Tidigare Väst

INBJUDAN –  BUSSRESA TILL RIAN DESIGNMUSEUM ( OBS FULLTECKNAD!)
Tre spännande utställningar har snart vernissage på RIAN designmuseum i Falkenberg. Alla med anknytning till Bauhausskolans 100-årsjubileum. I ett samarbete mellan RIAN designmuseum och Svensk Form Väst inbjudes Du att utan kostnad medfölja en bussresa från Göteborg till Falkenberg på vernissagedagen den 2 februari och ta del av det omfattande vernissageprogrammet, där också vår ordförande, formgivaren  Anna Elzer Oscarson, deltar i ett samtal om Bauhaus betydelse idag. Välkommen med din anmälan! (du behöver inte vara medlem i Svensk Form Väst)
PROGRAM
13.00 Lager på lager: Marie O’Connor – en utställning av den unga modeformgivaren Marie O’Connor (Storbritannien/Sverige), som ofta arbetar med referenser till den tidiga modernismen. Invigs av Andrea Kollnitz, docent i modevetenskap vid Stockholms universitet, följt av ett samtal på engelska med Marie O’Connor
13.30 Att forma det moderna: Bauhaus 100 år – Bauhausskolans estetik och ideologi skildras genom möbler, textilier, bruksföremål, böcker och fotografier av formgivare som var knutna till skolan. Invigs av Ezra Shales, professor i konsthistoria vid Massachusetts College of Art and Design (på engelska).
13.45 17 Ögon på Bauhaus: kommentarer från HDK invigs av museichef Love Jönsson
14.00-14.30 Vad betyder Bauhausskolans idéer idag? Panelsamtal i museets ateljé med David Carlsson, keramiker och lektor vid HDK – Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet och Anna Elzer Oscarsson, formgivare och ordförande för Svensk Form Väst. Samtalsledare: Love Jönsson.

Vad: Bussresa till Falkenberg och RIAN designmuseum.
När: lördag 2 februari
Tid: Avresa 10.30. Samling vid Svensk Form Västs lokal, Föreningsgatan 2 klockan 10.20.
Återresa: Kl 15.00 från RIAN Designmuseum
Anmälan: vast@svenskform.se, senast onsdag 30 januari
Kostnad: gratis
OBS!: Om du vill äta något i museets café vid ankomst, förbeställ gärna en smörgås för att undvika långa väntetider i caféet. Du kan förbeställa Falkenbergssmörgås (lax, kött och ost) för 85 kr, laxsmörgås för 75 kr eller ostsmörgås för 60 kr. Det är ganska stora smörgåsar av smörrebrödskaraktär. Förbeställ via Svensk Form Väst vid anmälan och betala till caféet på plats. Obs, caféet tar endast kortbetalning.

UTSTÄLLARSTIPENDIUM
Till Dig som vill ställa ut internationellt 2019
Fem stipendier att söka
Tack vare ett stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd har Svensk Form Väst glädjen att 2019 kunna dela ut ett antal stipendier a´ 20 000 SEK riktat till verksamma designers, formgivare, konsthantverkare, arkitekter m fl i Västra Götaland med avsikt ställa ut internationellt under 2019. Ett krav är att du är medlem i Svensk Form Väst.
Klicka här för att hitta all information, ansökningsblankett och vad som mer krävs för att söka. Välkommen med din ansökan senast 15 jan 2019.

Torsdag 25 oktober 2018
FORM-RELEASE MED EMMA OLBERS
Välkommen på ett release-mingel i anledning av FORMs oktobernummer och Göteborgs Designfestival. Mingla med kollegor, få något att dricka, och träffa Emma Olbers, en av formgivarna bakom månadens stora snackis; Nationalmuseums renovering. Emma har gett det 100 år gamla biblioteket en varsam omgestaltning. För ändamålet har hon tagit fram flera nya möbler i samarbete med tre Tibroföretag; Ire möbler, Tre Sekel och Enströms möbler. En stol, en fåtölj, bord och arkivskåp.  Allt är tillverkat i Tibro och med miljöaspekten som främsta ledstjärna, förutom en excellent form förstås. Hör Emma berätta mer om uppdraget och tankarna bakom processen i ett kortare samtal kl 18.00.
VAR: Jugendhuset, Föreningsgatan 2
NÄR: Torsdag 25 oktober, kl 18.00
Alla välkomna!

Lördag 6 oktober 2018
Tillkännagivelse av årets FORMBÄRARE i Väst 2018:
Årets Formbärare i väst 2018 är BOLON!
Motivering: 
Årets Formbärare i Väst är familjeföretaget Bolon i Ulricehamn.Systrarna Annica och Marie Eklund har, som tredje generationens företagsledare, utvecklat Bolon till ett företag med världsrykte. Med kreativitet, internationella designsamarbeten och innovativt tänkande har de hela tiden överraskat oss. Bolon designar, tillverkar och återvinner alla sina produkter i Ulricehamn. Omsorg kring de anställdas välbefinnande liksom en etiskt hållbar produktion ser de som självklarheter; nyss investerade de 90 miljoner kronor i en mer hållbar produktion. Systrarna Eklund är viktiga inspiratörer i Väst som utvecklat en golvindustri till ett världskänt designföretag med stora visioner. De har satt Västsverige på den internationella designkartan.

Lördag 15 september 2018
Gratis vernissagebuss till Rian designmuseum i Falkenberg
 I samarbete med flera kulturföreningar i Göteborg erbjuder Rian designmuseum i Falkenberg gratis buss till vernissagen av höstens utställning på museet, ”Samla, sortera, ta hand om – en utställning om samlande” som fyller museets båda våningsplan. Både svenska och utländska formgivare och konstnärer deltar, bland andra Edmund de Waal (London), Kari Steihaug (Oslo) och Joe Hedlund (Göteborg). Utställningen visar också exempel på privata samlingar inom olika områden. Agneta Linton, professor vid Konstfack, invigningstalar kl 13.00. Därefter följer samtal i museets ateljé med några av konstnärerna och samlarna. Läs mer om utställningen på www.riandesign.se

Var: Avfärd från Svensk Forms lokal, Föreningsgatan 2 i Göteborg.
När: lördagen 15 september Samling 10.15 vid Föreningsgatan 2 Göteborg. Avfärd 10.30.
Hur: Rian designmuseums chef Love Jönsson och flera av konstnärerna åker med i bussen och berättar under resan om utställningen. Ankomst till Falkenberg ca 12.00. Tid att besöka caféet eller se utställningen innan invigningen kl 13.00. Återresa 15.00. Åter Föreningsgatan ca 16.30.
Anmälan till: vast@svenskform.se
Resan är kostnadsfri och det är fri entré till museet på vernissagedagen. Men du måste boka din plats i bussen i förväg. Flera kulturföreningar i Göteborg är inbjudna och antalet platser är begränsat. Så skynda boka!

Deadline 15 september
Föreslå Årets Formbärare i Väst 2018!
Varje år utser Svensk Forms alla regionalföreningar var sin FORMBÄRARE, dvs en person region, organisation eller förening som gjort/gör något extraordinärt inom formens område i föreningens anda i sin region. 2017 blev den grafiska formgivaren Sara Andreasson (se http://saraandreasson.se) Svensk Form Västs Formbärare. Vem vill du se vald i år?

Skicka oss dina förslag innan 15 september genom att fylla i den här blanketten

Torsdag 13 september 2018
Kick-off och AW
Avspark för höstens samarbete med kulturföreningen ”Föreningsgatan 2”. Träffa kollegor, mingla, ta en öl och något att äta. Vi bjuder! Välkommen!
Var: Föreningsgatan 2, Göteborg.
När: Från kl 17.00 torsdagen den 13 september.
Hur: anmäl dig till vast@svenskform.se eller på Facebook-eventet.

2 juni
Bussresa till UNG-vernissage i Falkenberg
Vi har chartrat en buss för att åka till vernissagen av Ung Svensk Form på RIAN designmuseum i Falkenberg. UNG är Svensk Forms årligen återkommande och jurybedömda utställning med unga deltagare. Den omfattar hela designfältet, från mode och konsthantverk till arkitektur och har tidigare visats på ArDes i Stockholm och på Form Design Center i Malmö. Per Nadén, arkitekt och en av utställarna, presenterar sitt projekt för oss i bussen.  Love Jönsson, RIAN museets nye chef, välkomnar oss. Utställningen invigs kl 13.00 av Tom Hedqvist som, för 20 år sedan, initierade grundandet av Ung Svensk Form och har suttit juryn 2018. Samtidigt öppnar utställningen ”Sätta det på spel” med sex svenska och internationella keramiker varav flera kommer att vara på plats.
Vi har 50 platser till denna resa och den är gratis för medlemmar! Övriga betalar 100 kronor. Först till kvarn gäller.
Vad: bussresa till Falkenberg
När: lördag 2 juni kl 10.15 – 17.00.
Anmälan: vast@svenskform.se, Gratis. Först till kvarn gäller! Icke medlemmar betalar 100 kr kontant i bussen. OBS, bindande anmälan!
Hur: samling Föreningsgatan 2, Göteborg, kl 10.15, avfart kl 10.30.

8 maj
Inredningsarkitekturdagen
Den här dagen görs för dig som jobbar med inredningsarkitektur. Det blir föreläsningar, workshops, samtal, mingel med mat samt ett spännande inredningsarkitektur-medley! Vår ambition är att stärka yrkesrollen genom att samla inredningsarkitekter och belysa bredden av våra arbetsområden, arbetsmetoder och den kreativa konstnärliga processen. Formulera våra styrkor och med positiv laddning gemensamt prata om framtiden.
Sveriges Arkitekter Västra Götaland har påbörjat en kartläggning av yrket och branschen med vår region som utgångspunkt. Resultatet presenteras och utforskas under Inredningsarkitekturdagen. Utbildningsfrågan (de utbildas alldeles för få!) en annan relevant punkt i programmet.
Översikt av dagen:
kl 13-17 Seminarium med föreläsningar, workshop och samtal + fika,
kl 17-18 Mat och mingel, kl 18-20
Projekt-medley + mingel
Ett komplett program kommer ut i mitten av april. Eftermiddagen och kvällen är helt kostnadsfria för dej som medlem i SAVG eller SFV. Anmälan krävs till seminarie inkl fika och mat kl 13-18 och/eller till Projekt-medley inkl mingel kl 17:30-20.
Var: FORM-pilot, Föreningsgatan 2
När:
tisdag 8 maj kl 13-20
Anmälan till: savg.osa@gmail.com
Inredningsarkitekturdagen arrangeras av Sveriges Arkitekter Västra Götaland, Svensk Form Väst i samarbete med HDK och ADA. Välkommen med din anmälan!

4 maj
Finnisage med Milano inspiration
En hejdundrande avslutningsfest för projekt FORM-pilot. Mingel mat och underhållning. Vi startar med ett samtal om FORM-pilotttesten och därefter blir det några inspirationsrapporter från årets designvecka i Milano – Europas största arrangemang för möbel och inredningsbranschen. Några västsvenska formgivare/arkitekter ger sina personliga intryck i ord och bild från årets Milanoevent. Välkommen!
Var: FORM-pilot, Föreningsgatan 2
När: fredag 4 maj, kl 17.30 – 21.00
Anmälan till: vast@svenskform.se

18 april
En kväll om Göteborgs modebransch
Göteborgs modebranschnätverk i samarbete med ADA, Svensk Form Väst och Formpilot, bjuder in till en kväll om Göteborgs samtida och framtida modebransch. Karin Persson och Victoria Cleverby från ADA presenterar den rapport som nyligen släppts, ”Göteborgs modebransch – en underdog eller ett modelejon?”. Efter mingel blir det panelsamtal för att prata om möjligheterna till lokal produktion i Västra Götalandsregionen. Vi bjuder på fika! Läs mer om paneldeltagarna här: http://utskick.adasweden.se/b/m/?l=4b7c90a9-ca4f-44f8-ac1e-fd393ae40805&r=13648&rcrc=5F15969E
Var: FORM-pilot, Föreningsgatan 2
När: onsdag 18 april, kl 17.30 – 19.30
Anmälan: vast@svenskform.se

Onsdag 21 mars
Årsmöte Svensk Form Väst
Svensk Form Västs  årsmöte hålls i Formpilots lokaler i Jugendhuset. Vi bjuder på ett glas och lite mingelmat. Efter de traditionella förhandlingarna kommer styrelsen att presentera sig och berätta mer personligt om sig själva, i ord och bild. Välkomna!
Var: Jugendhuset, Föreningsgatan 2, Göteborg
När: onsdag 21 mars,
Klockan: 18.00–19.30 (mingel från kl. 17.30)
Anmälan: vast@svenskform.seFredag 9 mars–16 mars

9-15 mars
På Hemmaplan!

Formpilot visar västsvensk design från möbelveckan
Vi tar lite av det som visades i Stockholm till Göteborg!  Många lokala formgivare och arkitekter får aldrig chansen att antingen se nyheterna på Möbelmässan, eller – å andra sidan -, visa upp sina projekt för de där hemma. Men det är ju en mängd av produkter som formges här i väst! Detta vacuum ville vi på Formpilot ändra på och drog samman ett gäng av de västsvenska designers som ställde ut på designveckan i Stockholm 2018. Se mer info om programmet, öppettider och deltagare i utställningen på Facebookeventet.
Vernissage fredag 9 mars
Var: Jugendhuset, Föreningsgatan 2, Göteborg
När: kl. 17.30–20.00
Vi bjuder på dryck och mingelmat, Välkomna!

Torsdag 1 mars 2018
Möt våra fem Formvisare-stipendiater
och Svensk Forms vd Mats Widbom
 Svensk Form Väst delar, under festliga former, ut fem Formvisare-stipendier a´20 000 SEK var (sammanlagt 100 000 kr) till designers/formgivare som avser att ställa ut utomlands under 2018.  Stipendierna möjliggörs tack vare att föreningen har verksamhetsstöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Stipendiaterna presenterar sig och visar bilder på sina projekt. Mats Widbom, Svensk Forms nytillträdde vd medverkar också i arrangemanget. Vi bjuder på dryck och mingelmat. Välkommen!
När: torsdag 1 mars kl. 18.00  – 19.30  ca (dörrarna öppnar kl. 17.30 )
Var: Formpilot, Jugendhuset, Föreningsgatan 2
Anmälan: vast@svenskform.se 

Första eventet i Jugendhuset 2018 blir en arkitekturutställning.
Studenter från Chalmers visar två studioprojekt, det handlar bl a om utveckling av Backaplan och Kvillebäcken.
Plats: Jugendhuset Föreningsgatan 2
Vernissage 9 januari kl 18.30. Välkomna!
Klicka här för att läsa mer om detta<https://www.facebook.com/events/141532856509546/>

Därefter blir det en FORM-bar den 17 januari. Notera datum, så återkommer vi med mera information snart, liksom mer information om kommande program.

Gott nytt år önskar styrelsen för Svensk Form Väst!

6 december 2017
FORMBAR tema: Mötesplats
Den 1 december flyttar ”FORM-PILOT” in i Jugendhuset på Föreningsgatan i Göteborg. Därmed får stan en ny mötesplats för arkitektur- form och design – om än tillfällig.
Det är Svensk Form Väst som tillsammans med Sveriges Arkitekter Västra Götaland och ADA med flera parter, går samman med arkitekt- och konstkollektivet Föreningsgatan 2 för ett tre månaders testprojekt. Vi kallar det Form-pilot. Vi ska ha events och utställningar i lokalen, men också små och stora möten samt sitta där och arbeta. Som test på hur vi tillsammans kan utveckla formområdet, stärka våra samarbeten och därmed i förlängningen branschen. Form-pilots första publika event blir en FORMBAR den 6 december med tema Mötesplats. Flera organisationer och föreningar m fl är inbjudna och gör inspel angående temat. Alla välkomna!

Vad: FORMBAR, tema: mötesplats
När: onsdag 6 december, kl. 17.30 – 20.00
Var: Jugendhuset, Föreningsgatan 2
Läs mer och anmäl dig under facebookeventet:
https: www.facebook.com/events/191325811429752/

 

24 November
FORM-PILOT Mingel i Jugendhuset
Den 1 december flyttar ”FORM-PILOT” in i Jugendhuset på Föreningsgatan i Göteborg. Därmed får stan en ny mötesplats för arkitektur- form och design –  om än tillfällig.
Det är Svensk Form Väst som tillsammans med Sveriges Arkitekter Västra Götaland och ADA med flera parter, går samman med arkitekt- och konstkollektivet Föreningsgatan 2 för ett tre månaders testprojekt. Vi kallar det Form-pilot. Vi ska ha events och utställningar i lokalen, men också små och stora möten samt sitta där och arbeta tillsammans. Som test på hur vi tillsammans kan utveckla formområdet, stärka våra samarbeten och därmed i förlängningen branschen. Vi tjuvstartar med mingel i grannlokalen fredagen den 24 december, klockan 15.00 – 20.00. Alla välkomna!

23 november 2017
Specialvisning av HDKs Designutställning
Designstudenternas examensutställning (ej tidigare visad) finns att se på Röhsska museet under OPEN WEEK. Den 23 november visas utställningen av Nina Due, Röhsska museets nya chef, speciellt för medlemmar i Svensk Form. Museet är endast tillfälligt öppet under Open Week, Designfestivalen. Återöppnar först hösten 2018.
Var: Röhsska museet, ingång från Chalmersgatan
När: torsdag den 23 november
Klockan 17:30
Ingen anmälan krävs. Välkomna!

21 november 2017
Fest och föreläsning av Årets Formbärare: Sara Andreasson
Även vi, Svensk Form Väst, ställer till med fest under Open Week. Tisdagen den 21 november kommer vår hyllade Formbärare 2017 illustratören Sara Andreasson hit från London. Det blir prisutdelning, föreläsning och mingel på Hoki Moki. Det hela är förstås gratis, men det är begränsat antal platser. Anmälan krävs. Som medlem har du förtur fram till 26 oktober, sedan släpper vi biljetterna fria.
Vad: Prisutdelning med föreläsning, mingel, mat och musik.
Var: Hoki Moki (f d Jazzhuset)
Adress: Erik Dahlbergsgatan 3
När: tisdagen den 21 november
Klockan: 17.30-20.00. Dörrarna öppnas 17.30, föreläsning klockan 18.00-19.00
Anmälan: vast@svenskform.se senast 16 november Begränsat antal platser!

20 – 26 November 2017
OPEN WEEK Gothenburg Design Festival 2017
HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk, samordnar en ny storsatsning; Open Week, Göteborgs Designfestival 2017. Över sjuttio utställningar, event, workshops och samtal står på programmet. Bland annat öppnar Röhsska museet tillfälligt sina dörrar för HDKs Designstudenters examensutställning (som inte visats tidigare). Göteborgspriset för Hållbar utveckling (1 milj kr) delas ut till den chilenske arkitekten, Alejandro Aravena. Årets Söderbergspristagare; Daniel Rybakken föreläser också under veckan och hans utställning visas på Stadsbiblioteket. Detta är bara en bråkdel av allt som händer 20-26 november. Även vi ställer till med fest (se nedan) !  Se hela festivalprogrammet: www.gothenburgdesignfestival.se

6 oktober 2017
GRATTIS SARA ANDREASSON – ÅRETS FORMBÄRARE I VÄST 2017!
Härmed tillkännages att Svensk Form Väst har utsett illustratören och designern Sara Andreasson (f 1989) till Formbärare i Väst 2017, med motiveringen:
”Med en självsäker formkänsla och sina normbrytande illustrationer har Sara Andreasson gjort sig ett namn internationellt. Över 60 000 personer följer henne på Instagram och hon har uppdragsgivare som Apple och Nike i bagaget. Dessutom har hennes bilder synts på omslagen för New York Times och Rolling Stone. Det är en kreatör med en stark vilja om att göra världen mer jämlik och det syns i hennes arbeten.”

Fredag 6 oktober 2017
Formslaget/Årets Formbärare 2017
Vi firar föreningen Svensk Forms födelsedag (6 oktober) med att utse Årets Formbärare i Väst; en person, organisation eller förening som gjort något förtjänstfullt i Svensk Forms anda. Vi är tacksamma för förslag från dig, därefter tar styrelsen det slutliga beslutet.
Skicka ditt förslag på Formbärare 2017 till: vast@svenskform.se

Söndag 3 september 2017
Häng med till Vallastaden 
För första gången på många år blir det en större bomässa i Sverige – ett eldorado för dig som är intresserad av inredning, arkitektur, livsstil och miljö. På området finns 70 bostäder att kliva in i och åtskilliga exempel på hur vi kommer bo och leva i framtiden. Sammanlagt omfattar Vallastaden 1000 nybyggda lägenheter i olika upplåtelseformer. Dit vill vi ge dig chansen att följa med!
Tillsammans med Sveriges Arkitekter Västra Götaland chartrar vi en buss till Linköping och Vallastaden under självaste invigningshelgen. Vi har 25 platser var i bussen. Priset är 200 kronor/person för medlemmar, det inkluderar inträdet (100 kr) presentationer på bussen  och på plats; en presentation av en arkitekt från Göteborgsbaserade Okidoki som har ritat planen.

Vad: Bussresa och inträde till Vallastaden
När: söndag 3 september
Avresa: Från Göteborg klockan 07.30 från First Hotell G, Nils Ericsons platsen 4.
Hemkomst: ca 19.00–20 00
Pris: 200 kr
Bindande anmälan: vast@svenskform.se (vi har 25 platser) senast 23 augusti.
Vallastaden bo- och samhällsexpo pågår 2–24 september: http://www.vallastaden2017.se/

Måndag 5 juni 2017
Gallery Four och Karin Roy Andersson
Four är namnet på ett prisbelönt smyckegalleri, en butik och en arbetsplats för fyra smyckeskonstnärer i Göteborg. Det öppnade 2010 och har en tätposition vad gäller att visa internationell smyckeskonst. Four drivs av Karin Roy Andersson och de övriga medlemmarna är Hanna Liljenberg, Linnea Eriksson och Malin Lövgren, alla examinerade från HDK. Karin Roy Andersson är också en av våra FORMVISARE-stipendiater 2017.  Häng med till galleriet och hör Karin berätta både om sitt eget konstnärskap, om verksamheten och om den utställande konstnären vid tillfället, den sydkoreanska konstnären Yojae Lee. Vi har 20 platser. Välkommen med din anmälan!

Läs mer om gallery Four: http://foursweden.com
Tid: måndag 5 juni
Plats: Gallerie Four
Adress: Risåsgatan 5, Göteborg
Tid: kl 17.00
Anmälan:vast@svenskform.se

Tisdag 23 maj, 2017
Två väskformgivare
Glöm svindyra it-väskor från hypade modehus. I Göteborg finns två framgångsrika väskformgivare; AnnLouise Landelius (A.L.L.) och Cecilia Eduards, som ledigt mäter sig med dessa. Småskalig tillverkning och material och formgivning av högsta kvalitet, kännetecknar de båda, som var och en driver sitt eget företag. AnnLouise Landelius har bl a utbildning från Central St Martins i London och har jobbat som designer för både för Tiger och H&M. Cecilia Eduards (som fick vårt FORMVISARE stipendium 2017) är arkitekt i botten och tar med sig det formspråket i sina läderväskor, som tillverkas för hand i Sverige, alltid i vegetabiliskt garvat skinn. Vi träffas först i AnnLouise Landelius´ studio på Nordenskiöldsgatan där vi också bjuder på fika. Därefter tar vi spårvagnen till Stigbergstorget och Cecilia Eduards i studion för House of Ryhm på Allmänna vägen 13 B.  Vi har 10 platser, välkommen med din anmälan!
Läs mer om Cecilia Eduards här: http://eduardsaccessories.se
Läs mer om AnnLouise Landelius här: http://annlouiselandelius.com
Tid: tisdag 23 maj
Plats: A.L.L. Studio
Adress: Nordenskiöldsgatan 7, Göteborg
Klockan:17.00
Anmälan: vast@svenskform.se

Måndag 15 maj 2017
Chaired Experience – Design and Ethnographic Design Methods
– ett symposium om design, forskning, människor och möbler
Ett symposium i anledning av att arkitekturprofessor Galen Cranz, från Berkeley universitet i Kalifornien, gästar Göteborg och HDK. Hon har på ett spännande sätt arbetat med etnografiska designmetoder, liksom frågeställningar runt stolar och sittande. 2016 släppte Galen Cranz boken Ethnography for Designers där hon framhäver etnografi som forskningsmetod. Boken är en guide i relationen mellan sociala och kulturella faktorer, och de forskningsmetoder som arkitekter och designers kan använda sig av. Flera andra tongivande namn inom möbeldesign deltar i symposiet.  Vi är medarrangörer och du är inbjuden att lyssna. Vi bjuder på fika!
Paneldeltagare: Torsten Hild, professor i möbeldesign på HDK vid Steneby, Pamela Lindgren, doktorand på Chalmers i Design & Human Factors, Staffan Holm, HDK alumn och möbeldesigner som arbetar med innovativa form-, material- och teknikprocesser. Fler deltagare kan tillkomma.
Moderator: Henric Benesch, lektor i design vid HDK och biträdande enhetschef för designforskning
Tid: 15 maj, 13.00–16.00
Plats: Aulan, HDK – Högskolan för design och konsthantverk, Kristinelundsgatan 6–8, Göteborg.
Anmälan: Fika erbjuds i pausen. Föranmälan: vast@svenskform.se
Arrangörer: HDK och Svensk Form Väst

Tisdag 25 april 2017
Vi besöker Tillskärarakademin
I snart 70 år har Tillskärarakademin i Göteborg utbildat elever inom sömnadsyrkena, idag är det en eftergymnasial utbildning inom textil och mode. Här finns fem heltidsutbildningar, varav två är de enda i Sverige;  Modistutbildningen samt utbildningen för den som vill arbeta med Scenkostym och historiska dräkter. Följ med oss till Tillskärarakademin i Gamlestaden där skolans rektor Sofia Höfvner Skogh tar med oss på en rundvandring. Vi får träffa elever och se elevarbeten – arbetet med examensvisningen är vid den här tiden i sin slutfas. Läs mer om skolan här: http://www.tillskararakademin.se
Plats: Tillskärarakademin
Adress: Gamlestadsvägen 4, Göteborg
Tid: tisdagen 25 april, kl  17.00
Anmälan:vast@svenskform.se


Måndag 20 mars
Årsmöte & Vårmässa

För femte året i rad är vi inbjudna till Input Interiörs Vårmässa på Världskulturmuseet, där 85 varumärken visar ett stort urval av årets möbelnyheter för offentlig miljö, det finns pop-up shop och Input Interiör bjuder på mat och dryck.  Som medlem hos oss har Du har fått en speciell inbjudan från Input, glöm inte att anmäla dig, deadline 10 mars. Det går kostnadsfria bussar från olika ställe i regionen, se mer om det på Input Interiörs inbjudan.
Årsmötet
Vi hoppas förstås att du också kan komma på vårt årsmöte som även det sker på Världskulturmuseet denna dag. Du hittar oss på gatuplanet i närheten av garderoberna. Skyltar visar vägen. Vi börjar med lite mingel och något att dricka. Mötet börjar 17.15 och håller på cirka 30 minuter. Då får du också möjlighet att träffa våra stipendiater, FORMVISARE 2017 ; Anna Elzer Oscarson, Karin Roy Andersson, Josefine Olsson, Jelizaveta Suska och Cecilia Eduards och se en liten utställning över vad de gör. Sen kan du mingla ut på mässgolvet ….
Välkommen med din anmälan!
Plats: Världskulturmuseet,Göteborg
Tid: 20 mars
Tid: Vårmässan är öppen 10-20
vårt årsmöte pågår: 17.00-17.45
Anmälan till årsmötet:vast@svenskform.se (Anmälan till mässan gör Du till Input Interiör)

 

Månd 27 februari 2017
Möt prisbelönt möbelformgivare
Sami Kallio är en av Västsveriges framgångsrika unga möbelformgivare. Nyligen porträtterades han i FORM magasinet. Han har fått flera utmärkelser och hans stol ”In Between” för danska företaget &tradition har blivit en klassiker som bl a återfinns på Designmuseum i Köpenhamn.
Sami Kallio fick 2016 års Axel Larsson stipendium och nyss mottog han utmärkelsen design S för sin stol Y5 för Kinnaföretaget Hans K furniture. Sami Kallio är möbelsnickare, inredningsarkitekt och designer utbildad i Helsingfors och vid HDK i Göteborg. Han har sin studio och verkstad i Lackarebäck, Mölndal där vi gör ett besök. Sami presenterar sig själv och berättar hur han arbetar. Vi bjuder på fika. Välkommen med din anmälan, vi har 20 platser.

Plats: Bergfotsgatan 6 (buss 758, nio minuter från Korsvägen)
Tid: måndag 27 februari, kl 17.00
Anmälan: vast@svenskform.se (senast 23 februari)

Måndag 30 januari 2017

Kasper Salin pristagare 2016
Vi får en egen arkitektvisning av HSB Studio 1, alltså det nya bostadshus i Örgryte Torp, Göteborg, ritat av Johannes Norlander, som tog hem 2016 års Kasper Salin pris – Sveriges mest prestigefyllda arkitekturpris.
Arkitekt Stina Malm från Norlander Arkitektur har varit högst inblandad i hela processen, från ritning till genomförande. Hon tar emot oss, visar och berättar om tankarna bakom huset, och hur det sedan utvecklades i praktiken. Arkitektens lösningar och materialval accepteras inte alltid självklart av entreprenören …Vi har 20 platser till visningen. FULLTECKNAT! (Läs mer om Kasper Salin priset på DN kultur: http://www.dn.se/kultur-noje/julia-svensson-en-uppmaning-till-en-vardagsarkitektur-med-hogre-niva/)
Plats: HSB Studio 1
Adress: Sten Åke Cederhöks gata 1 (vi träffas vid entrén till första huset) Göteborg
Datum: måndag 30 januari
Tid: 17.00
Anmälan: FULLTECKNAT

Fem får stipendiet FORMVISARE 2017
utdelning på Möbelriksdagen i Tibro 11 januari

Onsdag 11 januari öppnar Möbelriksdagen 2017 i Tibro. En mötesplats för alla i branschen. Programmet är fullmatat. Vi är engagerad i flera punkter; Vår Formbärare 2016, designern Kerstin Sylwan, leder ett seminarium; Omforma – nya strukturer i designbranschen.Vi stöttar HDK-studenter för att de ska kunna delta i speciellt studentprogram. Och på kvällen blir det fest med pris- och stipendieutdelning. Då presenterar vi våra FORMVISARE 2017, alltså de fem västsvenska designer/konsthantverkare som fått Svensk Form Västs internationella stipendium a´ 20 000 SEK för att ställa ut utanför Sverige under 2017. Delar av utställningen Ung Svensk Form 2016 visas också i Tibro under Möbelriksdagen.
Här hittar du hela Möbelriksdagens program:http://möbelriksdagen.se/mobelriksdagen-2017/

FORMVISARE 2017
Följande fem formgivare fick stipendiet:
Karin Roy Andersson
, Göteborg, Cecilia Eduards, Göteborg, Elin Josefine Olsson, Töreboda, Anna Elzer Oscarson, Göteborg, Jelizaveta Suska, Mölndal.

2016

27 oktober 2016
Häng med till HSB Living Lab
Inne på Chalmers campusområde har nyligen invigts ett unikt forskningsprojekt, tillika studentboende; HSB Living Lab. Ett bostadshus som också är en forskningsstation inriktad på att ta fram innovationer för framtidens hållbara boende. Ett 20-tal studenter har nyligen flyttat in. Forskare och intressenter kommer från flera håll; akademi, samhälle och privata näringslivet. Vi gör ett studiebesök i huset och får speciell guidning av arkitekten som ritat huset; Peter Elfstrand från Tengboms. Peter ingår också i styrgruppen för alla de forskningsprojekt som pågår i huset. Projekt i vilka även utländska universitet är samarbetsparter. Vi kommer också att få titta in i en lägenhet. Välkommen med din anmälan!
Plats: HSB Living Lab, Chalmers campusområde, Elektrovägen 4
Tid: torsdag 27 oktober
Klockslag: 15.00 -17-00
Anmälan: vast@svenskform.se

5-8 oktober Modedagar på Röhsska
I anledning av Tonie Lewenhaupts modeutställning arrangeras fyra programspäckade modedagar på museet. Några punkter är vi medarrangörer till:

6 oktober Årets Formbärare i Väst 2016
Motivering:
Kerstin Sylwan är Årets Formbärare i Väst 2016. I över tio år har Kerstin undersökt och visat hur design och form kan bidra till ett hållbart och inkluderande samhälle – genom formgivning, skrivande, och nu senast som projektledare för Omforma, nya strukturer för designbranschen. Kerstins arbete är oförtrutet och oumbärligt.
Årets Formbärare i Väst 2016 presenteras kl 18.00 på Röhsska museet.
Det blir kaffe och tårta och intervju med Årets Pristagare. Dörrarna öppnas kl 17.30. Kom och mingla med oss! Alla välkomna, ingen entre!
Tillkännagivandet sker i samband med att föreningens födelsedag firas den 6 oktober i alla föreningens 13 regionalföreningar. Då utses också regionala Formbärare, en person, en organisation eller ett företag som gjort något förtjänstfullt i föreningens anda. Tidigare pristagare i Väst har varit Konstnärernas Kollektivverkstad Göteborg 2013, Okidoki Arkitekter 2014 och Helena Hansson, designforskare 2015.
8 oktober, Mode på museum 
Marie Riegels Melchior, assisterande professor vid Köpenhamns universitet talar om Mode på museum, ”Fashion in Museums: Past and Present” kl 13.00.
Alla välkomna, även icke medlemmar!

19 september 2016
Häng med oss till Icebug!
Visste du att det världsledande varumärket för dubbskor (greppskor) heter Icebug och finns i Jonsered? Företaget grundades 2001 av Eliza Törnkvist och David Ekelund. Löparskor för vinterbruk med dynamiska dubbar var den innovativa affärsidén. Succén blev omedelbar. Idag har Icebug ett 30-tal anställda, dotterbolag i USA och Tyskland, och ett sortiment för året runt aktivitet. Grepp behövs inte bara på is och snö, utan även när det är vått och halt på klippor, rötter, och i lera. Icebug har skor med ett egenutvecklat greppgummi för tuff terränglöpning som trail och swinrun. Häng med oss på ett studiebesök till Icebug. Företagets grundare, David Ekelund, visar och berättar. Vi får också en presentation av Moa Rundlöf arkitekten bakom det nya kontoret, i omgjorda fabrikslokaler i Jonsered. Välkommen att anmäla dig. Vi har 25 platser. Även icke medlemmar är välkomna!
Plats: Icebug
Adress: Fabriksstråket 42, Jonsered
Tid: måndag 19 september kl. 17.30 OBS tiden!
Anmälan: vast@svenskform.se

15-18 september 2016
Röhsska museet fyller 100 år
och firar med ett omfattande jubileumsprogram som sträcker sig över fyra dagar. Fritt  inträde till allt, föreläsningar, seminarier, samtal och visningar. På fredag den
16 september kl 14.30 -15.30 deltar vi i ett panelsamtal med rubriken ”Vårt kära designmuseum”. Deltagare är Widar Halén, avdelningsdirektör för konsthantverk och design, Nasjonalmuseet i Oslo, Jonas Pettersson, CEO Form Us with Love och Anna-Stina Lindén Ivarsson, Svensk Form Väst. Moderator: Rasmus Heyman/Karin Persson, ADA. Programpunkten arrangeras av ADA.
Plats: Auditoriet, Röhsska museet, Göteborg
Hela jubileumsprogrammet hittar du här: http://rohsska.se/13168/

 

9 maj 2016
Ringön – en stadsdel i utveckling
Ringön är ett gammalt industriområde på Hisingen, beläget mellan Götaälvbron och Tingstadstunneln. Området är i omvandling. Här finns en konsthall, Järnhallen, som drivs ideellt av konstnären Anna Bergman och det finns en grupp som, på uppdrag av Göteborgs stad, arbetar med Ringön ur ett stadsutvecklingsperspektiv. Hur kan Ringön bli en kreativ oas i Göteborg? Redan i sommar kommer det att hända saker. Matilda Lindvall är projektledare och vi träffar henne i Järnhallen på Ringön för att höra mer om tankarna bakom och kanske gå en runda i området. Anna Bergman från Järnhallen deltar också. Vi bjuder på fika!
Datum: måndag 9 maj
Tid: kl 17.00
Plats: Järnhallen, Ringön
Anmälan: Alla välkomna! I

14 april 2016

Levande Design på Fashion Center i Borås
Vi åker till Borås tillsammans med ADA, en regional plattform för de kreativa näringarna i Västsverige, och bjuder in till film ur forskningsprojektet Levande Design. Filmade intervjuer med framstående svenska formgivare och designentreprenörer. Vi visar ett sammandrag av de senast genomförda intervjuerna, med bland andra Margareta van den Bosch (H&M), Lennart Ekmark (Ikea), Kristina Torsson (Mah-Jong), Gunilla Lagerhem Ullberg (Kasthall), Tom Hedqvist och Birgitta Hahn (10-gruppen). För intervjuerna står de kända designskribenterna Kerstin Wickman, Hedvig Hedqvist och Rebecka Tarschys. Filmen är producerad av Svensk Form med stöd av Familjen Erling-Perssons Stiftelse. Efter filmen blir det ett kortare samtal. Anna-Stina Lindén Ivarsson, från Svensk Form Väst deltar.
Datum: 14 april
Tid: 17.00
Plats: Textile Fashion Center
Anmälan: öppen visning

 

2 april 2016
Normkreativ innovation – release NOVA
Mariana Alves, som är designforskare vid ArkDes, och Marcus Jahnke, designforskare på SP, presenterar två normbrytande projekt som bygger på design. NOVA är ett nytt och världsunikt metodmaterial utvecklat av fyra designforskare (däribland Mariana och Marcus) på uppdrag av Vinnova. Det lekfulla materialet stödjer innovationsarbete som syftar till att motverka diskriminering och bidra till inkludering. PLAYA är ett projekt som Arkitektur- och designgruppen MYCKET gjorde på uppdrag av Göteborgs stad och Älvstranden Utvecklings AB. De undersökte badkulturer i dialog med resurssvaga grupper och genom konkreta aktiviteter i bland annat Frihamnen i Göteborg. Mariana och Marcus kommer att konkretisera vad normkreativ innovation handlar om och hur design kan bidra till att utmana normer som diskriminerar, och till lösningar som inkluderar.
Datum: tisdag 12 april
Tid:18.00
Plats: Studion, Röhsska museet
Anmälan: vast@svenskform.se

22 mars 2016
Årsmöte med filmen Levande Design
Välkommen till Svensk Form Västs årsmöte. Vi bjuder på mingelmat och något att dricka. Efter mötet kl 18.00 blir det visning ur filmprojektet Levande Design, filmade intervjuer med betydande svenska formgivare och designentreprenörer. Vi visar ett sammandrag av de senast genomförda intervjuerna. Margareta van den Bosch (H&M), Lennart Ekmark (Ikea), Kristina Torsson (Mah-Jong), Gunilla Lagerhem Ullberg (Kasthall), Tom Hedqvist och Birgitta Hahn (10-gruppen) m fl deltar. För intervjuerna står de kända designskribenterna Kerstin Wickman, Hedvig Hedqvist och Rebecka Tarschys. Filmen är producerad av Svensk Form med stöd av Familjen Erling-Perssons Stiftelse. Vi behöver din anmälan för att kunna beräkna inköp.
Tid: tisdag 22 mars
Plats: Röhsska museet, Göteborg
Tid: 17.00 – 17.45 mingel och årsmöte
18.00 – 19.00 Filmvisning
Anmälan: vast@svenskform.se

14 mars 2016
Vägen från idé till producent –  ”Design väst goes Tibro” presenteras på HDK
Fyra västsvenska designers – Anna Elzer Oscarson, Charlie Styrbjörn Nilsson, Sami Kallio och Sigrid Strömgren – matchades med fyra västsvenska producenter Mölltorps gjuteri, Enströms möbler, Eric Svenson stolfabrik och Lundbergs möbler. Uppdraget var att ta fram att ta fram fyra nya produkter för den kommersiella marknaden. Så var upplägget för Svensk Form Västs projekt ”Design Väst goes Tibro”.
I september 2015 presenterades resultatet på Designers Saturday i Oslo. Och nyss, på möbelmässan i Stockholm 2016, lanserades två av de nya produkterna. Men hur var vägen dit? Vilka var svårigheterna? Utmaningarna? Hur löpte processen mellan designer och företag, från ide till färdig produkt?
I en lunchföreläsning på HDK berättar Magdalena Svedlund, projektledare och vd Inredia, och tre av formgivarna om projektet och dess utmaningar. Läs mer om projektet ”Design Väst goes Tibro” här: https://svenskform.se/regionalforeningar/vast/projekt-vast/
Efter föreläsningen följer de som vill (vi har 50 platser) med till Inputs vårmässa ( se nedan) där två av produkterna finns att se; Sigurd Strömgrens kupolbord för Lundbergs möbler och Sami Kallios stol för Eric Svensons stolfabrik (lanseras av Balzar Beskow). På mässan finns också Svensk Form på plats med ett mässerbjudande. Vi har också en inbjuden gästutställare i vår monter; den västsvenske designern och möbelformgivaren Staffan Holm som visar delar av sin experimentella utställning ”Anamorph object”, nyss visad på Designgalleriet i Stockholm.

Datum: måndagen den 14 mars
Tid: 12.00 -13.00
Plats: Stora hörsalen HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk
Anmälan: öppen föreläsning. Vill du gå med till Input efteråt ska du anmäla dig till: vast@svenskform.se

14 mars 2016
Input, Vårmässa på Världskulturmuseet
Genom ett samarbete med Input Interiör, Skandinaviens ledande fristående inredningskoncern, är du , som vår medlem, inbjuden till Inputs vårmässa på Världskulturmuseet i Göteborg. Då visar både svenska och internationella möbelproducenter sina nyheter. Det bjuds på förtäring och du får också möjlighet att se två resultat från vårt matchningsprojekt ”Design Väst goes Tibro” ( se ovan). Det är Oas, Sigrid Strömgrens kupolbord för Lundbergs möbler och en stol av Sami Kallio för Eric Svensons Stolfabrik som nu lanseras av Balzar Beskow. Lova att kolla på dem!
Tid: måndag 14 mars
Plats: Världskulturmuseet Göteborg
Anmälan: gör du till Input direkt, via den mailinbjudan som du fick  den 11 februari 2016
(  mailades till de medlemmar vars mailadress vi har)

3 mars 2016
Levande Design på Stadsbiblioteket i Lidköping
Vi åker till Lidköping tillsammans med ADA, en regional plattform för de kreativa näringarna, och bjuder in till film ur filmprojektet Levande Design. Intervjuer med framstående svenska formgivare och designentreprenörer. Vi visar ett sammandrag av de senast genomförda intervjuerna, med bland andra Margareta van den Bosch (H&M), Lennart Ekmark (Ikea), Kristina Torsson (Mah-Jong), Gunilla Lagerhem Ullberg (Kasthall), Tom Hedqvist och Birgitta Hahn (10-gruppen). För intervjuerna står de kända designskribenterna Kerstin Wickman, Hedvig Hedqvist och Rebecka Tarschys. Filmen är producerad av Svensk Form med stöd av Familjen Erling-Perssons Stiftelse. Efter filmen blir det ett kortare samtal.
Tid: 3 mars kl 15.00
Plats: Stadsbiblioteket Lidköping
Anmälan: öppen visning


1 februari, 2016, kl 09.00
Häng med till Festivaltältet!
Göteborg Film Festival står för dörren. En nyhet för i år är att Festivaltältet – själva navet ett stenkast från biografen Draken – har återuppstått. En viktig, scenograferad mötesplats med café, restaurang, bar och seminarieyta. Öppet från förmiddag till sen kväll (men endast för dem med festivalpass.) Inredningsarkitekterna Johanna Berg och Patrik Larsson från Studio OAS har både ritat och byggt inredningen i tältet, som liksom festivalen har ett italienskt tema. De visar sitt arbete för oss en tidig morgon, innan tältet öppnat för filmfolket. Välkomna! Vi har 20 platser. Föranmälan.

Datum: måndag 1 februari 2016
Tid: 09.00 – 09.30
Plats: Olof Palmes Plats, Järntorget, Göteborg
Anmälan:vast@svenskform.se

2015

28 januari, 2015
Pia Aleborg – om kostym för film
Pia Aleborg har under det senaste decenniet arbetat som kostymör och scenograf för film, musik och teater. Bland annat står hon bakom kostymerna till Ruben Östlunds filmer De ofrivilliga, Play och Turist, och musikvideos för Jenny Wilson, Junip och Jose Gonzalez. Pia Aleborg är utbildad på HDK:s program för smyckekonst, där hon tog examen 2001. Föreläsningen ges under Göteborgs filmfestival och vi arrangerar den i samarbete med Röhsska museet.
Tid: onsdag 28 januari klockan 18.00.
Plats: HDK, Kristinelundsgatan 6-8
Anmälan: vast@svenskform.se, detta är en öppen föreläsning, alla är välkomna!

10 mars, 2015
Dennis Kanter – Refugee Housing Unit
Refugee Housing Unit är ett projekt med syfte att förbättra boendeförhållandena för människor som tvingas bo i flyktingläger, genom att erbjuda alternativ till de tält som är det enda som oftast står till buds. Tidigare HDK-studenten Dennis Kanter, design manager för projektet, berättar om det fleråriga arbetet, från idé till produktion. Projektet drivs i samarbete med IKEA Foundation och FN:s flyktingkommissariat UNHCR. Det har nominerats till World Design Impact Prize och fick Design S 2014. Föreläsningen arrangeras i samarbete med Röhsska museet.
Tid: tisdag 10 mars klockan 18.00
Plats: HDK, Kristinelundsgatan 6-8, Göteborg
Anmälan: vast@svenskform.se Föreläsningen är öppen, alla är välkomna!

Årsmöte
Tid: 17 mars 2015, kl 18.00

Plats: Okidoki Arkitekter, Korsettfabriken, Kastellgatan 1, Göteborg (OBS plats!)
Anmälan: vast@svenskform.se

För att se verksamhetsberättelsen för 2014, klicka här

13 april, 2015
Matter – en strategisk content marketing-byrå (studiebesök)
”Content” (=innehåll), är ett centralt ord inom marknadsföring och reklam idag. Allt som ska marknadsföras bör helst förpackas med innehåll, content. Matter är en s.k. ”content marketingbyrå” och har bland annat har Röhsska museet, Malmö Stad, Nudie och Stena Line som kunder. “Vi skapar mätbart värde åt våra uppdragsgivare genom att ge deras kunder – som vi kallar läsare – det innehåll de vill ha. Vi hjälper uppdragsgivarna att nå sina affärsmål, förbättra och stärka sina befintliga positioner, eller förflytta sina varumärken och verksamheter mot helt nya platser i medielandskapet.” skriver byrån på sin hemsida. Mathias Eriksson, journalist och grundare av Matter, tar emot oss och visar och förklarar mer om hur byrån jobbar.
Tid: måndag 13 april klockan 17.00
Plats: Korsettfarbriken, Kastellgatan 1, Göteborg
Anmälan: vast@svenskform.se

27 april, 2015
Nishiki – handgjorda cyklar
Unicykel AB ligger på Hisingen och där byggs exklusiva handgjorda cyklar av varumärket Nishiki. Rickard Ölander och Linus Lindgren är ägare och det var Linus pappa tillsammans med några kompisar i Hisingens Cykelklubb som startade företaget i slutet av 1970-talet. Alla var aktiva i Hisingens Cykelklubb och cyklarna importerades från Japan, därav namnet Nishiki. Idag äger Unicykel AB varumärket Nishiki och tillverkning och produktutveckling sker i verkstaden på Hisingen. 16 personer är sysselsatta med att ta fram dessa exklusiva elitcyklar. Ett småskaligt hantverk där varje liten detalj och komponent är skapad med yttersta omsorg. Linus Lindgren tar emot oss och berätta mer.
Tid: måndag 27 april, klockan 17.00
Plats: Aröds indsutriväg 14, Hisingen

11 maj, 2015
Jumperfabriken – mode med rötter i 50-talet
Jumperfabriken är namnet på ett modeföretag som startades av 2007 i Göteborg av Elisabeth Synnes och Tullis Zervcakos. Idén var att göra stickade kläder inspirerade av 50- och 60-talen, en tid då modet var speciellt feminint och tilltalande, enligt Synnes och Tullis. Den starkaste inspirationen hämtade de från Elisabeths mammas eget familjealbum som rymde mycket modenostalgi. Idag är kollektionerna bredare, mer ”modern vintage”, och Jumperfabriken gör både dam och herr och inte bara stickat. Företaget har växt framgångsrikt och till våren öppnar Jumperfabriken butik i Stockholm. Om detta och mycket mer kommer Elisabeth Synnes berätta för oss vid vårt besök.
Tid: måndag 11 maj klockan 17.00
Plats: Stora Nygatan 17, Göteborg
Anmälan: vast@svenskform.se

5-6 september, 2015
Design Väst goes Tibro goes Norway
Det designprojekt som vi drivit tillsammans med Inredia i Tibro, fyra västsvenska formgivare och fyra västsvenska producenter kallat ”Design Väst goes Tibro” (Läs mer: https://svenskform.se/regionalforeningar/vast/projekt-vast/) ställer vi nu ut på Designers Saturday i Oslo. En möbelmässa som sker på tio olika platser i den norska huvudstaden, där en gratisbuss tar besökaren runt. På söndagen är det öppet för allmänheten och det kostar ingenting, så vi rekommenderar ett besök (billigare än att åka till Milano! ) Vår utställning finns på Arkitektur & Designhögskolan i Oslo.
Plats: Designers Saturday, Arkitektur- och Designhögskolan, Oslo
Tid: 5-6 september 2015
Läs mer om Designers Saturday här: http://www.designerssaturday.no

25 september 2015 
FORM-fest & författarmingel 
Röhsska museet kl. 18.30 – 21.30
Succén är tillbaka! Svensk Form Väst och Röhsska museet bjuder återigen in till en hejdundrande fest för ny litteratur om arkitektur, form och design, men också till ett födelsedagskalas för FORM magasinet som fyller 110 år i år!
Vi bjuder på dryck, mingel, musik och intressanta panelsamtal med författare, forskare och redaktörer till nya böcker, magasin och fanzine.
Bland gästerna hörs Ezio Manzini, Christina Zetterlund, Sara Kristoffersson, Lasse Brunnström, Andréas Hagström, Salka Hallström Bornold, Mattias Göransson, Sara Andreasson och Hilda Granath.
Vi har tre samtalsledare; Love Jönsson, Marcus Jahnke och Matilda Lindvall. DJ är Jonas Ousbäck.
Flera förlag är på plats och museets tillfälliga utställningar är öppna.
Inbjudan till festen är mailad i ett separat medlemsutskick. Anmäl dig snabbt för att få en garanterad plats!
Här är länk till det fullständiga programmet med presentation av paneldeltagarna och samtalsämnen: http://rohsska.se/f/Program-formfesten_2015.pdf
Välkommen!
(FORM-festen är finalen på ett brett designprogram i samband med bokmässan: SVID har monter på mässans Forskartorg och ADA m fl arrangerar Pecha Kucha med designinriktning på Park Lane den 24 september.)

6 oktober 2015, kl 18.00
Om vattenhyacinter i Kenya …
Vi firar Svensk Forms 170-årsjubileum och utser Årets Formbärare!

Det sker på A-venue (konstnärliga fakultetens nya lokal)  med en mycket intressant föreläsning: Helena Hansson är designdoktorand vid HDK och arbetar med ett designprojekt i Kenya där också SIDA, Mistra Urban Futures och Afro-Art är inblandade. Konkret handlar det om att stödja den inhemska befolkningen i att nå ut och samarbeta med en global marknad där korgar av vattenhyacint (ett invasivt ogräs) fungerar som dörröppnare. Teoretiskt rör det sig om ”frugal innovation”, ett nytt begrepp inom forskningen som handlar om att hitta nya metoder och affärsmodeller för produktion med  extrema begränsningar och ytterst små resurser.
Arbetsnamnet på Helena Hanssons kommande avhandling är ”Beyond the basket”. I denna föreläsning berättar hon om förutsättningarna, utmaningarna och insikterna, så här långt. Dessutom finns Evance Odhiambo från Zingira community craft i Kisumu, en av nyckelpersonerna i projektsamarbetet, på plats för att berätta mer om samarbetet och visa hantverket bakom korgen.
I samband med föreläsningen finns det en möjlighet att prova på att slå rep tillsammans med Skapligan, Göteborg, ett socialt företag som arbetar med hantverk som metod. Skapligan startade med inspiration från forskningsprojektet.

OBS Plats: A-Venue, Kungsportsavenyn 25
Tid: tisdag 6 oktober kl 18 – 19.15
Anmälan: Öppen föreläsning, alla välkomna!

I samband med Svensk Forms födelsedag den 6 oktober 2015 utsåg styrelsen för Svensk Form Väst Helena Hansson till Årets Formbärare 2015. Motivation:
Svensk Form Väst utser industridesignern, läraren och doktoranden Helena Hansson
till Årets Formbärare i Väst 2015. För sitt mångåriga engagemang, för sin kunskap
och entusiasm, och för sin roll som inspirerande förebild runt alla frågor som gäller
design, hantverk och slöjd. Helena Hansson är en forskare i tiden. Med forskningsprojektet ”Applied kraft strategies – co-craft for craft community empowerment”, knutet till HDK och vars yttersta mål handlar om att bekämpa fattigdom och stärka kvinnors roll i samhället, befäster Helena Hansson ytterligare sin roll som föregångare inom designområdet.

12 november kl. 17.00
DESIGNSAMTAL OM MÖBELBRANSCHEN
Hur ska designers och möbelindustrin få till bättre samarbeten? Det samtalar en namnkunnig panel om på möbelproducenternas mässa på Trägårn i Göteborg den 12 november kl 17.00.
Magdalena Svedlund, vd på Inredia i Tibro och vår vice ordförande, sitter med i panelen och vårt projekt ”Design Väst goes Tibro” kommer att tas upp som ett gott exempel. ADA arrangerar, begränsat antal platser!
Skynda att anmäla dig och läs mer här (OBS, kopiera länken och klistra in i din webbläsare):
http://www.adasweden.se/artikel/future-furniture-formula/

16 november 2015,  kl 17.00
”Måndag klockan 5”: HÄNG MED TILL SPINNERIET
V
i gör ett studiebesök på Spinneriet i Lindome, där ett 20-tal kreatörer – designers, keramiker, bloggare (bl a Frida Ramstedt) fotografer m fl – får huset att sjuda av verksamhet. Inredningsföretaget Fine Little Day, som startades som en blogg av Elisabeth Dunker, tar emot oss och berättar mer. Flertalet hyresgäster öppnar sina dörrar och det finns möjlighet att köpa årets första unika julklappar. Helt ok att ta med vänner. Vi bjuder alla anmälda på fika!
Tid: måndag 16 november kl 17.00.
Plats: Spinneriet, Spinnmästarvägen 2, Lindome
Restips: Buss 761 från Heden, hållplats: Annetorpsvägen
Anmälan: vast@svenskform.se

17 november 2015, kl 18.00
EMMA VOM BRÖMSSEN PÅ ART COLLEGE
Vi vill också tipsa om en öppen föreläsning på Art College då mönsterformgivaren Emma von Brömssen berättar om sin verksamhet, med speciellt fokus på sin senaste tapetkollektion för Eco Wallpaper.
Tid: 17 november kl 18.00
Plats: Art College, Första långgatan 16 B, Göteborg
Öppen föreläsning, ingen anmälan.

7 december 2015, kl 17.00
”Måndag klockan 5”: Medlemsvisning av Okidokis prisbelönta kontor!
Häng med oss till Vasakronans nya regionkontor i Nordstan i Göteborg! Det som nyss vann Ung Svensk Arkitektur-priset 2015. Okidoki Arkitekter är den stolta vinnaren, de ritade kontoret. Nu visar de det för oss. Vi har 20 platser till en medlemsvisning den 7 december. Välkommen med din anmälan! Först till kvarn gäller.

Här kan du läsa mer om priset och juryns motivering: https://www.arkitekt.se/vinnare-av-ung-svensk-arkitektur-priset-2015/

Plats:
 Vasakronans regionkontor
Adress: Götgatan 15, inne i Nordstan, nära utgången till Brunnsparken. 
Tid: måndag 7 december kl.17.00
Anmälan:vast@svenskform.se

–––––––––––––––––––––––––––––

2014

Onsdag 17 december klockan 17.30
GÅ PÅ SKRÄCKROMANTISK VISNING PÅ KONSTMUSEET
Vi avslutar 2014 med en riktig rysare. Vi har bokat intendent Per Dahlström för en visning av Skräckromantikens landskap, från Marcus Larsson till Goth. Marcus Larsson var en originell och självförbrännande 1800-talskonstnär med sällsynt känsla för dramatik. Nu samsas han med hårdrockskonstnärer och dataspelsdesign på Göteborgs Konstmuseum, en utställning som Per Dahlström har mycket spännande att berätta om.
Anmälan till: vast@svenskform.se

24 november 2014
Häng med till nyrenoverade Auktionsverket – 4 000 kvadratmeter kulturarena, krogar, brödbutik, takodling, gårdshäng …
Årets sista inslag i vår serie ”Måndag klockan 5” är en guidad visning av nyrenoverade Auktionsverket på Tredje Långgatan 7-9 i Göteborg.  Arkitekten och spindeln i nätet bakom renoveringen, Axel Robach, visar och berättar tillsammans med sin kollega Isabella Eriksson som hållit i inredningen.  Huset är från 1892 och byggdes speciellt för Göteborgs Auktionsverk. I januari i år flyttade de ut och de nya ägarna, Avenyfamiljen, tog över och startskottet gick för  renoveringen av lokalerna som totalt är på 4 000 kvm. ”Min uppgift har varit att bevara husets själ” säger Axel Robach som började sitt arbete redan hösten 2013. Idag är den gamla auktionshallen varsamt förvandlad till Kulturarena och därutöver finns 3 restauranger, vinbar, café, brödbutik, matvagnar, takodling, kontor, etc. Huset omfattar också två innergårdar. Vi har 25 platser till denna visning som endast är för medlemmar. (Först till kvarn.)
Tid: måndag 24 november 2014,  kl 17.00
Plats: 3:dje Långgatan 7-9.  Vi träffas på innegården i nummer 9.
Anmälan: vast@svenskform.se

6 november 2014
STÖLD, LÅN ELLER FLYTANDE IDÉER – VAR GÅR GRÄNSEN?

Vi har en ny programpunkt torsdag den 6 november; ett frukostsamtal på MAQS Advokatbyrå i samarbete med ADA (Association for Design and Advertising, en regional plattform för kreatörer). Samtalet handlar om frågor runt kopiering och designskydd; olika förhållningssätt, strategier, tips och juridiska råd. Det leds av Emma Fälth, lärare vid Textilhögskolan i Borås och styrelseledamot i Svensk Form Väst. Panelen är namnkunnig; Christina Berggren (advokat MAQS), Dag Agård (varuhuschef NK) Alexander Graah (vd Dr Denim) Klara Bothén (designer).
Tid: tors 6/11, kl 08.00-10.00. Du bjuds på lätt frukost kl 08.00, samtalet börjar 08.30
Plats: MAQS Advokatbyrå, Östra Hamngatan 24, Gbg, 7:e vån.
Anmäl dig senast 28/10 till: info@adasweden.se  Läs mer om samtalet under länken: http://www.adasweden.se/artikel/stold-lan-eller-flytande-ideer-var-gar-gransen/

28 oktober 2014
HENRIK NYGREN – OM KONSTEN ATT FÖRPACKA

Henrik Nygren är grafisk designer/art director som sedan 1991 framgångsrikt driver sin egen verksamhet i Stockholm. Kunderna är svenska och internationella konst- och designmuseer, gallerier, bokförlag, fotografer, arkitektkontor, design- och modeföretag m fl. Designpriserna har varit många genom åren och 2008 mottog Henrik Nygren Platinaägget. Han har varit lektor på Beckmans Designhögskola. Bokförlaget Orosdi-Back ger nu ut en volym på 896 sidor med så gott som samtliga av hans arbeten och med texter av ledande designskribenter. Boken kommer att finnas till försäljning. Henrik Nygrens föreläsning presenteras i samarbete med Röhsska museet och Orosdi-Back. Föreläsnignen följs av ett publiksamtal som leds av Camilla Lindahl, Röhsska museets grafiska formgivare och representant i Svensk Form Västs styrelse.Tisdag 28/10 kl. 18.00 i HDKs aula. Anmälan till: vast@svenskform.se

20 oktober 2014
TRE RESTAURANGER AV OKIDOKI

Ett av Göteborgs yngre arkitektkontor, OkiDoki, är aktuella i många sammanhang, De har grundat Archileaks, de engagerar sig i bostäder för unga, de arrangerar arkitekturfilmfestivalen Archfilm och de gör uppmärksammade inredningar – som de nyöppnade restaurangerna SK och TOSO (f d Fond) och Mr P i Göteborg. Häng med till restaurangerna och hör OkiDokis vd Fredrik Hansson berätta om arbetet. Vi har 25 platser. Månd 20/10 kl 17.00. Anmälan senast 15/9 till vast@svenskform.se

6 oktober 2014
FORMSLAGET 

Den 6 oktober 1845 grundades föreningen Svensk Form (hette då Svenska Slöjdföreningen). I varje regionalförening firar vi födelsedagen genom att utse årets Formbärare; en person, organisation, institution, företag eller företeelse – som arbetat lovvärt i Svensk Forms anda. 2013 valde vi KKV, Konstnärernas Kollektiv verkstad i Göteborg. Vem får äran i år? Det presenterar vi den 6 oktober. Du är välkommen att nominera din kandidat senast 22/9. Maila till:vast@svenskform.se.

26 september 2014
FORM-FEST! 

I samband med bokmässan ställer vi till med en hejdundrande FORM-FEST tillsammans med, och på Röhsska museet. Vi bjuder på dryck, mingel och ”small talks” av fem aktuella författare – Bo Bergström, Cooper & Gorfer, Elisabeth Dunker, Hedvig Hedqvist och Salka Hallström Bornold – till nya böcker inom form- design- och arkitekturområdet. Dessutom kommer FORM-redaktionen, Bo Madestrand och Salka Hallström Bornold, från Stockholm. Fredag 26/9 kl 18-20. Inbjudan är personlig. Begränsat antal platser. Som medlem i Svensk Form Väst har du förtur! Anmälan senast 5 sept till: bit.ly/1voIuXj

15 september 2014
FILTER, OFFSIDE, HUNGER

I vår serie ”Måndag klockan 5” gör vi ett besök på redaktionen för tre uppmärksammade magasinen Offside, Filter och Hunger. Mattias Göransson, en av grundarna, har gjort sig känd som en orädd och rakryggad publicist och chefredaktör som ofta tar ställning i kontroversiella frågor. Möt honom och Ola Carlson, AD på Filter, och hör dem berätta om tankarna bakom de tre magasinen, både vad gäller innehåll och form. 15/9 kl 17.00. OBS Vi har endast 16 platser! Anmälan senast 10/9 till vast@svenskform.se

3 september 2014
TRÄ I DESIGN OCH ARKITEKTUR

Svensk Form Väst är partner i en heldag om trä på Svenska Mässan i Göteborg som vi tror blir intressant: Hör Ikea tala om trä. Möt formgivaren Emma Olbers i en lunchföreläsning. Lyssna till vad fyra uppmärksammade nordiska arkitektkontor – Aart, K2S, Helen & Hard och CaseStudio – har att säga om trä och träarkitektur. Morten Lund, professor på Chalmers är moderator. Allt är kostnadsfritt och händer på Trä & Teknikmässan som pågår 2-6 sept. Där kan du också se den senaste tekniken inom träindustrin. Se hela programmet och registrera ditt gratisbesök: http://www.svenskamassan.se/sites/tra-teknik/for-besokare/wood-fusion/onsdag-3-september/

Kreativa miljöprojekt söks för hållbar konsumtion.
Informationsmöte 9 juni 2014 på Ekocentrum, 15.00–17.00
Västra Götalandsregionen har antagit en ny handlingsplan för ”Resurseffektiva och giftfria produkter och tjänster”. Därför är miljösekretariatet på jakt efter nya innovativa projektidéer som minskar råvaruförbrukning och stimulerar återanvändning, men också får bort giftiga ämnen i barnmiljöer. Man ser gärna samarbeten över yrkes- och branschgränser. Designers är en åtråvärd målgrupp! Under detta seminarium/workshop får du den bakgrundsinformation du behöver för att söka och kan hitta nya samarbetspartners. Enskilda företag kan inte få dessa projektmedel. Svensk Form Väst i samarbete med Västra Götalandsregionen och Ekocentrum.
Plats: Ekocentrum, Aschebergsgatan 44 i Göteborg.
Seminariet är kostnadsfritt. Anmäl dig senast den 4 juni 2014 på Ekocentrums sida.
Inbjudan i pdf-format.

19 maj 2014 kl 12.00–13.00 
Fem formgivare om Milano 
Varje år i april drar hela den svenska inredningsbranschen till möbelmässan i Milano. Detta är också platsen många designers helst vill ställa ut på. I år ger HDK en speciell kurs som tar sikte mot Milano 2015. Varför är Milano så hett? Fem västsvenska formgivare som just ställt ut där; Markus Johansson, Charlie Styrbjörn Nilsson, Pontus Ny, Jonas Forsman och Emil Bergqvist ger oss några av svaren i ett lunchsamtal på HDK. Svensk Form Väst arrangerar i samarbete med HDK. Föreläsningen är gratis, med vi vill ha din anmälan. I anslutning till föreläsningssalen finns HDKs café som serverar fika, soppa och lunch.
Plats: Aulan HDK, Högskolan för design och konsthantverk, Kristinelundsgatan 6–8.

29 april 2014 kl 18.00 
Margareta van den Bosch om H&Ms designsamarbeten
Margareta van den Bosch är en nyckelperson bakom den svenska modekedjan H&Ms stora framgångar. Hon var chefsdesigner 1986–2007 och arbetar idag som företagets kreativa rådgivare och är fortfarande ansvarig för H&Ms modesamarbeten med internationella toppdesigners. Ett projekt som firar tio-årsjubileum i år. Föredraget är ett samarbete med Röhsska museet och som medlem i Svensk Form Väst går du in gratis (det kostar annars 60 kr).

14 april 2014 kl 17.00
Möt arkitekterna bakom nya Stadsbiblioteket i Göteborg. På världsbokdagen den 23 april i år, invigs Göteborgs nya Stadsbibliotek. Då har det varit stängt i 18 månader efter mycket omfattande om- och nybyggnation. Redan 2006 inbjöds fyra arkitektkontor att komma med tillbyggnadsförslag. Det blev Erséus arkitekter i Göteborg som tog hem uppdraget. Häng med oss till Erséus kontor och hör arkitekterna själva berätta om den långa resan som nu snart är till ända. Vi har 20 platser. Våra arkitektevenemang brukar vara hårt tryck på, först till kvarn.
Tid: måndag 14 april 2014 kl 17.00.
Plats: Erséus arkitekter,St Badhusgatan 18–20, Göteborg
Anmälan till: vast@svenskform.se

31 mars 2014 kl 1719
Samtal om upphovsrätt inom modedesign. Tillsammans med en prominent panel vill vi belysa frågor kring upphovsrätt, arv och mode. Med oss i samtalet har vi designforskaren Stina Teilmann Lock som bland annat forskat kring hur den danska lagstiftningen format den danska möbeldesignen, Stefanie Malmgreen de Oliveira från Textilhögskolan med en bakgrund hos Balenciaga, Rune Petersson från immaterialrättsexperterna Brann samt Weekdays printdesigner Annika Berger. Hur kommenterar man samtiden i bildspråk utan att använda sig av copyrightade element? Kan lagstiftningen forma designen? Vad är intellectual properties? Var går gränsen mellan arv och plagiat? Detta och mera hoppas vi kunna belysa under samtalet. Emma Fälth, lärare på Textilhögskolan och ledamot i Svensk Form Västs styrelse, är samtalsledare.
Tid: 31 mars kl 17.00–19.00
Plats: Textile fashion Center i Borås (OBS platsen!).
Anmälan: vast@svenskform.se

24 mars 2014
Med Input på Världskulturmuseet. I ett samarbete med Input får du som medlem i Svensk Form Väst besöka Inputs möbelmässa på Världskulturmuseet i Göteborg. Här visas många av säsongens möbelnyheter, det minglas och bjuds på mat. Svensk Form Västs mönsterprojekt MOFF (se ovan) visas också på mässan och formgivarna berättar mer om projektet i en föreläsning kl 16.00. Du kommer att få en speciell inbjudan från Input och då anmäler du ditt intresse.

18 mars 2014 kl 16.45
Årsmöte på Röhsska museet. Vi mingelfikar lite innan mötet som börjar kl 17.00. Därefter visar museets nytillträdde chef Tom Hedqvist utställningen Fashion Figures Faces, modeakvareller av Mats Gustafson, vår internationellt hyllade megastjärna inom modeillustration. Det blir en personlig visning, de båda känner varandra sedan 1970-talet.

25 februari 2014 kl 18.00
Linton om Le Corbusier. Johan Linton är civilingenjör, arkitekturhistoriker och formgivare. Han disputerade i december 2013 med avhandlingen Le Corbusier och Ville radieuse: Att skriva den moderna staden. I en föreläsning på Röhsska museet ger Johan Linton oss en koncentrerad inblick i arkitekten Le Corbusier´s radikala stadsbyggnadsteorier från mellankrigstiden. Ett samarbete mellan Svensk Form Väst och Röhsska museet. Fri entré. Läs mer om Johan Linton: http://linton.st

20 februari4 april 2014
MOFF-projektet visas på Inredia i Tibro. 

24 februari 2014 kl 17.00
Studiebesök på Interaktionsbyrån, en av Göteborgs snabbast växande designbyråer. De sysslar med interaktionsdesign, alltså omvandlar teknik till användarvänliga produkter. Bilindustrin är största kunden och i höstas fick byrån Red Dot Award för ett uppkopplingssystem på uppdrag av Volvo Car Group. Företagets vd Joel Rozada tar emot och berättar mer. Det finns 25 platser. Anmälan till: vast@svenskform.se Vi träffas 16.55 utanför studion på Geijersgatan 1 B. Läs mer: www.interaktionsbyran.se

48 februari 2014
MOFF – projektet presenteras på Stockholm Furniture Fair
Ett mönsterprojekt mot offentlig miljö, som initierats och stöttas av Svensk Form Väst. Fem formgivare; Annika Nilsson, Cecilia Pettersson, Jenny Stefansdotter, Lidia Blomgren och Sara Gullman visar egna mönster, digitaltryckta på golv-, vägg- och takmaterial. Extra välkomna till presentation och mingel i monter B 01:11 torsdag 6 februari 2013 kl 15-18.

————————————-

2013

18 november 2013
LOTS Design
 
är ett prisbelönat design- och konsultföretag som inriktat sig mot strategi och innovation. Dess vd och grundare, Iréne Stewart Claesson, blev av Veckans Affärer 2013 rankad som en av de 20 mest inflytelserika industridesignerna idag. LOTS har en bred design- och forskarkompetens och ligger i framkant vad gäller hållbarhetsaspekter, teknisk innovation och samhällsutveckling mot området tjänstedesign. 
Läs mer: www.lotsdesign.se
Tid: måndag 18 november 2013 kl 17.00.
Plats: Lots Design, Kastellgatan 1, Göteborg
Anmälan: senast onsdag 13 november till vast@svenskform.se

21 oktober 2013
Nudie Jeans Co
 
är företaget som grundades av Maria Erixson Levin i Göteborg 2001 och fortfarande håller tätpositionen vad gäller design, etisk och ekologisk hållning. 
Idag är 100% av kollektionen ekologisk och företaget redovisar öppet alla sina leverantörer på hemsidan, vilket är mycket ovanligt i modebranschen. Nudie säljer sina jeans i 33 länder och omsätter över 360 milj. Huvudkontoret flyttade nyss till nyrenoverade lokaler i Antikhallarna i Göteborg. Vi får se dem och får samtidigt en presentation av verksamheten och lite om det senaste på jeansfronten …
 Läs mer: http://www.nudiejeans.com
Tid: måndag 21 oktober 2013 kl 17.00.
Plats: Nudie jeans, Västra Hamngatan 6, Göteborg
Anmälan: senast onsd 16/10 till vast@svenskform.se

23 september 2013
ColourHouse AB
är 
en pionjär bland företag som jobbar med färgkommunikation, trendprognoser, konsumtionsanalys och designinspiration. ColourHouse har 
2 500 kunder i Skandinavien – från mode- och inredningsföretag till bilindustrin och grafiska formgivare m fl – och arrangerar också årligen trendseminarier med globalt kända föreläsare. Företagets vd Louise Klarsten berättar om verksamheten och ger oss en framtidsspaning mot år 2014 – 2015. Du får också möjlighet att kolla de material, kataloger och böcker som ColourHouse jobbar med. 
Läs mer: www.colourhouse.se
Tid: måndag 23 september 2013 kl 17.00
Plats: Colourhouse, Klippan 1 C Göteborg
Anmälan: senast onsd 18/9 till vast@svenskform.se

9 september 2013
Upper House
Platserna tog slut i ett nafs till vårt studiebesök på Upper House. 
Vi beklagar om du inte fick någon, men hoppas du känner lust till något annat.

GBG Design Week 14–19 maj 2013
Västra Götaland Goes Milan Goes Röhsska 
Utställning – Lunchföreläsningar – Workshop
För fjärde året i rad presenterar Svensk Form Väst tillsammans med Röhsska museet årets västsvenska designnyheter direkt från den internationella möbelmässan Salone Internazionale del Mobile di Milano. Det sker i en pop-uputställning på museet 14–19 maj 2013 där tretton formgivare deltar samt Stenebyskolans möbeldesignlinje. I utställningen Västra Götaland goes Milano goes Röhsska visas prototyper och färdiga produkter, och du som besökare får en unik möjlighet att se de senaste direkt från Milano. Ett projekt skapat av Svensk Form Väst. Genomförs i samarbete med Röhsska museet och med medel från Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Västra Götaland goes Milano goes Röhsska är en utställningsidé som utvecklats av Svensk Form Väst en av Svensk Forms elva regionala föreningar. Svensk Form är en nationell ideell förening som arbetar för att skapa engagemang och belysa de möjligheter design kan ge för individen, kulturen, samhället och näringslivet. Svensk Form har medlemmar över hela landet och är en av världens äldsta design föreningar grundad 1845. Regionalföreningen Svensk Form Väst under många år arbetat för att främja västsvensk design och 2010 utvecklade de konceptet ”Milano goes Röhsska” för att uppmärksamma västsvenska formgivare som deltagit i möbelmässan i Milano. Föreningen ansvarar för gestaltning och urval till utställningen och upplägg av föreläsningsprogram. Projektet produceras med bidrag från Västra Götalands kulturnämnd.

Program på Röhsska museet:
Tisdag 14 maj
17.30 Vernissage av utställningen ”Västra Götaland goes Milano goes Röhsska”.
13 västsvenska möbelformgivare och 10 studenter visar nyheter de just ställt ut i Milano. Pågår t.o.m söndag 19 maj. Ylva Gustafsson, kulturutvecklare på Västra Götalandsregionens kultursekretariat inviger. Bubbel och festligt mingel.

Deltagande designer:
Charlotte Arvidsson, www.charlottearvidsson.com
Design Stories, www.designstories.se
Haruka Furuyama, www.hfdc.se
IÅIN Masayoshi Oya, www.masayoshi-oya.com
Sami Kallio, www.kallio.nu
Sigrid Strömgren, www.sigridstromgren.se
Rasmus Malbert, www.rasmusmalbert.com
Charlie Styrbjörn, www.charliestyrbjorn.com
Stenebyskolan, www.goatsonfurniture.com
Markus Johansson, www.markusjohansson.com
Joel Karlsson (Karl Anderson & Söner), www.krook.tjader.se
Roger Persson (Swedese), www.rogerperssondesign.se
Staffan Holm (One Nordic, Swedese), www.staffanholm.se
Daniel Rybakken (Luceplan), www.danielrybakken.com
Markus Johansson (Mogg, Olby design,Thekne) www.markusjohansson.com

Onsdag 15 maj
12.00–13.00 En trendspanare direkt från Italien
Stefan Nilsson, uppskattad trendspanare, föreläsare och mannen bakom Designgalleriet i Stockholm talar om vad nytt han såg under designveckan i Milano i april 2013.

Torsdag 16 maj
12.00–13.00 Tre designer om sig själva och Milano
Sigrid Strömgren, Sami Kallio och Markus Johansson är alla frilansande möbeldesigner. De berättar hur de arbetar och om varför de valde att ställa ut i Milano.

13.00 Workshop med Richard Prime, redaktör på Svensk Form för den nya webbplatsen SwedishDesign.org som marknadsför svensk design internationellt. Alla formverksamma får lägga upp sin profil gratis t o m 16 maj.

14.00 Presentationer av Ewa Kumlin vd för Svensk Form, Richard Prime och
representanter för Centrum för Näringslivshistoria m fl.

16.00 Cocktail och fortsatt möjlighet att testa sajten.

Fredag 17 maj
12.00–13.00 En designchef om designutveckling
Plötsligt står det en ny möbel där. Men vad hände innan? Hur gick det till och varför blev den just så här? Anders Englund, designchef på Offecct, talar om produktutveckling och designsamarbeten med några av världens mest hyllade designers. Faktorer som placerat Tibroföretaget bland Sveriges mest framgångsrika, Offecct exporterar till 55 länder.

13.00  Pensionärsvisning i utställningen. Franz James, kursansvarig vid HDK Steneby Möbeldesign inriktning trä, presenterar landsbygdsprojektet ”Goats on furniture”.

Lördag 18 maj
14.00–15.00 Formge av spill – workshop för alla
Design Stories kollektion Merry-Go-Round är gjord av spill och återvunnet material från tillverkningsindustrin. Välkomna att möta formgivarna i en intressant workshop kring design och returmaterial. Ingen kostnad. Material ingår.

För alla lunchföreläsningar gäller:
Föreläsningen är kostnadsfri. Årskort gäller för entré till museet (40 kr). Medlemmar i Svensk Form har fri entré. 
Dörrarna öppnar kl 12.00 Föreläsningen börjar 12.15.
Kom i tid. I caféet kan man köpa soppa och macka mm.

Världens främsta möbelmässa
Möbelmässan Salone Internazionale del Mobile di Milano är en årligt återkommande mässa som presenterar nyheter inom designvärlden. Mässan grundades redan 1961 och fokuserade ursprungligen på italienska möbler men är idag en internationell möbelmässa med utställare från 150 länder. Möbelmässan i Milano anses som världens främsta när det gäller att presentera nyheter inom möbelformgivning, belysning och inredningsdesign. För de svenska formgivare som deltar i Milano finns det många möjligheter att knyta kontakter med producenter och uppköpare från andra länder, och en möjlighet att påbörja en internationell karriär. Samtidigt som mässan pågår sjuder hela Milano av andra event, utställningar och aktiviteter i anslutning till möbel- och inredningsbranschen.

22 april 2013
Måndag klockan 5

Häng med till Happy F&B! – de skapade visuell identitet till Eurovision Song Contest 2013. Måndagen den 22 april kl 17.00 har vi äran att få besöka den göteborgska varumärkesbyrån Happy F&B. Då berättar Andreas Kittel, design director och partner på Happy, bland annat om hur det går till att ta fram en visuell identitet för Eurovision Song Contest 2013. Bara ett av många prestigefulla uppdrag som denna varumärkesbyrå hanterat. Andra kunder är Systembolaget, AMF, Sveriges Radio, Göteborg & Co och Söderbergs priset, med flera.
Anmälan till: vast@svenskform.se
Medlemmar i Svensk Form har förtur 
(först till kvarn)
.
Plats: Happy F&B, Kungsgatan 51,Göteborg
Tid: måndag 22 april 2013 kl 17.00

————————————-

2012

Konst musik och mat från Dalsland 15-16 december 2012
Besök JULFORM helgen 15-16 december, en pop-up butik Kyrkogatan 13 i Göteborg. På den mysiga innergården finner du då Svensk Form Väst med formgäster från Dalsland. 


Lyssna på musik med Treehugger och kolla vad mycket fint som produceras i vårt grannlandskap. Vi bjuder på kaffe och sagolikt goda dinkelpepparkakor från Brukets godaste, ett vedeldat stenugnsbageri i Fengersfors som bara använder ekologiska och närproducerade råvaror. Konstnärskooperativet Not Quite med vänner har packat ner smide, keramik, smycken, godis och annat smått och gott att köpa. Förutom allt fint som 25 formgivare säljer i pop-up butiken precis bredvid. VÄLKOMNA!
Lördag:11-17, söndag: 12-16
PS. Vi har ett fint prenumerationserbjudande också. Teckna på plats och Du får ett par hörlurar, Urban Ears, värde 300 kr. Se mer: http://julform.se/