Tillbaka till 175 år av Svensk Form

Wienutställningen 1873 och smörgåsbordet

Publicerat: 18 december, 2020

Plan över världsutställningen i Wien 1873.

Det är inte bara form och design som Svensk Form varit delaktiga i att sprida internationellt, utan även kulinariska innovationer, aktuella i dessa juletider. Under slutet av 1800-talet deltog Sverige i en mängd världsutställningar och nästan alltid var Svenska Slöjdföreningen ansvariga för deltagandet. Utställningen i Wien 1873 var inget undantag – det var här man introducerade det svenska smörgåsbordet för den internationella publiken.

Den svenska skolsalen på världsutsällningen i Wien 1873.

Utställningen i Wien var den femte av de stora världsutställningarna från starten i London 1851. Det var den första världsutställningen att arrangeras i ett tysktalande land och till den före detta kejserliga jaktmarken Prater kom över 7 miljoner besökare mellan maj och november 1873. Den svenska avdelningen i Wien arrangerades av Svenska Slöjdföreningen som bland annat visade upp folkdräkter från olika delar av landet. Bolinders mekaniska verkstad ställde ut en rad olika tekniska innovationer och skapade även en fontän till utställningsområdet. Stor uppmärksamhet väckte även ett klassrum efter svensk modell och ännu mer uppståndelse fick den svenska restaurangen som serverade traditionellt smörgåsbord och punsch.

Två de skulpterade dockor som visade upp lokala folkdräkter – här från Jerrestads socken i Skåne. Foto från Nordiska museet.

Smörgåsbordet var en källa till fascination och förtjusning även på världsutställningen i New York 1939, där man på restaurangen Three Crowns – som även hade air-condition – kunde ta del av ett roterande smörgåsbord, eller smorgasbord, ett av få svenska bidrag till det engelska språket. Även den här gången var det Svenska Slöjdföreningen som organiserade den svenska paviljongen och på så sätt kan man säga att Svensk Form har haft en betydande del i spridandet av det svenska smörgåsbordet internationellt.

Restaurangen The Three Crowns på världsutsällningen i New York 1939. Till höger i bild kan man skymta det roterande smörgåsbordet.

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]