Tillbaka till 175 år av Svensk Form

Triva-Bygg – En föregångare till IKEA:s platta paket

Publicerat: 09 juli, 2020

I augusti kommer årets andra IKEA-katalog ut men företaget som gjort sig ett namn för monterbara möbler i platta paket var inte först med formatet. Triva Bygg hette en möbelserie ritad av Elias Svedberg och producerad av NK verkstäder som presenterades för första gången på utställningen Vi bo i Friluftsstaden i Malmö 1944 – en utställning som arrangerades av Svenska Slöjdföreningen.

Platta paket från Triva-Bygg.

Långt innan IKEA slog den svenska möbelmarknaden med häpnad med sina platta möbelpaket presenterade Nordiska Kompaniet i Stockholm en serie monteringsbara möbler som kunden själv kunde sätta ihop. Det var möbelarkitekten Elias Svedberg i samarbete med Erik Worts och Lena Larsson som tillsammans med NK:s verkstäder i Nyköping tillverkade ett möbelprogram kallat Triva-Bygg. Idén var precis densamma som IKEA sedan vidareutvecklade – kunden tog hem sin stol eller sitt bord i ett platt paket och monterade sedan med hjälp av arbetsbeskrivningen som medföljde sina möbler på plats. I serien ingick både bord och stolar i enkla konstruktioner.

Ihop montering av en byrå från Triva-Bygg.

Serien Triva-Bygg visades för första gången i full skala i NK:s lägenhet i utställningen Vi bo i friluftsstaden i Malmö 1944. Utställningen som arrangerades av Svenska Slöjdföreningen visade upp ett nybyggt radhusområde där utrymmena mellan husraderna befriades från all genomfartstrafik och utan staket så att det bildades ett gemensamt grönområde. I radhusen ville man visa på enkla och smarta inredningar som passade den växande medelklassen. Triva-Bygg passade perfekt in i Svenska Slöjdföreningens bostadspolitiska arbete om att alla skulle ha råd med ett eget hem med det mesta man kunde behöva i form av möbler och god design.

Reklam för Triva-Bygg och att man endast behövde en mejsel för att bygga ihop t.ex. en stol.

NK:s inredning på Vi bor i Friluftstaden med möbler från Triva-Bygg.

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]