Väst Hem

Av: RF Väst, apr 27, 2013

DES&DO!

Ladda ner katalogen här:

DES&DO_2024_svenska

DES&DO_2024_engelska


DES&DO! – lokalproducerad design från väst

Invigning 30 MAJ KL 17.30 Röhsska museet

I utställningen visas resultatet av 14 lokala samarbeten mellan designers och unika tillverkningsföretag i Västra Götaland. Nyutexaminerade sida vid sida med etablerade formgivare har gjort en djupdykning i olika material och tekniker. Teamen har utvecklat varsin ny produkt, idé eller koncept, med fokus på hållbar utveckling, lokalt material och den kunskap och teknik som designer och tillverkare besitter tillsammans.

DES&DO! vill inspirera till fler lokala samarbeten och lyfta fram formgivare, hantverkare och lokal produktion. Projektet drivs av SPOK Västra Götaland och FORM & folk.

Osa senast 28 maj till vast@svenskform.se
(begränsat antal platser)

Utställningen på Röhsska visas tom 4 augusti 2024

Vernissageinbjudan DES&DO! Röhsska museet 30 maj

TEAM
Hermine Blixt & Bildhuggarmästare E.Lehgrafven
Alice Kettle & PUUTS Interiör
Josephine Aspenrot & Hyssna Möbelsnickeri
New Order Arkitektur & Mölltorps Gjuteri
Maria C Bernhardsson & Ulricehamns Tapetfabrik
Darja Nordberg & Hjobergs Kakelmakeri
Anna Hörling & Herrljunga Terrazzo
Sophie Jungkvist & Boma Väveri
Linus Holm & XV Production
Leonie Burkhardt & Ljungskile Trikå
Pontus Johansson / Eisel Miranda & Game Prototyper
Matilda Hunyadi & Glasets Hus / Glasblåsare Bevan Taka
Hampus Penttinen & Stolfabriken i Tibro
Gustav Wijk & Töreboda Krukor

Samarbetspartners:
SPOK Västra Götaland är en del av det nationella nätverket SPOK (samtida produktion och konsumtion). En plattform för produktion och formutövare, som syftar till att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter. Projektägare Svensk Form Väst i samarbete med Kulturförvaltningen, Västra Götalandsregionen.

FORM & folk är ett nätverk inom form, design, hantverk och slöjd, som vill synliggöra det rika form- och designområdet i Västra Götaland och driva på omställningen till en mer cirkulär och hållbar framtid. Projektägare Textilmuseet i Borås. 

Projektledare
Anna Elzer Oscarson och Nanette Espinasse


VÄLKOMMEN PÅ VERNISSAGE

Nu på torsdag 11/4 kl 17-19

Designsamtal med Stina Andersson kl 17.30
Moderator Anna Elzer Oscarson
Var: ADA Formcenter Väst, Masthamnsgatan 3

En utställning som vill väcka tankar om hur vi bygger och vad vi skapar. För vem och hur det påverkar oss alla på olika sätt. Utställningen hoppas få oss att sinnligt greppa storskaliga byggprojekt. Väcka en tanke om våra handlingar och förflytta den till en känsla. Taktila, sensoriska, förflyttande möten mellan en del av jorden och människan som går på den. Eller i detta fall – en del jord vi tidigare gick på.

Utställningen görs i samarbete mellan Stina Andersson och Svensk Form Väst.

Stina Andersson är designer med en Master från HDK-Valand. Hennes utforskande arbete kretsar kring vår relation till vår omvärld. När jorden nu förändras snabbt är vår relation till vår omvärld central och den behöver få fler nyanser. Med utgångspunkt i material, perspektiv och relation vänder och vrider hon på olika föreställningar om hur vi bygger, använder och förhåller oss till vår omvärld. Med sinnliga upplevelser som hoppas kunna förflytta tankar till känslor.

Utställningen är öppen 11-21/4 
tis-fre 11-18
lör-sön 11-16
(stängt måndag 15/4)


 

 

 

 

VÄLKOMMEN PÅ ÅRSMÖTE & INSPIRATIONSFÖRELÄSNING

När: mån 8 april 2024
Var: Föreningsgatan 2, Gbg
Tid: 17.30 – 19.00

2023 har varit ett lyckat och händelserikt år!
Välkommen att ta del av verksamheten under året som gått och planerna för 2024.

Efter traditionsenligt årsmöte med verksamhetsberättelse genom bilder bjuds vi på inspirationsföreläsning om ‘Skogen – lokal tillverkning, utmaningar och möjligheter!’ av Per Nadén, arkitekt och grundare till Nadén studio som tillverkar möbler av trä, odlade och frästa i en naturligt brukad skog en timme från verkstaden där den byggs och ateljén där den är designad.

Vi bjuder på dryck och lättare förtäring.
OSA senast 6 april till vast@svenskform.se


DES&DO!

14 designlösningar inspirerar till lokal produktion

DES&DO! är namnet på ett designprojekt i Västra Götaland. Vi har kopplat ihop 14 designers (DES) med 14 unika tillverkningsföretag (DO) med säte runt om i hela Västra Götaland. Nyutexaminerade sida vid sida med etablerade formgivare har gjort en djupdykning i nya material och tekniker.

De 14 teamen har utvecklat varsin ny produkt, idé eller koncept, med fokus på hållbar utveckling,lokalt material och den kunskap och teknik som designer och tillverkare besitter tillsammans.

Resultatet har vi sammanställt i en spännande vandringsutställning med start på
Stockholm Furniture Fair 6 – 10 februari 2024, Monter C04:25.

Passa också på att ta del av resultaten i utställningen SPOK Sample där den digitala plattformen som synliggör lokal tillverkning i Sverige tagit fysisk form!

DES&DO! Ladda ner katalog här

Du kommer att få se 14 nya och överraskande lösningar på skåp, kuddar, kakelplattor, parkbänk, blåst glas, tapet, kyrkstol, objekt för taktil och sensorisk träning, ostronterazzo, byggspillsväska, bevattningskruka, brädspel och svarvade jättevaser!

Välkommen till pressträff 6 februari kl 16.00 när Anna Elzer Oscarson och Nanette Espinasse,projektledare DES&DO! berättar om initiativet och ni får träffa flera av de medverande formgivarna.På plats är också Anna Gudmundsdottir, projektledare Form/Design Center som kommer att berättaom SPOK och vikten av lokal tillverkning för hållbar utveckling. Monter C04:25

I Västra Götaland finns många begåvade formgivare och intressanta småföretag. Syftet med projektet DES&DO! är att inspirera till fler lokala samarbeten. Det är också ett sätt att lyfta fram designers, hantverkare och den lokala industrin, för att att bevara och utveckla kunskap. Lokal produktion ger medvetna konsumenter och stimulerar en hållbar och cirkulär utveckling.

DETTA ÄR VÅRA 14 TEAM – formgivaren är nämnd först, därefter tillverkaren:
Darja Nordberg och Hjobergs Kakelmakeri (Orust)
New Order Arkitektur och Mölltorps Gjuteri (Mölltorp)
Leonie Burkhardt och Ljungskile Trikå (Ljungskile)
Hermine Blixt och Bildhuggarmästare E.Lehgrafven (Tibro)
Sophie Jungkvist och Boma Väveri (Horred)
Matilda Hunyadioch Glasets Hus / Glasblåsare Bevan Taka (Limmared)
Alice Kettle och PUUTS Interiör (Tibro)
P Johansson/E Mirandaoch Game Prototyper (Skara)
Anna Hörling och Herrljunga Terrazzo (Herrljunga)
Maria C Bernhardsson och Ulricehamns Tapetfabrik (Ulricehamn)
Josephine Aspenrot och Hyssna Möbelsnickeri (Hyssna)
Hampus Penttinen och Stolfabriken i Tibro (Tibro)
Gustav Wijk och Töreboda Blomkrukor(Töreboda)
Linus Holm och XV Production (Borås)

DES&DO! drivs av SPOK Västra Götaland och nätverket FORM och folk.
Finansierat av Västra Götalandsregionen.

SPOK Västra Götaland är en del av det nationella nätverket SPOK (samtida produktion och konsumtion) som riktar sig till formgivare, arkitekter, konstnärer m fl, och samlar och sprider kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter över hela landet. Tillverkarna listas på plattformen www.s-p-o-k.se.Svensk Form Väst är projektägare till SPOK Västra Götaland i samarbete med Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen.

FORM & folk är ett nätverk inom form, design, hantverk och slöjd, som vill synliggöra det rika form- och designområdet i Västra Götaland och driva på omställningen till en mer cirkulär och hållbar framtid.Projektägare är Textilmuseet i Borås.

Vill du veta mer? Se katalogen eller kontakta:
Anna Elzer Oscarson SPOK Västra Götaland tel. 0708 40 08 50
Nanette Espinasse FORM & folktel. 0705 25 88 67


Design, vardagsliv och hållbarhet, går det ihop?

Det har tre författare till den nyutgivna boken Sustainability through Everyday Designs undersökt. I boken beskrivs hur design kan ge förutsättningar för ett hållbart vardagsliv och hur man kan designa sådana lösningar.

 

VÄLKOMMEN på bokrelease, mingel och föreläsning av designforskarna och författarna Anneli Selvefors, Sara Renström och Helena Strömberg.

Plats: Föreningsgatan 2, Göteborg
När: Torsdag 23 november
Tid: 17.30 – 19.00

Vi bjuder på dryck & tilltugg.
Osa senast 21/11 till vast@svenskform.se

Under kvällen presenteras tankarna bakom boken och olika sätt att förstå och designa för en hållbar vardag, i form av både designteori och praktiska exempel.

Boken Sustainability through Everyday Designs vänder sig till alla som är intresserade av hur man genom design kan skapa förutsättningar för ett hållbarare vardagsliv. Den riktar sig till såväl verksamma designers och studenter som till dig som bara är nyfiken. I boken beskrivs hur de produkter, tjänster, miljöer och system som vi möter i våra dagliga liv kan utformas på ett sätt som hjälper oss att leva gott inom planetens gränser. Boken presenterar också olika sätt att skapa sådan vardagsdesign genom att:

  • visa på sambanden mellan livsstilar, design och hållbarhet
  • presentera olika sätt att förstå och designa för hållbarhet i vardagen
  • ge vägledning om hur du kan arbeta i ett specifikt designprojekt
  • djupdyka i aktivitetcentrerad transformation, ett sätt att designa som tar in vardagslivet i all sin komplexitet.

Bild från vänster, Anneli Selvefors, Helena Strömberg, Sara Renström

Anneli Selvefors är designforskare och innovationskatalysator vid RISE Research Institutes of Sweden. Hon utforskar hur organisationer kan skapa transformativa och hållbara lösningar genom att använda designteori tillsammans med nya verktyg och innovationsprocesser, i relation till teman såsom energianvändning i hushåll och cirkulära erbjudanden.

Sara Renström är designforskare vid RISE Research Institutes of Sweden och en återkommande gästföreläsare vid Chalmers tekniska högskola. Hon undersöker hur design kan stödja mer hållbara sätt att leva, ofta tillsammans med användare genom att utforska både nuvarande och alternativa sätt att leva.

Helena Strömberg är forskare och universitetslärare inom design för hållbarhet vid Chalmers tekniska högskola. Hon kombinerar beteendevetenskapliga och sociologiska teorier med designmetodik för att stödja hållbarhet i relation till mobilitet, energianvändning och konsumtion i hushåll.


Vad hände sen?

1997 mottog årets Formbärare Marit StigsdotterUtmärkt Svensk Form för pallen knappen.
Hur har arbetet som formgivare sett ut efter detoch hur skapar man en klassiker?

VÄLKOMMEN till traditionsenligt firande av årets Formbäraremed efterföljande föreläsning av Marit Stigsdotter. Vi bjuder på något gott att dricka och tilltugg.

När: Torsdag 26 oktober
Var: Föreningsgatan 2
Tid: 17.30 – 19.00
Osa: senast 25/10 till vast@svenskform.se

Motivering:
Med finstämd skicklighet och en stark känsla för material, form och funktion, visar Marit Stigsdotter hur man skapar produkter som består över tid. 1997 fick hon Utmärkt Svensk Form för pallen Knappen och har sedan dess uteslutande samarbetet med svenska producenter. Marit har ett starkt engagemang för naturens resurser och människans, både designerns och brukarnas ansvar att förvalta den väl, vilket genomsyrar hennes mångåriga arbete som formgivare, utbildare och skribent.


Ung Svensk Form 2023
Textilmuseet / Textile Fashion Center, Borås

VÄLKOMMEN till invigningen den 2 september


I utställningen visas de 23 vinnarna av 25-årsjubilerande Ung Svensk Form. Formgivarna bjuder in publiken att reflektera över vad design kan göra för människor och samhällen. De gör det med möbler, mode, konsthantverk, arkitektur, industridesign och grafisk formgivning.

INVIGNING 2 SEPTEMBER KL.13.00
Utställningen presenteras av Tor Lindstrand – Juryordförande Ung Svensk Form, Arkitekt och delägare på LLP arkitektkontor, lektor på Inredningsarkitektur och Möbeldesign, Konstfack.

Samtal med fyra av årets vinnare:
Matilda Envall, The Story of a Dress
Olle Sahlqvist, Biomimicry Furniture design
Axel Danhard, På nya Spår
Karin Bäckström, Seemingly Ordinary

Svensk Form Väst arrangerar en bussresa från Göteborg till Borås
Avresa kl 11.00 samling på Föreningsgatan 2 – Beräknad hemkomst ca 16.30
Anmälan senast 31/8 till vast@svenskform.se
Kostnadsfritt och fri entré till muséet. Vi bjuder på buss-fika

Utställningen Ung Svensk Form 2023 är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum.Utställningen på Textilmuseet presenteras av FORM & Folk och Svensk Form Väst.


NOMINERA till Årets Formbärare i Väst 2023

 

Vem tycker du har gjort/gör något extraordinärt för västsvensk form och ska få representera Svensk Form Väst? Det kan vara en person, organisation eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet med koppling till Västra Götalandsregionen. Gärna med fokus på design för ett hållbart samhälle.
Mer info och nomineringsblankett

Maila senast sön 3/9 till vast@svenskform.se


FORMVISARE-EVENT

Torsdagen den 17 augusti kickstartar vi hösten med att fira våra Formvisare Jonas Forsman och Hampus Penttinen.

Var: Föreningsgatan 2
Tid: kl 17.30 – 19.30.

Under kvällen får vi ta del av Jonas och Hampus arbete.
Vi bjuder på enklare förtäring och dryck.
Osa till vast@svenskform.se

Motivering:
Hampus Penttinen: Hampus är en designer vi bör hålla ögonen öppna för i framtiden. Syftet med design är ju som vi alla vet till för människan, fysiskt liksom sinnligt. Detta lyckas Hampus kombinera. Vi ser fram emot mer!

Jonas Forsman: Utan att tumma på bekvämlighet VS vår planets hållbarhet, skapar Jonas nytänkande sittmöbler utifrån materialens möjligheter. Med stor erfarenhet av produktformgivning tar Jonas klivet vidare och ställer frågan: hur löser vi de stora utmaningarna inom materialområdet vi står inför? Kanske är självbärande textil för att skapa bra komfort, samtidigt helt återvinningsbar och med utbytbara delar, vara ett av svaren.

Bild från vänster: Jonas Forsman, Hampus Penttinen


MAGI OCH ELEGANS, MODE OCH KERAMIK

Nu är det dags igen för den populära vernissagebussen till Rian designmuseum i Falkenberg!

Där öppnar två nya utställningar:
”Jag är Marina Kereklidou” en återblick på den inflytelserika modeskaparen och stylistens arbete från 1990-talet och framåt och ”Lerans magi – Skandinavisk keramik genom hundra år”.

Bussen avgår från vår lokal på Föreningsgatan 2 i Göteborg och gör stopp på vägen vid Kungsbacka central för att plocka upp deltagare. Bussresan arrangeras i samarbete mellan Svensk Form Väst och Rian och är kostnadsfri. Under dagen ges ett program med presentationer och konstnärssamtal – se program nedan!

Boka din plats genom ett mejl till tina.kasperssononnerth@falkenberg.se och ange om du åker med från Göteborg eller från Kungsbacka. Antalet platser är begränsat.

Hålltider för dagen:
10.15 Samling Föreningsgatan 2, Göteborg.
10.30 Avfärd.
11.00 (ca) Avfärd Kungsbacka central.
12.00 Ankomst Rian.
12.30 Levande musik med en grupp stråkelever från Falkenbergs kulturskola (Projektrummet, vån 1).
13.00 Välkomsthälsning med museichef Love Jönsson (utomhus vid entrén).
13.10 Invigningstal av professor Kerstin Wickman (utomhus).
13.20 Marina Kereklidou i samtal med Rians curator för design Helena Hertov (utomhus).
14.00 Konstnärspresentation av keramikern Gunnar Larsson, Hönö (Ateljén, vån 2).
14.30 Rundvisning i utställningen ”Lerans magi” med donatorn Björn Mathiasson (vån 3).
15.00 Hemfärd med bussen.
16.00 Ankomst Kungsbacka central.
16.30 Ankomst Föreningsgatan 2

Det finns möjlighet för dem som kommer med bussen att förbeställa en lunchsmörgås i Rians café. Denna gång är det en matig, vegetarisk ciabatta med fetaoströra, spenat och picklade grönsaker för 80 kr. Förbeställ gärna för att hjälpa oss förebygga väntetider i caféet. Förbeställ din smörgås samtidigt som du bokar plats på bussen via tina.kasperssononnerth@falkenberg.se (obs, boka smörgås senast fredag 19 maj).

Under bussresan berättar Anna Elzer Oscarson, verksamhetsledare för Svensk Form Väst, och Love Jönsson, museichef på Rian, om vad som är på gång inom deras organisationer.

Läs mer om utställningarna här.


VÄLKOMMEN PÅ ÅRSMÖTE & INSPIRATIONSFÖRELÄSNING

När: onsdag den 29 mars
Tid: 17.30 – 19.00
Var: Föreningsgatan 2
OSA: till vast@svenskform.se senast den 27 mars

Program:
– Traditionsenligt årsmöte med verksamhetsberättelse genom bilder.
– Presentation av styrelsen och vad som händer 2023.
– Inspirationsföreläsning av Camilla Boström, Formvisare 2022. Vi får ta del av Boströms spännande arbete i gränslandet mellan konst och design, med exempel från Pompei Street Festival och gestaltningsuppdraget i Stuveriet, Stena Fastigheter.
Vi bjuder på dryck med tilltugg.

Välkommen att vara med och påverka verksamheten framåt.
Vi vill gärna höra din röst, har du förslag eller idéer på hur vi kan utveckla verksamheten framåt. Berätta gärna det för oss genom att maila några rader till vast@svenskform.se

Vi ses!
Dagordning Årsmöte Svensk Form Väst_2023
Verksamhetsberättelse 2022 med bilder Svensk Form Väst


FORMVISARE 2023

DAGS ATT SÖKA UTSTÄLLARSTIPENDIUM PÅ 20 000 SEK
Stipendium för utställning i utlandet.
Från och med 2017 har Svensk Form Väst glädjen att premiera stipendiater tack vare ett stöd från Västra Götalands kulturnämnd.

Svensk Form Västs utställningsstipendium har som ändamål att främja enskilda designers möjligheter att visa upp sig utanför Sveriges gränser. För alla projekt som Svensk Form Väst beviljar medel gäller som villkor att projektet genomförs samt redovisas inom ett år.

Förtydligande
Designbegreppet innefattar industridesign, arkitektur, konsthantverk, grafisk formgivning, mode; produkt-, service- såväl som tjänstedesign.
Du kan söka:
Medlem i Svensk Form
Verksam i Västra Götaland
Yrkesverksam inom industridesign, produktdesign, arkitektur, konsthantverk, grafisk formgivning, mode-, service- såväl som tjänstedesign.
Ej studerande

Klicka här för att hitta all information, ansökningsblankett och vad som mer krävs för att söka

Sista ansökningsdag är 28 januari 2023

Eventuella frågor besvaras av vast@svenskform.se
Anna Elzer Oscarson tel 0708-400850

 


 

 

 

 

 


 


 

DIREKT FRÅN PARIS TILL GÖTEBORG

Svensk Form Väst ställer ut 16 formgivare i en gemensam utställning där poesin, berättelser och en kärlek till hantverk och material står i centrum. Etablerade designers sida vid sida med passionerade nyutexaminerade. Mönsterformgivning, belysning, möbel- och produktdesign, skulpturer och nya innovativa material.

VERNISSAGE tors 20 oktober kl 17.30 – 20.00
Föreningsgatan 2
Osa senast 18/10 till vast@svenskform.se
(begränsat antal platser)

 

Utställningen har öppet:
Fredag 21/10 kl 10 – 16
Lördag 22/10 kl 11 – 15


Download catalog SECRETS FROM THE WEST

Photo Färg & Blanche, Graphic Design Stina Wirsén

Swedish Secrets at the Institut Suédois
Paris 
2 – 25 September 2022

 

SECRETS FROM THE WEST
Svensk Form Väst invites you to take part in a diverse world of design from western Sweden. Furniture, textiles, lighting, product design, sculptures and new innovative materials will be exhibited.

Side by side, you will find works from established design veterans and passionate new graduates. These designers, in their own curious, poetic and innovative ways reflect the craft, industry, environment and optimism of western Sweden.

Get a glimpse into the personal relationship each designer has with their work and the place where their work is done. As they reveal the inspirations and considerations behind each object, they also hope to inspire you to take part in shaping a sustainable future for us all.

Influenced by western Sweden
Everything around us moves and affects us. For designers, this is particularly important to consider: In what way does our habitat affect what we create? In the details of these designs and through the narration of the designers, one can find clues to how western Sweden has influenced the goals, shapes, materials and construction of these works. Come, observe, and discover Secrets from the West.

Designers
Robert Curran, Cecilia Eduards, Emily-Claire & Erik Goksøyr, Esbjörn Grip, Matilda Hunyadi, Emeli Höcks, Markus Johansson, Sami Kallio, Ulf Linder, Anna Elzer Oscarson, Hampus Penttinen, Cecilia Pettersson, Lill O Sjöberg, Jakob Tangen, Maria Zeilon

Rob Curran
Outside Material
My main practice is in steam bending wood over a hot iron. A technique used, for example, in violin and guitar making. Unrestricted by time, this technique allows for an intimate dialogue between the maker and the material. The material reflects the effort
of the maker as it yields to the heat and takes its applied form. It is always challenging but extremely rewarding when the elements of my work come to- gether – relying on head, hand and the reciprocating response of the material. Through my work and this technique I hope to challenge the viewers percep- tion of material, volume and space.
@aleatory_reflex   www.rob-curran.com

Cecilia Eduards
Big Shoulder Bag
”As an architect, I’m trained to design buildings with a time-perspective of 100 years. On this design idea, I started Eduards Accessories Sweden.”
Sprung from the field of architecture, Cecilia Eduards creates bags and accessories designed with care.
To Eduards, sustainable fashion is based on three factors; long-term design, sustainable materials and ethical production. All items are made in Sweden out of vegetable tanned leather, a natural material that ages with grace. Striving to create items to be loved and carried over time she only follows one design rule – keep it simple.
@eduardsaccessories   www.eduardsaccessories.se

Emily-Claire and Erik Goksøyr
Out of Ocean
Architect duo Emily-Claire and Erik Goksøyr live in Hunnebostrand with the ocean and plastic as neighbors. In 2016, the idea was formed to combine design with material research of ocean plastics from the Swedish west coast, intending to create value from the waste. Through experimental material design, an interest emerged in creating products in which the user can recognize the recycled artifacts that the object is composed of, retaining part of the object’s material history. Each tray and candle holder is unique and imperfect, just like the objects that float ashore. The couple also run a research project where they have developed a facade material for the construction industry.
@outofoceanplastic   www.outofocean.com

Esbjörn Grip
Joinery Pall
Esbjörn Grip is a Gothenburg based designer that works with furniture, drawing and spaces, using wood as his main medium. The work encompasses single objects as well as larger environments, with the understated results aiming to provide the objects with a timeless and expressive look. The furniture can have both sculptural and traditional attributes. Natural imperfections and beauty marks are embraced in the finished pieces as parts of an honest expression. @esbjorngrip e_grip   www.esbjorngrip.com

Matilda Hunyadi
Bacatus / Allium
The decorative elements of my furniture serve an important purpose – to tell stories and inspire fantasy. My process begins with elements of traditional design and folk art. These elements are abstracted from their context and redefined as contemporary furniture produced under my brand SLOYDLAB.
The Bacatus chair echoes the traditional turned leg, and the form is inspired by a small wooden necklace that my grandmother gave me. Allium on the other hand flirts with the voluptuous shapes of flower bulbs from the art nouveau period.
@sloydlab   www.sloydlab.com

Emeli Höcks
Circular
Emeli sees it as a responsibility of artists to con- stantly search for new and better ways of working and acting as humans on the planet and to use her design practice to reward nature instead of ruin it. Based on this belief she is creating her own materials, purely made from biodegradable and local waste from the western coast of Sweden; such as paper, seaweed, charcoal, coffee grounds, and eggshells. This material provides a basis for the design and production of unique and handmade objects.
Today ́s waste can be tomorrow’s raw material, because, isn’t waste only waste if we waste it?
@emelihocks   www.emelihocks.com

Markus Johansson
Blockchain
The Blockchain pendant, designed for Oblure, consists of eight cubes that appear to be placed at random. A single cube traveling through time and space – rendering a sequence of positions before the beholder. But there is order in chaos. Every second cube has a LED panel designed and directed to spread even light. The cubes form an angular silhou- ette that seemingly floats in the air.
Markus Johansson design studio is located in central Gothenburg. Our vision is to combine construction, function and form to enrich everyday experience.
@markusjohanssondesign   @oblure_official   www.markusjohansson.com

Sami Kallio
Cube Circle
A play with simple shapes, a balance of proportions and color inspired by the deep, green forest with its dark shadows; almost like a painting by John Bauer. Sami Kallio Studio was founded in Gothenburg Sweden by carpenter and designer Sami Kallio, 2011. Details characteristic to the studio emerge through unexpected meetings between materials and traditional craftsmanship techniques such as compression moulding and woodturning. The studio has created iconic pieces for &Tradition, Fredericia, Gemla, and Northern among others. You have to take responsibility for what you create and communicate!
@sami_kallio_studio   www.kallio.nu

Ulf Linder
Hana
Hana is a table series inspired by Japanese forms and Anime culture. It is both a contrast and an inter- play between old Swedish wood tradition and new technology, such as CNC milling. The table series is intended to be well suited for both public and private environments. With the right material it can also be suitable as outdoor furniture.
The design philosophy is to combine function and poetry in a minimalist expression where the end result should be able to retain value over a long period of time and be easily used for several generations.
@studiolinder   www.studiolinder.se

Anna Elzer Oscarson
Anna
The vase Anna, designed for Swedese, was inspired by the transience of nature, Karin Boye’s poems, and a desire to visualize the signs of spring budding to new life.
”The things surrounding us affect and move us, whatever they may be. The faster the world spins, the greater becomes our need for enrichment and inspiring environments; calm places where we can find strength to meet the rushing world outside.” As a designer, I am responsible for the messages my designs convey. I want to carefully craft beautiful things that are worth keeping for a lifetime.
@annaelzeroscarson   www.aeo-studio.com

Hampus Penttinen
Aarne Chair
My designs typically revolve around the play between the familiar and the unfamiliar. The designers dilemma is that we need to accumulate knowledge in order
to construct and share our visions with the world, while at the same time maintaining the open outlook of somebody that does not have that knowledge. Without the first part, nothing is concretized; with- out the second part, we cease to be pioneers of that which is beyond our own knowledge. And beyond our experience is precisely where the new is hiding.
@hampuspenttinen   www.hampuspenttinen.se

Cecilia Pettersson
Flight
”On the coast on a summer day, the birds are flying around me in formations, almost looking like clouds. Are they going somewhere or looking for something?”
I am a pattern artist. I am most interested in drawing things that grow. The more intricate they are, the more I enjoy them. I have a passion for details and symmetry, and what excites me most is when I need to resolve a challenge, a tricky composition, or an idea.
I am totally obsessed with patterns, and I am fas- cinated how a minute repetition can engulf a large surface. I collaborate with all kinds of manufacturers when it comes to pattern and print. I love a new challenge!
@cecilia__pettersson   www.ceciliapettersson.se

SKRYTA Lill Sjöberg & Maria Zeilon
Happy Waste
It’s not just any lamp… it is material that has been given a second chance in the hands of someone outside the labor market and whose creation ended up in a conscious design space. It is a journey that creates unexpected value for the environment, the individual and society.
SKRYTA develops handmade lamps with their own ID-number and transparent production. Outside Sweden, they are well-kept secrets, yet they hang in award winning interiors in Europe. HAPPY WASTE was tied by Gule who is a work trainee with the City Mission in Gothenburg and is made with leftover materials from Kasthall’s rug production.
@skryta   www.skryta.se

Jakob Tangen
Halvö
Romanticism often guides my decision making. It is easy for me to be romantic about specific things like peninsulas. It’s as if the land wanted to reach out into the water to feel its ebb and flow. Like a peninsula, Halvö is exposed to the room; accessible from three sides, and low; not breaking up the visual space around it. When designing Halvö (Swedish for peninsula) I imagined sitting with my legs crossed, watching cold pacific waves crash onto the shore. In one way or another, all of my designs make me excited about nature and the origin of the materials we use to make things. Halvö is designed for and produced by Möbelverket in Gothenburg.
@jakobtangen.design    @mobelverket_furniture    www.mobelverket.se

Lill Sjöberg
TWOOD
”Poetry of waste” was an artistic project that explored the possibilities of recycling jeans with the goal of keeping the aesthetic value. The result turned out to be a material innovation. And so began the story of TWOOD [textile wood].
TWOOD is a conceptual material in the space between textiles and wood. It is a tribute to the mythicism and aesthetics of denim culture, but also a contribution to a circular future.
This research, which has been going on in secret for years, has opened up and revealed endless possi- bilities. It is based on the concept of circular design but also on the BUD principles of Satish Kumar.
@twood_sweden   www.twood.se

Svensk Form Väst is the Swedish Society of Craft and Design in Western Sweden. It is a regional association within Svensk Form and aims to strengthen and promote the design field in the region, at home and abroad. Svensk Form is a not-for-profit membership association. Our vision is ’A better life through good design’. Increasing knowledge about the benefits of good design to the development of society has been the key theme for Svensk Form throughout its history.Contact:
Anna Elzer Oscarson
Project Manager, Svensk Form Väst
Email: vast@svenskform.se
Phone: +46 708 400850
Instagram: @svenskformvast
Under 3 Days Of Design i Köpenhamn presenterar Svensk Form Väst  ’WOODISH’ av Ulf Linder och Roger Persson

15-17 juni 2022 på DDcated i Kongernes Lapidarium

För mer ino och kontakt:
Ulf Linder
ulf@studiolinder.se
Instagram @studiolinder

Roger Persson
info@rogerperssondesign.se
Instagram @happy_roger

SvenskFormVäst_Woodish_3daysofdesign

Läs mer om projektet WOODISH och utställningsobjekten här:
Woodish_Ulf Linder_3daysofdesign
Woodish_Roger Persson_3daysofdesign


INTRESSEANMÄLAN
Vill du ställa ut med Svensk Form Väst under Paris Design Week 2022?
Vi vänder oss till dig som är formgivare med Västra Götaland som bas.
Fyll i intresseanmälan nedan.
Intresseanmälan Paris 2022_Svensk Form Väst

Svensk Form Väst arrangerar en samlingsutställning i Swedish Design Movement’s satsning på Svenska Institutet i Paris 2 – 25 september 2022.
Svensk Form Väst står för utställningskostnader och frakt.
Resa och logi betalas av deltagarna.
Frågor besvaras av Anna Elzer Oscarson vast@svenskform.se tel 0708-400850
Några hålltider:
13 maj – sista ansökningsdag
18 maj – besked om plats
29 maj – skicka in text & bildmaterial
v.32 – produkter färdiga för transport
8 – 11 sep – invigningsdagarDesignprogrammet, Swedish Design Movement är ett regeringsuppdrag som syftar till att stärka bilden av Sverige som hållbart designland och bidra till ökad export. Svenska institutet i Paris har valts som strategisk arena för den största internationella satsningen som görs inom Designprogrammet för 2021 och 2022. Curatorer för utställningen är Färg & Blanche.


STUDIEBEÖSK hos HURRA PANGPANG

Välkommen att följa med på studiebesök & workshop!

När: tors 28 april kl 17.30 – 19.30
Var: HURRA PANGPANG studio på Masthuggstorget Göteborg
(Östra Sänkverksgatan 2, Göteborg)

  • Izabella Simmons & Hanna Linnea Ryd som driver HURRA PANGPANG berättar om sin verksamhet och designprocess samt deras egna rationella återbruksverktyg, som ligger till grunden för allt de skapar.
  • Mini-workshop – vi får testa HURRA PANGPANG’s verktyg för återbruk. Ett spel för att frigöra designprocessen – tillgängligt för alla grenar av skapande, konst och design. Ta gärna med plagg, pryl eller accessoarer från ditt eget hem att arbeta med. Utöver detta finns annat material på plats.

Vi bjuder på dryck och enklare tilltugg.

Osa: vast@svenskform.se senast 27 april
Begränsat antal platser

Om HURRA PANGPANG 
– en återbruks studio i centrala Göteborg med drivkraft att göra klädkonsumtionen mer hållbar, genom ett personligt åter-brukande av dina minnes-laddade plagg eller tillhörigheter!


Svensk Form Väst årsmöte 2022

Förutom traditionsenligt årsmöte bjuder vi under kvällen på inspirationsföreläsning och pizza med dryck.
Vi ser fram emot en trevlig kväll tillsammans med er medlemmar.

VARMT VÄLKOMMEN!

När: torsdagen den 7 april
Tid: 17.30 – 19.00
Var: Föreningsgatan 2
OSA: till vast@svenskform.se senast den 4 april.
Vi ses!

Dagordning Svensk Form Väst_2022
2021_verksamhetsberättelse _SvenskFormVäst
FORMVISARE 2022

DAGS ATT SÖKA UTSTÄLLARSTIPENDIUM
Stipendium för utställning eller på annat sätt spridning av västsvensk form internationellt. Tack vare stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd har Svensk Form Väst glädjen att kunna dela ut fem stipendier a´ 20 000 SEK.

Pga Covid-19 har vi i år anpassat sökkriterierna. Vi väljer därför att 2022 stödja även projekt som på annat sätt än fysiskt resande bidrar till att sprida västsvensk form internationellt. Stipendiet kan sökas för utställning fysiskt internationellt, men även för tex att genom digitalt eller på annat gynnsamt sätt sprida västsvensk form internationellt.

Klicka här för att hitta all information, ansökningsblankett och vad som mer krävs för att söka

Sista ansökningsdag är den fredag den 28/1-22

Eventuella frågor besvaras av vast@svenskform.se
eller Anna Elzer Oscarson, anna@aeo-studio.com tel 0708-400850FIRA ÅRETS FORMBÄRARE

Formbärare i Väst 2021 är
NEW ORDER ARKITEKTUR

Detta vill vi fira tillsammans med er!
Välkommen till diplomutdelning, mingel och föreläsning med Formbäraren.

När: onsdag 17 nov
Tid: 17.30 – 19.30
Var: Föreningsgatan 2, Göteborg

Motivering:
”New Order Arkitektur visar genom sitt arbete hur ett gränsöverskridande möte mellan arkitektur, design och konst ger liv åt en lekfull arkitektur där deras öga för väl sammanhållen form syns från idé till detalj. Deras arkitektur är innovativ, uttrycksfull, färg- och formstark och skapas för att upplevas och användas vilket syns i de berikande miljöerna som vi är lyckade att få ta del av.”

Vi bjuder på dryck och tilltugg
OSA: senast 15/11 vast@svenskform.se  begränsat antal platser


INVIGNING – UNG SVENSK FORM 2021 
Textilmuseet i Borås

Hoppas ni alla haft en skön sommar!
Vi kickstartar hösten med att bjuda in er till invigningen av utställningen Ung Svensk Form 2021 på Textilmuseet i Boråslördagen den 4 september.

Vi har hyrt en buss för er som vill åka med oss från Göteborg. Visst skall det bli härligt att äntligen få möjlighet att träffas igen, utbyta tankar, idéer och inspireras av det senaste inom design för ett hållbart samhälle!

Covid-anpassning: Vi fixar gott om plats på bussen, så att vi kan hålla avstånd och handsprit så klart. Begränsat antal deltagare.

Program:
Samling kl 11.00 Föreningsgatan 2, Göteborg
Avfärd kl 11.15
Invigning kl 13.00 Textilmuseet
Invigningstal av Mats Widbom, VD Svensk Form

Formgivare på plats under invigningen:
Mirjam Hemström med verket The Metamorphosis of Weaving
Sigrid Schiøtz Olsen med verket Bike to Ski (and Everything in Between).
Kalle Hellmark och Angelina Kjéllen med verket Nuance

Avfärd från Textilmuseet kl 15.15
Beräknad ankomst Föreningsgatan 2 ca 16.30

Vi bjuder på buss-fika
Anmälan er senast 1/9 till: vast@svenskform.se

VARMT VÄLKOMNA!

Ung Svensk Form 2021 är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum, i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och Malmö stad.

Utställningen på Textilmuseet presenteras i samverkan med Textilmuseet, Svensk Form, Textile Fashion Center och Svensk Form Väst.


VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2020 GENOM BILDER

Se länk för att följa vår verksamhet under 2020 i bilder
Verksamhetsberättelse genom bilder_2020_SvenskFormVäst

Svensk Form Västs årsmöte 2021

Välkomna kära medlemmar att delta i vår viktigaste dag!
Dags att runda av och lämna pandemiåret 2020 bakom oss och hoppfullt blicka framåt.

På grund av rådande omständigheter blir det en digital kväll, där vi efter det traditionsenliga årsmötet får en presentation av och inblick i SPOK Västra Götaland.

När: onsdagen den 14 april
Tid: 17.30 – ca 18.30
Var: zoom

Dagordning Svensk Form Väst_2021_årsmöte

OSA: För att upprätta röstlängd och kunna skicka ut möteslänk, osa till vast@svenskform.se senast den 11 april. Vi ses!

DAGS ATT SÖKA UTSTÄLLARSTIPENDIUM 2021

Stipendium för utställning eller på annat sätt spridning av västsvensk form internationellt. Tack vare stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd har Svensk Form Väst glädjen att kunna dela ut fem stipendier a´ 20 000 SEK.

Pga Covid-19 har vi i år anpassat sökkriterierna. Vi väljer därför att 2021 stödja även projekt som på annat sätt än fysiskt resande bidrar till att sprida västsvensk form internationellt. Stipendiet kan sökas för utställning fysiskt internationellt, men även för tex att genom digitalt eller på annat gynnsamt sätt sprida västsvensk form internationellt.

Kicka här för att hitta all information, ansökningsblankett och vad som mer krävs för att söka

Sista ansökningsdag är den fredag den 5/2-21

Eventuella frågor besvaras av vast@svenskform.se
eller Anna Elzer Oscarson, anna@aeo-studio.com tel 0708-400850


 

Letandet efter tillverkare från Västra Götaland är i full swing. Känner du till någon eller är du en själv? Hör av dej till oss på: anna.elzer-oscarson@s-p-o-k.se Ingen kostnad bara kul!

För mer info PM_Spok_VästraGötaland


 

VÄLKOMMEN TILL SVENSK FORM VÄST 2020

Tisdag den 6 oktober närmar sig och då är det dags att fira Formslaget och presentera Årets Formbärare 2020!

Vem tycker du har gjort/gör något extraordinärt för västsvensk form och ska få representera Svensk Form Väst? Det kan vara en person, organisation eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet med koppling till Västra Götalandsregionen. Gärna med fokus på design för ett hållbart samhälle.
Skicka ditt förslag (namn + motivering) på Formbärare 2020 senast den 14/9 till: vast@svenskform.se

”6 oktober klockan 18.45 koras Formbärare över hela landet. Det är personer, organisationer, företag, fenomen eller initiativ som genom design bidragit till utveckling i regionen. Utnämningen sker i samband med Svensk Forms födelsedag, som i år markerar vårt 175-årsjubileum. Svenska Slöjdföreningen, som föreningen hette då, bildades just den 6 oktober 1845.”

———————————————————

NYHET SPOK i Västra Götaland

Svensk Form Väst, har tillsammans med samverkanspart Dacapo Mariestad / Artifex, fått beviljat medel från Västra Götalandsregionens kulturnämnd och regionutvecklingsnämnden för projektet SPOK i Västra Götaland med projektstart 2020-10-01.

Syftet med SPOK (Samtida produktion och konsumtion) i Västra Götaland är att stärka västsvenska KKN- och tillverkningsföretag genom att kartlägga, samla och sprida kunskap om hållbara och lokala tillverkningsmöjligheter inom olika områden, från slöjd till industri. Detta för att designers, formgivare, arkitekter, konsthantverkare, konstnärer och andra som vill jobba med lokal produktion enklare skall kunna göra det. Samt att bidra till utvecklingen av ett långsiktigt och nationellt SPOK.

SPOK står för samtida produktion och konsumtion, en digital plattform med syfte att samla och sprida kunskap och initiera samarbeten kring lokala tillverkningsmöjligheter, från slöjd till industri. SPOK finns idag bara i Region Skåne https://s-p-o-k.se/sv men har fått medel från Tillväxtverket för att göra plattformen nationell. Flera regioner är redo att ansluta sig.

Syftet är att få en långsiktig och miljömedveten plattform som gynnar samarbeten mellan KKN-företag och tillverkningsföretag. Projektet är ett första steg och en pilot av SPOK i Västra Götaland. Projektet är ett samverkansprojekt mellan Artifex och Svensk Form Väst tillsammans med samarbetsparten Förvaltningen för Kulturutveckling.

Kontaktperson Svensk Form Väst:
Anna Elzer Oscarson
mail vast@svenskform.se anna@aeo-studio.com
tel. 0708-400850

———————————————————

PROGRAM
Nedan ser ni det som är spikat för året.
Fler programpunkter kommer löpande.

Årets Formvisare
Vi börjar året med att bjuda in till att fira våra 5 Formvisarstipendiater.
Under kvällen presenteras Formvisarna och vi får lyssna till stipendiaternas utställningsplaner och deras arbete. Vi bjuder på dryck och tilltugg.
När: tors 27 feb
Tid: 17.30 – 20.00
Plats: Föreningsgatan 2
Osa: vast@svenskform.se

Vernissage och utställning med Swedes
Förra årets Formvisarstipendiat Cecilia Petterson, ställde tillsammans med Camilla Boström och Anette Carlsson Moberg ut sina mönster på SURTEX show i New York, 2 – 5 februari.

Nu tar de utställningen till oss i Väst. Vi får ta del av en mönsterexplosion och får lyssna till formgivarnas arbetsprocess och önskan att arbeta i global kontext.
Framgångsfaktorer och utmaningar. Efter presentationen, samtal kring mönsterformgivning och mönsterformgivarens roll.

När: Vernissage ons 11 mars
Tid: 17.30 – 20.00
Plats: Föreningsgatan 2
Vi bjuder på dryck och tilltugg
Osa: vast@svenskform.se

Utställningen är öppen:
Tis 10/3 kl 17.00 – 19.00
Ons 11/13 Vernissage kl 17:30 – 20.00
Tors 12/3 kl 15.00 – 18.00
Plats: Föreningsgatan 2

Årsmöte
Traditionsenligt årsmöte
När: tis 31 mars
Tid: 17.30 – 19.00
Plats: Föreningsgatan 2
Vi bjuder på fika

FRAMTID VÄST
– en utställning med arbeten genomförda av studenter och forskare från region väst på tema hållbarhet.
Många spännande arbeten inom hållbarhet sker av studenter och forskare i region Väst. Vi vill speciellt uppmuntra och uppmärksamma det under Svensk Forms jubileumsår 2020 genom utställningen FRAMTID VÄST. Med väl valda projekt och föreläsningar av deltagande utställare vill vi sprida detta viktiga arbete till bransch och allmänhet.

När: Vernissage, tors 10 september
Tid: 17.30 – 20.00
Plats: Föreningsgatan 2
Vi bjuder på dryck och tilltugg.
Utställningen pågår 11 – 20 september
Osa: vast@svenskform.se

UNG SVENSK FORM
Årets upplaga av Ung Svensk Form tar oss med på en tankeväckande och upplevelserik resa in i gränslandet mellan utopi och dystopi. Den 3 okt – 1 nov kommer utställningen till Röhsska muséet. Svensk Form Väst kommer att tillsammans med Röhsska bjuda in till flera spännande aktiviteter under utställningsperioden. Vi återkommer med programpunkter.

 

DAGS ATT SÖKA UTSTÄLLARSTIPENDIUM 2020

Fem stipendier att söka till dig som vill ställa ut internationellt.

Tack vare stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd har Svensk Form Väst glädjen att kunna dela ut fem stipendier a´ 20 000 SEK. Stipendiet är riktat till verksamma designers och formgivare i Västra Götaland som har för avsikt ställa ut internationellt under 2020.
Ett krav är att du är medlem i Svensk Form.

Klicka här för att hitta all information, ansökningsblankett och vad som mer krävs för att söka. Välkommen med din ansökan senast 15 jan 2020.  

Eventuella frågor besvaras av vast@svenskform.se
eller Anna Elzer Oscarson, anna@aeo-studio.com tel 0708-400850

 

VÄLKOMMEN TILL SVENSK FORM VÄST HÖSTEN 2019

Efter en skön, varm och solig sommar, ser vi nu fram emot höstens aktiviteter.
Vi har mycket spännande på gång och ser fram emot att träffa er alla igen. Se höstprogrammet nedan.
Vi är mycket stolta över att börja hösten med att få presentera utställningen:
It´s PERSONAL  –  om kärleken till hantverket av Sami Kallio.
Vernissage torsdag den 5/9.

PROGRAM HÖST 2019

Torsdag den 5/9
Vernissage av Sami Kallios utställning:
It´s PERSONAL –  om kärleken till hantverket.
Plats: Föreningsgatan 2
Tid: 17.30 – 21.00
Osa: vast@vast@svenskform.se
Utställningen pågår fram till söndagen den 15/9

Lördagen den 14/9
I samarbete med RIAN designmuseum i Falkenberg anordnar vi en bussresa till vernissagen av deras höstutställningar.
Bussen avgår från Föreningsgatan 2.
Samling 10.15 Bussen går 10.30
Hemfärd kl. 15.00 Framme i Göteborg ca 16.30
OBS Begränsat antal platser.
Osa: vast@vast@svenskform.se

Torsdagen den 26/9
Specialvisning för Svensk Form Västs medlemmar av utställningen Ocean Plastic
Plats: Röhsska muséet
Tid 17.30 – 18.30
Osa: vast@vast@svenskform.se

Fredagen den 27/9
Release fest av boken ”När jag somnar tänker jag på de obesvarade mailen”  – om det kreativa arbetets villkor inom Svensk modeindustri av modevetaren Philip Warkander.
Arrangör i samarbete med Svensk Form Väst, det nystartade bokförlaget Hocpress.
Osa: vast@vast@svenskform.se

Söndagen den 6/10
Vi presenterar årets Formbärare 2019
Plats: Röhsska muséet
Tid 15.00 – 17.00
Osa: vast@vast@svenskform.se

Vecka 41
UNG SVENSK FORM visas i Göteborg under Göteborgs Design Festival.
När: 7 – 13/10
Plats: Nordstan
Vernissage tis den 8/10 på Föreningsgatan 2 kl 17.30-21.00

 


VÅR 2019

Vårens verksamhet har så smått dragit igång, och den stora nyheten är att vi har blivit med lokal! Från och med 15 februari 2019 har vi ett eget rum i bottenplanet i ”Jugendhuset” på Föreningsgatan 2. Här kommer huvuddelen av våra aktiviteter äga rum i vår. Vi har många planer för framtiden, bland annat skissar vi på ett mini-designgalleri i lokalens stora skyltfönster. Men om det återkommer vi när planerna tagit mer konkret form. Här kommer lite information om det som redan är bestämt för våren:

7 mars
Utdelning av FORMVISARE-stipendierna. 
Tid: 18.00 – 20.00 dörrarna öppnas kl. 17.30
Plats: Föreningsgatan 2
Under kvällen får vi lyssna på små korta presentationen av stipendiaterna och deras internationella utställningsplaner. Vi bjuder på Bubbel och tilltugg. Alla välkomna, även icke medlemmar!

20 mars
Årsmöte Svensk Form Väst   
Tid: 17.30 – 20.00
Plats: Föreningsgatan 2

25 maj
Årsmöte Svensk Form
Denna vår har vi också tagit på oss att arrangera årsmötet för vår riksförening, då medlemmar från landets 13 regionalföreningar kommer till stan. Alla medlemmar i Svensk Form är självklart välkomna att delta i de arrangemangen. Detaljerat program kommer.

Spara dessa datum så återkommer vi snart med mer information om de skilda aktiviteterna.För tidigare event se under rubriken ”Tidigare” och ”Kalendarium”.

 

UTSTÄLLARSTIPENDIUM
Till Dig som vill ställa ut internationellt 2019/ OBS Ansökan är stängd!
Fem stipendier att söka
Tack vare ett stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd har Svensk Form Väst glädjen att 2019 kunna dela ut ett antal stipendier a´ 20 000 SEK riktat till verksamma designers, formgivare, konsthantverkare, arkitekter m fl i Västra Götaland med avsikt ställa ut internationellt under 2019. Ett krav är att du är medlem i Svensk Form Väst.
Klicka här för att hitta all information, ansökningsblankett och vad som mer krävs för att söka. Välkommen med din ansökan senast 15 jan 2019.
Se nedan förra årets FORMIVSARE-stipendiater.


TILLKÄNNAGIVELSE
Årets Formbärare i väst 2018 är BOLON!
Motivering: 
Årets Formbärare i Väst är familjeföretaget Bolon i Ulricehamn.Systrarna Annica och Marie Eklund har, som tredje generationens företagsledare, utvecklat Bolon till ett företag med världsrykte. Med kreativitet, internationella designsamarbeten och innovativt tänkande har de hela tiden överraskat oss. Bolon designar, tillverkar och återvinner alla sina produkter i Ulricehamn. Omsorg kring de anställdas välbefinnande liksom en etiskt hållbar produktion ser de som självklarheter; nyss investerade de 90 miljoner kronor i en mer hållbar produktion. Systrarna Eklund är viktiga inspiratörer i Väst som utvecklat en golvindustri till ett världskänt designföretag med stora visioner. De har satt Västsverige på den internationella designkartan.


 

GRATTIS!
Fem får Svensk Form Västs internationella stipendium FORMVISARE 2018:

Stipendierna är på 20 000 kronor vardera och ges som stöd till formgivare som avser att ställa ut utanför Sverige under 2018. Stipendiet möjliggörs tack vare att Svensk Form Väst har verksamhetsstöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Lisa Marie Bengtsson är barnkulturdesigner, utbildad vid HDK. Hon får stipendiet för att ställa ut sitt projekt Hare´na, en interaktiv utställning som utforskar betydelsen mellan lek och globala resurser (sand) på London Design Festival.

Charlie Styrbjörn Nilsson är möbelsnickare och designer utbildad vid Carl Malmsten och HDK. Han får stipendiet för att, tillsammans med den japanske möbelsnickaren Kotaro Kawanabe, ta fram en möbel som ska ställas ut i Tokyo i samband med firandet av 150 år av diplomatiska relationer mellan Sverige och japan.

Emma Persson är mode- och textilkonstnär utbildad vid Konstfack och HDK Steneby. 2017 startade hon sitt företag Mutant vars svensktillverkade, textila produkter rör sig i gränslandet mellan leksaker och inredning. Hon får stipendiet för att ställa ut under Milano Designweek.

Hanna Järlehed Hyving, keramiker utbildad vid HDK, får stipendiet för att ställa ut på Saatchi Galleri och konsthantverksmässan Collect i London, en av de ledande internationella mässorna för nutida konsthantverk.

Pamela Lindgren, designer MFA utbildad vid HDK, driver det ideella designprojektet Recycle me som handlar om organdonation. Hon får stipendiet för att medverka i den Sydafrikanska konstfestivalen ”River Song Art Festival 2018” inbjuden av den sydafrikanska musikartisten ”Msaki” Asanda Mvana.

15 november–16 december 2018
Öppet för ansökan till Formvisare-stipendierna 2019

Tack vare ett stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd har Svensk Form Väst glädjen att 2019 kunna dela ut ett antal stipendier a´ 20 000 SEK riktat till verksamma designers, formgivare, konsthantverkare, arkitekter m fl i Västra Götaland med avsikt ställa ut internationellt under 2019. Ett krav är att du är medlem i Svensk Form Väst.
Klicka här för att hitta all information, ansökningsblankett och vad som mer krävs för att söka pengar här.

OBS! För att kunna skriva rakt in i dokumentet måste du ladda ner PDF:en och öppna i den ett program som stödjer formulär, t ex Acrobat.

Välkommen med din ansökan senast 15 december 2018.

 


 

NYHET: Design Väst goes Globe 2017

Svensk Form Väst har nyligen beviljats 500 000 kr från kulturnämnden i Västra Götalandsregionen för en stor projektansökan ”Design Väst goes Globe 2017”, ett matchningsprojekt mellan företag och formgivare. Samarbetspartners är Marketplace Borås, Smart Textile, IDC och Inredia.
Kontakt: Magdalena Svedlund, vice ordförande Svensk Form Väst, vd Inredia och projektledare ”Design Väst goes Globe 2017”.

 


ÅRETS FORMBÄRARE I VÄST 2017: Sara Andreasson

Motivering:
”Med en självsäker formkänsla och sina normbrytande illustrationer har Sara Andreasson gjort sig ett namn internationellt. Över 60 000 personer följer henne på Instagram och hon har uppdragsgivare som Apple och Nike i bagaget. Dessutom har hennes bilder synts på omslagen för New York Times och Rolling Stone. Det är en kreatör med en stark vilja om att göra världen mer jämlik och det syns i hennes arbeten.”

Spana in hennes illustrationer: http://saraandreasson.se/

 


 

Följ Svensk Form Väst på Facebook: https://www.facebook.com/SvenskFormVast/

Svensk Form Väst stöds av:
VGKunNm

 

BLI MEDLEM HÄR!

Gå in på länken för att anmäla dig som prenumerant på Form och medlem i Svensk Form.
JA! Jag vill bli prenumerant / medlem

Medlemskap i Svensk Form, du får det genom att prenumerera på magasinet FORM,  är ett bra sätt att fördjupa sitt designintresse och hålla sig uppdaterad i det senaste inom design- och arkitekturvärlden. Yrkesverksamma kan utöka sitt nätverk, få nya kontakter inom branschen och ta del av designutvecklingen i ett bredare perspektiv. Genom att aktivera sig inom Svensk Form har du chansen att göra din röst hörd och delta i vårt påverkans- och opinionsarbete. Som medlem i Svensk Form får du rabatt, specialerbjudanden eller gratis inträde på butiker, hotell och museer över hela Sverige. LÄS MER OM VÅRA FÖRMÅNSVÄNNER HÄR.

Förutom de exklusiva erbjudandena på Svensk Form-kortet, får du en prenumeration på Form – den främsta tidningen för nordisk design och arkitektur. Form kommer ut med 6 nummer per år, i en svensk och en engelsk upplaga.

Föreningen Svensk Form
Svensksundsvägen 13
111 49 Stockholm

Organisationsnummer: 802003-0980

Föreningen Svensk Form arbetar för att skapa engagemang och belysa de
möjligheter design kan ge för individen, kulturen, samhället och näringslivet.

Ändra inställningar för cookies