Småland Hem

Av: RF Småland, okt 06, 2016

VÄLKOMMEN TILL VÅR VERKSAMHET!

 

PechaKucha-Night på Vandalorum
23 mars i Värnamo

Nu är det dags för vårens samarbete Vandalorum och PechaKucha-Night i Jönköping på turné. I samband med evenemanget håller Vandalorum kvällsöppet med gratis entré till utställningarna för medlemmar i Svensk Form.

Det finns också möjlighet att beställa middag på restaurang Syltan, se Vandalorums hemsida.

Kvällens talare blir:

Eva Törn, min dans – en del av Värnamos danshistoria
Lotta Hansson Löthgren, textilformgivare
Tanya Bilous, konstnär
Pierre Sindre, formgivare
Samuel Palmblad, antikvarie
Hannes Andersson, bild & form
Leif Gustafsson, fotograf
Stephan Hruza och Elias Nazerian, Koncepteriet

VÄLKOMNA!

Textildag på Virserums Konsthall
26 mars i Virserum

Välkommen till en dag för att lyfta textil som material, uttryck och form. Fokus för dagen blir det textila kulturarvet, linets kvaliteter och hur vi förhåller oss till textil hållbarhet.

Vi behöver tänka nytt och vårda det vi har, reflektera över vilket material vi använder. En radikal förändring behövs för hur vi tänker kring textil i vår vardag, att slänga upp mot 10 kilo textilier per person och år är en orimlighet. Vi startar dagen med ett fördrag från Sara Kånåhols om hennes projekt Ödehusgardiner, kl 10.00. Följt av Thea Östin om lin för att avslutas med en lappa och laga workshops med Lena Håkanson.

Textildagen arrangeras av Virserums Konsthall, Svensk Form Småland och Kalmar läns Hemslöjd.

Begränsat antal deltagare. Anmälan görs till: info@virserumskonsthall.com

För medlem i Virserums Konsthall ideell Förening, Svensk Form eller Kalmar läns Hemslöjd gäller fritt deltagande. Övriga 100 kr.

Under dagen erbjuds fika och lunch på Café Eken till självkostnadspris.

Välkommen med din anmälan! (Ange om du är medlem i Svensk Form)

MER OM DAGEN

Sara Kånåhols är handvävare och bosatt på Öland. På Virserums Konsthalls undervåning kan du möta henne projekt Ödehgusgardiner som utställning men nu finns möjligheten att höra vad det är som driver Sara att dokumentera just ödehusgardiner.
Varför är den tapet som satt i köket större betydelse än den handvävda gardinen som hängde i fönstret? Sara Kånohols tar oss med i gardinernas historia och vad dessa ödehusgardiner kan bidra för kunskap. Kanske kan hon få oss att se det unika i detta kulturarv.

Thea Östin konsulent vid Kalmar läns Hemslöjdsförening, är en del i den nationella arbetsgruppen för 1 KVM LIN . Ett projekt vars syfte är sprida kunskap om linet – odling, beredning och slöjdande. Linet skapar vackra produkter, går att odla i din trädgård och har stor betydelse historiskt och för vår hållbara framtid, Thea berättar mer.

 

 

Lena Håkanson leder dig in i en värld av stygn som hyllar lagningen och synliggör den bland annat genom den japanska broderitekniken Sashiko som har tusenåriga rötter. Under eftermiddagen finns möjlighet att lappa och laga tillsammans med designern och textila formgivaren Lena. Att vårda, lappa och laga måste bli en norm istället för ett undantag. Ta med ett plagg du vill sy på/ laga men det finns även lappar för lagning på plats.

 

 

 

PechaKucha-Night i Pukeberg
31 maj i Nybro

Vi fortsätter med PechaKucha-Night i Kalmar, denna gång på turné till Designarkivet och Cafe Hos oss i Pukeberg, Nybro.

Talarlistan publiceras efterhand.

 


FORMBÄRARE 2022

Svensk Form Småland har utsett hattmakarna Karin och Makato Horisaki till Formbärare 2022 med följande motivering:
De har, under de tio år de varit verksamma, byggt upp ett internationellt etablerat varumärke från sin ateljé i en före detta lanthandel i Kåremo några mil norr om Kalmar. Med traditionella metoder och okonventionella experiment skapar de unika handgjorda hattar med exklusiv finish och patina. Hattar där tiden och naturen, men också förgängligheten, bidrar till ett unikt uttryck. Ett uttryck som har banat väg för deras internationella framgång i modevärlden och bland världsartister. De konstverksmässigt tillverkade hattarna är skulpterade objekt i ett gränsland mellan konst och hantverk och mellan mode, beständighet och förgänglighet.
Utmärkelsen delades ut den 11 oktober i samband med ett besök hos Horisaki i deras ateljé i Kåremo.

 


 

Läs vårt senaste nyhetsbrev

 


FORMBÄRARE 2020

Svensk Form Småland har utsett Capellagården till Formbärare 2020 med följande motivering:

Capellagården har verkat i 60 år, hela tiden med hantverket och handens görande i centrum. Med material, teknik, hantverk och form i fokus, men också platsens självklara roll för helheten.

Skolan bottnar i Carl Malmstens tradition och tankegångar med inspiration från det gamla bondesamhällets sätt att leva i arbetsgemenskap och självhushållning. Begrepp som idag är mera aktuella än någonsin i arbetet för ett hållbart samhälle.

Tillgång till verkstäder och gedigen lärarkompetens inom respektive fack tillsammans med det praktiska görandet och handens upprepning ger eleverna en god hantverksgrund och materialkännedom som bas i deras skapande. En kompetens som ger dem både trygghet och frihet i deras vidare utövande. Det lokala och det globala paras genom internationella elever och gästföreläsare från när och fjärran. Genom sommarkurserna kan den intresserade allmänheten få del av skolans lärmiljö.

Under sommarhalvåret är skolan också en länk i den öländska besöksnäringen med utställningar, tillgång till strövtåg i prunkande trädgårdsrum, plantskola och trädgårdsbutik, och sedan några år också ett trädgårdscafé i skolans anda.

Skolan lever i traditionen och förhåller sig till samtiden i en god hållbar förening.

 


Formbärare i Småland 2019

Svensk Form Småland har som formbärare för 2019 utsett Mikael Löfström och Leif Burman och Kulturgatan Bodafors med följande motivering:

Genom ett mycket målmedvetet och konsekvent arbete har de gjort Kulturgatan Bodafors till en viktig mötesplats i Småland men också nationellt och internationellt. En plats där kunskapsförmedling, hantverk och formgivning möts, med en fot i historien och en i framtiden och med skapande och hantverkskunnande i fokus. Med Lehmans intarsiaverkstad som grund har en vision levandegjorts med intressanta utställningar, kulturupplevelser, seminarier och workshops och med det utsökta bageriet som pricken över i:et för ett framgångsrikt besöksmål.
Genom deras arbete och engagemang har den unika miljön kommit till liv och utvecklats. Men planerna stannar inte där – det är en process under fortsatt utveckling och vi ser fram emot kommande somrar!

 

snurra mot mosaik 2 liten

PECHAKUCHA

PechaKucha-Night i Växjö rullar vidare som vanligt! Nu startar PKN i Kalmar igen!.

Den japanska snabbpresentationsformen PechaKucha finns nu på drygt 900 platser runt om i världen. I Småland kör vi sedan ett antal år i Växjö och har återstartat i Kalmar. Vi lägger in aktuell info efter hand som talarna blir klara.

Se även under PechaKucha Night officiella webbplats där du även kan läsa mer om fenomenet.


Blogga med Svensk Form Småland
Svensk Form Småland har en blogg, vi har dock inte riktigt hunnit med den under den senaste tiden. Men nu tar vi nya tag! Vi har flyttat över i WordPress, så den nya adressen är: http://svenskformsmaland.wordpress.com/

Där vi lägger ut info om kommande aktiviteter, berätta om det som hänt och lyfta ämnen för diskussion. Här finns också plats att berätta om annat som är på gång i regionen. Meddela oss om du vill sprida info om något spännande!


Svensk Form Småland på Facebook
Vi har också en sida på Facebook för designintresserade i Småland. Välkommen att gilla vår sida.
Vår mailinglista behöver uppdateras! Skicka därför gärna din mailadress till oss så blir du inlagd, om du inte redan får vår månatliga nyhetsbrev.


Förmånsvänner – erbjudanden för medlemmar
Som medlem har du rabatt i ett flertal butiker runt om i Sverige. Se här!

Butiker/besöksmål i Småland där du har medlemsrabatt:

Mörbylånga/Öland: Karin Öberg – 20%, Tel: 0480-481 16

Lammhult:
Svenssons i Lammhult – 5%, Tel: 0472-487 00

Herråkra/Lenhovda: Belysningsbolaget – 10% i fabrikens outlet, Tel: 0474-230 40

Växjö: Smålandsmuseum/Kulturparken Småland – gå två betala för en!aktiver