Årets formbärare 2022

Svensk Forms styrka har i alla tider varit att omedelbart ta sig an samtidens utmaningar, idag med visionen Ett hållbart samhälle genom god design. På föreningens födelsedag den 6 oktober korar våra regionalföreningar för tionde året i rad sina Formbärare över hela landet för att manifestera designens kraft. 

Formbärarna är personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region. Formbärarna får stolt bära titeln i ett helt år fram till nästa Formslag, på Svensk Forms födelsedag.

Här är listan på alla Formbärare 2022:

DALARNA

Formbärare 2022:

Frida Lindberg
Instagram

Motivering:
På ett lika självklart som nydanande sätt, bär Frida Lindberg Alice Lunds stolta fana vidare. Den som sedan trettiotalet representerat de konstnärer som verkat i den handvävda textilens fält, både genom att vårda arvet och genom att utveckla det. Från ateljén i Borlänge sprids mattor, textil konst och kyrkliga textilier för privat och offentlig miljö över hela världen. Genom uppdrag, forskning, publikationer, utställningar och föredrag bär ateljén inte bara kunskapen om det svenska textilarvet vidare utan också dess anda.

Mer info:
Omid Massali – omid.massali@svartagran.com, 076-949 84 54

GOTLAND

Formbärare 2022:
Ringvide
Instagram

Motivering:
Ringvide har vuxit fram som en ny kraft på den svenska möbelhimmeln. Med ett starkt fokus på kvalitet skapar de möbler som överskrider trender – hållbarhet i dubbel bemärkelse. De har med mod och uthållighet jobbat fram ett eget tydligt formspråk. Skandinavisk design med en organisk touch – inte minst visualiserat i konceptet Weave, som först visades i Milano 2012. Genom sin tro på Gotland och gotländska hantverkare sätter de Gotland på den internationella formkartan.

Mer info:
Joakim Bergbom – gotland@svenskform.se, 070 – 20 90 492

JÄMTLAND

Formbärare 2022:
Stephen Copp och Plusminusnoll
Instagram

Motivering:
I Jämtland finns ett lysande exempel på ett företag som målmedvetet arbetar med design som utvecklingskraft med fokus på samhällets hållbara utveckling. Företaget Plusminusnoll har klart för sig -  vad, hur och varför produkten skapas och vilka konsekvenser det får på lång sikt. I byn Brattland utanför Åre designar företaget högfunktionella friluftskläder som sedan tillverkas av spill- och restmaterial, material som annars förbränns eller kasseras. Plusminusnoll skapar säkrare arbets- och livsvillkor för de anställda då de säsongslösa ”off- trend kollektioner även kan tillverkas under den globala tekoindustrins lågsäsong (som annars är knuten till höst och vår- kollektioner). Säkrare arbetsvillkor i en ofta kvinnodominerad industri hjälper de anställda till en starkare ställning i samhället. Plusminusnoll älskar alla väder och vill ge nästa generation den upplevelsen. Om något ska produceras måste det förtjänas. Kläderna ska vara relevanta i decennier. Styrda av miljö och funktion inte trend. Vi gratulerar Stephen Copp och plusminusnoll till årets formbärare, dess initiativtagare Stephen Copp spelar en mycket stor roll för utvecklingen inom textil och outdoorindustrin på ett genomgripande sätt för en hållbar miljö och är ett lysande exempel på designens utvecklingskraft.

Mer info:
Lena Andersson – lena.andersson@agrenshuset.se, 070 – 58 31 440

NORRBOTTEN

Formbärare 2022:
Lisa Bergstrand
Instagram

Motivering:
Med rötterna i Norrfjärden skapar Lisa Bergstrand, från företaget A New Sweden, långsiktigt hållbart mode som inte kompromissar. Hon skapar plagg av den svenska ullen som annars slängs, med noga valda detaljer som t.ex. renhornsknapparna tillverkade av ett lokalt företag i Norrfjärden där A New Sweden har sin bas. Tidlösa plagg med fokus på hållbarhet för konsumenter som aktivt väljer bort massproduktion och snabbmode. Kopplingen till Norrbotten finns inte minst i bilderna där kollektionerna presenteras, Lisa Bergstrand är en värdefull formbärare för Norrbotten. Lisa har tidigare jobbat som designer för bland andra Saint Laurent, Givenchy, Céline, Adam Kimmel och House of Dagmar.

Mer info:
Mattias Berglund – mattias@avki.se, 070 – 25 46 590

SMÅLAND

Formbärare 2022:
Horisaki
Instagram

Motivering:
Svensk Form Småland utser hattmakarna Karin och Makato Horisaki till Formbärare 2022. De har, under de tio år de varit verksamma, byggt upp ett internationellt etablerat varumärke från sin ateljé i en före detta lanthandel i Kåremo några mil norr om Kalmar. Med traditionella metoder och okonventionella experiment skapar de unika handgjorda hattar med exklusiv finish och patina. Hattar där tiden och naturen, men också förgängligheten, bidrar till ett unikt uttryck. Ett uttryck som har banat väg för deras internationella framgång i modevärlden och bland världsartister. De konstverksmässigt tillverkade hattarna är skulpterade objekt i ett gränsland mellan konst och hantverk och mellan mode, beständighet och förgänglighet.

Mer info:
Britt-Marie Börjesgård – britt-marie.borjesgard@jkpglm.se, 076-00 63 593

STOCKHOLM

Formbärare 2022:
Glasbolaget
Instagram

Motivering:
Glasbolaget har med hög konstnärlig och hantverksmässig skicklighet bidragit till att på ett miljösmart sätt driva och bevara småskalig produktion av glasblåsta föremål.

Mer info:
Charlotte von der Lancken – charlotte@cvdlab.se 073 – 67 49 007

SYD

Formbärare 2022:
PAMPAS
Instagram

Motivering:
Med hållbarhet och småskalighet i fokus banar Pampas väg för ansvarstagande affärsmodeller och nya kroppsideal inom mode. Linnea Samia Khalil startade sitt klädmärke Pampas mitt under pandemin 2020. I ateljén i Malmö produceras on-demand kollektioner, i allra största mån svinnfritt och med en strävan att ta tillvara det som blir över vid produktion. Hos Pampas kan man köpa kläder som sytts av secondhandtyger, fynda plagg som någon redan ägt och hyra i stället för att köpa. Med bakgrund som sångerska, låtskrivare och musiker är Linnea en multikonstnär och gränsgångare som skapar färgstarka kollektioner med ett tydligt ID och uttryck som är både kraftfullt och mjukt, feminint och självsäkert.

Mer info:
Marina Jackler – marina@formdesigncenter.com

VÄRMLAND

Formbärare 2022:
Alma Löv – museum of unexpected art och dess konstnärliga ledare Stella Broos
Instagram

Motivering:
Årets Formbärare i Värmland 2022 är Alma Löv – museum of unexpected art och dess konstnärliga ledare Stella Broos. Genom att skapa en spännande och unik plats för samtidskonst, i form av en konstgård med paviljonger i naturen runtomkring, har familjen Broos och många ideella krafter satt landsbygden utanför Sunne på kartan.

Sedan 1998 presenteras utställningar med konstnärer från olika länder med olika bakgrund, med ambitionen att med enkla medel genomföra projekt som är angelägna och intressanta med hög konstnärlig kvalitet. Ett besök på Alma Löv lämnar ingen oberörd. Här vandrar fantasin fritt bland installationer, tavlor, skulpturer och kitsch. Här finns också skaparverkstad för barn och scen för många konserter och evenemang. Detta är en kulturoas, en mötesplats och experimentverkstad i ständig förändring som en kan åka till många gånger och som lockar både regional och nationell publik. Att visa och tillgängliggöra samtidskonst på landsbygden är en av de drivkrafter som håller projektet vid liv och Alma Löv har alla förutsättningar att fortsätta utvecklas hållbart och samtidigt utmanande en lång tid framöver.

Mer info:
Jessica Edlom – jessica@andyellow.se, 070 – 23 35 795

VÄST

Formbärare 2022:
Volvo Group Design
Instagram

Motivering:
Volvo Group Design står bakom några av världens mest komplexa produkter och visar hur design kan göra skillnad för människors liv och vardag. Designavdelningen genomsyras av passionen att hela tiden förflytta gränserna för design, till nytta för en större sak. En självklarhet och en av dess främsta prioriteringar är att jobba med cirkulär design och hållbara material. Volvo Group är först i världen med att lansera elektriska tunga lastbilar, en tydlig riktning mot hållbar omställning.

Mer info:
Anna Elzer Oscarson – vast@svenskform.se, 070 – 84 00 850

VÄSTERBOTTEN

Formbärare 2022:
Jögge Sundqvist
Hemsida

Motivering:
Vad är kreativitet? Konstnären Helga Henschen sa det bäst: ”Någonstans inom mej bor ett lejonjubel. En gulröd vildhet, en galenskap som gör mej fri”. Jögge Sundqvist lever i ett frodigt växelbruk med sina kreativa talanger. Det han gör andas lätthet och lust. Av motståndet som alltid finns mellan material och utövare, historia och nutid, det utprovade och det nya, har Jögge skapat en taktil och livsbejakande slöjdpoesi för både konst och bruksföremål.

Mer info:
Anna Burman Sjöberg – Anna.sjoberg@wayupnorth.se, 070-17 57 540

VÄSTERNORRLAND

Formbärare 2022:
Ann Jerbo
Instagram

Motivering:
Vi utser scenografen Ann Jerbo till Formbärare för Västernorrland 2022. Ann Jerbo vill själv kalla sig scenograf men bakom titeln finns en färgstark kvinna som rör sig med stil över hela den kreativa arenan. Som barn växte hon upp bland färgburkar och tapetprover något som har hängt med genom hela livet via konst, teater, scenografi och hantverksskolor. In i textilt hantverk, scenkostymer, scenografier och cirkus, utformning av utställningar och inredningar. Ann har genom sin konceptdesign skapat intressanta och lustfyllda miljöer för oss människor att vistas i, stora som små. I rollen som den prickiga städerskan ”Sirkka Soop” på Cirkus Elvira har hon lockat till mycket skratt. För lyckan att få skapa med lust och glädje har blivit hennes signum.

Mer info:
Konsult Kerstin Stickler – konsult.kstickler@gmail.com076-834 05 50

ÖREBRO LÄN

Formbärare 2022:
Kennet Williamsson
Instagram

Motivering:
Kennet Williamsson är en krukmakare, som han själv benämner sig, med fötterna djupt i den närkingska myllan. I hans skapargärning finns inga gränser mellan stilar och former, den är både tidlös och modern. Han är lika hemtam med konstföremål som vardagskeramik. Redan som 20-åring blev han upptäckt när Nationalmuseum köpte ett av hans tidiga verk. Idag representerar Kennet decennier av gediget hantverkskunnande. Hans senaste bok ”Om mig, om leran” är en enda lång betraktelse, ett samtal om livet och keramiken. Vi är glada över att få utse Kennet Williamsson till årets formbärare 2022.

Mer info:
Harriet Arnold – harriet.arnold@obo.se, 070 – 71 94 457

ÖST

Formbärare 2022:
To Decay
Instagram

Motivering:
Wibke Loh, Andy Vilhelmsson och David Vilhelmsson är tre tatuerare, designers och formgivare som tillsammans bildar det kreativa kollektivet To Decay. De designar, formar och tillverkar produkter, tjänster och miljöer från idé till färdig produktion med attityd, hjärta och allas lika värde som statement. Mitt i hjärtat av Norrköping driver de även sin egen butik där de säljer sin design. Hos To Decay är närproducerat och medvetenhet lika självklart som kvalitet, lustfylldhet och mod. De är en källa för inspiration.

Mer info:
Mats Nåbo –
ostergotland@svenskform.se