Västernorrland Tidigare

Av: RF Västernorrland, feb 05, 2020

Program 2023

2 september, Medlemsresa till Högakusten!

Svenskform Västernorrland medlemsresa 2023, till Höga kusten

En sån fin dag! På dagens medlemsresa till Höga kusten med målet ArtNat besökte vi två av de arkitektritade vindskydden #stranded och #thetreecube. Fika, quiz och sedan lunch på Skulebergets restaurang. Greger på Naturrum lärde oss om landhöjning och kalottberg. Avslutade med lite shopping på 1923 i Mjällom. Med oss hem fick vi en del svamp, massa tunnbröd och kanske även nån sten…

30 mars var det åter dags för PechaKucha!

Denna gång på Technichus i Härnösand!

30 mars, Årsmöte

Den 30 mars klockan 18 – 19.30 träffades vi på prototyplabbet/maker space Tvätteriet (Sidsjövägen 7, Sundsvall) där vi får lyssnade till Mona Wärdell Nilsson som berättar om Tvätteriet samt att vi fick chansen att testa på en del av vad man kan göra i ett ”maker space”. Vi fick även lyssna till Maria Gråhammar som berättade om sin verksamhet och visade exempel på sådant hon skapat på plats i Tvätteriet. Detta plus årsmöte och smörgåstårta!

Program 2022

Pecha Kucha Night, Sundsvall #35

Vi fick bland annat få lyssna på årets Formbärare, höra historia om Knaust och lära oss mer om Medelpads nya landskapsrätter. Vi hade också ett extra firande av årets Formbärare som inte kunde närvara den 6 oktober!

Formslaget 2022, 6 oktober

Den 6 oktober firade vi Svensk Forms födelsedag genom att dela ut utmärkelsen Årets Formbärare. Det görs i ett gemensamt event över hela Sverige, just den dagen.

I år är det dessutom tioårsjubileum, då vi delar ut utmärkelsen för tionde gången här i vår region.

2022 utser vi scenografen Ann Jerbo till Formbärare i Västernorrland!

Då Ann är bortrest idag kommer utdelning av bemärkelsen samt firande av mottagaren ske i början av december, på en spännande plats med designförankring i Sundsvallsområdet!

18 september – Dagstur till Formstråket i Nordmaling!

Söndag den 18:e september genomförde vi höstens medlemsresa med Svensk Form Västernorrland.

Vi besökte ett antal roliga och intressanta platser längs formstråket:

Marias Galleri – Maria Lundström Konst

Maria Lundström skapar livfulla och färgstarka bilder i tusch och akvarell. Vissa bilder blir unika konstverk, andra omvandlas till mönster som blir smycken och heminredning i form av tyger, kuddar, posters, brickor och skärbrädor. Besök gärna min hemsida där du hittar mer information.

Åbrånets Limousin i Hörnsjö

Gården Åbrånets Limousin ligger i Hörnsjö vid Hörneåns strand. Där föder Kent och Roma upp dikor av den franska rasen Limousin. Kor som tillsammans med sina kalvar betar gräs på ca 50 ha mark och håller den välvårdad och öppen.

Den gamla butiken i Örsbäck

Den gamla butiken i Örsbäck säljer heminredning, design och presenter. Bland varorna i butiken finns också återbrukade detaljer inmixade.

Humlebäck Keramik och Möbelsnickeri i Långed

Cecilia Forsberg och John Bøge driver sedan 2016 Humlebäck Keramik & Möbelsnickeri. De formger och tillverkar klassiskt, nordiskt hantverk i keramik och trä, allt från möbler till leksaker och bruksföremål.

Vi stannade även och åt middag vid Björkuddens Hotell och Restaurang, vid den fantastiska Högakusten bron.

http://www.formstraket.se

12 maj – Pecha Kucha

Den 12 maj kunde vi äntligen hålla den första Pecha Kuchan efter pandemin! Denna gång höll vi till i Oscarsalen på Hotell Knaust. Ett 70-tal besökare fick lyssna på föreläsningar om allt från cykling till hur de mediciner vi använder faktiskt påverkar miljön runt om oss.
    
Tack alla ni som kom och vi hoppas att vi ses på nästa Petcha!
10 april – Stadsvandring

Under Viveca Norbergs ledning fick vi en kanonfin stadsvandring som startade på vårt nya resecentrum och avslutades vid is-magasinet på bilden ovan.

 

31 mars: Årsmöte samt middag och inspirerande besök på Nebulosagård!

Den 31 mars kl 18-19.30 var det dags för ett besök på Nebulosa gård, med middag och årsmöte. Trädgårdsdesignern och konsthantverkaren Susanne Arnfridsson berättade om gårdens verksamhet. En mysig stund med brasa och levande ljus utlovades!

Svensk Form bjöd sina medlemmar på mat och fika. Icke medlemmar var välkomna för 195 kr.

Program 2021

23/11 Onlineworkshop med Gatans Rum och Svensk form Västernorrland

Detta är ett omslag för Svensk Forms magasin Form, nr 2 1955. Form är en av de äldsta – möjligen den äldsta – facktidskrifterna i sitt slag, grundad som designtidning 1905. I dag kommer Form ut med sex nummer om året, med särskilt fokus på nordisk arkitektur och design.

Denna onlineworkshop hölls, tisdag 23/11 kl 18.00-20.00, och var ett samarbete mellan Gatans Rum och Svensk Form Västernorrland. Vi visade affischer, berättade om Svensk Forms historia samt gjorde egna evenemangsaffischer med enkla komma igång-övningar.

Workshopen var gratis och var öppen för alla som ville deltaga.

Formslaget, 6 oktober

Jupiter & Grans grundare Daniel Blomqvist och snickaren Jens Pettersson.

Jupiter & Grans grundare Daniel Blomqvist och snickaren Jens Pettersson.

Jupiter & Gran utsågs till Årets formbärare 2021 i Västernorrland med motiveringen:

”Trähusföretaget Jupiter & Gran AB i Sundsvall, grundat av Daniel Blomqvist, får utmärkelsen för sitt ’nytänkande gammaltänkande’ som lyfter lokal hantverkstradition och kreativitet. Med en fot i historien och en i hållbar framtid. Med passion för träbyggande och det tidlöst vackra vågar de utmana etablissemanget genom att visa att det inte är dyrare att bygga tidlöst vackert och långsiktigt hållbart. Med modet att använda färger och färgkombinationer som inte är så vanliga och som sticker ut, bygger de levande kvarter i glada samhällen.”
Vi vill även tacka alla som kom på årets upplaga av Formslaget där vi fick besöka just Jupiter & Gran och ta del av deras arbete samt utdela ovan nämnda bemärkelse. Vi tackar även för de goda tårtorna från DET GODA BRUKET!

Röster som håller – utställning Ung Svensk Form på Västernorrlands Museum
Under perioden 3 mars – 29 augusti visades utställningen Röster som håller.

Lisa Reiser – Frilansdesign för IKEA och formgivning av konstglas
Onsdag 26 maj
Designern Lisa Reiser, född och uppvuxen i Västernorrland berättade om sitt arbete som frilansdesigner för IKEA, hur ett uppdrag kan se ut och hur man skapar för en global marknad. Lisa berättde också om sitt arbete med att skapa konstglas tillsammans med glasblåsarna i småländska glasriket.
Lisa Reiser är formgivare utbildad vid Beckmans Designhögskola. Hon jobbar främst med glas som skulptur och bruksgods, men även med andra material. Tom 30 juni var hon Pop Up-utställare i museets butik.
Föredraget skede i samarbete med Svensk Form Västernorrland i samband med utställningen ”Röster som håller – Ung Svensk Form” som pågick på Västernorrlands Museum tom 29 augusti.
Plats: Föredraget sänds via Zoom och live på museets Facebooksida.
Anmälan till zoom-länk kommer inom kort på vår Facebooksida!
https://www.facebook.com/Svensk-Form-V%C3%A4sternorrland-565895913430566
Välkommen!

Årsmöte

Den 25 mars hölls vårt årsmöte. Mötet hölls digitalt och vi fick bland annat ta del av en intervju med illustratören Emil Maxén, vilken kan ses på vår Facebooksida: https://www.facebook.com/565895913430566/videos/135754905089762

Även vår verksamhetsberättelse presenterades i videoformat och kan ses här: https://www.facebook.com/565895913430566/videos/283413319859520

Röster som håller / Sustain Able Voices

Den 3 mars invigdes Västernorrlands Museums utställning i samarbete med svensk Form Västernorrland, Röster som håller / Sustain Able Voices, som visar upp unga och lovande formgivares visioner och idéer. Med en nyfikenhet på framtiden och ett brinnande intresse av att sprida idén om god design till de många människorna, har IKEA Museum gått ihop med Svensk Form och skapat denna vandringsutställning som gästar Västernorrland. Juryn för utmärkelsen Ung Svensk Form, som drivs av Svensk Form, har ända sedan 1998 prisat innovativ, tvärdisciplinär design.
Utställningen på Västernorrlands Museum visade upp utvald konst från Ung Svensk Form från 2004–2020. Verkens gemensamma drag är den experimentlusta, öppenhet och mod de ger uttryck för.
Under invigningen medverkade Jenny Samuelsson, museichef Västernorrlands museum, Anna Fossane och Vicci Andersson, Svensk Form Västernorrland, Karin Wiberg och Mats Widbom, Svensk Form, samt Eric Calderon, formgivare.
På grund av coronapandemin höll museibyggnaden stängt. Invigningen skede digitalt och utställningen kan/kunde ses digitalt tills dess att museet kan öppnat igen.
Invigningen livesändes på både Zoom och Facebook.
Anmälan till Zoom:
Registrera dig för att delta via Zoom: https://zoom.us/webinar/register/WN_F5zCdUBbSYme-K-dIdcPGQ
Bild: Global Nomad av Amanda Borgfors Mészàros. © Inter IKEA Systems B.V. 2020.
Allt gott,
Svensk Form Västernorrland

Program 2020

Formslaget 6 Oktober

Denna kväll firade vi Svensk Forms 175-årsdag med Formslaget hos Kreativet i deras inspirerande arbetsmiljö. Till Årets Formbärare 2020 har vi utsett Jonas Boström, doktorand i kvalitetsteknik och utvecklare av tjänstedesign inom hälso-sjukvård. Mycket intressant och viktigt område tycker vi, grattis Jonas!

Följ med oss till Island tree houses i Haverö 22 augusti!

medlemsresa

Ett stort tack till alla er som deltog på vår medlemsresa igår och självklart vill vi även ge ett stort tack till Skogens Sköna Gröna som ordnade vår lunch, Islands Tree Houses som visade sitt fantastiska hus uppe bland tallarna samt Mitt musteri i Borgsjö där vi stoppade för intag av middag. Vi stoppade även vid Haverö strömmar för en god fika. Dagens utflyktsmål var inte bara sevärda utan det bjöds också på inspirerande historier om arbetet bakom dessa platser!
Allt gott,
Svensk Form Västernorrland

Program 2019

Pecha Kucha #32 i Sundsvall
24 oktober var det Pecha Kucha Night i Sundsvall på Grönborg. Talarlistan presenterar nedan.


Medlemskväll på Kharma och Årets Formbärare 4 okt

Medlemsresa med Svensk Form till Åre Höstmarknad
Vi åkte från Sundsvall kl 11 fredag den 27:e september och var tillbaka lördag den 28:e kl 20. Vi stannade för studiebesök, lunch och ölprovning på Bakgården i Revsund på vägen till Åre och under lördagen tog vi del av höstmarknadens program, se mer på https://aresweden.com/arehostmarknad/
På hemvägen stannade vi på Kretsloppshuset för tidig lunch.

Specialvisning av Mittuniversitetets examens/designutställning
Tisdag den 28:e maj hölls en specialvisning av Mittuniversitetets examens/designutställning på Kulturmagasinet den 28/5 klockan 16-18.

Årsmöte och medlemskväll på Lokal Koncept 11 april
11 april kl 18.00 höll Svensk Form Västernorrland sitt årsmöte hos Lokal koncept, som jobbar med inredning och design i Härnösand. Vi bjöd medlemmar och gäster på lättare mat och David Fahlén presenterade sin butik och koncept.

Årsmöte 2019

Årsmöte 2019

Workshop: Så förbereder du ett lyckat sömnadsprojekt 23 februari
Lördag den 23/2 samarrangerade vi i Svensk Form tillsammans med Västernorrlands museum en workshop och föreläsning med Eva Karlsson, ”Så förbereder du ett lyckat sömnadsprojekt”.

Eva Karlsson driver företaget Teda Art Project, en kulturverkstad som håller kurser inom sömnad, mönster, design och återbruk. Eva arbetar även som lärare vid Stockholms tillskärarakademi.

Program 2018

Medlemsresa till Ljungandalens konstrunda 3 november 2018, med besök hos textilkonstnären Kicki Jeschke med flera.

Pecha Kucha 18 oktober 2018

Formslaget 6 oktober 2018

Medlemsresa 25-26 maj 2018, till Svensk Forms årsmöte i Kumla och anslutande aktiviteter, som besök i Kumla skoindustrimuseum till exempel.

Pecha Kucha i Härnösand 26 april 2018

 

Årsmöte Västernorrland torsdag 5 april
Torsdag den 5 april klockan 19-20 hade vi årsmöte i Grönborg i Sundsvall.

Agenda Svensk Form Västernorrlands årsmöte 2018
1 Mötets öppnande
2 Val av mötesordförande
3 Val av mötets sekreterare och justeringsmän
4 Godkände av kallelse och dagordning
5 Verksamhetsberättelse för det gångna året
6 Bokslutsrapport
7 Revisorernas berättelse
8 Fråga om beviljande av ansvarsfrihet för föregående styrelses förvaltning
9 Val av ordförande
10 Val av övriga ordinarie styrelseledamöter och suppleanter
11 Val av valnämnd
12 Val av revisorer jämte suppleant
13 Övriga frågor
14 Mötesavslutande
INFORMATION
Datum: Torsdag den 5 april, kl. 19-20
Plats: Grönborg, Sundsvall

Pecha Kucha Sundsvall torsdag 1 mars

 

Hösten 2017

9 november, Pecha Kucha #28 i Sundsvall
Denna gång höll vi, för första gången, till på Kulturmagasinet. Premiär också för ”Folkölsbaren”.

6 oktober, Formfrukost under formslaget på Tobaksmonopolet i Härnösand

Den 6 oktober presenterades årets formbärare på Westerlinds lokaler i Tobaksmonopolet i Härnösand under en frukostföreläsning.
Programmet:

Välkommen på Formfrukost med Svensk Form Västernorrland 
Var: HINK på Tobaks, Fiskaregatan 4 C, Härnösand
När: Fredag 6 oktober kl.8-9.30
Vi bjuder på frukost kl.8.00, sedan följande program:
kl. 8.30 – Kent Lindberg, Design i Västernorrland berättar om hur design kan göra skillnad för företag i Västernorrland
kl. 8.50 – Utnämning av Årets Formbärare Västernorrland
Sedan följer möjlighet till rundvandring i de spännande lokalerna (fd.Tobaksmonopolet) med Tomas Eriksson, Westerlind Fastigheter

Våren 2017

23-24 september, Medlemsresa till Bo- och samhällsexpo Vallastaden 2017, Linköping

Under helgen gjorde vi en medlemsresa till Vallastaden som vi besökte både lördagen och söndagen. På söndagen lyssnade vi också på Ewa Kumlins föreläsning och Design och Form då och nu, från 1917 och framåt. vallastaden2017.se

18 maj, Pecha Kucha #27 i Sundsvall
Denna gång höll vi till på Grönborg i Sundsvall.

30 mars, Pecha Kucha #26 i Härnösand

Nu presenterar vi stolt startfältet för vår nästa Pecha Kucha, på Metropol i Härnösand den 30 mars. Välkomna att lyssna på inspirerande, underhållande och intressanta presentationer enligt det japanska konceptet 20 bilder x 20 sekunder!

30 mars, årsmöte

Den 30 mars hölls vårens Pecha Kucha på Metropol i Härnösand. Innan Pecha Kuchan startade bjuds alla in till årsmöte för er som är nyfikna på vår verksamhet. Det bjöds på fika.

Vintern 2016

22 november, Pecha Kucha i Sundsvall
För andra gången i rad i Sundsvall höll vi till i Spegelsalen på Knaust.
pecha-kucha-25


Hösten 2016

6 oktober, Formslaget. Medlemskväll på Stair Coffice
Årets formbärare utsågs och föreningen bjöd på  tårta och bubbel. Vi hade ett designquiz och fick en presentation av Stair Coffice.
formbarare-2016


27 september, Pecha Kucha i Härnösand
Höstens första Pecha Kucha hölls i Härnösand och vi hade åtta stycken intressant talare.
affisch_pkn24

24 september, Medlemsresa till Gävleborg
Den 24 september åkte vi på medlemsresa till Gävleborg. Programpunkterna under dagen var dessa:
Start 09:00
1.Gränsfors Blomkruksfabrik samt fika. www.blomkrukor.se
2. Mickelsmässmarknad i Stenegård , Järvsö, (lunch*). www.stenegard.com
3. Kristofers (Världsarvsgård). Guidad visning med Stefanie Kristofers. www.kristofers.se
Åter 19:00
Dagen var mycket lyckad och intressant!

21 april, Pecha Kucha #23 i Spegelsalen, Knaust, Sundsvall
Missa inte nästa Pecha Kucha – denna gång på Knaust! Välkomna!
Kvällens erbjudande, läcker buffé i Spegelsalen serveras fr kl.18.30. Endast 149 kr, förboka på tel 060-608 00 80 senast måndag 18 april.
Pecha Kucha nr23

7 april Årsmöte på Kinnarps i Sundsvall
Torsdag den 7 april hade vi årsmöte på Kinnarps och blev samtidigt visade runt av Kinnarps ägare Anita Axelsson.
Årsmöte

25 februari årets första Pecha Kucha i Härnösand
Årets första Pecha Kucha hölls i Härnösand. En trevlig kväll som vanligt!
pkn22

25 februari, föredrag med arkitekt Vasco Trigueiros
”Architecture a caleidoscope of nature”, föreläste Vasco, torsdag den 25 februari på Murberget, Härnösand.
architecture

16 januari Smart i kvadrat, föreläsningar på Murberget
Lördag den 16/1, med start kl 13, föreläste Bertil Harström och Louise Eriksson Plym om design och inredning.  Med två olika infallsvinklar och erfarenheter pratade de om kommersiell inredning och vad man kan göra för att locka besökare. Utställningen 25 kvadrat som Murberget visar tillsammans med Svensk Form Västernorrland står samtidigt uppe.
affisch_25m2

 

Vintern 2015

8 december invigning av utställningen 25 kvadrat
Vad kan man göra på 25 kvadrat? Det frågade sig 25 arkitektkontor när de fick frågan om att tolka och rita ett attefallshus vardera. Utställningen visas på Murberget från den 8/12 till 27/2. Invigningen var den 8:e december kl 15, museichef Robert Olsson invigde tillsammans med Svensk Form Västernorrlands ordförande Kiki Hammarström-Amnow som pratade om utställningen.
invigning_25m2

3 december Pecha Kucha Night #21 i Sundsvall
Den 26 november hade vi årets sista Pecha Kucha Night i Sundsvall. Denna gång höll vi till i Orangeriet på Stadshuset. Kvällen var mycket välbesökt och uppskattad!
PechaKucha21

Hösten 2015

170-års firande av föreningen och Pecha Kucha Night #20 i Härnösand
Den 6 oktober slog vi på stort och firade att föreningen Svensk Form fyller 170 år! Världens äldsta designförening! Årets formbärare utsågs, det blev slöjdkonsulenterna Annso Grahn och Ulrika Bos Perttu. Föreningen bjöd på tårta och vi höll en Pecha Kucha om föreningens deltagande i utställningar under de senaste 100 åren.
affisch_pkn20

Medlemsresa till Jämtland 11-12 september
Den 11-12 september åkte 15 medlemmar till Jämtland och deltog på årets medlemsresa. Vi besökte bland annat Regionalt Designcentrum Jämtland, Storsjöhyttan och Frösö Handtryck.
Medlemsresa till Jämtland

Våren 2015

Pecha Kucha Night #19 i Sundsvall
Den 7 maj hölls vårens sista Pecha Kucha Night i Sundsvall, som vanligt på q.bar på Quality Hotell. Mer information om formatet Pecha Kucha kan man läsa om här. Följ oss också på våran Facebooksida.
Pecha Kucha nr19

Medlemskväll och årsmöte på Tekocirkeln 19 mars
Då är det dags för Svensk Form Västernorrlands årsmöte och medlemskväll. Den 19:e mars kl 18 äger årsmötet rum. I samband med detta blir det även en kväll om mode och återbruk samt besök på Sundsvalls Konstförenings utställning med Cecilia Hultman. Platsen är Sjögatan 7 i Sundsvall. Vi hoppas att vi får se dig där!
Medlemskväll och årsmöte

Pecha Kucha Night i Härnösand 19 februari
Vårens första Pecha Kucha Night hölls i Härnösand. Vi fick bland annat lyssna på filmaren Solveig Nordlund, årets Formbärare landskapsarkitekten Bengt Schibbye och krönikören Berivan Mohammed.
Pecha Kucha 18 Härnösand

2014

Hösten 2014

Pecha Kucha Night i Sundsvall 4 december
Årets sista event hölls på q.bar i Sundsvall, då talade bland annat Thomas Jerbo, cirkusdirektör, fotografen Per Helander och konstnären Kerstin Lindström.
Pecha Kucha 17 Sundsvall
Pecha Kucha Night i Härnösand 30 oktober
Höstens första Pecha Kucha Night hölls i Härnösand med bra publikuppslutning, den #16 i ordningen. Vi fick bland annat höra på Ester Hemström, Andreas Brännlund och Dan Gerell.
Pecha Kucha 16

 

Jubileumsutställning Svensk Form 10 år 6-11 oktober
För att fira att Svensk Form Västernorrland har funnits i 10 år anordnades en utställning som visades på Stenstan Visitor Center. Det som visades var produktdesign, bildkonst och grafisk design som har producerats av designers och konstnärer verksamma i Västernorrland under de senaste 10 åren.
jubileumsaffisch2

 

Medlemsresa tilll Örnsköldsvik 12-13 september
Vi gjorde en medlemsresa till Örnsköldsvik där vi bland annat tittade på konstparken i Köpmanholmen och fick en guidad visning av Nicklas Nyberg som visade oss Ting1.
Medlemsresa Övik

 

Våren 2014

Pecha Kucha Night i Sundsvall 8 maj
Vårens sista Pecha Kucha Night Sundsvall, #15 i ordningen.
Vi fick bland annat höra på Marika Ördell, innovatör och Oscar Nord, nyhetschef på Sundsvalls tidningen. Mikael Vikström, teknisk designer på Permobil berättade på sin förkärlek till färgen grått.
Pechanr15Sundsvall

 

Medlemskväll och årsmöte 20/3 på Wivex*
Varmt välkomna till en medlemskväll i samband med vår årsmöte torsdag 20 mars. Vi kommer att hålla till på Wivex* Torggatan 16, i Sundsvall. Våra medlemsbutiker Affären, Made in medelpad och Unika butiker kommer att presentera nyheter och aktuell information om sina verksamheter. Vi bjuder även på designquiz och lättare förtäring. Kvällen avslutas med årsmöte. Ta med en vän och kom med oss på en trevlig kväll!

 

Pecha Kucha Night i Sundsvall 27 februari
Vårens första Pecha Kucha Night #14 hölls den 27 februari på Quality Hotell i Sundsvall. Startfältet innehöll bland annat en tankecoach, industridesigner, poliskommissarie och magiker som talare. Det var en mycket trevligt och intressant kväll!
Pkn14

2013

Vintern 2013

Pecha Kucha Night i Sundsvall 5 december
Sista aktiviteten för året var Pecha Kucha Night # 13 på Quality Hotel i Sundsvall den 5 december. Vi lyssnade bland annat på designchefen för Volvo CE, journalisten Dag Jonzon, och lustbloggaren Annacarin Löfgren och många fler. Nytt för denna gång var att vi höll till på Quality Hotel och att det gick att köpa en Pecha-tallrik i baren.

affisch2_pkn13

 

Pecha Kucha Night i Härnösand den 31 oktober
Den 31 oktober hölls #12 i ordningen av Pecha Kucha Night i Metropol, Härnösand.
Inbjudan_pkn12

 

Designdagen 6 oktober, årets formbärare för Västernorrland är utsedd
Den 6:e oktober år 1845 bildades den Svenska Slöjdförening av Nils Månsson Mandelgren. Numera heter föreningen Svensk Form och är världens äldsta designorganisation, det tycker vi är värt att fira! Söndagen den 6/10 kl 18,45 firade Svensk Form för första gången Formslaget som kommer att återkomma varje år. I varje region utsågs en formbärare som får representera regionen hela året. Årets formbärare för Västernorrland är:

VICCI ANDERSSON SJÖBOM
Textil formgivning & konsthantverk

Vicci Andersson Sjöbom (f.1968) är en mångsidig konsthantverkare och formgivare verksam i Sundsvall. Hon finner inspiration i det lokala kulturarvets slöjdföremål och arkitektur, och genom närheten till hav och natur.
Hennes mönster utmärks av stilrena linjer och samstämda färger, hållbara över tid.
Vicci arbetar främst med textil, men formerna kan även ta vägarna ut i andra material, som exempelvis plexiglas, betong, trä. Textilerna, främst naturmaterial som linne och ull, handtrycks med miljövänliga färger i egen verkstad.

Vicci är beundransvärd som entreprenör och har under många år lyckats nå ut med sina produkter till försäljning i ett urval butiker och museeishopar även butiker i USA, Japan, Norge och Finland. Hon har formgivit kollektioner till American-Swedish Institute i Minneapolis, USA och ett flertal organisationer i Västernorrland.

Vicci är också väl orienterad inom formvärlden, både historiskt och vad och vilka som är på gång idag. Hon är initiativtagare och drivande i flera kollektiva sammanhang och samarbetar gärna med andra formgivare i regionen, bl.a. i affärsplattformen Art Local Showroom, Made in Medelpad m fl. Hon har ett regionalt driv som leder henne till uppdrag som projektledare och föreläsare inom kreativa näringar och nyligen medverkande i råd för kvalitetssäkring av produkter för besöksnäringen i Sundsvall. Hon har också med sitt kunnande gjort stora insatser för Svensk Forms regionala aktiviteter med inriktning utställningar av olika slag.

Svensk Form Västernorrland tycker därför att Vicci Andersson Sjöbom är en värdig formbärare för vårt län.

Formbärare_Y_01
1

Medlemskväll: Stadsvandring & besök på medlemsbutik 5 september
Den 5 september hade vi en guidad stadsvandring av Nils Johan Tjärnlund som skrivit ”Staden som reste sig ur askan”, där han berättade om Sundsvalls arkitektur. Efteråt besökte vi Art Local för tilltugg och presentation av deras verksamhet. Kvällen avslutades på Invito med lite skönt designhäng.
Medlemskväll_Sundsvall

24 april 2013

Årsmöte Svensk Form Västernorrland, hölls på Rummet i Sundsvall.

21 Mars 2013
Pecha Kuch11

2012

6 December 2012
PKNSVALL10

22 Oktober 2012

 12 September

22 Mars

Årsmöte Svensk Form Västernorrland, Stadshuset, Sundsvall

22 Mars

Pecha Kucha Night #8 i Sundsvall

Pecha Kucha är en japansk snabbpresentationsteknik som ger möjlighet till spännande föreläsningar med flera talare under en och samma kväll. Fenomenet har spridit sig som en löpeld och finns nu i 451 städer runt om i världen.

26 Januari

Designseminarium

Programsalen, Sundsvalls Museum
Svensk Form Västernorrland bjuder in till ett spännande designseminarium den 26/1-2012 i samband med att utställningarna Design S och Ung 8 visas på
Sundsvalls Museum perioden 10/12-2011-12/2-2012. Mer info kommer inom kort.
Länk till PDF10 December

Du är varmt välkommen till Sundsvalls Museum på vernissage för utställningarna Design S och UNG8 på lördag den 10/12, kl. 13. Inredningsarkitekten Bertil Harström håller invigningstalet och inviger utställningarna kl. 13. Ta med dina vänner och kom och se två riksutställningar som bl.a. har visats i London, se bifogad pdf   PDF1  PDF2

Vintern 2011

Klicka på bilden.

Hösten 2011

Pecha#6 Härnösand

Sommaren 2011

Medlemsutflykt Augusti 31

Efter supergod fisksoppa på Restaurang Lörudden, som höll öppet bara för
oss, kunde vi avnjuta kaffe och kakor hos glas och screen-konstnären Lisbeth
Malm i hennes ateljé i Löran. Där berättade hon bla om sin utsmyckning hon
gjort i kulverten på Sundsvalls Sjukhus nyligen. Vi shoppade glatt av hennes
fina saker.

Inbjudan som PDF

Våren 2011

Tag chansen och anordna din egen Pecha Kucha den 16 April till stöd för det Japanska folket.

Se länk för mer info hur det går till. INSPIRE JAPAN

Pecha#5

Årsmöte

23 Mars, 18:00 på stadshuset I Sundsvall.

Det är dax för årsmöte.

Återvunnet, original och kopia 8/2-6/3

Vernissage tisdag 8 februari kl. 12.30, Murberget Härnösand

I Återvunnet, original och kopia medverkar formgivare, bildkonstnärer och arkitekter visas formgivarna, Glas & Järn- Björn Gimstedt och Lisbeth Malm, Anne Hagström, Hemma hos Myrorna – Elin Johansson, Carolina Larsson och Elin Wenner, Cecilia Hultman, IDAG Design Studio – Kerttu Heiskanen, Jan Löfgren, Anders Molin och Björn Öberg, Kristina Sundin, Emma Snickare, Andreas Sundelin Wiberg, Johanna Söder och Elin Wenner.

PROGRAM UNDER UTSTÄLLNINGEN

Seminarium Nils möbler+, Murberget Härnösand

Torsdag 3 mars kl. 15.00 -17.00

Om vårt älskade 50-tal, nya trender och samtida möbelexperiment.

Varför blev 50-talet så älskat?

Författaren och journalisten Gunilla Lundahl, föreläser om människorna och idéerna bakom tingen.

Det nya gröna” och de senaste trender inom design

Föreläsning av trendspanaren Stefan Nilsson reser världen runt för att titta och tycka.

Auktion-aktion av tre lackexperiment

En bildkonstnär, en arkitekt och fyra formgivare har formgett nya möbler av tio lackbord från IKEA. Seminariet avslutas med att de tre nya möbler av Cecilia Hultman, IDAG Design Studio och Kristina Sundin auktioneras ut.

mer info www.murberget.se

Nils Möbler + visas på Länsmuseet i Härnösand den 2 oktober 2010 – 6 mars 2011

nils

Föredrag om String pocket

Söndag 30 januari kl. 14.00, Murberget, Länsmuseet Västernorrland i Härnösand

Föreläsning med Rebecka Tarschys om Nisse och Kajsa Strinnings 1950-talshylla som gör comeback på 2000-talet

Pecha Kucha Night volym 4, i Sundsvall.
Torsdag 25 November kl 19.30 i Stadshuset    Se inbjudan

Föreläsning – Nils Lindholm. Söndag 24 oktober

Textilformgivaren Vicci Andersson Sjöbom föreläste om inredaren och möbelmannen Nils Lindholm.

Pecha Kucha Night volym 3, i Härnösand.
Torsdag 14 oktober kl 19.30 i Härnösands teaters foajé.   Se inbjudan

Seminarium

Möbler på marknaden.

7 oktober kl. 15.00-17.00 Hörsalen, Murberget. Ladda ner PDF

 

Fyra föreläsare berättar om möbeldesign och möbeltillverkning från 1940-talet och fram till idag.

·        Lars-Erik Frage, platschef TräTeam Kramfors Det lilla familjeföretaget som producerar åt de stora giganterna SCA och IKEA.
·        Bertil Harström, arkitekt, Inredningsgruppen AB, ”Vad kan man göra med Design?”
·        Bertil Lind Jonsson, marknadschef LEKA Sweden. LEKA Sweden med inspiration från 50-talets barnmöbler.
·        Åke Lindholm berättar om sin far Möbelmannen, inredaren och formgivaren Nils Lindholm. 
 

Begränsat antal platser. Anmäl deltagande till: maria.sundström@murberget.se

Vernissage för Nils möbler + och Möbler på marknaden den 2/10, kl. 14.00 Länsmuseet i Härnösand

Sommarutflykt 17 Juni

Den 17 juni så gjorde vi en sommarutflykt i formgivningens tecken. Först besökte vi Matfors möbler för att sedan fortsätta till Vicci Andersson Sjöboms Ateljebutik.Se PDF för mer information.

Sommarutflyckt

Anrika möbelbutiken Matfors Möbler utanför Sundsvall, grundad av inredaren och möbelformgivaren Nils Lindholm, aktuell i kommande utställningen Nils möbler +.

bild3

Det bjöds på förtäring.

bild4

Medlemmarna fick lyssnar till ett intressant föredrag av Sven-Erik Hedin, vd Matfors Möbler om deras verksamhet idag.

bild5

Medlemskvällen avslutades med kaffe och studiebesök i Ateljébutiken i Allsta, hos textilformgivaren Vicci Andersson Sjöbom.

bild8

Besök i textiltrycksverkstad och butik där designprodukter med lokal inspiration finns till försäljning.

Ladda ner höstens program 

DECEMBER

Medlemskväll med visning av det nybyggda designhuset, HUS R,  Mittuniversitetet, campus Sundsvall

Nu är äntligen det nya Designhuset, hus R, på Mittuniversitetet i Sundsvall färdigt. Invigningen av huset ägde rum den 11 september med pompa, ståt, ballonger och en trevlig mingelkväll, med allt från en cool jazztrio till en skönsjungande studentkör.

Vi bjuder in våra medlemmar till en exklusiv visning av huset den 2 december kl.18.30. Vår värd är Mikael Marklund, programansvarig på Industridesignprogrammet, som visar oss runt i huset samt berättar om industridesignutbildningen på Mittuniversitet. Vi bjuder in dig och en vän på glögg och pepparkakor.

Passa på att se de nya fullutrustade lablokalerna och mingla med andra designvänner.

NOVEMBER

PECHA KUCHA – Nu drar vi igång Sundsvalls första Pecha Kucha.

25 november kl 19.30 på Stadshuset i Sundsvall

Ladda ner inbjudan

Pecha Kucha är en japansk snabbpresentationsteknik som ger möjlighet till spännande föreläsningar med flera talare under en och samma kväll. Fenomenet har spridit sig som en löpeld och finns nu i 166 städer runt om i världen. Varje talare presenterar 20 bilder som var och en visas under 20 sekunder. Totalt blir det 6 minuter och 40 sekunder i strålkastarljuset innan det är dags för nästa person. Presentationerna blir koncisa, engagemanget hålls på topp och fler får möjlighet att framföra sina budskap.

Premiären leds enligt tradition av Ewa Kumlin, VD Svensk Form. Nu släpper vi Talarlistan och det är en spännande kompott av intressanta människor.

Lisa W Carlsson Konstnär
Erling Eide Fotograf
Susanne Ekelund Art Director
H-C Ericson Professor Grafisk design
Bertil Harström Inredningsarkitekt
Anna Kollberg Inspiratör
Agnes Larsmarker Entreprenör
Lena Lorentzon Professor Industridesign
Anders Stjernberg Affärsutvecklare
Christopher Scheutz Smyckedesigner

Kvällens moderator, Ewa Kumlin VD Svensk Form

Lämna gärna bilen hemma. Under mitten av kvällen blir det en trevlig öl-paus med ypperligt tillfälle att växla några ord med likasinnade.

Fri entré för medlemmar i Svensk Form, Studenter 20:-. OBS! Medtag det gula medlemskortet! Övriga 50 kr.

3 okt. – 15 nov.

Tingens talan i teoriernas tid

En utställning producerad av Form Design Center i Malmö och Sveriges Konstföreningar m fl. Visas på Sundsvalls museum 3 okt – 15 nov 2009. Välkommen till seminariet arrangerat av Sundsvalls museum i samarbete med Svensk Form Västernorrland och Sundsvalls konstförening m.fl. Läs programmet och gör din anmälan på www.sverigeskonstforeningar.nu/tingen09. Rabatterad avgift 50:- för medlemmar i Svensk Form.

1 juni

Vernissage
Examensutställning Grafisk Design och Kommunikation, Mittuniversitetet.
Plats: Sundsvalls museum, Skonerten 1 tr. Utställningen visas under perioden 1 – 5 juni.

Ladda ner program (290k) 

29 maj

Vernissage
Examensutställning Industridesignutbildningen, Mittuniversitetet. Plats: Meddelas senare.
Utställningen visas under tiden 29 maj – 6 juni.

14 maj 

Seminarium
Seminarium kl 16.00 -18.00 med Erika Löfqvist, formgivare av Water Lily taklampa i Ung7,

Arkitekten Daniel Lisskar från SandellSandberg som medverkar i Design S med Ericsson Tower Tube, IDAG, nybildat designföretag i Sundvall om sina verk och uppdrag.

Plats: Programsalen Kulturmagasinet, Sundsvall (reservation för ändringar i programmet).

12 maj

Föreläsning
Designlunch kl 12.00-13.00 med visning av de vinnande förslagen i Design Open 08.
Plats: Programsalen Kulturmagasinet, Sundsvall

10 maj

Vernissage
Ewa Kumlin, vd Svensk Form, inviger utställningarna Design S och Ung7-Young Swedish Design som visas på Sundsvalls museum under tiden 10 – 31 maj

Program under utställningstiden 10 – 31 maj, se nedan. Ladda ner program (290k)

Utställningarna samarrangerar föreningen med Design i Västernorrland, Mittuniversitetet och Sundsvalls museum.

Under utställningen visas Svensk Forms intervjuprojekt ”Levande design” med
kortintervjuer med 26 av Sveriges viktigaste formgivare, industridesigner och
modeskapare under 1900-talet.

Designutställningarna Design Open 2008 och Typografisk möbeldesign visas utanför programsalen på Kulturmagasinet, Sundsvall under vecka 20.

9 maj

Årsmöte Svensk Form (nationella)
Svensk Forms årsmöte hos Svensk Form Botnia på Norrlandsoperan, Umeå med festival och PechaKucha, se program och anmälan på www.svenskform.se

31 mars – Årsmöte

Årsmöte samt besök på Packaging Mid Swedens nya materialateljé i kreativa Grönborgs. Läs hela inbjudan i vårt kalendarium.

28 november 2008- Sliperiet i Örnsköldsvik

I samband med en mötesplats för Kreativa näringar kommer föreningen att ansvara för inslag om mode i utställning, visning och föreläsningar. Veronica Maggio uppträder i scenkläder designade av Nette Sandström.

22 november 2008 – Nedsläpp mode – Härnösands konsthall

Här visar en ung modedesigner från länet Nette Sandström sin examenskollektion från Borås Textilhögskola och delar av sin nyskapade kollektion ur märket Lagom i utställning och visning. I samband med detta kommer intressanta föreläsningar att hållas.

23 oktober 2008 – Design 2050

 Vad händer om man ger ungdomar medel och möjligheter att ordna ett designevenemang? Jo, de blickar in i framtiden och resultatet blev:

Design 2050 – ett event där designelever inom mode, inredning och industridesign på Sundsvalls gymnasium arrangerar framträdanden, utställning och modevisning på Kulturmagasinet. Svensk Form Västernorrland ville naturligtvis hänga på och bidrar med föreläsningen ”Det finns folk till allt” med Thomas Håkki Eriksson. Medarr: Kultur Sundsvall, Sundsvalls museum, Design i Västernorrland.

2 oktober 2008 – Föreläsningskväll

Svensk form i Västernorrland arrangerade den 2 oktober en kvällsföreläsning om hållbarhet och rättighet kring design. Till Sundsvall och Västernorrland hade man bjudit in två gäster vilka höll öppna föreläsningar på Mittuniversitetet.

Kvällen startade med en föreläsning om immaterialrätt och varumärkesskydd av Rune Pettersson, jurist och sektionschef på Brann i Gävle, ett företag som specialiserat sig på immaterialrätt och kommersiell juridik. Han pratade om möjligheter och svårigheter kring att skydda ett varumärke och/eller en produkt, exempelvis kan ett mönsterskydd sökas nationellt i femårsperioder, efter 25 år kan dock vem som helst nyttja ”mönstret”, utan tillstånd från och utan ersättning till ägaren av mönstret. Svensk form har ett samarbetsavtal med Brann, om detta kan man läsa mer om på brann.se.

Kvällen fortsatte därefter med en föreläsning av Stefan Nilsson, Trendgruppen som handlade om hållbar design, för framtiden. Stefan Nilsson har många strängar på sin lyra; han har tidigare drivit designbutik i Stockholm, han är f d marknadschef på Svensk form, aktuell med nyöppnade Designgalleriet på Odengatan i Stockholm, han har återkommande uppdrag som design- och trendanalytiker i TV 4:s Nyhetsmorgon samt är delägare och verksam i företaget Trendgruppen. Hans föreläsning innehöll många tänkvärda exempel på hur man som formgivare, producent och konsument kan tänka och handla kring hållbar design. Stefan berättade om en metod för att värdera hur hållbar en produkt egentligen är utifrån fyra kriterier; materialval, energiförbrukning, återvinningsbarhet samt etik. Han visade även exempel på företag där man medvetet arbetar med hållbar design.

Vi tackar Rune Pettersson och Stefan Nilsson som bjöd på två mycket intressanta föreläsningar, och tack till alla er som var med denna kväll och lyssnade!

4 juni 2008 – Sommarutflykt

Sommarutflykten startade med ett studiebesök på Mellannorrlands Hospice som ligger på Sidsjönområdet i Sundvall. Åsa Tjernell, verksamhetsansvarig, visades oss den mycket intressanta arkitekturen, inredningen och konsten som verkligen är utöver det vanliga i vårdsammanhang. Utflykten fortsatte sedan till Flygande Huset som ligger på andra sidan Sidsjön på Klissvägen. Där fick vi träffa konstnären och formgivaren Anita Forssell. Hon hade lagat en underbar fisksoppa som vi åt med god aptit. Anita visade oss runt i sin ateljé där vi både kunde se hennes färgstarka tavlor och den mycket spännande glaskonsten som hon har formgivit. Utflykten var mycket lyckad och vi vill tacka Åsa Tjernell och Anita Forssell för de trevliga besöken.

Sommarutflykt

Andaktsrum på Hospice. Anita Forsell berättar om hur glasbearbetaningen går till.

Sommarutflykt

Ena väggen i Flygande Huset pryds av Anitas konst i form av väggarmaturer. Intresset var stort för Anitas kreationer.

Sommarutflykt

Styrelsen Svensk Form Västernorrland avtackade avslutingsvis den nu forne styrelsemedlemmen Malin Sandhu (till höger).

13 mars 2008 – Årsmöte

Årsmötet den 13 mars 2008 ägde rum på Mittuniversitetet där vi startade med en öppen föreläsning av trendanalytikern Maria Olofsson från Colourhouse AB Göteborg. Titeln på föreläsningen var ”Mode, trender och formgivning – en spegelbild av samhället?” och det var precis det hon bjöd på. En inblick i trendvärlden och lite om hur den ser ut och fungerar.

Vi tackar Maria Olofsson för en trevlig föreläsning och alla som kom och tog del av den och årsmötet. Vi hade ca 80 deltagare på föreläsningen och det tackar vi för.

Årsmöte

Maria Olofsson inleder sin föreläsning med en liten presentation. Vi är glada att det kom så många för att lyssna på Maria.