Kalendarium Örebro

 För att se vad vi gjort tidigare under denna termin så titta längst ner på sidan.
Sådant vi gjort ännu tidigare hittar du under fliken ”Tidigare”.
Senaste programbladet ser du här nedan som miniatyr. Klicka på den så blir den stor! 

 

2 0 1 7

AUGUSTI

 

 
Måndagen 28/8 OpenART Biennale 2017.
Sveriges största biennal för samtidskonst i det offentliga rummet öppnar för sjätte gången i Örebro. Denna dag får vi en specialguidad visning för oss i Svensk Form.
Samling kl 17.00 vid Infokuben på Stortorget. Kostnadsfritt för medlemmar, 50 kr för övriga.

 

 
Live at Heart 30/8-2/9.
Svensk Form Örebro län kommer genom ”Plats:” att vara en del av cityfestivalen Live at Heart i Örebro och vi puffar för att ta del av hela detta fina arrangemang. Se PDF

Onsdagen 30/8 kl 19.00. FILM ”Citizen Jane: Battle for the City”
Dokumentärfilmen om den amerikansk-kanadensisk författaren och arkitektur- och stadsplaneringskritikern Jane Jacobs, som på ett särskilt sätt påverkat debatten om nutida stadsplanering.
Filmen visas på på Bio Roxy med efterföljande samtal. Kostnad 100 kr eller Delegatpass.

Torsdagen 31/8 kl 15.00. FÖRELÄSNING ”Creating a creative music city”.
Ett av många seminarier på Scandic Grand; detta om kreativa städer, där bland annat Bijoy Goswami från Austin i Texas medverkar.
Vårt intresse för kreativ platsutveckling går hand i hand med utvecklingen av den kreativa industrin. Hur går stadsplaneringen kreativiteten till mötes?
Delegatpass krävs för att vara med på seminarierna.
Läs mer om detta seminarium och övriga på här.

MEDLEMSFÖRMÅN: Svenskform-medlemmar i Örebro län kommer att kunna köpa Delegatpass jättebilligt för 250 kr (ordinarie 995 kr). Då kan man gå på ”allt”, musik, filmer och seminarier.
För att erhålla denna medlemsförmån skall du senast 27/8 maila till info@livestheart.se med namn och angivelse av att du är medlem, så får du betalningsinfo i svarsmail om att sätta in 250 kr på konto eller swisha. Delegatpass hämtas sedan på Scandic Grand från måndagen den 28 augusti.
Vi är medarrangör i de ovan nämnda arrangemangen genom ”Plats:” tillsammans med Sveriges Arkitekter och Creative Communities.

 

SEPTEMBER

 

   
Tisdagen 5/9 Formfrukost på Mecano, Näbbtorgsgatan 2 i Örebro.
”Om Fotoboken”.
Magnus Westerborn pratar om Fotobokens utveckling – från berättare till objekt. I samband med detta har vi också ett boksläpp då Magnus presenterar sin senaste bok TRMS.
Magnus Westerborn arbetar som frilansfotograf med egna projekt och uppdrag. Han är också ordförande för Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund, vars uppdrag är att lyfta intresset för fotoboken som genré.
Frukosten kostar 10 kr för medlemmar, 30 för andra. Alla formintresserade välkomna!

 


9/9-15/10
. MedlemsutställningKonstfrämjandet i Wadköping med formgivare/keramiker TinaKatarinaH & smyckesdesigner/silversmed SAGA MELINA. Vernissage lördagen 9/9 kl 13 med samtal och presentation.
Öppet ons-sön kl 11-16.
Specialvisning fredagen 6/10 kl 18 i samband med Formslaget (mer om det se nedan).
Adress: Skomakaregården på Bertil Waldéns Gata 6 i Örebro.

 


Onsdagen 20/9. ”Frosseri – Hunger?
Lena Hellström håller ett föredrag om hur historiens brist på mat och livets nödvändiga bytts mot nutiden. Hur förhåller vi oss till ett oerhört stort och lockande utbud där frånval blivit en daglig utmaning? Vad är det vi saknar och vad är det vi söker?
Lena Hellström är konst- och kulturvetare, etnolog och konstnär och föredraget är i Universitetets serie ”Möte med Konstnären”. Kl.18.30–20.00 i Hörsal L3, Långhuset, Universitetet.
Fri entré. Arr Örebro Universitet. Läs mer här

 


23/9-28/1.
Utställningen OMSLÖJD – när samlat möter nytt.
Vernissage lördagen 23/9 kl 12.00.
Prisutdelning och föreläsning av Kerstin Wikman den 11/11 kl 13.00.
Flera av Svensk Forms medlemmar är inblandade i projektet och nu också i utställningen på Örebro Länsmuseum.
Trots att vårt behov av att uttrycka oss är lika starkt oavsett vilken generation vi tillhör har vi ändå svårt att förstå varandra över generationsgränserna. Olika generationer uttrycker sig på olika sätt. En livfullt dekorerad mangelbräda kanske får omdömen som tråkig av en generation medan att ta en selfie med mobilen varje dag av en annan generation ses som ytligt. Trots att både selfien och mangelbrädan egentligen ger uttryck för samma grundläggande behov: att visa sig från sin bästa sida.
Hur skulle din friargåva se ut idag om du utgick från en dejtingprofil på nätet? Kan vi över generationsgränserna förstå varandras grundläggande behov genom slöjden? Genom att utgå från de äldre föremålen från samlingarna och inspireras att slöjda nya föremål ur dagens perspektiv?  
Utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, är ett resultat av slöjdprojektet Lika Unika som är ett samarbete mellan Örebro läns museum och Örebro läns slöjdförening.
I projektet Lika Unika gjordes ett urval av en arbetsgrupp från Örebro läns slöjdförening tillsammans med personal på Örebro läns museum av slöjdföremål från museets samlingar. I projektet har slöjdare fått se föremålen från samlingarna för att bli inspirerade till att skapa ny slöjd. Det har erbjudits inspirationskvällar med olika teman kopplade till projektet. Projektet avslutas med utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, där de utvalda föremålen från samlingarna och de nyslöjdade föremålen delar scen. Utställningen visar föremål, tankar och känslor som uppstår vid mötet mellan historia och nyskapande. Örebro läns slöjdförening kommer genom en jury att premiera tre slöjdare i utställningen. För mer information kontakta hemslöjdskonsulenten Lina Jatko Telefon: 019-602 87 66.

 

OKTOBER

(Ingen Formfrukost i oktober, men…)


 
Tisdagen 6/10 18.00. FORMSLAGET. Kl 18 visning av Sagas & Tinas utställning. Kl 18:45 fortsätter Formslaget med korandet av årets Formbärare, föredrag och därefter födelsedagstårta för Svensk Forms 172-åriga födelsedag.
Allt detta på Konstfrämjandet i Wadköping i Örebro. Adress: Skomakaregården på Bertil Waldéns Gata 6 i Örebro.

 

NOVEMBER

 

 
Tisdagen 7/11 Formfrukost på Mecano, Näbbtorgsgatan 2 i Örebro.
”Gå isär i sömmarna”
Konstnär/designer Maline NordinBurrow Society kommer att prata prata om sökandet efter det levande i det döda, efter mänsklighet i omänsklighet. De medvetslösas teater. Om dockor, masker och broderade konstruerade kroppar.
Frukosten kostar 10 kr för medlemmar, 30 för andra. Alla formintresserade välkomna!

 

Lördagen 11/11 kl 13.00. Föreläsning och prisutdelning av Kerstin Wikman i samband med utställningen Omslöjd på Länsmuseet (se info ovan 23/9). Arr Örebro läns slöjdförening. Mer info kommer…

 

DECEMBER

 

Tisdagen 5/12 Formfrukost
Info kommer…

 

 

 TIDIGARE UNDER ÅRET…

 

JUNI

 1/6 hade vi ett studiebesök till Hoppets Kapell på Krematoriet, Norra kyrkogården i Örebro för att bese det helt nya kapellet som skapats i Krematoriet av Elisabeth Johansson och Anneli Linder, ett samarbete mellan två Svensk Formmedlemmar över regionsgränserna Småland och Örebro län.
Elisabeth har bl.a. vävt stora kulörta väggryor i finska papperssnören och Anneli har bl.a. gjort utsmyckningar och ljusbärare i metall och trä.
Tidigare fanns i Krematoriet bara 2 väldigt stora kapell samt ett pyttelitet. Nu finns också Hoppets Kapell för att rymma ca 30 personer.
Vi började med kaffe/te och smörgås, för att sedan få en visning av kyrkogårdschef Torleif Örn och Anneli Linder.

 

MAJ

 


”Den digitala hantverkaren”.
30/5 var det Formfrukost och sedvanlig våravslutning hos hos M.O.M. och finsnickare Mats Olsson i Osvalla. Denna morgon hade Magnus Ramel från Stockholm ett samtal med Simon Tullstedt om sitt värv som gitarrbyggare med specialisering på inläggningar och intarsia. Samtalet kom att kretsa kring det digitala hantverket. Finns det egentligen?
Dessutom fick vi möjlighet att se en grafik-utställning i Hönshuset med del av Leif Månssons samling av grafiska blad som då var till försäljning.

 


Plats: makt.
17/5
hade vi ett lunchsamtal om stadsplanering och makt i Medborgarhusets Teatercafé, Örebro. Sveriges arkitekter, Svensk Form, Konstfrämjandet och Creative Communities bjöd på lättlunch och samtal om Plats och makt.
Kan man bygga en demokratisk stad eller vem är det som egentligen har makten över vår stad?
Vi fick möta och lyssna på Emma Jonsteg, VD Utopia arkitekter och Malin Widehammar från medborgarinitiativet ”Staden vi vill ha” i Göteborg.
(Emma och Utopia har vunnit Örebro kommuns tävling ”Vi ger arkitekten makten”, vilket innebär att de får både rita och bygga en större central fastighet. Malin vill ge medborgare och boende större makt och inflytande över sin stad och sin stadsdel, Staden vi vill ha försökte med medborgarmakt vända på Göteborg stads planeringsperspektiv.)
Vem är det egentligen som bestämmer och vad innebär en demokratisk stad?
Finns det rum för alla och hur ska vi planera framtidens stad?

Läs mer om programmet här. [illustration: Lars Isestig; foto: Tomas Dahlberg]

 

  
11/5 var det PECHA KUCHA NIGHT #16 East West i Örebro.Specialerbjudande på mat & mingel fr 18.00. Showtime 20.20. 8 spännande ämnen presenteras i Pecha kuchakonceptet i form av 20 bilder á 20 sekunder.
Fritt inträde för medlemmar, 50 kr för övriga.
Se mer här. Och här presenteras våra åtta spännande talare.

 

img_1203 img_3403 img_1256
Om att vara i sitt mellanrum och med bildens hjälp hitta sin väg till en djupare medvetenhet och självförståelse.
2/5
var det Formfrukost på Mecano i Örebro med Barbro Boström som berättade om sitt värv som Bildterapeut.
   ”Skäms inte för att du är människa, var stolt!
   Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
   Du blir aldrig färdig, och det är som det skall”
   (Utdrag ur Romerska bågar av Tomas Tranströmer)

 

APRIL

 

arkitekturmuseet_vt11 image_db.php 450
Lördagen 8/4 hade vi en Formresa till ”Dockan området” i Motala Verkstad tillsammans med Svensk Form Småland då vi besökte glasdesigner Anette Alsiö och silverartist Owe Johansson samt några av deras konstnärsgrannar. På vägen till Motala besöker vi även keramiker Jeanette Wallgren i Stora Forsa. Väl framme i Motala började vi med ett mumsigt med välkomstfika på Kulturverkstan K-ringen samt därefter vernissage för utställning med Irene Annerud på samma ställe. Sedan var det dags för rundvandring i området; Owe Johanssons silversmedja, Hans Karlsson Klensmide, Annette Alsiös glasateljé och till sist Leif O Pehrson Fotograf. Besöksadress: Kulturverkstan K-ringen, Ringgatan 6, Motala.

 

4 1 norrland-closeup-4
”Att väva sin historia”.
4/4  var det Formfrukost på Mecano i Örebro då Dick Johansson från Klässbols Linneväveri i Värmland kom och berättade på sitt fantastiska sätt om hur de som ett litet hantverksföretag har lyckats överleva med sin tro på vad de gör. Att övertyga och få alla att acceptera och älska Klässbols historia och linprodukter.

 

MARS

 

glas-72-kopia img_0787 glas-4
”Välkommen in i min Form Värld”.
14/3 var det Årsmöte Mecano i Örebro och till det kom glasformgivare Gunnel Sahlin och berättade om hur det kom sig att hennes formgivarliv blev som det blev. Dessutom var det så klart sedvanliga årsmöteshandlingar, formlotteri samt lite god kvällsförtäring.

 


orebro-manifesto_rod orebro-manifesto_svart orebro-manifesto_rod
Civilisationens fernissa har sällan varit tunnare. Detta kräver motmedel.
Vår övertygelse är att en region där alla invånare tänker mycket blir ett bättre samhälle.
Här utvecklas ett klimat med respekt, nytänkande och företagsamhet.
Siktet är att Örebro ska ha Sveriges mest progres­siva utvecklingsklimat.”
7/3 var det Formfrukost Mecano i Örebro.
Med utgångspunkten ovan har Lennart Ekmark och Göran Tivenius formulerat Örebro Culture & Business Manifesto och på dagens Formfrukost kom Göran och berättade mer om detta viktiga manifest som i högsta grad gäller oss kulturskapare i bygden.
Lennart Ekmark har sin rötter i IKEA, där han bl.a. har varit varuhuschef, designchef och marknadschef.
Till och från fungerar han fortfarande som senior advisor åt företaget.
Göran Tivenius arbetar f.n. som kommunikationsstrateg på Kommuninvest, men har tidigare varit ledare för en kommunikationsbyrå där han bl.a. arbetade med Helly Hansen, IKEA, Lantmännen Unibake, Scania och Atlas Copco.

 

FEBRUARI

 

DSC_2656 DSC_2662 DSC_2659
21/2 hade vi studiebesök och rundvandring i ÖBOs nya huvudkontor.
I december flyttade ÖrebroBostäder in i sina nya lokaler på på Norr i Örebro.
Harriet Arnold och Peter Palmgren visade och berättade om bygget och tankarna kring arkitekturen och inredningen.Vi började kvällen vid konditori Hälls för gemensam kvällsmacka innan studiebesöket. Ett samarrangemang med Sveriges Arkitekter Örebro.

 

img_6546 dsc_5113 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
7/2 Formfrukost på Mecano i Örebro. Kajakäventyr på Grönland. I somras reste Mats Olsson, Anette Rosén Müntzing och Jonas Danils till Grönland för att paddla kajak och uppleva det stora vildmarksäventyret. Den här frukosten fick vi del av fina bilder och spännande berättelser från dessa tre och deras resa.
Som kajak-kuriosa kan nämnas att till Svensk Formutmärkelsen Design S så var just en kajak, Melker Ulvön, nominerad. En bambukajak från Melker Kayaks of Sweden, varifrån också en av reseledarna var.

 

 

Och vad vi gjorde innan dess kan du se under fliken ”Tidigare”

 

Basic CMYK

PS!

Kolla gärna in KULTURBITEN. Här hittar du enkelt aktuella bra utställningar – både lokalt och nationellt men också info om Konstslingan.

Du kan också kika in på KONST I ÖREBRO LÄN som berättar om vad som finns inom konstområdet i Örebro län.

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara