Kalendarium Örebro

För att se vad vi gjort tidigare under denna termin så titta längst ner på sidan.
Sådant vi gjort ännu tidigare hittar du under fliken ”Tidigare”.

Svensk Form Svensk Form fyller 175 år 2020! Det vill vi uppmärksamma genom att varje vecka under hela året publicera en del av Svensk Forms – världens äldsta designförenings – historia. Följ med på en historisk resa här eller på Instagram @svenskform och på #svenskform175 och här förstås.

 

Programmet nedan är ständigt i process. Det uppdateras och kompletteras fortlöpande. Håll utkik här!

OBS! Från och med hösten 2020 så kommer Formfrukostarna att förläggas TORSDAGAR – till 1a torsdagen i varje månad (istället för tisdagar som tidigare).

 

 

NOVEMBER

 

 
I huvudet på en arkitekt   
INSTÄLLT p.g.a. Covid-19. Uppskjutet till framtiden 🙂
Torsdagen 5/11 7:30-9:00 Formfrukost med arkitekt Anders Ejdeholt.
Om allt går som vi tänkt oss så kommer du att kunna välja på hur du vill gå på Formfrukosten på två sätt:
1) Antingen fysiskt i Hjärsta Gård (se nedan). Anmälan krävs, då det är begränsat med platser! FULLTECKNAT!
2) Eller om du vill vara med genom Youtube via denna länk (ligger sedan kvar).
Arkitekmailto:jonas@kapitan.setur och Svensk Form. Handlar arkitektur om form? Är arkitektur konst? Vad är arkitektur? Varför finns arkitekter? Vad rör sig i huvudet på en sådan? Vad vill jag förmedla till er? Vad vill ni veta? Varför? Vad är fult och vad är snyggt och spelar det någon roll? Jag vill tro att jag är konstnär men det är jag inte. Jag är en som organiserar praktisk verklighet estetiskt. Svensk form helt enkelt. Och varför älskar jag Medborgarhuset? Jag har en massa frågor till er.
Anders är arkitekt SAR/MSA och partner på White arkitekter i Örebro och säger ”en gång i tiden umgicks jag mest med konstnärer, syndikalister och andra unga människor. Men det var ett tag sen.”
Formfrukosten är öppen för alla designintresserade. Fritt för medlemmar, 20 kr för andra.
Plats: Hjärsta Gård vackra byggnad ligger fint vid S:t Mikaels kyrka nära Baronbackarna i Örebro. Adress: Hjärstavägen 33, 703 58 Örebro (går fint att cykla dit, buss går ända fram och det finns gott om P-platser).

 

DECEMBER

 


Ett industriellt hantverk för nästa århundrade. Och nästa.
INSTÄLLT p.g.a. Covid-19. Uppskjutet till framtiden 🙂
Torsdagen 3/12 7:30-9:00 Formfrukost med Philip Magnusson från Byarums Bruk som kommer och berättar om deras unika verksamhet.
Om allt går som vi tänkt oss så kommer du att kunna välja på hur du vill gå på Formfrukosten på två sätt:
1) Antingen fysiskt i Hjärsta Gård (se nedan). Anmälan krävs, då det är begränsat med platser! Görs senast 1/12 till jonas@kapitan.se
2) Eller om du vill vara med genom Youtube via denna länk (ligger sedan kvar).
Byarums Bruk är ett småländskt företag som tillverkar park- och trädgårdsmöbler samt planteringskärl. Alla produkter tillverkas på gjuteriet i Byarum i sandformat gjutgods bestående av 100% återvunnen aluminium. Produkterna består av en blandning av återupplivade klassiska modeller och helt nya produkter i modern design. Idag tillverkar Byarums Bruk produkter från fyra sekel – den äldsta modellen är daterad 1780. Den kunskap och gjuterikonst som sitter i väggarna håller Byarums Bruk varmt om hjärtat och sätter stor respekt för formgivarens betydelse.
Formfrukosten är öppen för alla designintresserade. Fritt för medlemmar, 20 kr för andra.
Plats: Hjärsta Gård vackra byggnad ligger fint vid S:t Mikaels kyrka nära Baronbackarna i Örebro. Adress: Hjärstavägen 33, 703 58 Örebro (går fint att cykla dit, buss går ända fram och det finns gott om P-platser).

 

2021…

 

MARS

 


Tisdagen 16/3 kl 18:00 har vi Årsmöte.
På ett eller annat sätt… men datumet är satt!

 

 

 TIDIGARE UNDER ÅRET…

 

OKTOBER

 [Foton: ”Marcus i poolen” av Meya Cederberg. De tre nedre av Marcus Cederberg]
6/10 var det Formslaget då vi firade föreningens 175e födelsedag och korade årets Formbärare.
Det skedde på webben på vår Youtubekanal
Efter korandet kom vår nya Formbärare fotograf Marcus Cederberg att visa och berätta om sig och sitt värv.
Läs mer om detta på vår startsida

 

SEPTEMBER

 

  
3/9 Formfrukost i nytt format med ”Rädda världen – stygn för stygn!”.
Anna Nilsson & Sara Hillersberg kom och berättade om sin verksamhet och frukosten, som denna gång gjordes i form av ett webbinarium (läs mer nederst om detta!).

Sara och Anna heter vi, två kreativa kunskapsspridare som berättar om textiltillverkningens och textilkonsumtionens påverkan på människa och miljö.
Vad är dina kläder gjorda av, vem gör dina kläder och vad innebär dina kläder?
Den textila industrin skapar mer utsläpp än flyg och sjöfart tillsammans. Att en industri som genererar så stora utsläpp, skapar stor miljöförstöring, bidrar till mänskligt lidande och död får fortsätta med det beror på brist på kunskap av oss, människan som köper och bär kläder.
Vi berättar, tydliggör och visar detta. Ibland i ord, ibland i bild och gärna i kombination med att själv få prova på. En trädd nål i handen ger varje människa en möjlighet att själv skapa, laga, lappa och ändra. Nya möjligheter ges och känslan av “jag kan” stärks, en viktig känsla som konsumtionssamhället vi lever i raderat bort.
Målet är att detta måste ALLA få veta och att bidra till att Agenda 2030 och de 17 globala målen uppfylls. Vi ifrågasätter, väcker tankar, verkar för kreativitet, utmanar och ger fler en chans att förstå och kunna välja att göra hållbara val, för vår gemensamma framtid!

Formfrukosten skedde alltså som ett webbinarium och skedde kl 8:00 på Youtube via denna länk. Då kunde du också att under tiden textledes kunna ställa frågor till Anna & Sara kring det de berättar.
Efter denna frukost skall vi utvärdera upplägget, så får vi se hur vi gör framöver.

 

MARS

 


14/4 kl 18:00 Årsmöte för Svensk Form Örebro län.
I år kom det att ske digitalt och medlemmarna kunde deltaga i det via webben.

 


Lördagen 7/3 var det Final för Omformera.
Under ”Hållbarhetsfestivalen 2020: Hållbar inredning & design” på ReTuna i Eskilstuna, så kom finalen på Omformera att äga rum.
Omformera är ett hållbarhetsprojekt som mynnar ut i en jurybedömd utställning på ReTuna i Eskilstuna, utifrån de fyra kriterierna Hållbarhet – Design – Säljbarhet – Skalningspotential.
Utställningen kommer ev. att visas i Örebro i höst.
Läs mer på hemsidan för tävlingen.
Ett jubileumsarrangemang av Svensk Form Örebro län i samarbete med ReTuna.

 

FEBRUARI

 


11/2 Formfrukost med Levande Design.
Vi tittade tillsammans denna morgon på de fantastiskt intressanta 13 avsnitten i Levande Design 2015.
Levande Design är ett filmprojekt som drivs av Svensk Form sedan hösten 2007. Syftet är att dokumentera de svenska framgångarna inom design sedan mitten av 1900-talet genom att fråga de som var med. I den första omgången Levande Design 2008 intervjuades 28 personer i 26 filmer. Under 2015 har filmerna kompletterats och redigerats.
I den andra omgången Levande Design 2015 medverkar 13 personer som alla också har haft en avgörande betydelse för svensk form och design.

 

Basic CMYK