Tillbaka till 175 år av Svensk Form

Annonser från Forms 115 år

Publicerat: 24 september, 2020


Det är inte bara Svensk Form som fyller år 2020  – även Form jubilerar när man firar 115 år. Sedan starten är det en stor mängd svenska företag och organisationer som annonserat i tidskriften – och vissa av dem gör så än idag. Den 6 oktober kommer jubileumsnumret av Form ut och vi tar en titt på hur annonserna har sett ut från 1905 fram till idag.

Annonserna är inte bara spännande ur ett reklamhistoriskt perspektiv, utan även för att de säger mycket om samhället i stort och hur man sett på form och design. En av de tidigaste annonserna är för Näfverqvarns bruk – ett av Sveriges äldsta designföretag som sedan 1623 fram till mitten av 1950-talet skapade gjutjärnsföremål med design av landets främsta formgivare. 2018 togs den konstnärliga produktionen upp igen men med ett tydligare hållbarhetsfokus.

Under 1930-talet började en mer riktad reklam att dyka upp i Form, som annonsen för Husqvarna där en ung kvinna kunde bli sin egen sömmerska med sin nya symaskin. Åren 1939-1945 är kriget tydligt närvarande i marknadsföringen, som när NK:s belysningsavdelning berättar om hur man kan spara ljus och dämpa allmänbelysningen eller som i annonsen för Skultuna bruks kombinerade potatis- och grötkokare.

Under 1950-talet sker en framväxt av industridesign i samhället i stort – och så även i annonserna i Form. Här representeras det av företaget Nils Johan med konservöppnaren ”Clara” och grönsaksskäraren ”Råkost-Nisse”. På 60-talet var olika plastprodukter det ”nya” och t.ex. Galon ett nytt och praktiskt material. Färgannonser blev vanliga under 1970-talet, vilket annonsen från Borås Cotton Studio är ett bra exempel på. Den tekniska utvecklingen, och hur den påverkade designen återspeglas också i Form, bl.a. i reklamen från Kinnarps höj- och sänkbara skrivbord från 1995.

En annonsör som står ut är Gustavsberg, som från 1944 fram till 1980-talet hade en hel baksidesannons, till en början mest för Studio Gustavsberg med formgivare som Stig Lindberg men som mot slutet gjorde reklam för bl.a. toaletter och badrumsinredningar.

 

 

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]