Småland Hem

Av: RF Småland, okt 06, 2016

VÄLKOMMEN TILL VÅR VERKSAMHET!

PechaKucha-Night, visningar, samtal och studiebesök i Småland. För närvarande finns inga fastställda datum för höstens verksamhet. Vi återkommer!

.


FORMBÄRARE 2023

 

 

Svensk Form Småland har utsett Kenneth Ståhl till Formbärare 2023. Detta för att uppmärksamma hans insats inom småländsk möbel- och designindustri, ett livslångt engagemang som företagsledare, entreprenör och mentor. Kenneth Ståhl personifierar begreppet design management med sin fingertoppskänsla och förmåga att knyta de bästa till verksamheten. Att god form håller visar arvet efter hans insats som marknadschef och sedan VD för Lammhults Möbel AB. En resa från en mekanisk verkstad med viss möbeltillverkning till ett ledande möbelföretag inom offentlig miljö. Möbelserien S70 av Lindau & Lindekrantz lanserad 1968 blev en succé som möblerade dåtidens skolor, ungdomsgårdar och myndigheter och som i delar åter är i produktion. H C Ericsons grafiska form för Lammhults är ikonisk och fortsatt en självklar del av varumärket. God design är hållbar.

Med rötterna i småländskt familjeföretagande till delägar- och mentorskap för nästa generation i Scandinavian Photo som utvecklade och förnyade fotohandeln och Byarums Bruk med fokus på formgivning, hantverk och konstnärliga uttryck.

Ett livsverk som rör sig i gränslandet mellan företagsbyggande och intresset för det vackra och kulturella.


FORMBÄRARE 2022

Svensk Form Småland har utsett hattmakarna Karin och Makato Horisaki till Formbärare 2022 med följande motivering:
De har, under de tio år de varit verksamma, byggt upp ett internationellt etablerat varumärke från sin ateljé i en före detta lanthandel i Kåremo några mil norr om Kalmar. Med traditionella metoder och okonventionella experiment skapar de unika handgjorda hattar med exklusiv finish och patina. Hattar där tiden och naturen, men också förgängligheten, bidrar till ett unikt uttryck. Ett uttryck som har banat väg för deras internationella framgång i modevärlden och bland världsartister. De konstverksmässigt tillverkade hattarna är skulpterade objekt i ett gränsland mellan konst och hantverk och mellan mode, beständighet och förgänglighet.
Utmärkelsen delades ut den 11 oktober i samband med ett besök hos Horisaki i deras ateljé i Kåremo.

 


 

Läs vårt senaste nyhetsbrev

 


FORMBÄRARE 2020

Svensk Form Småland har utsett Capellagården till Formbärare 2020 med följande motivering:

Capellagården har verkat i 60 år, hela tiden med hantverket och handens görande i centrum. Med material, teknik, hantverk och form i fokus, men också platsens självklara roll för helheten.

Skolan bottnar i Carl Malmstens tradition och tankegångar med inspiration från det gamla bondesamhällets sätt att leva i arbetsgemenskap och självhushållning. Begrepp som idag är mera aktuella än någonsin i arbetet för ett hållbart samhälle.

Tillgång till verkstäder och gedigen lärarkompetens inom respektive fack tillsammans med det praktiska görandet och handens upprepning ger eleverna en god hantverksgrund och materialkännedom som bas i deras skapande. En kompetens som ger dem både trygghet och frihet i deras vidare utövande. Det lokala och det globala paras genom internationella elever och gästföreläsare från när och fjärran. Genom sommarkurserna kan den intresserade allmänheten få del av skolans lärmiljö.

Under sommarhalvåret är skolan också en länk i den öländska besöksnäringen med utställningar, tillgång till strövtåg i prunkande trädgårdsrum, plantskola och trädgårdsbutik, och sedan några år också ett trädgårdscafé i skolans anda.

Skolan lever i traditionen och förhåller sig till samtiden i en god hållbar förening.

 


Formbärare i Småland 2019

Svensk Form Småland har som formbärare för 2019 utsett Mikael Löfström och Leif Burman och Kulturgatan Bodafors med följande motivering:

Genom ett mycket målmedvetet och konsekvent arbete har de gjort Kulturgatan Bodafors till en viktig mötesplats i Småland men också nationellt och internationellt. En plats där kunskapsförmedling, hantverk och formgivning möts, med en fot i historien och en i framtiden och med skapande och hantverkskunnande i fokus. Med Lehmans intarsiaverkstad som grund har en vision levandegjorts med intressanta utställningar, kulturupplevelser, seminarier och workshops och med det utsökta bageriet som pricken över i:et för ett framgångsrikt besöksmål.
Genom deras arbete och engagemang har den unika miljön kommit till liv och utvecklats. Men planerna stannar inte där – det är en process under fortsatt utveckling och vi ser fram emot kommande somrar!

 

snurra mot mosaik 2 liten

PECHAKUCHA

PechaKucha-Night i Växjö rullar vidare som vanligt! Nu startar PKN i Kalmar igen!.

Den japanska snabbpresentationsformen PechaKucha finns nu på drygt 1300 platser runt om i världen. I Småland kör vi sedan 2010 i Växjö i samarbete med Smålands museum/Kulturparken Småland. I Värnamo på Vandalorum på turné från Jönköping och vi har återstartat i Kalmar. Vi lägger in aktuell info efter hand som talarna blir klara.

Se även under PechaKucha Night officiella webbplats där du även kan läsa mer om fenomenet.


Blogga med Svensk Form Småland
Svensk Form Småland har en blogg, vi har dock inte riktigt hunnit med den under den senaste tiden. Men nu tar vi nya tag! Vi har flyttat över i WordPress, så den nya adressen är: http://svenskformsmaland.wordpress.com/

Där vi lägger ut info om kommande aktiviteter, berätta om det som hänt och lyfta ämnen för diskussion. Här finns också plats att berätta om annat som är på gång i regionen. Meddela oss om du vill sprida info om något spännande!


Svensk Form Småland på Facebook
Vi har också en sida på Facebook för designintresserade i Småland. Välkommen att gilla vår sida.
Vår mailinglista behöver uppdateras! Skicka därför gärna din mailadress till oss så blir du inlagd, om du inte redan får vår månatliga nyhetsbrev.


Förmånsvänner – erbjudanden för medlemmar
Som medlem har du rabatt i ett flertal butiker runt om i Sverige. Se här!

Butiker/besöksmål i Småland där du har medlemsrabatt:

Mörbylånga/Öland: Karin Öberg – 20%, Tel: 0480-481 16

Växjö: Smålandsmuseum/Kulturparken Småland – gå två betala för en!aktiver