Svensk Form tackar för donationerna i samband med Åke Livstedts bortgång

I september förlorade vi en tidigare medarbetare på tidskriften Form och en nära vän till föreningen Svensk Form. Åke Livstedt var konstkritiker i tidskriften Form under framför allt 1970- och 80-talen, i Svenska Dagbladet skrev han från 1979 och han har också skrivit flera artiklar för tidskriften Hemslöjden. Åke hade bland annat ett stort intresse för det dukade bordets utformning och taffelns historia.  

Åke har regisserat många festmåltider, till exempel i anslutning till Gripsholms 450-årsjubileum, vilket ledde till att han fick uppdraget av Nobelstiftelsen att förnya Nobelfesten inför jubiléet 1991. I den arbetsgrupp som formades för detta uppdrag var det, enligt Nobelstiftelsens vd Stig Ramel ”inget tvivel om att Åke Livstedt var gruppens idéspruta och motor”.

Framtagandet av Nobelservisen fick av Svensk Form utmärkelsen Utmärkt Svensk Form 1992. Åke Livstedt har undervisat på de flesta design- och konsthögskolorna i Sverige, bl.a. Malmstens, Konstfack och Grafiska Institutet. Åke har bl.a. tilldelats Arturpriset, som är Nordiska Museets minne av Skansens grundare Artur Hazelius, för sitt outtömliga kulturhistoriska engagemang och 1995 mottag han Gastronomiska akademiens guldmedalj. Åke Livstedt blev 75 år.

Svensk Form har tacksamt mottagit donationer på sammanlagt 55 000 kr från Åke Livstedts många formvänner i samband med hans bortgång. Donationerna kommer att stötta ung, svensk formgivning. Varmt tack till er alla!

Klicka här för att ta del av Åke Livstedst minnesbok