Kalendarium Örebro

För att se vad vi gjort tidigare under denna termin så titta längst ner på sidan.
Sådant vi gjort ännu tidigare hittar du under fliken ”Tidigare”.

Programmet nedan är ständigt i process. Det uppdateras och kompletteras fortlöpande.

 

FEBRUARI

 

  
28/2
. Svensk Form i Hållstugan – med Gösta Berg & Grythyttans Stålmöbler.
Kl 17:00 Vernissage för mini-utställning med konstnär/formgivare Gösta Berg och utemöbelproducenten Grythyttans Stålmöbler. Mer info kommer, men ”save the date”!
# Miniutställningen är ett samarbetsprojekt mellan Svensk Form och ÖrebroBostäder, kontinuerligt återkommande med yrkesverksamma formgivare och konstnärer med koppling till Örebro län och medlemmar i Svensk Form. Gallerian Hållstugan ligger vid Willys, längst ner på Stortorget i Örebro.

 

MARS

 

 
Tisdag 5/3 Formfrukost.
”Risografen – från masstryck till nördigt, kreativt verktyg”.
Jeanette Engqvist, illustratör och formgivare, berättar om den japanska trycktekniken risografi, sitt arbete med att bygga upp en öppen verkstad för tryck och skapande och sprida kunskap om en hållbar och kul teknik som är relativt okänd i Sverige.
Kl 7:30-9:00 på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr i Örebro.
Frukosten är gratis för medlemmar men kostar 20 kr för övriga. Alla formintresserade är välkomna!

 

   
Torsdag 14/3 Pecha Kucha Night #20
Spännande ämnen presenterades i Pecha kuchakonceptet i form av 20 bilder á 20 sekunder. Mat, mingel och samvaro från kl 18, pratstart kl 19:20.
Entré 50 kr, fritt för medlemmar (tag med medlemskortet).
Plats Clarion Hotell, Kungsgatan 14 i Örebro. Se mer här.

 

 
Tisdag 19/3 Årsmöte för Svensk Form Örebro län med konsthistoriker Lars Sjöberg.
Kl 18:00-ca 20:30 på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr i Örebro.
En trevlig kväll med förhandlingar, föredrag, formlotteri, gemenskap och god kvällsförtäring.
”Vad är en hållbar framtid?, en föreläsning med Lars Sjöberg.
Vad vill människor åstadkomma för meningsfulla kommande tider?
Lars kommer bl.a. att berätta om att design i mångt och mycket är materiallära och tekniktradition och vill uppmuntra till användande av riktiga material.
Lars Sjöberg är konsthistoriker med särskilt intresse för historiska hantverk och husbyggnad, inredningsmöbler och textil” från 1700-talet. Lars har bland mycket annat varit Riksantikvariembetets rådgivare till IKEA vid dess framtagande av sin tidigare 1700-tals serie, initiativtagare till utbildningar i historisk byggnadsvård vid Mittuniversitetetdessutom samt författat många böcker i ämnet, bl.a. Nio hus och en kyrka, där bl.a ett arbetarbostadshus i Dylta bruk i Närke finns med. Och mycket mycket mer. (Lars kommer även att föreläsa på Örebro Slöjdförenings årsmöte 20 mars.)
[Formlotteriet består av våra egna grejer som vi skänker. Vi hoppas att du vill dela med dig av ditt – och isåfall så hör av dig till Lena Hällzon som är lotterigeneral på boklena@hotmail.se]
Alla medlemmar är välkomna! Viktig träff!

 

APRIL

 

 
Tisdag 2/4 ”Stoppad i ett fack”
Formfrukost med modedesigner Catherine Giacomini.
Innan Catherine Giacomini flyttade tillbaka till Örebro för att arbeta som kostymdesigner för scen och teater, bodde och verkade hon i Paris och modebranschen där under 15 års tid. Är man utbildad modedesigner och har arbetat med textil i närmare 30 år kan det vara svårt att ”komma ut som mång-kreativ” och utforska nya områden.
Pratar om för och nackdelar med att ha ”stoppats in i ett fack”. Om utmaningar med att vilja prova på, och få tillträde till, andra skapande-områden än ”sitt eget”.
Kl 7:30-9:00 på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr i Örebro.
Frukosten är gratis för medlemmar men kostar 20 kr för övriga. Alla formintresserade är välkomna!

 

MAJ

 

  
Tisdag 7/5 Formfrukost och studiebesök Johnson Metall
Kl 7:30- c:a 9:30 (blir nog lite längre än vanligt).
I samband med de pris-statyetter till Örebrogalan vår medlem Anneli Linder fått gjutna på Johnson Metall, har vi blivit inbjudna till att ha vår majfrukost där. Då får vi förutom frukost se hur gjutning går till, se deras guterimuseum samt den lilla film som Örebrokompaniet tagit fram till Örebrogalan om statyetten och Örebrosymbolen Hub´s tillblivelse .
Adress: Stålgatan 1 i Örebro. Vi träffas där.
Begränsat antal platser, så anmäl dig snarast till jonas@kapitan.se.
Frukosten är bjuder Johnson Metall på..
Alla formintresserade är välkomna i mån av plats, medlemmar har företräde.
PS! Efter frukosten får de som vill kort följa med Anneli och titta på den nyuppsatta stora utsmyckningen ”Solkuggen” hon gjort till E.on´s intilliggande transformatorstation nere vid Lillåns åpromenad.

 


Tisdag 28/5 Formfrukost-våravslutning hos finsnickare Mats Olsson och hans företag m.o.m. (OBS! dagen)
Kl 7:30-9:00 i Osvalla 219, 719 92 Vintrosa
Mer info kommer…
Frukosten är gratis för medlemmar men kostar 20 kr för övriga. Alla formintresserade är välkomna!

 

 

 TIDIGARE UNDER ÅRET…

 

  
12/2 Studiebesök
till Örebro Gamla Krematorium på Norra Kyrkogården.
I Örebro finns Sveriges tredje äldsta krematorium, byggt redan år 1921, och mannen som låg bakom detta hette Lars Erik Andersson.
Den karaktäristiska byggnaden i pampig nationalromantisk stil var ett av arkitekt Gustav Lindgrens (1863-1930) senare verk, som bland mycket annat också ritat Karesuandos vackra kyrka. Nu står man inför en omfattande renovering av byggnaden, bla för att rädda den vittrande kalkstenen. Mer om detta fick vi se och höra om vid vår specialarrangerade visning av kyrkogårdschef Torleif Örn.

 

   
5/2 Plats: framtiden & Staden.
Kl 11:30-13:30 på Örebro Konserthus.
Ett spännande seminarium om stadsutveckling och konst.
Denna gång blickade vi in i framtidens stad. Hur ser den ut? Hur formas den? Vad innehåller den? Vi fick träffa två spännande personer som jobbar aktivt med stadsutveckling.
Patrick Verhoeven från Mandaworks, ett arkitektkontor som vinner planpriser i Sverige och runt om i hela världen. Kontoret består av en mix arkitekter från hela världen. Deras tankar och idéer om vad hållbarhet är formar våra framtida samhällen. Patrick berättar om Mandaworks olika projekt och går djupare in i vad den framtida staden kan erbjuda. I Örebro har de gjort gestaltningsförslag på stadsdelarna Holmen och Österport.
Kerstin Bergendal, konstnär som arbetar med medborgardialoger och utveckling av platser. Kerstin har drivit projektet Park lek i Hallonbergen, Sundbyberg. Ett projekt där människorna i närområdet fått vara del i utvecklandet och gestaltandet av den nya platsen. Kerstin berättar om förändringsarbeten, konstnären som verktyg och vad som hände sedan.
Lunchen avslutades med ett gemensamt samtal om framtiden, stadsutveckling och våra möjligheter att medverka i och påverka samhället i den stora och den lilla skalan.
[Plats: är ett initiativ och samarbete mellan Sveriges Arkitekter, Exposé arkitektur, Svensk Form och Örebro konsthall. Syftet är att diskutera och manifestera olika aspekter av begreppet plats. Om hållbarhet, gestaltning och de demokratiska rummen.]

 


5/2 Formfrukost med silversmed Saga Melina.
”Från att vända papper till att skapa smycken. Vägen till smyckesdesigner och smed”.
Saga Melina berättade om hennes verksamhet och vägen dit. Om framgångar och motgångar. Från trafikolyckan som förändrade hennes hjärna – till att göra smycken för bland annat Stockholm Fashion Week och Nobelmiddagen.
Kl 7:30-9:00 på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr i Örebro.

 

 

Och vad vi gjorde tidigare år kan du se under fliken ”Tidigare”

 

Basic CMYK

PS!

Kolla gärna in KULTURBITEN. Här hittar du enkelt aktuella bra utställningar – både lokalt och nationellt men också info om Konstslingan.

Du kan också kika in på KONST I ÖREBRO LÄN som berättar om vad som finns inom konstområdet i Örebro län.