Tillbaka till 175 år av Svensk Form

Vara & Undvara

Publicerat: 19 augusti, 2020

I veckan pågår Stockholm Summer design week med bland annat delar av Nordens största inrednings- och designmässa Formex på Volvo Studio i Kungsträdgården. Samtidigt har frågor om hållbar konsumtion och produktion inom bland annat inredning och modeindustri blivit allt mer aktuella. Men frågorna är långt ifrån nya. Redan 1978 genomförde Svensk Form utställningen Vara & Undvara som lyfte fram återbruk, enkelhet och gemenskap som lösningen på samhällets överkonsumtion.

Affisch för Vara & Undvara formgiven av Bengt Serenander.

Vara & Undvara var en vandringsutställning som initierades och genomfördes av Monica Boman, Forms dåvarande redaktör och som hade sin premiär på Kulturhuset i Stockholm för att sedan resa vidare till Malmö, Västerås, Umeå och Göteborg. Istället för att vara en traditionell möbelutställning var Vara & Undvara mer av en debatt- eller idéutställning – även om man visade upp möbler och föremål. Fyra interiörer lyfte fram teman som återbruk, enkelhet och gemenskap. Den första delen fylldes med äldre föremål som kunde ha hämtats ur gatans containrar, den andra var en överlastad interiör med produkter från överklassens marknadsplatser, det tredje visade upp en enkel inredning och det fjärde ett rum för gemensamt bruk – liknande en kvarterslokal.

Den globala soffan av Björn Ed.

Ett av de tydligaste budskapen i utställningen var att soffan och samhället hänger ihop. Björn Ed ritade den globala soffan som illustrerade ett Sven Lindqvist-citat som inledde utställningen och som känns lika aktuellt då som nu: ”Varje gång du köper väljer du. Ditt val bestämmer vem som får arbete, i vilken arbetsmiljö, import eller inte, ackord eller timlön, energi, råvaror, miljöförstörande produkter, om varan ska överleva, vems kapital som ska växa.

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]