Kalendarium Örebro

 För att se vad vi gjort tidigare under denna termin så titta längst ner på sidan.
Sådant vi gjort ännu tidigare hittar du under fliken ”Tidigare”.

Programmet nedan är ständigt i process. Det uppdateras och kompletteras fortlöpande.

 

APRIL

 

   
Måndagen 23/4 kl 11:30-14. Plats: barnets offentliga rum.
Varmt välkommen på en lunch och seminarium om barnets offentliga rum. Sveriges arkitekter, Svensk Form, Exposé arkitektur och Örebro Konsthall bjuder in alla intresserade till en lunch där vi vill dela erfarenheter, inspirera och samtala om barnets plats i våra städer.
Örebro växer åt alla håll, i den snabba utvecklingen är det lätt att glömma att staden är för alla, även för de minsta. Hur arbetar vi i Örebro med våra barn? Saknar staden strategier och nätverk för att fånga upp barnets perspektiv och behov? Varför är det så viktigt att arbeta med barnets perspektiv när vi planerar våra städer och hur gör vi vår stad mer tillgänglig för barnen?
Möt Mie Svennberg som på uppdrag av stadsbyggnadskontoret i Göteborg arbetar med strategier och stadsplanering utifrån tankar om en stad för barn. Göteborgs stad har byggt upp ett starkt och brett nätverk för att effektivt kunna arbeta med barnens roll i staden. Mie delar med sig av erfarenheter och berättar hur nätverket fungerar och varför det är så viktigt att jobba med dessa frågor för en långsiktig och hållbar stadsutveckling.
Möt Eva-Johanna Isestig som är barnkulturdesigner och arbetar i uppdrag där designprocesser med barnen är avgörande för slutresultatet. Hon berättar om sina verktyg, ger råd och exempel på hur man kan involvera barn i tidiga skeden och låta dem ta en större del i utformningen av våra miljöer.
Program:
11:30-12:30 Mie Svennberg, stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad
12:30-13:30 Eva-Johanna Isestig,
13:30-14:00 Tid för eftersnack
Vi bjuder på en enklare vegetarisk lunch och ett intressant samtal om arkitektur, stadsplanering och design ur barnets perspektiv. Platsen är Örebro Konsthall, Olaigatan 17B, Örebro.
Anmäl er på facebooksidan ”platskolon” genom att klicka kommer på evenemanget eller via epost: joakim@exposeakd.se

 

 
Torsdagen 26/4 kl 18.00 ”Svensk Form i Hållstugan”
Premiär och vernissage för Svensk Forms och ÖrebroBostäders samarbetsprojekt i gallerian Hållstugan, längst ner på Stortorget i Örebro.

Först ut att visa sina produkter blir Svensk Form-medlemmen Pernilla Eriksson, frilansande inredare och grafisk designer, stationerad i Lindesberg. Hon säljer sina produkter via återförsäljare och sin egen webbshop, men ritar även mönster på beställning. Som inredare jobbar hon med både privat och företagskunder.
Utställningen kommer åtminstone att pågå maj månad ut.
Pernilla Eriksson Design
, Kontakt: 0705-159 159 eller pernilla@pernillaeriksson.se

En specialvisning kommer att ske fredagen 25/5 kl 17:30 i samband med Svensk Forms moderförenings årsmöteshelg, strax innan kvällens Pecha Kucha (se särskild info om detta).

# Miniutställningen är ett samarbetsprojekt mellan Svensk Form och ÖrebroBostäder, kontinuerligt återkommande med yrkesverksamma formgivare och konstnärer med koppling till Örebro län och medlemmar i Svensk Form.

 

MAJ

 


Tisdagen 8/5 Formfrukost på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr i Örebro.

”Att designa förpackningar – med formen i fokus”
Förpackningskonstruktör Lisa Furingsten pratar om hur man kan arbeta kreativt i en bransch där förpackningar helst ska vara fyrkantiga och gå snabbt att producera. Vi får se exempel där förpackningens form och funktion är minst lika viktigt som det grafiska uttrycket.
Vad händer om kunden väljer ”fel” sorts kartong till sin förpackning och varför kan dåliga rivremsor reta gallfeber på oss?
Lisa arbetar som förpackningskonstruktör på BillerudKorsnäs i Frövi (Frövifors), där hon designar nya förpackningar och förbättrar befintliga, inom flera olika produktgrupper.

Frukosten kostar 10 kr för medlemmar och 30 för övriga. Alla formintresserade välkomna!
# Frukosten är en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 

   
Fredagen 25/5 PECHA KUCHA NIGHT #18 på Clarion.
Spännande ämnen presenteras i Pecha kuchakonceptet i form av 20 bilder á 20 sekunder.
Pratstart kl 20.20, mat, mingel och samvaro från kl 18. Plats Clarion Hotell, Kungsgatan 14 i Örebro. Se mer här.

Pecha Kuchan är en del av och en mjukstart på moderföreningens årsmöte som går av stapeln dagen efter i Kumla (se nedan).
Men innan – redan kl 17:30 – träffas vi i galleria Hållstugan, vid Stortorget, för en visning av miniutställningen där med Pernilla Eriksson (se särskild info om den utställningen).

 


 
Lördagen 26/5 Årsmöte för Svensk Forms Moderförening sker i år i KUMLA.
Vi bjuder hela landets Svensk Formmedlemmar på ett heldags årsmötesprogram, med bla Årsmöte i Arken på Konst på hög och besök till Yxhults gamla huvudkontor och Skoindustrimuseet.
ALLA medlemmar är välkomna till denna högintressanta form-dag men det krävs anmälan senast 14/5. Program, förtäring och bussresa är kostnadsfritt. Buss går från Örebro.
All info om årsmötesdagen finner du här
Tack till Kumla Kommun!

 

JUNI

 

 
  
Lördagen 16/6 (ändrat datum!) En heldags Formutflykt till Ellen Keys Strand & Naturum Tåkern.
Ellen Keys Strand
ligger på sydsluttningen av Omberg vid Vättern. Efter många år utan ett permanent hem byggde hon sig ett eget drömhus (1911) där hon kunde slå sig till ro. Ellen Key (1849 – 1926) var en världsberömd författare, pedagog, fredsivrare, kvinnosakskämpe och visionär. År 1900 slog hon igenom internationellt med sin mest berömda bok, Barnets Århundrade, men för oss formnördar är väl ändå hennes skrift Skönhet för alla från 1899 den mest betydelsefulla.
Naturum Tåkern är ett besökscentrum vid fåglarnas sjö Tåkern, intill Omberg och Vättern. Inne på naturum Tåkern finns utställning, filmrum, lab och konferensrum. I området finns fågeltorn och vandringsleder. Den speciella träbyggnaden är beklädd med vass. Ritat av Wingårdh arkitekt­kontor och var nominerat till Träpriset 2016.

Hålltider:
8:30 Samling vid ”Tappställets Parkering” (nära Gustavsvik), för dem som önskar samåka från Örebro (Pga Vätternrundan så åker vi omvägen via Pålsboda-Borensberg-Mjölby, därav den väl tilltagna tiden).
11:30. Samling vid rastplatsen invid Ellen Keys Strand för dem som inte samåker. Vi åtnjuter då också vår medhavda fikakorg som var och en själv tar med.
12:00 är vår förbokade visning, som pågår ca 1 timme.
Därefter tar vi oss till Tåkerns Naturrum.
14:15 är vår förbokade invändiga visning, som pågår ca ½ timme.
Därefter får vi mat. Simon Tullstedt & Mats Olsson fixar käk över öppen eld till oss.
Här finns det visst också möjlighet att köpa kaffe & enklare fika.
Runt kl 18 beräknar vi vara hemma igen.

Visningarna och maten är kostnadsfria för medlemmar, men kostar 200 kr för andra.
Själva resan betalar var och en för sig direkt till bilägaren enl vår princip 5 kr/mil.
Anmälan senast 10/6 till orebro@svenskform.se.
Anmäl också om du har specialkost.

# Utflykten är en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 

 

OKTOBER

 

 

 
Notera gärna också redan nu att under Oktober månad (6/10-4/11) kommer Svensk Form Örebro län att anordna ett stort formevent i Örebro län under temat HYLLA VARDAGEN.
Månaden kommer att delas upp i 4 olika underteman, med var sin rubrik;
Måltiden – Bostaden – Design – Mode.

Navet kommer att vara i Wasasalen på Örebro Slott, där också Svensk Form kommer att skapa en stor medlemsutställning i temat med 19 formgivare med koppling till länet. Ingången är samma som Turistbyråns, dvs Sydvästra tornet.

Men mycket annat designrelaterat kommer att ske i staden Örebro likasom runt om i länet. Vad som redan i tidigt skede är bestämt är att det kommer det att anordnas fina designföreläsningar onsdagskvällar med mycket initierade och kända designföreläsare – och så årets Formslag:
6/10 kl 16:00 INVIGNING av utställningen Hylla Vardagen i Wasasalen, Örebro Slott.
6/10 kl 17:00 FORMSLAGET med korandet av årets FORMBÄRARE, också på Örebro Slott.
10/10 kl 18:00 MÅLTIDEN/BORDET föreläsning med Lars Eriksson. *
17/10 kl 18:00 BOSTADEN föreläsning med Hedvig Hedqvist.
24/10 kl 18:00 DESIGN föreläsning med Gabriella Gustafson.
31/10 kl 18:00 MODE föreläsning med Jenny Lantz.
Föreläsningarna kommer alla att bli i Sydöstra tornet på Örebro Slott, i anslutning till utställningen, med ingång samma som Turistbyråns, dvs Sydvästra tornet.
* I samverkan med Örebro Universitet.

Mer info kommer fortlöpande att presenteras här på Svensk Form Örebro läns hemsida.

Vi kommer att samverka med många denna månad, men vår huvudmedarrangör är Örebro Läns Museum.

 

 

 

 

 TIDIGARE UNDER ÅRET…

 

 


10/4 ”Frukost i bondstugan”. Formfrukost med etnolog och historiker Ingrid Hartman Söderberg på Mecano i Örebro. Vid förra sekelskiftet var det många inom den svenska kultureliten som påverkades av nationalromantiska stämningar. Livet i bondens stuga framstod som idyll. Men hur såg vardagslivet ut i det gamla agrara samhället?
# Frukosten är en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 

 
”Långvarig kärlek”
4/4 gjorde vi ett Studiebesök till vår eminenta keramiker Agneta Taube och hennes verkstad med sitt alldeles nyinredda och mycket fina galleri på Grytängsvägen 18 i Lillån i Örebro. Agneta komr att förutom att visa oss runt, berätta om keramik som material, historia och hur hon arbetar i sitt uttryckssätt utifrån hennes långa verksamhetstid som keramiker i flera olika länder. Vi blev där också bjudna på kaffe/te & kvällsmacka.

 

 
13/3 hade vi Årsmöte i Svensk Form Örebro län. Kl 18.00 på Mecano i Örebro. Förhandlingar, föredrag och god kvällsförtäring.
Till årsmötet komr Ola Nylander och berättade om sitt engagemang och kunnande kring frågor om hur och vad vi ska bygga, bostadskvalitet med mera. Samt om Centrumet för boendets Arkitektur (CBA) han är initiativtagare till och de nu bygger upp på Chalmers.
Ola är arkitekt, arkitekturforskare och konstnärligt professor i arkitektur på Chalmers. Han har gett ut flera böcker i ämnet samt arbetar även som arkitekturskribent.
Under kvällen hade vi också vårt egna Designlotteri med vinster vi själva gör och skänker. Behållningen går till föreningens verksamhet.
# Föredraget är en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 

 

Tisdagen 6/3 Formfrukost på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr i Örebro.
”Handkraft – Utbildningar och kurser som håller i längden”
En frukost om Sätergläntan – med fokus på smide. Anders Almlöf, huvudlärare smide, berättade om yrkesutbildningen Slöjd och hantverk – form och kultur samt Johan Lundahl och Sölve Sand Venås, studerande i smide år 3, vilka delade sina tankar kring smidet, utbildningen och framtiden.
Sätergläntan är Nordens centrum för lärande inom slöjd och hantverk sedan 1923. Utgångspunkten i deras utbildningar och kurser är alltid naturens material i kombination med handaskicklighet inom slöjd och hantverk. Deras läsårsutbildningarnas inriktningar är smide, sömnad, trä och väv. Distansutbildningar och veckokurser erbjuder både historiska och innovativa hantverkstekniker.
Sätergläntan är beläget i Insjön, Dalarna. I anslutning till Institutet finns Sätergläntans butik och restaurang. Sätergläntans huvudägare är Hemslöjden (Sveriges hemslöjdsföreningars riksförbund, SHR) och Leksands kommun.
Efter Formfrukosten åkte de vidare till Kävesta folkhögskola för att träffa studerande där.
# Frukosten är en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 


Tisdagen 6/2 Formfrukost på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr i Örebro.

”Örebroflickan Karin Bergöö som gifte sig med konstnären Carl Larsson”,
en berättelse av Curt Föberg om Karin Bergöös tid i Örebro och på Slöjdskolan i Stockholm.
Curt är en kunnig Karinkännare, engagerad i Karinföreningen (Karin Bergöö Larssons Vänner) i Hallsberg och en uppskattad och ofta anlitad föreläsare i hela landet.
# Föredraget är en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 


23/9 2017 – 28/1 2018.
Utställningen OMSLÖJD – när samlat möter nytt.
Prisutdelning och föreläsning av Kerstin Wikman den 11/11 2017 kl 13.00.
Flera av Svensk Forms medlemmar är inblandade i projektet och nu också i utställningen på Örebro Länsmuseum.
Trots att vårt behov av att uttrycka oss är lika starkt oavsett vilken generation vi tillhör har vi ändå svårt att förstå varandra över generationsgränserna. Olika generationer uttrycker sig på olika sätt. En livfullt dekorerad mangelbräda kanske får omdömen som tråkig av en generation medan att ta en selfie med mobilen varje dag av en annan generation ses som ytligt. Trots att både selfien och mangelbrädan egentligen ger uttryck för samma grundläggande behov: att visa sig från sin bästa sida.
Hur skulle din friargåva se ut idag om du utgick från en dejtingprofil på nätet? Kan vi över generationsgränserna förstå varandras grundläggande behov genom slöjden? Genom att utgå från de äldre föremålen från samlingarna och inspireras att slöjda nya föremål ur dagens perspektiv?  
Utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, är ett resultat av slöjdprojektet Lika Unika som är ett samarbete mellan Örebro läns museum och Örebro läns slöjdförening.
I projektet Lika Unika gjordes ett urval av en arbetsgrupp från Örebro läns slöjdförening tillsammans med personal på Örebro läns museum av slöjdföremål från museets samlingar. I projektet har slöjdare fått se föremålen från samlingarna för att bli inspirerade till att skapa ny slöjd. Det har erbjudits inspirationskvällar med olika teman kopplade till projektet. Projektet avslutas med utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, där de utvalda föremålen från samlingarna och de nyslöjdade föremålen delar scen. Utställningen visar föremål, tankar och känslor som uppstår vid mötet mellan historia och nyskapande.
Örebro läns slöjdförening premierade genom en jury tre slöjdare i utställningen:
Första pris, Elisabet Jansson – för sina underbart vackra vävda halsdukar.
Andra pris, Erik Torstensson – för sina coola tovade penninga katter.
Tredje pris, Annelie Linder – för sitt vackra träsnitt och tryck.

 

Och vad vi gjorde tidigare år kan du se under fliken ”Tidigare”

 

Basic CMYK

PS!

Kolla gärna in KULTURBITEN. Här hittar du enkelt aktuella bra utställningar – både lokalt och nationellt men också info om Konstslingan.

Du kan också kika in på KONST I ÖREBRO LÄN som berättar om vad som finns inom konstområdet i Örebro län.