Örebro kalendarium NY

Av: RF Örebro län, sep 23, 2020

För att se vad vi gjort tidigare under denna termin så titta längst ner på sidan.
Sådant vi gjort ännu tidigare hittar du under fliken ”Tidigare”.

Programmet nedan är ständigt i process. Det uppdateras och kompletteras fortlöpande. Håll utkik här!

 

 

 

NOVEMBER

 

  

Torsdagen 11/11 kl 7.30-9.00.
Folk- & bygdedräkter i Nerike – förr och nu.
Formfrukost med Birgitta Edstam på Mecano.
Hur har dräkttraditionen uppstått? Och hur har det sedan blivit som det blivit? Och varför ser de ut som de gör hos oss här i Närke?
Om detta kommer Birgitta för att visa och berätta denna dag. Hon är bl.a. engagerad i Örebro läns Slöjdförenings Dräktråd och har ett stort kunnande i allt detta.
Adress: Näbbtorgsgatan 2, 1tr i Örebro
Formfrukosten är öppen för alla designintresserade. Fritt för medlemmar, 20 kr för andra.

 

DECEMBER

 

 

Torsdagen 2/12 kl 7.30-9.00.
I huvudet på en arkitekt   
Formfrukost med arkitekt Anders Ejdeholt på Mecano (Näbbtorgsgatan 2, 1tr i Örebro).
Handlar arkitektur om form? Är arkitektur konst? Vad är arkitektur? Varför finns arkitekter? Vad rör sig i huvudet på en sådan? Vad vill jag förmedla till er? Vad vill ni veta? Varför? Vad är fult och vad är snyggt och spelar det någon roll? Jag vill tro att jag är konstnär men det är jag inte. Jag är en som organiserar praktisk verklighet estetiskt. Svensk form helt enkelt. Och varför älskar jag Medborgarhuset? Jag har en massa frågor till er.
Anders är arkitekt SAR/MSA på Örebroporten och säger ”en gång i tiden umgicks jag mest med konstnärer, syndikalister och andra unga människor. Men det var ett tag sen.”
Formfrukosten är öppen för alla designintresserade. Fritt för medlemmar, 20 kr för andra.

 

2022

 

JANUARI

 

 
 

Utställningen RÖSTER SOM HÅLLER (Sustain Able Voices) visas på Kulturkvarteret, Örebro, 15/1 – 27/2 2022. Visas i entréhallen och uppå balkongerna 1 trappa upp.

Officiell invigning blir det i den stora scénen ”Volymen” kl 14:00 lördagen den 15/1 av Svensk Forms VD Mats Widbom samt Kulturkvarterets verksamhetschef Karin Beckman.
Då kommer dessutom några av de i utställningen ingående videoverken att visas på storbild. Invigningen är öppen för allmänheten.

Utställningen Röster som håller/Sustain Able Voices är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum som visas internationellt i samarbete med Svenska institutet och nationellt tillsammans med Svensk Forms regionalföreningar, i detta fall Svensk Form Örebro Län.

”Röster som håller”, är skapad genom fotografier av de utvalda verken tillsammans med ett antal intervjuer med formgivarna bakom projekten. Utställningen demokratiserar och tillgängliggör design för en kultur- och designintresserad allmänhet genom att i ett flexibelt utställningsformat sprida kopplingen mellan design och hållbarhet i Sverige och internationellt.

Medverkande designers: Cecilia Actis, Rebecca Ahlstedt, Victor Alge, KarinBodin, Amanda Borgfors Mészàros, Elias Båth, Emma Dahlqvist, Robert During Janson, Jenny Ekdahl, Fredrik Färg, Erika Geiger Ohlin, Josefine GennertJakobsson, Lies-Marie Hoffmann, Mia Hulterstam, Emeli Höcks, Jan Klinger, Anton Kolbe, Per Nadén, Johanna Nestor, Nonhuman Nonsense, Christoffer Ohlander, Erik Olsson, Jens Peterson Berger, Kristina Schultz Lindberg, Martin Thübeck och Olov Ylinenpää.
[Foto: interiör KKV Joakim Kröger, exteriör KKV Tomas Fridborg]

Under utställningstiden kommer vi att anordna ett antal kopplade intressanta evenemang, såsom Formfrukost, föreläsningar, workshops, visningar etc. En arbetsgrupp arbetar med detta och vad presenteras närmare inpå…

 

FEBRUARI

 

MARS

 

Ett industriellt hantverk för nästa århundrade. Och nästa.
Torsdagen 3/3 7:30-9:00 på Mecano (Näbbtorgsgatan 2, 1tr i Örebro)
Formfrukost
med Philip Magnusson från Byarums Bruk som kommer och berättar om deras unika verksamhet.
Byarums Bruk är ett småländskt företag som tillverkar park- och trädgårdsmöbler samt planteringskärl. Alla produkter tillverkas på gjuteriet i Byarum i sandformat gjutgods bestående av 100% återvunnen aluminium. Produkterna består av en blandning av återupplivade klassiska modeller och helt nya produkter i modern design. Idag tillverkar Byarums Bruk produkter från fyra sekel – den äldsta modellen är daterad 1780. Den kunskap och gjuterikonst som sitter i väggarna håller Byarums Bruk varmt om hjärtat och sätter stor respekt för formgivarens betydelse.
Formfrukosten är öppen för alla designintresserade. Fritt för medlemmar, 20 kr för andra. Ingen anmälan.

 

APRIL

 

MAJ

 


20-21/5.
Föreningens nationella årsmöte 2022 kommer äga rum i Värnamo den 20-21 maj.
Själva årsmötet sker på Vandalorum – museum för konst och design, men det blir utöver detta fler kringaktiviteter. Ordnat av vår systerföreing i Småland.
Troligen kommer vi att ordna en medlemsresa dit. Återkommer om detta upplägg framöver.

 

 

 TIDIGARE UNDER ÅRET…

 

OKTOBER

 

6/10 hade vi det årliga Formslaget. Samtidigt som alla 14 regionalföreningar i landet på föreningens 176e födelsedag!
Då korade vi 2021 års Formbärare Cecilia Jansson i Örebro län (vad nu detta är kan du läsa om här). Gul god födelsedagstårta, frukt samt te & kaffe bjöds det på som kvällsfika.
Förutom årets nya Formbärare fick vi även besök av förra årets Formbärare, fotograf Marcus Cederberg. Platsen var fina gamla Hjärsta Gård, bredvid St Mikaels kyrka, invid Baronbackarna i Örebro. Kajsa Olofsson från St Mikaels kyrka kom också och berättade om historien kring Hjärsta Gård för oss.
Läs mer här på vår startsida om årets Formbärare.

3/6 kl 18:00 hade vi en Medlemsträff hos finsnickare Mats Olsson och hans företag m.o.m.
Då fick vi äntligen tillfälle att träffas igen. Utomhus.
Det blir denna dag inget särskilt program utöver att vi kommer att berätta om spännande saker som händer i föreningen efter semestern.
Vi bjöd på god kvällsförtäring bestående av sallad, dryck och så kaffe/te och kaka.
Platsen är Osvalla 219, 719 92 Vintrosa. Fritt för medlemmar, 50 kr för andra.

16/3 hade vi vårt Webbaserade Årsmöte.
Förutom sedvanliga årsmöteshandlingar hade Simon Tullstedt ordnat med ett spännande Designquiz. Med ett ”Swedish Design Memo” som 1a pris. Årsmöteshandlingar som pdf finns här

 

 

 

Basic CMYK