Kalendarium Örebro

 För att se vad vi gjort tidigare under denna termin så titta längst ner på sidan.
Sådant vi gjort ännu tidigare hittar du under fliken ”Tidigare”.

Programmet nedan är ständigt i process. Det uppdateras och kompletteras fortlöpande.

 

SEPTEMBER

 

   
Plats: Visionen
Måndagen 3/9 kl 11:30-13:30 (lunch ingår)
Ett öppet lunchsamtal och en diskussion om visioner ur ett arkitektur, konst och design perspektiv.
Plats: har bjudit in tre spännande personer inom arkitektur, konst och design för samtal och diskussion om visioner kopplat till stadsutveckling och samhällsbyggande. Inbjudna talare är Charlotta Holm Hildebrand Förbundsdirektör Sveriges Arkitekter, Mats Widbom VD Svensk form och Hanna Nordell Producent på Tensta konsthall. Moderator för samtalet är Björn Sundin författare och tidigare kommunalråd med ansvar för samhällsbyggande i Örebro.
Hur ser vårt samhälle ut om femtio år? Vad behöver vi förbättra, göra annorlunda eller bevara när vi bygger framtidens samhälle? Hållbar stadsutveckling ur tekniska innovationer eller genom förändringar i stadens sociala strukturer. Hur ska visionerna ta plats i samhället och vad krävs för att realisera dem.
Anmäl er till evenemanget på vår facebook sida ”plats:” eller via epost: joakim@exposeakd.se
Platsen är Clarion Hotel Örebro (Kungsgatan 14). Du bjuds på en enklare vegetarisk lunch.
Ett samarrangemang av Sveriges Arkitekter, Svensk Form och Exposé arkitektur.

 

 
”Hemslöjden igår, idag och imorgon”
Tisdagen 4/9 Formfrukost kl 7:30-9 på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr, i Örebro.
Vi får besök av Hemslöjdens nya VD Åse Berglund, som berättar om hur vår kära systerförening verkar idag. Och hur hon tänker om föreningens och hemslöjdens roll i framtiden.
Hemslöjden, Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, är en ideell organisation som i över hundra år arbetat med att visa värdet av det handgjorda skapandet. Riksförbundet består av hemslöjds­föreningar på såväl regional som lokal nivå. Totalt är cirka 14 000 personer medlemmar i någon av de 90 föreningarna som finns över hela landet.
Frukosten kostar 10 kr för medlemmar, 30 kr för andra. Alla formintresserade är välkomna!
# Frukosten är en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 

 
Senast 14/9 kan du ansöka till Ung Svensk Form 2019!
Ung Svensk Form är en årlig, jurybedömd designutmärkelse och en utställning som genomförs av Svensk Form. Du som ansöker har chansen att erhålla arbetsstipendium med lön och bostad hos IKEA, 100.000:- i Folkhems stipendiet samt flera andra attraktiva stipendier. Ung Svensk Form turnerar varje år nationellt och internationellt i stora publika sammanhang.
Alla områden inom design och formgivning välkomnas: till exempel grafisk design, produktdesign, arkitektur, inrednings- och utställningsarkitektur, möbler, konsthantverk, armatur, glas, keramik, metall, textil, mode, foto, rörlig bild, webb och multimedia.
Ung Svensk Form riktar sig til dig som är max 36 år (född 1982).
Fri ålder för studerande. Välkommen med din ansökan på www.ungsvenskform.se
Anmäl ditt bidrag senast den 14 september 2018

 

OKTOBER

 


Formmånaden HYLLA VARDAGEN.
Måltiden – Bostaden – Design – Mode
.
I hela Örebro län. Läs mer HÄR

 

NOVEMBER

 

   
”3D-printing – vad är så speciellt med det?”
Tisdagen 6/11 Formfrukost kl 7:30-9, på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr, i Örebro.

Mikael Melitshenko, projektledare för Örebro-regionens 3D-printingprojekt – 3DTC, berättar om den nya industriella revolutionen som 3D-printingen möjliggör.
Mikael kommer under föreläsningen visa exempel på 3D-printade detaljer och beskriva utifrån dessa hur du som designer/formgivare ska tänka då du jobbar med denna produktionsmetod.
Frukosten kostar 10 kr för medlemmar, 30 kr för andra. Alla formintresserade är välkomna!

 

DECEMBER

 

Tisdagen 4/12 Formfrukost kl 7:30-9, troligen på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr, i Örebro.
Mer info senare.

 

 

 TIDIGARE UNDER ÅRET…

 
  
16/6 En heldags Formutflykt till Ellen Keys Strand & Naturum Tåkern.
Ellen Keys Strand
ligger på sydsluttningen av Omberg vid Vättern. Efter många år utan ett permanent hem byggde hon sig ett eget drömhus (1911) där hon kunde slå sig till ro. Ellen Key (1849 – 1926) var en världsberömd författare, pedagog, fredsivrare, kvinnosakskämpe och visionär. År 1900 slog hon igenom internationellt med sin mest berömda bok, Barnets Århundrade, men för oss formnördar är väl ändå hennes skrift Skönhet för alla från 1899 den mest betydelsefulla.
Naturum Tåkern är ett besökscentrum vid fåglarnas sjö Tåkern, intill Omberg och Vättern. Inne på naturum Tåkern finns utställning, filmrum, lab och konferensrum. I området finns fågeltorn och vandringsleder. Den speciella träbyggnaden är beklädd med vass. Ritat av Wingårdh arkitekt­kontor och var nominerat till Träpriset 2016.
Simon Tullstedt & Mats Olsson fixade jättegott käk till oss.
# Utflykten är en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 


 
26/5 anordnade vi i Svensk Form Örebro län Årsmöte för hela Svensk Forms Moderförening sker i år i KUMLA.
Vi böd hela landets Svensk Formmedlemmar på ett heldags årsmötesprogram, med bla Årsmöte i Arken på Konst på hög och besök till Yxhults gamla huvudkontor och Skoindustrimuseet. Mer info om årsmötesdagen finner du här  Tack till Kumla Kommun!

 


25/5 PECHA KUCHA NIGHT #18 på Clarion.
Spännande ämnen presenterades i Pecha kuchakonceptet i form av 20 bilder á 20 sekunder. Pratstart kl 20.20, mat, mingel och samvaro från kl 18. Plats Clarion Hotell, Kungsgatan 14 i Örebro. Se mer här.
Pecha Kuchan var en del av och en mjukstart på moderföreningens årsmöte som gick av stapeln dagen efter i Kumla.
Men innan – redan kl 17:30 – träffades vi i galleria Hållstugan, vid Stortorget, för en visning av miniutställningen där med Pernilla Eriksson (se särskild info om den utställningen).

 


8/5 Formfrukost på Mecano i Örebro.
”Att designa förpackningar – med formen i fokus”
Förpackningskonstruktör Lisa Furingsten pratade om hur man kan arbeta kreativt i en bransch där förpackningar helst ska vara fyrkantiga och gå snabbt att producera. Vi fick se exempel där förpackningens form och funktion är minst lika viktigt som det grafiska uttrycket. Vad händer om kunden väljer ”fel” sorts kartong till sin förpackning och varför kan dåliga rivremsor reta gallfeber på oss?
Lisa arbetar som förpackningskonstruktör på BillerudKorsnäs i Frövi (Frövifors), där hon designar nya förpackningar och förbättrar befintliga, inom flera olika produktgrupper.
# Frukosten är en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 

 
26/4 ”Svensk Form i Hållstugan”
Premiär och vernissage för Svensk Forms och ÖrebroBostäders samarbetsprojekt i gallerian Hållstugan, längst ner på Stortorget i Örebro. Först ut att visa sina produkter är Svensk Form-medlemmen Pernilla Eriksson, frilansande inredare och grafisk designer, stationerad i Lindesberg. Hon säljer sina produkter via återförsäljare och sin egen webbshop, men ritar även mönster på beställning. Som inredare jobbar hon med både privat och företagskunder. Utställningen kommer åtminstone att pågå maj månad ut 2018. 
Pernilla Eriksson Design
, Kontakt: 0705-159 159 eller pernilla@pernillaeriksson.se
   # Miniutställningen är ett samarbetsprojekt mellan Svensk Form och ÖrebroBostäder, kontinuerligt återkommande med yrkesverksamma formgivare och konstnärer med koppling till Örebro län och medlemmar i Svensk Form.
En specialvisning kommer sker fredagen 25/5 kl 17:30 i samband med Svensk Forms moderförenings årsmöteshelg, strax innan kvällens Pecha Kucha (se särskild info om detta).

 


23/4. Plats: barnets offentliga rum.
En lunch och seminarium på Örebro Konsthall om barnets offentliga rum, samarrangerat av Sveriges arkitekter, Svensk Form, Exposé arkitektur och Örebro Konsthall, där vi vill dela erfarenheter, inspirera och samtala om barnets plats i våra städer.
Örebro växer åt alla håll, i den snabba utvecklingen är det lätt att glömma att staden är för alla, även för de minsta. Hur arbetar vi i Örebro med våra barn? Saknar staden strategier och nätverk för att fånga upp barnets perspektiv och behov? Varför är det så viktigt att arbeta med barnets perspektiv när vi planerar våra städer och hur gör vi vår stad mer tillgänglig för barnen?
Vi fick möta Mie Svennberg som på uppdrag av stadsbyggnadskontoret i Göteborg arbetar med strategier och stadsplanering utifrån tankar om en stad för barn. Göteborgs stad har byggt upp ett starkt och brett nätverk för att effektivt kunna arbeta med barnens roll i staden. Mie delade med sig av erfarenheter och berättade hur nätverket fungerar och varför det är så viktigt att jobba med dessa frågor för en långsiktig och hållbar stadsutveckling.
Vi fick också möta Eva-Johanna Isestig som är barnkulturdesigner och arbetar i uppdrag där designprocesser med barnen är avgörande för slutresultatet. Hon berättade om sina verktyg, ger råd och exempel på hur man kan involvera barn i tidiga skeden och låta dem ta en större del i utformningen av våra miljöer.

 


10/4 ”Frukost i bondstugan”. Formfrukost med etnolog och historiker Ingrid Hartman Söderberg på Mecano i Örebro. Vid förra sekelskiftet var det många inom den svenska kultureliten som påverkades av nationalromantiska stämningar. Livet i bondens stuga framstod som idyll. Men hur såg vardagslivet ut i det gamla agrara samhället?
# Frukosten är en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 

 
”Långvarig kärlek”
4/4 gjorde vi ett Studiebesök till vår eminenta keramiker Agneta Taube och hennes verkstad med sitt alldeles nyinredda och mycket fina galleri på Grytängsvägen 18 i Lillån i Örebro. Agneta komr att förutom att visa oss runt, berätta om keramik som material, historia och hur hon arbetar i sitt uttryckssätt utifrån hennes långa verksamhetstid som keramiker i flera olika länder. Vi blev där också bjudna på kaffe/te & kvällsmacka.

 

 
13/3 hade vi Årsmöte i Svensk Form Örebro län. Kl 18.00 på Mecano i Örebro. Förhandlingar, föredrag och god kvällsförtäring.
Till årsmötet komr Ola Nylander och berättade om sitt engagemang och kunnande kring frågor om hur och vad vi ska bygga, bostadskvalitet med mera. Samt om Centrumet för boendets Arkitektur (CBA) han är initiativtagare till och de nu bygger upp på Chalmers.
Ola är arkitekt, arkitekturforskare och konstnärligt professor i arkitektur på Chalmers. Han har gett ut flera böcker i ämnet samt arbetar även som arkitekturskribent.
Under kvällen hade vi också vårt egna Designlotteri med vinster vi själva gör och skänker. Behållningen går till föreningens verksamhet.
# Föredraget är en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 

 

Tisdagen 6/3 Formfrukost på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr i Örebro.
”Handkraft – Utbildningar och kurser som håller i längden”
En frukost om Sätergläntan – med fokus på smide. Anders Almlöf, huvudlärare smide, berättade om yrkesutbildningen Slöjd och hantverk – form och kultur samt Johan Lundahl och Sölve Sand Venås, studerande i smide år 3, vilka delade sina tankar kring smidet, utbildningen och framtiden.
Sätergläntan är Nordens centrum för lärande inom slöjd och hantverk sedan 1923. Utgångspunkten i deras utbildningar och kurser är alltid naturens material i kombination med handaskicklighet inom slöjd och hantverk. Deras läsårsutbildningarnas inriktningar är smide, sömnad, trä och väv. Distansutbildningar och veckokurser erbjuder både historiska och innovativa hantverkstekniker.
Sätergläntan är beläget i Insjön, Dalarna. I anslutning till Institutet finns Sätergläntans butik och restaurang. Sätergläntans huvudägare är Hemslöjden (Sveriges hemslöjdsföreningars riksförbund, SHR) och Leksands kommun.
Efter Formfrukosten åkte de vidare till Kävesta folkhögskola för att träffa studerande där.
# Frukosten är en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 


Tisdagen 6/2 Formfrukost på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr i Örebro.

”Örebroflickan Karin Bergöö som gifte sig med konstnären Carl Larsson”,
en berättelse av Curt Föberg om Karin Bergöös tid i Örebro och på Slöjdskolan i Stockholm.
Curt är en kunnig Karinkännare, engagerad i Karinföreningen (Karin Bergöö Larssons Vänner) i Hallsberg och en uppskattad och ofta anlitad föreläsare i hela landet.
# Föredraget är en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 


23/9 2017 – 28/1 2018.
Utställningen OMSLÖJD – när samlat möter nytt.
Prisutdelning och föreläsning av Kerstin Wikman den 11/11 2017 kl 13.00.
Flera av Svensk Forms medlemmar är inblandade i projektet och nu också i utställningen på Örebro Länsmuseum.
Trots att vårt behov av att uttrycka oss är lika starkt oavsett vilken generation vi tillhör har vi ändå svårt att förstå varandra över generationsgränserna. Olika generationer uttrycker sig på olika sätt. En livfullt dekorerad mangelbräda kanske får omdömen som tråkig av en generation medan att ta en selfie med mobilen varje dag av en annan generation ses som ytligt. Trots att både selfien och mangelbrädan egentligen ger uttryck för samma grundläggande behov: att visa sig från sin bästa sida.
Hur skulle din friargåva se ut idag om du utgick från en dejtingprofil på nätet? Kan vi över generationsgränserna förstå varandras grundläggande behov genom slöjden? Genom att utgå från de äldre föremålen från samlingarna och inspireras att slöjda nya föremål ur dagens perspektiv?  
Utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, är ett resultat av slöjdprojektet Lika Unika som är ett samarbete mellan Örebro läns museum och Örebro läns slöjdförening.
I projektet Lika Unika gjordes ett urval av en arbetsgrupp från Örebro läns slöjdförening tillsammans med personal på Örebro läns museum av slöjdföremål från museets samlingar. I projektet har slöjdare fått se föremålen från samlingarna för att bli inspirerade till att skapa ny slöjd. Det har erbjudits inspirationskvällar med olika teman kopplade till projektet. Projektet avslutas med utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, där de utvalda föremålen från samlingarna och de nyslöjdade föremålen delar scen. Utställningen visar föremål, tankar och känslor som uppstår vid mötet mellan historia och nyskapande.
Örebro läns slöjdförening premierade genom en jury tre slöjdare i utställningen:
Första pris, Elisabet Jansson – för sina underbart vackra vävda halsdukar.
Andra pris, Erik Torstensson – för sina coola tovade penninga katter.
Tredje pris, Annelie Linder – för sitt vackra träsnitt och tryck.

 

Och vad vi gjorde tidigare år kan du se under fliken ”Tidigare”

 

Basic CMYK

PS!

Kolla gärna in KULTURBITEN. Här hittar du enkelt aktuella bra utställningar – både lokalt och nationellt men också info om Konstslingan.

Du kan också kika in på KONST I ÖREBRO LÄN som berättar om vad som finns inom konstområdet i Örebro län.