Örebro län Tidigare

Av: RF Örebro län, apr 26, 2013

—2023—

 


7/12 kl på Mecano i Örebro.
Förfinad brukskniv”. Formfrukost med knivmakare Erik Hagsten.
Erik presenterade sig själv, vad han jobbar med och varför han började att göra knivar.
Han
kom att berätta hur den kreativa processen går till med form, materialval och komposition. Han kom också att beskriva hur han gör en kniv med alla moment.

 


24/10 LÄNGTANSLAND
Som medlem fick du chansen att få gå på Teater Martin Mutter och se föreställningen Längtansland. Det är en förkortad och bearbetad version av G Sundbergs originaltext. Regi och bearbetning av Isak Hjelmskog. Målgruppen är högstadiet. Den är c:a 1 timme lång.
Längtansland är baserad på tankar, idéer och berättelser från högstadieelever på landsbygden och i staden, med utgångspunkt i frågor om vad de drömmer om och längtar efter, hur en ser på sig egen framtid, vilka värdering som styr och vilken betydelse uppväxtorten har för identiteten.
I pjäsen får vi möta sex ungdomar som bor i Järnbacken, ett litet samhälle som så många andra platser just nu drabbas av nerläggningar, främlingsfientlighet och utanförskap. Dessa ungdomar har alla olika sätt att uppfatta världen och det som nu håller på att ske på orten. De funderar, drömmer och längtar i denna högstadiepjäs om landsbygd och stad, om framtid och vägval, men också om existentiella spörsmål: varför lever vi och vad gör vi med den korta tid vi har tillsammans här på jorden?
Längtansland är en fiktiv berättelse om en högst verklig samtid.
Efter föreställningen berättade kostymdesigner Catherine Giacomini för oss om sitt arbete med scenografi och kostym, vilket hon även gjort till denna förställning.
[Foto: Kicki Nilsson/ICON Photography]

 


16/10. Formutflykt till Tärnsjö Garveri.
I samband med att Tärnsjö Garveri fyller 150 år (1873-2023), gjorde vi en heldagsutflykt med buss till dem i nordvästra Uppland. På uppresan gjorde vi ett fikastopp i Sala med kaffe/te och macka.
Runt kl 10 kom vi fram till Tärnsjö och blev mottagna där av Matilda Wejnermark mfl. Först gjorde vi en rundvandring i huset, vi följer hudens gång i garveriet till läder och sedan upp genom vårt sadelmakeri.
Efter det blev det lunch och en enklare genomgång av deras sortiment.
På eftermiddagen ordnades en Workshop. En av sadelmakarna där visade lite bastekniker och verktyg, som är bra att kunna när vi jobbar med läder.
Vi fick sedan jobba fritt med valfritt projekt. Det fanns läderspill från deras produktion att tillgå. En sadelmakare fanns på plats för att guida oss. Strax innan vi for hem fick vi möjlighet att besöka deras Factory outlet, Tärnsjö Läderhandel.
Arrangemanget utförs med stöd från Stiftelsen för garveri­näringens främjande

 


 
28/9 firade vi Formslaget med korandet av årets Formbärare och firande av föreningens 178-årsdag.
Som årets Formbärare korades Skoindustrimuseet i Kumla, med Lilian Edström i spetsen. (Se vår startsida för motivering och bilder!).
”Barbie – Kitsch eller Kult? Populärkultur, en del av designvärlden”
Under kvällen fick vi även en visning av Barbieexperten Kerstin Bergström av den pågående utställningen ”När Barbie kom till Sverige – en nostalgitripp till 60-talet”.
Vi bjöd på te, kaffe, kvällsmacka och god gul födelsedagstårta.
Lilian Edström berättade under fikat om museets verksamhet. Efter fikat blev det också en kortare visning/rundvandring av Bengtars skofabrik.
Kerstin är en hängiven Barbiesamlare och engagerad i den nationella föreningen BarbieRingen. Lilian ärmuseechef på Skoindustrimuseet.
[Foton: Kerstin Bergström och Lilian Edlund]

 

 
15/9 hade vi Formkvällsmacka som också var en del av jubileumsfirandet av Hjalmar Bergman 140 år. Han föddes 19/9 1883 och Hjalmar Bergmansamfundet  är navet i detta firande.
Vårt bidrag i det hela blev i Hjalmar Bergmanteatern i Medborgarhuset i Örebro.
Dels en föreläsning av Kerstin Wickman om designläget generellt och om Svensk Form (då vid namn Svenska Slöjdföreningen) vid den tiden. Bl.a. om den kombinerade industri- och hemslöjdsutställning Örebroutställningen som ägde rum 1883. Dels kom Anders Ejdeholt att berätta om och visa runt i den speciella lokalen och byggnaden vi är i.
Under kvällsmackestunden kom Inger Hullberg från Hjalmar Bergmansamfundet att berätta om hur Hjalmar Bergman själv ställde sig till tidens trender och modernismen.
Kerstin är professor emerita, Konstfack och har skrivit ett  trettiotal böcker i ämnet konsthantverk och design, och medarbetat i ännu fler. Hon har ingått i en rad styrelser och är nu ledamot i Konstakademin och sitter i styrelsen för Carl Malmstens Hantverksstiftelse.
Anders är arkitekt SAR/MSA på Örebroporten och även styrelseledamot i vår regionalförening.
Kvällsmackan avnjöt vi i det fina Teatercaféet.

På Hjalmars precisa födelsedag 19/9 ordnar Hjalmar Bergmansamfundet en heldag till hans ära. Se program för detta HÄR. Välkommen även på det!

 

  
9/6-25/8
MITT i MELLAN
var temat för årets Sommarutställning som vi även denna gång gjorde med våra medlemmar tillsammans med Örebro läns Slöjdförening.
”Vi är alla på en resa mellan svart och vitt. Mellan mjukt och hårt. Mellan nytt och gammalt.
Utställningen var i Nora Konsthall.

Affisch som PDF finns HÄR

 


9/8 hade vi i samband med utställningen MITT i MELLAN en designföreläsning med konstnär/glasformgivare Fredrika Linder i Bryggeriet, Nora.
”Styrka och sårbarhet”
År 2002 tog Fredrika sin magisterexamen från institutionen för Keramik och Glas på Konstfack i Stockholm. Hon har sedan dess mestadels arbetat med konstnärliga gestaltningar för publika miljöer som skolor och sjukhus, men också andra offentliga rum och platser. Hon värdesätter mycket den kreativa dialog som uppstår i processen mellan tanken, platsen och utförandet, och dessa gestaltningar känns meningsfulla då de kommer många människor till del. Hon vill med sina gestaltningar skapa kontrastfulla möten med det offentliga rummet och dess arkitektur.
Materialet glas, med alla dess egenskaper och möjligheter, är hennes huvudmaterial, ett material som är både starkt och bräckligt, som lyfts av ljuset och har förmågan att ge mycket men ändå inte dominera ett rum. I kombination med andra material och ibland programmerad diodteknik skapar hon fragment av olika världar. Världar att förlora sig i för en stund, med detaljer att uppleva på nära håll och som skapar en helhet på avstånd. Gestaltningar som kan hjälpa oss att hitta pauserna och vilan mellan tankar och prestation. Arbeten som kan bryta en kanske orolig och stressad tanke för en stund, men också lyfta ett redan nyfiket sinne och skapa rum för möten, överraskningar och fantasi.

 

 
Torsdagskvällen 1/6 gjorde vi en Formutflykt till KvarnenArt och årets Formbärare i Örebro län, keramikern Kennet Williamsson i Mårsäter utanför Zinkgruvan i Sydnärke. Då fick vi se hans nya Konsthall och där den då pågående utställningen med ikoner av Majk Hällzon.
Adress: Mårsätter kvarn 610, 696 96 Zinkgruvan

 


26/4 hade vi Formkvällsmacka på Hjärsta Gård i Örebro. En kväll om:
SVENSKA SKIVOMSLAG OCH ELGITARRER
Härliga skivomslag från 50- och 60-talen presenterades av Ulf Henningsson från Mariestad.
Han har bl a skrivit böckerna ”Tio i topp” och ”The Encyclopedia of Swedish Progressive Music 1967-1979” och ligger bakom Sveriges mest ambitiösa musikpodd, ”Popnördspodden” med över hundra avsnitt på Spotify.
Eftersom Ulf också är en flitig gitarrist i många olika band pratade han även om gitarrdesign från samma epok.
Rejäl  kvällsmacka samt kaffe och te serverades under kvällen.
PS! På mittenbilden ser du Örebrogruppen The Alligators!

 

   
21/3 hade vi vårt regionala Årsmöte.
Den här gången var vi på den fantastiskt vackra och av sten präglade restaurangen Egastronomi Trilobiten i Hällabrottet, utanför Kumla (Ytongs gammelgamla huvudkontor från år 1900).
Efter sedvanliga årsmöteshandlingar och middag (!) fick vi ett föredrag av konstnären och skulptören Torsten Molander. Då kom han att visa och berätta om sina skulpturala projekt under de senaste 35 åren, där sten har varit med antingen som eget uttryck eller som socklar till hans bronser med magiskt livgivande effekt.
Torsten berättade också om hur en liten inskannad lerskiss kom att bli till tre stora gorillabänkar i Finland, Linköping och Västerås.

 


2/3
Formkvällsmacka och studiebesök. Den 1 advent invigde Immanuelskyrkan sin nya kyrka i Södra Ladugårdsängen i Örebro.
Den 114 år gamla kyrkan på Ekersgatan hade sättningar i grunden och sprickor i fasaden och var därtill opraktisk för församlingens livliga allåldersverksamhet.
Den nya kyrkans exteriör smälter in i stadsmiljön men överraskar besökaren med ett spektrum av lokaler och uttryck ”från förgård till sakrala rum”. Medlemmar från sju till 87 år har varit involverade i de konstnärliga uttrycken, och församlingen kommer att utveckla sitt nya hem i fortsatt tät dialog med medlemmar och brukare i takt med att man bor in sig.
Denna kväll fick vi möta dem som haft ansvar för konst och estetik under byggprocessen, varav flera av dem medlemmar i vår förening!
Den första bilden visar ett antal av de 154 fåglar som Bertil Engkvist tillverkat av spillvirke och låtit församlingsfolk måla. Den andra visar entrén med några av de 79 lägenheterna ovanför. Den tredje är från deras kapell.
Under kvällen serverades det kaffe/te och kvällsmacka från deras café.

 


16/2 hade vi Formkvällsmacka och studiebesök på Galleri Nord i Örebro.
I samband med keramikern Isak Isaksson och målaren Björn Bernströms utställning där (se affisch), gör vi ett besök hos Joakim Granström och hans Galleri Nord på Norr i Örebro. Vi får då höra om dess verksamhet och hur han arbetar samt att han tar oss runt i utställningen. Under kvällen serverades det kaffe/te och rejäl kvällsmacka.

 

—2022—

 

 
8/12
Formfrukost på Mecano.
Upptäck linoleum – konsten att tillverka hållbara material
Den process som används vid tillverkning av linoleum sitt har sitt ursprung från 1800-talet. Att tillverka linoleum är ett äkta hantverk, där blandningen, bearbetningen och kalandreringen av råvarorna är en konst. Hur kan vi idag använda linoleum i dagens moderna värld? Vilka fördelar och nackdelar finns?
Andreas Danneborn från Forbo kom och berättade om detta fina material. Anneli Linder från Bricks and Blocks berättade dessutom lite hur hon använder linoleum i sitt kreativa skapande.

 

   
8/11
hade vi FormkvällsmackaÖrebro Konsthall, invid Kulturkvarteret i Örebro.
I samband med Jone Kvies utställning gjorde vi ett besök till Örebro Konsthall. Vi fick höra om deras verksamhet och hur de arbetar samt att de tog oss med runt i Jones utställning. Under kvällen serverades det kaffe/te och kvällsmacka.
   ”Jone Kvie utforskar rummet och tidens beskaffenhet med referenser till såväl naturvetenskap som vår urbana samtid. Hans skulpturer verkar i ett eget universum där de fysiska och materiella begränsningarna ställs på sin spets”. (Läs mer om utställningen här).
Konsthallen har relativt nyligen flyttat till denna nya plats (i före detta Riksbankshuset) invid Kulturkvarteret, men har funnits på olika platser i staden sedan 1979.
[Högra fotot: Robin Åhlgren]

 

   
6/10
firade vi 10-års jubileum av Formslaget med korande av årets Formbärare.
Vi gjorde det på föreningens 177e födelsedag på Kulturkvarteret i Örebro.
Utöver korandet kommer Årets Formbärare Kennet Wiliamsson, att berätta om sig och sitt värv. Vid detta jubileumstillfälle var också alla tidigare Formbärare i länet medbjudna.
Det bjöds också på snittar, dryck – och lite senare på kaffe/te och gul födelsedagstårta.
KENNET WILIAMSSON – ÖREBRO LÄNS FORMBÄRARE 2022
KRUKMAKARE Kennet Wiliamsson har korats till 2022 års Formbärare i Örebro län. Detta skedde på Kulturkvarteret i Örebro vid årets Formslag, som även var föreningens 177e födelsedag. Vid detta jubileumstillfälle var också alla tidigare Formbärare i länet medbjudna.
Läs mer här om Kennet och hela landets Formbärare 2022.
Motivering:
Kennet Williamsson är en krukmakare, som han själv benämner sig, med fötterna djupt i den närkingska myllan. I hans skapargärning finns inga gränser mellan stilar och former, den är både tidlös och modern. Han är lika hemtam med konstföremål som vardagskeramik.Redan som 20-åring blev han upptäckt när Nationalmuseum köpte ett av hans tidiga verk. Idag representerar Kennet decennier av gediget hantverkskunnande. Hans senaste bok ”Om mig, om leran” är en enda lång betraktelse, ett samtal om livet och keramiken.
Vi är glada över att få utse Kennet Williamsson till årets formbärare 2022 i Örebro län.

 


8/9
hade vi Formfrukost på ÖBO´s kontor i Örebro. ”ÖBO i staden – 100 år av utveckling”. Frukostföredrag av Jan Dahlkvist, byggchef ÖBO
Bilderna:
De karaktäristiska husen i Rosta, ÖBOs första bostadsområde.
Konstverket på väggen med klockan, en av ingångarna till kvarteret Smedjebacken.
Konstverket Tufsen av Egon Möller-Nielsen som finns i Markbacken.

 

  
1/9 hade vi en medlemsvisning av bienalen Open Art i Örebro för oss i Svensk Form.

 


11/6-1/8 
Sommarutställningen ”Våra RÖTTER”.
Medlemsutställning i Kumla Utställningshall i Kumla Bibliotek, tillsammans med Örebro läns Slöjdförening. Två föreningar med samma rötter gjorde med 46 av sina medlemmar en gemensam utställning om just rötter. Affisch som pdf här

 


Kvällen 2/6 var det sedvanlig våravslutning hos finsnickare Mats Olsson och hans företag m.o.m. Då kom vi att få besök och föredrag av David Gribing, Art Director på Liljedal Communication i Örebro, som berättade i Mats hönshus (showroom) om hur han och hans kollegor jobbar med reklam och marknadsföring. Om strategin bakom koncept, kampanjer, bildproduktion och design.
Och som kvällsvard grillade vi tillsammans god korv där, med dryck, bröd, senap och därtill kaffe/te och kaka. Platsen är Osvalla 219, 719 92 Vintrosa.

 

 

20-21/5 deltog vi i föreningens nationella Årsmöte 2022 i Värnamo (Foto bild 1: John Nelander). Själva årsmötet var på Vandalorum – museum för konst och design, men det blev utöver detta fler kringaktiviteter. Ordnat av vår systerförening i Småland.
Programmet i korthet:
Fredag: Besök på kulturhuset Gummifabriken samt en välbevarad Bruno Mathsson-villa.
Lördag: Visning av Vandalorum, årsmötet, stipendieutdelning och besök på Bruno Mathsson center.
Vi ordnade en förmånlig Medlemsresa dit. Vi åkte samlat i minibuss från Örebro vid fredag lunchtid och hemkomst blev det på lördagskvällen. Vi bodde på designklassikern Scandic hotell i Värnamo. Medlemmar bjöds på resan, fika på ditvägen, boendet, frukost och lördagens lunch. Övriga måltider bekostades självt. Se bildmaterial här här
Se central information om årsmötet här

 

 
5/5
Formfrukost på Mecano
Arkitekt Therese Eriksson på White Arkitekter kom och berättade om Örebro läns museums ombyggnad, som vi längtar efter skall bli klar!
Ombyggnaden innebär en ökad satsning på modern utställningsteknik, bättre tillgänglighet samt ökad säkerhet. Dessutom skapas en tillbyggnad i atriumgården med plats för fler utställningsytor och ett nytt café. Allt detta och mycket mer fick du höra om denna morgon.

 

  
7/4
Formfrukost på Mecano.
Naturmaterial, traditionella tekniker och det som finns runt omkring mig…
Vi fick lyssna till jewelleryartist Catarina Hällzon som säger:
   Jag kommer att ta er med på både fisketur, älgjakt och en dag på stranden… Vi kommer mellanlanda i det stall fyllt med näver som min morfar lämnade efter sig för att sluta i de smycken som vuxit ur mina många olika projekt. Smycken inspirerade från traditionella tekniker men där material byter plats och byts ut. Material som sand, björkrötter och fiskskinn blandas med guld och silver.
   Naturen är en viktig del i både mitt arbete och mitt liv. I ett alltmer urbaniserad Sverige förskjuts vår kunskap om naturen till enstaka upplevelser som begränsas hårt av bristen på tid och vardaglig närhet. Tekniker som använts till naturmaterial behärskade många för inte så länge sen, dessa tekniker är nu på väg att falla i glömska. Vi behöver inte kunna själv i det konsumerande samhälle vi utvecklar. Mina smycken ifrågasätter det.
   Jag kommer bjuda in er att titta närmre och känna på några av mina arbeten som jag tar med mig.
Catarina kommer att ställa ut på Konstfrämjandet i Örebro 23/4 – 21/5 2022 under temat ”Morfars näver”.

 


22/3
var det Årsmöte för regionalföreningen Svensk Form Örebro län i Hjärsta Gård, Örebro.
Efter årsmöteshandlingarna fick vi en föreläsning av med modedesignern och konstnären Salome Kappelin.
”Ett Evighetsperspektiv på ett förgängligt skapande”
Valvet som form. Hur en del former, material detaljer, sömmar, påverkar på djupet. Ett undersökande. Att spegla sitt inre med sitt beklädda yttre.
Salome är utbildad modedesigner vid Central Saint Martins i London och är sedan hon utexaminerades sommaren 2020, verksam som modeskapare och visuell konstnär. Hon har även under sin studietid praktiserat som designer på Burberry i London. Salome gör bland annat grafiska jobb och skapar främst person beställda plagg, men är även i startgroparna av att bygga upp en mindre kommersiell produktion.
Under kvällen bjöds vi på rejäla finmackor m.m.

 


Ett industriellt hantverk för nästa århundrade. Och nästa
.
3/3 Formfrukost på Mecano i Örebro med Philip Magnusson från Byarums Bruk som kom och berättade om deras unika verksamhet.
Byarums Bruk är ett småländskt företag som tillverkar park- och trädgårdsmöbler samt planteringskärl. Alla produkter tillverkas på gjuteriet i Byarum i sandformat gjutgods bestående av 100% återvunnen aluminium. Produkterna består av en blandning av återupplivade klassiska modeller och helt nya produkter i modern design. Idag tillverkar Byarums Bruk produkter från fyra sekel – den äldsta modellen är daterad 1780. Den kunskap och gjuterikonst som sitter i väggarna håller Byarums Bruk varmt om hjärtat och sätter stor respekt för formgivarens betydelse.

 

 
 
Röster som håller – en utställning om designens kraft och förmåga till förändring
(Kringprogrammet ser du lite längre ner…)
Mellan den 15 januari och den 27 februari ställer Svensk Form Örebro ut vandringsutställningen ”Röster som håller”. Det är ​Svensk Form och IKEA Museum som tillsammans har skapat utställningen och som visar upp utvald design från utmärkelsen Ung Svensk Form mellan åren 2004 och 2020.

På senare år har en fråga blivit alltmer akut: miljön. I dag går det inte längre att blunda för människans påverkan på sin omgivning. Kanske är det också de unga formgivarna som sitter inne med svaren. Många av föremålen i den här utställningen löser praktiska utmaningar i vardagen, medan andra gränsar till konsten. Det gemensamma draget är den experimentlusta, öppenhet och mod de ger uttryck för. Det ger hopp inför framtiden. Alla utmaningar går inte att lösa med design, men de unga formgivarna spelar en viktig roll i sökandet efter mer hållbara lösningar, både miljömässiga och sociala. Med utställningen ”Röster som håller” – Ung Svensk Form, vill vi visa designens kraft och förmåga till förändring.
Välkommen till framtiden!
IKEA Museum/Svensk Form genom Svensk Form i Örebro län

”Röster som håller”, är skapad genom fotografier av de utvalda verken tillsammans med ett antal intervjuer med formgivarna bakom projekten. Utställningen demokratiserar och tillgängliggör design för en kultur- och designintresserad allmänhet genom att i ett flexibelt utställningsformat sprida kopplingen mellan design och hållbarhet i Sverige och internationellt.
Medverkande designers: Cecilia Actis, Rebecca Ahlstedt, Victor Alge, KarinBodin, Amanda Borgfors Mészàros, Elias Båth, Emma Dahlqvist, Robert During Janson, Jenny Ekdahl, Fredrik Färg, Erika Geiger Ohlin, Josefine GennertJakobsson, Lies-Marie Hoffmann, Mia Hulterstam, Emeli Höcks, Jan Klinger, Anton Kolbe, Per Nadén, Johanna Nestor, Nonhuman Nonsense, Christoffer Ohlander, Erik Olsson, Jens Peterson Berger, Kristina Schultz Lindberg, Martin Thübeck och Olov Ylinenpää.
[Foto: interiör KKV Joakim Kröger, exteriör KKV Tomas Fridborg]

TACK!  Projektet stöttades av Kulturnämnden i Örebro och av Region Örebro län
 

Lyssna här på inslag i Sveriges Radio P4

PROGRAM:

15 januari kl 14:00 – vernissage i lokalen Volymen. Medverkan av Mats Widbom, vd Svensk Form samt Karin Beckman, verksamhetschef för Kulturkvarteret.

18 januariföreläsning med 2021 års Formbärare Cecilia Jansson – känd för sina skulpturer och storskaliga verk.
”Jag kommer visa vad som pågår i min ateljé just nu och berätta om projekt jag genomfört runt om i världen. Jag kommer även berätta om hur det är att ha adrenalin som drivkraft och hur en ärvd plastklocka förändrat mitt liv, två gånger! ”
Fri entré. Öppet för allmänheten, men det är begränsat antal platser.

[Foto vänstra bilden: MatteoDeFina Guggenheim Venice 2021]

3 februariformfrukost i Kulturbistron. Vi fick en guidning i Kulturkvarterets lokaler tillsammans med Karin Foberg och Anders Ejdeholt. Guidningen avslutas vid utställningen.
[Foto Robban Andersson]

21 februari föreläsning med Kristina Schultz Lindberg – en av de medverkande formgivarna med ”100 dagar av behov och begär”
”Ingen soffa, inga bestick, inga leksaker. Ingenting!”
Designern Kristina Schultz berättar om sitt utforskande projekt om en familj som tömde lägenheten på föremål och ifrågasatte och ändrade sitt sätt att leva.
Läs mer om detta här
 

 

—2021—

 

 
2/12
I huvudet på en arkitekt”. Formfrukost med arkitekt Anders Ejdeholt på Mecano.
Handlar arkitektur om form? Är arkitektur konst? Vad är arkitektur? Varför finns arkitekter? Vad rör sig i huvudet på en sådan? Vad vill jag förmedla till er? Vad vill ni veta? Varför? Vad är fult och vad är snyggt och spelar det någon roll? Jag vill tro att jag är konstnär men det är jag inte. Jag är en som organiserar praktisk verklighet estetiskt. Svensk form helt enkelt. Och varför älskar jag Medborgarhuset? Jag har en massa frågor till er.
Anders är arkitekt SAR/MSA på Örebroporten och säger ”en gång i tiden umgicks jag mest med konstnärer, syndikalister och andra unga människor. Men det var ett tag sen.”

 

  
11/11
Folk- & bygdedräkter i Nerike – förr och nu.
Formfrukost med Birgitta Edstam på Mecano.
Hur har dräkttraditionen uppstått? Och hur har det sedan blivit som det blivit? Och varför ser de ut som de gör hos oss här i Närke?
Om detta kommer Birgitta för att visa och berätta denna dag. Hon är bl.a. engagerad i Örebro läns Slöjdförenings Dräktråd och har ett stort kunnande i allt detta.

 

 
6/10
hade vi vårt årliga Formslaget samtidigt som alla 14 regionalföreningar i landet. Här  korades konstnär Cecilia Jansson till 2021 års Formbärare i Örebro län. Detta skedde på Hjärsta Gård i Örebro vid årets Formslag, som även var föreningens 176e födelsedag. Vid korande medverkade även förra årets Formbärare, fotograf Marcus Cederberg.
Motivering:
Med minutiös precision i utförandet behandlar konstnär Cecilia Jansson viktiga teman och ämnen i sina högst personliga verk. Cecilia tar sig an och kombinerar olika material på spännande och helt oväntade vis. Hon är en drivkraft och källa till inspiration för många – som utställare, lärare och i sitt engagerade arbete på Kumlaanstalten. Genom utställningar, konstresidens och workshops för Cecilia ut sitt konstnärskap i världen – från New York till Shanghai via konstbiennalen i Venedig.
[Foton: 3 MatteoDeFina, 4 Örebro Konsthall, övriga Harriet Arnold]

 


3/6 hade vi en Medlemsträff hos finsnickare Mats Olsson och hans företag m.o.m.
Då fick vi äntligen tillfälle att träffas igen. Utomhus.
Det blir denna dag inget särskilt program utöver att vi kommer att berätta om spännande saker som händer i föreningen efter semestern.
Vi bjöd på god kvällsförtäring bestående av sallad, dryck och så kaffe/te och kaka.
Platsen är Osvalla 219, 719 92 Vintrosa. Fritt för medlemmar, 50 kr för andra.

 


16/3 hade vi vårt Webbaserade Årsmöte.
Förutom sedvanliga årsmöteshandlingar hade Simon Tullstedt ordnat med ett spännande Designquiz. Med ett ”Swedish Design Memo” som 1a pris. Årsmöteshandlingar som pdf finns här


—2020—

 

Svensk Form Svensk Form fyllde 175 år 2020! Det uppmärksammade vi genom att varje vecka under hela året publicera en del av Svensk Forms – världens äldsta designförenings – historia. Följ med på en historisk resa här eller på Instagram @svenskform och på #svenskform175.

 [Foton: ”Marcus i poolen” av Meya Cederberg. De tre nedre av Marcus Cederberg]
6/10. Fotograf Marcus Cederberg har korats till 2020 års Formbärare i Örebro län. Detta skedde vid årets Formslag, som även var föreningens 175e födelsedag, då föreningens styrelse tillsammans med Ola Lindgren, ena halvan av förra årets Fombärare, Skogen, uppvaktade paret med diplom, gul födelsedagstårta och present. Det skedde på webben på vår Youtubekanal. Efter korandet kom vår nya Formbärare fotograf Marcus Cederberg att visa och berätta om sig och sitt värv.
MARCUS CEDERBERG – ÖREBRO LÄNS FORMBÄRARE 2020
Motivering:
”Marcus Cederberg är stockholmaren som sedan många år bor och verkar i Örebro. Till yrket chef inom olika områden, i hjärtat en fotograf som gett den minimalistiska bilden en helt ny innebörd.
Det första inlägget på Marcus Cederbergs instagramkonto gjordes den 25 augusti 2013, det andra lades upp den 1 februari 2014. En försiktig start som dock redan från början fick över 500 följare. Idag har Marcus drygt 115 000 följare och mellan 5 000 och 12 000 av dem gillar varje foto som publiceras. Marcus har även fått ett internationellt erkännande då han medverkat med tre av sina fotografier på världens största fotoevent, ”Photoville” i Brooklyn och haft en film på en billboard på en fasad i centrala Los Angeles.
Marcus är fotografen med fokuset inställt på det unika, sparsmakade uttrycket. Han prisas för sin utsökta minimalistiska fotokonst med ett alldeles eget perspektiv. Motiven är grafiskt fulländade, med vackra pastellfärger, bilder som väcker nyfikenhet och som gör en glad. Fotografierna ger ett gediget designat uttryck som inspirerar. Till varje bild följer en liten berättelse som väcker tankar eller får en att dra på smilbanden.
Sammantaget har detta gjort att Svensk form i Örebro län, år 2020, valt att utse fotografen Marcus Cederberg till årets formbärare. Grattis Marcus!”
Läs artikel om Marcus utmärkelse i ÖrebroKuriren
Här kan du läsa om ALLA LANDETS FORMBÄRARE 2020.

 

  
3/9 Formfrukost i nytt format med ”Rädda världen – stygn för stygn!”.
Anna Nilsson & Sara Hillersberg kom och berättade om sin verksamhet och frukosten, som denna gång gjordes i form av ett webbinarium på Youtube via denna länk.
Sara och Anna heter vi, två kreativa kunskapsspridare som berättar om textiltillverkningens och textilkonsumtionens påverkan på människa och miljö.
Vad är dina kläder gjorda av, vem gör dina kläder och vad innebär dina kläder?
Den textila industrin skapar mer utsläpp än flyg och sjöfart tillsammans. Att en industri som genererar så stora utsläpp, skapar stor miljöförstöring, bidrar till mänskligt lidande och död får fortsätta med det beror på brist på kunskap av oss, människan som köper och bär kläder.
Vi berättar, tydliggör och visar detta. Ibland i ord, ibland i bild och gärna i kombination med att själv få prova på. En trädd nål i handen ger varje människa en möjlighet att själv skapa, laga, lappa och ändra. Nya möjligheter ges och känslan av “jag kan” stärks, en viktig känsla som konsumtionssamhället vi lever i raderat bort.
Målet är att detta måste ALLA få veta och att bidra till att Agenda 2030 och de 17 globala målen uppfylls. Vi ifrågasätter, väcker tankar, verkar för kreativitet, utmanar och ger fler en chans att förstå och kunna välja att göra hållbara val, för vår gemensamma framtid!

 


14/4 kl 18:00 Årsmöte för Svensk Form Örebro län.
I år kom det att ske digitalt och medlemmarna kunde deltaga i det via webben.
Lördagen 7/3 var det Final för Omformera.
Under ”Hållbarhetsfestivalen 2020: Hållbar inredning & design” på ReTuna i Eskilstuna, så kom finalen på Omformera att äga rum.
Omformera är ett hållbarhetsprojekt som mynnar ut i en jurybedömd utställning på ReTuna i Eskilstuna, utifrån de fyra kriterierna Hållbarhet – Design – Säljbarhet – Skalningspotential.
Utställningen kommer ev. att visas i Örebro i höst.
Läs mer på hemsidan för tävlingen.
Ett jubileumsarrangemang av Svensk Form Örebro län i samarbete med ReTuna.

 


11/2 Formfrukost med Levande Design.
Vi tittade tillsammans denna morgon på de fantastiskt intressanta 13 avsnitten i Levande Design 2015.
Levande Design är ett filmprojekt som drivs av Svensk Form sedan hösten 2007. Syftet är att dokumentera de svenska framgångarna inom design sedan mitten av 1900-talet genom att fråga de som var med. I den första omgången Levande Design 2008 intervjuades 28 personer i 26 filmer. Under 2015 har filmerna kompletterats och redigerats.
I den andra omgången Levande Design 2015 medverkar 13 personer som alla också har haft en avgörande betydelse för svensk form och design.

 

— 2019 —

 

   
”Årets Formbärare i Örebro län blev…”
Årets Formbärare Skogen besökte oss på Formfrukosten 3/12 på Mecano i Örebro.
Skogen korades under Formslaget 6/10, men nu fick alla chansen att höra dem berätta om sig och sitt. Skogen består av Victoria Skoglund samt Ola Lindgren.
Motivering:
”Den Norabaserade idé- och designbyrån Skogen lockar oss ut på Bergslagsäventyr, in till storstädernas festivaler och framåt mot en hållbarare framtid med briljant formspråk och tydliga ideal.”
Om sig själva säger de: ”Skogen är en idé- och designstudio baserad i Bergslagen. Vi använder våra designskills för att driva hållbarhet, kultur och schyssta varumärken framåt.”

 


28/11 var det Julmarknad och vernissage för Vinterutställning i galleria Hållstugan i Örebro blir det med 11 utställare från Svensk Form.
Under vernissagen fick vi möta utställarna som visar upp och säljer sina alter och möjlighet att köpa julkort och klappar! Bla så medverkar sånggruppen Sirenerna också.
Utställarna är: Agneta Taube, Anna Bergström, Anneli Linder, Annika Brunnberg, Bosse Eriksson, Charlotte ”Wiktorsdotter, Gösta Berg, Jonas Linder, Mia Järliden, Pege Tolsheden & Pernilla Eriksson.
Se pdf-affisch med detta här!
# Miniutställningen är ett samarbetsprojekt mellan Svensk Form och ÖrebroBostäder, kontinuerligt återkommande med yrkesverksamma formgivare och konstnärer med koppling till Örebro län och medlemmar i Svensk Form.
Gallerian Hållstugan ligger vid Willys, längst ner på Stortorget i Örebro.

 


26/11Workshop inför juletid. ”Ljus och stjärnkväll” hos konstnärsparet Hällzon i deras egendesignade, alldeles nybyggda hus.
Vi fick göra fantastiska stjärnor av Lenas handmålade specialpapper, i deras ateljé i Bastedalen, som ligger nära Hammar mellan Askersund och Motala.
Under kvällen berättade de också lite om deras nya unika hem & ateljé.

 

  Pecha Kucha Night #20 14/11 Amanos övervåning i Örebro.
En inspirerande novemberkväll där åtta utvalda talare berättar utifrån 20 bilder. Varje bild visas i 20 sekunder. En utmanande och underhållande presentationsteknik, perfekt för visuella berättelser. Talarna presenteras i början av november. Dörrarna öppnades 18.00, presentationerna startade 19.00. Gratis för medlemmar i Svensk form, övriga 50:- (tag med medlemskortet). Se mer här.

 


”Ett cykligare liv”
5/11 Formfrukost med Simon Tullstedt på Mecano i Örebro.
Om att forma ett liv där cykeln får ta större plats, i det lilla och det stora.
Simon Tullstedt har under sommaren cyklat från München till Tallinn via Verona och funderat på hur vi kan bygga städer och kulturer som ger mer plats till “världens vackraste maskin”. Vi får höra om europaresan, ett majestätiskt cykelgarage på Stockholms bästa adress och varför tusentals människor cyklar nakna varje år i Portland.
Simon Tullstedt är notorisk cyklist och arbetar som mobilitetsrådgivare inom Region Örebro län, med bakgrund som grafisk formgivare med utbildning från bland annat Berghs och KTH:s Arkitekturskola.

 
Söndag 6/10 presenterades årets alla Formbärare i landet vid årets Formslag. Så också i Örebro län!
Idé- och designbyrån Skogen har korats till 2019 års Formbärare i Örebro län.
Skogen består av Victoria Skoglund samt Ola Lindgren.
Detta skedde vid årets Formslag, då föreningens styrelse tillsammans med förra årets Fombärare uppvaktade paret med diplom, gul födelsedagstårta, blommor och present.
Motivering:
”Den Norabaserade idé- och designbyrån Skogen lockar oss ut på Bergslagsäventyr, in till storstädernas festivaler och framåt mot en hållbarare framtid med briljant formspråk och tydliga ideal.”
Skogen kommer att berätta mer om sig och sitt för alla på decembers Formfrukost 1/12.
Om sig själva säger de: ”Skogen är en idé- och designstudio baserad i Bergslagen. Vi använder våra designskills för att driva hållbarhet, kultur och schyssta varumärken framåt.”
Här kan du läsa om ALLA LANDETS FORMBÄRARE 2019 och här finns Pressmeddelande.
Svensk Forms 13 regionalföreningar har för sjunde året i rad utsett varsin Formbärare i samband med föreningens födelsedag som firas i hela landet den 6 oktober. Formbärarna får stolt bära titeln i ett helt år, fram till nästa Formslaget, Svensk Forms födelsedag. Nästa år fyller föreningen Svensk Form 175 år.
[Foton: Frida Edlund (porträtten)]

 


”Hur vi designar en ny form av utbildningsplats”
1/10, Formfrukost med Johan Cedermark och Trainstation på Mecano i Örebro.
Hur får man unga människor att gå från digital konsumtion till digitalt kreativt skapande?
Hur kan vi vuxna guida unga in i den digitala framtid de skall finnas och verka i?
Hur ser vi till att alla får goda förutsättningar att växa av och in i en digital tidsålder?
Trainstation i Vivalla är en mötesplats för digitalt lärande och skapande. En hybrid mellan en fritidsgård och mer traditionellt lärosäte, där vi arbetar med frågorna ovan. Men kanske också med en av de viktigaste frågorna vi tycker finns. Hur kan vi bidra till ökat självförtroende och en ökad självkänsla genom att få människor att känna att de kan!

 


17/9 var det vernissage för mini-utställning Svensk Form i Hållstugan.
Denna gång med Charlotte Wiktorsdotter, som säger om sitt skapande:
”I mitt arbete finner jag stor inspiration att experimentera med olika material och tekniker.
Målningarna har ofta ett lekfullt och naivistiskt uttryck med inspiration från mina barndomsminnen. I den kreativa processen föds det som ofta landar i gränslandet mellan abstrakt och figurativ konst.”
Se pdf-affisch med detta och om Charlotte här!
# Miniutställningen är ett samarbetsprojekt mellan Svensk Form och ÖrebroBostäder, kontinuerligt återkommande med yrkesverksamma formgivare och konstnärer med koppling till Örebro län och medlemmar i Svensk Form.
Gallerian Hållstugan ligger vid Willys, längst ner på Stortorget i Örebro.

 


”Komtek – Teknik som kreativt verktyg”
3/9 hade vi höstens första Formfrukost med Ellen Furderer och Linn Bergqvist (se glasögonbilden) från Komtek på Mecano i Örebro.
Komtek är till stor del en fritidsaktivitet för barn i åldrarna 7-15 år. På Komtek arbetar de utifrån ett praktiskt och entreprenöriellt förhållningssätt med teknik i fokus. Målet är att ge barnen kunskaper, erfarenheter och mersmak för teknik så att tekniska utbildningar och yrken ska vara ett alternativ för alla 16-åringar.
Ellen och Linn kom att berätta om hur form och design kan vara en ingång till teknikglädje, kreativitet och problemlösning. Laserskärning, ljuddesign och 3D-printing är lite av de tekniker vi kommer att visa upp. Ellen är kandidat i textildesign och Linn utbildad lärare inom natur, teknik och matte.

 


31/8 hade vi en somrig heldags Formutflykt.
1) Först hos keramiker Kennet Williamsson i Zinkgruvan, då han berättade om sitt arbete i sin studio och visa oss runt i den fina omgivningen.
2) Därefter ett besök med visning hos konstnärsparet Lena & Mikael Hällzon i deras pågående unika (!) husbygge vid Vättern, i Bastedalen.

 

 
20/8. Open-Art-visning. Utökad specialvisning för oss i Svensk Form av OpenArt 2019, en internationell konstbiennal för samtidskonst med deltagande konstnärer från hela världen. I årets utställning har OpenArt valt att vända blicken lite extra mot de nordiska länderna, Island, Norge, Danmark, Finland och Sverige. I årets upplaga finner ni ett 60-tal konstnärer som representerar 19 olika nationaliteter och som tillsammans ställer ut ett 80-tal konstverk i Örebros stadskärna.

 

 
Under hela sommaren visades mini-utställningen Svensk Form i Hållstugan. Denna gång med keramik av Gunilla Dovsten & målningar/kollage av Pege Tolsheden.
I galleriet visas konst av Gunilla Dovsten och PeGe Tolsheden. Se affisch
# Miniutställningen är ett samarbetsprojekt mellan Svensk Form och ÖrebroBostäder, kontinuerligt återkommande med yrkesverksamma formgivare och konstnärer med koppling till Örebro län och medlemmar i Svensk Form.
Gallerian Hållstugan ligger vid Willys, längst ner på Stortorget i Örebro.

 

   
11/6 Studiebesök till skulptör Karin Ward. Vi gjorde ett studiebesök till årets Formbärare i Örebro län, Karin Ward. Till hennes hem och ateljé vid Långens norra del, strax norr om Örebro. Vi bjöds då också på kaffe/te och fin kvällsmacka. Adress: Norra Gottsätter 214, 70591 Örebro.

 

 
28/5 var det Formfrukost-våravslutning hos finsnickare Mats Olsson och hans företag m.o.m. ”En byrå blir till” …vi får titta in i verkstan där Mats berättar och visar olika moment i tillverkningen av sina möbler. Platsen är Osvalla 219, 719 92 Vintrosa.

 


23/5 var det vernissage för mini-utställning Svensk Form i Hållstugan. Denna gång med keramik av Gunilla Dovsten & målningar/kollage av Pege Tolsheden.
Kl 17 invigde Anneli Linder, Svensk Form, utställningen. I galleriet visas konst av Gunilla Dovsten och PeGe Tolsheden. Musikunderhållning av Vilma & Alicia. Se affisch
# Miniutställningen är ett samarbetsprojekt mellan Svensk Form och ÖrebroBostäder, kontinuerligt återkommande med yrkesverksamma formgivare och konstnärer med koppling till Örebro län och medlemmar i Svensk Form.
Gallerian Hållstugan ligger vid Willys, längst ner på Stortorget i Örebro.

 

 
7/5 Formfrukost och studiebesök Johnson Metall
I samband med tillblivelsen av Hub, de pris-statyetter till Örebrogalan vår medlem Anneli Linder fått gjutna på Johnson Metall, har vi blivit inbjudna till att ha vår majfrukost där.
Då får vi förutom frukost se hur gjutning går till, se deras guterimuseum samt den lilla kortfilm som Örebrokompaniet tagit fram till Örebrogalan om statyetten och Örebrosymbolen Hub´s tillblivelse.

 

 
24/4 Kostnadsfritt lunchseminarium på Örebro Konsthall.
Plats: WOOD – Naturen som varumärke
Vad är trä och natur, vilka värden representerar naturen och kan naturen användas som ett varumärke?
Välkommen på det tredje och sista seminariet under WOOD ett seminarium och samtal om naturen som generator för samhällsbyggnad, arkitektur, konst och design.Kom och träffa Mattias Lind från White arkitekter, ansvarig arkitekt för det förslag som vann tävlingen om Naturum Oset.
Mattias är arkitekt med lång och bred erfarenhet av publika byggnader och arbete i Sveriges mest känsliga naturområden. Han har vunnit ett stort antal arkitekttävlingar och utmärkelser för sina arbeten i Sverige och internationellt. Han är arkitekten bakom ett flertal naturum i Svenska nationalparker samt det planerade naturum Oset i Örebro.
I samband med utställningen WOODÖrebro konsthall arrangerar Sveriges arkitekter genom projektet Plats: tre spännande lunchseminarium och samtal om arkitektur, byggande, hållbarhet och stadsutveckling.
[Plats: är ett initiativ och samarbete mellan Sveriges Arkitekter, Exposé arkitektur, Svensk Form och Örebro konsthall. Syftet är att diskutera och manifestera olika aspekter av begreppet plats. Om hållbarhet, gestaltning och de demokratiska rummen.]


8/4. Kostnadsfritt lunchseminarium på Örebro Konsthall.
Plats: WOOD – Hållbart + trä + stad. Det andra seminariet under WOODett seminarium om framtiden, arkitektur, klimat, stadsutveckling och trä.
Vi bygger mycket just nu men bygger vi hållbart?
Ett ökat byggande i trä kräver även att skogsindustrin anpassar sig. Hur ser framtidens skogsbruk ut? Vad händer med skogen när allt fler får upp ögonen för den förnyelsebara råvaran.
Till detta seminarium bjöds föreningen Trästad och Naturskyddsföreningen till ett samtal om hållbarhet.
Trästad är en förening som driver frågor kring stadsutveckling och byggande i trä. De vill spridda kunskap om trä och få kommunerna att bygga mer i trä. Genom att ställa om byggbranschen mot en produktion i trä hoppas man kunna bidra till Sveriges framtida klimatmål.

 

 
2/4 ”Stoppad i ett fack”. Formfrukost med modedesigner Catherine Giacomini på Mecano i Örebro.
Innan Catherine Giacomini flyttade tillbaka till Örebro för att arbeta som kostymdesigner för scen och teater, bodde och verkade hon i Paris och modebranschen där under 15 års tid. Är man utbildad modedesigner och har arbetat med textil i närmare 30 år kan det vara svårt att ”komma ut som mång-kreativ” och utforska nya områden.
Pratade om för och nackdelar med att ha ”stoppats in i ett fack”. Om utmaningar med att vilja prova på, och få tillträde till, andra skapande-områden än ”sitt eget”.

 

 
19/3 Årsmöte för Svensk Form Örebro län med konsthistoriker Lars Sjöberg på Mecano i Örebro.
En trevlig kväll med förhandlingar, föredrag, formlotteri, gemenskap och god kvällsförtäring.
”Vad är en hållbar framtid?, en föreläsning med Lars Sjöberg.
Vad vill människor åstadkomma för meningsfulla kommande tider?
Lars kom bl.a. att berätta om att design i mångt och mycket är materiallära och tekniktradition och vill uppmuntra till användande av riktiga material.
Lars Sjöberg är konsthistoriker med särskilt intresse för historiska hantverk och husbyggnad, inredningsmöbler och textil” från 1700-talet. Lars har bland mycket annat varit Riksantikvariembetets rådgivare till IKEA vid dess framtagande av sin tidigare 1700-tals serie, initiativtagare till utbildningar i historisk byggnadsvård vid Mittuniversitetetdessutom samt författat många böcker i ämnet, bl.a. Nio hus och en kyrka, där bl.a ett arbetarbostadshus i Dylta bruk i Närke finns med. Och mycket mycket mer. (Lars kom även att föreläsa på Örebro Slöjdförenings årsmöte 20 mars.)

 


18/3 Kostnadsfritt lunchseminarium på Örebro Konsthall
Plats: WOOD – Bygga för framtiden
Det första seminariet under WOOD, ett seminarium om timmerstommens återkomst, höga bostadshus i trä och om att bygga hållbart.
Möt Sandra Frank marknadschef på Folkhem, ett fastighetsbolag som bygger bostäder i trä och har erfarenhet av att uppföra stora projekt i materialet och Anna Söderberg tidigare kontorschef på Wingårdhs arkitekter och arkitekten bakom träbyggnaden Strandparken i Sundbyberg. Tillsammans samtalar vi om arkitektur, staden, hållbarhet och träets roll i det framtida byggandet.

I samband med utställningen WOODÖrebro konsthall arrangerar Sveriges arkitekter genom projektet Plats: tre spännande lunchseminarium och samtal om arkitektur, byggande, hållbarhet och stadsutveckling.
[Plats: är ett initiativ och samarbete mellan Sveriges Arkitekter, Exposé arkitektur, Svensk Form och Örebro konsthall. Syftet är att diskutera och manifestera olika aspekter av begreppet plats. Om hållbarhet, gestaltning och de demokratiska rummen.]

 

 
5/3 Formfrukost på Mecano i Örebro. ”Risografen – från masstryck till nördigt, kreativt verktyg”. Jeanette Engqvist, illustratör och formgivare, berättar om den japanska trycktekniken risografi, sitt arbete med att bygga upp en öppen verkstad för tryck och skapande och sprida kunskap om en hållbar och kul teknik som är relativt okänd i Sverige.

 

  
28/2
. Svensk Form i Hållstugan – med Gösta Berg & Grythyttans Stålmöbler.
Vernissage för mini-utställning med konstnären/formgivaren Gösta Berg och utemöbelproducenten Grythyttans Stålmöbler.
I galleriet visades målningar av Gösta Berg. Grythyttans Stålmöbler visade fåtöljen A2 i sitt ursprungsutförande från 1930 samt hur den ser ut i dag.
Läs med på bifogad pdf om utställningen och utställarna.
# Miniutställningen är ett samarbetsprojekt mellan Svensk Form och ÖrebroBostäder, kontinuerligt återkommande med yrkesverksamma formgivare och konstnärer med koppling till Örebro län och medlemmar i Svensk Form. Gallerian Hållstugan ligger vid Willys, längst ner på Stortorget i Örebro.

 

  
12/2 Studiebesök
till Örebro Gamla Krematorium på Norra Kyrkogården.
I Örebro finns Sveriges tredje äldsta krematorium, byggt redan år 1921, och mannen som låg bakom detta hette Lars Erik Andersson.
Den karaktäristiska byggnaden i pampig nationalromantisk stil var ett av arkitekt Gustav Lindgrens (1863-1930) senare verk, som bland mycket annat också ritat Karesuandos vackra kyrka. Nu står man inför en omfattande renovering av byggnaden, bla för att rädda den vittrande kalkstenen. Mer om detta fick vi se och höra om vid vår specialarrangerade visning av kyrkogårdschef Torleif Örn.

 

   
5/2 Plats: framtiden & Staden.
Kl 11:30-13:30 på Örebro Konserthus.
Ett spännande seminarium om stadsutveckling och konst.
Denna gång blickade vi in i framtidens stad. Hur ser den ut? Hur formas den? Vad innehåller den? Vi fick träffa två spännande personer som jobbar aktivt med stadsutveckling.
Patrick Verhoeven från Mandaworks, ett arkitektkontor som vinner planpriser i Sverige och runt om i hela världen. Kontoret består av en mix arkitekter från hela världen. Deras tankar och idéer om vad hållbarhet är formar våra framtida samhällen. Patrick berättar om Mandaworks olika projekt och går djupare in i vad den framtida staden kan erbjuda. I Örebro har de gjort gestaltningsförslag på stadsdelarna Holmen och Österport.
Kerstin Bergendal, konstnär som arbetar med medborgardialoger och utveckling av platser. Kerstin har drivit projektet Park lek i Hallonbergen, Sundbyberg. Ett projekt där människorna i närområdet fått vara del i utvecklandet och gestaltandet av den nya platsen. Kerstin berättar om förändringsarbeten, konstnären som verktyg och vad som hände sedan.
Lunchen avslutades med ett gemensamt samtal om framtiden, stadsutveckling och våra möjligheter att medverka i och påverka samhället i den stora och den lilla skalan.
[Plats: är ett initiativ och samarbete mellan Sveriges Arkitekter, Exposé arkitektur, Svensk Form och Örebro konsthall. Syftet är att diskutera och manifestera olika aspekter av begreppet plats. Om hållbarhet, gestaltning och de demokratiska rummen.]

 


5/2 Formfrukost på Mecano i Örebro med silversmed Saga Melina.
”Från att vända papper till att skapa smycken. Vägen till smyckesdesigner och smed”.
Saga Melina berättade om hennes verksamhet och vägen dit. Om framgångar och motgångar. Från trafikolyckan som förändrade hennes hjärna – till att göra smycken för bland annat Stockholm Fashion Week och Nobelmiddagen.

 

— 2018 —

 

 
Från 29 nov tills julen var över hade föreningen Julutställning i galleria Hållstugan, invid Stortorget i Örebro. Med 11 av våra formgivare som ställer ut sina mer eller mindre juliga alster. Vilka alla julutställarna är ser du på affischen härintill.
Vernissage var det 29/11, kompletterad med lite julmarknad, där man kunde köpa julkort, julklappar och andra julsaker av utställarna. Samt musik, jultomte, must och pepparkakor.
Ett samarrangemang med ÖrebroBostäder.

 

 
”Om konsten att skapa produkter som folk behöver och vill ha” & ”Kollega till Kollega”.
4/12 Formfrukost med Gabriel Linton & Carina Nyström på Mecano i Örebro.
Gabriel Linton, lärare och forskare från Handelshögskolan vid Örebro Universitet var hos oss för att prata om vad man skall tänka på vid utformandet av produkter och tjänster. Gabriel kommer att berätta om vikten av att få förstå användare och deras behov redan innan man utvecklar något nytt, vilket är en nyttig vetskap för många av oss medlemmar.
Carina Nyström var också här och berättade lite för oss om ”Kollega till Kollega”.
Alldeles för många nyanlända professionella kulturarbetare och pedagoger är osynliga i Sverige och saknar ingångar. ”Kollega till Kollega” är en del av ett integrationsprojekt för kultur där vi under 2018/2019 arbetar med att skapa nya nätverk för inspiration och utbyte. Projektet drivs med stöd av Region Örebro Län, Kulturrådet och i samverkan med KRO´s projekt ”Konsten att delta”. Carina är projektkoordinator Region Örebro Län.

 

 
10/11 Plats: mönsterstaden – samtal om staden, drömmen och visionen på Conventum i Örebro i mässan BOstad 2018.
 Ett samtal med Thord Strömberg Docent i historia vid Örebro Universitet och författare till boken Makt och medborgare, Örebro under 1900-talet. Denna gång var scenen för samtalet på Conventum i Örebro och i samarbete med mässan BOstad 2018.
Samtalet handlade om Örebro stad, drömmar och visioner. Vad kan vi lära oss av historien och hur ser vår framtida stad ut?
Lyssna gärna på podcast STADEN som ges ut av Sveriges Arkitekter och som i avsnittet nedan avhandlar staden Örebro och extrema mönster, se länk http://devstaden.arkitekt.se/73-orebro-extrema-monster/
    Mitt i Örebro ligger Krämaren –planerad 1954 klar 1963. Sverige har ingen tydligare avfyrningsramp för efterkrigstidens Saltsjöbadsavtal mellan konsumtion och välfärd, grosshandlarstaden kommer från ena hållet och folkhemmet från det andra. Krämaren är ett litet Vällingby ABC-stad mitt i city. Det gamla borgerskapet såg med förskräckelse hur socialdemokratin annekterade stadens kärna, men arkitekterna – bröderna Ahlsén – tog inspiration från Slottet och lade sig lika självklart på åsens högsta punkt. Byggt av Stiftelsen Hyresbostäder i Örebro, en stiftelse som från 1945 till 1975 byggde i stort sett allt i Örebro, besluten fattades i stiftelsens slutna rum. Örebro blev den stad som bäst uppfyllde statens förväntningar på välfärdens byggande. Man var klassens mönsterelev och trosviss som få.
   Plats: är ett projekt initierat av Sveriges arkitekter Örebro i samarbete med Svensk Form Örebro och Örebro Konsthall. Syftet är att diskutera och manifestera olika aspekter av begreppet plats. Om hållbarhet, gestaltning och de demokratiska rummen.

 

   
”3D-printing – vad är så speciellt med det?”
6/11 Formfrukost kl 7:30-9, på Mecano i Örebro.
Mikael Melitshenko, projektledare för Örebro-regionens 3D-printingprojekt – 3DTC, berättade om den nya industriella revolutionen som 3D-printingen möjliggör.
Mikael visade under föreläsningen exempel på 3D-printade detaljer och beskriva utifrån dessa hur du som designer/formgivare ska tänka då du jobbar med denna produktionsmetod.

 

 
8/11 PECHA KUCHA NIGHT #19 på Clarion i Örebro.
Spännande ämnen presenterades i Pecha kuchakonceptet i form av 20 bilder á 20 sekunder. Mat, mingel och samvaro från kl 18, pratstart kl 20:20. Entré 50 kr, fritt för medlemmar (tag med medlemskortet). Plats Clarion Hotell, Kungsgatan 14 i Örebro. Se mer här.

 


KARIN WARD – ÖREBRO LÄNS FORMBÄRARE 2018

Skulptör Karin Ward har utsetts till 2018 års Formbärare i Örebro län.
Det var vid Formslaget i samband med invigningen av formmånaden Hylla Vardagen på Örebro Slott, den 6 oktober, då Svensk Form fyllde 173 år och tidningen Form 113 år, som korandet skedde. Nomineringen lästes upp av och diplomet överräcktes av Birgitta och Anders Fasth = 2017 års Formbärare.
Efter utnämnandet hade Karin ett intressant föredrag om sig och sitt värv. Därefter firades de och föreningens födelsedag med gul god marsipantårta.
Motivering:
Karin Ward skapar spännande och vackra skulpturer i varierade material och tekniker. Genom åren har hennes verk förgyllt och berört många platser och människor i Örebro Län, Sverige och internationellt. För stort mod, vackert hantverk och envishet med materialen och idéerna, utses Karin Ward till Årets Formbärare i Örebro 2018.
[Foton: Nina Boväng Hellström (porträttet), Harriet Arnold och Vendela Linder]
¤¤¤ Här kan du läsa om ALLA LANDETS FORMBÄRARE 2018 och pressmeddelande finns här ¤¤¤

 

 

 
Formmånaden HYLLA VARDAGEN. Måltiden – Bostaden – Design – Mode. I hela Örebro län. Läs allt om detta HÄR. I samband med invigningen av Hylla Vardagen 6/10 på Slottet skedde även Formslaget. Läs mer HÄR

 

   
20/9. Svensk Form i Hållstugan – ”Inför Hylla Vardagen”
Vernissage för mini-utställningen ”Inför Hylla Vardagen”, med formgivare från Svensk Form, fem av dem som from 6/10 kommer att medverka i en stor utställning Hylla Vardagen på Slottet (se särskild info om detta). Det blir lite med musik & snacks också.
Utställarna är Anna Torgny, Mats Olsson, Lena Jerlström, Pege Tolsheden samt Vendela Linder. Utställningen pågår till i mitten av november.
From idag har utställningsplatsen kompletterats med ett fint glasat och säkert utställningsskåp, vilket gör att vi kan visa fler och andra typer av föremål än tidigare,
# Miniutställningen är ett samarbetsprojekt mellan Svensk Form och ÖrebroBostäder, kontinuerligt återkommande med yrkesverksamma formgivare och konstnärer med koppling till Örebro län och medlemmar i Svensk Form. Gallerian Hållstugan ligger vid Willys, längst ner på Stortorget i Örebro.
Se pdf-affisch här
# Detta var en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 

 
”Hemslöjden igår, idag och imorgon”
4/9 Formfrukost kl 7:30-9 på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr, i Örebro.
Vi fick besök av Hemslöjdens nya VD Åse Berglund, som berättade om hur vår kära systerförening verkar idag. Och hur hon tänker om föreningens och hemslöjdens roll i framtiden.
Hemslöjden, Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, är en ideell organisation som i över hundra år arbetat med att visa värdet av det handgjorda skapandet. Riksförbundet består av hemslöjds­föreningar på såväl regional som lokal nivå. Totalt är cirka 14 000 personer medlemmar i någon av de 90 föreningarna som finns över hela landet.
# Frukosten var en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 

 
Plats: Visionen
3/9 kl 11:30-13:30. Ett öppet lunchsamtal och en diskussion om visioner ur ett arkitektur, konst och design perspektiv.
Plats: bjöd in tre spännande personer inom arkitektur, konst och design för samtal och diskussion om visioner kopplat till stadsutveckling och samhällsbyggande. Inbjudna talare är Charlotta Holm Hildebrand Förbundsdirektör Sveriges Arkitekter, Mats Widbom VD Svensk form och Hanna Nordell Producent på Tensta konsthall. Moderator för samtalet är Björn Sundin författare och tidigare kommunalråd med ansvar för samhällsbyggande i Örebro.
Hur ser vårt samhälle ut om femtio år? Vad behöver vi förbättra, göra annorlunda eller bevara när vi bygger framtidens samhälle? Hållbar stadsutveckling ur tekniska innovationer eller genom förändringar i stadens sociala strukturer. Hur ska visionerna ta plats i samhället och vad krävs för att realisera dem.
Platsen var Clarion Hotel Örebro. Det bjödss på en enklare vegetarisk lunch. Ett samarrangemang av Sveriges Arkitekter, Svensk Form och Exposé arkitektur.

 

 
  
16/6 En heldags Formutflykt till Ellen Keys Strand & Naturum Tåkern.
Ellen Keys Strand
ligger på sydsluttningen av Omberg vid Vättern. Efter många år utan ett permanent hem byggde hon sig ett eget drömhus (1911) där hon kunde slå sig till ro. Ellen Key (1849 – 1926) var en världsberömd författare, pedagog, fredsivrare, kvinnosakskämpe och visionär. År 1900 slog hon igenom internationellt med sin mest berömda bok, Barnets Århundrade, men för oss formnördar är väl ändå hennes skrift Skönhet för alla från 1899 den mest betydelsefulla.
Naturum Tåkern är ett besökscentrum vid fåglarnas sjö Tåkern, intill Omberg och Vättern. Inne på naturum Tåkern finns utställning, filmrum, lab och konferensrum. I området finns fågeltorn och vandringsleder. Den speciella träbyggnaden är beklädd med vass. Ritat av Wingårdh arkitekt­kontor och var nominerat till Träpriset 2016.
Simon Tullstedt & Mats Olsson fixade jättegott käk till oss.
# Utflykten var en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 


 
26/5 anordnade vi i Svensk Form Örebro län Årsmöte för hela Svensk Forms Moderförening sker i år i KUMLA.
Vi böd hela landets Svensk Formmedlemmar på ett heldags årsmötesprogram, med bla Årsmöte i Arken på Konst på hög och besök till Yxhults gamla huvudkontor och Skoindustrimuseet. Mer info om årsmötesdagen finner du här  Tack till Kumla Kommun!

 


25/5 PECHA KUCHA NIGHT #18 på Clarion.
Spännande ämnen presenterades i Pecha kuchakonceptet i form av 20 bilder á 20 sekunder. Pratstart kl 20.20, mat, mingel och samvaro från kl 18. Plats Clarion Hotell, Kungsgatan 14 i Örebro. Se mer här.
Pecha Kuchan var en del av och en mjukstart på moderföreningens årsmöte som gick av stapeln dagen efter i Kumla.
Men innan – redan kl 17:30 – träffades vi i galleria Hållstugan, vid Stortorget, för en visning av miniutställningen där med Pernilla Eriksson (se särskild info om den utställningen).

 


8/5 Formfrukost på Mecano i Örebro.
”Att designa förpackningar – med formen i fokus”
Förpackningskonstruktör Lisa Furingsten pratade om hur man kan arbeta kreativt i en bransch där förpackningar helst ska vara fyrkantiga och gå snabbt att producera. Vi fick se exempel där förpackningens form och funktion är minst lika viktigt som det grafiska uttrycket. Vad händer om kunden väljer ”fel” sorts kartong till sin förpackning och varför kan dåliga rivremsor reta gallfeber på oss?
Lisa arbetar som förpackningskonstruktör på BillerudKorsnäs i Frövi (Frövifors), där hon designar nya förpackningar och förbättrar befintliga, inom flera olika produktgrupper.
# Frukosten var en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 

 
26/4 ”Svensk Form i Hållstugan”
Premiär och vernissage för Svensk Forms och ÖrebroBostäders samarbetsprojekt i gallerian Hållstugan, längst ner på Stortorget i Örebro. Först ut att visa sina produkter är Svensk Form-medlemmen Pernilla Eriksson, frilansande inredare och grafisk designer, stationerad i Lindesberg. Hon säljer sina produkter via återförsäljare och sin egen webbshop, men ritar även mönster på beställning. Som inredare jobbar hon med både privat och företagskunder. Utställningen kommer åtminstone att pågå maj månad ut 2018. 
Pernilla Eriksson Design
, Kontakt: 0705-159 159 eller pernilla@pernillaeriksson.se
   # Miniutställningen är ett samarbetsprojekt mellan Svensk Form och ÖrebroBostäder, kontinuerligt återkommande med yrkesverksamma formgivare och konstnärer med koppling till Örebro län och medlemmar i Svensk Form.
En specialvisning kommer sker fredagen 25/5 kl 17:30 i samband med Svensk Forms moderförenings årsmöteshelg, strax innan kvällens Pecha Kucha (se särskild info om detta).

 


23/4. Plats: barnets offentliga rum.
En lunch och seminarium på Örebro Konsthall om barnets offentliga rum, samarrangerat av Sveriges arkitekter, Svensk Form, Exposé arkitektur och Örebro Konsthall, där vi vill dela erfarenheter, inspirera och samtala om barnets plats i våra städer.
Örebro växer åt alla håll, i den snabba utvecklingen är det lätt att glömma att staden är för alla, även för de minsta. Hur arbetar vi i Örebro med våra barn? Saknar staden strategier och nätverk för att fånga upp barnets perspektiv och behov? Varför är det så viktigt att arbeta med barnets perspektiv när vi planerar våra städer och hur gör vi vår stad mer tillgänglig för barnen?
Vi fick möta Mie Svennberg som på uppdrag av stadsbyggnadskontoret i Göteborg arbetar med strategier och stadsplanering utifrån tankar om en stad för barn. Göteborgs stad har byggt upp ett starkt och brett nätverk för att effektivt kunna arbeta med barnens roll i staden. Mie delade med sig av erfarenheter och berättade hur nätverket fungerar och varför det är så viktigt att jobba med dessa frågor för en långsiktig och hållbar stadsutveckling.
Vi fick också möta Eva-Johanna Isestig som är barnkulturdesigner och arbetar i uppdrag där designprocesser med barnen är avgörande för slutresultatet. Hon berättade om sina verktyg, ger råd och exempel på hur man kan involvera barn i tidiga skeden och låta dem ta en större del i utformningen av våra miljöer.

 


10/4 ”Frukost i bondstugan”. Formfrukost med etnolog och historiker Ingrid Hartman Söderberg på Mecano i Örebro. Vid förra sekelskiftet var det många inom den svenska kultureliten som påverkades av nationalromantiska stämningar. Livet i bondens stuga framstod som idyll. Men hur såg vardagslivet ut i det gamla agrara samhället?
# Frukosten var en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 

 
”Långvarig kärlek”
4/4 gjorde vi ett Studiebesök till vår eminenta keramiker Agneta Taube och hennes verkstad med sitt alldeles nyinredda och mycket fina galleri på Grytängsvägen 18 i Lillån i Örebro. Agneta komr att förutom att visa oss runt, berätta om keramik som material, historia och hur hon arbetar i sitt uttryckssätt utifrån hennes långa verksamhetstid som keramiker i flera olika länder. Vi blev där också bjudna på kaffe/te & kvällsmacka.

 

 
13/3 hade vi Årsmöte i Svensk Form Örebro län. Kl 18.00 på Mecano i Örebro. Förhandlingar, föredrag och god kvällsförtäring.
Till årsmötet komr Ola Nylander och berättade om sitt engagemang och kunnande kring frågor om hur och vad vi ska bygga, bostadskvalitet med mera. Samt om Centrumet för boendets Arkitektur (CBA) han är initiativtagare till och de nu bygger upp på Chalmers.
Ola är arkitekt, arkitekturforskare och konstnärligt professor i arkitektur på Chalmers. Han har gett ut flera böcker i ämnet samt arbetar även som arkitekturskribent.
Under kvällen hade vi också vårt egna Designlotteri med vinster vi själva gör och skänker. Behållningen går till föreningens verksamhet.
# Föredraget var en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 

 

Tisdagen 6/3 Formfrukost på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr i Örebro.
”Handkraft – Utbildningar och kurser som håller i längden”
En frukost om Sätergläntan – med fokus på smide. Anders Almlöf, huvudlärare smide, berättade om yrkesutbildningen Slöjd och hantverk – form och kultur samt Johan Lundahl och Sölve Sand Venås, studerande i smide år 3, vilka delade sina tankar kring smidet, utbildningen och framtiden.
Sätergläntan är Nordens centrum för lärande inom slöjd och hantverk sedan 1923. Utgångspunkten i deras utbildningar och kurser är alltid naturens material i kombination med handaskicklighet inom slöjd och hantverk. Deras läsårsutbildningarnas inriktningar är smide, sömnad, trä och väv. Distansutbildningar och veckokurser erbjuder både historiska och innovativa hantverkstekniker.
Sätergläntan är beläget i Insjön, Dalarna. I anslutning till Institutet finns Sätergläntans butik och restaurang. Sätergläntans huvudägare är Hemslöjden (Sveriges hemslöjdsföreningars riksförbund, SHR) och Leksands kommun.
Efter Formfrukosten åkte de vidare till Kävesta folkhögskola för att träffa studerande där.
# Frukosten var en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 


Tisdagen 6/2 Formfrukost på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr i Örebro.

”Örebroflickan Karin Bergöö som gifte sig med konstnären Carl Larsson”,
en berättelse av Curt Föberg om Karin Bergöös tid i Örebro och på Slöjdskolan i Stockholm.
Curt är en kunnig Karinkännare, engagerad i Karinföreningen (Karin Bergöö Larssons Vänner) i Hallsberg och en uppskattad och ofta anlitad föreläsare i hela landet.
# Föredraget var en del av förberedelserna inför oktobers stora formevent ”Hylla Vardagen”.

 


23/9 2017 – 28/1 2018.
Utställningen OMSLÖJD – när samlat möter nytt.
Prisutdelning och föreläsning av Kerstin Wikman den 11/11 2017 kl 13.00.
Flera av Svensk Forms medlemmar är inblandade i projektet och nu också i utställningen på Örebro Länsmuseum.
Trots att vårt behov av att uttrycka oss är lika starkt oavsett vilken generation vi tillhör har vi ändå svårt att förstå varandra över generationsgränserna. Olika generationer uttrycker sig på olika sätt. En livfullt dekorerad mangelbräda kanske får omdömen som tråkig av en generation medan att ta en selfie med mobilen varje dag av en annan generation ses som ytligt. Trots att både selfien och mangelbrädan egentligen ger uttryck för samma grundläggande behov: att visa sig från sin bästa sida.
Hur skulle din friargåva se ut idag om du utgick från en dejtingprofil på nätet? Kan vi över generationsgränserna förstå varandras grundläggande behov genom slöjden? Genom att utgå från de äldre föremålen från samlingarna och inspireras att slöjda nya föremål ur dagens perspektiv?  
Utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, är ett resultat av slöjdprojektet Lika Unika som är ett samarbete mellan Örebro läns museum och Örebro läns slöjdförening.
I projektet Lika Unika gjordes ett urval av en arbetsgrupp från Örebro läns slöjdförening tillsammans med personal på Örebro läns museum av slöjdföremål från museets samlingar. I projektet har slöjdare fått se föremålen från samlingarna för att bli inspirerade till att skapa ny slöjd. Det har erbjudits inspirationskvällar med olika teman kopplade till projektet. Projektet avslutas med utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, där de utvalda föremålen från samlingarna och de nyslöjdade föremålen delar scen. Utställningen visar föremål, tankar och känslor som uppstår vid mötet mellan historia och nyskapande.
Örebro läns slöjdförening premierade genom en jury tre slöjdare i utställningen:
Första pris, Elisabet Jansson – för sina underbart vackra vävda halsdukar.
Andra pris, Erik Torstensson – för sina coola tovade penninga katter.
Tredje pris, Annelie Linder – för sitt vackra träsnitt och tryck.

 

— 2017 —

 

DECEMBER

   
5/12 Formfrukost på Mecano i Örebro.
Örebro – årets arkitekturkommun 2017! Stadsarkitekt Peder Hallkvist från Stadsbyggnad berättade om hur det kom sig – och hur det kan bli ännu bättre.

NOVEMBER

 
30/11 kl 17.00 i Örebro Saluhall. Plats: (O)hälsosam arkitektur.
Ett after work-mingel och viktigt samtal om hälsosam arkitektur.
Svensk Form, Creative Communities, Sveriges Arkitekter, Tyréns och Bröderna i Hallen i samarbete med Örebro kommun bjöd in alla intresserade till en after work för ett samtal om den (o)hälsosamma staden.
Möt Gösta Alfvén, författare till boken Ohälsosam arkitektur och Peder Hallkvist, Örebro kommuns stadsarkitekt för ett samtal om hur vi främjar formar en arkitektur som för att bygga attraktiva, hälsosamma städer som främjar ett rikt socialt liv.
Gösta har under lång tid intresserat sig för hur stadens fysiska miljö påverkar oss och vår hälsa. Han vill i boken skildra hur modernismen förändrat våra städer och hur det påverkat människors hälsa och emotioner. Funktionalismen förebådade rivningar av stadskärnor och massproducerade miljonprogramsområden under löftet att vi skulle få välfungerande och hälsosamma städer. Löften som inte infriades menar Gösta.
Peder har i dag ett övergripande ansvar för att planera för det framtida Örebro. Hur planerar man en stad i dag och vilka erfarenheter finns för att göra en hälsosam arkitektur möjlig?   Moderator var Tomas Dahlberg
Gösta Alfvén är läkare och docent med stress hos barn som forskningsområde. Han har under en lång tid intresserat sig för hur stadens fysiska miljö påverkar människor, dess hälsa och emotioner.

 


23/11 PECHA KUCHA NIGHT #17 East West i Örebro.Specialerbjudande på mat & mingel fr 18.00. Showtime 20.20. 8 spännande ämnen presenteras i Pecha kuchakonceptet i form av 20 bilder á 20 sekunder. Talarna var: Karin Nordberg, Joakim Samuelsson, Anneli Linder, Inger Lundin, Lovisa Larsson samt Niclas Molinder. Se mer här.

 


16/11. 1617 Gardinen 400 år Gardiner i historien – fenestra, ljusglugg, gardin.
En föreläsning av Lena Hellström – en resa genom seklerna, som handlar om hur människor genom historien strävat efter att få in ljus i våra byggnader och boningar och hur vi med hjälp av textilier diffuserat och justerat ljusinsläppen och justerat värme/kyla. Men gardiner har också genom historien varit lyxartiklar och uttryck för olika tiders stil- och inredningsideal.
Lena Hellström är konst- och kulturvetare, etnolog, konstnär, formgivare och författare, som både arbetar med, formger och skriver om byggnader och textilier.
Föreläsningen skedde i Länssalen, Örebro Slott.
Arr Svensk Form Örebro län & Örebro Läns Slöjdförening.

 
1617 Gardinen 400 år
Under november presenterade och informerade dessutom Svensk Form i samarbete med Slöjdföreningen, firandet av Gardinens historia och 400-årsfirande i Turistbyråns lokaler i Örebro Slott.
Arr Svensk Form Örebro län & Örebro Läns Slöjdförening.

 


11/11 på Örebro Läns Museum.
Föreläsning ”Är William Morris aktuell i vår tid? – Konsthantverket länkar historien till nutiden”
Som en del av och i samband med utställningen OMSLÖJD (se nedan) hade Kerstin Wickman, journalist, författare och professor i design- och konsthantverkshistoria, en inspirerande föreläsning om ämnet historien mot nutiden.
Är det så stor skillnad på uttrycken som vi vill förmedla med det vi skapar nu mot förr?
Prisutdelning.
Arr Örebro läns Slöjdförening & Svensk Form Örebro län

 

 
7/11 Formfrukost på Mecano.
”Gå isär i sömmarna” Konstnär/designer Maline NordinBurrow Society kom för att berätta om sökandet efter det levande i det döda, efter mänsklighet i omänsklighet. De medvetslösas teater. Om dockor, masker och broderade konstruerade kroppar.
Se mer här på vår FB-sida

 

OKTOBER

 

 


6/10 FORMSLAGET.
Först visning av SAGA MELINA & TinaKatarinaH´s pågående utställning.
Därefter fortsatte Formslaget med korandet av 2017 års Formbärare, vilket blev Birgitta & Anders Fasth på Galleri Örsta, föredrag och sist men inte minst, födelsedagstårta för att fira de nya formbärarna och Svensk Forms 172-åriga födelsedag.
Nomineringen lästes upp av styrelserepresentant Harriet Arnold och diplomet överräcktes av Milis Ivarsson = 2016 års Formbärare.
Efter utnämnandet hade paret ett intressant föredrag om sig och sitt värv. Därefter firades de och föreningens födelsedag med gul god marsipantårta.
Motivering: Genom nytänkande och modiga idéer har paret Fasth skapat en unik konst- och designmiljö i det lilla samhället Hällabrottet utanför Kumla. En gammal slagghög som fortfarande luktar svavel har omvandlats till en spännande och välbesökt utställningsplats med himlen som tak. Vid en åker bredvid en gammal bondgård byggdes ett modernt galleri med en nyskapande design som lockar besökare från när och fjärran. Storheten ligger i att de djärva idéerna, paret Fasth har genom sitt målinriktade arbete, visat att deras arbete har bärkraft genom åren. Det är en bedrift att fortsätta locka besökare år efter år till en plats som inte ligger längs den stora vägen.
Begreppet Konst på hög och Örsta galleri har genom åren blivit vida känt och blivit ett landmärke i Örebro län. Därför är Svensk form glada att för 2017 välja paret Fasth till årets formbärare.
[Foton: vid galleriet Anders Krisar, i övrigt Jonas Linder]

Allt detta skedde hos Konstfrämjandet i Wadköping i Örebro.
¤¤¤  Här kan du läsa om ALLA LANDETS FORMBÄRARE 2017 ¤¤¤

 

SEPTEMBER

 


23/9-28/1.
Utställningen OMSLÖJD – när samlat möter nytt.
Prisutdelning och föreläsning av Kerstin Wikman den 11/11 kl 13.00.
Flera av Svensk Forms medlemmar är inblandade i projektet och nu också i utställningen på Örebro Länsmuseum.
Trots att vårt behov av att uttrycka oss är lika starkt oavsett vilken generation vi tillhör har vi ändå svårt att förstå varandra över generationsgränserna. Olika generationer uttrycker sig på olika sätt. En livfullt dekorerad mangelbräda kanske får omdömen som tråkig av en generation medan att ta en selfie med mobilen varje dag av en annan generation ses som ytligt. Trots att både selfien och mangelbrädan egentligen ger uttryck för samma grundläggande behov: att visa sig från sin bästa sida.
Hur skulle din friargåva se ut idag om du utgick från en dejtingprofil på nätet? Kan vi över generationsgränserna förstå varandras grundläggande behov genom slöjden? Genom att utgå från de äldre föremålen från samlingarna och inspireras att slöjda nya föremål ur dagens perspektiv?  
Utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, är ett resultat av slöjdprojektet Lika Unika som är ett samarbete mellan Örebro läns museum och Örebro läns slöjdförening.
I projektet Lika Unika gjordes ett urval av en arbetsgrupp från Örebro läns slöjdförening tillsammans med personal på Örebro läns museum av slöjdföremål från museets samlingar. I projektet har slöjdare fått se föremålen från samlingarna för att bli inspirerade till att skapa ny slöjd. Det har erbjudits inspirationskvällar med olika teman kopplade till projektet. Projektet avslutas med utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, där de utvalda föremålen från samlingarna och de nyslöjdade föremålen delar scen. Utställningen visar föremål, tankar och känslor som uppstår vid mötet mellan historia och nyskapande.
Örebro läns slöjdförening premierade genom en jury tre slöjdare i utställningen:
Första pris, Elisabet Jansson – för sina underbart vackra vävda halsdukar.
Andra pris, Erik Torstensson – för sina coola tovade penninga katter.
Tredje pris, Annelie Linder – för sitt vackra träsnitt och tryck.

 

 
9/9-15/10
. Medlemsutställning på Konstfrämjandet i Wadköping med formgivare/keramiker TinaKatarinaH & smyckesdesigner/silversmed SAGA MELINA.
Ett sammarr mellan Svensk Form Örebro län & Konstfrämjandet Bergslagen.
Se affisch

 

  
5/9 Formfrukost på Mecano, Näbbtorgsgatan 2 i Örebro.
”Om Fotoboken”.
Magnus Westerborn berättade om Fotobokens utveckling – från berättare till objekt. I samband med detta hade vi också ett boksläpp då Magnus presenterade sin senaste bok TRMS.
Magnus Westerborn arbetar som frilansfotograf med egna projekt och uppdrag. Han är också ordförande för Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund, vars uppdrag är att lyfta intresset för fotoboken som genré.

 

AUGUSTI

 

 
Live at Heart 30/8-2/9.
Svensk Form Örebro län var genom ”Plats:” en del av cityfestivalen Live at Heart i Örebro. Se PDF
30/8 kl 19.00. FILM ”Citizen Jane: Battle for the City”
Dokumentärfilm på Bio Roxy med efterföljande samtal om den amerikansk-kanadensisk författaren och arkitektur- och stadsplaneringskritikern Jane Jacobs, som på ett särskilt sätt påverkat debatten om nutida stadsplanering.
31/8 kl 15.00. FÖRELÄSNING ”Creating a creative music city” var ett av många seminarier på Scandic Grand; detta handlade om kreativa städer, där bland annat Bijoy Goswami från Austin i Texas medverkar.
Vårt intresse för kreativ platsutveckling går hand i hand med utvecklingen av den kreativa industrin. Hur går stadsplaneringen kreativiteten till mötes?

 

 

 
28/8 OpenART Biennale 2017.
Sveriges största biennal för samtidskonst i det offentliga rummet öppnar för sjätte gången i Örebro. Denna dag fick vi en specialguidad visning för oss i Svensk Form.

 

JUNI

 


1/6 hade vi ett studiebesök till Hoppets Kapell på Krematoriet, Norra kyrkogården i Örebro för att bese det helt nya kapellet som skapats i Krematoriet av Elisabeth Johansson och Anneli Linder, ett samarbete mellan två Svensk Formmedlemmar över regionsgränserna Småland och Örebro län.
Elisabeth har bl.a. vävt stora kulörta väggryor i finska papperssnören och Anneli har bl.a. gjort utsmyckningar och ljusbärare i metall och trä.
Tidigare fanns i Krematoriet bara 2 väldigt stora kapell samt ett pyttelitet. Nu finns också Hoppets Kapell för att rymma ca 30 personer.
Vi började med kaffe/te och smörgås, för att sedan få en visning av kyrkogårdschef Torleif Örn och Anneli Linder.

 

MAJ

 


”Den digitala hantverkaren”.
30/5 var det Formfrukost och sedvanlig våravslutning hos hos M.O.M. och finsnickare Mats Olsson i Osvalla. Denna morgon hade Magnus Ramel från Stockholm ett samtal med Simon Tullstedt om sitt värv som gitarrbyggare med specialisering på inläggningar och intarsia. Samtalet kom att kretsa kring det digitala hantverket. Finns det egentligen?
Dessutom fick vi möjlighet att se en grafik-utställning i Hönshuset med del av Leif Månssons samling av grafiska blad som då var till försäljning.

 


Plats: makt.
17/5
hade vi ett lunchsamtal om stadsplanering och makt i Medborgarhusets Teatercafé, Örebro. Sveriges arkitekter, Svensk Form, Konstfrämjandet och Creative Communities bjöd på lättlunch och samtal om Plats och makt.
Kan man bygga en demokratisk stad eller vem är det som egentligen har makten över vår stad?
Vi fick möta och lyssna på Emma Jonsteg, VD Utopia arkitekter och Malin Widehammar från medborgarinitiativet ”Staden vi vill ha” i Göteborg.
(Emma och Utopia har vunnit Örebro kommuns tävling ”Vi ger arkitekten makten”, vilket innebär att de får både rita och bygga en större central fastighet. Malin vill ge medborgare och boende större makt och inflytande över sin stad och sin stadsdel, Staden vi vill ha försökte med medborgarmakt vända på Göteborg stads planeringsperspektiv.)
Vem är det egentligen som bestämmer och vad innebär en demokratisk stad?
Finns det rum för alla och hur ska vi planera framtidens stad?

Läs mer om programmet här. [illustration: Lars Isestig; foto: Tomas Dahlberg]

 

  
11/5 var det PECHA KUCHA NIGHT #16 East West i Örebro.Specialerbjudande på mat & mingel fr 18.00. Showtime 20.20. 8 spännande ämnen presenteras i Pecha kuchakonceptet i form av 20 bilder á 20 sekunder.
Talarna var: Saga Melina, Maline Nordin, Peter Alsbjer, Lukas Kindberg, Madeleine Willyams, Lisa Brunnegård samt Ove Lundkvist.
Fritt inträde för medlemmar, 50 kr för övriga.
Se mer här. Och här presenteras våra åtta spännande talare.

 

img_1203 img_3403 img_1256
Om att vara i sitt mellanrum och med bildens hjälp hitta sin väg till en djupare medvetenhet och självförståelse.
2/5
var det Formfrukost på Mecano i Örebro med Barbro Boström som berättade om sitt värv som Bildterapeut.
   ”Skäms inte för att du är människa, var stolt!
   Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
   Du blir aldrig färdig, och det är som det skall”
   (Utdrag ur Romerska bågar av Tomas Tranströmer)

 

APRIL

 

arkitekturmuseet_vt11 image_db.php 450
Lördagen 8/4 hade vi en Formresa till ”Dockan området” i Motala Verkstad tillsammans med Svensk Form Småland då vi besökte glasdesigner Anette Alsiö och silverartist Owe Johansson samt några av deras konstnärsgrannar. På vägen till Motala besöker vi även keramiker Jeanette Wallgren i Stora Forsa. Väl framme i Motala började vi med ett mumsigt med välkomstfika på Kulturverkstan K-ringen samt därefter vernissage för utställning med Irene Annerud på samma ställe. Sedan var det dags för rundvandring i området; Owe Johanssons silversmedja, Hans Karlsson Klensmide, Annette Alsiös glasateljé och till sist Leif O Pehrson Fotograf. Besöksadress: Kulturverkstan K-ringen, Ringgatan 6, Motala.

 

4 1 norrland-closeup-4
”Att väva sin historia”.
4/4  var det Formfrukost på Mecano i Örebro då Dick Johansson från Klässbols Linneväveri i Värmland kom och berättade på sitt fantastiska sätt om hur de som ett litet hantverksföretag har lyckats överleva med sin tro på vad de gör. Att övertyga och få alla att acceptera och älska Klässbols historia och linprodukter.

 

MARS

 

glas-72-kopia img_0787 glas-4
”Välkommen in i min Form Värld”.
14/3 var det Årsmöte Mecano i Örebro och till det kom glasformgivare Gunnel Sahlin och berättade om hur det kom sig att hennes formgivarliv blev som det blev. Dessutom var det så klart sedvanliga årsmöteshandlingar, formlotteri samt lite god kvällsförtäring.

 


orebro-manifesto_rod orebro-manifesto_svart orebro-manifesto_rod
Civilisationens fernissa har sällan varit tunnare. Detta kräver motmedel.
Vår övertygelse är att en region där alla invånare tänker mycket blir ett bättre samhälle.
Här utvecklas ett klimat med respekt, nytänkande och företagsamhet.
Siktet är att Örebro ska ha Sveriges mest progres­siva utvecklingsklimat.”
7/3 var det Formfrukost Mecano i Örebro.
Med utgångspunkten ovan har Lennart Ekmark och Göran Tivenius formulerat Örebro Culture & Business Manifesto och på dagens Formfrukost kom Göran och berättade mer om detta viktiga manifest som i högsta grad gäller oss kulturskapare i bygden.
Lennart Ekmark har sin rötter i IKEA, där han bl.a. har varit varuhuschef, designchef och marknadschef.
Till och från fungerar han fortfarande som senior advisor åt företaget.
Göran Tivenius arbetar f.n. som kommunikationsstrateg på Kommuninvest, men har tidigare varit ledare för en kommunikationsbyrå där han bl.a. arbetade med Helly Hansen, IKEA, Lantmännen Unibake, Scania och Atlas Copco.

 

FEBRUARI

 

DSC_2656 DSC_2662 DSC_2659
21/2 hade vi studiebesök och rundvandring i ÖBOs nya huvudkontor.
I december flyttade ÖrebroBostäder in i sina nya lokaler på på Norr i Örebro.
Harriet Arnold och Peter Palmgren visade och berättade om bygget och tankarna kring arkitekturen och inredningen.Vi började kvällen vid konditori Hälls för gemensam kvällsmacka innan studiebesöket. Ett samarrangemang med Sveriges Arkitekter Örebro.

 

img_6546 dsc_5113 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
7/2 Formfrukost på Mecano i Örebro. Kajakäventyr på Grönland. I somras reste Mats Olsson, Anette Rosén Müntzing och Jonas Danils till Grönland för att paddla kajak och uppleva det stora vildmarksäventyret. Den här frukosten fick vi del av fina bilder och spännande berättelser från dessa tre och deras resa.
Som kajak-kuriosa kan nämnas att till Svensk Formutmärkelsen Design S så var just en kajak, Melker Ulvön, nominerad. En bambukajak från Melker Kayaks of Sweden, varifrån också en av reseledarna var.

 

—- 2016 —-

 

0184 0101-referenser 0102-referenser
6/12 Formfrukost  ”Ett passionerat arbete med skalpell och pensel”. Madeleine Villanyi gav smakprov på den bredd av uppdrag det innebär att vara målerikonservator i ett litet familjeföretag i Närke. Bla från återuppbyggnaden av nedbrunna Vintrosa Kyrka.

 

DSC_4009 bild DSC_1016
29/11 ”Pappslöjda stjärnor med Lena”. Workshop inför juletid blev det i år igen hos KARTONG, ett bokbinderi som drivs av bokbindare Lena Hällzon. Vi fick göra fantastiska stjärnor av Lenas handmålade specialpapper, i hennes ateljé i Osvalla, strax väster om Örebro. Plus gott kvällsfika.

 

Q9-1024x680 D2X_0026_webm bkm
1/11 Formfrukost. ”BAKOM SLÖJAN – design och identitet i muslimvärlden”
Vi fick besök av Bertil & Gunnel Engqvist som visade och berättade om deras livslånga engagemang för och med människor i andra kulturer, framför allt den muslimska.

 

logo_formveckan_magenta_tag
Formevent i Örebro län helan vecka 40. 3-9 oktober 2016.
Formslaget, formbärare, utställningar, mässa, konferens, pecha kucha, studiebesök, föreläsningar, invigningar, modevisningar, workshops, pop-up-butiker, butiksevent, party mm mm. Se det utförliga programmet här

Under FORMVECKAN korades bla årets FORMBÄRARE, vilket i år blev Milis Ivarsson.q3c_2280 q3c_2292 q3c_2295 q3c_2309 q3c_2306 q3c_2313 q3c_2318 q3c_2316 q3c_2317
Milis Ivarsson
AvJord har utsetts till 2016 års Formbärare i Örebro län.
Det var var under Formveckan Örebro 2016, vid Formslaget den 6 oktober, då Svensk Form fyllde 171 år och tidningen Form 111 år, som korandet skedde.
Nomineringen lästes upp av Elna Lassbo, kommunikationsansvarig på Svensk Form och diplomet överräcktes av Thomas Björklund och Kent Eriksson från retrobutiken Kavalkad = 2015 års Formbärare.
Efter utnämnandet hade Milis ett föredrag i länsmuseets hörsal om sig och sitt värv. Därefter firades milis och föreningens födelsedag med gul god tårta.
Korandet föregicks av vernissage av Formveckans Designmässa och Formutställning, där bla AvJord var med och ställde ut på Länsmuseet.
Motivering:
Svensk form i Örebro vill 2016 lyfta fram Milis Ivarsson. Hennes livslånga färgforskning med jordpigment i äggoljetempera fyller en viktig roll för en hållbar framtid. Många är de som fått uppleva hennes djupa kunskap och engagerade färgkonsultation. Hon har arbetat fram en i det närmaste magisk färg, och delar med sig av sin kunskap, i kurser, föredrag, färgsättningar och boken Jordens färg.
Läs gärna mer på www.avjord.se.
Läs mer här om detta och landets ALLA 13 Formbärare 2016.

 

Sjöängen_1 Salladsskål Stol detalj

20/9 Formutflykt till Sjöängen i Askersund då vi besökte stadens nya kunskaps- och kulturcentrum ”Sjöängen”. Vi fick en rundvandring i de offentlige lokalerna och arkitekt Lars Ylander från Norconsult berättar om deras uppdrag och tankar kring byggnaden.
Vi fick också se Norra Vätterns bild- och formkonstnärers Höstsalong med temat ”Kontrast”. Vår medlem Sten Forsberg som också är en av utställarna kom även att berätta om sitt skapande.Vi bjöds också på kaffe/te & kvällsmacka och kaka.

skulptur forskolebarn teckning
6/9 Formfrukost
”Vem tror på sagor här”. Besök av Reidun Tollvik som berättade om och kring arbetet med konstverket med samma namn. Under hösten 2014 arbetade förskolan Gränden i Örebro med ett projekt kring temat sinnesupplevelser. Förskollärarna ville erbjuda en bred upplevelse av olika konstuttryck och utifrån detta se hur barnen med de hundra språken tar till sig estetiska uttryck.

 

DSC_9619 image_db.php DSC_9630
2/7 gjorde vi en Formutflykt till Medevi Brunn och besökte Annette Alsiö och Owe Johanssons glas- & silvergalleri & butik.
Annette Alsiö kom att visa och berätta om sitt värv och hennes och Owes gemensamma verksamhet i bla Medevi Brunn. Aktuell dag pågick även en utställning med Mervi Kiviniemi i deras galleri, vilken vi besåg så klart.

 

DSC_2199 _DSC5887 DSC_2136
7/6 hade vi FORMFRUKOST hos M.O.M. Sedvanlig våravslutning hos finsnickare Mats Olsson i Osvalla.
Denna dag fick vi också besök av Kersti och Daniel Nadjalin Liss som berättade och visade om deras unika hem och egenbygge som de snart byggt färdigt i närheten. Efter frukosten fick de som så önskade också möjlighet att åka och besöka huset.

 

PeckaKucha 19 maj East West PK logga PeckaKucha 19 maj East West
19/5 var det dags för PECHA KUCHA #14 East West i Örebro. Showtime kl 20.20
7 spännande ämnen presenterades i form av 20 bilder. Se mer på Pecha Kucha Örebros FBsida

 

OK017_KH_N_00053 (Large) OK017_KH_N_01200 (Custom) OK017_KH_V_00144 (Custom)
3/5 FORMFRUKOST om KULTURMILJÖ med Eva Fransson.
Vi fick besök av Örebro kommuns stadsantikvarie som bla berättade om  kulturvärden som ett allmänintresse. Men också om vad som är kulturmiljö och varför det är viktigt att skydda vissa miljöer. Hon kommer också att berätta om den kulturmiljöinventering som just nu pågår.

 

logo-utflykt FB-bild_medlemstraff_Orebro_784x292 alicelund1a
Lördag 9/4 hade vi en Formutflykt. Svensk Form Dalarna och Svensk Form Örebro län bjöd in till en gemensam medlemsträff i södra Dalarna.
Dagsturen som gick i konsthantverkets tecken började på Alice Lund Textiliers ateljé i Stora Tuna där ägaren Frida Lindberg tog oss med på en 80-årig resa genom den textila konsten och handvävningens värld. Ateljén har sedan 1930-talet arbetat med kvalitativ handvävning och textil konst för privat och offentlig miljö över hela världen. På ateljén fick vi också träffa Sonia Bush, fjärde generationen spinnmästare, som driver Wålstedts Textilverkstad i Dala-Floda. Hon berättade om ullspinneriets snart 100-åriga historia och vägen från får fram till färdigt garn av högsta kvalitet.
Efter lunch åkte vi vidare till Smedjebacken och konsthallen MEKEN. Där möttes vi av konstnärliga ledaren Pernilla Jansson som visade oss konsthallen och den pågående utställningen om grafik. Vi fick även prova på att trycka ett blad i den grafiska verkstaden.
69c3ecffdc171db323cf364724bf8940 falu-rödfärg3 ielc2fdv5rkjzit69fed
5/4 En FORMFRUKOST om kulturarvet Falu rödfärg med Göran Fält. Igår, idag och framöver.

 

logo-årsmöte lennart-ekmark_2 designlotteri
9/3 hade vi ÅRSMÖTE på Mecano i Örebro. Efter de sedvanliga årsmötesförhandlingarna fick vi ett intressant föredrag av Lennart Ekmark* om vad man som designer kan arbeta med i världen år 2016. Vi hade också vårt sedvanliga och formidabla FORMLOTTERI med vinster från våra egna medlemmar. Utöver detta så blir ni bjudna på en god och matig sallad i 3 smaker. Ingen anmälan behövs.
   * För er som inte vet vem Lennart är så kan vi nämna att han jobbat mycket nära Ingvar Kamprad på Ikea i över 40 år, bla som designchef och bla varit den som stod bakom PS-serierna. Han är mycket inspirerande att lyssna på och han har mycket vist att säga. Lennart är från Örebro men bor idag i Stockholm.

 

20151201 Design-driven Innovation_Page_01 Alex_Liebert_0034a 20151201 Design-driven Innovation_Page_54
1/3 FORMFRUKOST om Designdriven innovation med Alex Liebert från Atlas Copco.

 

_5067719735 _8666668798 _4100531444
2/2  ”Varför blir det som det blir?”
FORMFRUKOST
om skapandeprocessen med silverartist Owe Johansson.

 

—- 2015 —-

 

DSC_9784 SAMSUNG DIGITAL CAMERA DSC_9910
1.12
FORMFRUKOST. BRICKS AND BLOCKS – design som samhällsbygge.
Anneli Linder berättade om hur design i Kina kan användas för att skapa och ta vara på kulturella och samhälleliga värden.

 

DSC_1016  bildDSC_4009
24.11 ”Pappslöjda stjärnor med Lena” . Workshop inför juletid hade vi i år igen hos KARTONG, ett bokbinderi, vilket drivs av bokbindare Lena Hällzon. Vi fick göra fantastiska stjärnor av Lenas handmålade specialpapper, i hennes ateljé i Osvalla, strax väster om Örebro. Plus gott kvällsfika.

 

fruktstaende Tea_plucker_Srilanka
3.11
FORMFRUKOST om FAIR TRADE och VÄRLDSBUTIKENs arbete i Örebro.
Besök av Agneta Sandqvist samt Ove Petersson från Föreningen Världsbutiken Örebro som berättade om hur vi kan göra skillnad i handlande och produktion.

 

formslaget_gul_2015 DSC_0358 DSC_0395x DSC_0391 DSC_0413 DSC_0396
6.10
FORMSLAGET och FORMFRUKOST.
Den 6 oktober fyllde Svensk Form 170 år och tidningen Form 110 år. Detta firade vi så klart! Bla genom att kora Örebro läns Formbärare 2015.
Och årets formbärare blev Thomas Björklund & Kent Eriksson på retrobutiken KAVALKAD, och diplomet överräcktes av Bosse Eriksson, 2014 års Formbärare. Efter utnämnandet och födelsedags-tårta så berättade herrarna Björklund & Eriksson om sitt spännande och föredömliga formbäreri.
Motivering:
KAVALKAD. Länets absolut vassaste butik – och mycket mer än så – vad det gäller inredningsprylar, porslin, lampor, möbler och mycket annat från främst 40-70 talen. Thomas Björklund och Kent Eriksson gör ett fantastiskt formbärarjobb genom den entusiasm och kunnighet de driver sin verksamhet och butik med. Inte minst genom de utomordentligt snygga och intressanta skyltningar de varje måndag gör om i sitt skyltfönster ut mot Järntorget, men också sitt fina urval av produkter och sin bredvillighet att dela med sig av sina kunskaper runt alla prylarna. Butiken har för övrigt adress Olaigatan 13 i Örebro.

 

linfalt.jpg_0_0_100_100_750_380_100 jordhogar.jpg_0_0_100_100_750_380_100 pienza.jpg_0_0_100_100_750_380_100
1.9
FORMFRUKOST.
OM FÄRG och ett hållbart byggande. Besök av Milis Ivarsson från AvJord.

Lilian Bourgeat Standard CMYK Artists
24.8 Specialvisning av årets OPEN ART 2015 i Örebro för Svensk Form.
     Samtids­konst från hela världen samlas i Örebro för att till­fäl­ligt bli en del av stads­kärnan och det offent­liga rummet. 72 konst­närer från 19 länder deltar på OpenART 2015 med 130 konst­verk som instal­leras på över 70 platser runt om i centrala Örebro.

 

Slöjdbild1 _DSC5893 garn
3.6  FORMFRUKOST. Vår sedvanligt trivsamma våravslutning ute hos Mats Olssons finsnickeri M.O.M i Osvalla, strax väster om Örebro, blev av även i år.
Denna morgon fick vi besök av våra hemslöjdskonsulenter. Dels Malin Karlsson, vår nya konsulent med textil inriktning samt Lars Petersson som har fokus på trä. Malin kommer att berätta lite om sig och hur hon kommer att verka i sitt nya jobb, men de kom också att berätta lite om vad som är på g och så inom deras verksamhet.

 

2010-okt-sandslingor DSC_8085-2-2 Stenrevet-2
19.5 FOTO- & JAZZKVÄLL i Örebro Saluhall. En skön kväll med Birger Svantesson, naturfotograf från Södertälje. Han visade ett urval av sina bilder från Gotska Sandön och sin senaste bok med samma namn tillsammans med live jazzmusik av Örebro Swingkapell.
”Min fotoresa började av en tillfällighet 1969. Jag reste med båt via Fårösund på norra Gotland till Gotska Sandön. Jag lockades av tystnaden, de skulpturala träden och färgerna på denna säregna ö i Östersjön. Naturens föreställande och symboliska former rymde förutsättning för spännande tolkningar. Den här boken innehåller foton som har ett grafiskt uttryck. Den mustiga svartvita effekten är spännande och intressant för mig. Min fotoresa har pågått i över fyrtio år och har förhoppningsvis ännu inte sett något slut.
Birger Svanteson

 

 Affish_M&D-15ö Silver_skal_bunke_agg_silver_bowl_desig_S_award_handgjord_visp MD2-635x372
Under Örebros Mode & Designweekend 29/4-3/5 hade vi ett lyckat DESIGNEVENT i Saluhallarna på Kungsgatan 15 i Örebro, vilket innebar:
En utställning med
14 medlemmar i Svensk Form.
Anna Torgny
: keramik, möbler och textil; Anna Uhlin Landh: plagg och accessoarer; Anneli Linder: plagg, brickor och möbler; Jeanette Engqvist: textiler; Jonas Linder: illustrationer; Kumvana Gomani Holmberg: smycken; Lena Hällzon: böcker och plånböcker; Lena Jerlström: smycken; Mats Olsson: möbler; Salome Kappelin: plagg
Sten Forsberg
: köksprodukter; Tina Häggström: porslinsaskar och accessoarer; Ulrika Wågelöf: akvareller samt Vendela Linder: plagg och illustrationer.
Utställningen visades tillsammans med en PopUpLounge – en utställning med designföremål från nätauktionsfirman Lauritz.com som man också kunde bjuda på. Utöver dessa fanns en fin utställningsbutik.
Utöver utställningen hade vi ett antal kvällsaktiviteter:
29/4 DesignDagen med DesignS.
Designföreläsningar med Silversmeden Klara Eriksson ”Columbi ägg” och formgivaren Adam Wais från Rolo Bikes samt Ewa Kumlin vd på Svensk Form om ”Svensk Form 170 år i samtiden”. Se utförligare text här.
1/5 Pecha Kucha.
Talarlistan var: Ashlee Grissom  – Design Icons och mycket mer!; Minna Inari Larsson – Volontära visioner; Hans Hallengren – Utveckling och Värdskap ur ett kylskåps perspektiv; Ina Knutsson – History is herstory too; Olle Bergman – Impressions of Belgrade; Kumvana Gomani Holmberg – NOTSUREYET; Hans Jonsson ­- Wet Plate Collodion fotografi; Lena Jerlström – Frånvaro – närvaro, 9 kusiners gudserfarenheter; Janet André – Eat Your Folly samt Niclas Persson – Det offentliga vardagsrummet.
2/5 Modevisning med CatWalk.
Plagg av: Salome Kappelin, Eslöv – Studerande mode och design vid Modefabriken i Malmö; Vendela Linder, Örebro – Studerande grafisk design vid Hellidens Folkhögskola i Tidaholm; Anneli Linder, Örebro – Formgivare av textil och offentlig miljö i Kapitän.
Smycken av: Kumvana Gomani Holmberg, Örebro och Nya Zeeland – Industridesigner och driver designprojekt i Kambodja; Ulrika Lindmark, Örebro – Designer med androgyna titansmycken genom egna varumärket [ju:el] samt Lena Jerlström, Örebro – Konstnär med bl a smycken av olika återvunna material.
Skor och kängor från: Arbesko – designade av Richard Parent.
3/5 Lauritzdagen.
Hit fick du komma med dina frågor och funderingar rörande dina design- och konstföremål, där expertis från Lauritz.com för att svara på frågor rörande värdering och föremålens historia.
Örebro Mode & Designweekend arrangeras av City Örebro och Svensk Forms event gjordes med stöd från Arbesko, Lauritz.com samt Örebro Kommun.

 

1082588_10151951967366813_8954499223288466675_o_large DAMERNAwebsmallfile PC_1024x1024
4.4 hade vi FORMFRUKOST på Mecano, Näbbtorgsgatan 2 i Örebro
Besök av Kumvana Gomani Holmberg som för tillfället är hemma i Örebro.
Numer delar hon sin tid mellan Nya Zeeland, Sverige och Kambodja. Men just nu var hon alltså här – och vi hade glädjen att hon kom till oss en Formfrukost för att visa och berätta som sitt viktiga och intressanta arbete.
Kumvana är egentligen industridesigner, vilket är en av hennes ben.
Det andra är det sociala projekt däri hon designar och producerar vackra smycken av återvunnet material, vilka tillverkas av kvinnor i Kambodja och säljs på många ställen i hela världen, bla MoMa Museum i NY, Tokyo Japan och Sydkorea.

 

logo-årsmöte TAF arkitektkontor 5.TAF_Stair
17.3 ÅRSMÖTE
hade vi på Mecano, Näbbtorgsgatan 2 i Örebro.
Först årsmötesförhandlingar för alla medlemmar i Svensk Form Örebro län och sedan designföreläsning med Gabriella Gustafsson. Efter detta var det dags för Designlotteriet, smörgåstårta och tid för samtal.

”Vanlighet och standard som arbetsmaterial”
Vi fick alltså i samband med årsmötet fint besök av Gabriella Gustafsson, arkitekt på TAF arkitektkontor*. Honberättade om vad de gör på TAF, hur de arbetar och tänker.

*TAF Arkitektkontor drivs sedan 2002 av Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom. Kontoret finns i Stockholm och arbetar med arkitektur, inredningsarkitektur, belysning och produktformgivning. En av kontorets återkommande huvudidéer är att utgå från det vanliga, en standard, för att sedan utveckla det till något unikt. TAF försöker att göra så vanliga saker så att dom blir ovanliga.

 

gamla_skrasymboler_flera1 mastarbrev Gesällbrev
3.3 FORMFRUKOST om Gesäll och Mästarbrev inom hantverksyrken. Vi fick besök av Birgit Ryding från Hantverkarna i Örebro som kom för att berätta om något som borde vara aktuellt och intressant för många av oss.
År 1846 upphörde skråväsendet i Sverige. Tidigare gick yrkestraditionen vidare mellan generationerna, från far till son. Men då blev det öppet för alla. Denna utveckling/oro var även en av anledningarna till att vår förening, Svensk Form startades (1845). Man var redan då rädd för att gamla tekniker, kunskaper och hantverk skulle dö ut.1846 bildades också Örebro Företags- och Hantverksförening. Så våra föreningar är verkligen parallella. Det är just Företags- och Hantverksföreningen som hanterar och ger ut detta med Gesäll och Mästarbrev. Dessa kan idag erhållas inom mer än 75 olika hantverksyrken och är ett bevis på att du uppfyller branschens krav på yrkeskunnande.

 

ashlee_1 Karuselli ashlee_2

3.2 FORMFRUKOST. Ashlee Grissom från Lauritz.com i Örebro kom och berättade om deras verksamhet, om hur de arbetar med och för design, här, i Skandinavien och runt om i världen. Lauritz.com är för övrigt huvudsponsor för Svensk Forms utmärkelse ”DesignS” 2014.

 

—– 2014 —–

 

gusmodersikoner_GS
2.12  FORMFRUKOST

Ikonens roll, platsen och rummet inom den Ortodoxa Kyrkan. Besök av konstnär Majk Hällzon.

 

DSC_1016  bildDSC_4009
20.11 ”Pappslöjda stjärnor med Lena” .
Workshop inför juletid i år igen hos KARTONG, ett bokbinderi, vilket drivs av bokbindare Lena Hällzon. Vi vek, klippte och gjorde fantastiska stjärnor i Lenas handmålade specialpapper, i hennes ateljé i Osvalla, strax väster om Örebro.

 

Virus SpringGuard Spirited
4.11  FORMFRUKOST
.
Då kom INCI ARAL SJÖGREN för att visa och berätta om sitt eget skapande av Manga/Anime. Inci har studerat textil på konstakademin i Istanbul men har också blivit mycket intresserad av Japansk manga/anime, vilket är vad hon kom att visa och berätta om på frukosten. Inci har också jobbat flera år som Webb-designer, både i Turkiet och i Sverige. (Manga är japanska 漫画 och betyder ungefär ”fria bilder”.)

 

rundabordssamtal
4.11  RUNDA-BORDS-SAMTAL kring form & arkitektur i Kulturplanen
Områdena Form & Arkitektur har beklagligt hamnat utanför den nya nationella och regionala Kulturplanen. Man tyckte att det mer hör till näringslivet, men detta är något som många reagerat på eftersom vårt område spelar stor roll för kulturlivet.
Därför har Svensk Form har initierat ett arbete för att få en ändring till stånd. Arbetet, en nationell förstudie än så länge, leds av utredare Mats Svegfors tillsammans med oss, Svensk Form, samt Sveriges Arkitekter och Landstingen i Örebro, Dalarna & Västernorrlands län och dess Regionalföreningar i respektive län. Det senare – det är vi det. Här i Örebro län är det Jonas Linder som arbetar med detta och representerar vår förening gentemot utredningen. Förstudien är ingen långbänk. Har pågått bara några få veckor och skall vara klar i december i år och presenteras redan i januari.
Som en del av detta arbete anordnade vi ett Runda-bords-samtal kring detta. Vi hade ett antal frågeställningar att utgå ifrån. Samtalet var till för att ännu bättre få reda på hur läget är och vad som sker runt om i bygden (därför ser vi gärna att det kommer folk från hela länet!) inom form & arkitektur. Men också för att samtala kring förväntningar, behov och visioner. Vad vill vi uppnå med vårt arbete? Vad behöver vi för att kunna verka?
Vår (Örebro läns landstings) Kulturchef Rikard Åslund var med initialt under kvällen för att berätta lite utifrån sitt perspektiv. Vår rapport skall vara klar 14/11 i år.

 

DSC_6881DSC_6890DSC_6868
6.10
FORMFRUKOST & FORMSLAGET
Föreningen Svensk Form grundades av Nils Månson Mandelgren den 6 oktober 1845.
Den födelsedagen firas av Svensk Form gemensamt landet runt genom att man årligen i varje region korar en FORMBÄRARE. En person eller företeelse som på olika sätt betytt mycket för form & design i sin del av landet.
BOSSE ERIKSSON har utsetts till 2014 års FORMBÄRARE i Örebro län vid FORMSLAGET 6/10, Svensk Forms 169e födelsedag. Korandet skedde i samband med den Formfrukost som gick av stapeln samma dag, då besökarna också fick möjlighet att lyssna till Bo och hans gedigna och allomfattande formvärv.
Motivering:
Som årets formbärare för länet väljer vi i Svensk Form Örebro Bo Eriksson för sitt initiativ till och arbete med ”Konstslingan”, samt för sitt engagemang i KKV (Konstnärernas Kollektivverkstad) i Örebro län. Allt i en anda, där han på ett ödmjukt och engagerat sätt stöttar och lyfter fram andras formarbete. Bo är dessutom själv driven grafisk formgivare och driver det egna företaget Kulturbiten.
Läs mer om hela arrangemanget och alla landets Formbärare här.

 

Kulturhuset_Aggershus lars ingela
3.10. FORMUTFLYKT till konstnärsparet Ingela & Lars Agger och deras paradis AGGERSHUS nära Östansjö.

 

claes Jenny Wåhlander, Linnea
2.9  FORMFRUKOST
på Mecano i Örebro.
Fotograf Hans Jonsson kom och visade och berättade om wet plate collodion – en mycket tidig fotografisk process från mitten av 1800-talet.

 

_DSC5887 _DSC5893 _DSC5889 _DSC5895 _DSC5897 _DSC5919
3.6  FORMFRUKOST 
Vår sedvanligt trivsamma våravslutning ute hos Mats Olssons M.O.M i Osvalla, strax väster om Örebro blev även av i år. Förutom att vi bjöds på en härlig försommarfrukost så inventerade vi de finfina holkar vi tillverkade i höstas vid ”Formslaget”, och såg hur de hade befåglats. Mats visade också sina fina utställnings- och verkstadslokaler och utöver det fick vi möjlighet att besöka bokbinderiet KARTONG och Lena och Majk Hällzons spännande verkstad/ateljé/bostad som ligger mitt emot, på andra sidan grusvägen. [foton Lennart Gustafsson]

 

logo-utflykt lerin hildegun
10.5  FORMRESA
till VÄRMLAND
Vi gjorde en 1-dags formutflykt till grannen Värmland för att undersöka lite hur de hade det på kultur- och formområdet.
Vi började med att besöka Hildegun & Steven Martinsen Jones, båda konsthantverkare av rang, i deras hem/ateljé/verkstad i Samstorp som ligger på landet en dryg mil norr om Karlstad. Hildegun jobbar med textil och Steven med keramik.
Därefter for vi in till Karlstad och Sandgrund Lars Lerinmuseet. där vi fick en egen guidad visning om Lars konstnärsliv. Vid tillfället fick vi även bese en utställning av Gerd Göran.
Väl klara där så for vi till vårt nästa nedslag, Alsters Herrgård, författaren och poeten Gustaf Frödings minnesgård. En 1700-talsherrgård i vacker naturmiljö med utsikt över Vänern med guidetur, galleri, herrgårdsbutik, hantverksbutik och utställningar om Gustaf Fröding och herrgården. Här drack vi vårt eftermiddagskaffe i herrgårdscaféet.
På hemvägen gjorde vi till sist ett kortare stopp på Campus Alfred Nobel i Karlskoga och som en avrundning på dagen visade Karlstadskonstnären Karin Fast Aronsson oss sin utställning ”Färg- och formforskning”.
En härligt inspirerande dag!

 

Pumpen ELKA (2) Brevens bruk 3 Elisabeth Karlsson416px Tarstaborg_3949_Kjell_Store
6.5  FORMFRUKOST
kl 7:30-9 på Mecano i Örebro.
En morgon om länets KULTURMILJÖ. Eva Kåverud och Mia Geijer kommer och berättar om vad vår Länsstyrelse gör inom kulturmiljön. Eva är länsarkitekt och Mia antikvarie på enheten Plan & Kultur.

 

Lerin - Lofoten blåbergen index
1.4  FORMFRUKOST
kl 7:30-9 på Mecano i Örebro.
”Förändringen är konstant”. Gunvor och Rolf Nordin från Rönnliden Media kommer och berättar om sitt arbete med att göra film. Med tyngdpunkten lagd på hur de jobbar med filmen ”Förändringen är konstant”, en film om Lars Lerin som konstnär.

 


logo-årsmöte levande-design designlotteri
17.3 ÅRSMÖTE
. Regionalföreningen Svensk Form Örebro län hade då sitt årsmöte för 2013. Utöver årsmötesförhandlingarna fick man ta del av del 2 av den mycket intressanta intervjuserien ”Levande Design” med några av våra designlegender. Denna gång bla med Gunilla Pontén, Johan Huldt, Jan Ostwald & Bertil Vallien. Det bjöds också sedvanligt på smörgårdstårta samt vårt fantastiska designlotteri, där medlemmarna delade med sig av sina egna alster till priser.

 

Massvagg  maltid07 maltidsriket_sjusorterskakor_big
4.3  FORMFRUKOST
kl 7:30-9 på Mecano i Örebro.
MÅLTIDSRIKET. Vad det är kom Annika Grälls och berättade – och hur form & design gestaltas i detta rike. Hon pratade också om den nya arenamaten och dess förpackningar.

 

bokomslag singleroom
4.2 2014   FORMFRUKOST
kl 7:30-9 på Mecano i Örebro.
”En på hundratusen”. En berättelse av Janne Hermansson och Karin Tellås Hermansson om den bok de tillsammans skrivit om Jans sjukhusvistelse förra året.
En bok med teckningar, tankar och deras dagboksanteckningar.

 

—– 2013 —–

creative-c
3.12 2013  Formfrukost
kl 7:30-9:00 på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, Örebro.
Culture Planning – att fånga platsens själ. Tomas DalbergCreative Communities berättade om kulturella resurser i samhällsplanering.

 

DSC_4003 DSC_3995 DSC_4009
26.11 2013 ”Pappslöjda stjärnor med Lena” .
Workshop inför juletid i år igen hos KARTONG, ett bokbinderi, vilket drivs av bokbindare Lena Hällzon. Vi gjorde fantastiska stjärnor i papper, i Lenas ateljé i Osvalla, strax väster om Örebro.

 

matildelund
5.11 2013  Formfrukost
kl 7:30-9:00 på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr i Örebro.
Om ljus och ljussättning inom arkitekturen. Besök i höstmörkret av arkitekt Jonas Kjellander från Sweco arkitekter i Örebro.

 

formslaget_pos DSC_3675 DSC_3712 DSC_3700 DSC_3728 DSC_3725
6.10 2013 Formslaget”Holkbyggarworkshop”.
Föreningen Svensk Form grundades av Nils Månson Mandelgren den 6 oktober 1845.
Den födelsedagen firades gemensamt landet runt på olika sätt – vi gjorde det genom en workshop då vi tillsammans byggde ursnygga specialdesignade fågelhlkar under ledning av Mats Olsson vid hans m.o.m, ett finsnickeri i Osvalla, lite väster om Örebro. Vi började dagen med att Kalle Sjölin från Närkes Ornitologiska Förening gav oss lite teori om fåglar och holkbyggande för oss. Vår ambition var att göra holkarna så ”udda” som möjligt och inte traditionella holkar. Men samtidigt skulle de fungera. Många av dem målades med AvJords fina äggoljetempera-färger. Vi åt god lunch och kaffe med bl a  fin födelsedagstårta tillsammans. Vid vår sedvanliga våravslutning i juni 2014 skall vi inventera holkarna och se hur de funkat. Blir de snyggaste upptagna först?

 

galleri
1.10 2013  Formfrukost
Lena Hellström kom och berättade om Rackstamuseet i Arvika och sitt arbete som museichef där.

 

logo-levande-design
3.9 2013  Formfrukost

Vi visade de första 9 avsnitten ut Svensk Forms ”Filmprojekt Levande Design”. Ett projekt som startades hösten 2007 av Svensk Form och har som syfte att dokumentera äldre nyckelpersoner inom svensk formgivning. Hedvig Hedqvist, Monica Boman, Rebecka Tarschys, Kerstin Wickman och David Leidenborg har åkt land och rike runt för att skapa personliga porträtt.
Filmavsnitten vi såg var med: Sven Fristedt, Textilformgivare och konstnär | Göran Wärff, Glaskonstnär och formgivare | Erik Rosén, Direktör | Gillis Lundgren. Möbelformgivare | Ulrica Hydman-Vallien, Keramiker och glaskonstnär | Sven-Eric Juhlin och Maria Benktzon, Industridesigner / Industridesigner | Caroline Palmstierna, Utställningsansvarig Svensk Form | Sven Lundh, Producent och kreatör | Brita Wassdahl, Tecknare, modekonsult, textilformgivare och klädskapare. Sedan har vi ett 18 porträtt kvar till andra gånger.

 

DSC_3644 DSC_3657 DSC_3649 DSC_3664 DSC_3645 DSC_3647
31.8 2013 ”Vi gör mönster 2” – Workshop i Bo.

I Kerstin Wickmans sommarhus, småskolan i Bo (vid Hjortkvarn i sö Närke) – hade vi mönsterworkshop del 2 under ledning av Brita Molin, Kerstin Wickman & Anneli Linder och fortsätte på temat mönster. Vi fick också lära oss hur man rapporterar ett mönster (hur man fortsätter mönstret snyggt både på längden och bredden. Arrangemanget gjordes i samarbete med Studieförbundet Bilda.
   Många formgivare och konstnärer har använt sig av begränsning och repetition som metod i sitt skapande. Man kan pröva en geometrisk form på en mängd sätt: Förstora, förminska, dela, stycka, vrida, fylla eller behålla tom, upprepa och förvandla till ett mönster. Vi utgår denna gång från en kvadrat – en form som kan delas upp i trianglar eller innehålla en cirkel, ett kors, etc. Planen i Bo kyrka kan ses som en kvadrat med ett inritat kors – den är utgångspunkten för denna workshop.

 

DSC_3571 DSC_3574 DSC_3601DSC_3584 DSC_3627 DSC_3587
22.8
2013  kl 17. Egen visning av Open Art 2013 i Örebro för Svensk Form.
Konstkonsulent Marita Axelsson hade en specialguidning av utomhusutställningen Open Art speciellt för oss i Svensk Form. [Foton: Lennart Gustafson]

 

boo_inför_FB DSC_2155 DSC_2204   DSC_2177 DSC_2166 DSC_2198
8.6 2013  ”Vi gör mönster” – Workshop i Boo
I Kerstin Wickmans sommarhus – småskolan i Boo (i sö Närke) – hade vi under ledning av Brita Molin, Kerstin Wickman & Anneli Linder en dag där vi fick prova på att skapa våra egna mönster. Under dagen berättade även Kerstin om mönster, skapade av några formgivare och konstnärer, som 10-gruppen, Sonia Delaunay, Astrid Sampe, m.fl.

 

DSC_2122x DSC_2131x DSC_2140x
4.6 2013  Formfrukost hos M.O.M med Stina Nilimaa Wickström – om Svensk Form & Volvo.
Vi hade sedvanlig våravslutning hos m.o.m i Osvalla utanför Örebro. Besök av Stina Nilimaa Wickström, ordförande i Svensk Forms moderförening. Till vardags arbetar hon som designchef på Volvo Construction Equipment i Göteborg och på frukosten presenterade hon bl a föreningens strategi och tankarna runt den, men även vad hon gör på Volvo.

 

BDG_Interior450_MH
7.5 2013  Formfrukost
med Stefan Nilson och Black Door Gallery
Kl 7:30-9 på Mecano, Näbbtorgsgatan 2, 1tr, i Örebro.
Besök av konstkritikern Stefan Nilson vilken berättade om det nya fotogalleriet Black Door Gallery på Järntorgsgatan 9 i Örebro som han tillsammans med fotografen Magnus Westerborn och foto- och medieläraren Thomas Sundin dragit igång.

 

pk12
2.5 2013   Pecha Kucha Night #12
Vårt tolfte PKN! Där vi bland annat fick höra om konst, dans, mode, hamburgare, kärlek och Järnladyn samt besöka platser som New York, Texas och Xiamen. Kvällens talare:
Sea Flykt Bergman – ”Kärlek”,  Gunnela Björk – ”Margret Thatcher”,  Anna Ström – ”Bilderna jag bär – bilderna jag gör”,  Olle Bergman – ”Eternogram – flisor ur evigheten”, Nina Glimvall – ”Hamburgare”,  Kersti Liss Nadjalin – ”Xiamen, på andra sidan jorden”
Linda Öhrn-McDaniel – ”Vad finns att upptäcka?” samt Marta Miklikowska & Olof Strand – ”Lindy Hop: Swing Dance of the Jazz Era”.

 

sandgjutning fika
27.4 2013  ”En dag i Karlskoga”.

En formutflykt till Karlskoga och där guidade turer på Bergmans Gjuteri samt Nobelmuseet. Vi samlas i Karlskoga kl 10.00 vid Bergmans gjuteri med lunch på ”Strandkanten” och åker sedan till Nobelmuseét. [Foto Ulrika Lindmark]

 

kerstin-wickman
24.4 2013 ”Kvinnorna och rummen”
.
Föreläsning med Kerstin Wickman. Kl 19 på Örebro Länsmuseum.
I slutet av 1800-talet skapade några kvinnor i Sverige arenor som fick stor betydelse för den estetiska utvecklingen. Hur formades deras idéer, vad ville de, hur bar de sig åt och hur påverkade de framtiden? Kerstin Wickman, professor emerita i design- och konsthantverkshistoria berättar. Arr: Örebro Länsmuseum och Örebro Hemslöjdsförening.

 

fin-tv
2.4 2013  Formfrukost
med Jan Hermansson, SVT.
Kultur-TV. Besök av Jan Hermansson som berättade om sitt arbete som chef på SVT ur ett form & designperspektiv.

 

logo_pc
22.3 2013 
Utnämnande av Penny Bridge Collection 2013
Designtävlingen Penny Bridge Collection är en årligen återkommande jurybedömd designtävling för formgivare och designers med koppling till Örebro län. Arrangerad av Örebrokompaniet, i samarbete med Svensk Form Örebro län – för att lyfta form & design i vårt län.
Fredagen den 22 mars presenterades 2013 års formgivare och Penny Bridge Collectio på ”Promotionmorgonen” (Örebro Handelskammare) i Club 700, Örebro. En utställning gjordes också med tävlingsbidragen under ”Mode & Designveckan” 1-6 april på Krämaren.
Kommentar: Årets vinnare blev Susanna Hedin, läs mer här.

 

883674_497219533674257_227626257_o
21.3 2013  Pecha Kucha Night #11

I Wirénsalen, Örebro Konserthus. Ämnen som civil olydnad, naturbeteskött och vintage remake dök upp tillsammans med personlig växtkraft, poesi och journalistik.
Kvällens talare: Hans Hallengren – ”Kött för en hållbar utveckling”, Josefine Lim – ” Kläder för en bättre miljö”, Martin Smedjeback – ”Var förändringen du vill se i världen”, Kristina Brandel – ” Feminism – den radikala vetskapen om att även kvinnor är människor”, Karl Schriever-Abeln – ” Journalistik – en bransch i förändring” samt Katarina Pilotti – ”Att växa genom förankring”.

 

logo-årsmöte
18.3 2013 Årsmöte.
Kl 18 på Mecano, Örebro.
Vid föreningens årsmöte fick vi fint besök av Kerstin Wickman, professor emeritus i design- och konsthantverkshistoria, som höll ett föredrag innan det blev dags för hemmagjord smörgåstårta, formlotteri och därefter själva årsmötesförhandlingarna.

 

lindaöhrn_3knit on knit
5.3 2013 Formfrukost
med Linda Öhrn McDaniels
Linda kom till oss under temat Mode & Miljö. Det finns många sätt att tänka på miljö inom mode. Linda pratade om hur det är att jobba i USA samt om hur mönsterkonstruktionen kan möta miljötänkandet genom Zero – Waste. Linda är associate professor vid Kent State University, Ohio, där hon undervisar i modedesign, men har sina rötter här i bygden. Vid denna tidpunkt är hon också aktuell genom sin utställning ”Tankar om liv och kläder” i Örebro Universitets Konsthall. Hon höll också en offentlig föreläsning där den 21/3.

 

zion_inför
29.1 2013  Formfrukost 
med Zion Clothing
Besök av Fredrik Backman, en av grundarna till det Örebrobaserade klädföretaget Zion Clothing, som förutom sin enastående fashonprofil arbetar uteslutande med ekologisk bomull.

 

—– 2012 —–

 

FORM-FRUKOST  4/12 2012
Journalist Rolf Jansson kom och berättade om sitt pågående bokprojekt om Klaessons Möbler i Fjugesta och andra möbelindustrier i Västernärke som växte upp i skuggan av Klaesson.

”Pappslöjda stjärnor med Lena”   WORKSHOP   27/11 2012
Denna vinterkväll fick vi göra stjärnor i papper med bokbindare Lena Hällzon i hennes alldeles nya och fantastiska ateljé i Osvalla, strax väster om Örebro.

FORM-FRUKOST 6/11 2012
Besök av Örebros Stadsarkitekt Peder Hallqvist.

FORM-FRUKOST 2/10 2012
Lena Josefsson kom och berättar om sitt gränsöverskridande arbete som koreograf inom dans, teater och opera, där hon komplext jobbar med integrerande av ljudsatt scenrum, musik, bildobjekt, ljus och koreografi.
Läs mer om Lena – och hennes kompani Raande-Vo här

FORM-FRUKOST 4/9 2012
Konstnären och keramikern Cecilia Jansson, som nyligen fått årets Wadköpingsstipendium var och bärättade om ett utsmyckningsprojekt hon nyligen gjort tillsammans med internerna på Kumlaanstalten. Men också lite om vad som för henne ligger i röret just nu.Läs mer om henne på hennes hemsida.

FORMFRUKOST 5/6  2012
Vi hade en sedvanlig sommaravslutning på finsnickeriet m.o.m och Mats Ohlsson på Osvalla Gård.
Denna morgon hade vi celebert besök av konstnär Karin Ward (tidigare boende i bygden, men numer Österlen) som berättade om sitt värv, däribland sitt pågående arbete med just Mats och det skulpturala skåp de gemensamt skapat och precis nu blivit klara med. Han själva skåpet och hon de utsnidade luckorna med västkustmotiv.

FORM-UTFLYKT till YXHULT & KVARNTORP  22/5 2012
En underskön försommardag gjorde vi en formutflykt till Yxhults gamla fina unika huvudkontor i Hällabrottet. Men inte bara det utan även till den häftiga och tidstypiska Personalmatsalen i Kvarntorp samt Yxhults Stenarbetsmuseum. Sune Valegren vid Kumla Kommun tog oss med på denna unika tripp, kunnigt guidat av Mats Runering.
Personalmatsalen i Kvarntorp är en av få bevarade miljöer från skifferoljeepoken.
Yxhults huvudkontor från 1955 är ritat av den legendariske arkitekten Helge Zimdal och har bla mycket annat ett unikt marmorgolv på ca 120 kvm, vilket inrymmer ett 30-40 tal olika marmorsorter. En handfull kontor har bevarade 50-tals miljöer.
Yxhult Stenarbetsmuseum har en imponerande samling gipsförlagor och materialbank av marmorsorter. Här finns också en verkstadsdel med äldre maskiner för bearbetning och exklusiva modeller som visar verksamheten vid olika historiska perioder.

OSET OCH RYNNINGEVIKEN  12/4 2012
En härligt solig vårdagskväll hade vi en guidad cykeltur genom naturreservatet Oset och Rynningeviken med kommunekologerna Mats Rosenberg och Malin Björk. De tog oss med genom Oset och Rynningeviken där de berättade om naturreservatets utveckling och valda arkitektur.  Vi fick höra hur en oljehamn, militärområde och soptipp kom att bli ett av Örebros viktigaste frilufsområden! Örebro har nyligen blivit utsedd till ”Sveriges frilufskommun 2012”, där utvecklingen av naturreservatet Oset och Rynningeviken har haft stor inverkan. Turen avslutades med gott fika vid den alldeles nyinvigda Venastugan.

FORMFRUKOST 6/3 2012
”Bäddens prydnad – kvinnans stolthet”. Etnolog och historiker Ingrid Hartman Söderberg. Ur ett historiskt perspektiv på bädden som statusbärare, berättade hon för oss om textiler i hemmet under olika tider.

MÖBELMÄSSAN 7-11/2 & UNIVERSITETETS KONSTHALL 7/3-18/4 & FORMFRUKOST 3/4 2012
7 tillverkare och formgivare ställde gemensamt ut genom Svensk Form Örebro län på årets Möbelmässa i Stockholm under rubriken ”Tillväxt genom design”.
Därefter ställdes detta ut på Örebro Universitets Konsthall, där vi också hade april månads formfrukost.
Deltagande var: Av jord AB – färg och formgivning för det hållbara och miljövänliga byggandet | Annette Alsiö – glasformgivare | Kaipa Gunilla Ericsson – konst & design & animation | Himlajorden AB – Lena Hellström – gestaltning och kommunikation | Synvilla.nu – Kristin Rapp – Insynsskydd i glas och digitaltryck | Agneta Taube – keramiker | Örebroprodukter AB – möbler med avstamp i material från regionen.

FORMFRUKOST  14/2 2012
Kelly Nguyen kom och berättade om sitt skapande i olika former och material i samband med sin pågående utställning på Kapitän. Kristina Quick Engström  berättade också lite om linjen ”Konst och formgivning” på Kävesta Folkhögskola, där också Kelly f.n. studerar.

 

—– 2011 —–

 

FORM FRUKOST  6/12 2011:
Agneta Taube berättade för oss om 2 ting; dels om sitt inspirerande liv och gedigna värv som keramiker och konsthantverkare. Och dels om KKV – Konstnärernas Kollektivverkstad – där hon är engagerad, vad det är och hur man arbetar däri.

”PECHA KUCHA NIGHT #6”  17/11 2011:
Vår sjätte Pecha Kucha Night hade vi sedvanligt i Wirénsalen på Örebro Konserthus. Ett hundratal besökare fick ta del av kvällens eminenta talares formidabla budskap.
Kvällens talare var: Lena Hällzon [Bokbindare], Lotten Bergman [Frilansskribent & bloggare], Del LaGrace Volcano [Gender variant visual artist], Karin Törnquist [Arkitekt], Olle Bergman [Frilansskribent & föreläsare], Frida Anthin Broberg [Keramiker], Tomas Munkas Larsson [Konstnär], Maria Friberg [Konstnär och butiksägare] samt Andreas Hylthén [Fotograf] & Arvid Dyfverman [AD]
Vad Pecha Kucha är? Pecha Kucha är en japansk snabbpresentationsteknik som ger möjlighet till spännande föreläsningar med flera talare under en och samma kväll. Fenomenet har spridit sig som en löpeld och finns nu i 436 städer runt om i världen. Varje talare presenterar 20 bilder som var och en visas under 20 sekunder. Totalt blir det 6 minuter och 40 sekunder i strålkastarljuset innan det är dags för nästa person. Presentationerna blir koncisa, engagemanget hålls på topp och fler får möjlighet att framföra sina budskap. Läs mer på dess hemsida eller på vår facebooksida Pecha Kucha Örebro.

”FORM FRUKOST” 8/11 2011:
Mary Ekmark berättade om bla sitt spännande drygt 40-åriga inredningsararbete inom IKEA, om bla sin pionjärinsats i att sätta in inredningar i sammanhang genom uppbyggda miljöer, som så många sedermera tagit efter.

”BRODERIKVÄLL” 25/10 2011
Först under kvällen fick vi en inspirerande visning av utställningen STYGN Örebro Konsthall av Elisabet Jansson och Kristina Lidner. Efter fika med kaffe/te och macka hade vi en mycket kreativ och jätteskoj broderiworkshop i fritt broderi med Elisabet.

”FORM FRUKOST” 4/10 2011:
Ulf Lernhammar berättade om sitt skapande – och i synnerhet om sitt strålande vackara wc-hus på Järntorget i Örebro. Ulf är samtidigt aktuell med sin utställning ”Teckningar och FÄRG-REGN” på Universitetet Konsthall.

ÖREBRO OPEN ART 2011″ specialguidad rundtur 30/8 2011
Denna sensommarkväll gick vi en rundvandring i stadens stora utomhusutställning, särskilt anordnad för oss i Svensk Form. Open Art är en gigantisk utomhusutställning som förändrat stadsbilden, där ett 50-tal konstnärer från hela världen visar sina verk under 100 sommardagar i centrala Örebro. Det gav oss mycket att för höra Lars Johnsson från Örebro Konsthall berätta med inlevelse och kunskap om vad som ligger bakom några av de utställda verken. Väldigt kul och intressant!

SVENSK-FORM-FRUKOST hos M.O.M” 7/6 2011
Våravslutning hos M.O.M (Mats Olsson Material), ett finsnickeri av klass på Osvalla gård väster om Örebro. Där bjöds vi på en trevlig visning, superfrukost och ett härligt väder. Bla fick vi se MOMs nybygge för utställning och rekreation. Stiligt bygge – med finfin vy mot De Blå Bergen i horisonten över sädesfälten. Under juni-augusti visas en miniutställning på Kapitän i Örebro med MOMs möbler. Läs mer om MOM här.

På frukosten medverkade även Lars Petersson, Örebro läns länshemslöjdskonsulent i hårdslöjd. Han berättade bla om det pågående projektet ”Pinstol tur och retur” de arbetar med tillsammans med Konsthantverkarna i Örebro, som visas där fram tom 24 aug, men även om deras verksamhet i stort.

”GRYTHYTTANS SKIFFERGRUVA” 21/5 2011
Utflykt  och studiebesök till Grythyttans Skiffergruva. Vi väl mottagna av Thorbjörn Styhr  som berättade om hur skiffer bildats för 2 miljoner år sedan och om gruvans historia som går tillbaka till 1800 talet.
Thorbjörn Styhr förmedlade kärlek och stolthet för platsen och för skiffern och det blev en kreativ stämning i gruppen som deltog i utflykten. Många intressanta idéer väcktes om vad man kan använda skiffer till.
Vi kände oss rika på upplevelser när vi for därifrån. Läs mer om gruvan här.

”SVENSK FORM FRUKOST” 3/5 2011:
Lena Hällzon visade med stor entusiasm och kunnande om sitt skapande form av bokbinderi, ett urgammalt fint hantverk som inte många idag behärskar. Under maj visades en mindre utställning på Kapitän, med en del av Lenas verk. Läs mer om hennes värv på hennes blog.
I samband med frukosten berättade även Bosse Eriksson från Reklart och  om höstens ”Konstslingan, Örebro-Kumla-Östernärke” och Konstalmanackan 2012.Läs mer här.

”KONSTVANDRING PÅ USÖ” 13/4 2011
Karin Jarlborg, konsthandläggare på Örebro läns landsting, guidade oss runt på USÖ (Universitetssjukhuset i Örebro) och visade oss en liten del av all konst som finns till beskådande här. En särskild konstrunda finns upplagd kallad ”Konstlinjen”, vilken vi gick en bit utav denna kväll. Visningen gav oss en konstupplevelse i sjukhusets korridorer, entéer och kulvertar. Här finns flera konstartet representerade såsom måleri, fotografi, teckning och skulptur. Samtidigt berättade hon om deras arbete, hur inköp och urval går till och mycket annat.

”SVENSK FORM FRUKOST” 5/4 2011:
KAIPA (Gunilla Ericsson) var hos oss och visade och berättade lite om “Slow fashion” och annat – om sitt skapande i gränslandet mellan konst och mode. Mycket utifrån ett återbruksperspektiv. Under april visades en miniutställning med Kaipas verk på Kapitän.
Dessutom var vår Länshemslöjdkonsulent för textil slöjd, Anntott Parholt, och berättade lite kort om sitt arbete med att tillvarata och utveckla textilslöjdens kulturarv.Därefter hade vi ett bra samtal kring material, kulturarv, återbruk och dylika spörsmål. Kul!

”SVENSK FORM ÖREBRO LÄNs ÅRSMÖTE” 29/3 2011 :
Till vårt årsmötet på Kapitän, hade vi celebert besök av Ewa Kumlin och Daniel Golling från Stockholm. Ewa är vd för Svensk Form och Form och Daniel är vår nya chefredaktör för Form. Efter årsmötesförhandlingarna berättade om Svensk Forms internationella arbeteoch om sitt arbete med omdaningen av tidskriften. Styrelsen har i år fått en ny ledamot genom Mia Åhman. Vi fick också tillfälle att titta lite extra på Kumvana Gomanis pågående utställning och blev som vanligt bjudna på finfin smörgåstårta.

”GALLERI ÖRSTA” 23/3 2011:
Vi blev inbjudna av SVERIGES ARKITEKTERs lokalförening i Örebro att följa med på ett studiebesök till den nybygda konsthallen GALLERI ÖRSTA på slätten utanför Kumla. Vi blev guidade av Anders Fasth som tillsammans med sin hustru Birgitta driver denna kansthall, som ligger ivid deras bostad och det tidigare galleriet. Han berättade och visade inspirerat om byggnaden och processen kring den, vilken är ritat av arkitektkontoret CKR (Claesson Koivisto Rune) som tillsammans med konstnären Mikael Pauli skapat detta fantastiska verk. Vi fick också en visning av den pågående utställning med skulpturer och målningar av Lars Agger innan vi avslutade med kaffe och macka. En mycket givande tur.

”SVENSK-FORM-FRUKOST” 1/3-2011:
Den 1 mars 2011 kom Kumvana Gomani till Svensk Form Frukosten och berättar om sitt skapande; om små smycken i återvunnet material till stora grejer för industrin. Och hur de två, hantverket och arbetet för industrin, vandrar hand i hand för henne. Under mars kommer det att visas en miniutställning på Kapitän med en del av Kumvanas verk, som öppnades i samband med frukosten. Se hennes hemsida www.kumvanagomani.com

”ISSKULPTURER” 26/2-2011:
Den 26 februari 2011 gjorde vi en formutflykt till Sikfors, norr om Hällefors. För att besöka det unika vinter-eventet *Isstjärnan*, som denna dag
avslutades för i år.Efter att i dagsljus fått beskåda alla verken fick vi efter mörkrets inbrott beskåda isskulpturerna belysta på olika sätt, mycket vackert
tillsammans med levande musik på isen. Mer info på www.isstjarnan.com

”SVENSK-FORM-FRUKOST” 1/2-2011:
På Svensk Form Frukosten den 1 februari 2011 hade vi besök av
konsthantverkare Leif Månsson. Han visade och berättade om sitt skapande
i brons och många andra material. Vi fick bla lära oss lite hur den
ganska invecklade processen med metallgjutning går till. Hans verk är en
härlig mix mellan brutalitet och skönhet. Under februari kommer det att
visas en mindre utställning på Kapitän i Örebro med Leifs verk, som
öppnade i samband med frukosten.

 

—– 2010 —–

 

”FRANSK DESIGNKVÄLL MED VIN PÅ BRASSERIET” 18/11-2010:
Varje år, den tredje torsdagen i november släpps årets första vin i Frankrike.
Detta evenemang kallas beaujolais nouveau och det nya vinet firas på många platser världen över.
I år, när vi firar Bernadotte, ville vi på Svensk Form Örebro introducera beaujolais nouveau i Örebro i den franskaste atmosfär vi har, på Brasserie Rendez-vous.
Vi presenterade även franska designikoner: som t.ex Philippe Stark med sin citruspress och Henry Massonnet med sin plastpall Tam Tam.

”ITALIENSK-FORM-FRUKOST” 26/10-2010:
Den 26 okt 2010 hade vi ”ITALIENSK-FORM-FRUKOST” på Kapitän.
Valentina Restivo, en av de 5 unga italienska konstnärer som deltog i utställningen BIANCO E NERO, berättade lite om utställningen och sitt skapande. Men dessutom om sitt arbete utifrån Ingmar Bergmans film ”Det 7e inseglet”.
Deltagande konstnärer i utställningen var: Claudio Bimbi, måleri ”Myror”; Fransesca Nicolosi,foto; Isabella Nazzarri, måleri ”Pippi Långstrumpor”; Arjuna Susini,serieteckningar; Valentina Restivo, måleri ”Paris gator” samt film ”Margherita”.

”Lilla å-promenaden” 19/10-2010:
Den 19 okt 2010 hade vi en konsttur med Stefan Rydén, som guidade och
berättar om konsten längs ”lilla å-promenaden” i Örebro. Vi utgick
från Biltemas parkering i nordväst och tog oss sedan med cykel och
ficklampa de 4 km ”lilla å-promenaden” är till Naturens Hus, öster om
staden. En ovanlig och vacker konstrunda i spännande kvällsljus, med en
entusiastisk och kunnig guide. Mycket uppskattat av oss som var med! Läs
mer om projektet här.

”Finsk-Form-Frukost” 5/10-2010:
Den 5 okt 2010 hade vi FINSK-FORM-FRUKOST på Kapitän med redig
Ruisleipä och andra finska läckerheter från det finska frukostbordet.
Därtill visades en liten utställning om och med finsk design och utifrån
den hade vi samtal och en kreativ frågesport.

”Fransk-Form-Frukost” 7/9 -2010:
Vi fick fina croissanter med fransk marmelad och äkta fransk kaffe. Inte världens nyttigaste – men gott var det! Det var vår franska industridesigner Richard Parent från Rebellion & Arbesko som låg bakom det hela, vilken också berättade historien bakom croissanterna.
Under frukosten berättade dessutom 3 av deltagarna ur Koncentrat, vilka
tagit fram unika nya produkter till jubileumsåret ”Örebro 2010”, en
gemensam satsning av 7 svensk form medlemmar. Dessa var Milis Ivarsson
från AvJord om deras jubileumsfärger (äggoljetempera), Anneli Linder
från Kapitän med sina Nålbrev i jubileumstappningar samt keramiker
Agneta Taube med sin fantastiska Cafe Latte skål.

Utställning design BERNADOTTE” 2/6 – 19/9-2010:
Utställningen Design Bernadotte visades 2 juni – 19 september på Örebro Läns Museum. På vernissage den 2 juni deltog landshövding Rose-Marie Frebran och Marianne Bernadotte invigningstalade.
Utställningen design Bernadotte, ville beskriva den kreativa sidan hos familjen Bernadotte. Sedan 1800-talets mitt har familjen Bernadotte visat upp den ena konstnärligt begåvade medlemmen efter den andra. Mest omtalade har målarprinsen Eugen, hertig av Närke, och Sigvard blivit. Yngst i raden är den nu drygt 30-årige prins Carl Philip.
Ett urval av Sigvard Bernadottes enorma designverksamhet inom konsthantverk och industridesign presenterades samt hur arvet gått vidare till prins Carl Philip visades. Intresset för enkel form förenar dem båda.
”Sigvard Bernadotte lyckades hitta en egen stil och särart och blev tidigt en designikon för många – även för mig. Det är tråkigt att jag kom på att jag ville arbeta som designer efter att han gick bort” sa Carl Philip.
Utställningen Design Bernadotte har gjorts i samarbete mellan Svensk Form och Örebro Läns Museum. Projektledare Ing-Marie Alverlin. Curator Jonas Linder.

”Sigvard Bernadotte och Skandinavisk Industridesign” 15/9 -2010:
En seminariekväll på Länsmuseet i Örebro i samband med vår utställning
”Design Bernadotte” med Tomas Lindblad, författare och designpersonlighet.
En kväll där vi fick lära oss mycket om industridesign i allmänhet och Sigvard Bernadottes i synnerhet, av en som är mycket kunnig i ämnet.

”Pecha Kucha” 2/9-2010:
Pecha Kucha anländer till Örebro, vilken succé! Tack alla ni härliga premiärbesökare, vi är så glada att ni kom! Under kvällen räknade vi till ett besöksantal på nära 80 personer. Wirénsalen var trevligt välfylld med glada och förväntansfulla människor i alla åldrar.
Självklart tack till våra härligt generösa och modiga talare! Mattias Käll, som pratade om att inspireras och visade sina snygga illustrationer. Christina Nyström, som visade upp sitt silversmidesarbete till tonerna av Arvo Pärt. Jonas Linder som gav oss en snabb och påläst inblick i Sigvard Bernadottes designarbeten. Sist med inte minst Tina Backman, som berättade om livet som Illustratör och visade prov på sin yrkesskicklighet. Vilka spännande och inspirerande minuter vi blev bjudna på!
Vad vore en trevlig kväll utan lite skön musik, Johan Ström, Örebros bästa DJ fick hela stället att gunga. Vi hoppas att han bokar in sina hemresor från Berlin till våra PKN datum framöver…

”Seminariekväll DESIGN GÖR SKILLNAD” 18/8-2010:
Den 18 aug 2010 hade vi en seminariekväll med MAGNUS SILFVERHIELM,
arkitekt/professor och designprofilen LARS WIESELGREN, på Örebro Läns
Museum i samband med vår utställning ”design Bernadotte”. Kvällen blev
mycket välbesökt och vi bjöds på 2 högintressanta föredrag.

”Barnlördag” 7/8-2010:
Den 7 augusti 2010 ordnade vi ”Barnlördag” med Anneli Linder och Christina Nyström Jansson på Örebro Läns Museum i samband med Bernadotte-utställningarna där. Med trä, tyg, metall och andra material fick barnen tillverka figurer under rubriken ”att formge en 1800-tals figur”. Jättefina små skapelser föddes under dessa stimulerande timmar.
Den 28 augusti blir det en ny Barnlördag.

”Vernissage Design Bernadotte” 2/6-2010:
Den 2 juni var det vernissage för utställningen design Bernadotte med landshövding Rose-Marie Frebran och invigningstalare Marianne Bernadotte.
Utställningen design Bernadotte, vill beskriva den kreativa sidan hos familjen Bernadotte. Sedan 1800-talets mitt har familjen Bernadotte visat upp den ena konstnärligt begåvade medlemmen efter den andra. Mest omtalade har målarprinsen Eugen, hertig av Närke, och Sigvard blivit. Yngst i raden är den nu drygt 30-årige prins Carl Philip.
Utställnngen presenterar ett urval av Sigvard Bernadottes enorma designverksamhet inom konsthantverk och industridesign, samt visa hur arvet gått vidare till prins Carl Philip. Intresset för enkel form förenar dem båda.

”Vernissage Koncentrat” 31/5-2010:
Den 31 maj 2010 hade vi vernissage av KONCENTRAT. En utställning av 9 av Svensk Form Örebro läns medlemmar, med unikt designade produkter och föremål som tagits fram till jubileumsåret ”Örebro 2010”.
Vernissagen var väldigt lyckad och det bjöds på dryck och tilltugg i koncentrerad form, bestående av äkta vatten och äkta hårt bröd med koncentrerad finfin ost.
Koncentrat visas 31/5 – 20/6 på Örebro Stadsbibliotek (därefter flyttas
utställningen till Örebrokompaniet 21/6-5/7.).
De deltagande formgivarna är: Pia Bergfjord – Pia Bergfjord Design, Lena Hellström – Himlajorden, Milis Ivarsson – AvJord, Frida Lenzer – AvJord, Anneli Linder – Kapitän, Jonas Linder – Kapitän, Evis Magnusson – Evis Magnusson Keramik, Britten Sjöberg Strömberg – Inspire by Britten samt Agneta Taube – Agneta Taube Keramik.
Ett urval av produkterna kommer att finnas till försäljning på Örebro Länsmuseums shop.

”Stadsvandring” 11/5-2010:
På vår stadsvandring per cykel i Örebro den 11 maj fick vi veta mer om Örebros unika arkitektur och bebyggelse under ledning av stadsantikvarie Ewa Fransson. Det var strålande solsken, men lite för kallt för att vi skulle kunna sitta ute och äta vår matsäck. Eva var jätteduktig och inspirerande när hon tog oss runt på kända och okända platser i staden.

”SVENSK-FORM-FRUKOST” 4/5-2010:
Den 4 maj hade vi SVENSK-FORM-FRUKOST ute hos Henk Brass i hans nya egenhändigt ritade hem/ateljé/galleri ute vid Tysslingen. Henk visade oss runt i byggnaden och berättade lite om sig och sitt mångfacetterande konstnärsliv.

”SVENSK-FORM-FRUKOST” 13/4-10:
Den 13 april 2010 hade vi på Svensk Form Frukosten några av formgivarna från utställningen “HEMLÄNGTAN” hos oss. De berättade om utställningen med 7 kvinnliga designers från Örebroregionen som visas nu på Kapitän. Den håller en bredd med allt från keramik till kronmakeri via möbler, lampor, textilier och illustrationer.
Gemensamt för alla kreatörerna är att de på ett eller annat sätt skapar produkter för hemmet, därav namnet. Deltagande designers är Kersti Liss, Tina Häggström, Tina Backman, Petra Svanbäck, Jenny Eklund, Anna Salander samt Britten Toftarp. En utställning i och av jubileumsåret ”Örebro 2010”.

”SVENSK-FORM-ÖREBRO LÄNS ÅRSMÖTE16/3-10:
Tisdag den 16 mars på Kapitän i Örebro hade vi årsmöte för vår regionalförening. Förutom själva förhandlingarna föreläste Cecilia Beckmann om Endel Öunapuu och vi fick smaka den traditionella smörgåstårtan.
Endel Öunapuu, estnisk arkitekt, kom till Örebro 1946 och blev under de kommande decennierna en av stadens mest anlitade arkitekter. Han ritade såväl hyreshus som radhus men mest känd blev han för sina fashionabla villor som uppfördes åt Örebros grädda under 50- och 60-talet. Cecilia har bla skrivit boken ”Endel Öunapuu – arkitekt i Örebro”. Läs mer på www.ceciliabeckmann.se.

”SVENSK-FORM-FRUKOST” 2/3-10:
Den 2 mars 2010 hade vi under frukosten besök av den unga kinesiska konstnären Cheng Liangchun (Nina Cheng) från kulturcentrat TCG Nordica, som berättade om sig, sitt arbete (wood paints och drawings) och utställningen ”Vestige” som visades på Kapitän i början av mars.

”STUDIEBESÖK skodesign” 16/2-10:
Tisdag den 16 februari gjorde vi studiebesök på två ställen! Kvällens tema var skodesign vi började kvällen på Skoindustrimuseet i Kumla, där vi fick ta del av skohistoria, se hur stans, nåtling och pinning går till. Tiden rann iväg i den spännande miljön med de engagerade och skickliga guiderna så det blev dessvärre ingen tid över för skoinköp. Men det var bara att återvända dit nån annan dag för att köpa toppenfina tofflor och ökenkängor med mera, till ett bra pris! Rekommenderas! [skoindustrimuseet.se]
En halvtimme försent anlände vi i snöyran till Arbesko, där vi blev bjudna på jättegoda semlor, dagen till ära (Semeldagen). Under tiden berättade industridesigner Richard Parent på Rebellion Sports, om innovation, nutida sko-design och hur design används för att utveckla och tillverka en yrkesko. Han visade även grundmodeller och skisser innan han tog med oss på en rundvandring i fabriken. Det var en mycket intressant och spännande kväll. Det kändes som om vi skulle behövt en timme till på båda ställena! [rebellion.com, arbesko.se]

”SVENSK-FORM-FRUKOST” 2/2-10:
Tisdagen den 2 feb 2010 hade vi årets första SVENSK-FORM-FRUKOST på Kapitän och “Kick-Off” för vårens tema “SVENSK FORM UNDERSÖKER ÖREBROS IDENTITET”. Björn Fransson på Örebrokompaniet kom och berättade om hur de arbetar med denna identitet ur ett framtidsfokus. Kersti Liss från Kräm Design höll i det hela.
ELISABETH JOHANSSON från Mörlunda i Småland, berättade också om sin textila utställning “Bubblor, Knutar & Stramalj” som visats på Kapitän under februari.

”Studiebesök Kävesta” 26/1-10:
Den 26 januari 2010 hade vi ”TUSCH OCH TRYCK” på Kävesta Folkhögskola. En kväll där vi först fick måla med flytande tusch på papper. För att sedan prova på att trycka med enkel screentrycksteknik. Och gott fika i slöjdsalen. En fantastiskt inspirerande kväll med mersmak.

 

—– 2009 —–

 

”FORM FRUKOST” med bl a Närketomten. 1/12-09:
1 dec 2009 hade vi Svensk-form-frukost i jul-tappning. Med Mikael Eivergård, ny chef för Örebro Länsmuseum, som berättade lite om sig och sin nya roll där. Han kom tillsammans med Kerstin Jennebo som berättade om vår lokala julsymbol NÄRKETOMTEN. En decimeterhög charmig figur från 1943, som fick sitt genombrott via Ica-kuriren någon gång på 1950-talet.

”FORM-STUDIEBESÖK ATLAS COPCO” 17/11-09:
En mörk och regnig tisdagskväll den 17 november gjorde vi ett studiebesök på Atlas Copco i Örebro. Kvällen började med fika och sedan fick vi en presentation av vad Atlas Copco jobbar med och vilka olika bolag de har. Därefter togs vi med ut i den stora verkstaden där bergsborrmaskiner och annat tillverkas. En mycket imponerad skara blev runtvisad i den välstädade lokalen. Tillbaka i kontorsbyggnaden fick vi förklarat för oss hur designavdelningen jobbar. Det var en mycket inspirerande och lyckad kväll!

”FORM-UTFLYKT till Aggershus” 22/9-09:
Den 22 sept 2009 så gjorde vi en form-utflykt till ”Aggershus” och konstnärsparet Ingela & Lars Agger i Berga skola 3 mil söder om Örebro. För att se hur de arbetar och har det i sin bostad, ateljéer och kulturhus.

”FÖRELÄSNING med Matti Klenell” 15/9-09:
Tisdagen 15 september 2009 hade vi besök av formgivaren MATTI KLENELL på Örebro Universitet. Dels hade han en inspirerande föreläsning om ”en formgivares vardag” och dels guidade han oss runt i utställningen UNG7, som han själv suttit med i urvalsjuryn för.

”SVENSK-FORM-FRUKOST” 8/9-09:
Den 8 september 2009 hade vi höstens första svensk-form-frukost. Vi hade besök av den kinesiske konstnären Gao Xiang som berättade om sitt arbete och utställningen ”Dreams?” som pågår på Kapitän. Målning på rispapper och glas, mycket influerat från traditionellt kinesiskt måleri.

Vernissage för UNG7” 31/8-09:
Den 31 augusti hade vi vernissage för UNG7 uppe på Universitetets konsthall. UNG7 är en återkommande jurybedömd vandringsutställning som bla Svensk Form är arrangör till. Utställningen pågår september ut. Det är ett samarr med Örebro Universitet.

”Programkväll SERIERNAS VÄRLD” 19/8-09:
Den 19 augusti hade vi tillsammans med Örebro Länsmuseum och Örebro Seriesällskap en programkväll utifrån den där pågående utställningen SERIERNAS VÄRLD, där vi fick vara med om 2 föreläsningar. Först med Peter Ekström, rektor på Örebro Konstskola som kåserade över ämnet “Seriens formspråk”. Sedan berättade Thomas Karlsson på Örebro länsmuseum om “Serien som samlarobjekt”. Därefter fick vi en specialguidad rundvandring i utställningen.
Delar av utställningen kommer senare att gå vidare till Svensk Form Syds ”Form Design Center” i Malmö.

”SOMMARUTSTÄLLNING: Textibel” Juni-09:
Onsdagen den 17 juni var det vernissage på Textibel – textil som möbel, på Formens Hus i Hällefors.
Hur utvecklas sittmöbler genom de textila innovationerna och hur utvecklas
innovativa sittmöbler genom textil? Den frågan har ställts vid Textilhögskolan i Borås som gemensamt med Textilmuseet, Chalmers, HDK samt möbel- och textilbranschen utmanat begreppet textil vid design av sittmöbler. Man har frångått bilden av textil enbart som yta för dekoration och komfort. Resultatet av utvecklingen presenteras i utställningen.

”SVENSK-FORM-FRUKOST” 2/6-09:
2 juni hade vi i försommarregn en Svensk-Form-FRUKOST hos M.O.M = Mats Olsson
Material AB, på Osvalla Gård. Ett finsnickeri mellan Örebro och Vintrosa, som gör
vackra och gedigna möbler odyl i naturnära material och metoder. Mats visade oss hur
hans snickeri fungerar, utställningen och bjöd på en förträffligt fin frukost.

”FORM-RESA” 30/5-09
Pingstafton 30 maj var vi iväg på en en form-resa till norra länsdelen, tillsammans med lokalavdelningen för Sveriges Arkitekter. Först stannade vi till vid Ralph Erskines Gyttorp, där arkitekt Peter Ljugné guidar oss runt i den unika bebyggelsen.
Därefter gjorde vi ett stopp vid Formens Hus i Hällefors för att sedan avsluta med en picknick vid naturreservatet Björkskogsnäs utanför Grythyttan.

”SVENSK-FORM-FRUKOST” 3/2-09:
På svenskform-frukosten den 7 april 2009 hade vi besök av silversmed Christina Nyström Jansson som bla berättade om sina kontakter med Susanne Brögger inför NUTIDA SVENSKT SILVERS smyckeutställning och Brita Molin som talade kring NUTIDA SVENSKT SILVER.

”ÅRSMÖTE”19/3-09:
Den 19 mars 2009 hade vi årsmöte på KAPITÄN. Då hade vi dessutom besök av JOHAN HULDT som berättade om svensk design och designhistoria ur sin synvinkel och om sitt möbelföretag INNOVATOR som fortfarande sålt mer möbler i Japan än Ikea! Det var verkligen en inspirerande kväll!

”SVENSK-FORM-FRUKOST” 3/3-09:
På svenskformfrukosten 3 mars fick vi höra Lars Wiselgren berätta om pågående och kommande projekt på Formens Hus i Hällefors. Dessutom fick vi höra delar av tyska AEG´s historia ur en designhorisont. Bla så hade han med sig och berättade runt en AEG-rumsfläkt från 1912.

”SVENSK-FORM-FRUKOST” 3/2-09:
Konsthantverkscentrum
– En stalig institution i Wadköping. Vad gör den?
Catarina Mårtenson därifrån kom och berättade.

 

—– 2008 —–

 

”SVENSK-FORM-FRUKOST” 2/12-08:
Lars Wiselgren
från Formens Hus i Hällefors, visade och berättade om några skapelser från deras unika design-samling.
Samtidigt kunde man se Josef Mellergårds utställning ”Möte och kollision”. Bilden ovan är från utställningen.

”SVENSK-FORM-FRUKOST” 4/11-08:
Milis Ivarsson
från AvJord, var med oss på dagens Svensk-Form-Frukost och berättade om sitt företag och engagemang kring naturbaserade och miljöriktiga färger. Samtidigt visade hon egna målningar, målade med dessa äggoljetemperafärger. Målningarna kommer att finnas kvar för beskådande på Kapitän tom 25 november.

”SVENSK-FORM-FRUKOST” 7/10-08:
Delar av utställningen ”sustainable LOVE” visades samtidigt som frukosten pågick.

”FORMRESA MILIS” 21/9-08:
Den 21 september 2008 hade vi en inspirerande formresa till MILIS IVARSSON och hennes företag AvJord, som vi fick besöka mitt i en underbar höstnatur. Milis har jobbat med färg och form i hela sitt liv. Och då främst ur en naturbaserad och miljövänlig synvinkel. Under dagen delade hon med sig av sina tankar kring form och materialval som minskar vår materiella konsumtion, men ändå höjer livskvalitén.

”STUDIEBESÖK hos textil-formgivaren VIVECA NYGREN” 20/8-08:
Onsdagen den 20 augusti var vi på studiebesök hos textilformgivaren Viveca Nygren i hennes vackra hem vid Vintrosa utanför Örebro. Hon berättade inspirerande om sitt konstnärsliv och vi fick på plats se hennes hem och ateljé, som verkligen präglas av hennes livsgärning. Ett fantastiskt besök!
Lite info från boken ”De formade 1900-talet” av Atle Bjarnestam, Drängahuset:
Viveka Nygren: textilkonstnär, f 1925. Arbetade för hemslöjden i Kristianstad län och Örebro län under 1950-talet. Deltog vid H55 och debuterade 1968 som fri textilkonstnär på Hantverket.
Gjort offentliga ut­smyck­ningar med enkla och strama men rika uttryck bl a för Bromma gymnasium, Uni­versi­tetsbiblioteket i Stockholm, Örebro tingsrätt och för svenska EU-kansliet i Bryssel, vita sidenryor och svart trasrya tillsammans med kelimvävda mattor i silke och lin.

”VÅRUTFLYKT ELLEN KEYs STRAND” 31/5-08:
Den sista maj hade vi en vårutflykt till ELLEN KEYS STRAND, vilket var hennes hem vid Vättern. Där fick vi del av hennes livsgärning som en av Sveriges mest intressanta samhällsdebattörer under det förra århundradet. Bland mycket annat författade hon skriften ”Skönhet för alla” (1899), där hon särskilt behandlar skönheten i hemmen, kvinnornas domän. Dagen avslutades med matsäck med präktig utsikt på Omberg.

”SVENSK-FORM-FRUKOST”  27/5-08:
Parallellt med frukosten hade elever från Virginska skolans Hantverksprogram-Sömnad & Mode, vernissage till sin utställning ”FAIR FASHION – miljö och trendmedveten, går det ihop?”

”FORMRESA GRYTHYTTAN” 8/3-08:
Gemensam resa, med guidning, till Måltidens Hus samt Grythyttans Stålmöbler.

”Form + Ljus” 29/1-08:
Glasformgivare Fredrika Linder hade föredrag kring sitt arbete och sin på Kapitän pågående utställning ”I RÖRELSE”.

Föreningen Svensk Form
Svensksundsvägen 13
111 49 Stockholm

Organisationsnummer: 802003-0980

Föreningen Svensk Form arbetar för att skapa engagemang och belysa de
möjligheter design kan ge för individen, kulturen, samhället och näringslivet.

Ändra inställningar för cookies