Under sommaren 1968 pågick försäljningsutställningen Made in Sweden på Form Design Center i Stockholm och Malmö. Idén var att istället för souvenirer, sälja svensk formgivning och konsthantverk. 50 år senare skapade SPOK på Form/Design Center en liknande kollektion med fokus på Skåne.
De 55 föremål som valdes ut och såldes under Made in Sweden var designade av svenska formgivare, och framtagna av svenska företag, som till exempel KF och Gustavsberg. 33 av dem tillverkades specifikt för utställningen men såldes även på PUB och Domus Interiör. Urvalet var brett, allt från rena konsthantverk, som Madeleine Lundh-Drangers tyghand och Bengt Serenanders Sverigesouvenir, till bruksföremål som litermått (Bengt Berglund och Gustavsberg) och klockor (Björn Alskog och Belin & Belin). Planer fanns också för att upprätta ett register över svenska formgivare som skulle finnas tillgängligt i utställningarna, för att på så sätt öka kontakten mellan formgivarna, industrin och konsumenterna. Dessvärre tvingade Form Design Center i Stockholm att lägga ner sin verksamhet under slutet av 1960-talet på grund av ekonomiska problem.
Idag finns Form/Design Center kvar i Malmö där man sedan 2016 står som huvudman för SPOK (samtida produktion och konsumtion) en plattform för produktion som syftar till att lista och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter och som numera finns representerad i hela landet. Under 2018 gjorde SPOK en souvenirkollektion med 10 föremål producerade i Skåne som visades upp på Form/Design Center. I likhet med hur Made in Sweden 50 år tidigare kritiserade krimskrams, ifrågasätter SPOK att skånska kommuner säljer souvenirer tillverkade i Kina. I souvenirkollektionen ingick bland annat falafelbesticken BLANDAD SÅS − WELCOME TO MALMÖ av Anton Daag och Kristian Ingers tillverkad av Attention.
[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]