Årets Formbärare 2021

Svensk Forms styrka har i alla tider varit att omedelbart ta sig an samtidens utmaningar, idag med visionen Ett hållbart samhälle genom god design. På föreningens födelsedag den 6 oktober korar våra regionalföreningar för nionde året i rad sina Formbärare över hela landet för att manifestera designens kraft. 

Formbärarna är personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region. Formbärarna får stolt bära titeln i ett helt år fram till nästa Formslag, på Svensk Forms födelsedag.

Här är listan på alla Formbärare 2021:

 

DALARNA

Formbärare 2021:
Nygårds Anna Bengtsson

Motivering:
Med rötterna i Mora och traderade kunskaper om Dalarnas hantverkstraditioner har Nygårds Anna Bengtsson sedan starten av nygårdsanna, som examenskollektion från Beckmans, 1994, givit oss kollektioner att bäras av alla åldrar och att ärvas i generationer. Kopplingen till det traditionella, det funktionella och de hållbara materialvalen i hennes plagg, samt förmågan att lyfta fram landsbygden, inte minst i bilderna där kläderna presenteras i miljö, gör Nygårds Anna Bengtsson till en viktig och värdefull formbärare för Dalarna.

Mer info:
Kattis Karlsson Hofvander – kattis.k.hofvander@hemslojd.org 073-6352122
Omid Massali – massali@gmail.com 076-9498454

Foto: Carl Bengtsson

 

GOTLAND

Formbärare 2021:
HAU Galleri

Motivering:
HAU Galleri har under två decennier visat konst och konsthantverk – alltid skickligt kurerat, omsorgsfullt och professionellt utställt. Bakom galleriet står formgivaren och textilkonstnären Lena Nilsson Wärff och en av landets mest erkända glaskonstnärer Göran Wärff.

Mer info:
Joakim Bergbom, Gotland@Svenskform.se, 0702-09 04 92

 

JÄMTLAND
 

Formbärare 2021:
Duveds Framtid, Duvedmodellen för lokalsamhället 2.0

Motivering:
I Duved by, i Jämtlandsfjällen, finner vi ett lysande exempel på den nya politiken Gestaltad livsmiljö i sitt ”görande”. Politiken för arkitektur, form, design, konst och kulturarv som utgår från människan, hennes behov och livskvalitet vid formandet och förvaltandet av livsmiljön. En miljö som är inkluderande, väl gestaltad och långsiktigt hållbar. Duveds Framtid med Duvedsmodellen är ett demokratiskt byprojekt med ambition att bli en ”role model” för riket i ett självförsörjande samhällsbygge med landsbygdsutveckling i lokalsamhället – en  förebild för nya former av hållbara livsmiljöer. Den 6 oktober vill Svensk Form Jämtland kora DUVEDS FRAMTID till Årets Formbärare. Vi gratulerar dess initiativtagare och samarbetspartners som spelar en mycket stor roll för utvecklingen inom form, design och arkitekturområdet på ett genomgripande sätt i vår region. Varmaste gratulationer!

På bilden: Helen Olausson och Jan Åman, Duveds Framtid – Duvedsmodellen
Foto: Darren Hamlin. Rättigheter: Duved Framtid AB.

Mer info:
Lena Andersson, jamtland@svenskform.se, 070-583 14 40

 

NORRBOTTEN

Formbärare 2021:
Boden Game Camp – Changemaker Educations – Sunderby Folkhögskola

Motivering:
Den svenska och norrbottniska dataspelsindustrin är en snabbt och starkt växande framtidsbransch där kreativitet, nyskapande form, design och upplevelser är viktiga nyckelfaktorer. I Sävast utbildas framtidens digitala spelkreatörer; speldesigners, systemdesigners, spelarkitekter, game artists och indiespel-designers i ett spännande och unikt fysiskt och digitalt ”ekosystem” och samarbete mellan Boden Game Camp, Changemaker Educations och Sunderby Folkhögskola. Konstellationen Boden Game Camp, Changemaker Educations och Sunderby Folkhögskola har tillsammans satt Sävast, Boden och Norrbotten på både den svenska och globala spelkartan.

Mer info:
Mattias Berglund norrbotten@svenskform.se  070-254 65 90

 

SMÅLAND

Formbärare 2021:
Arkitektbolaget

Motivering:
För ett långsiktigt och medvetet arbete med gestaltad hållbarhet och en djärv och nyskapande arkitektur. Med ett småländskt perspektiv och en egen karaktär utgör Arkitektbolaget Kronoberg AB sedan länge en viktig aktör inom träbyggandet i regionen. Under mer än 25 år har kontoret ritat trähus och utgjort en kugge i Växjö stads ledande roll inom träbyggande och stadsdelen Välle broar. Från de då högsta flerbostadshusen i trä i Sverige när Limnologen invigdes 2009 till den nyligen avslutade etappen Vallen med blandad bostadsbebyggelse från niovåningshus till radhus. Från moderna träbyggnader i korslimmat trä som Vida koncernens kontor i Alvesta, Micropower batterifabrik i Växjö och Södra skogsägarnas nya fabriksanläggning i Värö till mera småskaliga projekt som enskilda villor och enkla övernattningsbodar. Kontoret ritar också byggnader i andra material men alltid lika omsorgsfullt gestaltat. Det är uppenbart att nyttan, hållbarheten och skönheten står i fokus.

Mer info:
Britt-Marie Börjesgård, smaland@svenskform.se, 0760-06 35 93

 

STOCKHOLM

Formbärare 2021:
Konst-ig Konstbokhandel

Motivering:
I över ett kvarts sekel har Årets Formbärare haft en given plats på såväl den svenska som den internationella konst- arkitektur- och designarenan. Trots dagens alltmer digitala leverne och konkurrerande e-kommers, driver de hängivet sin butik och håller fanan högt för sin sak, och det med bravur! Med sin unika nisch, och som Skandinaviens största oberoende konstbokhandel, vägleder och tillgodoser de alla bok- och konsttörstande med såväl breda som smala och ofta unika publikationer och verk. Ämnena spänner mellan såväl konst, arkitektur, design, grafisk form som mode och här bland bokraderna förekommer även utställningar med fysiska ting kopplade till ämnena. Allt paketerat i en lagom stor men extremt rymlig lokal och plattform dit alla är välkomna och där gammal kan möta ung. En kreativ smältdegel helt enkelt där intresserade kan möta utövare med den gemensamma kärleken för den tryckta konsten och genrerna som representeras. Helt rätt och inget konstigt alls säger vi och gratulerar varmt och respektfullt Konst-ig Konstbokhandel och eldsjälarna Helene Boström och Charlotte Ekbom till utmärkelsen Årets Formbärare 2021!

Mer info:
Alicia Donat-Magnin, stockholm@svenskform.se

 

SYD

Formbärare 2021:
Polymorf, arkitektduo

Motivering:
Med en respekt för materialitet och ett experimentellt tillvägagångssätt utforskar Polymorf gränslandet mellan traditionellt hantverk och digitala tillverkningsmetoder. Arkitektduon sätter fokus på diskussionen om människans behov av estetik och att känna samhörighet och mening med sin omgivande miljö. Resultatet är en inspirerande formrikedom som triggar tankar om framtidens möjligheter och lösningar.

Mer info:
Marina Jacker, presskontakt, Form/Design Center
marina@formdesigncenter.com

 

VÄRMLAND

Formbärare 2021:
Artur Wozniak i samverkan med Vestre 

Motivering:
Årets Formbärare i Värmland 2021 är Artur Wozniak tillsammans med Vestre, som genom åren har fyllt våra offentliga rum med design i världsklass. Design som skapar sociala mötesplatser och formar vår vardag – vare sig det rör sig om en plats att sitta på medan vi väntar på bussen, eller ett kärl att stoppa servetten i efter att vi torkat barnets kind. Med sina högt uppsatta miljömål går Vestre i bräschen för att skapa funktionell och hållbar design – för många generationer framöver.

Mer info:
Jessica Edlom, jessica@andyellow.se, 070-233 57 95

 

VÄST

Formbärare 2021:
New Order Arkitektur

Motivering:
New Order Arkitektur visar genom sitt arbete hur ett gränsöverskridande möte mellan arkitektur, design och konst ger liv åt en lekfull arkitektur där deras öga för väl sammanhållen form syns från idé till detalj. Deras arkitektur är innovativ, uttrycksfull, färg- och formstark och skapas för att upplevas och användas vilket syns i de berikande miljöerna som vi är lyckade att få ta del av.

Mer info:
Anna Elzer Oscarson, anna@aeo-studio.com, vast@svenskform.se, tel 0708-400850

 

VÄSTERBOTTEN

Formbärare 2021:
Emilia Lindmark och Erik Lindmark, EoE-Eyewear

Motivering:
Vad trägen vinner heter på latin, vet vi inte. Begreppet är urgammalt och livsinställningen är kanske särskilt typisk för Norrland. Det menar iaf. Emilia och Erik. ”Vi står inför några spännande kommande år då vår lyckade satsning att bygga en patenterad cirkulär process gett oss möjlighet att designa nya bågar utifrån våra kunders återvunna gamla glasögon”. Produktlinjen är resultat av att söka smarta designlösningar utifrån personliga behov baserade på både estetisk och vetenskaplig analys. Detta trägna arbete har lett till originell, kul och hållbar design. Bågarna heter Fara, Nanting, Nalta, Ids, Burträsk m.m. Med sin genuina kärlek till Norrland är materialen björk, renhorn och kvarts självklara. ”Vintervitt och norrskensgrönt” skriver en journalist förälskat. Emilia och Emil lanserade sina första bågar 2010. Ända från start bestämde de sig för att låta både idéer och företag växa enligt en organisk modell. ”Det får hellre ta lite längre tid att bygga upp företaget än att vi snabbt driver på någonting för att sälja det. En dag kanske våra barn kan ta över. Precis som med vår stuga i Ammarnäs som har funnits i släkten i generationer”. Se där: mod, kunskap och originalitet, Emilia Lindmark och Erik Lindmark, Årets Formbärare 2021. ”Dem vara jeeruu” (betyder drivna, arbetsamma enligt gammalt Burträskmål) Bene meritas! Välförtjänt!

Mer info:
Anna Burman Sjöberg, 070-175 75 40

 

VÄSTERNORRLAND

Formbärare 2021:
Jupiter & Gran, trähusföretag

Motivering:
Trähusföretaget Jupiter & Gran AB i Sundsvall, grundat av Daniel Blomqvist, får utmärkelsen för sitt ’nytänkande gammaltänkande’ som lyfter lokal hantverkstradition och kreativitet. Med en fot i historien och en i hållbar framtid. Med passion för träbyggande och det tidlöst vackra vågar de utmana etablissemanget genom att visa att det inte är dyrare att bygga tidlöst vackert och långsiktigt hållbart. Med modet att använda färger och färgkombinationer som inte är så vanliga och som sticker ut, bygger de levande kvarter i glada samhällen.

Mer info:
Vicci Andersson Sjöbom, vicci.sjobom@gmail.com, 
070-291 74 84

 

ÖREBRO LÄN

Formbärare 2021:
Cecilia Jansson, konstnär

Motivering:
Med minutiös precision i utförandet behandlar konstnär Cecilia Jansson viktiga teman och ämnen i sina högst personliga verk. Cecilia tar sig an och kombinerar olika material på spännande och helt oväntade vis. Hon är en drivkraft och källa till inspiration för många – som utställare, lärare och i sitt engagerade arbete på Kumlaanstalten. Genom utställningar, konstresidens och workshops för Cecilia ut sitt konstnärskap i världen – från New York till Shanghai via konstbiennalen i Venedig.

Mer info:
Catherine Giacomini, 0730 52 43 97, catherinegiacomini@gmail.com
Foto: Matteo De Fina

 

ÖST

Formbärare 2021:
UNGATIO, ideell förening 

Motivering:
UNGATIO är en ideell förening som varje sommar sedan 2010 arrangerar en designcamp i Östergötland där gymnasieelever arbetar med skarpa designuppdrag från företag och kommuner tillsammans med professionella designers. UNGATIO har ett inspirerande och stort engagemang för ungdomar och för att sprida insikt om vikten av kvalitativ hållbar design.

Mer info:
Mats Nåbo, ostergotland@svenskform.se,  073 828 09 35.