Projekt Norrbotten

Utställningen Formbärare i fokus

 

Med samlingsutställningen Formbärare i fokus 2013–2023 tas ett helhetsgrepp på formgivare i landets nordligaste län. Utställningen visar de designer som belönats med utmärkelsen Årets Formbärare i Norrbotten samt ger en djupare bild av olika genrer inom form och design.

 

Norrbotten är ett rikt län. Här har vi naturresurser: framstående designer, innovatörer och entreprenörer.

Några av tillgångarna möter du i utställningen med Årets Formbärare i Norrbotten 2013–2023 – alla prisbelönta för sitt nytänkande arbete inom formgivningens vitt skilda genrer som mode, ljusdesign, spelutveckling, arkitektur och konsthantverk.

Kanske hittar du någon favorit?

Kanske väcks din egen lust att designa?

Kanske ser du att Norrbottens tillgångar inte enbart är de traditionella, som skog, malm och vatten?

– Vi gör det här för att lyfta fram de fantastiska formgivare som finns i Norrbotten. Med Formbärare i fokus 2013–2023 blir det än mer tydligt vilka resurser som finns här, vi har ännu mer än skog, malm och vatten att erbjuda omvärlden, säger AnnKathrin Lundqvist, ordförande i Svensk Form Norrbotten. Hon fortsätter:

– Det passar utmärkt att ha utställningen på Arctic Street Expo i Skellefteå, då det är en ny och innovativ design-aktör, precis den arena vi vill verka på. 

Carola Fallgren, projektchef på Arctic Design Center ser enbart fördelar med samarbetet över länsgränserna:

–  Arctic Design Center inviger samtidigt Arctic Street Expo, en samskapande testyta tillsammans med Coompanion. Det är extra viktigt och ärofyllt att samarbeta med Svensk Form kring den här vandringsutställningen som kommer att finnas på orter i både Väster- och Norrbotten det närmaste året. 

– Arctic Design Center arbetar för att skapa attraktiva samhällen i båda regionerna, och vi önskar inspirera fler duktiga formbärare från norra Sverige att kliva fram, säger Carola Fallgren.

 

Fakta:

Utställningen turnerar mellan flera orter i Norr- och Västerbotten under 2024 och 2025. Vernissagen äger rum på Arctic Street Expo i Skellefteå onsdag den 8 maj.

Initiativtagare och producent är Svensk Form Norrbotten, med bidrag från Längmanska företagarfonden och Region Norrbotten, och i samarbete med Arctic Design Center, Region Västerbotten samt Slöjd- och formkonsulenterna, Region Norrbotten, Brightnest, HS Copy, Inredningsarkitekten, Huuva hideaway och Northy design. 

Följ och gilla Svensk Form Norrbotten på Facebook och Instagram!

Formbärare i fokus Svensk Form Norrbotten

Formbärare:

2013 Johan Kauppi, designer Kauppikauppi.se

2014 Erica Huuva, formgivare och silversmed Erica Huuva Design.com

2015 Nordmark & Nordmark, Arkitektkontor Nordmarknordmark.se

2016 Britta Jonsson Lindvall och Kent Lindvall, grundare Treehotel.se

2017 Havremagasinet Länskonsthall Boden Havremagasinet.se

2018 Sámij åhpadusguovdásj /Samernas utbildningscentrum Samernas.se

2019 Lotta Lampa, konstnär och designer Lottalampa.se

2020 Jan Forsmark, ljusdesigner Designatljus.eu

2021 Boden Game Camp – Changemaker Educations – Sunderby Folkhögskola Bodengamecamp.com  Changemakers  Sunderbyfolkhögskola

2022 Lisa Bergstrand, modedesigner A New Sweden

2023 Linda Remahl och Goncalo Marques, grundare Moskosel Creative Lab/Northern Sustainable Futures Northernsustainablefutures.com