Kalendarium Örebro

För att se vad vi gjort tidigare under denna termin så titta längst ner på sidan.
Sådant vi gjort ännu tidigare hittar du under fliken ”Tidigare”.

Programmet nedan är ständigt i process. Det uppdateras och kompletteras fortlöpande.

 

AUGUSTI

 

 
Tisdagen 20/8 kl 17:00. Open-Art-visning.
Utökad specialvisning för oss i Svensk Form av OpenArt 2019, en internationell konstbiennal för samtidskonst med deltagande konstnärer från hela världen. I årets utställning har OpenArt valt att vända blicken lite extra mot de nordiska länderna, Island, Norge, Danmark, Finland och Sverige. I årets upplaga finner ni ett 60-tal konstnärer som representerar 19 olika nationaliteter och som tillsammans ställer ut ett 80-tal konstverk i Örebros stadskärna.
Fritt för medlemmar, 50 kr för övriga.
Samling kl 17:00 vid Vita Huset i Henry Allards Park, Olaigatan 20.
Beräknas vara klart c:a kl 18:30.

 


Lördagen 31/8 blir det ett somrigt studiebesök.
1) Först kl 10:00 hos keramiker Kennet Wilhelmsson i Zinkgruvan, då han lovat att berätta om sitt arbete i sin studio och visa oss runt i den fina omgivningen.
2) Därefter (på återvägen, kanske runt kl 13?) ett besök med visning hos konstnärsparet Lena & Mikael Hällzon i deras pågående unika (!) husbygge vid Vättern, i Bastedalen.
För dagen ansvarar var och en för allt sitt ätande i form av medhavd matsäck. Det blir nog passande med rejält fika när vi väl är framme hos Kennet och sedan för något mer mataktigt när vi kommer fram till Hällzons.
För oss från Örebro, samlas vi kl 8:45 för samåkning vid Tappställets parkering vid Gustavsvik
Det är ingen anmälan till dagen, men behöver du åka med någon från samlingsplatsen i Örebro, så anmäl det till jonas@kapitan.se, dock senast 25/8. Då betalar du sedvanliga 5kr/mil till bilägaren.
Adress till Kennet är: Mårsätters Kvarn, 69696 Zinkgruvan (0706-335103).
Det kan vara lite svårt att hitta dit, så kommer du från annat ställe än Örebro så kan du ansluta till oss vid Shell i Askersund, men då måste du anmäla det per mejl till Mats Olsson, mats@momaterial.com, som också svarar på frågor om dagen.
Vi räknar med att vara hemma ungefär vid 17-tiden.

 

 
Under hela sommaren visas mini-utställning Svensk Form i Hållstugan. Denna gång med keramik av Gunilla Dovsten & målningar/kollage av Pege Tolsheden.
I galleriet visas konst av Gunilla Dovsten och PeGe Tolsheden. Se affisch
# Miniutställningen är ett samarbetsprojekt mellan Svensk Form och ÖrebroBostäder, kontinuerligt återkommande med yrkesverksamma formgivare och konstnärer med koppling till Örebro län och medlemmar i Svensk Form.
Gallerian Hållstugan ligger vid Willys, längst ner på Stortorget i Örebro.

 


Open Craft ”Queer Materialism” 8/6-1/9
Parallellt med årets Open Art i Örebro visas en jurybedömd konsthantverksutställning med 30 deltagare i Stadsträdgården i Örebro, vilket är en restaurang och ett café inhyst i två stora växthus centralt beläget i Stadsparken, med kringliggande trädgård och uteplats.
Utställningstiden är densamma som för Open Art, dvs 8/6-1/9.
Gratis visningar av Open Craft 30/6 och 27/7 av Erik Thulén, som kommer att hålla visningen som sitt lajv-alter ego Zael’x, i en egenskapad dräkt, och berätta både om utställningen och sitt eget arbete.Tidigare annonserad visning 25/8 har utgått!!!
Några workshops kommer också att hållas – se hemsidan för info om dem.
Deltagare: Agnieszka Knap med Päivi Ernkvist & Pontus Lindvall, Amy Worrall, Auli Laitinen, Charlotta Lindvall, Ellen Dynebrink, Emelie Rygfelt Wilander, Erik Thulén, Fredrik Nielsen & Daniel Diamant, Frida Peterson, Jussi Järvinen, Karol Zarbock, Linda Ottosson, Linn Sjöstedt, Linus Ersson, Lisa Björke, Lisa Wallert, Lotta Grimborg, Maja Fredrin, Markus Emilsson & Markus Bergenheim, Petter Rhodiner, Rasmus Nossbring, Sandra Lundberg, Sara Lundkvist, Sarah Hurtigkarl, Sofia Björkman, Sofia Eriksson, Tobias Alm samt Yasar Aydin.
Ladda ner katalog här. Länk till hemsidan här

 

SEPTEMBER

 


”Komtek – Teknik som kreativt verktyg”
Tisdagen 3/9, höstens första Formfrukost med Ellen Furderer och Linn Bergqvist (se glasögonbilden) från Komtek. Kl 7:30-9 på Mecano, Näbbtorgsgatan 2 i Örebro.
Komtek är till stor del en fritidsaktivitet för barn i åldrarna 7-15 år. På Komtek arbetar de utifrån ett praktiskt och entreprenöriellt förhållningssätt med teknik i fokus. Målet är att ge barnen kunskaper, erfarenheter och mersmak för teknik så att tekniska utbildningar och yrken ska vara ett alternativ för alla 16-åringar.
Ellen och Linn kommer och berättar om hur form och design kan vara en ingång till teknikglädje, kreativitet och problemlösning. Laserskärning, ljuddesign och 3D-printing är lite av de tekniker vi kommer att visa upp. Ellen är kandidat i textildesign och Linn utbildad lärare inom natur, teknik och matte.
Alla designintresserade är välkomna! Fritt för medlemmar, andra betalar 20 kr för frukosten.

 

OKTOBER

 


”Hur vi designar en ny form av utbildningsplats”
Tisdagen 1/10, Formfrukost med Johan Cedermark och Trainstation.
Kl 7:30-9 på Mecano, Näbbtorgsgatan 2 i Örebro.
Hur får man unga människor att gå från digital konsumtion till digitalt kreativt skapande?
Hur kan vi vuxna guida unga in i den digitala framtid de skall finnas och verka i?
Hur ser vi till att alla får goda förutsättningar att växa av och in i en digital tidsålder?
Trainstation i Vivalla är en mötesplats för digitalt lärande och skapande. En hybrid mellan en fritidsgård och mer traditionellt lärosäte, där vi arbetar med frågorna ovan. Men kanske också med en av de viktigaste frågorna vi tycker finns. Hur kan vi bidra till ökat självförtroende och en ökad självkänsla genom att få människor att känna att de kan!
Alla designintresserade är välkomna! Fritt för medlemmar, andra betalar 20 kr för frukosten.

 


OBS! Ändrat datum
– tidigare angett datum i mars ändrat, vi återkommer när vi vet när det nya datumet blir – vilket dock inte blir förr än i höst.
Pecha Kucha Night #20
Spännande ämnen presenterades i Pecha kuchakonceptet i form av 20 bilder á 20 sekunder. Mat, mingel och samvaro från kl 18, pratstart kl 19:20.
Entré 50 kr, fritt för medlemmar (tag med medlemskortet).
Plats Clarion Hotell, Kungsgatan 14 i Örebro. Se mer här.

 

 

 TIDIGARE UNDER ÅRET…

 

   
11/6 Studiebesök till skulptör Karin Ward. Vi gjorde ett studiebesök till årets Formbärare i Örebro län, Karin Ward. Till hennes hem och ateljé vid Långens norra del, strax norr om Örebro. Vi bjöds då också på kaffe/te och fin kvällsmacka. Adress: Norra Gottsätter 214, 70591 Örebro.

 

 
28/5 var det Formfrukost-våravslutning hos finsnickare Mats Olsson och hans företag m.o.m. ”En byrå blir till” …vi får titta in i verkstan där Mats berättar och visar olika moment i tillverkningen av sina möbler. Platsen är Osvalla 219, 719 92 Vintrosa.

 


23/5 var det vernissage för mini-utställning Svensk Form i Hållstugan. Denna gång med keramik av Gunilla Dovsten & målningar/kollage av Pege Tolsheden.
Kl 17 invigde Anneli Linder, Svensk Form, utställningen. I galleriet visas konst av Gunilla Dovsten och PeGe Tolsheden. Musikunderhållning av Vilma & Alicia. Se affisch
# Miniutställningen är ett samarbetsprojekt mellan Svensk Form och ÖrebroBostäder, kontinuerligt återkommande med yrkesverksamma formgivare och konstnärer med koppling till Örebro län och medlemmar i Svensk Form.
Gallerian Hållstugan ligger vid Willys, längst ner på Stortorget i Örebro.

 

 
7/5 Formfrukost och studiebesök Johnson Metall
I samband med tillblivelsen av Hub, de pris-statyetter till Örebrogalan vår medlem Anneli Linder fått gjutna på Johnson Metall, har vi blivit inbjudna till att ha vår majfrukost där.
Då får vi förutom frukost se hur gjutning går till, se deras guterimuseum samt den lilla kortfilm som Örebrokompaniet tagit fram till Örebrogalan om statyetten och Örebrosymbolen Hub´s tillblivelse.

 

 
24/4 Kostnadsfritt lunchseminarium på Örebro Konsthall.
Plats: WOOD – Naturen som varumärke
Vad är trä och natur, vilka värden representerar naturen och kan naturen användas som ett varumärke?
Välkommen på det tredje och sista seminariet under WOOD ett seminarium och samtal om naturen som generator för samhällsbyggnad, arkitektur, konst och design.Kom och träffa Mattias Lind från White arkitekter, ansvarig arkitekt för det förslag som vann tävlingen om Naturum Oset.
Mattias är arkitekt med lång och bred erfarenhet av publika byggnader och arbete i Sveriges mest känsliga naturområden. Han har vunnit ett stort antal arkitekttävlingar och utmärkelser för sina arbeten i Sverige och internationellt. Han är arkitekten bakom ett flertal naturum i Svenska nationalparker samt det planerade naturum Oset i Örebro.
I samband med utställningen WOODÖrebro konsthall arrangerar Sveriges arkitekter genom projektet Plats: tre spännande lunchseminarium och samtal om arkitektur, byggande, hållbarhet och stadsutveckling.
[Plats: är ett initiativ och samarbete mellan Sveriges Arkitekter, Exposé arkitektur, Svensk Form och Örebro konsthall. Syftet är att diskutera och manifestera olika aspekter av begreppet plats. Om hållbarhet, gestaltning och de demokratiska rummen.]


8/4. Kostnadsfritt lunchseminarium på Örebro Konsthall.
Plats: WOOD – Hållbart + trä + stad. Det andra seminariet under WOODett seminarium om framtiden, arkitektur, klimat, stadsutveckling och trä.
Vi bygger mycket just nu men bygger vi hållbart?
Ett ökat byggande i trä kräver även att skogsindustrin anpassar sig. Hur ser framtidens skogsbruk ut? Vad händer med skogen när allt fler får upp ögonen för den förnyelsebara råvaran.
Till detta seminarium bjöds föreningen Trästad och Naturskyddsföreningen till ett samtal om hållbarhet.
Trästad är en förening som driver frågor kring stadsutveckling och byggande i trä. De vill spridda kunskap om trä och få kommunerna att bygga mer i trä. Genom att ställa om byggbranschen mot en produktion i trä hoppas man kunna bidra till Sveriges framtida klimatmål.

 

 
2/4 ”Stoppad i ett fack”. Formfrukost med modedesigner Catherine Giacomini på Mecano i Örebro.
Innan Catherine Giacomini flyttade tillbaka till Örebro för att arbeta som kostymdesigner för scen och teater, bodde och verkade hon i Paris och modebranschen där under 15 års tid. Är man utbildad modedesigner och har arbetat med textil i närmare 30 år kan det vara svårt att ”komma ut som mång-kreativ” och utforska nya områden.
Pratade om för och nackdelar med att ha ”stoppats in i ett fack”. Om utmaningar med att vilja prova på, och få tillträde till, andra skapande-områden än ”sitt eget”.

 

 
19/3 Årsmöte för Svensk Form Örebro län med konsthistoriker Lars Sjöberg på Mecano i Örebro.
En trevlig kväll med förhandlingar, föredrag, formlotteri, gemenskap och god kvällsförtäring.
”Vad är en hållbar framtid?, en föreläsning med Lars Sjöberg.
Vad vill människor åstadkomma för meningsfulla kommande tider?
Lars kom bl.a. att berätta om att design i mångt och mycket är materiallära och tekniktradition och vill uppmuntra till användande av riktiga material.
Lars Sjöberg är konsthistoriker med särskilt intresse för historiska hantverk och husbyggnad, inredningsmöbler och textil” från 1700-talet. Lars har bland mycket annat varit Riksantikvariembetets rådgivare till IKEA vid dess framtagande av sin tidigare 1700-tals serie, initiativtagare till utbildningar i historisk byggnadsvård vid Mittuniversitetetdessutom samt författat många böcker i ämnet, bl.a. Nio hus och en kyrka, där bl.a ett arbetarbostadshus i Dylta bruk i Närke finns med. Och mycket mycket mer. (Lars kom även att föreläsa på Örebro Slöjdförenings årsmöte 20 mars.)

 


18/3 Kostnadsfritt lunchseminarium på Örebro Konsthall
Plats: WOOD – Bygga för framtiden
Det första seminariet under WOOD, ett seminarium om timmerstommens återkomst, höga bostadshus i trä och om att bygga hållbart.
Möt Sandra Frank marknadschef på Folkhem, ett fastighetsbolag som bygger bostäder i trä och har erfarenhet av att uppföra stora projekt i materialet och Anna Söderberg tidigare kontorschef på Wingårdhs arkitekter och arkitekten bakom träbyggnaden Strandparken i Sundbyberg. Tillsammans samtalar vi om arkitektur, staden, hållbarhet och träets roll i det framtida byggandet.

I samband med utställningen WOODÖrebro konsthall arrangerar Sveriges arkitekter genom projektet Plats: tre spännande lunchseminarium och samtal om arkitektur, byggande, hållbarhet och stadsutveckling.
[Plats: är ett initiativ och samarbete mellan Sveriges Arkitekter, Exposé arkitektur, Svensk Form och Örebro konsthall. Syftet är att diskutera och manifestera olika aspekter av begreppet plats. Om hållbarhet, gestaltning och de demokratiska rummen.]

 

 
5/3 Formfrukost på Mecano i Örebro. ”Risografen – från masstryck till nördigt, kreativt verktyg”. Jeanette Engqvist, illustratör och formgivare, berättar om den japanska trycktekniken risografi, sitt arbete med att bygga upp en öppen verkstad för tryck och skapande och sprida kunskap om en hållbar och kul teknik som är relativt okänd i Sverige.

 

  
28/2
. Svensk Form i Hållstugan – med Gösta Berg & Grythyttans Stålmöbler.
Vernissage för mini-utställning med konstnären/formgivaren Gösta Berg och utemöbelproducenten Grythyttans Stålmöbler.
I galleriet visades målningar av Gösta Berg. Grythyttans Stålmöbler visade fåtöljen A2 i sitt ursprungsutförande från 1930 samt hur den ser ut i dag.
Läs med på bifogad pdf om utställningen och utställarna.
# Miniutställningen är ett samarbetsprojekt mellan Svensk Form och ÖrebroBostäder, kontinuerligt återkommande med yrkesverksamma formgivare och konstnärer med koppling till Örebro län och medlemmar i Svensk Form. Gallerian Hållstugan ligger vid Willys, längst ner på Stortorget i Örebro.

 

  
12/2 Studiebesök
till Örebro Gamla Krematorium på Norra Kyrkogården.
I Örebro finns Sveriges tredje äldsta krematorium, byggt redan år 1921, och mannen som låg bakom detta hette Lars Erik Andersson.
Den karaktäristiska byggnaden i pampig nationalromantisk stil var ett av arkitekt Gustav Lindgrens (1863-1930) senare verk, som bland mycket annat också ritat Karesuandos vackra kyrka. Nu står man inför en omfattande renovering av byggnaden, bla för att rädda den vittrande kalkstenen. Mer om detta fick vi se och höra om vid vår specialarrangerade visning av kyrkogårdschef Torleif Örn.

 

   
5/2 Plats: framtiden & Staden.
Kl 11:30-13:30 på Örebro Konserthus.
Ett spännande seminarium om stadsutveckling och konst.
Denna gång blickade vi in i framtidens stad. Hur ser den ut? Hur formas den? Vad innehåller den? Vi fick träffa två spännande personer som jobbar aktivt med stadsutveckling.
Patrick Verhoeven från Mandaworks, ett arkitektkontor som vinner planpriser i Sverige och runt om i hela världen. Kontoret består av en mix arkitekter från hela världen. Deras tankar och idéer om vad hållbarhet är formar våra framtida samhällen. Patrick berättar om Mandaworks olika projekt och går djupare in i vad den framtida staden kan erbjuda. I Örebro har de gjort gestaltningsförslag på stadsdelarna Holmen och Österport.
Kerstin Bergendal, konstnär som arbetar med medborgardialoger och utveckling av platser. Kerstin har drivit projektet Park lek i Hallonbergen, Sundbyberg. Ett projekt där människorna i närområdet fått vara del i utvecklandet och gestaltandet av den nya platsen. Kerstin berättar om förändringsarbeten, konstnären som verktyg och vad som hände sedan.
Lunchen avslutades med ett gemensamt samtal om framtiden, stadsutveckling och våra möjligheter att medverka i och påverka samhället i den stora och den lilla skalan.
[Plats: är ett initiativ och samarbete mellan Sveriges Arkitekter, Exposé arkitektur, Svensk Form och Örebro konsthall. Syftet är att diskutera och manifestera olika aspekter av begreppet plats. Om hållbarhet, gestaltning och de demokratiska rummen.]

 


5/2 Formfrukost på Mecano i Örebro med silversmed Saga Melina.
”Från att vända papper till att skapa smycken. Vägen till smyckesdesigner och smed”.
Saga Melina berättade om hennes verksamhet och vägen dit. Om framgångar och motgångar. Från trafikolyckan som förändrade hennes hjärna – till att göra smycken för bland annat Stockholm Fashion Week och Nobelmiddagen.

 

 

Och vad vi gjorde tidigare år kan du se under fliken ”Tidigare”

 

Basic CMYK

PS!

Kolla gärna in KULTURBITEN. Här hittar du enkelt aktuella bra utställningar – både lokalt och nationellt men också info om Konstslingan.

Du kan också kika in på KONST I ÖREBRO LÄN som berättar om vad som finns inom konstområdet i Örebro län.