Dalarna genom åren

Av: Regionalförening Dalarna Gävleborg, apr 25, 2013

Vad vi gjort under åren

2022 2019 2018

2023

torsdag 4 maj – Årsmöte och visning av Naturum Dalarna

Utsikt från tornet i Siljansnäs

 

Daniel Boberg

Daniel Boberg från agnasARK (som ritat Utsiktstornet) gav oss en guidad  visning av Naturum. Flera av oss passade på att gå de 177 trappstegen upp i tornet.

Ann-Louise Rönestål

Vi passade också på att tacka avgående ledamoten Ann-Louise Rönestål för hennes insatser, speciellt för vår podd Formkvarten.

2022

Studiebesök på Högskolan Dalarnas bibliotek

När: torsdag 24 november kl. 18:00–19:30
Var: Högskolegatan 12, 791 31 Falun

Foto: Ulf Palm
”Som ett magiskt snölandskap. Få svenska publika projekt kan mäta sig med interiören i det nya högskolebiblioteket i Falun.” Tidskriften Arkitektur.

Vi besökte Högskolan Dalarnas prisbelönta bibliotek med en guidad tur av bibliotekarien Kurt Byström.

Biblioteket som är designat av den danska arkitektbyrån ADEPT och invigdes 2014 är organiserat som en ”kunskapsspiral” kring dess centrala atrium. Designen skapar på så sätt en varierad miljö där studenterna lätt kan röra sig runt det centrala och mer sociala utrymmet men samtidigt finna lugnare miljöer att dra sig tillbaka till för studier ut mot byggnadens fasad. På husets utsida finner vi en en slags dubbel fasad, utvecklad av den danska konstnären Jeppe Hein i samarbete med arkitektbyrån ADEPT. Istället för att skapa ett fristående konstverk jobbade man för att göra hela fasaden till ett verk integrerat med byggnaden, där omgivningen och besökarna reflekteras i fasadlamellernas rostfria stål.

Studiebesök på St. Davidsgården

Bilden visar S:t Davidsgården i Rättvik

När: lödag 29 oktober kl. 14–15
Var: Tempelvägen 10, 795 91 Rättvik

Svensk Form Dalarna och ca 17 gäster gjorde ett studiebesök på St. Davidsgården och Meditationsgården. Dessa går gemensamt under namnet Berget i Rättvik. St. Davidsgården är ett retreatcenter och blev klart 1962. Det är den första byggnaden i Norden som ritades och uppfördes för just retreatverksamhet. Dess arkitektur – med utgångspunkt i räta vinklar och i ett linjespel med tydligt avgränsade, vita ytor – är mycket karaktäristiskt för sin tid. Arkitekt är Rättviksbördige Per-Åke Eriksson Borssén vid Jack Hanssons arkitektbyrå. Han ritade också Meditationsgården, Bergets kursgård, som stod färdig 1973.

Under årens lopp har byggnader tillkommit och Ramon Wåhlin som är en av byggnadernas arkitekt var vår guide under besöket.

Medlemmar i Svensk Form kunde delta kostnadsfritt!
Icke medlemmar betalade 100 kr på plats. (Swish)
Fika

2019

Vernissage torsdag 5 december kl. 17–19

Utställningen Ung Svensk Form 2019, kan ses på Borlänge Modern mellan 5 december och 25 februari 2020. Utställningen är en samproduktion mellan Föreningen Svensk Form och ArkDes, med stöd av IKEA och Malmö stad.Affisch USF på BoMo

På torsdag den 5/12 kl.17.00 är det vernissage för utställningen Ung Svensk Form 2019 på Borlänge Modern, Sveatorget 3. Kom och fira att den fina utställningen kommer till Borlänge! Det bjuds på dryck och tilltugg.

PROGRAM

17.30 Invigningstal av Mats Widbom, VD Svensk Form

17.45 Presentationer av:

  • Mats Widbom, VD Svensk Form
  • Frida Lindberg, Alice Lund Textilier AB och ordförande för Svensk Form Dalarna
  • Angelica Engholm, näringslivschef Borlänge kommun
  • Monika Jönsson, Fil dr, Verksamhetschef, Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk
  • Kattis Karlsson Nordqvist, Hemslöjdskonsulent Dalarna

Panelsamtal med Ann-Louise Rönestål Ek, moderator.

Tema: Design i modernitet och tradition.

 

 

 

Formveckan Dalarna arrangerades 3–13 oktober för fjärde gången av Svensk Form Dalarna. Vi samlade och synliggjorde den kreativitet som finns i hela Dalarna under en vecka: hantverk, form, design, arkitektur i det lilla eller stora. Vi lockade den intresserade allmänheten, oberoende av ålder, kön och bakgrund, att upptäcka och utforska formområdet. Dalarnas yrkesverksamma fick en mötesplats sinsemellan och en ny plattform att visa sitt arbete.

Formveckans program samlade 87 aktiviteter från 34 organisationer. Riksarkitekten Helena Bjarnegård inledde Formveckan torsdag 3 oktober. Formslaget med korande av ”Årets formbärare” gick av stapeln 6 oktober. Alla evenemang fanns listade på Formveckan.com.


Huvudpunkter

Torsdag 3 oktober – INVIGNING AV FORMVECKAN

Det var ca 90 personer som kom till Kvarnportens aula, Pelle Bergs backe i Falun för Arkitekturrådets dag med tema Förvalta och förnya.


Bland talarna fanns  riksarkitekten Helena Bjarnegård som öppnade Formveckan genom att klippa bandet.

Söndag 6 oktober – FORMSLAGET

Under en eftermiddag på CTH-huset i Borlänge firade vi Svensk form med fokus på svenskt mode.


Adam Swärd
blev årets Formbärare i Dalarna. Adam som kommer från Gagnef har efter kläd- och modestudier på Steneby skolan och modelinjen på Beckmans designhögskola  visade också upp sin kollektion MADA.

Modisten Zacharias Vindbacke från Dala-Floda ledde en workshop där deltagarna fick prova på att skapa sina egna hattar.

AnnLouise Rönestål Ek var Formslagets moderator och intervjuade de medverkande.

Markus Morin från CTH Ericson of Sweden berättade om verksamheten i den före detta fabriken som fram till 2004 tillverkade hattar och mössor.

Modedesignerna Tonje Halvorsen iförd 13kg gyllene säkerhetsnålar berättade om sin designerresa och Stina Randestad visade upp sina materialexperiment. Båda medverkar i utställningen Ung Svensk Form 2019 som visas på BoMo i Borlänge från 5 december och fram till 25 februari 2020.

Under Formslaget erbjöds även lite smått och gott att äta.


2018


Formveckan Dalarna 3–7 oktober arrangerades av Svensk Form Dalarna. Vi ville samla och synliggöra den kreativitet som finns i hela Dalarna under en vecka: hantverk, form, design, arkitektur i det lilla eller stora. Vi ville locka den intresserade allmänheten, oberoende av ålder, kön och bakgrund, att upptäcka och utforska formområdet. Vi vill även att Dalarnas yrkesverksamma ska få en ny mötesplats sinsemellan och en ny plattform att visa sitt arbete. Alla ska med!

För fullständigt program, se Formveckan.com


2017

Svensk Form Dalarna årsmöte 2017 och FormBar
med Omid Massali 

När: tisdag 25 april, kl. 17.30–19.30
Var: Helikopter Brand Design, Garvaregatan 7C, Falun
Anmälan: anmäl er gärna på vår FB-sida

Program
Formgivaren Omid Massali har tidigare bott och verkat i bland annat Amsterdam, Dubai och Köln. Idag är han verksam i Falun och är kreativt ansvarig på designbyrån Helikopter Brand Design. Välkommen till en kväll där vi tillsammans kommer att dyka in i Omids arbete och förhållningssätt till begreppet design. Efter att ha tagit del av Omids kreativitet från runt om i världen kommer vi även att ha Svensk Form Dalarnas årsmöte för år 2017 – där bland annat två nya styrelseledamöter kommer att utses.

 

Design och slöjdkollo – Avesta & Gagnef

Vill du bli morgondagens designer… eller bara ha en kul vecka med kreativt skapande jobba med material av återbruk och skapa ny egen design? Mellan kl. 10-15 får du lära dig att göra inspirationsboards, använda mönster, klippa till och sy och kanske också trycka eller färga.

Ålder: 11-16år
Kursen är gratis!

Arrangeras tillsammans med Hemslöjden i Dalarna.

Avesta
När:
12-16 juni
Var: Karlfeldtsgården i Karlbo, Brunnbäcksvägen 50, 775 96 Karlbo
Anmälan: till kattis.k.nordqvist@hemslojd.org senast den 28 maj!

Gagnef
När: 14-18 augusti
Var: Ottilia Adelborgs-Museet, Kyrkbyvägen 36, 785 30 Gagnef
Anmälan: till kattis.k.nordqvist@hemslojd.org senast den 11 juni!

 

2015

27 maj – FormBar med Mia Svalänge

Mia Svalänge, grundare av Lycka Form, berättade om sin resa med företaget Lycka Form som vill förmedla en hemlängtan till Dalarna, även för dem som aldrig varit där! ”Vi vill ge nytt liv åt traditionella mönster!” Så samman­fattar Mia Svalänge sitt konstnärskap och sin design.
2008 föddes Lycka Form och med vardagsdräktens röda barnförkläde som förebild, det hon själv bar som barn, skapade hon seriens först produkt, Leksandsfilten, som redan blivit en klassiker. Hon har utgått ifrån de mönstrade förkläden som tillhör Leksandsdräkten. Leksandsdräktens olika förkläden signalerar om kvinnan är gift, ogift, i glädje eller sorg.
”Det finns så mycket vackert i dräkten som jag vill plocka fram och använda mig av” säger Mia.


5 maj – Platsaktivering som metod för att levandegöra stadsrummet

Med projektet Brunkebergstorg 2014 som case berättade Alexander Wolfe från Design- och kommunikationsstudion Guringo om hur man kan använda tillfällig platsaktivering som en metod för hållbar stadsutveckling. Det var första gången Stockholm Stad genomförde ett sånt här projekt.
Brunkebergstorg 2014 pågick under perioden juli-september 2014 och utvecklades i tvärsektoriell samverkan mellan förvaltningar och myndigheter, näringsliv, kreativa näringar och medborgare. Alexander berättade vad Guringo och Stockholm stads förvaltningar dragit för lärdomar av projektet och hur dessa kommer att förvaltas.

Arkitekt och designer Alexander Wolfe, Guringo AB

Arkitekt och designer Alexander Wolfe, Guringo AB

Alexander gav exempel på hur man kan utnyttja det tillfälliga för att aktivera och pröva vad som fungerar på en offentlig plats utan att skapa en permanent lösning. Föreläsningen ger exempel på hur man kan skapa utrymme för att överaska och våga utmana.
Genom platsaktivering skapas unika möjligheter för både beslutsfattare och medborgare att ta reda på vad man kan göra med en offentlig plats. Aktiveringen ger insikter och erfarenheter som är användbara som avstamp för långsiktig utveckling av stadsrummet. I ett tillfälligt projekt kan rummen mellan husen levandegöras och visionära miljöer skapas där nya metoder och teorier tillåter människor att föreställa sig nya sätt att bruka platsen i framtiden. Urbana miljöer och dess funktioner omtolkas genom tillfälliga
ingrepp, ofta genom konst, evenemang och design utifrån intelligent användning av idéer, resurser, tid och material.


28 januari – MODERN I ALLA TIDER – föreläsning med Johan Molin, Falu Rödfärg

I 250 år har Falu Rödfärg färgat den svenska kulturen. Med ena handen har de stolt försvarat sitt arv och med den andra uppmuntrat innovation och nytänkande. Genom Rödfärgspriset har de vartannat år ­sedan 2002 inspirerat och motiverat arkitekter att använda sig av ett klassiskt byggnadsmaterial. 2014 fick Falu Rödfärg dessutom själva en utmärkelse – Årets Formbärare i Dalarna. På årets första FormBar berättade företagets vd Johan Molin om Falu Rödfärgs stolta historia och hur de på olika sätt arbetar för att hålla sig moderna genom alla tider.


2014

10 december – Playground Squad

Vi besökte Tension Graphics och PlaygroundSquad i Falun som är Sveriges äldsta yrkesutbildning för dataspelsutveckling. Studenterna utbildas i speldesign, spelgrafik eller spelprogrammering. Efter två år är de redo för en bransch där sysselsättningen ökade med 29% och svenska spelutvecklares omsättning växte med 76% under 2013. Magnus Björkman, grundare och vd, presenterad den spännande verksamhet som bedrivs i
Lantmäteriets gamla lokaler sedan 2006. Vi fick också en inblick i den intressanta utveckling som dataspelsbranschen gått igenom och hur PlaygroundSquad ser på framtiden för dataspelsdesign
i en allt mer digital värld.


26 november – Jani Myrman Kristoffersen, Guise

Jani Myrman Kristoffersen från arkitekt- och designbyrån Guise kom ”hem” till Falun.
Guise grundades 2008 av arkitektern Jani Myrman Kristoffersen och Andreas Ferm. Guise har positionerat sig som en av de mest innovativa inredningsarkitekterna i Europa och har två år i rad uppmärksammats av Condé Nast French Architectural Digest som en av världens intressantaste arkitektbyråer. Tidskriften FORM har nominerat flera av byråns projekt till Skandinaviens mest innovativa interiörer. De har också fått utmärkelsen ”International Design Firm of the Year” av inredningsrkitekturmagasinet FRAME.

2014-11-26 17.45.54

Jani berättade på temat Det dunklas egenskaper och presenterade projekt av Guise belysta genom ämnen som röntgenstrålning, modernism och Alfred Hitchcock.

Guise grundades 2008 av arkitektern Jani Myrman Kristoffersen och Andreas Ferm. Guise har positionerat sig som en av de mest innovativa inredningsarkitekterna i Europa och har två år i rad uppmärksammats av Condé Nast French Architectural Digest som en av världens intressantaste arkitektbyråer. Tidskriften FORM har nominerat flera av byråns projekt till Skandinaviens mest innovativa interiörer. De har också fått utmärkelsen ”International Design Firm of the Year” av inredningsrkitekturmagasinet FRAME.


1 oktober – Marianne Nilsson berättade om stilikonen Karin Larsson

Marianne Nilsson, f.d. intendent på Carl Larsson-gården, höll ett föredrag om Karin Larsson – en av landets främsta trendskapare under 1900-talet. Hon har framför allt påverkat svenskarnas bild av hur en trevlig vardag ska se ut. Karin Larsson var en pionjär inom textilkonsten i Sverige, som med sina skapelser formade atmosfären i det berömda hemmet i Sundborn.
Marianne Nilsson berättade levande om Karin Larsson

 

Dalarna Modern Collection

Inbjudan_DMC-flyer

Klicka på bilden för pdf-version!


2013

13 november – FormBar med Oppigårds

Sylvia Falkeström från Oppigårds berättade för oss varför det finns ett bryggeri i Ingvallsbenning, och hur de tänker när det gäller design och marknadsföring av deras produkter. Det blev också tillfälle att provsmaka några öl utan att hålla på etiketten.
Grusväg till bryggerietLäs mer om Oppigårds här www.oppigards.com

 

Formslaget, 6 oktoer 2013

toppbild_event_Formslaget_600

Magdalena Nord Omne, Per Eriksson Pax och Lisa Mossfeldt Scheltdorf tar mot diplomet från Mikael Granberg

Magdalena Nord Omne, Per Eriksson Pax och Lisa Mossfeldt Scheltdorf tar mot diplomet från Mikael Granberg

Utställningen Dalarna Modern utsågs till ÅRETS FORMBÄRARE för Dalarna Gävleborg när vi firade Svensk Forms födelsedag tillsammans med

ARKITEKTEN JOHAN BERGLUND &

MODESKAPAREN ELIN ENGSTRÖM

Johan Berglund www.42architects.com Arkitekten som ritat Hyttgårdsparken – ytan som Faluns skateboardåkare kämpat för i 30 år. Johan berättade om arbetet med parken så här långt, och hur vi skulle kunna utveckla platsen till en kreativ oas för alla mitt i världsarvet. Elin Engström www.elineng.com Modeskaparen som är verksam i gränslandet mellan konst och mode. Elins plagg har visats på modeveckorna i både Stockholm, Berlin och London. Hon har även jobbat med Cirkus Cirkör och flera stora filmproduktioner.

Se fler bilder på Facebook: Svensk Form Dalarna Gävleborg

Sponsorer Magasinet-Ikon-red logga-eu-utvecklingsfonden DT

 

Falu Form Festival 18 maj 2013

En heldag för hela familjen på Falu skatepark.

Falu skatepark

PROGRAM

11.00. Skateparken och Falu Form Festival öppnar.
Fri åkning i skateparken för alla.

12.00. Skatetävling 1 – Best trick med inbjudna åkare.
Dansuppvisning av Curved Beats.

13.00. Fashion Art av Mode estet-elever årskurs 2 vid Hagströmska gymnasiet.
Fri åkning i skateparken för alla.

14.00. Parkouruppvisning med Cato Aspmo med flera.
Fri åkning i skateparken för alla.

15.00. Skatetävling 2 – Best trick med inbjudna åkare.
Borlänge Näsblod, uppvisning roller derby.

16.00. Föreläsning med Johan Berglund, 42 Architects London. Arkitekten bakom skateparken i Falun.
Fri åkning i skateparken för alla resten av dagen.

Det fanns även möjlighet att delta i olika workshops inom parkour, slackline och graffiti. DJs spelade under dagen. Servering av kaffe, korv och läsk.

Fri entré. För ytterligare information, se Falu Form Festival på Facebook!
Massor av bilder på Instagram #FaluFormFestival!

Falu Form Festivals Efterfest Kvällsform

Plats: Rådhusgården Kök & Bar

o Prop Dylan
o DJ Peter Bröderman
o NollTvå firar 10 år
o Fotoutställning

Tapas, à la carte, sangria och goda drycker.

Daniel Eriksson, Krukmakeri Krusidull, 25 april 2013

Glädjerus – en samling burleska damer, så heter en av Daniel Erikssons fantastiska keramikkollektioner. Den består av koppar med motiv som inspirerats av olika starka kvinnliga personligheter som Daniel mött genom livet.

Daniel jobbar i lergodslera och glaserar det mesta i vitt. Tekniken är en så kallad ”fajans” en teknik för att efterlikna porslin under 1700-1800-talet. Daniels passion har alltid varit det överdrivna och i sitt företag krukmakeri krusidull gör han härliga saker i keramik med livet som inspiration.

Under FormBaren fick vi höra mer om Daniel, hans inspiration och passion till sitt arbete.

Kanin Krukor

Läs mer om krukmakeri Krusidull här www.krukmakerikrusidull.com

 

Maria Qvarfordt-Öberg – Mackmyra Whiskyby, 13 mars 2013

Förra året var Mackmyra whiskyby utanför Gävle en vision. Nu är den visionen både ät- och drickbar. Maria Qvarfordt-Öberg som är upplevelseansvarig berättade om design och form hos Mackmyra whiskyby. www.mackmyra.se/

 

Annika Petersson – Bokstavskonstnär, 14 november 2012

Annika Petersson berättade om sitt stora intresse för bokstäver som hon haft sedan tolvårsåldern. Efter år av plitande med kalligrafipenna upptäckte hon bokstäver i sten. Hon antogs 1998 till ett treårigt lärlingsskap på Cardozo Kindersley Workshop i Cambridge, internationellt känd för sitt utomordentliga inskriptionshuggeri och sin bokstavskonst. Efter lärlingsskapet stannade hon ytterligare fyra år på verkstaden som bokstavshuggare och designer. Hon handledde verkstadens lärlingar och hade under en period det estetiska ansvaret för produktionen. Hon var också med och undervisade på kurser som verkstaden gav, bland annat på Konstfack i Stockholm.

Efter sju år på verkstaden gick hon magisterkursen Type & Media i typsnittsdesign på Konstakademien i Haag, för att utveckla ytterligare en aspekt av sitt kunnande, och har nu en Master of Design examen. Sedan 2007 driver hon företaget Inscriptorum, baserat i Dalarna men med hela världen som marknad. I am a rock
http://www.inscriptorum.se/

 

FormCafé med Gunnar Kaj – Blomsterkreatör, 17 oktober 2012

Vi träffade Gunna Kaj på Vassbo Växthuscafé där han berättade om de fantastiska blomsterdekorationer han skapat bland annat för Nobelbanketten. Olika teman, ständiga överraskningar och samspel med andra kreatörer har gjort hans arrangemang till något i särklass.

Gunnar Kaj kontemplerar

 

Julia Kalthoff, Wetterlings Yxsmedja, onsdag 19 september 2012

Julia Kalthoff kan allt som är värt att veta om yxor Man kan tro att en yxa är en yxa men det är det inte. Människor har använt yxa för sin överlevnad i miljontals år men vi lever i ett sammanhang där praktiska kunskaper försvinner mer och mer. Samtidigt finns en rörelse som är jätteintresserad, och bara blir större och större. Man vill leva naturligt. Inte slösa på miljön. Och fördjupa sig i traditionella arbetsmetoder. Yxan är i allra högsta grad aktuell.

Den är vacker. Man kan använda det till tusen olika saker. Man kan roa sig med det. Man kan tillverka sina egna möbler och laga mat och värma sig. Alla borde ha en egen yxa för då är man redo för livet.

Wetterlings crew

Tina Wik utmanar den röda stugan, onsdag 16 maj 2012

Tina Wik har arbetat med att restaurera krigshärjade byggnader i f.d. Jugoslavien, producerat Sveriges yngsta byggnadsminnesmärkta hus och varit ordförande i juryn för Träpriset, där vinnaren i år var skogssaunan Tomtebo vid Gävlebukten. Och så tycker hon att moderna trähus är en värdig utmanare till den faluröda stugan…

Tomtebo

Skogssaunan Tomtebo vid Gävlebukten som vann träpriset 2012

Tina Wik är arkitekt SAR/MSA, utbildad vid KTH, Stockholm och Oregon State University, Eugene, Oregon. Tina är gästprofessor i restaureringskonst vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och aktuell som gästprofessor i byggteknik vid Högskolan Dalarna. Hon är också verksam inom Tina Wik Arkitekter AB med både restaureringar och nyproduktion, speciellt inom modern träarkitektur. Hon är slottsarkitekt för Örebro slott och har en lång erfarenhet av restaureringar i det krigsdrabbade Bosnien från sina år som projektledare för stiftelsen Kulturarv utan Gränser mellan 2000 – 2008. Dessa restau­reringar prisbelönades både av det Bosniska kulturministeriet och Europa Nostra. 2002 – 2009 var hon dessutom en av två internationella kommissionärerna i ’The Commission to Preserve National Monuments of Bosnia Herzegovina som byggde upp deras motsvarighet till Riksantikvarieämbetet. Tinas nyproduktion omfattar främst modern träarkitektur av vilka några tilldelats olika pris, Wälludden – Växjö stadsbyggnads­pris och Nora församlingshem Europa Nostra pris och nomineringar till Träbyggnadspriset och Kasper Sahlin priset.

 

Framkonst, onsdag 15 februari 2012

Framkonst_img_0729

Johannes Lindgren och Magnus Kalitzki driver PROJEKTBYRÅN FRAMKONST med fokus på graffiti och dekorationsmåleri. De har bland annat medverkat med en gatuscen under Peace & Love festivalen 2010 och gästmålat under inspelningen av Prop Dylans Shock & Amaze video 2011.

 

Martin Åhrén, onsdag 23 november 2011

MARTIN ÅHRÉN, författare till boken: ”Ralph Erskine – arkitektur i Gästrikland och Bergslagen”, berättade ur boken och om vådan/glädjen att äga och restaurera ett Ralph Erskine-hus. Född i London kom Ralph till Sverige 1939 för att studera den svenska modernismen och funktionalismen inom arkitektur och formgivning. Han fångades av välfärdssamhällets gryende tankegångar och av det nära sambandet.

 

EmyLittle – systrarna Kax, textildesigners, 22 september 2010

kax

Folkdräkter, 1800-tal och allmoge är tre av ingredienserna i EmyLittles design för barn, vuxna och hemmet. Deras egen tolkning av dessa ingredienser är både en romantisk återblick till svunna tider och en kommentar till den starka allmogetraditionen. Bakom EmyLittle står systrarna Åsa och Karin Kax.

www.emylittle.se eller www.kaxdesign.se

 

Anna Sjons Nilsson, onsdag 20 oktober 2010

anna sjons Konsthantverk
Hennes förmåga att blanda inspiration från Dalarnas kulturarv med ett kreativt och fritt nyskapande gör henne unik inom konst, hemslöjd och design. Hon arbetar inom ett brett konstnärsområde; från textila material över skulptur till grafisk design. Hon använder sig gärna av enkla material som plåt av konservburkar, halm och plast.

www.annasjons.se 

 

Andreas Englund, onsdag 17 november 2010

Konstnär och Art Director
Det typiska för Andreas Englunds humoristiska konst är superhjältar i udda situationer. Hans verk har tidigare synts på Liljevalchs vårsalong 2007 och ställts ut på Hotell Lydmar. Andreas har alltid fascinerats av hjältar, både dåtida och nutida. Han använder mycket humor och förmedla allvarliga känslor och företeelser utan att bli pretentiös.

www.artofdala.se

 

puff_tigrarochträBland tigrar och trä
Utställningen är nu nerpackad och dyker säkert upp nästa år igen.

Bland Tigrar & Trä är ett samarbete mellan Designtorg Trä, Svensk Form Dalarna, Gävledala Designlab och Länsstyrelsen Dalarna.

 

Vårens Program 2010

 

10 mars – Ramon Wåhlin
Arkitekt SAR/MSA och Tekn Dr

Ramon Wåhlin är arkitekt med inriktning på upplevelserika miljöer. Han har bland mycket annat medverkat i utformningen av Jussi Björlings torg i Borlänge och S:t Davidsgården i Rättvik. I sina uppdrag lyfter Ramon fram vikten av ”yttre form” och ”inre tänkande”.

 

7 april – Ivar Dahlberg 

gunnarkaj

Dataspelsgrafiker
Ivar skapar karaktärer och miljöer för dataspel och interaktiva medier. För närvarande jobbar han som lärare på utbildningen PlaygroundSquad i Falun, där han utbildar framtidens grafiker i 3D-modellering och animation.

www.playgroundsquad.com

 

 

5 maj – Ryan Garrison, fotograf

Ryan

Without work, or the language skills required för the few available jobs i the area, I picked up the camera and decided to speak with my images instead –  eventually leading me to a carrier I always dreamed of.
www.ryangarrison.com

Höstens Program 2009

9 december – Anton Grahnström,
Art director

Anton är art director inom mode, design och konst. Han arbetar på internationell basis med varumärken som Burberry, D&G, Tommy Hilfiger och Levi´s samt kulturinstutioner som Barbican Art Gallery och Design Museum.
www.antongrahnstrom.com

 

11 november – Malin Ehlin, Mrs Murphy
Illustration och design
Mrs Murphy gör mönster och former – allt från tapeter till skärbrädor och örhängen. Mönstren är ofta inspirerande av hantverk från Dalarna. Inte så konstigt eftersom Malin kommer från Mora.
www.mrsmurphy.se

14 oktober – Gunnar Kaj – Blomsterkreatör
Gunnar Kaj är blomsterkreatör som bl a haft ansvaret för blomsterdekorationerna vid nio Nobelfester. Han har sitt alldeles egna uttryck där de oväntande kombinationerna är hans signum.
www.kaj.se

 

 

16 september – Eva-Lena Karlsson,
ELK Reklamfotograf & konstnär 

ELK är fotograf, illustratör och konstnär med passion för starka färger i skön kombination. Hon har alltid nya spännande projekt på gång. Tecknar för anbudsjournalen och fotograferar för byråer och företag.

www.elke.se

 

 

Vårens Program 2009

1 april – Viktoria Månström, AnnaViktoria

Bakom varumärket AnnaViktoria står Viktoria Månström som baserat sin verksamhet och har sin ateljé i den jämtländska fjällmiljön. Med gedigen formkänsla och sinnlighet blandar hon det gamla och det nya. Inspirationen hämtar hon både från fjällen och hantverksrötterna i Dalarn. www.annaviktoria.se

 

4 mars – Ewa Kumlin, VD  Svensk Form

Ewa gav besökarna på en fartfylld kväll med personliga inslag och musik. Hon berättade varför vi ska främja svensk design, både nationellt och internationellt.  Svensk Form arbetar för att skapa engagemang och belysa de möjligheter design kan ge för individen, kulturen, samhället och näringslivet.

Läs Ewa Kumlins blogg Fru Form om du vill hänga med i vad som händer i form- och designbranschen

 

4 februari – Susanne Tolfesbo, Tolfesbo

Susanne Tolfesbo kommer och berättar om sin väg från butiken Slagg till att designa sin egen kollektion. Nu arbetar hon med att ta fram varor i vackra material, från idé till färdig produkt. Se produkter på  www.tolfesbo.se

 

 

Höstens Program 2008

10 december – Bäckas Lena Karlén

Lena Bäckas

Formgivare och konsthantverkare. Med textil som utgångspunkt. Inspirerad av den rika traditionen vi har i Dalarna, men även Guatemala där Lena levt i fem år.
www.backas.se

 

 

12 november Ulf Hanses, Ulf Hanses Design AB

ulf hanses

Ulf är mest känd för sin bil Streamliner som säljs till många andra länder. Han har vid ett flertal tillfällen fått utmärkelsen Utmärkt svensk Form.
Se produkter på www.playsam.com

 

 

15 oktober – Ylva Skarp, Skarp KalligrafiYlva Skarp, Skarp Kalligrafi
Ylva arbetar med bokstäver som konstform, målar vackra tavlor, möbler och textilier. Hon har sin ateljé i Hjortnäs, Leksand.
www.skarpkalligrafi.se

Lyckat Formcafé med Åsa Westlund

 

17 september – Åsa Westlund, There Goes the Neighbourhood

Åsa Westlund

Trettiotalet personer kom till vårt första Formcafé. Designern Åsa Westlund berättade på ett underhållande sätt om sin resa via St Martins i London där hon pluggade mode och grafisk design till modehuset Chloé i Paris, där hon jobbade några år. Idag är hon tillbaka i Sverige och har gjort succé med sina kurbitsmålade träskor under märket There Goes The Neighborhood.

Under kvällen fick publiken se många exempel ur Åsas kollektioner, bland annat kläder designade för butiken Tjallamalla i Stockholm.

 

 

Föreningen Svensk Form
Svensksundsvägen 13
111 49 Stockholm

Organisationsnummer: 802003-0980

Föreningen Svensk Form arbetar för att skapa engagemang och belysa de
möjligheter design kan ge för individen, kulturen, samhället och näringslivet.

Ändra inställningar för cookies