Kalendarium Örebro

 För att se vad vi gjort tidigare under denna termin så titta längst ner på sidan.
Sådant vi gjort ännu tidigare hittar du under fliken ”Tidigare”.

Vi återkommer inom kort med programmet för våren 2018. Men först ut blir nog:

6/2 Formfrukost på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr i Örebro.
Frukosten kostar 10 kr för medlemmar och 30 för övriga. Alla formintresserade välkomna!

Notera gärna också redan nu höstens stora formevent i oktober, ”HYLLA VARDAGEN”, som kommer att pågå 3/10-4/11. Mycket intressant kommer att hända!

PÅGÅR DOCK TOM 28 JANUARI 2018:

23/9-28/1. Utställningen OMSLÖJD – när samlat möter nytt.
Prisutdelning och föreläsning av Kerstin Wikman den 11/11 kl 13.00.
Flera av Svensk Forms medlemmar är inblandade i projektet och nu också i utställningen på Örebro Länsmuseum.
Trots att vårt behov av att uttrycka oss är lika starkt oavsett vilken generation vi tillhör har vi ändå svårt att förstå varandra över generationsgränserna. Olika generationer uttrycker sig på olika sätt. En livfullt dekorerad mangelbräda kanske får omdömen som tråkig av en generation medan att ta en selfie med mobilen varje dag av en annan generation ses som ytligt. Trots att både selfien och mangelbrädan egentligen ger uttryck för samma grundläggande behov: att visa sig från sin bästa sida.
Hur skulle din friargåva se ut idag om du utgick från en dejtingprofil på nätet? Kan vi över generationsgränserna förstå varandras grundläggande behov genom slöjden? Genom att utgå från de äldre föremålen från samlingarna och inspireras att slöjda nya föremål ur dagens perspektiv?  
Utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, är ett resultat av slöjdprojektet Lika Unika som är ett samarbete mellan Örebro läns museum och Örebro läns slöjdförening.
I projektet Lika Unika gjordes ett urval av en arbetsgrupp från Örebro läns slöjdförening tillsammans med personal på Örebro läns museum av slöjdföremål från museets samlingar. I projektet har slöjdare fått se föremålen från samlingarna för att bli inspirerade till att skapa ny slöjd. Det har erbjudits inspirationskvällar med olika teman kopplade till projektet. Projektet avslutas med utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, där de utvalda föremålen från samlingarna och de nyslöjdade föremålen delar scen. Utställningen visar föremål, tankar och känslor som uppstår vid mötet mellan historia och nyskapande. Örebro läns slöjdförening kommer genom en jury att premiera tre slöjdare i utställningen. För mer information kontakta hemslöjdskonsulenten Lina Jatko Telefon: 019-602 87 66.

 

 

 TIDIGARE UNDER ÅRET…

2017

DECEMBER

   
5/12 Formfrukost på Mecano i Örebro.
Örebro – årets arkitekturkommun 2017! Stadsarkitekt Peder Hallkvist från Stadsbyggnad berättade om hur det kom sig – och hur det kan bli ännu bättre.

NOVEMBER

 
30/11 kl 17.00 i Örebro Saluhall. Plats: (O)hälsosam arkitektur.
Ett after work-mingel och viktigt samtal om hälsosam arkitektur.
Svensk Form, Creative Communities, Sveriges Arkitekter, Tyréns och Bröderna i Hallen i samarbete med Örebro kommun bjöd in alla intresserade till en after work för ett samtal om den (o)hälsosamma staden.
Möt Gösta Alfvén, författare till boken Ohälsosam arkitektur och Peder Hallkvist, Örebro kommuns stadsarkitekt för ett samtal om hur vi främjar formar en arkitektur som för att bygga attraktiva, hälsosamma städer som främjar ett rikt socialt liv.
Gösta har under lång tid intresserat sig för hur stadens fysiska miljö påverkar oss och vår hälsa. Han vill i boken skildra hur modernismen förändrat våra städer och hur det påverkat människors hälsa och emotioner. Funktionalismen förebådade rivningar av stadskärnor och massproducerade miljonprogramsområden under löftet att vi skulle få välfungerande och hälsosamma städer. Löften som inte infriades menar Gösta.
Peder har i dag ett övergripande ansvar för att planera för det framtida Örebro. Hur planerar man en stad i dag och vilka erfarenheter finns för att göra en hälsosam arkitektur möjlig?   Moderator var Tomas Dahlberg
Gösta Alfvén är läkare och docent med stress hos barn som forskningsområde. Han har under en lång tid intresserat sig för hur stadens fysiska miljö påverkar människor, dess hälsa och emotioner.

 


23/11 PECHA KUCHA NIGHT #17 East West i Örebro.Specialerbjudande på mat & mingel fr 18.00. Showtime 20.20. 8 spännande ämnen presenteras i Pecha kuchakonceptet i form av 20 bilder á 20 sekunder. Talarna var: Karin Nordberg, Joakim Samuelsson, Anneli Linder, Inger Lundin, Lovisa Larsson samt Niclas Molinder. Se mer här.

 


16/11. 1617 Gardinen 400 år Gardiner i historien – fenestra, ljusglugg, gardin.
En föreläsning av Lena Hellström – en resa genom seklerna, som handlar om hur människor genom historien strävat efter att få in ljus i våra byggnader och boningar och hur vi med hjälp av textilier diffuserat och justerat ljusinsläppen och justerat värme/kyla. Men gardiner har också genom historien varit lyxartiklar och uttryck för olika tiders stil- och inredningsideal.
Lena Hellström är konst- och kulturvetare, etnolog, konstnär, formgivare och författare, som både arbetar med, formger och skriver om byggnader och textilier.
Föreläsningen skedde i Länssalen, Örebro Slott.
Arr Svensk Form Örebro län & Örebro Läns Slöjdförening.

 
1617 Gardinen 400 år
Under november presenterade och informerade dessutom Svensk Form i samarbete med Slöjdföreningen, firandet av Gardinens historia och 400-årsfirande i Turistbyråns lokaler i Örebro Slott.
Arr Svensk Form Örebro län & Örebro Läns Slöjdförening.

 


11/11 på Örebro Läns Museum.
Föreläsning ”Är William Morris aktuell i vår tid? – Konsthantverket länkar historien till nutiden”
Som en del av och i samband med utställningen OMSLÖJD (se nedan) hade Kerstin Wickman, journalist, författare och professor i design- och konsthantverkshistoria, en inspirerande föreläsning om ämnet historien mot nutiden.
Är det så stor skillnad på uttrycken som vi vill förmedla med det vi skapar nu mot förr?
Prisutdelning.
Arr Örebro läns Slöjdförening & Svensk Form Örebro län

 

 
7/11 Formfrukost på Mecano.
”Gå isär i sömmarna” Konstnär/designer Maline NordinBurrow Society kom för att berätta om sökandet efter det levande i det döda, efter mänsklighet i omänsklighet. De medvetslösas teater. Om dockor, masker och broderade konstruerade kroppar.
Se mer här på vår FB-sida

 

OKTOBER

 

    
6/10 FORMSLAGET.
Först visning av SAGA MELINA & TinaKatarinaH´s pågående utställning.
Därefter fortsatte Formslaget med korandet av 2017 års Formbärare, vilket blev Birgitta & Anders Fasth på Galleri Örsta (läs mer här om detta), föredrag och sist men inte minst, födelsedagstårta för att fira de nya formbärarna och Svensk Forms 172-åriga födelsedag.
Allt detta skedde hos Konstfrämjandet i Wadköping i Örebro.
¤¤¤  Här kan du läsa om ALLA LANDETS FORMBÄRARE 2017 ¤¤¤

 

SEPTEMBER

 

 
9/9-15/10
. Medlemsutställning på Konstfrämjandet i Wadköping med formgivare/keramiker TinaKatarinaH & smyckesdesigner/silversmed SAGA MELINA.
Ett sammarr mellan Svensk Form Örebro län & Konstfrämjandet Bergslagen.
Se affisch

 

  
5/9 Formfrukost på Mecano, Näbbtorgsgatan 2 i Örebro.
”Om Fotoboken”.
Magnus Westerborn berättade om Fotobokens utveckling – från berättare till objekt. I samband med detta hade vi också ett boksläpp då Magnus presenterade sin senaste bok TRMS.
Magnus Westerborn arbetar som frilansfotograf med egna projekt och uppdrag. Han är också ordförande för Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund, vars uppdrag är att lyfta intresset för fotoboken som genré.

 

AUGUSTI

 

 
Live at Heart 30/8-2/9.
Svensk Form Örebro län var genom ”Plats:” en del av cityfestivalen Live at Heart i Örebro. Se PDF
30/8 kl 19.00. FILM ”Citizen Jane: Battle for the City”
Dokumentärfilm på Bio Roxy med efterföljande samtal om den amerikansk-kanadensisk författaren och arkitektur- och stadsplaneringskritikern Jane Jacobs, som på ett särskilt sätt påverkat debatten om nutida stadsplanering.
31/8 kl 15.00. FÖRELÄSNING ”Creating a creative music city” var ett av många seminarier på Scandic Grand; detta handlade om kreativa städer, där bland annat Bijoy Goswami från Austin i Texas medverkar.
Vårt intresse för kreativ platsutveckling går hand i hand med utvecklingen av den kreativa industrin. Hur går stadsplaneringen kreativiteten till mötes?

 

 

 
28/8 OpenART Biennale 2017.
Sveriges största biennal för samtidskonst i det offentliga rummet öppnar för sjätte gången i Örebro. Denna dag fick vi en specialguidad visning för oss i Svensk Form.

 

JUNI

 1/6 hade vi ett studiebesök till Hoppets Kapell på Krematoriet, Norra kyrkogården i Örebro för att bese det helt nya kapellet som skapats i Krematoriet av Elisabeth Johansson och Anneli Linder, ett samarbete mellan två Svensk Formmedlemmar över regionsgränserna Småland och Örebro län.
Elisabeth har bl.a. vävt stora kulörta väggryor i finska papperssnören och Anneli har bl.a. gjort utsmyckningar och ljusbärare i metall och trä.
Tidigare fanns i Krematoriet bara 2 väldigt stora kapell samt ett pyttelitet. Nu finns också Hoppets Kapell för att rymma ca 30 personer.
Vi började med kaffe/te och smörgås, för att sedan få en visning av kyrkogårdschef Torleif Örn och Anneli Linder.

 

MAJ

 


”Den digitala hantverkaren”.
30/5 var det Formfrukost och sedvanlig våravslutning hos hos M.O.M. och finsnickare Mats Olsson i Osvalla. Denna morgon hade Magnus Ramel från Stockholm ett samtal med Simon Tullstedt om sitt värv som gitarrbyggare med specialisering på inläggningar och intarsia. Samtalet kom att kretsa kring det digitala hantverket. Finns det egentligen?
Dessutom fick vi möjlighet att se en grafik-utställning i Hönshuset med del av Leif Månssons samling av grafiska blad som då var till försäljning.

 


Plats: makt.
17/5
hade vi ett lunchsamtal om stadsplanering och makt i Medborgarhusets Teatercafé, Örebro. Sveriges arkitekter, Svensk Form, Konstfrämjandet och Creative Communities bjöd på lättlunch och samtal om Plats och makt.
Kan man bygga en demokratisk stad eller vem är det som egentligen har makten över vår stad?
Vi fick möta och lyssna på Emma Jonsteg, VD Utopia arkitekter och Malin Widehammar från medborgarinitiativet ”Staden vi vill ha” i Göteborg.
(Emma och Utopia har vunnit Örebro kommuns tävling ”Vi ger arkitekten makten”, vilket innebär att de får både rita och bygga en större central fastighet. Malin vill ge medborgare och boende större makt och inflytande över sin stad och sin stadsdel, Staden vi vill ha försökte med medborgarmakt vända på Göteborg stads planeringsperspektiv.)
Vem är det egentligen som bestämmer och vad innebär en demokratisk stad?
Finns det rum för alla och hur ska vi planera framtidens stad?

Läs mer om programmet här. [illustration: Lars Isestig; foto: Tomas Dahlberg]

 

  
11/5 var det PECHA KUCHA NIGHT #16 East West i Örebro.Specialerbjudande på mat & mingel fr 18.00. Showtime 20.20. 8 spännande ämnen presenteras i Pecha kuchakonceptet i form av 20 bilder á 20 sekunder.
Talarna var: Saga Melina, Maline Nordin, Peter Alsbjer, Lukas Kindberg, Madeleine Willyams, Lisa Brunnegård samt Ove Lundkvist.
Fritt inträde för medlemmar, 50 kr för övriga.
Se mer här. Och här presenteras våra åtta spännande talare.

 

img_1203 img_3403 img_1256
Om att vara i sitt mellanrum och med bildens hjälp hitta sin väg till en djupare medvetenhet och självförståelse.
2/5
var det Formfrukost på Mecano i Örebro med Barbro Boström som berättade om sitt värv som Bildterapeut.
   ”Skäms inte för att du är människa, var stolt!
   Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
   Du blir aldrig färdig, och det är som det skall”
   (Utdrag ur Romerska bågar av Tomas Tranströmer)

 

APRIL

 

arkitekturmuseet_vt11 image_db.php 450
Lördagen 8/4 hade vi en Formresa till ”Dockan området” i Motala Verkstad tillsammans med Svensk Form Småland då vi besökte glasdesigner Anette Alsiö och silverartist Owe Johansson samt några av deras konstnärsgrannar. På vägen till Motala besöker vi även keramiker Jeanette Wallgren i Stora Forsa. Väl framme i Motala började vi med ett mumsigt med välkomstfika på Kulturverkstan K-ringen samt därefter vernissage för utställning med Irene Annerud på samma ställe. Sedan var det dags för rundvandring i området; Owe Johanssons silversmedja, Hans Karlsson Klensmide, Annette Alsiös glasateljé och till sist Leif O Pehrson Fotograf. Besöksadress: Kulturverkstan K-ringen, Ringgatan 6, Motala.

 

4 1 norrland-closeup-4
”Att väva sin historia”.
4/4  var det Formfrukost på Mecano i Örebro då Dick Johansson från Klässbols Linneväveri i Värmland kom och berättade på sitt fantastiska sätt om hur de som ett litet hantverksföretag har lyckats överleva med sin tro på vad de gör. Att övertyga och få alla att acceptera och älska Klässbols historia och linprodukter.

 

MARS

 

glas-72-kopia img_0787 glas-4
”Välkommen in i min Form Värld”.
14/3 var det Årsmöte Mecano i Örebro och till det kom glasformgivare Gunnel Sahlin och berättade om hur det kom sig att hennes formgivarliv blev som det blev. Dessutom var det så klart sedvanliga årsmöteshandlingar, formlotteri samt lite god kvällsförtäring.

 


orebro-manifesto_rod orebro-manifesto_svart orebro-manifesto_rod
Civilisationens fernissa har sällan varit tunnare. Detta kräver motmedel.
Vår övertygelse är att en region där alla invånare tänker mycket blir ett bättre samhälle.
Här utvecklas ett klimat med respekt, nytänkande och företagsamhet.
Siktet är att Örebro ska ha Sveriges mest progres­siva utvecklingsklimat.”
7/3 var det Formfrukost Mecano i Örebro.
Med utgångspunkten ovan har Lennart Ekmark och Göran Tivenius formulerat Örebro Culture & Business Manifesto och på dagens Formfrukost kom Göran och berättade mer om detta viktiga manifest som i högsta grad gäller oss kulturskapare i bygden.
Lennart Ekmark har sin rötter i IKEA, där han bl.a. har varit varuhuschef, designchef och marknadschef.
Till och från fungerar han fortfarande som senior advisor åt företaget.
Göran Tivenius arbetar f.n. som kommunikationsstrateg på Kommuninvest, men har tidigare varit ledare för en kommunikationsbyrå där han bl.a. arbetade med Helly Hansen, IKEA, Lantmännen Unibake, Scania och Atlas Copco.

 

FEBRUARI

 

DSC_2656 DSC_2662 DSC_2659
21/2 hade vi studiebesök och rundvandring i ÖBOs nya huvudkontor.
I december flyttade ÖrebroBostäder in i sina nya lokaler på på Norr i Örebro.
Harriet Arnold och Peter Palmgren visade och berättade om bygget och tankarna kring arkitekturen och inredningen.Vi började kvällen vid konditori Hälls för gemensam kvällsmacka innan studiebesöket. Ett samarrangemang med Sveriges Arkitekter Örebro.

 

img_6546 dsc_5113 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
7/2 Formfrukost på Mecano i Örebro. Kajakäventyr på Grönland. I somras reste Mats Olsson, Anette Rosén Müntzing och Jonas Danils till Grönland för att paddla kajak och uppleva det stora vildmarksäventyret. Den här frukosten fick vi del av fina bilder och spännande berättelser från dessa tre och deras resa.
Som kajak-kuriosa kan nämnas att till Svensk Formutmärkelsen Design S så var just en kajak, Melker Ulvön, nominerad. En bambukajak från Melker Kayaks of Sweden, varifrån också en av reseledarna var.

 

 

Och vad vi gjorde innan dess kan du se under fliken ”Tidigare”

 

Basic CMYK

PS!

Kolla gärna in KULTURBITEN. Här hittar du enkelt aktuella bra utställningar – både lokalt och nationellt men också info om Konstslingan.

Du kan också kika in på KONST I ÖREBRO LÄN som berättar om vad som finns inom konstområdet i Örebro län.

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara