Årets Formbärare 2016

Den 6 oktober klockan 18.45 koras Formbärare över hela landet. Det är personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region.

Svensk Forms 13 regionalföreningar har nu utsett varsin Formbärare i samband med föreningens födelsedag som firas över hela landet den 6 oktober. 2016 är det fjärde gången som Svensk Form utnämner Årets Formbärare.  Formbärarna får stolt bära titeln i ett helt år fram till nästa Formslag.

DALARNA


Formbärare 2016:
Lina Sofia Lundin, textilkonstnär och hantverkspedagog

Motivering:
Lina Sofia Lundin, textilkonstnär och hantverkspedagog, utses till Formbärare i Dalarna för sitt gedigna arbete som är både undersökande och ifrågasättande, men också pedagogiskt omkring textilier. Vi vill uppmärksamma henne för hennes arbete med att sätta fokus på ekologi, miljö och hantverk kopplat till textilier och kläder. Hon verkar över hela landet men har Falun som sin bas där hon jobbar praktiskt från frösådd av lin till mer experimentella arbeten inom färgning. Lina har varit med om att starta och driva projekt som ”Lånegarderoben”, ”The borrow project”, ”Tröjan” m.m. Hon är även författare till boken ”Naturlig färgning” och till publikationen ”Färgmanifestet”. Lina arbetar mångsidigt och inkluderande. Fotograf Stina Rapp för DT

Mer info:
Frida Lindberg, frida@alicelund.se,  0243-23 32 69

 

GOTLAND

Formbärare 2016:
Stina Lindholm, entreprenör, formgivare

Motivering:
För ett starkt personligt uttryck och formspråk förenat med stort engagemang för form och design i samhället. För arbete med förädling av material i en produktion som lyfter fram Gotland samt bidrar till det lokala näringslivet. För förmåga att se utmaningar och möjligheter i omgivningen bortom sin egen verksamhet.

Årets formbärare startade med två tomma händer och lokaliserade sig på en plats som inte omedelbart underlättat en långsiktig företagsamhet – en driven entreprenör. Hon är en framträdande, regionalt förankrad formgivare, som i många sammanhang tillför en personlig gestaltning till nytta och glädje för många. Vi vill också uppmärksamma att hon under många år har arbetat och fortfarande arbetar parallellt med ett flertal olika uppdrag samt samarbetar med andra formgivare.

Mer info:
Karin Leoson, 070-606 99 11
Ellinor Dahl, 0498-20 22 02, 070-205 33 64
Lisa Hempf, 0765 – 40 03 01

 

JÄMTLAND
jamtland_formbarare2016_staendeannalena-nila-ulla-jpg

Formbärare 2016:
Studioglashyttan Storsjöhyttan i Östersund

Motivering:
Storsjöhyttan har osvikligt visat, år efter år, att de med stor kunskap och talang förnyar glaset, bär den drivna, tränade glaskonsten in i sin samtid eller rättare sagt ligger snäppet före.

De vågar gå utanför de konventionella ramarna. Glaset blir mer än en form – med fantasi och lust bjuder Anna-Lena Kauppi, Nilla Eneroth och Ulla Gustafsson in oss till i glasvärld som berättar en historia. Anna-Lena ser glaset i ett sammanhang ofta präglat av motsatser eller historia – nutid och kallt – varmt. Nillas glas är okomplicerat och självklart. Attraktiva färger och former utgör basen, därtill lägger hon gärna fantasieggande och roande detaljer hämtade från bland annat djur och växtriket. Och Ullas glas med  humor,  normkritik och egensinne som rör sig i gränslandet mellan konst och bruksglas i en spännande begreppsvärld, där naturen ofta visar sitt mörker. Åskmoln och skogsbrand, djurskelett och diamanter, känsligt och poetiskt skapat med en säker hand för hantverket. Vi gratulerar Storsjöhyttan till Svensk Form Jämtlands Årets Formbärare 2016!

Mer info:
Lena Andersson, jamtland@svenskform.se, 070-5831440

 

 

NORRBOTTEN

Formbärare 2016:
Treehotel, Harads, Norrbotten: Britta och Kent Lindvall med personal

Motivering:
Vissa människor nöjer sig med att fantisera om trädkojor stora nog att bo i, andra har förmågan att göra verklighet av drömmar. Att gå från dröm till handling och att göra det med sådan precision att det blir en fullträff, kräver djup passion, god kunskap och hårt arbete.

Britta och Kent Lindvall såg möjligheten att skapa ett unikt besöksmål med sin skapelse Treehotel. I nära samarbete med innovativa och framgångsrika arkitekter och designer har de skapat en helt makalös plats bland träden i en skog i Harads, bortanför stadens brus, på Norrbottens landsbygd i destinationen Swedish Lapland.

Bland höga tallar och med milsvid utsikt vajar de sex (snart sju) vackert utformade och poetiska ”hotellrummen” uppe i tallarna och välkomnar gäster från hela världen. Hållbarhet och kvalitet är en röd tråd. Genom minimal påverkan på träden och platsen, smarta materialval, inredningsdetaljer och andra konceptlösningar ges gästerna möjlighet att leva hållbart under sin vistelse.

Hela världen känner numera till Britta och Kents värdskap och omtanke, samt var Harads ligger. Detta gör Treehotel till en av världens mest omskrivna upplevelsedestinationer.

Det är en stor ära för Svensk Form Norrbotten att år 2016 dela ut priset ”Årets Formbärare” till Britta och Kent Lindvall med personal för Treehotel.

Mer info:
Lena Allheim, lena.allheim@telia.com, 070-523 53 40

 

SMÅLAND

Formbärare 2016:
Gunnel Holmér, glasantikvarie vid Smålands museum

Motivering:
Småland och glaset är intimt förknippade. Glasbruken och hyttorna är beroende av kompetenta glasblåsare, hyttarbetare och formgivare som förstår materialet och utmanar dess gränser och uttryck. Med det finns också hängivna glasarbetare som verkar inom andra sektorer.

Svensk Form Småland vill i år hylla en person som har betytt mycket för att fördjupa och sprida kunskap om glaset, tillverkningen och människorna inom industrin. Gunnel Holmér har ägnat stora delar av sitt yrkesverksamma liv åt glaset, som glasantikvarie vid Smålands museum, Sveriges glasmuseum. Museet har i drygt 80 år samlat glasföremål och arkivmaterial knutet till glasindustrin. Men samlingarna och arkiven är beroende av kunniga och engagerade personer som kan tolka och problematisera materialet för att det ska få liv, sättas i en kontext och kunna nå ut lokalt, men också nationellt och internationellt. Gunnel Holmér är en formbärare i ordets djupaste mening!

Mer info:
Britt-Marie Börjesgård, britt-marie.borjesgard@jkpglm.se, 070-548 18 50

 

STOCKHOLM

Formbärare 2016:
Handarbetets Vänner

Motivering:
Handarbetets vänner (HV), är en snart 150-årig institution och på sitt sätt en nationalklenod. HV har i högsta grad bidragit till den nuvarande bilden av slöjd och hantverk som spännande, aktuellt och ytterst relevant samhällsuttryck. I utbildningar och publik verksamhet har bevarande förenats med utveckling och experiment i framkant. Lyckosamt har nya grupper nåtts genom att bjuda in till deltagande i workshops och andra aktiviteter, bland annat på mässor, och helt utan krav på tidigare erfarenhet. HV verkar genomgå en metamorfos och Svensk Form Stockholm utser därför Handarbetets Vänner till Årets Formbärare i regionen. Fotograf Caroline Östlund

Mer info:
Christine Sundberg Carendi, christine.s.carendi@gmail.com, 070-494 57 99

 

SYD

Formbärare 2016:
Blå Station AB

Motivering:
Till Årets Formbärare 2016 har Svensk Form Syd – Form/Design Center utsett möbelproducenten Blå Station AB. Familjeföretaget från Åhus har under 30 framgångsrika år överraskat med innovativa lösningar och ett vågat formspråk.Hållbarhet och miljömedvetenhet har från starten varit ledord. Med mod, nyfikenhet och passion har Mimi Rikardsson Lindau och Johan Lindau, som tillsammans med sin far Börge Lindau startade Blå Station, gått sin egen väg, alltid med sikte på framtiden. ToBeDo!

Mer info:

Pia Stenstrand, pia.stenstrand@formdesigncenter.com
Björn Göransson, bjorn@formdesigncenter.com

 

VÄRMLAND

Formbärare 2016:
Säffle kommun

Motivering:
Säffle kommun är Årets Formbärare i Värmland, för att de på ett ovanligt sätt för en kommun valt att lyfta fram design och arkitektur som en viktig ingrediens för utveckling. Trots, eller kanske tack, vare att Säffle är en mindre stad – och faktiskt Sveriges yngsta – jobbas det aktivt med att göra den levande och spännande, mycket utifrån kulturen.

Säffle har inventerat bakåt i sin designhistoria och satsat entusiastiskt framåt med olika typer av aktiviteter kring design och arkitektur: som projekt, böcker, konferens, utställning, offentliga utsmyckningar och en stor satsning i ny konsthall i ett gammalt vattentorn.

På bilden: Katarina Kristoffersson, Kulturchef och Camilla Bark, kultursamordnare, som båda är med och driver frågan om design och arkitektur i kommunen, och som också varit initiativtagare till många av aktiviteterna.

Mer info:
Jessica Edlom, jessica@formivarmland.se, 070-233 57 95

 

VÄST

Formbärare 2016:
Kerstin Sylwan, designer och projektledare för Omforma

Motivering:
I över tio år har Kerstin undersökt och visat hur design och form kan bidra till ett hållbart och inkluderande samhälle – genom formgivning, skrivande, och nu senast som projektledare för Omforma, nya strukturer för designbranschen. Kerstins arbete är oförtrutet och oumbärligt.

Mer info:
Magdalena Svedlund, vast@svenskform.se, 073-5737006

 

VÄSTERBOTTEN

Formbärare 2016:
Brännland Cider/Andreas Sundgren-Graniti

Motivering:
Det finns ett samband mellan Isaac Newton och Brännland Cider; Betydelsen av det fallande äpplet. Hösten 2009 betraktade entreprenören, musikern och mjukvaruutvecklaren Andreas Sundgren-Graniti fallfrukten i grannens trädgård. Det blev början på en nu 6-årig process i skapandet av en norrländsk iscider av högsta kvalitet.

Att olika kompetenser inom bl.a. designområdet skulle ha en central plats i den svårtyglade och tålamodsprövande processen med norrländsk kyla och äpplen, var det aldrig någon tvekan om. Den internationellt erkända formgivaren Ingegerd Råman valde, bland otaliga förfrågningar, att samarbeta med Brännland Cider. Resultatet blev La Pomme ” ett runt, litet, slutet glas” som skapades i ömsesidig kunskapsöverföring med några av Sveriges främsta sommelierer. La Pomme lanserades i mars 2016 och tillverkas av anrika Skrufs glasbruk.

Om etikettens och korkens nya utseende säger den grafiska formgivaren Pernilla Graniti:  ”jag ville ge flaskan ett internationellt gångbart formspråk utifrån det skandinaviskt strama”

Utvecklandet av unik cider fortsätter: I år släpptes Pernilla Perle, som inte har någon svensk motsvarighet sedan tidigare.

För Newton tog det 20 år att utveckla teorin kring gravitationen och det fallande äpplet.
Var befinner sig Brännland Cider om 20 år? Vi tror att Brännland Cider utvecklas vidare med sin ödmjuka och kunskapsbejakande företagskultur. Vi tror att tusentals nya norrländska äppelträd har planterats. Vi tror att ”norrländsk äppeltradition” gått från vision till verksamhet. Vi tror att Brännland Cider är en stark aktör i utvecklingen av Sverige som designland.

Vi vet att vi höjer formsköna La Pomme. Bravo! Brännland Cider.

Fotograf: Johan Gunseus

Mer info:
Anna Sjöberg, vasterbotten@svenskform.se, 070-175 75 40

 

 

VÄSTERNORRLAND

Formbärare 2016:
Bertil Harström, arkitekt SIR/MSA

Motivering:
Bertil Harström, med rötterna i sågverken på Alnön, är den mest givna Formbäraren för vårt län med trä som utgångspunkt i det mesta han gör. Redan från starten som byggnadsingenjör, inom arkitektur, inredningsarkitektur och möbelformgivning till nyskapande projekt som vid Tree hotels vid Luleälvens strand har hans passion för trä gått som en röd tråd.

I hans unika timmerhus ”Vistet” möts gammal byggtradition med nytänk i arkitektur, formgivning, färgsättning och inredning, vilka visades de vid de stora bomässorna på 90-talet och vid kulturhuvudstadsåret i Stockholm i samverkan med Svensk Form.

1987 startade han Inredningsgruppen AB som har satt sin prägel på flera offentliga miljöer i länet, bl a Sambiblioteket och Mittuniversitetet, men även runt om i landet. Bertil Harström har också gjort uppdrag åt flera företag inom möbel- och belysningsbranschen och har tilldelats utmärkelsen Utmärkt svensk form ett antal gånger.

Bertil samarbetar gärna med andra arkitekter och formgivare i projekt och utställningar. Hans bidrag i Design S utmärkta Tree Hotel i Harads är Nestet, ett fågelbo samt Ufo med barnen som inspirationskälla. Hans senaste projekt är Arctic Bath tillsammans med Johan Kauppi, ett 600 kvadratmeter stort kallbadhus vid Luleälven. Ett fyrverkeri av timmerstockar, en hyllning till skogen som invigs nästa höst.

Hans kunskaper och viljan att utveckla vidare var också värdefulla vid bildande av det som idag är vårt resurscentrum för design Design i Västernorrland IF och han var föregångare för etablerande av designbegreppet i vår region innan den regionala föreningen för Svensk Form bildades i början av 2000-talet.

Bertil Harström är en fantastisk inspiratör, en produktiv och engagerad förebild, med förkärlek till vårt kulturarv inom trä som råvara. Han är dessutom en bred och kunnig person inom arkitektur- och designområdet som har utmärkt dig både regionalt, nationellt och även internationellt.

Mer info:
Kiki Hammarström, amnow@home.se, 070-559 26 54
Vicci Sjöbom, viccisjobom@gmail.com, 070-2917484

 

 

ÖREBRO

Formbärare 2016:
Milis Ivarsson, Av jord

Motivering:
Svensk form i Örebro vill 2016 lyfta fram Milis Ivarsson. Hennes livslånga färgforskning med jordpigment i äggoljetempera fyller en viktig roll för en hållbar framtid. Många är de som fått uppleva hennes djupa kunskap och engagerade färgkonsultation. Hon har arbetat fram en i det närmaste magisk färg, och delar med sig av sin kunskap, i kurser, föredrag, färgsättningar och boken Jordens färg. Läs gärna mer på www.avjord.se Fotograf Hans Bengtsson

Mer info:
Lena Hällzon, boklena@hotmail.se, 073 8333 832

 

ÖST

Formbärare 2016:
Slöjd, hantverk och formgivningsprogrammet, Linköpings Universitet

Motivering:
Genom att utbilda morgondagens formgivare, sprida kunskap och värna intresset för hantverk, har Slöjd, hantverk och formgivningsprogrammet vid Linköpings Universitet en unik plats, både i regionen och hela landet. Svensk Form Öst är stolta över att presentera programmet som 2016 års Formbärare!

Mer info:
Helena Carlson, helena.carlson@gmail.com, 070-393 27 42