Väst Projekt

Av: RF Väst, jan 15, 2014

Utlysning – vi söker dig som vill testa på nya material, metoder och älskar nya samarbeten.

DES&DO! är initierat och drivs av SPOK Västra Götaland och FORM & folk. Vi önskar genom projektet initiera samarbeten och synliggöra den mångfald av tillverkning och design som finns i Västra Götaland.

Vad?  Genom faktiska exempel vill vi påvisa och lyfta fram lokal produktion samt lokal kunskap och kompetens inom hantverk, formgivning och design. 10 team av formgivare och tillverkare matchas ihop och får sex månader på sig att tillsammans utveckla och ta fram en idé. Projektet är en testbädd och resultatet kan bli skisser, en ny metod, en prototyp eller en färdig produkt, vilket sedan kommer att kureras och ställas ut på flera platser i regionen under 2024.

Varför?  Syftet med DES&DO! är att inspirera till ännu fler samarbeten och bidra till ökad medvetenhet om regionens möjligheter och resurser inom design, materialrikedom och tillverkningsmöjligheter.

Vem kan söka?  Formgivare, designer, arkitekt med minst 3 års högskoleutbildning inom form/design eller har motsvarande arbetslivserfarenhet. Verksam i Västra Götaland. Har goda kunskaper inom designmetodik och att driva egna processer. Är nyfiken och lyhörd.

DES&DO! erbjuder dig ett breddat och större nätverk, ökad kunskap inom olika material och tillverkningsmetoder samt möjlighet att nå ut till både bransch och allmänhet.

Här hittar du mer info och ansökningsblankett. Sök senast 8 maj.
Ansökan_DES&DO!

Har du frågor, kontakta gärna Anna eller Nanette:
Anna Elzer Oscarson, SPOK Västra Götaland tel. 0708 40 08 50
Nanette Espinasse, FORM & folk  tel. 0705 25 88 67

 

 

 

 

 

 

 


INVIGNING – UNG SVENSK FORM 2021 
Textilmuseet i Borås

Hoppas ni alla haft en skön sommar!
Vi kickstartar hösten med att bjuda in er till invigningen av utställningen Ung Svensk Form 2021 på Textilmuseet i Boråslördagen den 4 september.

Vi har hyrt en buss för er som vill åka med oss från Göteborg. Visst skall det bli härligt att äntligen få möjlighet att träffas igen, utbyta tankar, idéer och inspireras av det senaste inom design för ett hållbart samhälle.

Program:
Samling kl 11.00 Föreningsgatan 2, Göteborg
Avfärd kl 11.15
Invigning kl 13.00 Textilmuseet
Invigningstal av Mats Widbom, VD Svensk Form

Formgivare på plats under invigningen:
Mirjam Hemström med verket The Metamorphosis of Weaving
Sigrid Schiøtz Olsen med verket Bike to Ski (and Everything in Between).
Kalle Hellmark och Angelina Kjéllen med verket Nuance

Avfärd från Textilmuseet kl 15.15
Beräknad ankomst Föreningsgatan 2 ca 16.30

Vi bjuder på buss-fika
Anmälan er senast 1/9 till: vast@svenskform.se
(OBS begränsat antal)

VARMT VÄLKOMNA!

Ung Svensk Form 2021 är en samproduktion mellan Svensk Form och IKEA Museum, i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och Malmö stad.

Utställningen på Textilmuseet presenteras i samverkan med Textilmuseet, Svensk Form, Textile Fashion Center och Svensk Form Väst.


Letandet efter tillverkare från Västra Götaland är i full swing. Känner du till någon eller är du en själv? Hör av dej till oss på: anna.elzer-oscarson@s-p-o-k.se Ingen kostnad bara kul!

För mer info PM_Spok_VästraGötaland


NYHET
SPOK i Västra Götaland

Svensk Form Väst, har tillsammans med samverkanspart Dacapo Mariestad / Artifex, fått beviljat medel från Västra Götalandsregionens kulturnämnd och regionutvecklingsnämnden för projektet SPOK i Västra Götaland med projektstart 2020-10-01.

Syftet med SPOK (Samtida produktion och konsumtion) i Västra Götaland är att stärka västsvenska KKN- och tillverkningsföretag genom att kartlägga, samla och sprida kunskap om hållbara och lokala tillverkningsmöjligheter inom olika områden, från slöjd till industri. Detta för att designers, formgivare, arkitekter, konsthantverkare, konstnärer och andra som vill jobba med lokal produktion enklare skall kunna göra det. Samt att bidra till utvecklingen av ett långsiktigt och nationellt SPOK.

SPOK står för samtida produktion och konsumtion, en digital plattform med syfte att samla och sprida kunskap och initiera samarbeten kring lokala tillverkningsmöjligheter, från slöjd till industri. SPOK finns idag bara i Region Skåne https://s-p-o-k.se/sv men har fått medel från Tillväxtverket för att göra plattformen nationell. Flera regioner är redo att ansluta sig.

Syftet är att få en långsiktig och miljömedveten plattform som gynnar samarbeten mellan KKN-företag och tillverkningsföretag. Projektet är ett första steg och en pilot av SPOK i Västra Götaland. Projektet är ett samverkansprojekt mellan Artifex och Svensk Form Väst tillsammans med samarbetsparten Förvaltningen för Kulturutveckling.

Kontaktperson Svensk Form Väst:
Anna Elzer Oscarson
mail vast@svenskform.se anna@aeo-studio.com
tel. 0708-400850

———————————————————

GRATTIS!
Fem får Svensk Form Västs internationella stipendium FORMVISARE 2018:

Stipendierna är på 20 000 kronor vardera och ges som stöd till formgivare som avser att ställa ut utanför Sverige under 2018. Stipendiet möjliggörs tack vare att Svensk Form Väst har verksamhetsstöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Lisa Marie Bengtsson är barnkulturdesigner, utbildad vid HDK. Hon får stipendiet för att ställa ut sitt projekt Hare´na, en interaktiv utställning som utforskar betydelsen mellan lek och globala resurser (sand) på London Design Festival.

Charlie Styrbjörn Nilsson är möbelsnickare och designer utbildad vid Carl Malmsten och HDK. Han får stipendiet för att, tillsammans med den japanske möbelsnickaren Kotaro Kawanabe, ta fram en möbel som ska ställas ut i Tokyo i samband med firandet av 150 år av diplomatiska relationer mellan Sverige och japan.

Emma Persson är mode- och textilkonstnär utbildad vid Konstfack och HDK Steneby. 2017 startade hon sitt företag Mutant vars svensktillverkade, textila produkter rör sig i gränslandet mellan leksaker och inredning. Hon får stipendiet för att ställa ut under Milano Designweek.

Hanna Järlehed Hyving, keramiker utbildad vid HDK, får stipendiet för att ställa ut på Saatchi Galleri och konsthantverksmässan Collect i London, en av de ledande internationella mässorna för nutida konsthantverk.

Pamela Lindgren, designer MFA utbildad vid HDK, driver det ideella designprojektet Recycle me som handlar om organdonation. Hon får stipendiet för att medverka i den Sydafrikanska konstfestivalen ”River Song Art Festival 2018” inbjuden av den sydafrikanska musikartisten ”Msaki” Asanda Mvana.

15 november–16 december 2018
Öppet för ansökan till Formvisare-stipendierna 2019

Tack vare ett stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd har Svensk Form Väst glädjen att 2019 kunna dela ut ett antal stipendier a´ 20 000 SEK riktat till verksamma designers, formgivare, konsthantverkare, arkitekter m fl i Västra Götaland med avsikt ställa ut internationellt under 2019. Ett krav är att du är medlem i Svensk Form Väst.
Klicka här för att hitta all information, ansökningsblankett och vad som mer krävs för att söka pengar här.

OBS! För att kunna skriva rakt in i dokumentet måste du ladda ner PDF:en och öppna i den ett program som stödjer formulär, t ex Acrobat.

Välkommen med din ansökan senast 15 december 2018.

 


 

NYHET: Design Väst goes Globe 2017

Svensk Form Väst har nyligen beviljats 500 000 kr från kulturnämnden i Västra Götalandsregionen för en stor projektansökan ”Design Väst goes Globe 2017”, ett matchningsprojekt mellan företag och formgivare. Samarbetspartners är Marketplace Borås, Smart Textile, IDC och Inredia.
Kontakt: Magdalena Svedlund, vice ordförande Svensk Form Väst, vd Inredia och projektledare ”Design Väst goes Globe 2017”.

 


Tidigare projekt

FORMVISARE 2017 – fem formgivare får stöd för att ställa ut internationellt
Följande fem västsvenska formgivare/konsthantverkare erhöll Svensk Form Västs internationella stipendier FORMVISARE 2017:

Karin Roy Andersson, Göteborg, smyckekonstnär som driver smyckekonstgalleriet Four i Göteborg. Får stipendiet för att visa upp sitt eget konstnärliga arbete i en utställning, samt delta i den internationella smyckeskonferensen SNAG som arrangeras i maj 2017 i New Orleans, USA.

Cecilia Eduards, Göteborg, designer/vd Eduards Accessories AB samt arkitekt på inobi. Får stipendiet för att presentera sin kollektion ”Näver”, svensktillverkade väskor och accessoarer i läder, på Oslo Design Fair i januari 2017, samt på mässan House & Garden i London, juni 2017.

Elin Josefine Olsson, Töreboda, designer som driver ”Form – a nomad design studio”, ett företag med social ambition som tillverkar produkter i samarbete med lokala hantverkare i Vietnam. Får stipendiet för att marknadsföra produkterna på mässan North Modern i Köpenhamn 2017.

Anna Elzer Oscarson, Göteborg, produktdesigner som driver det egna företaget AEO. Får stipendiet för att ställa ut sin keramiska kollektion Dancing Dune på mässan Maison Objet i Paris i september 2017. Kollektionen är framtagen i samarbete med, och produceras av, Porslinsfabriken i Lidköping.

Jelizaveta Suska, Mölndal, smyckekonstnär, får stipendiet för att visa sina arbeten i en utställning med fem svenska smyckekonstnärer på Galleri Reinstein Ross i New York, maj-juni 2017. Samt att ställa ut tillsammans med projektet Hatara i samband med Schmyck i München i mars 2017.

 


TA I HAND 2016
Svensk Form Väst stödjer projektet Ta i hand. Ett projekt som vill bygga broar och skapa goda möten mellan människor och nationaliteter, genom att slöjda och handarbeta tillsammans. Projektet startade i Biskopsgården 2014 av Ingrid Johansson och Jenny Haraldsson. 2016 går man vidare ut i Västra Götalandsregionen och gör slöjdträffar bland annat i Falköping, Trollhättan och Kulturkiosken i Floby  i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Alla är välkomna och det kostar inget.  För mer information om träffarna, kolla Facebook: Ta i hand.
Eller kontakta Ingrid och Jenny:
ta.i.hand.projektet@gmail.com
070-855 30 37

 


 

Sigrid Strömgren, Anna Elzer Oscarson, Sami Kallio och Charlie Styrbjörn Nilsson.
Foto: Carl Oliver Ander/Svensk Form Väst

Design Väst goes Tibro goes Norway
Fyra anrika familjeföretag har matchats med fyra framgångsrika formgivare, alla verksamma i Västsverige. Resultatet är fyra nya produkter som premiärvisas i Oslo 5–6 september 2015.
I Tibro ligger den svenska möbelindustrins vagga. Här finns ett unikt hantverkskunnande med rötter i 1800-talets hemsnickerier. Idag förs traditionen vidare av ett 50-tal företag, alla med sina specialkunskaper och möjlighet att skräddarsy lösningar. Flera av dem har gått i arv i generationer. Vi valde ut fyra företag och frågade om de ville samarbeta med en ung formgivare för att ta fram en ny produkt att läggas till i deras ordinarie sortiment. Matchningen gjordes med stor omsorg. Formgivarna tillfrågades utifrån sina kunskaper i relation till företagens produktionsförutsättningar. Alla formgivarna har specialkunskaper inom sitt materialområde. Tillsammans har teamen tagit fram fyra nya produkter att lanseras på den kommersiella marknaden. Det blev ett bord, en stol, en lyktstolpe och skåpsfronter. Förhoppningen är att projektet ska ge nya utvecklingsmöjligheter både till designern och till företagaren.

Sigrid Strömgren, Anna Elzer Oscarson, Charlie Styrbjörn Nilsson och Sami Kallio är formgivarna som har tagit fram nya produkter för Lundbergs möbler, Mölltorps gjuteri, Enströms möbler och Stolfabriken. Resultatet premiärvisas på Designers Saturday i Oslo 5–6 september 2015.

Läs mer om formgivarna, företagen och projektet i foldern:
Design Väst goes Tibro (pdf 3,3 Mb).

Initiativtagare och projektägare är Svensk Form Väst, och projektet genomförs i nära samarbete med Inredia i Tibro som drivs av InTibro AB. Finansiärer är Västra Götalands kulturnämnd och regionutvecklingsnämnd, och Inredia.

 


 

MOFF_press

MOFF – mönster mot offentlig miljö

De digitala tryckteknikerna ger helt nya möjligheter att printa mönster på så gott som alla typer av material. Svensk Form Väst har initierat och stöttar ett designprojekt, MOFF – mönster mot offentlig miljö, där fem västsvenska designers tagit fram exempel på detta; hur mönster kan tryckas direkt på golv-, vägg- och takmaterial.

Projektet vänder sig till arkitekter och inredare som jobbar med offentlig miljö. Annika Nilsson, Cecilia Pettersson, Jenny Stefansdotter, Lidia Blomgren och Sara Gullman är de fem formgivare som ingår i projektet.

MOFF på Stockholm Furniture Fair 4–8 februari 2014
Svensk Form Väst presenterar mönsterprojektet MOFF, tillsammans med Inredia på Stockholm Furniture Fair 4–8 februari 2014. De fem formgivarna; Annika Nilsson, Cecilia Pettersson, Jenny Stefansdotter, Lidia Blomgren och Sara Gullman finns på plats i montern under hela mässan för att visa sina nya mönster och berätta mer om de digitala möjligheterna. Torsdagen den 6 februari kl 15.00 presenteras projektet i monter B01:11 av Cecilia Pettersson, projektledare, tillsammans med Anna-Stina Lindén Ivarsson, ordförande i Svensk Form Väst. Två av projektets samarbetsparter, Tobex digitaltryck och Parisima Scandinavia (kakel) deltar också. Extra välkommen till mingel i montern B01:11 torsdagen den 6 februari 2014 kl 16.00–18.00.

MOFF på Inredia
Under perioden 20 februari–4 april visas MOFF-projektet på Inredia – en mötesplats för inredningsdesign i Tibro.

MOFF med Input på Världskulturmuseet
24 mars 2014 håller Input i sin årliga möbelmässa på Världskulturmuseet i Göteborg. Här visas många av säsongens möbelnyheter, det minglas och bjuds på mat. Svensk Form Västs mönsterprojekt MOFF visas på mässan och formgivarna berättar mer om projektet i en föreläsning kl 16.00.

 

Föreningen Svensk Form
Svensksundsvägen 13
111 49 Stockholm

Organisationsnummer: 802003-0980

Föreningen Svensk Form arbetar för att skapa engagemang och belysa de
möjligheter design kan ge för individen, kulturen, samhället och näringslivet.

Ändra inställningar för cookies