Svensk Forms styrka har i alla tider varit att omedelbart ta sig an samtidens och framtidens utmaningar, idag med visionen Ett hållbart samhälle genom god design. På föreningens födelsedag den 6:e oktober korar våra regionalföreningar för tionde året i rad sina Formbärare över hela landet för att manifestera designens kraft.
Formbärarna är personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region. Formbärarna får stolt bära titeln i ett helt år fram till nästa Formslag, på Svensk Forms födelsedag.
Här är listan på alla Formbärare 2024
DALARNA – Karin Ferner
Webb: karin.ferner
Instagram: karin.ferner
Motivering:
Årets formbärare har en gedigen erfarenhet som formgivare. Hennes formgivning sammanfattas av lekfullhet, nyfikenhet och utforskande där hon ständigt förnyat sitt uttryck. Med koppling till tradition och folkkultur tolkar hon träffsäkert Dalarna och vår samtid.
Mer info: Kattis K Hofvander – kattis.k.hofvander@hemslojdenidalarna.se
GOTLAND – M.arkitektur och Studio Lomakka
Webb: m-arkitektur.se, www.lomakka.com
Instagram: m-arkitektur.se, studio.lomakka
Motivering:
Samarbetet mellan m.arkitektur och Studio Lomakka har visat hur olika discipliner kan lyfta varandra till nya nivåer. Tillsammans har de skapat flera projekt med gotländska material och lokala hantverkare där Lomakkas formgivning i ull integrerats i m.arkitekturs finkänsliga arkitektur. Genom ett samarbete tidigt i skapandeprocessen utgör ullen i form av exempelvis absorbenter, innerväggar eller fast inredning en lika självklar del av arkitekturen som husets ljusinsläpp, klimatskal eller rumsliga disposition. Element som inte går att kompromissa bort. För sitt samarbete och ambassadörskap för gotländsk formgivning är därför m.arkitektur tillsammans med Studio Lomakka Årets Formbärare 2024.
Mer info: Panteha Pournoroozy – p.p.noroozy@gmail.se
JÄMTLAND Moa Kårebrand
Webb: bykarebrand.se
Instagram: bykarebrand
Motivering:
Med sitt brinnande engagemang visar tapetserarmästare Moa Kårebrand att möbeltapetsering inte bara är ett framtidsyrke utan också att återbruk har framtiden för sig. Cirkulär design genomsyrar allt Moa gör. Förutom själva hantverket med möbler producerar hon också sin kollektion unika kepsar ifrån eget spill.
Moa bidrar brett till den regionala designscenen där hon är ständigt aktuell genom att skapa kreativa mötesplatser. Förutom att sprida kunskap om hantverket är hon en av grundarna till nationella tapetserardagen och Kreativ Designmarknad som samlar regionens och rikets färgstarka kreatörer.
Moa visar att drömmen att lyckas som egenföretagare, hantverkare och återbrukare kan bli verklighet. Med all denna inspiration är Moa en sann Formbärare.
Mer info: Joel Westlin – jamtland@svenskform.se
NORRBOTTEN – Britta Markatt Labba
Motivering:
Med vass nål broderar hon fram samernas röst i det offentliga samtalet.
Britta Marakatt-Labba – ständigt aktuell konstnär – skildrar stygn för stygn den samiska livsstilen ur både historisk och samtida synvinkel. Dess utmaningar likaväl som dess vardag och glädjeämnen. Allt från statens och företagens exploatering av Sápmi med gruvor och vindkraftsparker, till kärleken och vår plats i universum. Ett unikt konstnärskap som tagit henne från Övre Soppero till den internationella konstscenen.
Britta Marakatt-Labba är en självklar mottagare av titeln Årets Formbärare i Norrbotten 2024.
Mer info: AnnKathrin Lundqvist – annkathrin@inredningsarkitekten.se
SMÅLAND Persson & Persson
Webb: glasriket.se
Instagram: glasriket
Motivering:
Svensk Form Småland vill genom utmärkelsen hylla Morgan och Elin Persson, för deras verksamhet – glashytta och besöksmål i Ösjöbol.
I hyttan omformar de flaskor och buteljer till vackra och formstarka dricksglas, bruksglas och glasskulpturer. Detta är återvinning i dess bästa form, när värdet och uttrycket förhöjs i processen. I den gamla lanthandeln, som också utgör deras hem, kan man dessutom njuta av nybakade bullar och gott fika bland det skimrande glaset.
I galleriet kan man även ta del av Morgans unika konstglas som han blåser i den egna hyttan. Gralglas och skulpturer som visas och uppskattas på gallerier runt om i världen, från Ösjöbol till Stockholm och New York.
Persson & Persson har utvecklat en hållbar verksamhet och ett välbesökt och genuint besöksmål i den småländska glesbygden i skogarna mellan Lindshammar och Åseda.
Mer info: Britt-Marie Börjesgård – b-m.borjesgard@sobernet.net
Webb: stilfold.com
Motivering:
Att vika metall på samma sätt som pappersorigami ger styrka, skönhet och resursbesparingar. Stilfold har skapat möjligheter genom innovativ tillverkningsteknik och mjukvara som inte ser många gränser.
Mer info: Patriq Bokeroth – patriq.bokeroth@gmail.com
SKÅNE BLEKINGE Daniel Berlin, Monica Persdotter, Anton Björsing, Gärsnäs.
Webb: vynrestaurant.se
Motivering: Restaurang Vyn är belägen mellan Brantevik och Skillinge på Österlen med utsikt över Gislövshammar och Östersjön. Tillsammans med lokala formgivare och producenter har den tvåfaldigt Michelinbelönade krögaren Daniel Berlin skapat en helhetsupplevelse med hållbar design i fokus. När Daniel Berlin, keramikern Monica Persdotter (Simrishamn), designern Anton Björsing och möbelproducenten Gärsnäs möts i detta samarbete, uppstår lokalproducerad, tidlös och högkvalitativ design som kommer att stå sig i generationer. I tid med stora samhälleliga förändringar är det här designsamarbetet en tydlig förebild om hur man med omsorg kan skapa en plats som verkar för positiva lösningar på flera plan. VYN har på kort tid blivit en attraktiv destination som lockar besökare från när och fjärran, till gagn för de lokala verksamheterna som fått vara med och bidra till Vyns vackra interiörer. Ett föredömligt designsamarbete som lyfter svensk hållbar design i ett internationellt sammanhang.
Mer info: Ann Bergström – skaneblekinge@svenskform.se
VÄRMLAND – Sophia Forslund
Webb: forslundska.com
Instagram: forslundskaform
Motivering:
Årets formbärare i Värmland är Sophia Forslund som driver företaget Forslundska Form i Torsby sedan 2019. Sophia gör form- och färgstark grafisk design, illustrationer och produkter som andas 70-tal men också det naturnära. Det är motiv och mönster som genomsyras av liv och rörelse och en humoristisk ton. I Sophias nybyggda och naturnära ateljé i norra Värmland, smälter idéer, illustrationer och former samman i unika skapelser som spänner från dekorativa föremål till bruksföremål. Varje objekt är en manifestation av Sophias förmåga att sätta färg på det vardagliga och transformera vanliga föremål till verk. Sophia har tidigare varit utvald till Design talent på Formex och fått göra en av årets julgranar på samma mässa. Hon har också under året startat samarbeten med Ekelund som väver hennes mattor och Klippan yllefabrik. Detta visar att hennes design är både funktionell och djupt personlig – vi ser en palett av färgstarka mönster och former, inspirerade av en svunnen era men djupt förankrade i nuet.
Mer info: Jessica Edlom – varmland@svenskform.se
VÄST – XV Production
Webb: xv-production.com
Instagram: xv.produvction
Motivering:
XV Production bidrar till en hållbar modeindustri genom innovativa cirkulära affärsmodeller och design för lång livslängd. Deras mikrofabrik i Borås erbjuder sedan 2019 hela värdekedjan av produktion med fokus på hög design och kvalitet. Genom lokal tillverkning och återanvändning av material kan deras kunder delta i ett helt transparent in-house-koncept som undviker överproduktion. XV Productions arbete är en förebild för branschen och en viktig insats för både planeten och framtida generationer.
Mer info: Anna Elzer Oscarson – anna@aeostudio.com
VÄSTMANLAND – Lina Nordenström
Webb: grafikverkstan.se
Motivering:
Lina Nordenström har spelat en nyckelroll i att bevara och utveckla den grafiska traditionen av boktryck. När hon insåg bristen på forum och nätverk för boktryckare tog hon initiativet att lyfta fram denna hantverkstradition över hela Norden. Som en av Sveriges ledande gestalter inom boktryckskonsten har hon väsentligt utvidgat de kreativa möjligheterna med tekniken och utmanat samt omdefinierat uppfattningen om vad boktryck representerar idag.
Mer info: Simon Lindblom – simon.konstantin@gmail.com
VÄSTERBOTTEN – Peder Nyström
Webb: kakelugnsmakaren.se
Instagram: kakelugnsmakaren
Motivering:
Inget är hugget i sten!
Peder Nyström är kakelugnsmakare1 sedan 30 år. Han reflekterar, förnyar, formger och fortbildar[1]. För att ett urgammalt hantverk ska leva, krävs mod att utmana och förmågan att förnya och bevara samtidigt. Det är Peder Nyströms signum. Kakelugnsmakandet är kvalitetkänsligt och murandet sker med få verktyg: hammare, murslev och de bara händerna. Mellan kakelugnen och verktygen finns hantverkarens skapande, förmågan att överbrygga verktygens begränsningar och lösa det oväntade i processen. Peder Nyström levandegör den utmärkta devisen ” god design för ett bättre liv”. Under 1700-talet rådde vedbrist i Sverige och kakelugnarnas effektivisering med rökgångar blev räddningen för adeln, först under 1800-talet blev värmekällan allmän. Uppfinnare var Fabian Wrede och Carl Cronstedt.
Mer info: Anna Burman Sjöberg – Anna.sjoberg@wayupnorth.se
VÄSTERNORRLAND – Petra Staav
Webb: thenorthernpaperstudio.com
Instagram: petrastaav
Motivering:
Årets Formbärare 2024 går till en person som är verksam i gränslandet mellan konst, hantverk och design. Med traditionella metoder och enkla material skapar hon intressanta och avancerade motiv som är både formstarka och vackra. Konst, inredning, grafisk design och produktutveckling hör till hennes arbetsområden och hon finner inspiration i kulturarv, folktro och storytelling. Med stor noggrannhet och små små detaljer har hon tagit sig an stora kunder som Liseberg och LKAB. Hon har uppmärksammats både på hemmaplan och ute i världen. För två år sedan fick hon representera Sverige när 115 kvinnliga konstnärer från 115 olika länder ställde ut tillsammans i utställningen Art Connects Women i Dubai 2022.
Stort grattis Petra Staav från Northern Paper studio
Mer info: Anna Fossane – anna.fossane@gmail.com
ÖREBRO – Saga-Melina Gevargez
Webb: sagamelina.com
Instagram: sagamelina_accessory
Motivering:
En olycka förändrade Saga i grunden. Rehabilitering genom kreativitet och skapande blev vägen till ett helt nytt liv. Det ledde till att Saga utbildade sig till ädelmetallsmed och smyckesdesigner. Där grundades varumärket SAGA MELINA. SAGA MELINA står för kvalitet och design med hantverk och funktionalitet i fokus. Alla smycken är tillverkade av lokala hantverkare i Sverige som arbetar med traditionella metoder för att tillverka smycken för hand. Företaget erbjuder även kurser där man kan tillverka sina egna smycken. SAGA MELINA är en lokal aktör som fått stor nationell uppmärksamhet. Hennes smycken har synts i ELLE, Plaza Kvinna, Damernas värld. De har setts på Nobelfesten, Stockholm Fashion Week, Idol, Melodifestivalen med mera.
Mer info: Jonas Linder – jonas@kapitan.se
ÖST – Fredriksson Arkitektkontor AB
Webb: fredrikssonarkitektkontor.se
Instagram: fredrikssonarkitektkontor
Motivering:
Med en unikhet, fingertoppskänsla och kvalificerat arkitekt-och antikvariearbete sedan över 30 år värnar Årets Formbärare kulturhistoriska byggnader och miljöer, med stort fokus på Östergötland. Genom att ta tillvara, respektera och utveckla det historiska arvet ombesörjer och säkerställer detta företag att vi kan njuta och glädjas av design och form, byggnader och miljöer med en lång historia, i vår tid men även för framtida generationer. Via en blandning av expertis och erfarenhet samlar de kompetenser för att skydda kulturmiljöer och byggnader för en långsiktig hållbar samhällsutveckling och säkerställer att samtidens behov ligger i linje med framtidens.
Årets Formbärare är FREDRIKSSON ARKITEKTKONTOR AB
Mer info: Ann-Sofie Bergort – Ann-sofie@varie.se, ostergotland@svenskform.se