I veckan startade Stockholm Fashion Week – det här året som så mycket annat i ett digitalt format. För Svensk Form har mode och textil varit en del av våra intresseområden allt sedan starten när vår grundare Nils Månsson Mandelgren under 1800-talet reste runt i Sverige och Europa och gjorde teckningar av olika klädesplagg och dräktskick.
Under det tidiga 1840-talet – bara några år innan grundandet av Söndagsritskolan och Svenska Slöjdföreningen – gjorde Nils Månsson Mandelgren en tvåårig studieresa genom Tyskland, Belgien, Holland och Frankrike. Här dokumenterade han allt från hela stadsmiljöer och kyrkor till människor och deras dräktskick. Resan var bara den första av många och på teckningarna från fältstudierna kan man bland annat se vattenbärerskor, lemonadförsäljare och sjömän vars kläder återges med stor detaljrikedom. Mandelgrens fältstudier och dokumentation av folklig kultur föregick Artur Hazelius första museum Skandinavisk-etnografiska samlingen med flera decennier.
I Sverige bodde Mandelgren under vinterhalvåret i Stockholm men på somrarna reste han runt i Sverige och studerade den byggda miljön, arkeologiska artefakter och så klart människor och hur de både klädde sig och betedde sig. Han besökte bland annat Väsby Socken i Dalarna där han tecknade både män och kvinnor i sina traditionella folkdräkter. Trots att det vid den här tiden var ovanligt att studera och avbilda sin egen omgivning och materiella kultur så trotsade Mandelgren konventionerna – vilket vi är glada för idag då de ger en unik inblick i bland annat 1800-talets mode. Teckningarna finns idag bevarade i den Mandelgrenska samlingen vid Lunds universitet.
[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]