Tillbaka till 175 år av Svensk Form

Design S – Swedish Design Awards

Publicerat: 21 februari, 2020

I veckan öppnade anmälningsomgången till Design S – Swedish Design Awards 2020. Sveriges nationella designutmärkelse Design S har delats ut sedan 2006 och riktar sig till professionella designers, arkitekter, enskilda utövare, producenter och företag som arbetar med design och form i bred bemärkelse.

Bakgrunden till Design S tar sin början redan 1983, då utmärkelsen Utmärkt Svensk Form delades ut för första gången med bland annat en ung Jonas Bohlin som en av pristagarna med stolen Concrete som sedermera har blivit en möbelklassiker. Utmärkt Svensk Form fortsatte sedan att delas ut fram till 2002, för att ersättas 2006 av Design S, ett pris som instiftades av Svensk Form, Sveriges Reklamförbund och Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID). Design S delas numera ut vartannat år och är tillsammans med den årliga tävlingen Ung Svensk Form föreningen Svensk Forms viktigaste utmärkelse.

Design S delas i år ut i 17 olika kategorier inom allt från arkitektur och textil till konsthantverk och tjänstedesign, med ett tiotal olika designorganisationer som jurygruppsvärdar.
Läs mer om Design S 2020 här

Jonas Bohlin ifrågasatte med sitt examensarbete var gränsen mellan en funktionell stol och en skulptur går. Betongstolen Concrete fick Utmärkt Svensk Form 1983 och här är Jonas Bohlin tillsammans Sven Lundh, Källemo Collection AB som producerade stolen.


Blossa Glögg (Blidholm Vagnemark Design) tilldelades Design S 2006


Cederroths First Aid Kit (Veryday) tilldelades Design S 2016


Bea Szenfeld tilldelades Design S juryns hederspris i Design S 2018
(foto Carl Thorborg Söderberg Agentur)

 

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]