Örebro kalendarium NY

Av: RF Örebro län, sep 23, 2020

För att se vad vi gjort tidigare under denna termin så titta längst ner på sidan.
Sådant vi gjort ännu tidigare hittar du under fliken ”Tidigare”.

Programmet nedan är ständigt i process. Det uppdateras och kompletteras fortlöpande. Håll utkik här!

 

2023

 

JUNI

 

 
Torsdagskvällen 1/6 gör vi en Formutflykt till KvarnenArt och årets Formbärare i Örebro län, keramikern Kennet Williamsson i Mårsäter utanför Zinkgruvan i Sydnärke. Då skall vi få se hans nya Konsthall och där den då pågående utställningen med ikoner av Majk Hällzon.
Samling där kl 17:30. För dem som vill samåka från Örebro åker vi kl 16:30 från Tappställets gratisparkering (nära Gustavsvik). Varje medresenärer betalar då 7 kr/milen till bilägaren.
Var och en tar med sig egen matsäck och mugg men kaffe och te ordnar de där till oss..
Vi tänker att vi är klara för hemfärd runt 19:30.
Adress: Mårsätter kvarn 610, 696 96 Zinkgruvan
Anmälan senast 29/5 till Jonas Linder på svenskform@kapitan.se. Ange då om ni ansluter vid Tappstället (samt har bil eller vill åka med) eller om ni åker dit direkt.

 

JUNI-AUGUSTI

 


9/6-25/8
MITT i MELLAN
är temat för årets Sommarutställning som vi även denna gång gör med våra medlemmar tillsammans med Örebro läns Slöjdförening.
”Vi är alla på en resa mellan svart och vitt. Mellan mjukt och hårt. Mellan nytt och gammalt.
Utställningen kommer att vara i Nora Konsthall och ha vernissage fredagen 9 juni kl 18:00 och avslutas fredagen 25 augusti.
Öppet samma som bibliotekets öppettider. Adress: Storgatan 15, 713 31 Nora

Medlemmar i båda föreningarna är välkomna att söka vara med.
Inbjudan med ansökningsförfarande för detta finns HÄR.
Komplett ansökan inkl. tillhörande texter, skall vara inne senast 29/5 (efter det gills ej!) och som tidigare gäller att man får söka med 3 alster och vara garanterad att minst 1 kommer med.

      Kringaktiviteter:
Onsdag 9/8 kl 13-16 kommer det att bli workshop för barn och ungdomar på biblioteket i Nora.


Lördag 19/8 kl 15:00 blir det i samband med utställningen MITT i MELLAN en designföreläsning med konstnär/glasformgivare Fredrika Linder i det närliggande Bryggeriet.
”Styrka och sårbarhet”
År 2002 tog Fredrika sin magisterexamen från institutionen för Keramik och Glas på Konstfack i Stockholm. Hon har sedan dess mestadels arbetat med konstnärliga gestaltningar för publika miljöer som skolor och sjukhus, men också andra offentliga rum och platser. Hon värdesätter mycket den kreativa dialog som uppstår i processen mellan tanken, platsen och utförandet, och dessa gestaltningar känns meningsfulla då de kommer många människor till del. Hon vill med sina gestaltningar skapa kontrastfulla möten med det offentliga rummet och dess arkitektur.
Materialet glas, med alla dess egenskaper och möjligheter, är hennes huvudmaterial, ett material som är både starkt och bräckligt, som lyfts av ljuset och har förmågan att ge mycket men ändå inte dominera ett rum. I kombination med andra material och ibland programmerad diodteknik skapar hon fragment av olika världar. Världar att förlora sig i för en stund, med detaljer att uppleva på nära håll och som skapar en helhet på avstånd. Gestaltningar som kan hjälpa oss att hitta pauserna och vilan mellan tankar och prestation. Arbeten som kan bryta en kanske orolig och stressad tanke för en stund, men också lyfta ett redan nyfiket sinne och skapa rum för möten, överraskningar och fantasi.
Bryggeriets adress: Brobacken 5, 713 31 Nora. Ingen anmälan. Fritt inträde.


Affisch som PDF finns HÄR

 

SEPTEMBER

 

 
Fredag 15/9 kl 18:00 har vi Formkvällsmacka och är en del av jubileumsfirandet av Hjalmar Bergman 140 år. Han föddes 19/9 1883 och Hjalmar Bergmansamfundet  är navet i detta firande.
Vårt bidrag i det hela blir i Hjalmar Bergmanteatern i Medborgarhuset i Örebro.
Det blir dels en föreläsning av Kerstin Wickman om designläget generellt och om Svensk Form (då vid namn Svenska Slöjdföreningen) vid den tiden. Bl.a. om den kombinerade industri- och hemslöjdsutställning Örebroutställningen som ägde rum 1883. Dels kommer Anders Ejdeholt att berätta om och visa runt i den speciella lokalen och byggnaden vi är i.
Under kvällsmackestunden kommer Inger Hullberg från Hjalmar Bergmansamfundet att kort berätta om Hjalmar självt och deras verksamhet,
Kerstin är professor emerita, Konstfack och har skrivit ett  trettiotal böcker i ämnet konsthantverk och design, och medarbetat i ännu fler. Hon har ingått i en rad styrelser och är nu ledamot i Konstakademin och sitter i styrelsen för Carl Malmstens Hantverksstiftelse.
Anders är arkitekt SAR/MSA på Örebroporten och även styrelseledamot i vår regionalförening.
Kvällsmackan kommer vi troligen att kunna åtnjuta i det fina Teatercaféet.
Anmälan senast 12/9 till Jonas Linder på svenskform@kapitan.se (ange ev veg. och specialkost)

 

OKTOBER

 


Fredag 6/10. Formslaget med korandet av årets Formbärare.
Info om detta kommer!

 

Måndagen 16/10. Formutflykt till Tärnsjö Garveri.
I samband med att Tärnsjö Garveri fyller 150 år (1873-2023), gör vi en heldagsutflykt dit.
Info om detta kommer!

 

 

 TIDIGARE UNDER ÅRET…

 


26/4 hade vi Formkvällsmacka på Hjärsta Gård i Örebro. En kväll om:
SVENSKA SKIVOMSLAG OCH ELGITARRER
Härliga skivomslag från 50- och 60-talen presenterades av Ulf Henningsson från Mariestad.
Han har bl a skrivit böckerna ”Tio i topp” och ”The Encyclopedia of Swedish Progressive Music 1967-1979” och ligger bakom Sveriges mest ambitiösa musikpodd, ”Popnördspodden” med över hundra avsnitt på Spotify.
Eftersom Ulf också är en flitig gitarrist i många olika band pratade han även om gitarrdesign från samma epok.
Rejäl  kvällsmacka samt kaffe och te serverades under kvällen.
PS! På mittenbilden ser du Örebrogruppen The Alligators!

 

   
21/3 hade vi vårt regionala Årsmöte.
Den här gången var vi på den fantastiskt vackra och av sten präglade restaurangen Egastronomi Trilobiten i Hällabrottet, utanför Kumla (Ytongs gammelgamla huvudkontor från år 1900).
Efter sedvanliga årsmöteshandlingar och middag (!) fick vi ett föredrag av konstnären och skulptören Torsten Molander. Då kom han att visa och berätta om sina skulpturala projekt under de senaste 35 åren, där sten har varit med antingen som eget uttryck eller som socklar till hans bronser med magiskt livgivande effekt.
Torsten berättade också om hur en liten inskannad lerskiss kom att bli till tre stora gorillabänkar i Finland, Linköping och Västerås.

 


2/3
Formkvällsmacka och studiebesök. Den 1 advent invigde Immanuelskyrkan sin nya kyrka i Södra Ladugårdsängen i Örebro.
Den 114 år gamla kyrkan på Ekersgatan hade sättningar i grunden och sprickor i fasaden och var därtill opraktisk för församlingens livliga allåldersverksamhet.
Den nya kyrkans exteriör smälter in i stadsmiljön men överraskar besökaren med ett spektrum av lokaler och uttryck ”från förgård till sakrala rum”. Medlemmar från sju till 87 år har varit involverade i de konstnärliga uttrycken, och församlingen kommer att utveckla sitt nya hem i fortsatt tät dialog med medlemmar och brukare i takt med att man bor in sig.
Denna kväll fick vi möta dem som haft ansvar för konst och estetik under byggprocessen, varav flera av dem medlemmar i vår förening!
Den första bilden visar ett antal av de 154 fåglar som Bertil Engkvist tillverkat av spillvirke och låtit församlingsfolk måla. Den andra visar entrén med några av de 79 lägenheterna ovanför. Den tredje är från deras kapell.
Under kvällen serverades det kaffe/te och kvällsmacka från deras café.

 


16/2 hade vi Formkvällsmacka och studiebesök på Galleri Nord i Örebro.
I samband med keramikern Isak Isaksson och målaren Björn Bernströms utställning där (se affisch), gör vi ett besök hos Joakim Granström och hans Galleri Nord på Norr i Örebro. Vi får då höra om dess verksamhet och hur han arbetar samt att han tar oss runt i utställningen. Under kvällen serverades det kaffe/te och rejäl kvällsmacka.

 

 

 

Basic CMYK