Tillbaka till 175 år av Svensk Form

Fregatten Eugenie – Svenska Slöjdföreningens första designutställning

Publicerat: 04 mars, 2020

Idag 4 mars är det invigning av utställningen Sustain Able Voices på House of Sweden i Washington DC. Den fotobaserade utställningen har producerats av Svensk Form och IKEA Museum och visar upp utvalda bidrag från Ung Svensk Form 2004 till 2020 med fokus på hållbarhet. Utställningen kommer att spridas internationellt i samverkan med Svenska institutet och ambassader och konsulat i andra länder. Det är dock långt ifrån första gången som Svensk Form tar med sig svensk design ut i världen. Redan hösten 1846 skickade Svenska Slöjdföreningen ut sin första designutställning då fregatten Eugenie avseglade mot Medelhavet i uppdrag att främja svensk handel.

Ombord fanns hela 42 kistor med ”Sw. Slöjdalster”, det vill säga möbler, smidesarbeten, hattar, borstar och kataloger för varor av glas och porslin som Svenska Slöjdföreningen samlat ihop från hela landet. Trots att idén var god och satsningen påkostad, var uppfattningen om mottagarländernas behov och efterfrågan inte helt med verkligheten överensstämmande. Många av slöjdalstren förblev osålda, möblerna fick till slut säljas på en auktion i Alexandria, men förpackningarna med svensk spik var däremot mycket uppskattade.

Trots att resan med Eugenie inte blev någon stor framgång, så var den troligtvis lärorik för den nystartade slöjdföreningen (Svensk Form), som sedan dess framgångsrikt har visat upp svensk design och formgivning runt om i världen – och nu senast alltså i Washington DC.

Fregatten Eugenie

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]

Föreningen Svensk Form
Svensksundsvägen 13
111 49 Stockholm

Organisationsnummer: 802003-0980

Föreningen Svensk Form arbetar för att skapa engagemang och belysa de
möjligheter design kan ge för individen, kulturen, samhället och näringslivet.

Ändra inställningar för cookies