Tillbaka till 175 år av Svensk Form

Nils Månsson Mandelgren – Svensk Forms mytomspunne anfader

Publicerat: 08 juli, 2020

Nils Månsson Mandelgren är en mytomspunnen och extraordinär person som trots en svår barndom blev både konstnär, folklivsforskare, konsthistoriker och grundade Svenska Slöjdföreningen (Svensk Form) och Konstfack – två institutioner som nu har uppnått hela 175 år. Vi ser närmare på vår anfader som idag den 17 juli skulle ha fyllt 207 år.

Porträtt av Nils Månsson Mandelgren i Köpenhamn 1841.

 Nils Månsson föddes den 17 juli 1813 på en bondgård i Ingelsträde i Väsby Socken i Skåne som son till den lokala skomakaren. Båda föräldrarna dog tidigt och Nils barndom präglades av fattigdom. Men då Nils visade anlag för teckning och måleri tjänade han redan som 12-åring pengar som allmogemålare hos de lokala bönderna. Som 17-åring fick Nils anställning som ritbiträde på Höganäsbolaget, där han även fick utbildning i porträttmåleri. När greve Jacob Gustav de la Gardie besökte Höganäsbolaget fick han upp ögonen för den unge målaren och tog med sig Nils till Stockholm och hjälpte honom att komma in på Konstakademin 1833. Här blev skomakarsonen Nils Månsson för första gången konstnären Nils Månsson Mandelgren.

Under flera år reste sedan Mandelgren runt i Europa där han studerade konst, konsthistoria och arkeologi. 1843 var han åter i Stockholm där han bl.a. genomförde stora projekteringar för bebyggandet av Helgeandsholmen och Kastellholmarna men även för ett tivoli på Djurgården. Inget av projekten blev dock verklighet men visar på Månsson Mandelgrens stora energi och entreprenöranda. 1844 grundade han en söndagsritskola för hantverkare, och året därpå Svenska Slöjdföreningen för att stötta skolan ekonomiskt. Ritskolan kom senare att utvecklas till dagens Konstfack, och föreningen till det som idag är Svensk Form. Han grundade även Konstnärsgillet och en pensionskassa för konstnärer och författare.

Det var inte bara människor som intresserade Mandelgren, här har han bland annat skissat av en strövare som tillhörde Baron Gyllekrook på Oby bruksgård 1873.

Under 1840 reste Mandelgren runt i Sverige för att med statliga medel rita av fornlämningar, redskap, inventarier, bostäder och klädedräkter. Han fick också möjlighet att ge ut ett planschverk, ”Skandinaviska Minnesmärken från medeltiden 1855-1862”, med ekonomiskt stöd till tryckningen av Napoleon III i Frankrike. Månsson Mandelgren var också en av de första som aktivt började dokumentera ”vanliga” människors liv och materiella kultur då han ville visa att även de hade en historia. Trots sitt stora engagemang och sin kunskap blev Mandelgren aldrig riktigt erkänd som vetenskapsman då han ansågs sakna formell utbildning. Nils Månsson Mandelgren dog 1899 på Ersta Diakonanstalt 86 år gammal.

 

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]

Föreningen Svensk Form
Svensksundsvägen 13
111 49 Stockholm

Organisationsnummer: 802003-0980

Föreningen Svensk Form arbetar för att skapa engagemang och belysa de
möjligheter design kan ge för individen, kulturen, samhället och näringslivet.

Ändra inställningar för cookies