Projekt Väst

 

Design Väst goes Globe 2017

Svensk Form Väst har nyligen fått beviljat 500 000 kr från kulturnämnden i Västra Götalandsregionen för en stor projektansökan ”Design Väst goes Globe 2017”, ett matchningsprojekt mellan företag och formgivare. Samarbetspartners är Marketplace Borås, Smart Textile, IDC och Inredia.

Kontakt: Magdalena Svedlund, vice ordförande Svensk Form Väst, vd Inredia och projektledare ”Design Väst goes Globe 2017”

—-

FORMVISARE 2017 – fem formgivare får stöd för att ställa ut internationellt
Följande Fem västsvenska formgivare/konsthantverkare erhåller Svensk Form Västs internationella stipendier FORMVISARE  2017. Stipendierna är på  20 000 kronor var och ges som stöd till formgivare som avser att ställa ut utanför Sverige 2017.  Stipendiet möjliggörs tack vare att Svensk Form Väst har verksamhetsbidrag  från Västra Götlandsregionens kulturnämnd.

Karin Roy Andersson, Göteborg, smyckekonstnär som driver smyckekonstgalleriet Four i Göteborg. Får stipendiet för att visa upp sitt eget konstnärliga arbete i en utställning, samt delta i den internationella smyckeskonferensen SNAG som arrangeras i maj 2017 i New Orleans, USA.

Cecilia Eduards, Göteborg, designer/vd Eduards Accessories AB samt arkitekt på inobi. Får stipendiet för att presentera sin kollektion ”Näver”, svensktillverkade väskor och accessoarer i läder, på Oslo Design Fair i januari 2017, samt på mässan House & Garden i London, juni 2017.

Elin Josefine Olsson, Töreboda, designer som driver ”Form – a nomad design studio”, ett företag med social ambition som tillverkar produkter i samarbete med lokala hantverkare i Vietnam. Får stipendiet för att marknadsföra produkterna på mässan North Modern i Köpenhamn 2017.

Anna Elzer Oscarson, Göteborg, produktdesigner som driver det egna företaget AEO. Får stipendiet för att ställa ut sin keramiska kollektion Dancing Dune på mässan Maison Objet i Paris i september 2017. Kollektionen är framtagen i samarbete med, och produceras av, Porslinsfabriken i Lidköping.

Jelizaveta Suska, Mölndal, smyckekonstnär, får stipendiet för att visa sina arbeten i en utställning med fem svenska smyckekonstnärer på Galleri Reinstein Ross i New York, maj-juni 2017. Samt att ställa ut tillsammans med projektet Hatara i samband med Schmyck i München i mars 2017.

—-

Tidigare projekt

TA I HAND 2016
Svensk Form Väst stödjer projektet Ta i hand. Ett projekt som vill bygga broar och skapa goda möten mellan människor och nationaliteter, genom att slöjda och handarbeta tillsammans. Projektet startade i Biskopsgården 2014 av Ingrid Johansson och Jenny Haraldsson. 2016 går man vidare ut i Västra Götalandsregionen och gör slöjdträffar bland annat i Falköping, Trollhättan och Kulturkiosken i Floby  i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Alla är välkomna och det kostar inget.  För mer information om träffarna, kolla Facebook: Ta i hand.
Eller kontakta Ingrid och Jenny:
ta.i.hand.projektet@gmail.com
070-855 30 37

—-

Sigrid Strömgren, Anna Elzer Oscarson, Sami Kallio och Charlie Styrbjörn Nilsson.
Foto: Carl Oliver Ander/Svensk Form Väst

Design Väst goes Tibro goes Norway
Fyra anrika familjeföretag har matchats med fyra framgångsrika formgivare, alla verksamma i Västsverige. Resultatet är fyra nya produkter som premiärvisas i Oslo 5–6 september 2015.
I Tibro ligger den svenska möbelindustrins vagga. Här finns ett unikt hantverkskunnande med rötter i 1800-talets hemsnickerier. Idag förs traditionen vidare av ett 50-tal företag, alla med sina specialkunskaper och möjlighet att skräddarsy lösningar. Flera av dem har gått i arv i generationer. Vi valde ut fyra företag och frågade om de ville samarbeta med en ung formgivare för att ta fram en ny produkt att läggas till i deras ordinarie sortiment. Matchningen gjordes med stor omsorg. Formgivarna tillfrågades utifrån sina kunskaper i relation till företagens produktionsförutsättningar. Alla formgivarna har specialkunskaper inom sitt materialområde. Tillsammans har teamen tagit fram fyra nya produkter att lanseras på den kommersiella marknaden. Det blev ett bord, en stol, en lyktstolpe och skåpsfronter. Förhoppningen är att projektet ska ge nya utvecklingsmöjligheter både till designern och till företagaren.

Sigrid Strömgren, Anna Elzer Oscarson, Charlie Styrbjörn Nilsson och Sami Kallio är formgivarna som har tagit fram nya produkter för Lundbergs möbler, Mölltorps gjuteri, Enströms möbler och Stolfabriken. Resultatet premiärvisas på Designers Saturday i Oslo 5–6 september 2015.

Läs mer om formgivarna, företagen och projektet i foldern:
Design Väst goes Tibro (pdf 3,3 Mb).

Initiativtagare och projektägare är Svensk Form Väst, och projektet genomförs i nära samarbete med Inredia i Tibro som drivs av InTibro AB. Finansiärer är Västra Götalands kulturnämnd och regionutvecklingsnämnd, och Inredia.

—-

MOFF_press

MOFF – mönster mot offentlig miljö

De digitala tryckteknikerna ger helt nya möjligheter att printa mönster på så gott som alla typer av material. Svensk Form Väst har initierat och stöttar ett designprojekt, MOFF – mönster mot offentlig miljö, där fem västsvenska designers tagit fram exempel på detta; hur mönster kan tryckas direkt på golv-, vägg- och takmaterial.

Projektet vänder sig till arkitekter och inredare som jobbar med offentlig miljö. Annika Nilsson, Cecilia Pettersson, Jenny Stefansdotter, Lidia Blomgren och Sara Gullman är de fem formgivare som ingår i projektet.

MOFF på Stockholm Furniture Fair 4–8 februari 2014
Svensk Form Väst presenterar mönsterprojektet MOFF, tillsammans med Inredia på Stockholm Furniture Fair 4–8 februari 2014. De fem formgivarna; Annika Nilsson, Cecilia Pettersson, Jenny Stefansdotter, Lidia Blomgren och Sara Gullman finns på plats i montern under hela mässan för att visa sina nya mönster och berätta mer om de digitala möjligheterna. Torsdagen den 6 februari kl 15.00 presenteras projektet i monter B01:11 av Cecilia Pettersson, projektledare, tillsammans med Anna-Stina Lindén Ivarsson, ordförande i Svensk Form Väst. Två av projektets samarbetsparter, Tobex digitaltryck och Parisima Scandinavia (kakel) deltar också. Extra välkommen till mingel i montern B01:11 torsdagen den 6 februari 2014 kl 16.00–18.00.

MOFF på Inredia
Under perioden 20 februari–4 april visas MOFF-projektet på Inredia – en mötesplats för inredningsdesign i Tibro.

MOFF med Input på Världskulturmuseet
24 mars 2014 håller Input i sin årliga möbelmässa på Världskulturmuseet i Göteborg. Här visas många av säsongens möbelnyheter, det minglas och bjuds på mat. Svensk Form Västs mönsterprojekt MOFF visas på mässan och formgivarna berättar mer om projektet i en föreläsning kl 16.00.