Tillbaka till 175 år av Svensk Form

En val till Valdagen

Publicerat: 27 oktober, 2020

Teckning av G. Janet på den malmska valen ur Ny Illustrerad tidning 1866.

Den 3 november är det som bekant val i USA och världens blickar riktas åter mot ett avgörande val i en allt mer polariserad värld. En annan val som väckt stor uppmärksamhet är den så kallade Malmska valen – världens enda uppstoppade blåval som var en omtalad attraktion i Göteborg och på Allmänna konstindustriutställningen i Stockholm 1866 arrangerad av Svenska Slöjdföreningen.

Det hela började med att två fiskare på morgonen den 29 oktober 1865 lade märke till att en stor valfisk hade strandat mot ett grund i Askimsviken. Efter att valen dött köptes den av den rike affärsmannen James Dickson som donerade den till Göteborgs museums zoologiska avdelning med intendenten och konservatorn August Wilhelm Malm i spetsen (som valen kom att uppkallas efter). Till en början trodde man att djuret var en helt ny val-art men, efter en ordentlig undersökning, visade den sig vara en ung blåvalshane. Men hjälp av pråmar och ångbåtar lyckades man få bort valen från grundet och transporterade den till Lindholmens mekaniska verkstad där man påbörjade konserveringen. För att underlätta förflyttning, konserverades valen i tre delar.

Den malmska valen väckte stor uppmärksamhet när den visades upp på Allmänna konstindustriutställningen i Stockholm 1866.

Valen väckte stor uppståndelse och beskådades av cirka 20 000 besökare i den mekaniska verkstaden där Malm bjöd på ”valfrukost” med valkött stekt över en glödbädd. Därefter togs valen ut på turné och hamnade under sommaren 1866 i Stockholm på Allmänna konstindustriutställningen i Kungsträdgården, som arrangerades av Svenska Slöjdföreningen. Där visades den upp i ett specialbyggt hus och inuti valen hade man inrett med träbänkar och väggar av handtryckta tapeter i blått med guldstjärnor. Ingången gick genom valens gap, då överkäken kunde hissas upp med en gångjärnskonstruktion.

Idag finns den ”Malmska valen” bevarad på Göteborgs Naturhistoriska museum och var fjärde år, på självaste valdagen, kan besökare åter få kliva in i valfiskens buk.

Valen flyttar in i Göteborgs Naturhistoriska museum 1918. Foto Elisabet Peterson/ Göteborgs Naturhistoriska museum.

Valens huvud tas in på Göteborgs Naturhistoriska museum 1918. Foto Elisabet Peterson. Göteborgs Naturhistoriska museum.

Kafferep i Malmska valen. Foto David Sjölander. Göteborgs Naturhistoriska museum.

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]

Föreningen Svensk Form
Svensksundsvägen 13
111 49 Stockholm

Organisationsnummer: 802003-0980

Föreningen Svensk Form arbetar för att skapa engagemang och belysa de
möjligheter design kan ge för individen, kulturen, samhället och näringslivet.

Ändra inställningar för cookies