Tillbaka till 175 år av Svensk Form

Ta del av vår levande designhistoria från hemmets lugna vrå

Publicerat: 18 mars, 2020

Redaktionsmöte på Form 1970. Från vänster till höger Gunnilla Lundahl, Mårten Larsson, Monika Boman och Kerstin Wickman.

Åren 2008 och 2015 producerade Svensk Form tillsammans med Centrum för Näringslivshistoria filmserien Levande Design. Sammanlagt intervjuades 41 nyckelpersoner inom svensk formgivning och design för att dokumentera deras erfarenheter och upplevelser. Ett perfekt tips för den hemmaisolerade och designintresserade i dessa Corona-tider!

En av de intervjuade är Kerstin Wickman, författare och professor emeritus i designhistoria som kom till Svenska Slöjdföreningen redan 1966 och var redaktör på Form i nästan 30 år. Här nedan intervjuas Kerstin Wickman av Salka Hallström, redaktör på Form, om bland annat varför 40-talisterna började ifrågasätta allt under 60-talet och hur det kom sig att Utmärkt Svensk Form startades 1983. Bland övriga intervjuade märks Tom Hedqvist, Signe Persson-Melin, Gunilla Pontén och Åke Axelsson. Sammantaget finns det hela 41 filmer om den svenska designhistorien, perfekta att ta del av i tider av hemmaisolering.

Projektet har finansierats av Familjen Erling Perssons stiftelse och filmerna har producerats av Agaton Film.

Här kan du se alla delarna av Levande Design! 

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]