Värmland Kalendarium

Design som utvecklingskraft för hållbara samhällen
Seminarium 24 mars kl 13–17 på Värmlands museum, Karlstad.
Design och kreativitet driver tillsammans med teknik och innovation samhället framåt, i allt från vilka produkter vi använder till hur vi lever. Men hur skapar vi hållbara och inkluderande samhällen? Med ny politik som Gestaltad livsmiljö och New European Bauhaus på plats, gäller det nu att ta nästa steg och förstå hur vi gör verkstad av hållbarhetsmålen kopplade till design och arkitektur. Välkommen till en eftermiddag om hur design kan vara en hävstång för samhällets transformation i hållbar riktning. Under seminariet kommer ni få träffa personer och organisaitoner som ligger långt fram i sitt hållbarhetsarbete och där design, arkitektur, innovation, platsplanering, och inte minst människan är i centrum.


 

 

Välkommen på after work med Löfbergs, 2020 års formbärare i Värmland
Torsdag 18 november kl 17.30 på Rosteriet i Karlstad. Löfbergs berättar om sitt arbete med att påverka den svenska kaffekulturen och kaffebranschen, med ekologisk och social hållbarhet som ledstjärna. Löfbergs var tidiga med att jobba med klimatsmarta förpackningar och med att lyfta värderingsfrågor i sin kommunikation. Lena Rodin, Head of Marketing och Jenny Tenghed, Category Manager berättar om hur Löfbergs arbetar med att fortsätta hitta hållbara vägar till våra kaffekoppar med hjälp av lila design. Självklart finns det kaffe och tilltugg. Medlemmar Svensk form: gratis. Övriga: 50 kr. Anmälan till jessica@andyellow.se


 

 

Föreläsning med Mats Widbom, Svensk forms VD

Torsdag 4 nov kl 18-19 på Rackstadmuseet. Mats berättar om världens äldsta designförening Svensk Form (fd Svenska slöjdföreningen) och vilka utmaningar som finns idag. Mats är tidigare chef för Svenska institutet i Paris och har varit kulturråd i Washington DC. Pris: 75 kr, 50 kr för medlem i museet eller Svensk Form. Fri entré till museet från kl 16.00. Arrangör: Rackstadmuseet i samverkan med Svensk Form Värmland.


 

 

Årets Formbärare i Värmland 2021 är Artur Wozniak tillsammans med Vestre, som formger och producerar möbler för offentliga miljöer. Priset delas ut av föreningen Svensk Forms regionföreningar och går till personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region. Formgivaren Artur Wozniak och producenten Vestre har genom åren har fyllt våra offentliga rum med design i världsklass. Design som skapar sociala mötesplatser och formar vår vardag – vare sig det rör sig om en plats att sitta på medan vi väntar på bussen, eller ett kärl att stoppa servetten i efter att vi torkat barnets kind. Artur Woznikak är en norsk designer med polssk bakgrund och med anknytning till Arvika. Hans design syns runt om i det offentliga rummet och är fokuserad på kvalitet, estetik och hållbara material. Vestre är ett norskt familjeägt bolag med sin möbelproduktion i Torsby, Sverige, som i mer än 70 år skapat sociala mötesplatser. Med sina högt uppsatta miljömål går Vestre i bräschen för att producera funktionell och hållbar design – för många generationer framöver. GRATTIS!


 

Samtal om hållbarhet och design
Vad innebär begreppet hållbarhet inom design, och vilken roll spelar formgivare i den stora klimatutmaning samhället befinner sig i? Välkommen att lyssna till ett samtal om hållbarhet och design, ondagen 9 juni kl 13.00 (inspelat 20 maj 2021) i hörsalen på Värmlands Museum, Karlstad. Deltar i samtalet gör Matti Klenell, designer & formgivare, Mats Widbom, VD på Svensk Form och Jessica Edlom, ordförande för Svensk Form Värmland.
Se på samtalet: https://youtu.be/C5bNFCJLSBU

 


 

Utställning Sustain AbleVoices 
På torsdag den 20 maj 2021 öppnar äntligen Svensk forms utställning om Ung Svensk Form och hållbar design: Röster som håller/Sustain Able voices, på Värmlands museum. Välkommen till vår livesända vernissage kl 11. Utställningen pågår t o m augusti 2021.
Samtidigt som Sustan Able Voices pågår också en stor separatutställning med Matti Klenell – Stanna här en stund, som visas 17 maj–31 oktober 2021.

9 december 2020 kl 11.45-13.00: Digitalt lunchseminarium med Doconomy – Syftesdriven innovation och hållbar digital formgivning. Föreläsningen anordnas i samarbete med Broby grafiska. Anmälan sker här: https://brobygrafiska.se/bg-live-lunchforelasningar/
Ange samarbetspartner med Broby grafiska.

12 november kl 8.00-9.00: Frukostseminarium med årets Formbärare Löfbergs Rosteriet i Karlstad. Vi bjuder på kaffe och macka. Seminariet är Covid-anpassat (endast 8 gäster) men går även att följa digitalt via vår Facebooksida Svensk Form Värmland (live). Endast föranmälan till jessica@andyellow.se.

16 oktober kl 12-13.30, digitalt lunchseminarium med Helén Williams om hållbara förpackningar. Att utveckla framtidens förpackningar som bidrar till hållbar utveckling är komplext. Förpackningen spelar en stor roll för distribution och konsumtion av livsmedel. Men den är ifrågasatt, ibland hatad trots att den rätt utformad hindrar miljontals av mat från att slängas. För att klara målsättningarna om halverat matsvinn till 2030 behöver vi en förpackningsutveckling som tar ett bredare ansvar. Helén Williams har med kollegor på Karlstads universitet under mer än 10 år utforskat de tjänster som förpackningen har och särskilt fokuserat på de tjänster som kan minska matsvinnet i hushållen. Helén kommer att dela med sig av sina insikter och med ett särskilt fokus på deras senaste två studier där hushållens svinn i relation till förpackningen analyserades ner på produktnivå. Via Zoom. Anmälan till jessica@andyellow.se


Pizza och Melker of Sweden, torsdag 30 januari kl 15.30 på Good guys tap I Karlstad. 
Kom och lyssna på Melker of Sweden, årets formbärare i Värmland.AW med pizza och öl. Anmäl dig på varmland@svenskform.se, senast onsdag.


Föreläsning med Matti Klenell och guidad visning på Nationalmuseum, fredag 25 oktober 2018
Välkommen till en eftermiddag om Sveriges konst- och designmuseum: Nationalmuseum i Stockholm. Desigern Matti Klenell, årets formbärare i Värmland 2018, berättar om designprocessen att ta fram interiör och en mängd nya objekt till det omgjorda museets restaurang och café (som gjordes tillsammans med TAF Studio, Carina Seth Andersson och Stina Löfgren). Efter föreläsningen går vi till Nationalmuseum och får guidad visning av huset och utställningarna.
Kl 15.00 Föreläsning med Matti Klenell i Svensk Forms lokaler på Skeppsholmen (Svensksundsvägen 13).
Kl 16.30 På plats på Nationalmuseum (Södra Blasieholmshamnen 2). Matti visar restaurangen.
Kl 17.00 Guidad tur genom museet.

Anmälan till varmland@svenskform.se. Kostnad: gratis för medlemmar i Svensk form.
80 kr för icke-medlemmar. Välkomna!


Formslaget 2018 lördagen 6 okt 18.45. Svensk Forms födelsedag och korandet av årets Formbärare i Värmland. Saffran & Vitlök i Sunne. Vi bjuder på plockmat. Anmälan till annanform@icloud.se


Studiebesök till Klässbols linneväveri lördag 20 oktober 2018
Ett studiebesök på Klässbols, årets formgivare 2017, med visning av Dick Johansson. Kl 10 tänkte vi åka från Karlstad och kan stoppa på vägen. Vi vill också passa på att besöka Rackstadmuseet och pågående utställning med Bertil Bengtsson och Kristine Andreassen. Och hinner vi med så blir det ett stopp på Arvika Konsthall och vernissage Cristoffer Crix och Magnus Mellgren. Anmäl dig  till annanform@icloud.se. www.klassbols.se


Värmlands formdagar i Arvika 11-13 maj 2018
Föredrag, workshops och mingel. Fredag öppnar vi med föredrag, invigning av utställning och en kväll med skön musik, mingel och mat. Lördag med workshops. Mer information på vår FB-sida. affisch_Formdagar_2018


Sy väskor vackra som smycken

Svensk Form Värmland inbjuder till workshop med Helena Bengtsson i hennes fina ateljé i Snårstad. Vik en kväll i december för handsömnad i lampans sken!
Helena visar alla väskor som ingår i hennes bok ”Sy väskor
– vackra som smycken” och går igenom grundläggande sömmar och arbetsmoment. Ett materialkit till ett litet arbete för kvällen ingår i priset.
Tid: Måndagen den 11/12 kl 18-21. Plats: Hönshusateljén i Snårstad
Pris: Medlemmar i Svensk Form Värmland 250 kr / Icke medlemmar 450 kr.
Inklusive fika. Anmäl ev allergi vid anmälan.
Anmäl dig senast 9 dec till
varmland@svenskform.se
eller till info@helenabengtsson.com.

———————————————————————————————————

Kaffesump och Cellulosa – design med god hållbarhet
Sopplunch med föreläsning av Elina Johansson. Svensk Form stipendiat 2017. Måndag 27 november kl 11.30-13.00
Elina berättar bl a om hur hon började arbetet med materialet cellulosa och kaffesump… och vidare om…The fungus leather chair- ett bidrag till utställningen OBVIOUS
Sitt examensarbete (Beckmans) och examenssamarbete med RISE
Stipendium samt utställning på Svenskt Tenn. Projektanställning RISE och haptic projektet.
På First Hotel River C
Föredrag med soppa och tilltugg: För medlem 50:- Icke medlem: 90:-
Anmäl dig senast 24 nov till varmland@svenskform.se Frågor: ann@annanform.se
———————————————————————————————————

Föreläsning Design som affärskraft på mindre orter och på landsbygden
med sopplunch på Hotel River C Karlstad
Sara Vogel Rödin verksamhetsansvarig, Mötesplats Steneby och utvecklare av Not Quite, föreläser om design och konsthantverk som affärskraft.
Måndag 15 maj kl 11.30-13.00 Hotel River C – anmälan gärna senast fredag 12 maj till varmland@svenskform.se
Välkommen!


Designkonferens och utställning 18-19 maj, Säffle
Välkommen till en spännande konferens och utställningmed fokus på svensk design. Ni får träffa en rad intressanta föreläsare inom dagens designområde. Vi inviger också en stor designutställning som spänner från 50-tal till nutid. Konferensen pågår 18-19 maj lunch till lunch, med middag och underhållning på kvällen. Medlem i Svensk Form får 10 % på priset. Läs mer och anmäl dig här: http://www.saffle.se/svenskdesign


Formbar onsdag den 24 februari kl 19.00
Kom och mingla och träffa andra designintresserade på First hotel River C i Karlstad.


Art to go 2.0.
Vernissage lördag den 21 november kl 14 på First Hotel River C i Karlstad.
Tjugo designers och konstnärer har fått inreda ett var sitt hotellrum i ett år och hotellgästerna får en unik upplevelse.


Seminarium: 3D-print
20:e oktober 11:30-13:00, First Hotell River C, Karlstad 

Marknaden växer för 3D-skrivare samtidigt som möjligheterna med tekniken bara blir fler och fler. Idag kan du skriva ut allt från prototyper till skräddarsydda komponenter och till och med hus med tekniken och den första 3D-utskriften har redan gjorts i rymden. På detta seminarium får du höra om tekniken, se skrivare live och dessutom höra hur tekniken kan förändra innovations- och idéprocesser både för designers och producenter.

Föreläsare:
Anders Österberg, Ricoh IT Partner Produktspecialist 3D Print
Johan Eileryd, Industridesigner Autotech.

Välkommen

Anmäl dig här

Föreningen Svensk Form
Svensksundsvägen 13
111 49 Stockholm

Organisationsnummer: 802003-0980

Föreningen Svensk Form arbetar för att skapa engagemang och belysa de
möjligheter design kan ge för individen, kulturen, samhället och näringslivet.

Ändra inställningar för cookies