Formbärare 2023

Svensk Forms styrka har i alla tider varit att omedelbart ta sig an samtidens utmaningar, idag med visionen Ett hållbart samhälle genom god design. På föreningens födelsedag den 6 oktober korar våra regionalföreningar för tionde året i rad sina Formbärare över hela landet för att manifestera designens kraft. 

Formbärarna är personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region. Formbärarna får stolt bära titeln i ett helt år fram till nästa Formslag, på Svensk Forms födelsedag.

Här är listan på alla Formbärare 2023:

DALARNA

Formbärare 2023:

Gropen, Svärdsjö
Facebook

Motivering:
Genom en följsam design i med fokus på långsiktigt hållbara och lättskötta kvaliteter i samklang med den existerande miljön, aktiverar Gropen Svärdsjö denna tidigare negligerade grusgrop. Här har en ny träffpunkt skapats för lokala barn och ungdomar såväl som för tillresta entusiaster. En plats, öppen för alla, där praktisk arkitektur, form, konst och brädkultur gemensamt stärker varandra och skapar möjlighet till kreativitet, rörelse och lek.

Mer info:
Omid Massali – omid.massali@svartagran.com, 076-949 84 54

GOTLAND

Formbärare 2023:
GUTI Gotland Ull- och textilindustri
Instagram

Motivering:
Ett första steg mot drömmen om att skala upp Gotlands textilindustri med ett hållbarhetsfokus och slutna kretslopp. Med en vision att skapa ett textilt kompetens- och produktionscentrum, och förutsättningar för lokala företagssamarbeten i hela värdekedjan, från spinneri till en flexibel sömnadsfabrik i en co-working factory, möjliggör projektet GUTI god design för en hållbar framtid.

Mer info:
Panteha Pournoroozy – p.p.noroozy@gmail.se

JÄMTLAND

Formbärare 2023:
Agneta Enzell – Byhuset
Instagram

Motivering:
Agneta har i 28 år drivit och utvecklat Byhuset, en verksamhet där hon kombinerar sitt eget skapande av ansvarsfullt tidlöst mode och inredning med utställningar inom foto, konst och design samt framträdanden inom scenkonst. Agneta har skapat en mötesplats för form och kultur på Byhuset och är medgrundare till föreningen Bykultur, vars syfte är att erbjuda kultur av hög kvalitet på landsbygden. Agneta har under lång tid delat med sig av sin drivkraft för form och kultur och bidrar aktivt till det rika kulturliv som finns i regionen.

Mer info:
Joel Westlin – jamtland@svenskform.se, 073-051 91 99

NORRBOTTEN

Formbärare 2023:
Moskosel Creative Lab/Northern Sustainable Futures
Linda Remahl och Goncalo Marques
Instagram

Motivering:
Grundarna Linda och Goncalo har stort engagemang och visar i kreativ och praktisk handling hur design kan vara en kraft för påverkan, positiv förändring, hållbar utveckling, inkludering, demokrati och rättvisa. De har skapat ett ”Silicon Valley för konstnärer” där de erbjuder konstnärsresidens, dansföreställningar, mobila utställningslokaler samt digitala och interaktiva upplevelser för form och design. Deras arbete går utöver konventionella gränser och belyser den kraft som design har att påverka positiv förändring. 

Mer info:
Monica Sandberg – mattias@avki.se, 070-272 60 83

SMÅLAND

Formbärare 2023:
Kenneth Ståhl

Motivering:
Svensk Form Småland utser Kenneth Ståhl till Formbärare 2023. Detta för att uppmärksamma hans insats inom småländsk möbel- och designindustri, ett livslångt engagemang som företagsledare, entreprenör och mentor. Kenneth Ståhl personifierar begreppet design management med sin fingertoppskänsla och förmåga att knyta de bästa till verksamheten. Att god form håller visar arvet efter hans insats som marknadschef och sedan VD för Lammhults Möbel AB. En resa från en mekanisk verkstad med viss möbeltillverkning till ett ledande möbelföretag inom offentlig miljö. Möbelserien S70 av Lindau & Lindekrantz lanserad 1968 blev en succé som möblerade dåtidens skolor, ungdomsgårdar och myndigheter och som i delar åter är i produktion. H C Ericsons grafiska form för Lammhults är ikonisk och fortsatt en självklar del av varumärket. God design är hållbar.

Med rötterna i småländskt familjeföretagande till delägar- och mentorskap för nästa generation i Scandinavian Photo som utvecklade och förnyade fotohandeln och Byarums Bruk med fokus på formgivning, hantverk och konstnärliga uttryck.

Ett livsverk som rör sig i gränslandet mellan företagsbyggande och intresset för det vackra och kulturella.

Mer info:
Britt-Marie Börjesgård – b-m.borjesgard@sobernet.net, 076-00 63 593

STOCKHOLM

Formbärare 2023:
VERK
Instagram

Motivering:
VERK har på ett genuint, nyfiket och ärligt vis visat att det går att producera, utveckla och starta ett rakt igenom svenskt och Stockholmsbaserat möbelföretag.

Här tar man allvarligt på hållbarhet men även traditioner som hotas försvinna från ett land med stark historia kring hantverk.

VERKs beundran för svenska material och deras engagemang och framskridna transparenta hållbarhetsarbete hoppas vi kommer att spridas vidare inom den svenska design- och möbelindustrin.

VERKs produkter är tidlösa och tål ögats slitage, möbler som kommer att förvaltas i generationer.

Mer info:
Malin Henrikson – malin.henrikson@gmail.com, 073-650 02 56

SYD

Formbärare 2023:
Konstnärernas Kollektivverkstad Textiltryck Malmö
Instagram

Motivering:
Textiltryck Malmö är en livlig och aktiv främjande förening som i över 40 år visat på det kollektivas kraft. I textilverkstaden på Korsgatan 6 i Malmö samsas 57 medlemmar mellan 23 och 94 år bland tryckbord, transferpressar och i färgkök. Med glädje och experimentlusta sprider kollektivet kunskap om och stärker positionen för textilkonst, design och hantverk, både i Malmö och södra Sverige. En sann formbärare!

Mer info:
Johanna Sjögren Duthy – johanna.sjogren.duthy@formdesigncenter.com

VÄRMLAND

Formbärare 2023:
Emma Sundh – Rundgång
Instagram

Motivering:
Emma Sundh och den cirkulära satsningen Rundgång är årets formbärare i Värmland. Emma tar klimatångest till handlingskraft och visar hur det går att ställa om och skapa en hållbarare värld – hon opinionsbildar, har precis ritat och byggt sitt nya hus i halm, lera och återbruk och är med och skapar Karlstads nya återbruksgalleria. Emma är journalist, föreläsare, författare, hållbarhetsinfluencer, medgrundare till Klimatklubben i Sverige och nu projektleder hon den cirkulära återbruks-popupen Rundgång. Här finns remake, rekonditionerad teknik, reparationstjänstser, utvald second hand, svinnsmarta produkter och hyrtjänster, samt workshops och aktiviteter som ska inspirera till cirkulärt tänk och kreativt återbruk. Rundgång är ett viktigt led i att göra Karlstad klimatneutralt och skapa ett gott liv inom planetens gränser.

Mer info:
Jessica Edlom – jessica@andyellow.se, 070 – 23 35 795

VÄST

Formbärare 2023:
Marit Stigsdotter
Hemsida

Motivering:
Med finstämd skicklighet och en stark känsla för material, form och funktion, visar Marit Stigsdotter hur man skapar produkter som består över tid. 1997 fick hon Utmärkt Svensk Form för pallen Knappen och har sedan dess uteslutande samarbetet med svenska producenter. Marit har ett starkt engagemang för naturens resurser och människans, både designerns och brukarnas ansvar att förvalta den väl, vilket genomsyrar hennes mångåriga arbete som formgivare, utbildare och skribent.

Mer info:
Anna Elzer Oscarson – vast@svenskform.se, 070 – 84 00 850

VÄSTERBOTTEN

Formbärare 2023:
Malin I Engblom och Christina F Wingås – Bric-a-brac
Hemsida

Motivering:
Årets Formbärare i Västerbotten 2023 är designduon Malin I Engblom och Christina F Wingås, ägare och utvecklare av varumärket Bric-a-brac. Juryn hyllar 32 år av framgångsrikt nybygge med lika delar begåvning, mod och envishet. Här odlas ett kreativt lab för olika designsegment och uttrycksformer, lika originellt idag som för 32 år sedan. Vid sidan av Bric-a-brac:s eget årshjul med stilrena, vackra och roliga plagg finns kundvänliga klädbytardagar i butikerna, bästa livemusiken, poesiuppläsningar samt tok-kloka samarbeten med matkreatörer och grafiska formgivare. Vi citerar och instämmer i ”Good design never goes out of style”.

Mer info:
Anna Burman Sjöberg – Anna.sjoberg@wayupnorth.se, 070-17 57 540

VÄSTERNORRLAND

Formbärare 2023:
Ålsta folkhögskola
Instagram

Motivering:
”Att få skapa utan facit är stort”, Lena Sjödin Roman, konstnär

”Ålsta la grunden för mig som designer”, Henrik Preutz, designer

”Idag är Ålsta bästa tiden i mitt liv”, Irma Sjödin, pensionerad barnmorska

Tiden på folkhögskola har berört och ofta förändrat människors liv och dessa tre citat får representera alla de tusentals deltagare som under 150 år passerat Ålsta folkhögskola.

Möjligheten att driva skola med folkbildning som grund och ett kursutbud som speglat sin samtid är ett framgångsrecept för konstnärer och kreatörer. Att kunna utvecklas i sin egen takt tillsammans med andra skapar egenmakt och tillit och ord som förändring, nytt liv, gemenskap, vänner är ständigt återkommande.

Mer info:
Konsult Kerstin Stickler – konsult.kstickler@gmail.com076-834 05 50

ÖREBRO LÄN

Formbärare 2023:
Svenska Skoindustrimuseet i Kumla
Hemsida

Motivering:
Med fötterna stadigt i historien, på tå i nuet och mot framtiden.

Vi vill med vårt val av formbärare lyfta en unik verksamhet: enda skoindustrimuseet i norra Europa med tillverkning av skor. Dagligen tillverkas snörskor, ökenkängor och slippers i olika storlekar och färger.

På basutställningen visas mer än 100 svenska modeller och en dokumentation av skoindustrins historia. Föremålssamlingen rymmer 7000 poster och 5000 bilder.

I museerts konsthall visas egenproducerade utställningar. Senast ”När Barbie kom till Sverige”. I samband med utställning tillverkades slippers i barbierosa lack.

Hjärtat för svensk skoindustri klappar fortfarande i Kumla!

Mer info:
Harriet Arnold – harriet.arnold@obo.se, 070 – 71 94 457

ÖST

Formbärare 2023:
Björke Väveri
Hemsida

Motivering:
Med en historia och tradition i handvävda produkter förvaltas, vårdas och utvecklas nu det textila arvet med ett fantastiskt engagemang av företaget Björke Väveri. Via en maskinpark med tio mekaniska vävstolar och mönsterskatter väljer ägarna att med stort mod, höga ambitioner och tydliga mål satsa på lokal och nära produktion av vävda produkter i Söderköping, Östergötland.

För Maja och Helena finns inga kompromisser gällande hållbarhet och kvalitet, det finns i hjärta och själ. Deras passion, engagemang och drivkraft är en kärna till framgång och kraft att utbilda, inspirera och vägleda människor till medveten konsumtion.

Mer info:
Ann-Sofie Bergort – ostergotland@svenskform.se, 070 – 220 13 38