Årets Formbärare 2019

Den 6 oktober klockan 18.45 koras Årets Formbärare över hela landet. Det är personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i just sin region.

Svensk Forms 13 regionalföreningar har för sjunde året i rad utsett varsin Formbärare i samband med föreningens födelsedag som firas i hela landet den 6 oktober. Formbärarna får stolt bära titeln i ett helt år, fram till nästa Formslaget, Svensk Forms födelsedag. Nästa år fyller föreningen Svensk Form 175 år.

DALARNA


Formbärare 2019:
Adam Swärd, modedesigner

Motivering:
Årets Formbärare är en nytänkare och nyskapare som hittar olika vägar att uttrycka sin vision.  En sassy, sparkling star som kombinerar klassiskt hantverkskunnande med en säker, samtida trendspanarblick. Hen tar mode på allvar och förstår dess identitetsskapande kraft. I sin examenskollektion från Beckmans College of Design, titulerad MADA – framkommer en stark formkänsla, mod och passion. Det är omvälvande vackert. Vi ser ett urbant, gränsöverskridande, stilrent uttryck och vi längtar efter att se mer! Årets Formbärare i Dalarna 2019 är Adam Swärd.

Mer info:
Frida Lindberg, ordförande Svensk Form Dalarna, frida@alicelund.se, 073-996 42 26

Foto: Tony Ottosson

GOTLAND

Formbärare 2019:
Ann Wolff Foundation

Motivering:
För att på ett föredömligt sätt ha omvandlat ett långt och framgångsrikt – och i alla avseenden fortfarande aktivt – konstnärsskap inom konst- och designområdet, till att lyfta nya talanger, nya idéer och nya generationer formgivare inom glasmediet. Årets Formbärare 2019 är Ann Wolff Foundation Gotland.

Mer info:
Maria Backlund, gotland@svenskform.se, 073-946 06 60

Foto: Ann Wolff Foundation

 

JÄMTLAND
 

Formbärare 2019:
Råw Projects, ett samarbete mellan Emma Dahlqvist och Sanna Bodén

Motivering:
När nya varor ständigt köps och slängs har Emma Dahlqvist och Sanna Bodén utforskat en ny väg. Genom RÅW Projects tar de hand om avfall från restauranger och industrier som annars skulle gått till spillo. Skräpet förädlas till naturlig textilfärg på plagg som är lika färgsprakande som cirkulärt smarta.

Mer info:
Lena Andersson, jamtland@svenskform.se, 070-583 14 40

 

NORRBOTTEN

Formbärare 2019:
Lotta Lampa, designer och konstnär

Motivering:
Lotta Lampa värnar om det goda samarbetet, hållbarhet och hantverksskicklighet. Hon har genom sin design uppmärksammats både nationellt och internationellt. Med unika, lekfulla och utmanande objekt undersöker hon material och uttryck förutsättningslöst. En inspirationsinjektion i gränslandet mellan konst och design. Lotta står med fötterna djupt ned i den norrbottniska myllan men är samtidigt i ständig rörelse.

Mer info:
Viktoria Pettersson, norrbotten@svenskform.se, 070-393 19 46

SMÅLAND

Formbärare 2019:
Kulturgatan Bodafors, Mikael Löfström och Leif Burman

Motivering:
Svensk Form Småland har som formbärare för 2019 utsett Mikael Löfström och Leif Burman och Kulturgatan Bodafors. Genom ett mycket målmedvetet och konsekvent arbete har de gjort Kulturgatan Bodafors till en viktig mötesplats i Småland men också nationellt och internationellt. En plats där kunskapsförmedling, hantverk och formgivning möts, med en fot i historien och en i framtiden och med skapande och hantverkskunnande i fokus. Med Lehmans intarsiaverkstad som grund har en vision levandegjorts med intressanta utställningar, kulturupplevelser, seminarier och workshops och med det utsökta bageriet som pricken över i:et för ett framgångsrikt besöksmål.

Mer info:
Britt-Marie Börjesgård, smaland@svenskform.se, 076-006 35 93

 

STOCKHOLM

Formbärare 2019:
Möbeldesignmuseum och dess grundare Kersti Sandin och Lars Bülow

Motivering:
På knappa två år har Möbeldesignmuseum etablerat sig som något mer och större än ett traditionellt museum. Ett nytt och spännande forum för såväl möbelförkovran som utbyte av erfarenheter och främjande av design. Med sin passion för designfältet delar eldsjälarna bakom Möbeldesignmuseum med sig av sina erfarenheter och sin samling. Årets Formbärare 2019 är Möbeldesignmuseum och dess grundare Kersti Sandin och Lars Bülow.

Mer info:
Wilson Kalanzi, wilson@wilsonk.se, 070-440 02 99

Foto: Leo Bülow

SYD

Formbärare 2019:
Förstberg Ling, arkitektkontor

Motivering:
Med ett stramt och avskalat formspråk och med precision och stor respekt för material och hantverk såväl som rumslighet skapar Förstberg Ling arkitektur och formgivning som berör. En duo som naturligt rör sig i gränslandet mellan arkitektur och design och som bidrar till att sätta Malmö och södra Sverige på den internationella designkartan.

Mer info:
Marina Jackler, marina@formdesigncenter.com, 040-664 51 63

 

VÄRMLAND

Formbärare 2019:
Melker of Sweden, friluftsföretag

Motivering:
Melker of Sweden vill förändra friluftsbranschen genom att tillverka så snygga och miljövänliga friluftsprodukter som möjligt. Longboards och kajaker 3d-printas i nya material, som utvecklas i biokompositmaterial på lokalt sågspån och gamla kaffesäckar. Genom design med wow-känsla och delnings-tjänster, får man också kunderna att vara med på äventyret på väg mot en bättre värld.

Mer info:
Jessica Edlom, jessica@andyellow.se, 070-233 57 95

 

VÄST

Formbärare 2019:
Blaou, barnklädesföretag

Motivering:
Årets Formbärare i Väst är barnklädesföretaget Blaou som drivs av Johanna Törnebohm och Ellinor Nilsen. De jobbar med hållbarhet i alla led, alltifrån sociala, ekonomiska, ekologiska och könsneutrala aspekter och är viktiga förebilder i hur man genom god design kan göra skillnad för ett bättre samhälle.

Mer info:
Anna Elzer Oscarson, anna@aeo-studio.com, 0708-40 08 50

VÄSTERBOTTEN

Formbärare 2019:
Karin Roy Andersson, smyckekonstnär

Motivering:
Wild and Wearable
. Efter juryns blandspråkkonversation enades vi om att rubriken Wild and Wearable passar årets Formbärare. Två stora W:n sammanfattar Karin Roy smyckesdesign: hennes djupt mänskliga förhållningssätt, hennes fantasi och det utsökta utförandet. Produktionen är diversifierat visuell och en taktil fröjd för sin bärare. I den lekfulla precisionen gömmer sig raffinerade tekniker. Kanske ser vi slöjdspår från morfar och mamma? Att våga. Att leka. Att lyckas. Juryn hyllar Karin Roys förhållande mellan utsökt design och uppvärderande av nervärderade material. Här skapas ett tredje öga, inte enbart synen återvinning och konstnärlig kvalitet, vi ser även bärarens eget skapande av sig själv. 
Wild and Wearable!

Mer info:
Anna Sjöberg, anna.sjoberg@wayupnorth.se, 070-175 75 40

 

VÄSTERNORRLAND

Formbärare 2019:
Christel Schröder, grafisk formgivare

Motivering:
Till årets Formbärare i Västernorrland utser vi grafiska formgivaren Christel Schröder, Design & kommunikationsbyrån Christel Schröder Design. Christel har skapat grafiska avtryck som andas noggrannhet, kvalitet och stor kompetens inom området visuell identitet och konceptdesign – såväl regionalt, som nationellt och globalt. För Christel finns inga genvägar till det enkla uttrycket. Hennes formspråk har en tydlighet som genomsyras av närheten till natur och vilsamma former, ibland med influenser från tiden som AD på en reklambyrå i Bombay, Indien.Exempel på arbeten lokalt är visuell identitet till restaurangerna PingPong och Bloco och yogastudion Urban Yoga. Andra kunder och samarbeten genom åren är bland annat ArkDes, Arla, diverse bokförlag och Länsstyrelsen Jämtland. Hon har även varit med och byggt upp designkollektivet Kreativet i Sundsvall.

Mer info:
Vicci Andersson Sjöbom, vice ordf Svensk Form Västernorrland, vicci.sjobom@gmail.com, 
070-291 74 84

Foto: Petra Berggren

ÖREBRO LÄN


Formbärare 2019:
Skogen, idé- och designbyrå

Motivering:
Den Norabaserade idé- och designbyrån Skogen lockar oss ut på Bergslagsäventyr, in till storstädernas festivaler och framåt mot en hållbarare framtid med briljant formspråk och tydliga ideal.

Mer info:
Simon Tullstedt, simon@tullstedt.se

Foto: Frida Edlund

ÖST

Formbärare 2019:
Ann-Sofie Bergort, entreprenör

Motivering:
Ann-Sofie Bergort har på ett unikt sätt kopplat samman kärleken till mode och design med hållbarhet. Hon är lika mycket en visionär inom cirkulär ekonomi och nya affärsmodeller som en skarp föreläsare och opinionsbildare. Hennes driv och engagemang inspirerar och influerar långt över vår regions gränser. Tack för att du ger oss möjligheten att åter älska mode.

Mer info:
Hanna Uhrberg, hanna.uhrberg@gmail.com, 0739-19 85 25