Tillbaka till 175 år av Svensk Form

Stockholmsutställningen 1851 – en dåtida Design Week

Publicerat: 06 februari, 2020

Brunkebergstorg i en avbildning från 1858. Här, och i Brunkebergs hotell (huset i mitten) utspelade sig Stockholmsutställningen 1851. Bild från Stockholms stadsmuseum.

Stockholm Design Week är i full gång med ett fullspäckat schema med möbelmässa, events, utställningar och showrooms runt om i huvudstaden. 1851 var Stockholm, och mer specifikt, Brunkebergstorg platsen för Expositionen af Svenska Slöjdalster – som arrangerades av Svenska Slöjdföreningen, numera Svensk Form.

Expositionen – eller Stockholmsutställningen som den också kallades – var den första produktutställningen som genomfördes i Sverige med för ändamålet speciellt ritade byggnader. Redan 1847, alltså bara två år efter att föreningen grundats, genomfördes en mindre utställning av svenska slöjdalster i Arvfurstens palats. Fyra år senare under sommaren 1851 anordnade Svenska Slöjdföreningen sin exposition i fyra flyttbara hus, skapade av arkitekten Fredrik Blom som bland annat har ritat Skeppsholmskyrkan, samt i Brunkebergs hotell där föreningen hade sitt kansli.

Strykugnen från Bolinders Mekaniska Verkstad väckte stor uppmärksamhet för sin innovativa design när den ställdes ut på Stockholmsutställningen 1851.

På utställningen ställde bland annat Bolinders Mekaniska Verkstad ut en s.k. strykugn, på vilken man kunde värma åtta strykjärn samtidigt med maten. En innovativ design som väckte stor uppmärksamhet. Stockholm var fortfarande en mindre stad, precis i starten av den industriella revolutionen och ännu inte hade ett fungerade vatten- och elnät. Trots det besökte ca 19 000 personer utställningen, som till viss del även fick konkurrera med världsutställningen i London. Expositionen gav också mersmak bland näringsidkare och allmänhet vilket ledde till att Svenska Slöjdföreningen 1866 arrangerade Sveriges första internationella konst- och industriutställning efter europeiskt mönster.

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]

Föreningen Svensk Form
Svensksundsvägen 13
111 49 Stockholm

Organisationsnummer: 802003-0980

Föreningen Svensk Form arbetar för att skapa engagemang och belysa de
möjligheter design kan ge för individen, kulturen, samhället och näringslivet.

Ändra inställningar för cookies