Den 6 oktober klockan 18.45 koras Årets Formbärare över hela landet. Det är personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i just sin region.
Svensk Forms 13 regionalföreningar har för sjätte året i rad utsett varsin Formbärare i samband med föreningens födelsedag som firas i hela landet den 6 oktober. Formbärarna får stolt bära titeln i ett helt år, fram till nästa Formslag (Svensk Forms födelsedag).
DALARNA
Formbärare 2018:
Susanna Nordin, forskare
Motivering:
Susanna har med stort engagemang studerat hur den fysiska miljön påverkar välbefinnandet och livskvaliteten hos äldre personer på äldreboenden. Hon har utvecklat en mätmetod för att bedöma miljöns kvalitet i befintliga boenden, för att användas i dialogen mellan representanter för vård och arkitektur inför nybyggnation eller renovering. Susanna sammanfattade sin forskning med en doktorsavhandling i december 2016, men fortsätter sitt arbete, bland annat med en studie av vårdpersonalens upplevelser och erfarenheter av den fysiska miljön inom vård- och omsorgsboenden samt hur de ser på miljön i förhållande till den vård som ges.
Mer info:
Petter Kolseth, petterkol@gmail.com, 070-631 52 49
GOTLAND
Formbärare 2018:
Erik Bjerkesjö, modedesigner
Motivering:
Den hemvändande gotlänningen Erik Bjerkesjö har, trots sin unga ålder, framgångsrikt etablerat sig inom den internationella design- och modebranschen. Han har klätt artister som Kendrik Lamar och Silvana Imam samt varit Vogue Talent of The Year. Med sitt postmoderna formspråk skapar han innovativ design, alltid med utgångspunkt i genuin hantverkstradition och respekt för material, ursprung och hållbarhet.
Mer info:
Maria Backlund, maria@studioflock.se 0739-460 660
JÄMTLAND
Formbärare 2018:
Darling Design, designbyrå
Motivering:
Darling Design är en designbyrå i Åre med fokus på produktdesign och innovation. Byrån arbetar medvetet och konsekvent med hållbarhet utifrån konceptet cirkulär ekonomi, vilket genomsyrar såväl deras designprocess som produkter. Två utmärkande projekt är bl.a. Illuminated, LED-ljuskällan som förändrar förhållandet mellan ljuskällan och armaturen, i syfte att minska mängden elektronikskrot och Alvar Trail, gör-det-själv-kittet för löparen som vill sy sin egen trail-löparsko; tanken är att konsumenten genom att vara mer delaktig i tillverkningsprocessen ska bli mer motiverad att minska mängden skadliga ämnen och material – en folkbildande löparsko!
Mer info:
Lena Andersson, jamtland@svenskform.se, 070-5831440
NORRBOTTEN
Formbärare 2018:
Sámij åhpadusguovdásj, Samernas utbildningscentrum
Motivering:
En unik folkbildande aktör, ett nav och samlingspunkt för slöjd, hantverk, rennäring, form, kultur och språk. Sámij åhpadusguovdásj i Jokkmokk har i mer än 70 år varit en viktig aktör för samisk kultur- och näringslivsutveckling. Skolan har format många av de största slöjdarna, hantverkarna och kulturbärarna i Sverige efter sin devis ”Lev, lär, utveckla – från generation till generation!”
Mer info:
Mattias Berglund, post@mattiasberglund.se, 070-254 65 90
Foto: Mattias Berglund
SMÅLAND
Formbärare 2018:
Maja Heuer, museichef för The Glass Factory i Boda
Motivering:
Maja har lett arbetet från idé till vad Institutionen idag har utvecklats till. The Glass Factory invigdes i juni 2011 med glassamlingarna från Boda glasbruk, Kosta glasbruk och Åfors glasbruk som grund och som Emmaboda kommun köpte in två år tidigare.
The Glass Factory arbetar med utställningar och programverksamhet med en modern hytta som ett pulserande hjärta i upplevelsens fokus. Institutionen är också part i flera nationella och internationella utbyten och utvecklings- och utbildningsprojekt. The Glass Factory är verksam i det nära, de samlar glasblåsare och formgivare från de olika bruksorterna i regionen samtidigt som man lockar glaskonstnärer från hela världen att arbeta och experimentera i hyttan. Konstnärligt och tekniskt utforskande av uttrycken och materialet, förnyelse av en bransch som behöver omdefinieras är en viktig utgångspunkt och där den lokala och regionala kunskapen, erfarenheten och traditionen utgör en naturlig bas.
The Glass Factory under Maja Heuers ledning är en plats för möten mellan det lokala och det internationella, mellan glasarbetare och konstnärer mellan historia och framtid, alltid i en tillåtande kreativ anda.
Maja Heuers djupa kompetens och kunnande inom både historiskt och nyskapande samtida glas har gjort att hon dessutom är en gärna anlitad curator och jurymedlem i nationella såväl som internationella sammanhang.
Vi vill också med utmärkelsen uppmärksamma Emmaboda kommuns insats att ha räddat ett betydande kulturarv i nedläggningens skugga, en satsning som också har inneburit utveckling av en bygd och förnyelse av en konstart. Detta sätter kommunen bland de främsta bland kommuner som ser och förstår kulturens roll, betydelse och drivkraft för identitet och framtidstro.
Mer info:
Britt-Marie Börjesgård, britt-marie.borjesgard@jkpglm.se, 070-548 18 50
STOCKHOLM
Formbärare 2018:
Kulturhuset Cyklopen
Motivering:
Med några utmanade första år bakom sig, där nedbrända lokaler och kampen för återuppbyggnad har krävt stort fokus, har Cyklopen på kort tid etablerat ett oberoende, inkluderande och alternativt Kulturhus. Femårsjubilerande Cyklopen utforskar och främjar en egen subkultur, skapar kollektivt i periferin ett annorlunda fokus på konst, musik, mode och form i en spännande profilerad byggnad, ritad av Viktor Marx. Det lustfyllda radikala materialvalet och arkitekturens arketypiska enkelhet signalerar att alla är välkomna till denna i ordets positivaste bemärkelse kulturella smältdegel.
Mer info:
Daniel Svahn, daniel@danielsvahn.com, 0733-19 01 15
Foto: ArkDes
SYD
Formbärare 2018:
Skaparkollektivet Forma
Motivering:
Skaparkollektivet Forma visar hur hantverk och skapande kan verka som en förenande kraft för ett mer inkluderande samhälle. Med ett generöst anslag bjuder de in till medverkan och skapar storskaliga kollektiva verk som berör. Vi hoppas verksamheten hittar former för fortsatt arbete och utveckling: Skaparkollektivet Forma behövs!
Mer info:
Marina Jackler marina@formdesigncenter.com
VÄRMLAND
Formbärare 2018:
Matti Klenell, formgivare
Motivering:
Med stark värmländsk förankring i traditionellt hantverk och med stor kärlek till sin hemort utanför Sunne, där han är uppväxt i en konstnärlig och formgivande familj, är Matti Klenell en viktig innovativ designambassadör för Värmland. Med sin bredd och sitt djup som en tongivande och ständigt aktuell formgivare, inspirerar han med sin personlighet och kunskap. Matti låter sin konstnärlighet utvecklas till spännande form som inte verkar ha några gränser, bara skönhet i material och uttryck. I Nationalmuseums nya restaurang NM& kombinerar Matti, tillsammans med utvalda designkollegor, konstnärlighet med design, för museet med detta fokus.
Mer info:
Ann Lundqvist, ann.lundqvist@arvika.se, 0705-766 708
VÄST
Formbärare 2018:
Bolon, designföretag
Motivering:
Årets Formbärare i Väst är familjeföretaget Bolon i Ulricehamn. Systrarna Annica och Marie Eklund har, som tredje generationens företagsledare, utvecklat Bolon till ett företag med världsrykte. Med kreativitet, internationella designsamarbeten och innovativt tänkande har de hela tiden överraskat oss. Bolon designar, tillverkar och återvinner alla sina produkter i Ulricehamn. Omsorg kring de anställdas välbefinnande liksom en etiskt hållbar produktion ser de som självklarheter; nyss investerade de 90 miljoner kronor i en mer hållbar produktion. Systrarna Eklund är viktiga inspiratörer i Väst som utvecklat en golvindustri till ett världskänt designföretag med stora visioner. De har satt Västsverige på den internationella designkartan.
Mer info:
Anna Elzer Oscarson, anna@aeo-studio.com, 0708-400 850
VÄSTERBOTTEN
Formbärare 2018:
Sara Flagge och Kalle Hardell, konsthuset ARTBY
Motivering:
Årets Formbärare i Västerbotten 2018 heter Sara Flagge och Kalle Hardell. De leder och kurerar konsthuset ARTBY och har på kort tid skapat en intressant mötesplats för kultur och handel. Affärsidén baseras på att regelbundet presentera små kollektioner av utvalda konstnärer i signerade serier, och ett transparent produktionsled av härproducerade printar av högsta kvalitet. Juryn hyllar Sara och Kalle för modet och förmågan att jonglera företagsdesign, originalitet, kvalitet, vänlighet och folkbildning med den finess endast Enrico Rastelli kunde på sin tid. Kort sagt, konsten att lokalt förädla ett koncept med konst.
Mer info:
Anna Sjöberg, anna.sjoberg@wayupnorth.se, 070-175 75 40
VÄSTERNORRLAND
Formbärare 2018:
Bokonceptet Contain
Motivering:
Till årets Formbärare i Västernorrland utser vi en flytande lösning på stadsnära bebyggelse. Genom att använda outnyttjade ytor i centrala lägen ska detta koncept förlänga staden och erbjuda havsnära boenden och arbetsplatser på vatten. Smarta och lekfulla designlösningar gör den lilla bostaden spännande och med små medvetna förändringsmöjligheter kan ytorna varieras; här finns plats för både arbete, samkväm och fritid. Dessutom finns detaljer som utnyttjar det attraktiva läget och uppmuntrar till en aktiv fritid. Vår formbärare heter Contain, ett boendekoncept skapat av företaget Imorgon Innovation. Personerna bakom konceptet har rötterna i industridesign och stor kärlek till skogliga råvaror, de drivs av att skapa lösningar för en bättre morgondag. De beskriver själva sin idé som smart, funktionell och med ett hjärta av trä.
Mer info:
Anna Fossane, anna.fossane@nogadget.com, 070-240 69 24
ÖREBRO LÄN
Formbärare 2018:
Karin Ward, skulptör
Motivering:
Karin Ward skapar spännande och vackra skulpturer i varierade material och tekniker. Genom åren har hennes verk förgyllt och berört många platser och människor i Örebro Län, Sverige och internationellt. För stort mod, vackert hantverk och envishet med materialen och idéerna, utses Karin Ward till Årets Formbärare i Örebro 2018.
Mer info:
Nina Hellström-Boväng, fotografnh@gmail.com, 073-0307585
Foto: Nina Hellström
ÖST
Formbärare 2018:
Just Wood, butik med bara trä
Motivering:
Butiken Just Wood i Linköping visar med sin passion för trä på kreativa och innovativa sätt att ta sig an klimatfrågan i kombination med design och formgivning. På ett nyfiket och kreativt sätt undersöks materialet trä som helhetskoncept. I butiken finns laserskurna träsmycken av ek, bok, björk och lönn, träkläder av tencel/lyocell, träskor med folkbildande text – det är inspirerande och smart på en och samma gång. Tack Just Wood för att ni med uppfinningsrikedom förädlar denna råvara på de mest oväntade sätt.
Mer info:
Hanna Uhrberg, hanna.uhrberg@gmail.com, 0739-19 85 25