Kalendarium Västerbotten

2020

Årets formbärare i Västerbotten

Svensk Form fyller 175 år i år och är därmed världens äldsta designförening. Varje år i samband med födelsedagen den 6 oktober korar de Årets Formbärare. Titeln går till personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region. Svensk Form Västerbotten väljer nu att fira 175-årsjubileet med att utse Skellefteåsonen Thomas Sandell SIR/SAR* till Årets Formbärare 2020. 

Motivering:
Han har kallats både punkare och upprorsmakare. Arkitekten Thomas Sandells kreativitet rör sig likt Foucaults pendel framåt av sin egen kraft. Byggnader, möbler, material, projekt; allt präglas av idéburen professionalism och ömsint precision som håller i minst ett sekel. Människan och hennes behov är viktigast och olikheterna styr vilka lösningarna blir. Thomas bejakar kvaliteter som estetik och humor, gillar allmogens funktionsburna byggande och ser osentimentalt på hur dåtida element kan användas idag. Tack Thomas Sandell för alla sköna nyanser av Snö, fiffiga Miniflag, ljuvliga Miss och Mr Dottie, humoristiska TS, visionära Gåshaga Brygga, Forskningen, Vistet och Barbara… några nämnda, inga glömda. Vi ser fram emot fortsättningen!

Faktaruta Thomas Sandell

Thomas Sandell, född 1959 i finska Jakobstad, uppväxt i Skellefteå. Som ung såg han en framtid inom det militära och blev reservofficer i Amfibiekåren 1981. Efter militärtjänstgöringen sökte två av hans goda vänner in på KTH:s arkitektlinje. Thomas sökte också in, mest på skoj, men blev den enda av de tre som antogs. Thomas kände att arkitekt var det yrke som valt honom och 1990 tog han sin examen. Karriären tog omedelbart fart och många prestigeprojekt senare, är han idag chefsarkitekt på Sandellsandberg arkitekter, med projekt på både lokal och global nivå.

 

2018

Designers Friday 30 november
Designprat, mingel och musik

Kvällens gäster:
Sara Hardell-Flagge
Kalle Hardell
Anna och Jeff Parry

Tema: Kärlek, kreativitet och affärer
Moderator: Anna Sjöberg

När? Fredag 30.11, 16.00-20.00.
Obs: Pratstart/DesignTalks 18.00.
Lokal: Naezéns bibliotek, Stora Hotellet

Ladda ner inbjudan här: Designers Friday 30.11

 

Designers Friday 20 april
Årets Formbärare 5 år!
Designprat, mingel och musik.

Möt våra hedersgäster:
Pia Wallén
Andreas Sandgren
Gunnel Sahlin
Per Enoksson
Monika Kichau

Lokal: Naezéns bibliotek, Stora Hotellet
Tid: fredag 20 april kl 17.00-19.00. Kvällens AW erbjudande från 16.00.
Fri entré! Välkomna!

 

For invitation in English, download it here: Designers Friday in English