Kalendarium Örebro

För att se vad vi gjort tidigare under denna termin så titta längst ner på sidan.
Sådant vi gjort ännu tidigare hittar du under fliken ”Tidigare”.

Programmet nedan är ständigt i process. Det uppdateras och kompletteras fortlöpande. Håll utkik här!

 

JANUARI & FEBRUARI 2022

 

 
 

Röster som håller – en utställning om designens kraft och förmåga till förändring

Kringprogrammet ser du lite längre ner…

Varmt välkommen till Kulturkvarteret i Örebro. Mellan den 15 januari och den 27 februari ställer Svensk Form Örebro ut vandringsutställningen ”Röster som håller”. Det är ​Svensk Form och IKEA Museum som tillsammans har skapat utställningen och som visar upp utvald design från utmärkelsen Ung Svensk Form mellan åren 2004 och 2020.

På senare år har en fråga blivit alltmer akut: miljön. I dag går det inte längre att blunda för människans påverkan på sin omgivning. Kanske är det också de unga formgivarna som sitter inne med svaren. Många av föremålen i den här utställningen löser praktiska utmaningar i vardagen, medan andra gränsar till konsten. Det gemensamma draget är den experimentlusta, öppenhet och mod de ger uttryck för. Det ger hopp inför framtiden. Alla utmaningar går inte att lösa med design, men de unga formgivarna spelar en viktig roll i sökandet efter mer hållbara lösningar, både miljömässiga och sociala. Med utställningen ”Röster som håller” – Ung Svensk Form, vill vi visa designens kraft och förmåga till förändring.

Välkommen till framtiden!
IKEA Museum/Svensk Form
Genom Svensk Form i Örebro län

”Röster som håller”, är skapad genom fotografier av de utvalda verken tillsammans med ett antal intervjuer med formgivarna bakom projekten. Utställningen demokratiserar och tillgängliggör design för en kultur- och designintresserad allmänhet genom att i ett flexibelt utställningsformat sprida kopplingen mellan design och hållbarhet i Sverige och internationellt.
Medverkande designers: Cecilia Actis, Rebecca Ahlstedt, Victor Alge, KarinBodin, Amanda Borgfors Mészàros, Elias Båth, Emma Dahlqvist, Robert During Janson, Jenny Ekdahl, Fredrik Färg, Erika Geiger Ohlin, Josefine GennertJakobsson, Lies-Marie Hoffmann, Mia Hulterstam, Emeli Höcks, Jan Klinger, Anton Kolbe, Per Nadén, Johanna Nestor, Nonhuman Nonsense, Christoffer Ohlander, Erik Olsson, Jens Peterson Berger, Kristina Schultz Lindberg, Martin Thübeck och Olov Ylinenpää.
[Foto: interiör KKV Joakim Kröger, exteriör KKV Tomas Fridborg]

TACK!  Projektet stöttas av Kulturnämnden i Örebro och av Region Örebro län
 

 

PROGRAM:

– Lördagen 15 januari kl 14:00 – vernissage i lokalen Volymen. Vi bjuder på bubbel och snacks och allmänheten är välkommen. Medverkar gör Mats Widbom, vd Svensk Form samt Karin Beckman, verksamhetschef för Kulturkvarteret.
Utställningen kräver vaccinationsbevis. Fri entré.

 

– Tisdagen 18 januari kl 18:00 – föreläsning i lokalen Akustiken.
Vi får lyssna till 2021 års formbärare Cecilia Jansson – känd för sina skulpturer och storskaliga verk.
”Jag kommer visa vad som pågår i min ateljé just nu och berätta om projekt jag genomfört runt om i världen. Jag kommer även berätta om hur det är att ha adrenalin som drivkraft och hur en ärvd plastklocka förändrat mitt liv, två gånger! ”
Fri entré. Öppet för allmänheten, men det är begränsat antal platser.
Föreläsningen och utställningen kräver vaccinationsbevis.

[Foto vänstra bilden: MatteoDeFina Guggenheim Venice 2021]

 

– Torsdagen 3 februari kl 07:30 – formfrukost i Kulturbistron. Vi får (om restriktionerna tillåter) en guidning i Kulturkvarterets lokaler tillsammans med Karin Foberg och Anders Ejdeholt. Guidningen avslutas vid utställningen.
Svensk form Örebro bjuder medlemmar + en vän på frukost.
Föranmälan krävs senast måndag 31/1 kl 12 till svenskform@kapitan.se. Begränsat antal platser.

[Foto Robban Andersson]

 

– Måndagen 21 februari kl 18:00 – föreläsning i lokalen Akustiken.
Vi får lyssna till Kristina Schultz Lindberg – en av de medverkande formgivarna med ”100 dagar av behov och begär”
”Ingen soffa, inga bestick, inga leksaker. Ingenting!”
Designern Kristina Schultz berättar om sitt utforskande projekt om en familj som tömde lägenheten på föremål och ifrågasatte och ändrade sitt sätt att leva.
Läs mer om detta här
Fri entré. Öppet för allmänheten, men det är begränsat antal platser.
Föreläsningen och utställningen kräver vaccinationsbevis.
 

 

 

MARS

 

Ett industriellt hantverk för nästa århundrade. Och nästa.
Torsdagen 3/3 7:30-9:00 på Mecano (Näbbtorgsgatan 2, 1tr i Örebro)
Formfrukost
med Philip Magnusson från Byarums Bruk som kommer och berättar om deras unika verksamhet.
Byarums Bruk är ett småländskt företag som tillverkar park- och trädgårdsmöbler samt planteringskärl. Alla produkter tillverkas på gjuteriet i Byarum i sandformat gjutgods bestående av 100% återvunnen aluminium. Produkterna består av en blandning av återupplivade klassiska modeller och helt nya produkter i modern design. Idag tillverkar Byarums Bruk produkter från fyra sekel – den äldsta modellen är daterad 1780. Den kunskap och gjuterikonst som sitter i väggarna håller Byarums Bruk varmt om hjärtat och sätter stor respekt för formgivarens betydelse.
Formfrukosten är öppen för alla designintresserade. Fritt för medlemmar, 40 kr för andra. Föranmälan krävs senast tisdag 1/3 till svenskform@kapitan.se (begränsat med platser).

 

MAJ

 20-21/5.

Föreningens nationella årsmöte 2022 kommer äga rum i Värnamo den 20-21 maj.
Själva årsmötet sker på Vandalorum – museum för konst och design, men det blir utöver detta fler kringaktiviteter. Ordnat av vår systerföreing i Småland.
Troligen kommer vi att ordna en medlemsresa dit. Återkommer om detta upplägg framöver.

 

JUNI

 2/6 blir det sedvanlig våravslutning hos finsnickare Mats Olsson och hans företag m.o.m.
Klockslag och upplägg ber vi att få återkomma om framöver…
Någon slags förtäring blir det, är det tänkt.
Platsen är Osvalla 219, 719 92 Vintrosa.

 

 

 TIDIGARE UNDER ÅRET…

 

 

 

 

 

Basic CMYK