Föreningen fyller som bekant 175 år i år, och få av de händelser som vi tagit upp i den här följetongen hade varit möjliga utan våra medlemmar. En av de tidigaste medlemmarna i föreningen var den internationellt erkända modedesigner Augusta Lundin som just nu uppmärksammas genom en utställning på Thielska Galleriet i Stockholm.
Augusta Lundin föddes den 30 juni 1840 i Kristianstad som dotter till en skräddare, ett yrke som hon och hennes systrar också valde. Som 20-åring flyttade Augusta Lundin till Stockholm där hon fick anställning på Emma Hellgrens Modehandelsfirma.
Men Lundin ville mer och 1867 startade hon sin egen syateljé med beställningssömnad vid Brunkebergstorg i Stockholm – ett nav i den dåtida huvudstaden där Svenska Slöjdföreningen hade sina lokaler och senare även öppnade sitt museum, som vi skrev om i vecka 15. Affärsidén för ateljén var enkel: man skulle vara först med det senaste av eleganta klänningsmodeller. Lundin hade ett starkt ekonomiskt sinne och behövde inte ens låna pengar för att starta upp firman och till en början anställde hon sina systrar som sömmerskor.
Genom kontakter fick Lundin insyn i hur modehusen i Paris arbetade och hon lärde sig att sy kläder efter franska mått. Redan 1892 blev företaget kunglig hovleverantör och det blev allt mer prestigefullt att köpa sina kläder från Augusta Lundin som brukar ses som Sveriges första modehus. 1908 hade företaget vuxit så mycket att Lundin var tvungen att köpa en hel fastighet vid Brunkebergstorg 20 dit de 174 sömmerskorna och de fyra damskräddarna inhystes. Samma år, när Selma Lagerlöf mottog Nobelpriset i litteratur så var det i en silverskimrande klänning skapad av Augusta Lundin. Åtta år senare avled Lundin varpå firman fortsatte drivas av hennes syskonbarn fram till 1939.
[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]