Årets Formbärare 2020

Svensk Forms styrka har i alla tider varit att omedelbart ta sig an samtidens utmaningar, idag med visionen Ett hållbart samhälle genom god design. På föreningens födelsedag den 6 oktober korar våra 13 regionalföreningar för åttonde året i rad sina Formbärare över hela landet för att manifestera designens kraft. I år sammanfaller utmärkelsen med Svensk Forms 175-årsdag.

Formbärarna är personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region. Formbärarna får stolt bära titeln i ett helt år fram till nästa Formslag, på Svensk Forms födelsedag.

Här är listan på alla Formbärare 2020:

DALARNA

Formbärare 2020:
Ulf Hanses, formgivare och Stefan Andersson, keramiker

Motivering:
I mer än ett halvt sekel har hans lekfulla funktionalism varit betydande för vår tids form och design. Representerad på såväl MoMA som Nationalmuseum och Japan Toy museum, har han spridit Dalarnas formgivning över hela världen. Årets formbärare är Ulf Hanses.

Med ett starkt uttryck och en skicklig hand låter han keramiken tala sitt språk. I en tid då vi digitaliseras drar han oss ner på jorden och gör oss påminda om vad hantverk generellt, och keramiken specifikt, handlar om. Årets formbärare är Stefan Andersson

Mer info:
Omid Massali, omid.massali@svartagran.com, 076 – 949 84 54

 

GOTLAND

Formbärare 2020:
Kooperativet Gotländska Konsthantverkare och Formgivare (GFK)

Motivering:
Kooperativet Gotländska Konsthantverkare och Formgivare, GKF, har i över 25 år varit en viktig knutpunkt för konst- och designområdet på Gotland. Medlemmarna i GKF besitter stor hantverksskicklighet och arbetar ofta lokalt och med hållbar produktion. Tekniker, material, produktionssätt och utformning erbjuder välgjorda föremål för en hållbar och många gånger handgjord vardag. I galleriet på Wallérs plats bjuder de på utställningar där såväl lokala som internationella utövare lyfts. GKF visar kraften i den kooperativa idén – något som är av särskild betydelse i dessa prövande tider.

Mer info:
Joakim Bergbom, Gotland@Svenskform.se, 0702-09 04 92

 

JÄMTLAND
 

Formbärare 2020:
Studion i Åre

Motivering:
Studion i Åre är en plats där hållbarhet och medvetenhet är lika självklart som kvalitet och nyfikenhet. Kollektivet med kreativa designers som verkar här, är enligt styrelsen de klarast lysande hållbarhetsaktivisterna i länet. Tillsammans bildar de en ledstjärna för andra företagare att titta efter.

Mer info:
Lena Andersson, jamtland@svenskform.se, 070-583 14 40

 

NORRBOTTEN

Formbärare 2020:
Jan Forsmark, Designat Ljus Europa AB

Motivering:
Ljus skapar kontraster, skuggor, kulörer och valörer. Ljus är betydelsefullt ur flera aspekter, för form och arkitektur, för vårt fysiska och psykiska välbefinnande, i sociala och kulturella sammanhang. Med en förmåga att ”se helheten och samtidigt måna om detaljerna” har Jan Forsmark under mer än 25 år arbetat målmedvetet och konsekvent med att ljussätta offentliga och privata miljöer. Han verkar i det tysta men är välkänd över hela landet för sitt arbete som ljusdesigner. Jans arbete med ljus ger avtryck och mervärde till människor genom alla projekt han är inblandad i. Ljusdesign med idérikedom och kvalitet, som både berikar stadsbilden och skapar stämning i skogsdungen.

Mer info:
Viktoria Pettersson, norrbotten@svenskform.se, 070-393 19 46

 

SMÅLAND

Formbärare 2020:
Capellagården

Motivering:
Capellagården har verkat i 60 år, hela tiden med hantverket och handens görande i centrum. Med material, teknik, hantverk och form i fokus, men också platsens självklara roll för helheten. Skolan bottnar i Carl Malmstens tradition och tankegångar med inspiration från det gamla bondesamhällets sätt att leva i arbetsgemenskap och självhushållning. Begrepp som idag är mera aktuella än någonsin i arbetet för ett hållbart samhälle.
Tillgång till verkstäder och gedigen lärarkompetens inom respektive fack tillsammans med det praktiska görandet och handens upprepning ger eleverna en god hantverksgrund och materialkännedom som bas i deras skapande. En kompetens som ger dem både trygghet och frihet i deras vidare utövande. Det lokala och det globala paras genom internationella elever och gästföreläsare från när och fjärran. Genom sommarkurserna kan den intresserade allmänheten få del av skolans lärmiljö. Under sommarhalvåret är skolan också en länk i den öländska besöksnäringen med utställningar, tillgång till strövtåg i prunkande trädgårdsrum, plantskola och trädgårdsbutik, och sedan några år också ett trädgårdscafé i skolans anda.
Skolan lever i traditionen och förhåller sig till samtiden i en god hållbar förening.

Mer info:
Britt-Marie Börjesgård, smaland@svenskform.se, 0760-06 35 93 eller 070- 548 18 50

 

STOCKHOLM

Formbärare 2020:
Den Pedagogiska Designbyrån

Motivering:
På bara 10 år har Den Pedagogiska Designbyrån brutit ny mark med lärandet inom konst och design som spännande, aktuell och ny betraktelse av samhället utifrån barn och ungdomars perspektiv. Med en bred repertoar av workshops och publik verksamhet har Den Pedagogiska Designbyrån framgångsrikt nått barn och ungdomar, såväl som vuxna, genom design, konst och media. Med pedagogikens teori samt färg och form experimenterar Den Pedagogiska Designbyrån med bildens kraft i yttersta framkant för att hitta nya vägar för det inkluderande lärandet och synen på det.

Mer info:
Wilson Kalanzi, wilson@wilsonk.se, 070-440 02 99

 

SYD

Formbärare 2020:
Kajsa Willner, designer

Motivering:
Med ett starkt intresse för material, hållbarhet och det tvärdisciplinära banar Kajsa Willner väg för formgivare att verka och ta plats på nya sätt. Detta genom att ständigt ifrågasätta och modigt utmana sig själv och sin omgivning. En engagerad och initiativrik inspiratör och drivkraft på den sydsvenska designscenen, vars arbete når långt utanför landets gränser.

Mer info:
Johanna Sjögren Duthy, johanna@formdesigncenter.com, 0708-27 85 09

 

VÄRMLAND

Formbärare 2020:
Löfbergs, kafferosteri

Motivering:
Årets formbärare i Värmland är Löfbergs som i över hundra år påverkat den svenska kaffekulturen och ständigt fortsätter utvecklas och vara i framkant. Konsekvent och långsiktigt arbetar man med att förändra kaffebransch och kaffekonsumtion med ekologisk och social hållbarhet som ledstjärna. I detta arbete är paketering och formgivning både av varumärke och produkter i centrum. Löfbergs var tidiga med att jobba med klimatsmarta förpackningar och med att lyfta värderingsfrågor i sin kommunikation, och fortsätter hitta hållbara vägar till våra kaffekoppar.

Mer info:
Jessica Edlom, jessica@andyellow.se, 070-233 57 95

 

VÄST

Formbärare 2020:
Maria Erixon Levin / Nudie

Motivering:
Nudie med Maria Erixon Levin i spetsen är genom deras långsiktiga fokus på hållbarhet i alla led en förebild för svensk design. Ingen kan längre blunda för ett hållbart/cirkulärt tänkande. Nudie har haft det som ambition redan från starten. De bevisar att det är praktiskt möjligt att genomföra och är ledande i branschen.

Mer info:
Anna Elzer Oscarson, anna@aeo-studio.com, 0708-40 08 50

 

VÄSTERBOTTEN

Formbärare 2020:
Thomas Sandell, arkitekt och formgivare

Motivering:
Han har kallats både punkare och upprorsmakare. Arkitekten Thomas Sandells kreativitet rör sig likt Foucaults pendel framåt av sin egen kraft. Byggnader, möbler, material, projekt; allt präglas av idéburen professionalism och ömsint precision som håller i minst ett sekel. Människan och hennes behov är viktigast och olikheterna styr vilka lösningarna blir. Thomas bejakar kvaliteter som estetik och humor, gillar allmogens funktionsburna byggande och ser osentimentalt på hur dåtida element kan användas idag. Tack Thomas Sandell för alla sköna nyanser av Snö, fiffiga Miniflag, ljuvliga Miss och Mr Dottie, humoristiska TS, visionära Gåshaga Brygga, Forskningen, Vistet och Barbara… några nämnda, inga glömda. Vi ser fram emot fortsättningen!

Mer info:
Anna Burman Sjöberg, 070-175 75 40

 

VÄSTERNORRLAND

Formbärare 2020:
Jonas Boström, Doktorand i kvalitetsteknik vid Mittuniversitetet

Motivering:
Till Årets formbärare i Västernorrland utser vi en person som med stort mod, uthållighet och engagemang jobbar för att utveckla hälso- och sjukvården med hjälp av tjänstedesign.
Trots motstånd fortsätter han att kämpa för att förbättra andras situation, på ett för länets sjukvård nytt sätt. Han inspirerar till utveckling genom tjänstedesign och han har bidragit till att flera designers fått anställning i regionen. Genom nationell samverkan i nätverket Experio Lab Sverige medverkar han dessutom till att kunskap och erfarenhet sprids och utvecklas.
Att lyssna och förstå, se mönster och ringa in det verkliga behovet, innan ett stort förändringsarbete påbörjas, är självklart för honom. Han tror på designprocessen som metod för att göra skillnad och han tror på att fråga och samskapa med användare istället för att sitta på ett kontor och gissa.

Mer info:
Vicci Andersson Sjöbom, vicci.sjobom@gmail.com, 
070-291 74 84

 

ÖREBRO LÄN

Formbärare 2020:
Markus Cederberg, fotograf

Motivering:
Marcus Cederberg är stockholmaren som sedan många år bor och verkar i Örebro. Till yrket chef inom olika områden, i hjärtat en fotograf som gett den minimalistiska bilden en helt ny innebörd. Det första inlägget på Marcus Cederbergs instagramkonto gjordes den 25 augusti 2013, det andra lades upp den 1 februari 2014. En försiktig start som dock redan från början fick över 500 följare. Idag har Marcus drygt 115 000 följare och mellan 5 000 och 12 000 av dem gillar varje foto som publiceras. Marcus har även fått ett internationellt erkännande då han medverkat med tre av sina fotografier på världens största fotoevent, ”Photoville” i Brooklyn och haft en film på en billboard på en fasad i centrala Los Angeles. Marcus är fotografen med fokuset inställt på det unika, sparsmakade uttrycket. Han prisas för sin utsökta minimalistiska fotokonst med ett alldeles eget perspektiv. Motiven är grafiskt fulländade, med vackra pastellfärger, bilder som väcker nyfikenhet och som gör en glad. Fotografierna ger ett gediget designat uttryck som inspirerar. Till varje bild följer en liten berättelse som väcker tankar eller får en att dra på smilbanden. Sammantaget har detta gjort att Svensk form i Örebro län, år 2020, valt att utse fotografen Marcus Cederberg till årets formbärare.

Mer info:
Harriet Arnold, harriet.arnold@obo.se, 019-19 44 57 eller 0707-19 44 57

Foto: Meya Cederberg

ÖST

Formbärare 2020:
Tina och Bengt Arne Ignell, tidskriften Vävmagasinet

Motivering:
Regionalföreningen Svensk Form Öst ger utmärkelsen Årets Formbärare för 2020
till Tina och Bengt Arne Ignell för deras arbete med tidskriften Vävmagasinet.
Varje år sedan 2004 har de levererat fyra nya inspirerande nummer, fyllda med välskrivna artiklar, professionella fotografier och tydliga vävbeskrivningar. Med hjärtat i vävkonsten, från hjärtat av Östergyllen, skapar de tillsammans en inspirerande och informativ skrift som når en bred publik, även långt utanför Sveriges gränser. Deras arbete präglas av nyfiket sökande, efter nya infallsvinklar och estetiska uttryck, i en väv med tillsynes oändliga möjligheter.
Här varvas, i en stadig varp, genuint textilhantverk med rika inslag från samtidens experimentella skapande. Fram växer en lång och spännande matta, nummer för nummer, med artiklar som förnöjer och förmedlar viktig kunskap, för en hållbar framtid som värdesätter handens arbete. Det är en väldesignad produkt de levererar, gång på gång, med hög visuell kvalitet.

Mer info:
Maja Meurling, ostergotland@svenskform.se, 0738- 28 09 35