HEJ MEDLEM!

Här möter du några av Svensk Forms medlemmar som berättar om sitt medlemskap och sina bästa formtips runtom i landet.

Vill du gå med i Sveriges bredaste design-nätverk, du också?
Bli medlem i Svensk Form här


Vem är du, Linda Molin?

Linda Molin 26 år, 3D-grafiker, skådespelerska och göteborgsk gotlänning.

Varför är du medlem i Svensk Form?
Jag blev medlem för att jag vill ta del av roliga formgrejer och träffa roliga formmänniskor. I olika former.

Ditt bästa formtips på Gotland?
Mitt bästa tips är att planera in tid för att inte göra någonting. Här finns konst och form runt hörnet så lyft blicken från kartor och guider och se var ön tar dig.
(foto ovan: Louise Bjerkesjö)


Vem är du, Staffan Davidsson?

Jag är en sen länge pensionerad försäkringstjänsteman som jobbat under mer än 20 år med konst- och utställningsförsäkring i Trygg Hansa. Under hela den tiden var Svensk Form min mycket trogne kund! Caroline Palmstierna var min ständige kontakt. När jag gick i pension fick jag som avskedspresent ett mycket uppskattat medlemskap i Svensk Form.

Varför jag du medlem i Svensk Form?
Jag är medlem i ett mycket stort antal vänföreningar i museer och konsthallar men saknade Svensk Form så för något år sen blev jag medlem igen. För att stödja föreningen och visa min uppskattning. Tidningen FORM håller en mycket hög nivå i alla discipliner. Mitt första besök på Svensk Forms lokaler på Skeppsholmen med Gert Wingårdh och Ingegerd Råman i samband med lanseringen av ”GERT WINGÅRDH ÅTTA PROJEKT Fån Liljevalchs till Nationalmuseum” var magiskt. Köpte boken.

Ditt bästa formtips i Stockholm?
Formex. Som medlem har man fri entré. Till en mässa som är stängd för allmänheten. Men det gäller att ta sin tid. Utbudet är gigantiskt. Och handen på hjärtat för oss som är genuint intresserade av spjutspetts design och form i bred bemärkelse tar det tid att vaska fram det sublima. Men lugn de finns där i mängden. Nutida Svenskt Silver som nystartat i Vasastan vill jag räkna till en nära släkting till form. Och okänd för många. Ett besök där ger en bra bild av vad hur svenskt silver- och guld hantverk utvecklats. ArkDes är väl en självklarhet i sammanhanget.

Vem är du, Saga-Melina Gevargez?
Jag driver SAGA MELINA, där jag även jobbar som smyckesdesigner och smed.

Varför är du medlem i Svensk Form?
Jag tycker att Svensk Form är en unik förening med väldigt brett nätverk, kunskap och erfarenhet. Det är alltid roligt att läsa tidningen.

Ditt bästa formtips i Örebro?
Just nu är det ”Konst på Hög” i Kumla, utanför Örebro. Underbar plats att besöka en solig dag med ca 30 mycket intressanta konstverk på 100 meters höjd. Häftigt att hela högen glöder också. Favorit konstverket där är Absit Omen.

Vem är du, Sami Kallio?
Jag heter Sami Kallio, är 43 år, möbelsnickare och möbelformgivare MFA i Design från HDK – Högskolan för design och konsthantverk. Född i Helsingfors, baserad i Göteborg. Driver Sami Kallio Studio sedan 2011.

Varför är du medlem i Svensk Form?
För att hänga med på vad som händer! Jag älskar Svensk Form, föreningen har öppnat många dörrar för mig genom sina evenemang och sitt stora nätverk.

Ditt bästa formtips i Göteborg?
Jag vill gärna slå ett slag för Röhsska museet som nu öppnat portarna igen.Vem är du, Pia Huuva?

Jag är en nyfiken, idérik, finurlig företagare med stort intresse för design, helheter och hållbarhet. Sätter på mig ”hållbarhetsglasögonen” för att göra så bra val som möjligt, för att jag tror att vi alla kan göra lite skillnad till framtiden med våra val idag.

Varför är du medlem i Svensk Form?
Det är en organisation som inger förtroende, befinner sig i framkant utan att förlora kontakten med historien. Det finns mycket kunniga människor i Svensk Form regionalt och nationellt.

Ditt bästa formtips i Norrbotten?
Pensionatet i Piteå är en oas av både schysst form och design i den lilla butiken, mysigt och omtänksamt inrett boende och superduper god (och smak-designad) pizza.


Vem är du, Åsa Kax?
Jag heter Åsa Kax och är art director i min egen lilla designstudio, där jobbar jag med design och storytelling, till exempel med designidentiteter, tidningar, böcker och webb. Jag har varit medlem i 15–20 år.

Varför är du medlem i Svensk Form?
För att följa branschen och ha koll på vad som är på gång runt om i Sverige. Och inte minst för att lära mig mer av andras berättelser och på det viset få mer glöd i arbetet.

Ditt bästa formtips i Stockholm?
Spana på butiksskyltar, till exempel i Gamla stan och på Söder, bättre inspiration finns inte. Annars tycker jag mycket om antikvariat, bokhandlar, Nordiska museet och Svensk Hemslöjd på Norrlandsgatan.

Vem är du, Matilda Ellow?
Jag heter Matilda Ellow och är 27 år, tog examen från Beckmans Designhögskola i våras och idag jobbar jag med att starta upp ett konst- och designkollektiv under namnet Swedish Girls tillsammans med tre vänner i Stockholm.

Varför är du medlem i Svensk Form?
För mig är det en viktig förening eftersom de alltid håller sig i framkant när det kommer till design och vågar ge uppmärksamhet till mindre och nyare konstnärer och formgivare.

Ditt bästa formtips i Stockholm?
Examensutställningarna tycker jag alltid är mest intressanta.Vem är du, Kristina Jeppson?
Jag är med i styrelsen för Svensk Form Västernorrland. Jag är utbildad i grafisk design och kommunikation vid Mittuniversitetet.

Varför är du medlem i Svensk Form?
Jag är med i Svensk Form för att det tar mig på intressanta utflykter och inspirerande seminarier som jag inte hade upptäckt annars. Dessutom träffar jag härliga människor som delar mitt intresse för form och jag håller mig uppdaterad i ämnet.

Ditt bästa formtips i Västernorrland?
Jag vill uppmärksamma alla de arbeten som görs med hjälp av tjänstedesignmetoder i sjukvården. Experio Lab är ett projekt här i Västernorrland men det är också ett nationellt nätverk som startade i Värmland.

Vem är du, Stephan Gip?
Jag är en pensionerad formgivare och inredningsarkitekt som bland annat skapat barnstolen Robust.

Varför är du medlem i Svensk Form?
Jag är medlem i Svensk Form för att hålla koll på vad som händer
inom form- och designvärlden.

Ditt bästa formtips i Stockholm?
Bli medlem i Svensk Form och läs Form!

Vem är du, Hedvig Hedqvist?
Jag är journalist, författare och utbildad inredningsarkitekt i Danmark.

Varför är du medlem i Svensk Form?
Jag har varit medlem, dvs prenumererat på Form sedan 1960, med vissa avbrott som styrelsemedlem i SSF.

Ditt bästa formtips i Stockholm?
Svensk Forms engagemang för att skapa bättre mer fungerande miljö från tesked till stadsplan. Jag önskar att det fanns ett specifikt museum för design i Stockholm.


Vem är du, Omid Massali?
Jag är ordförande hos Svensk Form Dalarna. Chief creative officer hos Simplitude. Driver Galleri Svarta Gran. Arbetat med och drivit byråer i Sverige, Tyskland, Nederländerna, Förenade Arabemiraten och Storbritannien.

Varför är du medlem i Svensk Form?
Imponeras av och drivs av Svensk Forms historia av att ge näring till designutvecklingen i Sverige. Att få göra det tillsammans med andra passionerade eldsjälar är obeskrivligt. Alla designintresserade borde engagera i Svensk Form!

Ditt bästa formtips i Dalarna?
Rekommenderar bostadshuset Villa Drake i Borlänge som Jan Gezelius ritade i början på 1970-talet.


Vem är du, Martin Thübeck ?
Jag är född och uppvuxen i Stockholm. Jag är utbildad inredningsarkitekt på Konstfack men jobbar i huvudsak med möbelformgivning.

Varför är du medlem i Svensk Form?
Svensk Form är en fantastisk förening där det finns en möjlighet att få en bred bild av vad som formmässigt är på gång i hela landet. Jag skulle rekommendera alla som är intresserade av form att vara med.

Ditt bästa formtips i Stockholm?
Passa på att njuta av den offentliga konsten som finns. Här i Stockholm gillar jag att leka med mina barn i någon av Egon Möller-Nielsen lekskulpturer.


Vem är du, Petra Lilja?
Jag är designer, curator och doktorand i design på Konstfack.

Varför är du medlem i Svensk Form?
Svensk Form är en anrik institution i Norden/världen och för mig är det viktigt att inte bara hålla mig uppdaterad om vad som händer inom design i Sverige utan också att vara med och påverka och vidga begreppet design, både genom min egen verksamhet och genom de uppdrag jag har haft genom åren för Svensk Form.

Ditt bästa formtips i Malmö?
Form/Design Center är en viktig samlingspunkt för design och arkitektur. Där kan du alltid hitta riktigt bra och relevanta utställningar och arrangemang samt en fin butik med lokal design.


Vem är du, Nina Kauppi?
Jag heter Nina och arbetar som produkt- & industridesigner på Kauppi & Kauppi designstudio.

Varför är du medlem i Svensk Form?
Intresset och nyfikenheten – det är spännande att följa andras arbeten och att få ta del av vad som är på gång. Svensk Form utgör ett viktigt nätverk med trådar som löper hela vägen från Norrbotten till Skåne.

Ditt bästa formtips i Malmö?
Form/Design Center är en fantastisk mötesplats både IRL och som digital plattform. En fin bredd på ständigt aktuella utställningar och intressanta infallsvinklar på samtidsaktuella ämnen – de gör ett fantastiskt jobb!
(Foto: Johan Sundell)

Vem är du, Katarina Spik Skum?
Katarina Spik Skum från Jokkmokk. Jag är duodjár/samisk hantverkare med företaget Duodje by KSS.

Varför är du medlem i Svensk Form?
För att orientera mig i ämnet då jag är utbildad i Norge vid Sámi University of Applied Science. Dessutom från man tidningen med information om all fantastisk konst och design som skapas i Sverige. Fina och informativa reportage är det!

Ditt bästa formtips i Jokkmokk?
Besök Sameslöjdstiftelsen och Ájtte museum! Där finns både samisk konst och konsthantverk. Många samiska framstående konstnärer och konsthantverkare bor och verkar i Jokkmokk.