Jämtland Kalendarium

Av: RF Jämtland, apr 27, 2013

2020

Röster som håller / Sustain Able Voices

Utställning 18-28 November 2020
Plats: C:nen, Prästgatan 39, Östersund
För mer info: www.formveckan.se

Framtidens hållbara lösningar formas genom öppenhet, experimentlusta och mod. Röster som håller är en inspirerande och engagerande utställning med unga röster, i samarbete mellan IKEA Museum och Svensk Form.

2019

2018

   

Utställningen Ung.Konst på Designcentrum i Östersund
I samarbete mellan Svensk Form Jämtland, Designcentrum, Bildkonsten och JLK (Jämtlands Läns Konstförening) så kommer vi att visa utställningen Ung.Konst: En kubikmeter samtida konsthantverk på Designcentrum med start den 15 Dec.

15 Dec 2018 – 17 Jan 2019
Vernissage 15 Dec kl 13.00

Info om utställningen:
https://www.konsthantverkscentrum.org/sv.html/ung%20konst 

 

Svensk Form bjuder in till Formsamtal och filmvisning

1-2 December på Jamtli Exercishall i Östersund

Designmarknad i utställningsform

Denna helg är det dags för den årliga designmarknaden på Jamtli exercishall och vi i Svensk Form Jämtland kommer att finnas på plats även i år!
Det blir Formhäng i soffhörnan med filmvisning helgen lång och på söndag den 2/12 kl 12.00 blir det FormSamtal med några av våra lokala formgivare och konsthantverkare:

Sofie Nilsson (keramik- konst-och bruksobjekt)
Petra Henriksson (arkitektur, keramik skulptur och installation
Studion i Åre Textil (assessorer, foto och grafisk design)
Linda Svedberg (keramik)

Vi ses på Jamtli Exercishall 1-2 December!

 

Ung Svensk Form på Designcentrum

21-28 Juli

Vernissage 21 Juli kl 12:00

 

Årsmöte Svensk Form Jämtland

27 Juni

2017

STYRELSEMÖTEN

25 januari
28 februari
29 mars
4 maj
31 maj (årsmöte)
13 juni
31 augusti
14 september
2 oktober
24 oktober
15 november
6 december

Styrelsen:
Ordförande Lena Andersson, AD
Vice ordförande Hanna Fogelberg, tjänstedesigner
Sekreterare Märta Lööv, modedesigner
Kassör Carina Ericsson, kostymör, textillärare
Klubbmästare Josefin Sundnäs, keramiker
Medlemsansvarig Martin Fryklund, grafisk formgivare
Pecha kucha Jenny Persson, fotograf
Karin Söderberg Stadsplanerare

ÅRSMÖTE 4 maj

Vi vill ha ett intressant och gott årsmöte! Vi samlar ihop oss inför ett nytt Formår och hälsar ev nya styrelsemedlemmar välkomna in i gänget. Därför har vi beslutat att kombinera årsmötet med att besöka designer/ arkitekt/formgivare i vår region – som påverkat det regionala klimatet ur designperspektiv. I år leder vägen längs Revsundssjön till Bakgården som drivs av Gustav och Kerstin Hylén. Här tittar vi närmare på varumärke och livsstilsbyggande. Vi samtalar och visas runt företaget/gården som är musikstudio, mikroölbryggeri, bageri och matloge. Vi äter en god middag och får prova olika ölsorter som Gustav bryggt.

UNG svensk FORM I ÖSTERSUND 22-30 JULI

Lördagen 22 juli öppnas portarna till årets utställning med UNG SVENSK FORM på Designcentrum, Östersund. En samproduktion med Storsjöyran och UNG FORM/Karin Wiberg, SFJ och Designcentrum.

Utställningen samkör med Storsjöyran och lockar större publik än vad normalt förväntas – många reser till festivalen och detta nyttjar vi. Dessutom ingår vi i Storsjöyrans PR- och marknadsföringsprogram. ”Det är stort, kanske större än vad vi nu kan överblicka, att förlägga utställningen Ung Svensk Form i Jämtland. Vi blir delaktiga i dialogen, i de stora frågorna som utställningen tar upp. Globalt blir lokalt. Ett annat perspektiv är den entusiasmerande och inspirerande effekten – här är en av utställarna, Johanna Nestor ett lysande exempel på det, som numer har sin studio i Åre.” Johanna finns på plats och berättar om sitt arbete samt är

FORMs instagrammare under veckan.

Formveckan , tema BOENDEFORM 2017 10-15 oktober

FORMVECKAN består av FormFrukostar, DesignLuncher, FormFika och FormBar, utställningar och workshops med syftet att sprida kunskap och inspirera samhället i år inom Design och Arkitektur. Här har du som åhörare möjligheten att bli både mätt och inspirerad på en och samma gång! Den bästa kombinationen tycker vi.

BOENDEFORM – Likt ett spadtag av Émile Zola vill vi dra ett tvärsnitt genom flera samhällslager och ur flera perspektiv – från det gripbara, fysiska boendet till ett immateriellt plan. Vi tittar på boendeformen i platsens, stadens och bostadens skala. Här möts kultur, politik, arv, livsstil och klass; boendets form förenar och skiljer oss åt. Vi formar vårt boende, samtidigt som vårt boende formar oss.

Veckan gästades bla av Kristina Schultz, formgivare med en kritisk agenda som arbetar aktivt med att skapa motbilder till hemmet som konsumistisk livsstilsplattform, stadsarkitekt Maria Boberg som kommer att guida

oss från Östersunds rutnätsstad till den runda staden kring vattnet, Gudmar Söderin och Thomas Melin sompå varsitt håll utmanat boendets form.

Samtliga föreläsningar under Formveckan är öppna för allmänheten och kommer till största del äga rum på Designcentrum. Som guldkant kunde vi i år glatt presentera ett samarbete med Lilla Saluhallen. Alla medlemmarna bjöds på frukost och lunch – prima råvaror från lokalt producerande gårdar. Var man inte medlem blev detta ett gyllene tillfälle att teckna medlemsskap.

Vi sammanfattar årets upplaga av Formveckan = succé!

Mätt i föredragens kvalitet, antalet besökare och antalet nya medlemmar. 40 st nya medlemmar på 4 dagar ligger hårt, roligt och kreativt arbete bakom. Vi är nöjda, stolta och fantastiskt glada över alla de härliga möten som årets Formvecka bidrog till. Alla ny bekantskaper, fantastiska samarbeten och alla de föreläsare som tillsammans breddade vårt perspektiv på boendeformen i vårt samhälle. Detta är inte möjligt utan våra samarbetspartners: Karolina Nätterlund med vänner på Designcentrum i Östersund, Ingela Fredell på Hemslöjdskonsulenterna , Region Jämtland Härjedalen , Kristoffer och Hedda på Lilla Saluhal – len Prästgatan/ Jazzköket och många fler. Vi tycker att vi genom vår uppfinning FORMVECKAN hittat ett framgångsrecept som fungerar mycket väl i vår region. Vi synliggör Svensk Form Jämtland genom att reducera och koka ner till en vecka – vi synliggör Designcentrum – där de flesta föreläsningar håller till. Formveckan är ett ypperligt exempel på att tillsammans är vi starkare. Det stora antalet nya medlemmar är ett bevis på det. Folk ringer och tackar oss i efterhand.

Formatet:

FORMSLAGET 6 oktober

Vi delger och hyllar Årets Formbärare på Formslaget samt lyfter upp extra under vår Formvecka.

Årets formbärare i Jämtland /Härjedalen : DREJERIET!

Drejeriet i Östersund som i år firar 30 års verksamhet, är ett anrikt konsthantverkskooperativ, bestående av femton medlemmar, alla med anknytning till Jämtland. Grundtanken från start har varit ett gyllene samarbete istället för hård konkurrens. Drejeriet har med åren skapat sig en unik position i norrländskt perspektiv – ett synliggörande av professionella lokala och nationella konsthantverkare i glas och keramik.

Osviktligt år efter år har Drejeriet, intill verkstad och butiksyta skapat en arena med spännande kvalitativa utställningar och möten mellan konstnär och publik. ”Verksamheten driver butik och galleri och står genomgående för såväl traditionella hantverksmässiga värden som för konstnärlig förnyelse” för denna gärning mottog Drejeriet tidigare i år Regionens Kulturpris till Peterson Bergers minne.

OBS! Lägg märke till vår egendesignade present som innehåller varje år en gåva från FÖRRA årets Formbärare – på så vis gynnar vi också våra Formbärare. Presenten är inslaget i gult silkespapper och har ett handritat omslag av Hanna Fogelberg.

VI AVSLUTAR FORMÅRET

Vi avslutar Formåret med en gemensam lunch i samband med årets sista möte den 6 december. Vi summerar och tänker framåt – vad bär vi med oss, vad blev bäst, vad ska vi ändra på. Vi förmodas delta på DESIGNMARKNAD 14-17 december med liten pechakucha och filmvisning.

Vill lyfta samarbetet och samverkan

Det är viktigt att framhäva att vi prisar vårt samarbete med regionen, regionalt designcentrum Karolina Nätterlund och hemslöjdskonsulent som ger oss hävarm på våra idéer och möjligheter att driva igenom fler och mer intressanta projekt än om vi skulle arbeta ensamma. Vi arbetar för att så mycket det går integrera våra programpunkter med viktiga samarbetspartners i regionen, hitta synergier för att på så sätt maximera spridning och utbud. Och gärna i ett tidigt stadium där också våra samarbetspartners får känna genuin delaktighet. Vi har de senaste åren tack vare gott samarbete mer och mer kunnat skapa en fysisk möteplats på Designcentrum som Svensk Form Jämtlands egen – under Formveckan blir vårt mötesrum och möjlighet till utställningslokal, här förlägger vi även våra styrelsemöten.

Vi inväntar tålmodigt att arbetet med att Kultursamverkansmodellen skall inskrivas för ett Sverige som håller ihop! Vi försöker så mycket det går att redan idag arbeta så, men så mycket enklare vore om det låg som ett direktiv. Jag ser också att samverka med andra regioner i landet i olika samarbetsprojekt som en möjlighet och på det senaste regionalföreningsmötet inledde vi ett samtal med Svensk Form Västerbotten.

2016

STYRELSEMÖTEN
20 januari
3 februari
16 mars
6 april
4 maj (årsmöte)
18 maj
14 juni
9 september
20 september + planerings- och arbetsmöten specifikt inför formveckan
4 oktober
15 november
12 december

FORMVECKAN 2016, 10-15 oktober
Tema: Norm
Formveckan är ett 6 dagar långt form- och designevenemang späckat av olika FormFrukostar, Designluncher, afterwork, workshops, utställningar, guidade visningar, Pecha Kucha, Formslaget och mycket mer! En vecka som belyser de möjligheter design kan ge för individen, kulturen, samhället och näringslivet. Med Formveckan vill vi synliggöra form och design, skapa medvetenhet, lyfta fram nya mötesplatser för kultur och kreativitet i vår region samt sprida information om föreningen Svensk Form Jämtland. FORMSLAGET 6 oktober Vi delger och hyllar Årets Formbärare på Formslaget.

För mer information, besök Formveckan.se eller vår Facebooksida

Program:
            

”The Shenzhen Design Award for Young Talents” 14 september
Här inviger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke SZ-Day eller ”The Shenzhen Design Award for Young Talents” på Exercishallen norr visar verk av unga talanger från hela världen inom en stor bredd av designområden, från experimentellt hantverk till samhällsutvecklande arkitektur. 75 alster visas upp och tävlar om sammanlagt 18 priser. Utställningen innefattar representanter från länet Johanna Samuelsson och Emma Dahlqvist – båda Ung Form nominerade.

UCCN unesco, creative cities summit möte I ÖSTERSUND 14-16 SEPTEMBER
Svensk Form Jämtland deltar i SZ + Day Exhibition City of Design Shenzhen Unesco meeting. Staden välkomnar 250 delegater från 116 städer i 50 länder för att diskutera hållbar utveckling. Mötet är ett Summitmöte vilket innebär att alla Unescos områden/discipliner samlats på samma ställe, varav Creative Cities Design är en. ” – Den här konferensen är viktig för att den skapar mötesplatser, möten mellan människor på alla håll och kanter med fokus på framtiden. Vi behöver använda all vår kreativitet, sympati och innovation för att möta framtida utmaningar runt om i världen. Jag hoppas att alla delegater tar med sig sina nya idéer och förverkligar dem på hemmaplan, säger Alice Bah Kuhnke, Sveriges kultur- och demokratiminister.”

Unesco creative business pechakucha 15 september
Svensk Form håller pecha Kucha på engelska i foajén till mötesplatsen – Welcome to our SVENSK FORM PECHA KUCHA afternoon afterwork at Storsjöteaterns foajé. Pop in today at 16-18, have a glass of wine and get inspired! It will be a potpurrie of design, architecture, arts and craft! On stage: Gunilla Edler/Trip through local Östersund, Anneli Kent /Photomontage, Johanna Samuelsson/ Reflection of the sun, Jimmy Dahlberg/ Free energy series, Linda Svedberg/Why clay?!, Minna Heino/Nordic Design School, Lena Andersson/Food and books formveckan , tema norm 10-15 oktober.

UNG SVENSK FORM UTSTÄLLNING I ÖSTERSUND 23.7 – 30.7 .
ALLA DAGAR 11-18.
Lördagen 23 juli öppnar årets utställning med UNG FORM portarna i köpcentret Mittpunkten, i stadskärnan. En samproduktion mellan Storsjöyran/Stefan Kauppi och UNG FORM/Karin Wiberg och Svensk Form Jämtland samt regionat Designcentrum. Bland annat förläser Ung Form nominerade Emma Dahlqvist om sitt examensarbete ”Never or näver”, Jens Peterson Berger släkt med Wilhelm, gör succé med musikmaskinen Aina.

ÅRSMÖTE 4 maj
Med Agneta Enzell, BYHUSET på Rödön.

2015

fvsfj

Vecka 41 är det åter dags för FORMVECKAN!
För andra året i rad bjuder Svensk Form Jämtland in till en vecka med fullspäckat program! Tillsammans med en rad fantastiska samarbetspartners har vi glädjen att bjuda in till formfrukostar och lunchföreläsningar, afterworks, vernissage och utställningar, PechaKucha, workshops, pop-up-shops och mycket mer! Under veckan ligger även DesignDagen Jämtland samt Formslaget, då vi firar föreningens födelsedag och korar årets Formbärare under festliga former.

Läs mer och se hela programmet på formveckan.se
Formveckan finns även på Facebook.

 

Vill du veta vad som händer i Jämtland?

Följ Svensk Form Jämtland på Facebook!
Till www.facebook.com/sfjamtland

Välkommen!

 

 

Föreningen Svensk Form
Svensksundsvägen 13
111 49 Stockholm

Organisationsnummer: 802003-0980

Föreningen Svensk Form arbetar för att skapa engagemang och belysa de
möjligheter design kan ge för individen, kulturen, samhället och näringslivet.

Ändra inställningar för cookies