Tillbaka till 175 år av Svensk Form

Ung Svensk Form – vårt unga flaggskepp sedan 22 år

Publicerat: 30 januari, 2020

Den 4 februari öppnar Ung Svensk Form 2020 på ArkDes i Stockholm. Designutmärkelsen som lyfter fram unga formgivare verksamma i Sverige är nu inne på sitt tjugoandra år, men när och hur började allt?

Ung Svensk Form tog sin början på Form/Design Center i Malmö 1998 på initiativ av dåvarande chefen Bitte Nygren och textil- och grafiska formgivaren Tom Hedqvist. Tillsammans med Svensk Form ville man ge unga formgivare en arena att visa upp sina projekt på, där många kom att söka med sina examensarbeten från konst- och designhögskolorna. Detta gav, och ger än idag, en möjlighet att våga experimentera och undersöka fritt, utan krav på anpassning till marknaden.

De utvalda bidragen i Ung Svensk Form har visats upp på utställningsturnéer runt om i  Sverige och internationellt i bl.a. Japan, Italien, Storbritannien, Indien och Korea och tävlingen har varit startskottet för flera framstående formgivares karriärer. Däribland kan nämnas Matti Klenell, Lovisa Burfitt, Samir Alj Fält och Elin Ivre. Även juryn har under åren lockat några av de främsta inom svensk arkitektur, design, mode och konsthantverk. Till en början ägde tävlingen rum vartannat år, men sedan 2015 är det en årlig tävling som idag lockar ca 400 formutövare att söka från hela landet.


Ung Svensk Form 2004/2005


Ung Svensk Form 2018 visades på DESIGN ART TOKYO


Ung Svensk Form 2019 på ArkDes


Affischerna från Ung Svensk Form 1998 respektive 2019.

 

 

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]