Kalendarium Örebro

 För att se vad vi gjort tidigare under denna termin så titta längst ner på sidan.
Sådant vi gjort ännu tidigare hittar du under fliken ”Tidigare”.

Programmet nedan är ständigt i process. Det uppdateras och kompletteras fortlöpande.

 

DECEMBER

 

  
Från 29 nov tills julen är över har föreningen Julutställning i galleria Hållstugan, invid Stortorget i Örebro. Med 11 av våra formgivare som ställer ut sina mer eller mindre juliga alster. Vilka alla julutställarna är ser du på affischen härintill.
Vernissage var det 29/11, kompletterad med lite julmarknad, där man kunde köpa julkort, julklappar och andra julsaker av utställarna. Samt musik, jultomte, must och pepparkakor.
Ett samarrangemang med ÖrebroBostäder.

 

 

 TIDIGARE UNDER ÅRET…

 

 
”Om konsten att skapa produkter som folk behöver och vill ha” & ”Kollega till Kollega”.
4/12 Formfrukost med Gabriel Linton & Carina Nyström på Mecano i Örebro.
Gabriel Linton, lärare och forskare från Handelshögskolan vid Örebro Universitet var hos oss för att prata om vad man skall tänka på vid utformandet av produkter och tjänster. Gabriel kommer att berätta om vikten av att få förstå användare och deras behov redan innan man utvecklar något nytt, vilket är en nyttig vetskap för många av oss medlemmar.
Carina Nyström var också här och berättade lite för oss om ”Kollega till Kollega”.
Alldeles för många nyanlända professionella kulturarbetare och pedagoger är osynliga i Sverige och saknar ingångar. ”Kollega till Kollega” är en del av ett integrationsprojekt för kultur där vi under 2018/2019 arbetar med att skapa nya nätverk för inspiration och utbyte. Projektet drivs med stöd av Region Örebro Län, Kulturrådet och i samverkan med KRO´s projekt ”Konsten att delta”. Carina är projektkoordinator Region Örebro Län.

 

 
10/11 Plats: mönsterstaden – samtal om staden, drömmen och visionen på Conventum i Örebro i mässan BOstad 2018.
 Ett samtal med Thord Strömberg Docent i historia vid Örebro Universitet och författare till boken Makt och medborgare, Örebro under 1900-talet. Denna gång var scenen för samtalet på Conventum i Örebro och i samarbete med mässan BOstad 2018.
Samtalet handlade om Örebro stad, drömmar och visioner. Vad kan vi lära oss av historien och hur ser vår framtida stad ut?
Lyssna gärna på podcast STADEN som ges ut av Sveriges Arkitekter och som i avsnittet nedan avhandlar staden Örebro och extrema mönster, se länk http://devstaden.arkitekt.se/73-orebro-extrema-monster/
    Mitt i Örebro ligger Krämaren –planerad 1954 klar 1963. Sverige har ingen tydligare avfyrningsramp för efterkrigstidens Saltsjöbadsavtal mellan konsumtion och välfärd, grosshandlarstaden kommer från ena hållet och folkhemmet från det andra. Krämaren är ett litet Vällingby ABC-stad mitt i city. Det gamla borgerskapet såg med förskräckelse hur socialdemokratin annekterade stadens kärna, men arkitekterna – bröderna Ahlsén – tog inspiration från Slottet och lade sig lika självklart på åsens högsta punkt. Byggt av Stiftelsen Hyresbostäder i Örebro, en stiftelse som från 1945 till 1975 byggde i stort sett allt i Örebro, besluten fattades i stiftelsens slutna rum. Örebro blev den stad som bäst uppfyllde statens förväntningar på välfärdens byggande. Man var klassens mönsterelev och trosviss som få.
   Plats: är ett projekt initierat av Sveriges arkitekter Örebro i samarbete med Svensk Form Örebro och Örebro Konsthall. Syftet är att diskutera och manifestera olika aspekter av begreppet plats. Om hållbarhet, gestaltning och de demokratiska rummen.

 

   
”3D-printing – vad är så speciellt med det?”
6/11 Formfrukost kl 7:30-9, på Mecano i Örebro.
Mikael Melitshenko, projektledare för Örebro-regionens 3D-printingprojekt – 3DTC, berättade om den nya industriella revolutionen som 3D-printingen möjliggör.
Mikael visade under föreläsningen exempel på 3D-printade detaljer och beskriva utifrån dessa hur du som designer/formgivare ska tänka då du jobbar med denna produktionsmetod.

 

 
8/11 PECHA KUCHA NIGHT #19 på Clarion i Örebro.
Spännande ämnen presenterades i Pecha kuchakonceptet i form av 20 bilder á 20 sekunder. Mat, mingel och samvaro från kl 18, pratstart kl 20:20. Entré 50 kr, fritt för medlemmar (tag med medlemskortet). Plats Clarion Hotell, Kungsgatan 14 i Örebro. Se mer här.

 

 
Formmånaden HYLLA VARDAGEN. Måltiden – Bostaden – Design – Mode. I hela Örebro län. Läs allt om detta HÄR. I samband med invigningen av Hylla Vardagen 6/10 på Slottet skedde även Formslaget. Läs mer HÄR

 

   
20/9. Svensk Form i Hållstugan – ”Inför Hylla Vardagen”
Vernissage för mini-utställningen ”Inför Hylla Vardagen”, med formgivare från Svensk Form, fem av dem som from 6/10 kommer att medverka i en stor utställning Hylla Vardagen på Slottet (se särskild info om detta). Det blir lite med musik & snacks också.
Utställarna är Anna Torgny, Mats Olsson, Lena Jerlström, Pege Tolsheden samt Vendela Linder. Utställningen pågår till i mitten av november.
From idag har utställningsplatsen kompletterats med ett fint glasat och säkert utställningsskåp, vilket gör att vi kan visa fler och andra typer av föremål än tidigare,
# Miniutställningen är ett samarbetsprojekt mellan Svensk Form och ÖrebroBostäder, kontinuerligt återkommande med yrkesverksamma formgivare och konstnärer med koppling till Örebro län och medlemmar i Svensk Form. Gallerian Hållstugan ligger vid Willys, längst ner på Stortorget i Örebro.
Se pdf-affisch här
# Detta var en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 

 
”Hemslöjden igår, idag och imorgon”
4/9 Formfrukost kl 7:30-9 på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr, i Örebro.
Vi fick besök av Hemslöjdens nya VD Åse Berglund, som berättade om hur vår kära systerförening verkar idag. Och hur hon tänker om föreningens och hemslöjdens roll i framtiden.
Hemslöjden, Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, är en ideell organisation som i över hundra år arbetat med att visa värdet av det handgjorda skapandet. Riksförbundet består av hemslöjds­föreningar på såväl regional som lokal nivå. Totalt är cirka 14 000 personer medlemmar i någon av de 90 föreningarna som finns över hela landet.
# Frukosten var en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 

 
Plats: Visionen
3/9 kl 11:30-13:30. Ett öppet lunchsamtal och en diskussion om visioner ur ett arkitektur, konst och design perspektiv.
Plats: bjöd in tre spännande personer inom arkitektur, konst och design för samtal och diskussion om visioner kopplat till stadsutveckling och samhällsbyggande. Inbjudna talare är Charlotta Holm Hildebrand Förbundsdirektör Sveriges Arkitekter, Mats Widbom VD Svensk form och Hanna Nordell Producent på Tensta konsthall. Moderator för samtalet är Björn Sundin författare och tidigare kommunalråd med ansvar för samhällsbyggande i Örebro.
Hur ser vårt samhälle ut om femtio år? Vad behöver vi förbättra, göra annorlunda eller bevara när vi bygger framtidens samhälle? Hållbar stadsutveckling ur tekniska innovationer eller genom förändringar i stadens sociala strukturer. Hur ska visionerna ta plats i samhället och vad krävs för att realisera dem.
Platsen var Clarion Hotel Örebro. Det bjödss på en enklare vegetarisk lunch. Ett samarrangemang av Sveriges Arkitekter, Svensk Form och Exposé arkitektur.

 

 
  
16/6 En heldags Formutflykt till Ellen Keys Strand & Naturum Tåkern.
Ellen Keys Strand
ligger på sydsluttningen av Omberg vid Vättern. Efter många år utan ett permanent hem byggde hon sig ett eget drömhus (1911) där hon kunde slå sig till ro. Ellen Key (1849 – 1926) var en världsberömd författare, pedagog, fredsivrare, kvinnosakskämpe och visionär. År 1900 slog hon igenom internationellt med sin mest berömda bok, Barnets Århundrade, men för oss formnördar är väl ändå hennes skrift Skönhet för alla från 1899 den mest betydelsefulla.
Naturum Tåkern är ett besökscentrum vid fåglarnas sjö Tåkern, intill Omberg och Vättern. Inne på naturum Tåkern finns utställning, filmrum, lab och konferensrum. I området finns fågeltorn och vandringsleder. Den speciella träbyggnaden är beklädd med vass. Ritat av Wingårdh arkitekt­kontor och var nominerat till Träpriset 2016.
Simon Tullstedt & Mats Olsson fixade jättegott käk till oss.
# Utflykten var en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 


 
26/5 anordnade vi i Svensk Form Örebro län Årsmöte för hela Svensk Forms Moderförening sker i år i KUMLA.
Vi böd hela landets Svensk Formmedlemmar på ett heldags årsmötesprogram, med bla Årsmöte i Arken på Konst på hög och besök till Yxhults gamla huvudkontor och Skoindustrimuseet. Mer info om årsmötesdagen finner du här  Tack till Kumla Kommun!

 


25/5 PECHA KUCHA NIGHT #18 på Clarion.
Spännande ämnen presenterades i Pecha kuchakonceptet i form av 20 bilder á 20 sekunder. Pratstart kl 20.20, mat, mingel och samvaro från kl 18. Plats Clarion Hotell, Kungsgatan 14 i Örebro. Se mer här.
Pecha Kuchan var en del av och en mjukstart på moderföreningens årsmöte som gick av stapeln dagen efter i Kumla.
Men innan – redan kl 17:30 – träffades vi i galleria Hållstugan, vid Stortorget, för en visning av miniutställningen där med Pernilla Eriksson (se särskild info om den utställningen).

 


8/5 Formfrukost på Mecano i Örebro.
”Att designa förpackningar – med formen i fokus”
Förpackningskonstruktör Lisa Furingsten pratade om hur man kan arbeta kreativt i en bransch där förpackningar helst ska vara fyrkantiga och gå snabbt att producera. Vi fick se exempel där förpackningens form och funktion är minst lika viktigt som det grafiska uttrycket. Vad händer om kunden väljer ”fel” sorts kartong till sin förpackning och varför kan dåliga rivremsor reta gallfeber på oss?
Lisa arbetar som förpackningskonstruktör på BillerudKorsnäs i Frövi (Frövifors), där hon designar nya förpackningar och förbättrar befintliga, inom flera olika produktgrupper.
# Frukosten var en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 

 
26/4 ”Svensk Form i Hållstugan”
Premiär och vernissage för Svensk Forms och ÖrebroBostäders samarbetsprojekt i gallerian Hållstugan, längst ner på Stortorget i Örebro. Först ut att visa sina produkter är Svensk Form-medlemmen Pernilla Eriksson, frilansande inredare och grafisk designer, stationerad i Lindesberg. Hon säljer sina produkter via återförsäljare och sin egen webbshop, men ritar även mönster på beställning. Som inredare jobbar hon med både privat och företagskunder. Utställningen kommer åtminstone att pågå maj månad ut 2018. 
Pernilla Eriksson Design
, Kontakt: 0705-159 159 eller pernilla@pernillaeriksson.se
   # Miniutställningen är ett samarbetsprojekt mellan Svensk Form och ÖrebroBostäder, kontinuerligt återkommande med yrkesverksamma formgivare och konstnärer med koppling till Örebro län och medlemmar i Svensk Form.
En specialvisning kommer sker fredagen 25/5 kl 17:30 i samband med Svensk Forms moderförenings årsmöteshelg, strax innan kvällens Pecha Kucha (se särskild info om detta).

 


23/4. Plats: barnets offentliga rum.
En lunch och seminarium på Örebro Konsthall om barnets offentliga rum, samarrangerat av Sveriges arkitekter, Svensk Form, Exposé arkitektur och Örebro Konsthall, där vi vill dela erfarenheter, inspirera och samtala om barnets plats i våra städer.
Örebro växer åt alla håll, i den snabba utvecklingen är det lätt att glömma att staden är för alla, även för de minsta. Hur arbetar vi i Örebro med våra barn? Saknar staden strategier och nätverk för att fånga upp barnets perspektiv och behov? Varför är det så viktigt att arbeta med barnets perspektiv när vi planerar våra städer och hur gör vi vår stad mer tillgänglig för barnen?
Vi fick möta Mie Svennberg som på uppdrag av stadsbyggnadskontoret i Göteborg arbetar med strategier och stadsplanering utifrån tankar om en stad för barn. Göteborgs stad har byggt upp ett starkt och brett nätverk för att effektivt kunna arbeta med barnens roll i staden. Mie delade med sig av erfarenheter och berättade hur nätverket fungerar och varför det är så viktigt att jobba med dessa frågor för en långsiktig och hållbar stadsutveckling.
Vi fick också möta Eva-Johanna Isestig som är barnkulturdesigner och arbetar i uppdrag där designprocesser med barnen är avgörande för slutresultatet. Hon berättade om sina verktyg, ger råd och exempel på hur man kan involvera barn i tidiga skeden och låta dem ta en större del i utformningen av våra miljöer.

 


10/4 ”Frukost i bondstugan”. Formfrukost med etnolog och historiker Ingrid Hartman Söderberg på Mecano i Örebro. Vid förra sekelskiftet var det många inom den svenska kultureliten som påverkades av nationalromantiska stämningar. Livet i bondens stuga framstod som idyll. Men hur såg vardagslivet ut i det gamla agrara samhället?
# Frukosten var en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 

 
”Långvarig kärlek”
4/4 gjorde vi ett Studiebesök till vår eminenta keramiker Agneta Taube och hennes verkstad med sitt alldeles nyinredda och mycket fina galleri på Grytängsvägen 18 i Lillån i Örebro. Agneta komr att förutom att visa oss runt, berätta om keramik som material, historia och hur hon arbetar i sitt uttryckssätt utifrån hennes långa verksamhetstid som keramiker i flera olika länder. Vi blev där också bjudna på kaffe/te & kvällsmacka.

 

 
13/3 hade vi Årsmöte i Svensk Form Örebro län. Kl 18.00 på Mecano i Örebro. Förhandlingar, föredrag och god kvällsförtäring.
Till årsmötet komr Ola Nylander och berättade om sitt engagemang och kunnande kring frågor om hur och vad vi ska bygga, bostadskvalitet med mera. Samt om Centrumet för boendets Arkitektur (CBA) han är initiativtagare till och de nu bygger upp på Chalmers.
Ola är arkitekt, arkitekturforskare och konstnärligt professor i arkitektur på Chalmers. Han har gett ut flera böcker i ämnet samt arbetar även som arkitekturskribent.
Under kvällen hade vi också vårt egna Designlotteri med vinster vi själva gör och skänker. Behållningen går till föreningens verksamhet.
# Föredraget var en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 

 

Tisdagen 6/3 Formfrukost på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr i Örebro.
”Handkraft – Utbildningar och kurser som håller i längden”
En frukost om Sätergläntan – med fokus på smide. Anders Almlöf, huvudlärare smide, berättade om yrkesutbildningen Slöjd och hantverk – form och kultur samt Johan Lundahl och Sölve Sand Venås, studerande i smide år 3, vilka delade sina tankar kring smidet, utbildningen och framtiden.
Sätergläntan är Nordens centrum för lärande inom slöjd och hantverk sedan 1923. Utgångspunkten i deras utbildningar och kurser är alltid naturens material i kombination med handaskicklighet inom slöjd och hantverk. Deras läsårsutbildningarnas inriktningar är smide, sömnad, trä och väv. Distansutbildningar och veckokurser erbjuder både historiska och innovativa hantverkstekniker.
Sätergläntan är beläget i Insjön, Dalarna. I anslutning till Institutet finns Sätergläntans butik och restaurang. Sätergläntans huvudägare är Hemslöjden (Sveriges hemslöjdsföreningars riksförbund, SHR) och Leksands kommun.
Efter Formfrukosten åkte de vidare till Kävesta folkhögskola för att träffa studerande där.
# Frukosten var en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 


Tisdagen 6/2 Formfrukost på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr i Örebro.

”Örebroflickan Karin Bergöö som gifte sig med konstnären Carl Larsson”,
en berättelse av Curt Föberg om Karin Bergöös tid i Örebro och på Slöjdskolan i Stockholm.
Curt är en kunnig Karinkännare, engagerad i Karinföreningen (Karin Bergöö Larssons Vänner) i Hallsberg och en uppskattad och ofta anlitad föreläsare i hela landet.
# Föredraget var en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 


23/9 2017 – 28/1 2018.
Utställningen OMSLÖJD – när samlat möter nytt.
Prisutdelning och föreläsning av Kerstin Wikman den 11/11 2017 kl 13.00.
Flera av Svensk Forms medlemmar är inblandade i projektet och nu också i utställningen på Örebro Länsmuseum.
Trots att vårt behov av att uttrycka oss är lika starkt oavsett vilken generation vi tillhör har vi ändå svårt att förstå varandra över generationsgränserna. Olika generationer uttrycker sig på olika sätt. En livfullt dekorerad mangelbräda kanske får omdömen som tråkig av en generation medan att ta en selfie med mobilen varje dag av en annan generation ses som ytligt. Trots att både selfien och mangelbrädan egentligen ger uttryck för samma grundläggande behov: att visa sig från sin bästa sida.
Hur skulle din friargåva se ut idag om du utgick från en dejtingprofil på nätet? Kan vi över generationsgränserna förstå varandras grundläggande behov genom slöjden? Genom att utgå från de äldre föremålen från samlingarna och inspireras att slöjda nya föremål ur dagens perspektiv?  
Utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, är ett resultat av slöjdprojektet Lika Unika som är ett samarbete mellan Örebro läns museum och Örebro läns slöjdförening.
I projektet Lika Unika gjordes ett urval av en arbetsgrupp från Örebro läns slöjdförening tillsammans med personal på Örebro läns museum av slöjdföremål från museets samlingar. I projektet har slöjdare fått se föremålen från samlingarna för att bli inspirerade till att skapa ny slöjd. Det har erbjudits inspirationskvällar med olika teman kopplade till projektet. Projektet avslutas med utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, där de utvalda föremålen från samlingarna och de nyslöjdade föremålen delar scen. Utställningen visar föremål, tankar och känslor som uppstår vid mötet mellan historia och nyskapande.
Örebro läns slöjdförening premierade genom en jury tre slöjdare i utställningen:
Första pris, Elisabet Jansson – för sina underbart vackra vävda halsdukar.
Andra pris, Erik Torstensson – för sina coola tovade penninga katter.
Tredje pris, Annelie Linder – för sitt vackra träsnitt och tryck.

 

Och vad vi gjorde tidigare år kan du se under fliken ”Tidigare”

 

Basic CMYK

PS!

Kolla gärna in KULTURBITEN. Här hittar du enkelt aktuella bra utställningar – både lokalt och nationellt men också info om Konstslingan.

Du kan också kika in på KONST I ÖREBRO LÄN som berättar om vad som finns inom konstområdet i Örebro län.