Tillbaka till 175 år av Svensk Form

Asplund skapade Svenska Slöjdföreningens styrelserum

Publicerat: 23 januari, 2020

Svenska Slöjdföreningens styrelserum på Nybrogatan 7 med inredning skapad av Gunnar Asplund 1931.

Idag har Svensk Form sitt huvudkontor på Skeppsholmen i Stockholm med ett bibliotek inrett av Åke Axelsson och Jonas Bohlin, men så har det inte alltid varit. Från 1931 fram till 1969 var Nybrogatan 7 adressen som gällde och Gunnar Asplund som skapade inredningen.

Året efter den framgångsrika Stockholmsutställningen 1930 köpte Svenska Slöjdföreningen en fastighet på Nybrogatan 7 på vilken man lät utställningens chefsarkitekt Gunnar Asplund göra en rejäl ombyggnad. Asplund fick även i uppdrag att skapa inredningen till det stora sammanträdesrummet som också hade försetts med stora fönster i design av Sigurd Lewerentz. Föreningen ville att inredningen skulle fungera som ett föredöme för svensk arkitektur och design genom ett fördjupat samarbete mellan formgivare och industrin. Asplund designade allt, från stolar och bord till platsbyggda bokhyllor, belysning, klockor, mattor och t.o.m. elementen. Han bestämde till och med vilka växter som skulle stå i fönstret. Textilierna däremot skapades däremot av Elsa Gullberg.

Under 1970-talet köptes Nybrogatan 7 av det som idag heter AI Pension, som fortfarande sitter i lokalerna som idag ägs av Sparbössan AB. Tillsammans med Sveriges Arkitekter, som äger själva möblemanget genom en donation, svarar man för rummets underhåll. Det s.k. Asplundrummet är idag en av få bevarade modernistiska interiörer i världen.

Stol av Gunnar Asplund till Svenska Slöjdföreningens styrelserum på Nybrogatan 7. Foto John Håkansson.

Styrelsemöte i Svenska Slöjdföreningen 1932. På kortändan sitter ordförande Erik Wettergren, med Åke Stavenow och Elsa Gullberg till höger.

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]