Tillbaka till 175 år av Svensk Form

Jubileumsfirande under 175 år

Publicerat: 07 oktober, 2020

I tisdags den 6 oktober, fyllde föreningen Svensk Form 175 år, en aktningsvärd ålder som mer än att det gör oss till världens äldsta designorganisation även innebär att vi kan se tillbaka på ett antal jubileer. Vi tar en titt på hur föreningen firats genom historien.

När Svenska Slöjdföreningen fyllde 25 år, 1870 var man fullt upptagen med att planera för det svenska deltagandet i Konstindustriutställningen i Sankt Petersburg, och något firande fanns det inte utrymme för. 25 år senare, vid 50-årsjubileet 1895 genomfördes dock en större utställning om svenska metallarbeten i det så kallade Industripalatset på Karlavägen 80 i Stockholm. Även om det kanske inte låter som det festligaste sättet att fira ett 50-årsjubileum så var utställningen en viktig del i föreningens arbete för att lyfta fram konstindustriella produkter och de olika slöjderna i Sverige.

I Industripalatset, som fram till 1913 låg vid Karlavägen i Stockholm genomförde Svenska Slöjdföreningen sin utställningen om svensks metallslöjd med anledning av sitt 50-års jubileum 1895.

När föreningen 1920 skulle fira 75 år utsågs kronprins Gustaf VI Adolf till hedersordförande, men på grund av oklara anledningar (kronprinsessan Margrets hastiga bortgång i maj samma år kan ha påverkat) fick det planerade, högtidliga firandet skjutas upp till 1921 i Svenska Akademiens högtidssal.

Hedersordförande kronprins Carl VI Gustaf inviningstalar på Bo bättre 1945.

1945 uppmärksammades 100-årsjubiléet med utställningarna Bo Bättre i Göteborg och 100 år och sedan…på Liljevalchs i Stockholm. Dessutom genomfördes ett högtidssammanträde på Nordiska museet och en bankett i Gyllene Salen i Stockholms stadshus med en stor del av det svenska kultur- och näringslivsetablissemanget som gäster.

Gotthard Johansson konverserar Alva Myrdal på galabanketten för Svenska Slöjdföreningens 100-års jubileum i Gyllene Salen i Stockholms stadshus den 6 oktober 1945.

1970 var det dags igen när 125-årsjubiléet uppmärksammades genom bl.a. en utställning på Nationalmuseet med namnet Leve Slöjdföreningen! 25 år senare firades föreningens 150 år med bland annat jubileumsutställningen Formens Rörelse på Liljevalchs, en internationell designkonferens samt jubileumsfesten Formens fest på Nordiska museet. I år 2020 då pandemin gjort det omöjligt att träffas säkert i större grupper har föreningen firat födelsedagen digitalt tillsammans med regionalföreningarna och årets Formbärare runt om i landet. Precis som 1920 så får vi skjuta fram en större fysiskt firande till nästkommande år.

Affisch för utställningen Leve Slöjdföreningen! På Nationalmuseum 1970.

Entrén till utställningen Formens rörelse på Liljevalchs för föreningens 150-års jubileum 1995.

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]