I mitten av 1970-talet inledde KF (Kooperativa Förbundet) en satsning på inhemsk möbelproduktion, vilket ledde till att man 1976 startade ett samarbete med Svensk Form för att ta fram ett sortiment av genomtänkta, välstuderade och enkla basmöbler.
På KF:s konsumentkongress 1971 och 1976 bestämdes att föreningen skulle satsa på konsumenternas grundläggande och vardagliga behov och på en demokratisk och hållbar konsumtion som skulle förkroppsligas genom olika basmöbler. Arne Söderberg på KF Interiör tog därför kontakt med Svensk Form, som satte samman en arbetsgrupp med designern Arthur Hald och arkitekten Sven Thiberg. Idéerna bakom basmöblerna togs fram med utgångspunkt från 1930-talets funktionalism och rationalitet, men även med inspiration från Svensk Slöjdföreningens publikation Vackrare vardagsvara (1919). Hemmet skulle kort och gott möbleras för att kunna äta, sova, sitta.
Resultatet av KF:s och Svensk Forms samarbete blev ett sortiment bestående av en soffa, tre bord, en pinnstol ritade av ordföranden i föreningens formgivarsektion, inredningsarkitekten och bosättningskonsulenten Ulla Lundberg- Szecsödy och en karmstol ritad av Lars Bülow och Kersti Sandin. Svensk Form ställde kravet att sortimentet skulle finns tillgängligt i minst fem år och marknadsföras med ”reko” argument. Konceptet presenterades på en utställning 1978, men de första basmöblerna lanserades först på Obs Interiör i Vårby 1979 där de gjorde succé och sortimentet tillverkades sedan ända fram till 1990-talet. Ljus björk och masur var de vanligaste träslagen och fokus låg på funktion, slitstyrka och prisvärdhet. Soffan kunde till exempel förvandlas till en extrabädd och blev tyget slitet kunde man köpa mönster för att sy sin egen nya klädsel.
Idén med få hållbara basmöbler känns mer aktuell än någonsin, och man kan fråga sig hur vår tids basmöbler skulle kunna se ut?
[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]