen vid Kungsbacka central för att plocka upp deltagare. Bussresan arrangeras i samarbete mellan Svensk Form Väst och Rian och är kostnadsfri. Under dagen ges ett program med presentationer och konstnärssamtal – se program nedan!

Boka din plats genom ett mejl till tina.kasperssononnerth@falkenberg.se och ange om du åker med från Göteborg eller från Kungsbacka. Antalet platser är begränsat.

Hålltider för dagen:
10.15 Samling Föreningsgatan 2, Göteborg.
10.30 Avfärd.
11.00 (ca) Avfärd Kungsbacka central.
12.00 Ankomst Rian.
12.30 Levande musik med en grupp stråkelever från Falkenbergs kulturskola (Projektrummet, vån 1).
13.00 Välkomsthälsning med museichef Love Jönsson (utomhus vid entrén).
13.10 Invigningstal av professor Kerstin Wickman (utomhus).
13.20 Marina Kereklidou i samtal med Rians curator för design Helena Hertov (utomhus).
14.00 Konstnärspresentation av keramikern Gunnar Larsson, Hönö (Ateljén, vån 2).
14.30 Rundvisning i utställningen ”Lerans magi” med donatorn Björn Mathiasson (vån 3).
15.00 Hemfärd med bussen.
16.00 Ankomst Kungsbacka central.
16.30 Ankomst Föreningsgatan 2

Det finns möjlighet för dem som kommer med bussen att förbeställa en lunchsmörgås i Rians café. Denna gång är det en matig, vegetarisk ciabatta med fetaoströra, spenat och picklade grönsaker för 80 kr. Förbeställ gärna för att hjälpa oss förebygga väntetider i caféet. Förbeställ din smörgås samtidigt som du bokar plats på bussen via tina.kasperssononnerth@falkenberg.se (obs, boka smörgås senast fredag 19 maj).

Under bussresan berättar Anna Elzer Oscarson, verksamhetsledare för Svensk Form Väst, och Love Jönsson, museichef på Rian, om vad som är på gång inom deras organisationer.

Läs mer om utställningarna här.


VÄLKOMMEN PÅ ÅRSMÖTE & INSPIRATIONSFÖRELÄSNING

När: onsdag den 29 mars
Tid: 17.30 – 19.00
Var: Föreningsgatan 2
OSA: till vast@svenskform.se senast den 27 mars

Program:
– Traditionsenligt årsmöte med verksamhetsberättelse genom bilder.
– Presentation av styrelsen och vad som händer 2023.
– Inspirationsföreläsning av Camilla Boström, Formvisare 2022. Vi får ta del av Boströms spännande arbete i gränslandet mellan konst och design, med exempel från Pompei Street Festival och gestaltningsuppdraget i Stuveriet, Stena Fastigheter.
Vi bjuder på dryck med tilltugg.

Välkommen att vara med och påverka verksamheten framåt.
Vi vill gärna höra din röst, har du förslag eller idéer på hur vi kan utveckla verksamheten framåt. Berätta gärna det för oss genom att maila några rader till vast@svenskform.se

Vi ses!
Dagordning Årsmöte Svensk Form Väst_2023
Verksamhetsberättelse 2022 med bilder Svensk Form Väst


DIREKT FRÅN PARIS TILL GÖTEBORG

VERNISSAGE tors 20 oktober kl 17.30 – 20.00

Föreningsgatan 2
Osa senast 18/10 till vast@svenskform.se
(begränsat antal platser)
Secrets From The West – 16 formgivare i en utställning där poesin, berättelser och en kärlek till hantverk och material står i centrum. Etablerade designers sida vid sida med passionerade nyutexaminerade. Mönsterformgivning, belysning, möbel- och produktdesign, skulpturer och nya innovativa material.

En gemensam grund är nyfikenheten på hur man kan ta gestaltandet av det nordiska designuttrycket vidare och hur hantverk, design och industriell produktion på bästa sätt kan mötas. Och hur vi alla kan vara med och forma en hållbar framtid.

Utställningen har öppet:
Fredag 21/10 kl 10 – 16
Lördag 22/10 kl 11 – 15

VÄLKOMNA!

NOMINERA till Årets Formbärare i Väst 2022

 

Vem tycker du har gjort/gör något extraordinärt för västsvensk form och ska få representera Svensk Form Väst? Det kan vara en person, organisation eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet med koppling till Västra Götalandsregionen. Gärna med fokus på design för ett hållbart samhälle. Mer info och anmälningsblankett

Maila senast 20/9 till vast@svenskform.se


En heldag hos tillverkare med SPOK!

Följ med och lär dig mer om klassiskt varmsmide, innovativa textilfabriker, modern tryckteknik och klassisk tapettillverkning.

När: tisdag 27 september kl 8.00 – 17.30
Var: Avresa / hemkomst Föreningsgatan 2, Göteborg
(Det finns möjlighet att ansluta sig i Borås, meddela i anmälan)

Anmäl dig senast 22/9 till: anna.elzer-oscarson@s-p-o-k.se
Begränsat antal platser, yrkesverksamma kreatörer i regionen ges förtur.

Kostnad: Studieresan är kostnadsfri.
Möjligheter finns att köpa till lunch.
(avanmälan efter 25/9 debiteras med 100:-)

SPOK Västra Götaland drivs i samarbete mellan Förvaltningen för Kulturutveckling, Svensk Form Väst och Dacapo Mariestad. SPOK Västra Götaland är finansierat av Västra Götalandsregionen. Form/Design Center är huvudman för SPOK Sverige.


Vernissage på Röhsska – UNG SVENSK FORM 2022

Bild: Hanna Linnea Ryd, Grandmother of Cats – Dressed Drunk. Foto Daniela Ferro

Lördag 24 september invigs utställningen kl 13.00 med välkomsttal av museichef Nina Due. På plats är även Mats Widbom VD för Svensk Form och Anna Elzer Oscarsson från Svensk Form Väst som presenterar några av formgivarna som närvarar under vernissagedagen.

I Ung Svensk Form 2022 visas 25 projekt av unga formgivare som visar på hantverksskicklighet, materialkänsla och en vilja att förbättra framtiden. Tillsammans representerar de utställda verken ett unikt tvärsnitt av dagens centrala teman inom såväl designvärlden som världen i stort.

Utställningen pågår från 24 september 2022 till 6 november 2022.
Fri entré för Svensk Forms medlemmar mot uppvisade av medlemskort.


BUSSRESA TILL RIAN

ÄNTLIGEN!!!
Nu tar vi upp våra populära studieresor igen.
Först ut är vernissagebuss till RIAN designmuseum i Falkenberg
Lördag den 17 september

Anmäl till malin.henningsson@falkenberg.se
Ange om du åker med från Göteborg eller från Kungsbacka.
Antalet platser är begränsat.

Bussresan arrangeras i samarbete mellan Svensk Form Väst och Rian och är kostnadsfri.

PROGRAM
Retrospektiv utställning med Elisabet Eriksson verksam i Göteborg och utbildad vid bland annat Stenebyskolan och HDK. Egensinne, ett starkt uttrycksbehov och en omsorg om världen runtomkring är kännetecknande för Elisabet Erikssons konstnärskap. Hennes separatutställning på Rian fokuserar på textila material och samlar verk från de senaste två decennierna, med inlån från privata och offentliga samlingar. Elisabet Eriksson broderar med kraftfulla, fria stygn på återbrukade textilier som lakan, handdukar och klädesplagg. Till utställningen publiceras en rikt illustrerad katalog med texter av konstkritikern Sara Arvidsson, poeten Lina Ekdahl, gatukonstnären Daniel Götesson a.k.a. Ekta samt textilkonstnären Annika Ekdahl

I Projektrummet ställer de båda Konstfackstudenterna Matilda Frid och Jont Sonja Nilsson Rundgren ut sina examensarbeten från avdelningen för Smycke och corpus. Dessutom visar Rian en utställning med nyförvärv till samlingarna från de senaste fem åren, med exempel inom både design, konst och kulturhistoria.

Mellan 13.00 och 14.20 är det ett intensivt vernissageprogram i ateljén på Rian med tal, diktuppläsning, samtal och konstnärspresentationer.


SECRETS FROM THE WEST på Svenska Institutet i Paris 2 – 25 sep

Svensk Form Väst presenterar 16 formgivare från Västsverige i en utställning där poesin, berättelser och en kärlek till hantverk och material står i centrum. Etablerade designers sida vid sida med passionerade nyutexaminerade. Mönsterformgivning, belysning, möbel- och produktdesign, skulpturer och nya innovativa material.

En gemensam grund är nyfikenheten på hur man kan ta gestaltandet av det nordiska designuttrycket vidare och hur hantverk, design och industriell produktion på bästa sätt kan mötas. Och hur vi alla kan vara med och forma en hållbar framtid.

Designers
Robert Curran, Cecilia Eduards, Emily-Claire & Erik Goksøyr, Esbjörn Grip, Matilda Hunyadi, Emeli Höcks, Markus Johansson, Sami Kallio, Ulf Linder, Anna Elzer Oscarson, Hampus Penttinen, Cecilia Pettersson, Lill O Sjöberg, Jakob Tangen, Maria Zeilon

Utställningen är en del av Swedish Secrets som görs i samarbete med Swedish Design Movement och Svenska institutet i Paris

Download catalog SECRETS FROM THE WEST

Photo Färg & Blanche, Graphic Design Stina Wirsén

 

SECRETS FROM THE WEST
Svensk Form Väst invites you to take part in a diverse world of design from western Sweden. Furniture, textiles, lighting, product design, sculptures and new innovative materials will be exhibited.

Side by side, you will find works from established design veterans and passionate new graduates. These designers, in their own curious, poetic and innovative ways reflect the craft, industry, environment and optimism of western Sweden.

Get a glimpse into the personal relationship each designer has with their work and the place where their work is done. As they reveal the inspirations and considerations behind each object, they also hope to inspire you to take part in shaping a sustainable future for us all.

Influenced by western Sweden
Everything around us moves and affects us. For designers, this is particularly important to consider: In what way does our habitat affect what we create? In the details of these designs and through the narration of the designers, one can find clues to how western Sweden has influenced the goals, shapes, materials and construction of these works. Come, observe, and discover Secrets from the West.


Under 3 Days Of Design i Köpenhamn presenterar Svensk Form Väst  ’WOODISH’ av Ulf Linder och Roger Persson

15-17 juni 2022 på DDcated i Kongernes Lapidarium

För mer ino och kontakt:
Ulf Linder
ulf@studiolinder.se
Instagram @studiolinder

Roger Persson
info@rogerperssondesign.se
Instagram @happy_roger

SvenskFormVäst_Woodish_3daysofdesign

Läs mer om projektet WOODISH och utställningsobjekten här:
Woodish_Ulf Linder_3daysofdesign
Woodish_Roger Persson_3daysofdesign


STUDIEBEÖSK hos HURRA PANGPANG

Välkommen att följa med på studiebesök & workshop!

När: tors 28 april kl 17.30 – 19.30
Var: HURRA PANGPANG studio på Masthuggstorget Göteborg
(Östra Sänkverksgatan 2, Göteborg)

  • Izabella Simmons & Hanna Linnea Ryd som driver HURRA PANGPANG berättar om sin verksamhet och designprocess samt deras egna rationella återbruksverktyg, som ligger till grunden för allt de skapar.
  • Mini-workshop – vi får testa HURRA PANGPANG’s verktyg för återbruk. Ett spel för att frigöra designprocessen – tillgängligt för alla grenar av skapande, konst och design. Ta gärna med plagg, pryl eller accessoarer från ditt eget hem att arbeta med. Utöver detta finns annat material på plats.

Vi bjuder på dryck och enklare tilltugg.

Osa: vast@svenskform.se senast 27 april
Begränsat antal platser

Om HURRA PANGPANG 
– en återbruks studio i centrala Göteborg med drivkraft att göra klädkonsumtionen mer hållbar, genom ett personligt åter-brukande av dina minnes-laddade plagg eller tillhörigheter!


Svensk Form Väst årsmöte 2022

Förutom traditionsenligt årsmöte bjuder vi under kvällen på inspirationsföreläsning och pizza med dryck.
Vi ser fram emot en trevlig kväll tillsammans med er medlemmar.

VARMT VÄLKOMMEN!

När: torsdagen den 7 april
Tid: 17.30 – 19.00
Var: Föreningsgatan 2
OSA: till vast@svenskform.se senast den 4 april.
Vi ses!

Dagordning Svensk Form Väst_2022
2021_verksamhetsberättelse _SvenskFormVäst
FORMVISARE 2022

DAGS ATT SÖKA UTSTÄLLARSTIPENDIUM
Stipendium för utställning eller på annat sätt spridning av västsvensk form internationellt. Tack vare stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd har Svensk Form Väst glädjen att kunna dela ut fem stipendier a´ 20 000 SEK.

Pga Covid-19 har vi i år anpassat sökkriterierna. Vi väljer därför att 2022 stödja även projekt som på annat sätt än fysiskt resande bidrar till att sprida västsvensk form internationellt. Stipendiet kan sökas för utställning fysiskt internationellt, men även för tex att genom digitalt eller på annat gynnsamt sätt sprida västsvensk form internationellt.

Klicka här för att hitta all information, ansökningsblankett och vad som mer krävs för att söka

Sista ansökningsdag är den fredag den 28/1-22

Eventuella frågor besvaras av vast@svenskform.se
eller Anna Elzer Oscarson, anna@aeo-studio.com tel 0708-400850


FIRA ÅRETS FORMBÄRARE

Formbärare i Väst 2021 är
NEW ORDER ARKITEKTUR

Detta vill vi fira tillsammans med er!
Välkommen till diplomutdelning, mingel och föreläsning med Formbäraren.

När: onsdag 17 nov
Tid: 17.30 – 19.30
Var: Föreningsgatan 2, Göteborg

Motivering:
”New Order Arkitektur visar genom sitt arbete hur ett gränsöverskridande möte mellan arkitektur, design och konst ger liv åt en lekfull arkitektur där deras öga för väl sammanhållen form syns från idé till detalj. Deras arkitektur är innovativ, uttrycksfull, färg- och formstark och skapas för att upplevas och användas vilket syns i de berikande miljöerna som vi är lyckade att få ta del av.”

Vi bjuder på dryck och tilltugg
OSA: senast 15/11 vast@svenskform.se  begränsat antal platser


INVIGNING – UNG SVENSK FORM 2021 
Textilmuseet i Borås

Hoppas ni alla haft en skön sommar!
Vi kickstartar hösten med att bjuda in er till invigningen av utställningen Ung Svensk Form 2021 på Textilmuseet i Boråslördagen den 4 september.

Vi har hyrt en buss för er som vill åka med oss från Göteborg. Visst skall det bli härligt att äntligen få möjlighet att träffas igen, utbyta tankar, idéer och inspireras av det senaste inom design för ett hållbart samhälle!

Covid-anpassning: Vi fixar gott om plats på bussen, så att vi kan hålla avstånd och handsprit så klart. Begränsat antal deltagare.

Program:
Samling kl 11.00 Föreningsgatan 2, Göteborg
Avfärd kl 11.15
Invigning kl 13.00 Textilmuseet
Invigningstal av Mats Widbom, VD Svensk Form

Formgivare på plats under invigningen:
Mirjam Hemström med verket The Metamorphosis of Weaving
Sigrid Schiøtz Olsen med verket Bike to Ski (and Everything in Between).
Kalle Hellmark och Angelina Kjéllen med verket Nuance

Avfärd från Textilmuseet kl 15.15
Beräknad ankomst Föreningsgatan 2 ca 16.30

Vi bjuder på buss-fika
Anmälan er senast 1/9 till: vast@svenskform.se
(OBS begränsat antal)

VARMT VÄLKOMNA!

Ung Svensk Form 2021 är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum, i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och Malmö stad.

Utställningen på Textilmuseet presenteras i samverkan med Textilmuseet, Svensk Form, Textile Fashion Center och Svensk Form Väst.


Välkommen till Svensk Form Västs årsmöte 2021

Kära medlemmar, delta i vår viktigaste dag och gör din röst hörd!
Dags att runda av och lämna pandemiåret 2020 bakom oss och hoppfullt blicka framåt.

På grund av rådande omständigheter blir det en digital kväll, där vi efter det traditionsenliga årsmötet får en presentation av och inblick i SPOK Västra Götaland.

När: onsdagen den 14 april
Tid: 17.30 – ca 18.30
Var: zoom

Dagordning Svensk Form Väst_2021_årsmöte

OSA: För att upprätta röstlängd och kunna skicka ut möteslänk, osa till vast@svenskform.se senast den 11 april. Vi ses!

DAGS ATT SÖKA UTSTÄLLARSTIPENDIUM 2021

Stipendium för utställning eller på annat sätt spridning av västsvensk form internationellt. Tack vare stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd har Svensk Form Väst glädjen att kunna dela ut fem stipendier a´ 20 000 SEK.

Pga Covid-19 har vi i år anpassat sökkriterierna. Vi väljer därför att 2021 stödja även projekt som på annat sätt än fysiskt resande bidrar till att sprida västsvensk form internationellt. Stipendiet kan sökas för utställning fysiskt internationellt, men även för tex att genom digitalt eller på annat gynnsamt sätt sprida västsvensk form internationellt.

Kicka här för att hitta all information, ansökningsblankett och vad som mer krävs för att söka

Sista ansökningsdag är den fredag den 5/2-21

Eventuella frågor besvaras av vast@svenskform.se
eller Anna Elzer Oscarson, anna@aeo-studio.com tel 0708-400850


Tisdag den 6 oktober närmar sig och då är det dags att fira Formslaget och presentera Årets Formbärare 2020!

Vem tycker du har gjort/gör något extraordinärt för västsvensk form och ska få representera Svensk Form Väst? Det kan vara en person, organisation eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet med koppling till Västra Götalandsregionen. Gärna med fokus på design för ett hållbart samhälle.
Skicka ditt förslag (namn + motivering) på Formbärare 2020 senast den 14/9 till: vast@svenskform.se

”6 oktober klockan 18.45 koras Formbärare över hela landet. Det är personer, organisationer, företag, fenomen eller initiativ som genom design bidragit till utveckling i regionen. Utnämningen sker i samband med Svensk Forms födelsedag, som i år markerar vårt 175-årsjubileum. Svenska Slöjdföreningen, som föreningen hette då, bildades just den 6 oktober 1845.”

VÄLKOMMEN TILL SVENSK FORM VÄST 2020

PROGRAM
Nedan ser ni det som är spikat för året.
Fler programpunkter kommer löpande.

Årets Formvisare
Vi börjar året med att bjuda in till att fira våra 5 Formvisarstipendiater.
Under kvällen presenteras Formvisarna och vi får lyssna till stipendiaternas utställningsplaner och deras arbete. Vi bjuder på dryck och tilltugg.
När: tors 27 feb
Tid: 17.30 – 20.00
Plats: Föreningsgatan 2
Osa: vast@svenskform.se

Vernissage och utställning med Swedes
Förra årets Formvisarstipendiat Cecilia Petterson, ställde tillsammans med Camilla Boström och Anette Carlsson Moberg ut sina mönster på SURTEX show i New York, 2 – 5 februari.

Nu tar de utställningen till oss i Väst. Vi får ta del av en mönsterexplosion och får lyssna till formgivarnas arbetsprocess och önskan att arbeta i global kontext.
Framgångsfaktorer och utmaningar. Efter presentationen, samtal kring mönsterformgivning och mönsterformgivarens roll.

När: Vernissage ons 11 mars
Tid: 17.30 – 20.00
Plats: Föreningsgatan 2
Vi bjuder på dryck och tilltugg
Osa: vast@svenskform.se

Utställningen är öppen:
Tis 10/3 kl 17.00 – 19.00
Ons 11/13 Vernissage kl 17:30 – 20.00
Tors 12/3 kl 15.00 – 18.00
Plats: Föreningsgatan 2

Årsmöte
Traditionsenligt årsmöte
När: tis 31 mars
Tid: 17.30 – 19.00
Plats: Föreningsgatan 2
Vi bjuder på fika

FRAMTID VÄST
– en utställning med arbeten genomförda av studenter och forskare från region väst på tema hållbarhet.
Många spännande arbeten inom hållbarhet sker av studenter och forskare i region Väst. Vi vill speciellt uppmuntra och uppmärksamma det under Svensk Forms jubileumsår 2020 genom utställningen FRAMTID VÄST. Med väl valda projekt och föreläsningar av deltagande utställare vill vi sprida detta viktiga arbete till bransch och allmänhet.

När: Vernissage, tors 10 september
Tid: 17.30 – 20.00
Plats: Föreningsgatan 2
Vi bjuder på dryck och tilltugg.
Utställningen pågår 11 – 20 september
Osa: vast@svenskform.se

UNG SVENSK FORM
Årets upplaga av Ung Svensk Form tar oss med på en tankeväckande och upplevelserik resa in i gränslandet mellan utopi och dystopi. Den 3 okt – 1 nov kommer utställningen till Röhsska muséet. Svensk Form Väst kommer att tillsammans med Röhsska bjuda in till flera spännande aktiviteter under utställningsperioden. Vi återkommer med programpunkter.

DAGS ATT SÖKA UTSTÄLLARSTIPENDIUM 2020

Fem stipendier att söka till dig som vill ställa ut internationellt.

Tack vare stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd har Svensk Form Väst glädjen att kunna dela ut fem stipendier a´ 20 000 SEK. Stipendiet är riktat till verksamma designers och formgivare i Västra Götaland som har för avsikt ställa ut internationellt under 2020.
Ett krav är att du är medlem i Svensk Form.

Klicka här för att hitta all information, ansökningsblankett och vad som mer krävs för att söka. Välkommen med din ansökan senast 15 jan 2020.  

Eventuella frågor besvaras av vast@svenskform.se
eller Anna Elzer Oscarson, anna@aeo-studio.com tel 0708-400850

 

VÄLKOMMEN TILL SVENSK FORM VÄST HÖSTEN 2019

PROGRAM HÖST 2019

Torsdag den 5/9
Vernissage av Sami Kallios utställning:
It´s PERSONAL –  om kärleken till hantverket.
Plats: Föreningsgatan 2
Tid: 17.30 – 21.00
Osa: vast@vast@svenskform.se
Utställningen pågår fram till söndagen den 15/9

Lördagen den 14/9
I samarbete med RIAN designmuseum i Falkenberg anordnar vi en bussresa till vernissagen av deras höstutställningar.
Bussen avgår från Föreningsgatan 2.
Samling 10.15 Bussen går 10.30
Hemfärd kl. 15.00 Framme i Göteborg ca 16.30
OBS Begränsat antal platser.
Osa: vast@vast@svenskform.se

Torsdagen den 26/9
Specialvisning för Svensk Form Västs medlemmar av utställningen Ocean Plastic
Plats: Röhsska muséet
Tid 17.30 – 18.30
Osa: vast@vast@svenskform.se

Fredagen den 27/9
Release fest av boken ”När jag somnar tänker jag på de obesvarade mailen”  – om det kreativa arbetets villkor inom Svensk modeindustri av modevetaren Philip Warkander.
Arrangör i samarbete med Svensk Form Väst, det nystartade bokförlaget Hocpress.
Osa: vast@vast@svenskform.se

Söndagen den 6/10
Vi presenterar årets Formbärare 2019
Plats: Röhsska muséet
Tid 15.00 – 17.00
Osa: vast@vast@svenskform.se

Vecka 41
UNG SVENSK FORM visas i Göteborg under Göteborgs Design Festival.
När: 7 – 13/10
Plats: Nordstan
Vernissage tis den 8/10 på Föreningsgatan 2 kl 17.30-21.00

 


 

PROGRAM VÅREN 2019

2 februari
Bussresa till RIAN designmuseum i Falkenberg
och vernissagen av tre nya utställningar med anknytning till Bauhausskolans 100-årsjubileum. Samtal om vad Bauhaus ideer betyder idag. Vår ordförande Anna Elzer Oscarsson, som också är formgivare, deltar i samtalet.

7 mars
Utdelning av FORMVISARE-stipendierna. 
Tid: 18.00 – 20.00 dörrarna öppnas kl. 17.30
Plats: Föreningsgatan 2
Under kvällen får vi lyssna på små korta presentationen av stipendiaterna och deras utställningsplaner. Vi bjuder på Bubbel och tilltugg.

20 mars
Årsmöte Svensk Form Väst
Tid: 17.30 – 20.00
Plats: Föreningsgatan 2

Efter traditionsenliga årsmötesförhandlingar, kommer en av årets Formvisare stipendiater, designer Rickard Lindqvist och berättar om arbetet med det nyskapande modeföretaget Atacac och deras utställningsplaner.

9 maj
Föreläsning med BOLON
Tid: 17.30 – 19.30
Plats: Föreningsgatan 2
Vi är mycket glada att kunna bjuda in er till en exklusiv föreläsning med BOLON, vår Formbärare 2018. Helen Emanuelsson, Chief Business Development Officer och Petra Lundblad, Designer berättar om den utveckling och varumärkesresa Bolon gjort, framgångsfaktorer mm. Vi får också ta del av deras designprocess, innovationer och hur de ser på framtiden.

Dörrarna öppnas kl 17.30, vi bjuder på förfriskningar.
Föreläsning med frågestund kl 18-19
Osa. vast@svenskform.se

24-25 maj
Årsmöte Svensk Form
Varmt välkommen till Svensk Forms medlemshelg med årsmöte 24-25 maj 2019 i Göteborg!
Vi i Väst är i år arrangörer till årsmötet för vår riksförening, då styrelsemedlemmar från landets alla regionalföreningar kommer. Alla medlemmar  i Svensk Form är självklart välkomna att delta i de arrangemangen.
Själva årsmötet med stipendieutdelning hålls lördag 25 maj och det blir då även lunch på nyöppnade restaurangen KOKS samt en specialvisning på Röhsska museet. Den som anländer kvällen före årsmötet är välkommen till HDKs examensutställning i den prisbelönta Jubileumsparken och på en tur med den klassiska Paddanbåten. Sedan går vi vidare för att äta middag på Folk, Göteborgs första naturvinsbar.

Läs mer och anmäl dig här 
Se även vårt Facebook-event
Kontaktperson i Väst: Anna Elzer Oscarson vast@svenskform.se


Svensk Form Väst 2019

UTSTÄLLARSTIPENDIUM – Deadline 15 januari 2019
Till Dig som vill ställa ut internationellt 2019

Fem stipendier att söka
Tack vare ett stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd har Svensk Form Väst glädjen att 2019 kunna dela ut ett antal stipendier a´ 20 000 SEK riktat till verksamma designers, formgivare, konsthantverkare, arkitekter m fl i Västra Götaland med avsikt ställa ut internationellt under 2019. Ett krav är att du är medlem i Svensk Form Väst.
Klicka här för att hitta all information, ansökningsblankett och vad som mer krävs för att söka. Välkommen med din ansökan senast 15 jan 2019.

DETTA HAR HÄNT 2018:

Första eventet i Jugendhuset 2018 blir en arkitekturutställning.
Studenter från Chalmers visar två studioprojekt, det handlar bl a om utveckling av Backaplan och Kvillebäcken.
Plats: Jugendhuset Föreningsgatan 2
Vernissage 9 januari kl 18.30. Välkomna!
Klicka här för att läsa mer om detta<https://www.facebook.com/events/141532856509546/>

Därefter blir det en FORM-bar den 17 januari. Notera datum, så återkommer vi med mera information snart.

Torsdag 1 mars 2018
Möt våra fem Formvisare-stipendiater
och Svensk Forms vd Mats Widbom
 Svensk Form Väst delar, under festliga former, ut fem Formvisare-stipendier a´20 000 SEK var (sammanlagt 100 000 kr) till designers/formgivare som avser att ställa ut utomlands under 2018.  Stipendierna möjliggörs tack vare att föreningen har verksamhetsstöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Stipendiaterna presenterar sig och visar bilder på sina projekt. Mats Widbom, Svensk Forms nytillträdde vd medverkar också i arrangemanget. Vi bjuder på dryck och mingelmat. Välkommen!
När: torsdag 1 mars kl. 18.00  – 19.30  ca (dörrarna öppnar kl. 17.30 )
Var: Formpilot, Jugendhuset, Föreningsgatan 2
Anmälan: vast@svenskform.se

Fredag 9 mars–16 mars 2018
På Hemmaplan!
Formpilot visar västsvensk design från möbelveckan
Vi tar lite av det som visades i Stockholm till Göteborg!  Många lokala formgivare och arkitekter får aldrig chansen att antingen se nyheterna på Möbelmässan, eller – å andra sidan -, visa upp sina projekt för de där hemma. Men det är ju en mängd av produkter som formges här i väst! Detta vacuum ville vi på Formpilot ändra på och drog samman ett gäng av de västsvenska designers som ställde ut på designveckan i Stockholm 2018. Se mer info om programmet, öppettider och deltagare i utställningen på Facebookeventet.
Vernissage fredag 9 mars
Var: Jugendhuset, Föreningsgatan 2, Göteborg
När: kl. 17.30–20.00
Vi bjuder på dryck och mingelmat, Välkomna!

Onsdag 21 mars 2018
Årsmöte Svensk Form Väst
Svensk Form Västs  årsmöte hålls i Formpilots lokaler i Jugendhuset. Vi bjuder på ett glas och lite mingelmat. Efter de traditionella förhandlingarna kommer styrelsen att presentera sig och berätta mer personligt om sig själva, i ord och bild. Välkomna!
Var: Jugendhuset, Föreningsgatan 2, Göteborg
När: onsdag 21 mars,
Klockan: 18.00–19.30 (mingel från kl. 17.30)
Anmälan: vast@svenskform.se

18 april 2018
En kväll om Göteborgs modebransch
Göteborgs modebranschnätverk i samarbete med ADA, Svensk Form Väst och Formpilot, bjuder in till en kväll om Göteborgs samtida och framtida modebransch. Karin Persson och Victoria Cleverby från ADA presenterar den rapport som nyligen släppts, ”Göteborgs modebransch – en underdog eller ett modelejon?”. Efter mingel blir det panelsamtal för att prata om möjligheterna till lokal produktion i Västra Götalandsregionen. Vi bjuder på fika! Välkommen!. Läs mer om vilka som sitter i panelen här: http://utskick.adasweden.se/b/m/?l=4b7c90a9-ca4f-44f8-ac1e-fd393ae40805&r=13648&rcrc=5F15969E
Var: FORM-pilot, Föreningsgatan 2
När: onsdag 18 april, kl 17.30 – 19.30
Anmälan: vast@svenskform.se

4 maj 2018
Finnisage med Milano inspiration
En hejdundrande avslutningsfest för projekt FORM-pilot. Mingel mat och underhållning. Vi startar med några inspirationsrapporter från årets designvecka i Milano – Europas största arrangemang för möbel och inredningsbranschen. Alla är där! Fyra västsvenska formgivare/arkitekter ger sina personliga intryck i ord och bild från årets Milanoevent. Välkommen!
Var: FORM-pilot, Föreningsgatan 2
När: fredag 4 maj, kl 17.30 – 21.00
Anmälan: vast@svenskform.se

8 maj 2018
Inredningsarkitekturdagen
Den här dagen görs för dig som jobbar med inredningsarkitektur. Det blir föreläsningar, workshops, samtal, mingel med mat samt ett spännande inredningsarkitektur-medley! Vår ambition är att stärka yrkesrollen genom att samla inredningsarkitekter och belysa bredden av våra arbetsområden, arbetsmetoder och den kreativa konstnärliga processen. Formulera våra styrkor och med positiv laddning gemensamt prata om framtiden.
Sveriges Arkitekter Västra Götaland har påbörjat en kartläggning av yrket och branschen med vår region som utgångspunkt. Resultatet presenteras och utforskas under Inredningsarkitekturdagen. Utbildningsfrågan (de utbildas alldeles för få!) en annan relevant punkt i programmet.
Översikt av dagen:
kl 13-17 Seminarium med föreläsningar, workshop och samtal + fika,
kl 17-18 Mat och mingel, kl 18-20
Projekt-medley + mingel
Ett komplett program kommer ut i mitten av april. Eftermiddagen och kvällen är helt kostnadsfria för dej som medlem i SAVG eller SFV. Anmälan krävs till seminarie inkl fika och mat kl 13-18 och/eller till Projekt-medley inkl mingel kl 17:30-20.
Var: FORM-pilot, Föreningsgatan 2
När:
tisdag 8 maj kl 13-20
Anmälan till: savg.osa@gmail.com
Inredningsarkitekturdagen arrangeras av Sveriges Arkitekter Västra Götaland, Svensk Form Väst i samarbete med HDK och ADA. Välkommen med din anmälan!

2 juni
Bussresa till UNG-vernissage i Falkenberg
Vi har chartrat en buss för att åka till vernissagen av Ung Svensk Form på RIAN designmuseum i Falkenberg. UNG är Svensk Forms årligen återkommande och jurybedömda utställning med unga deltagare. Den omfattar hela designfältet, från mode och konsthantverk till arkitektur och har tidigare visats på ArDes i Stockholm och på Form Design Center i Malmö. Love Jönsson, RIAN museets nye chef, välkomnar oss. Utställningen invigs av Tom Hedqvist som, för 20 år sedan, initierade grundandet av Ung Svensk Form och har suttit juryn 2018. Samtidigt öppnar utställningen ”Sätta det på spel” med sex svenska och internationella keramiker varav flera kommer att vara på plats.
Vi har 50 platser till denna resa och den är gratis för medlemmar! Först till kvarn gäller.
Vad: bussresa till Falkenberg
När: lördag 2 juni kl 10.45 – 17.30.
Anmälan: vast@svenskform.se, Gratis. Först till kvarn gäller!

Läs mer: om UNG-utställningen här: http://ungsvenskform.se/om-ung-svensk-form/tidigare/usf-2018/vinnare-och-stipendiater-2018/

Föreslå Årets Formbärare i Väst 2018!  
Varje år utser Svensk Forms alla regionalföreningar var sin FORMBÄRARE, dvs en person region, organisation eller förening som gjort/gör något extraordinärt inom formens område i föreningens anda i sin region. 2017 blev den grafiska formgivaren Sara Andreasson (se http://saraandreasson.se) Svensk Form Västs Formbärare. Vem vill du se vald i år?
Skicka oss dina förslag innan 15 september genom att fylla i den här blanketten

Torsdag 13 september 2018
Kick-off och AW
Avspark för höstens samarbete med kulturföreningen ”Föreningsgatan 2”. Träffa kollegor, mingla, ta en öl och något att äta. Vi bjuder! Välkommen!
Var: Föreningsgatan 2, Göteborg.
När: Från kl 17.00 torsdagen den 13 september.
Hur: anmäl dig till vast@svenskform.se eller på Facebook-eventet.

Lördag 15 september 2018
Gratis vernissagebuss till Rian designmuseum i Falkenberg
 I samarbete med flera kulturföreningar i Göteborg erbjuder Rian designmuseum i Falkenberg gratis buss till vernissagen av höstens utställning på museet, ”Samla, sortera, ta hand om – en utställning om samlande” som fyller museets båda våningsplan. Både svenska och utländska formgivare och konstnärer deltar, bland andra Edmund de Waal (London), Kari Steihaug (Oslo) och Joe Hedlund (Göteborg). Utställningen visar också exempel på privata samlingar inom olika områden. Agneta Linton, professor vid Konstfack, invigningstalar kl 13.00. Därefter följer samtal i museets ateljé med några av konstnärerna och samlarna. Läs mer om utställningen på www.riandesign.se

Var: Avfärd från Svensk Forms lokal, Föreningsgatan 2 i Göteborg.
När: lördagen 15 september Samling 10.15 vid Föreningsgatan 2 Göteborg. Avfärd 10.30.
Hur: Rian designmuseums chef Love Jönsson och flera av konstnärerna åker med i bussen och berättar under resan om utställningen. Ankomst till Falkenberg ca 12.00. Tid att besöka caféet eller se utställningen innan invigningen kl 13.00. Återresa 15.00. Åter Föreningsgatan ca 16.30.
Anmälan till: vast@svenskform.se
Resan är kostnadsfri och det är fri entré till museet på vernissagedagen. Men du måste boka din plats i bussen i förväg. Flera kulturföreningar i Göteborg är inbjudna och antalet platser är begränsat. Så skynda boka!

Lördag 6 oktober 2018
Tillkännagivelse av årets FORMBÄRARE i Väst 2018:
Årets Formbärare i väst 2018 är BOLON!
Motivering: 
Årets Formbärare i Väst är familjeföretaget Bolon i Ulricehamn.Systrarna Annica och Marie Eklund har, som tredje generationens företagsledare, utvecklat Bolon till ett företag med världsrykte. Med kreativitet, internationella designsamarbeten och innovativt tänkande har de hela tiden överraskat oss. Bolon designar, tillverkar och återvinner alla sina produkter i Ulricehamn. Omsorg kring de anställdas välbefinnande liksom en etiskt hållbar produktion ser de som självklarheter; nyss investerade de 90 miljoner kronor i en mer hållbar produktion. Systrarna Eklund är viktiga inspiratörer i Väst som utvecklat en golvindustri till ett världskänt designföretag med stora visioner. De har satt Västsverige på den internationella designkartan.

Torsdag 25 oktober 2018
FORM-RELEASE MED EMMA OLBERS
Välkommen på ett release-mingel i anledning av FORMs oktobernummer och Göteborgs Designfestival. Mingla med kollegor, få något att dricka, och träffa Emma Olbers, en av formgivarna bakom månadens stora snackis; Nationalmuseums renovering. Emma har gett det 100 år gamla biblioteket en varsam omgestaltning. För ändamålet har hon tagit fram flera nya möbler i samarbete med tre Tibroföretag; Ire möbler, Tre Sekel och Enströms möbler. En stol, en fåtölj, bord och arkivskåp.  Allt är tillverkat i Tibro och med miljöaspekten som främsta ledstjärna, förutom en excellent form förstås. Hör Emma berätta mer om uppdraget och tankarna bakom processen i ett kortare samtal kl 18.00.
VAR: Jugendhuset, Föreningsgatan 2
NÄR: Torsdag 25 oktober, kl 18.00
Alla välkomna!

Deadline 15 januari 2019
UTSTÄLLARSTIPENDIUM
Till Dig som vill ställa ut internationellt 2019

Fem stipendier att söka
Tack vare ett stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd har Svensk Form Väst glädjen att 2019 kunna dela ut ett antal stipendier a´ 20 000 SEK riktat till verksamma designers, formgivare, konsthantverkare, arkitekter m fl i Västra Götaland med avsikt ställa ut internationellt under 2019. Ett krav är att du är medlem i Svensk Form Väst.
Klicka här för att hitta all information, ansökningsblankett och vad som mer krävs för att söka. Välkommen med din ansökan senast 15 jan 2019.

 


 

GRATTIS!
Fem får Svensk Form Västs internationella stipendium FORMVISARE 2018:

Stipendierna är på 20 000 kronor vardera och ges som stöd till formgivare som avser att ställa ut utanför Sverige under 2018. Stipendiet möjliggörs tack vare att Svensk Form Väst har verksamhetsstöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Lisa Marie Bengtsson är barnkulturdesigner, utbildad vid HDK. Hon får stipendiet för att ställa ut sitt projekt Hare´na, en interaktiv utställning som utforskar betydelsen mellan lek och globala resurser (sand) på London Design Festival.

Charlie Styrbjörn Nilsson är möbelsnickare och designer utbildad vid Carl Malmsten och HDK. Han får stipendiet för att, tillsammans med den japanske möbelsnickaren Kotaro Kawanabe, ta fram en möbel som ska ställas ut i Tokyo i samband med firandet av 150 år av diplomatiska relationer mellan Sverige och japan.

Emma Persson är mode- och textilkonstnär utbildad vid Konstfack och HDK Steneby. 2017 startade hon sitt företag Mutant vars svensktillverkade, textila produkter rör sig i gränslandet mellan leksaker och inredning. Hon får stipendiet för att ställa ut under Milano Designweek.

Hanna Järlehed Hyving, keramiker utbildad vid HDK, får stipendiet för att ställa ut på Saatchi Galleri och konsthantverksmässan Collect i London, en av de ledande internationella mässorna för nutida konsthantverk.

Pamela Lindgren, designer MFA utbildad vid HDK, driver det ideella designprojektet Recycle me som handlar om organdonation. Hon får stipendiet för att medverka i den Sydafrikanska konstfestivalen ”River Song Art Festival 2018” inbjuden av den sydafrikanska musikartisten ”Msaki” Asanda Mvana.

15 november–16 december 2018
Öppet för ansökan till Formvisare-stipendierna 2019

Tack vare ett stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd har Svensk Form Väst glädjen att 2019 kunna dela ut ett antal stipendier a´ 20 000 SEK riktat till verksamma designers, formgivare, konsthantverkare, arkitekter m fl i Västra Götaland med avsikt ställa ut internationellt under 2019. Ett krav är att du är medlem i Svensk Form Väst.
Klicka här för att hitta all information, ansökningsblankett och vad som mer krävs för att söka pengar här.
OBS! För att kunna skriva rakt in i dokumentet måste du ladda ner PDF:en och öppna i den ett program som stödjer formulär, t ex Acrobat.
Välkommen med din ansökan senast 15 december 2018.

Följande fem formgivare fick stipendiet 2017:
Karin Roy Andersson, Göteborg, Cecilia Eduards, Göteborg, Elin Josefine Olsson, Töreboda, Anna Elzer Oscarson, Göteborg, Jelizaveta Suska, Mölndal.

 


 

NYHET: Design Väst goes Globe 2017

Svensk Form Väst har nyligen beviljats 500 000 kr från kulturnämnden i Västra Götalandsregionen för en stor projektansökan ”Design Väst goes Globe 2017”, ett matchningsprojekt mellan företag och formgivare. Samarbetspartners är Marketplace Borås, Smart Textile, IDC och Inredia.
Kontakt: Magdalena Svedlund, vice ordförande Svensk Form Väst, vd Inredia och projektledare ”Design Väst goes Globe 2017”.

 


ÅRETS FORMBÄRARE I VÄST 2017: Sara Andreasson

Motivering:
”Med en självsäker formkänsla och sina normbrytande illustrationer har Sara Andreasson gjort sig ett namn internationellt. Över 60 000 personer följer henne på Instagram och hon har uppdragsgivare som Apple och Nike i bagaget. Dessutom har hennes bilder synts på omslagen för New York Times och Rolling Stone. Det är en kreatör med en stark vilja om att göra världen mer jämlik och det syns i hennes arbeten.”

Spana in hennes illustrationer: http://saraandreasson.se/

 


 

BLI MEDLEM HÄR!

Gå in på länken för att anmäla dig som prenumerant på Form och medlem i Svensk Form.
JA! Jag vill bli prenumerant / medlem

Medlemskap i Svensk Form, du får det genom att prenumerera på magasinet FORM,  är ett bra sätt att fördjupa sitt designintresse och hålla sig uppdaterad i det senaste inom design- och arkitekturvärlden. Yrkesverksamma kan utöka sitt nätverk, få nya kontakter inom branschen och ta del av designutvecklingen i ett bredare perspektiv. Genom att aktivera sig inom Svensk Form har du chansen att göra din röst hörd och delta i vårt påverkans- och opinionsarbete. Som medlem i Svensk Form får du rabatt, specialerbjudanden eller gratis inträde på butiker, hotell och museer över hela Sverige. LÄS MER OM VÅRA FÖRMÅNSVÄNNER HÄR.

Förutom de exklusiva erbjudandena på Svensk Form-kortet, får du en prenumeration på Form – den främsta tidningen för nordisk design och arkitektur. Form kommer ut med 6 nummer per år, i en svensk och en engelsk upplaga.

 

Följ Svensk Form Väst på Facebook: https://www.facebook.com/SvenskFormVast/

Svensk Form Väst stöds av:


VGKunNm