Projekt Väst

Sigrid Strömgren, Anna Elzer Oscarson, Sami Kallio och Charlie Styrbjörn Nilsson.
Foto: Carl Oliver Ander/Svensk Form Väst

Design Väst goes Tibro goes Norway
Fyra anrika familjeföretag har matchats med fyra framgångsrika formgivare, alla verksamma i Västsverige. Resultatet är fyra nya produkter som premiärvisas i Oslo 5–6 september 2015.
I Tibro ligger den svenska möbelindustrins vagga. Här finns ett unikt hantverkskunnande med rötter i 1800-talets hemsnickerier. Idag förs traditionen vidare av ett 50-tal företag, alla med sina specialkunskaper och möjlighet att skräddarsy lösningar. Flera av dem har gått i arv i generationer. Vi valde ut fyra företag och frågade om de ville samarbeta med en ung formgivare för att ta fram en ny produkt att läggas till i deras ordinarie sortiment. Matchningen gjordes med stor omsorg. Formgivarna tillfrågades utifrån sina kunskaper i relation till företagens produktionsförutsättningar. Alla formgivarna har specialkunskaper inom sitt materialområde. Tillsammans har teamen tagit fram fyra nya produkter att lanseras på den kommersiella marknaden. Det blev ett bord, en stol, en lyktstolpe och skåpsfronter. Förhoppningen är att projektet ska ge nya utvecklingsmöjligheter både till designern och till företagaren.

Sigrid Strömgren, Anna Elzer Oscarson, Charlie Styrbjörn Nilsson och Sami Kallio är formgivarna som har tagit fram nya produkter för Lundbergs möbler, Mölltorps gjuteri, Enströms möbler och Stolfabriken. Resultatet premiärvisas på Designers Saturday i Oslo 5–6 september 2015.

Läs mer om formgivarna, företagen och projektet i foldern:
Design Väst goes Tibro (pdf 3,3 Mb).

Initiativtagare och projektägare är Svensk Form Väst, och projektet genomförs i nära samarbete med Inredia i Tibro som drivs av InTibro AB. Finansiärer är Västra Götalands kulturnämnd och regionutvecklingsnämnd, och Inredia.

—-

Tidigare projekt

MOFF_press

MOFF – mönster mot offentlig miljö

De digitala tryckteknikerna ger helt nya möjligheter att printa mönster på så gott som alla typer av material. Svensk Form Väst har initierat och stöttar ett designprojekt, MOFF – mönster mot offentlig miljö, där fem västsvenska designers tagit fram exempel på detta; hur mönster kan tryckas direkt på golv-, vägg- och takmaterial.

Projektet vänder sig till arkitekter och inredare som jobbar med offentlig miljö. Annika Nilsson, Cecilia Pettersson, Jenny Stefansdotter, Lidia Blomgren och Sara Gullman är de fem formgivare som ingår i projektet.

MOFF på Stockholm Furniture Fair 4–8 februari 2014
Svensk Form Väst presenterar mönsterprojektet MOFF, tillsammans med Inredia på Stockholm Furniture Fair 4–8 februari 2014. De fem formgivarna; Annika Nilsson, Cecilia Pettersson, Jenny Stefansdotter, Lidia Blomgren och Sara Gullman finns på plats i montern under hela mässan för att visa sina nya mönster och berätta mer om de digitala möjligheterna. Torsdagen den 6 februari kl 15.00 presenteras projektet i monter B01:11 av Cecilia Pettersson, projektledare, tillsammans med Anna-Stina Lindén Ivarsson, ordförande i Svensk Form Väst. Två av projektets samarbetsparter, Tobex digitaltryck och Parisima Scandinavia (kakel) deltar också. Extra välkommen till mingel i montern B01:11 torsdagen den 6 februari 2014 kl 16.00–18.00.

MOFF på Inredia
Under perioden 20 februari–4 april visas MOFF-projektet på Inredia – en mötesplats för inredningsdesign i Tibro.

MOFF med Input på Världskulturmuseet
24 mars 2014 håller Input i sin årliga möbelmässa på Världskulturmuseet i Göteborg. Här visas många av säsongens möbelnyheter, det minglas och bjuds på mat. Svensk Form Västs mönsterprojekt MOFF visas på mässan och formgivarna berättar mer om projektet i en föreläsning kl 16.00.

—-

Måndag klockan 5

“Måndag klockan 5” heter Svensk Form Väst´s programserie. Då gör vi studiebesök på något intressant ställe som har med formområdet att göra. Kolla in i kalendariet efter kommande studiebesök.