- Detta evenemang har redan ägt rum.
Design S-dagen 2018: Design for Change – but how?
11 juni, 2018 | 13:00 - 16:00
Design S-dagen 2018: Design for change
Välkommen till en seminariedag med Design S – Swedish Design Awards på Kulturhuset Stadsteatern. Innan galakvällen där vi kommer att dela ut 19 S i tävlingens alla kategorier så samlas vi under eftermiddagen för inspirerande keynotes och panelsamtal på ämnet ”Design for change.”
Tid: Måndag 11 juni 2018, kl 12:30 – 16.00
Plats: Kulturhuset Stadsteatern, Hörsalen – Plan 3, Stockholm
Pris för seminariedag: 320:- ex moms (400:- inkl moms) Köp biljett här
Samtalen och presentationerna hålls på både svenska och engelska.
Talare (ENG)
Ulrike Maichel, Executive Director, Little Sun
Sumantro Ghose, MD London Design Biennale
Cheryl Akner-Koler, HAPTICA
Framtidens material (SE)
Dag Holmgren, Svensk Aluminium
Jon Haag, Head of Test & Demonstration Office, RISE (Research Institute Of Sweden).
Julia Krantz, Creative Director, Volumental
Design for change – but how? (SE)
Bea Szenfeld, Designer.
Erik Hammarström, Chef för kundupplevelse, samarbete & kvalitet, Antrop.
Marco Checchi, Partner, inredningsarkitekt MSA/MFA, Studio Stockholm Arkitektur.
Matilda Dominique, konstnär.
Pablo Londono, this is Sweden, Co-Founder.
Konferencier & Moderator:
Jonas Lundin (LA+B)
Design S – Swedish Design Awards, är Sveriges bredaste designutmärkelse. Utmärkelsen innefattar ett stort antal kategorier som visar just omfattningen av hela designområdet; tjänstedesign, industridesign, konsthantverk och digital design, mode och arkitektur för att nämna några.
Design är allting vi använder, miljöerna vi rör oss i, spegeln av vår samtid, hur vi lever och vad som är viktigt för oss. Det viktigaste syftet med Design S – och andra designtävlingar – är att understryka detta, samt skapa en utgångspunkt för diskussioner om design, innovation och förändringskraft i samhället. Tillsammans kan vi forma framtiden. Inför Design S 2018 – Swedish Design Awards så bjuder Svensk Form in till en Design S-dag för att manifestera designens kraft att förändra.
Välkommen att inspireras om du är designer, beslutsfattare, företagare eller helt enkelt en av oss som vill var med och driva designutvecklingen framåt!
Design S – Swedish Design Awards presenteras i samarbete med vår huvudsponsor Svenska Fönster samt våra partners Svenskt Aluminium och Lauritz.
Ulrike Maichel, Executive Director
Little Sun – ”A work of art that works in life”
Little Sun-projektet startades av den världsberömde konstnären Olafur Eliasson och ingenjören Frederik Ottesen. Little Sun producerar en specialdesignad solcells-lampa för de 1,1 miljard människor som saknar tillgång till elektricitet. Little Sun är en pålitlig, billig och ekologiskt hållbar ljuskälla. Ulrike började jobba med Little Sun 2015 och är idag Managing Director och ansvarig för den sociala affärsverksamheten. Ulrike har en bakgrund inom design, kommunikation, ledarskap och projektledning och har både arbetat för större internationella företag och mindre designbyråer.
Hemsida: www.littlesun.com
Instagram: @littlesunenergy
Facebook: https://www.facebook.com/ilovelittlesun/
Cheryl Akner-Koler
”Haptics, the sense of the real”
Professor inom teoretisk och tillämpad estetik på industridesignprogrammet vid Konstfack samt huvudansvarig för forskningsprojektet Haptica
En presentation av Haptica-projektet som utforskar erfarenheter av beröring, textur, temperatur, vibration och grepp, genom estetiska laborationer som bygger på haptiska erfarenheter från industridesign, måltidsdesign och kombinationen mat/dryck. Professor Akner-Kolers forskning problematiserar samtidigt ögats dominans över andra sinnen och bjuder in till diskussion kring detta faktum.
Sumantro Ghose, MD London Design Biennale
”Emotional States – design and human experience”
Sumantro Ghose är konstproducent, curator och kulturstrateg med 20 års erfarenhet av musei- och utställningsverksamhet, festivaler och kulturdiplomati i Dubai, Doha och London bland annat. Han är nu Managing Director för London Design Biennale, en mötesplats och utställning med världens ledande formgivare på Somerset House i London i september 2018. Årets tema är ”Emotional States”, och precis som Design S så vill biennalen också sammanföra alla typer av designdiscipliner för att spegla designens kraft och närvaro på olika plan i samhället.
twitter: @londonbiennale
instagram: @london_design_biennale
facebook: https://www.facebook.com/Londondesignbiennale
FRAMTIDENS MATERIAL (SE)
Dag Holmgren, designer MSD, Svensk Aluminium
Designer och Professor i Industridesign. Dag har arbetat som Designkonsult i eget företag sedan början på 1970-talet. Han blev professor i Industridesign på Teknisk Högskolan i Jönköping 2004 och utvecklade, startade och drev Mastersprogrammet i Industridesign på JTH fram till 2011. Numera föreläser han om design och designprocessen i och utanför Sverige.
Jon Haag, Head of Test & Demonstration Office, RISE (Research Institute Of Sweden).
Jon har jobbat multidisciplinärt i över 20 år, miljöteknik, energiteknik, teknisk konsult, strategikonsult och affärsutvecklare, alltid med ambitionen att engagera, utveckla och förbättra affärer och upplevelser. Flera jobb har varit globala bolag som McKinsey&Co, ÅF, BillerudKorsnäs och Stora Enso, där förståelsen för hur olika slutanvändare kan vara väcktes. Idag är Jon chef för Test & Demo-kontoret på RISE, där testbäddar ska designas och utvecklas för att företag, städer, akademi och slutanvändare ska mötas i marknadsnära utveckling av framtidens lösningar på samhällsutmaningarna med hållbara affärsmodeller. Snabbare. Tillsammans.
Julia Krantz, Creative Director, Volumental
Julia är ursprungligen utbildad textilkonstnär på HDK och jobbat gränsöverskridande inom konst och mode. Hon skaffade sig via spelbranschen ett starkt intresse för kroppens förhållande till nya teknologier och interaktivt berättande och driver också bloggen Magic Fabric – om gränslandet mellan spel och mode. Idag jobbar hon som Creative Director på uppmärksammade uppstartsbolaget Volumental i Stockholm. Genom sin 3D-skanningsteknik för fötter innoverar dom upplevelsen i skobutiker där 3D modeller av kundens fötter gör det lättare att hitta rätt skor.
DESIGN FOR CHANGE – BUT HOW (SE)
Bea Szenfeld, Designer.
Är utbildad vid Beckmans designhögskola. Hennes arbete kännetecknar experimentella och konstnärliga plagg i oväntade material, mestadels papper, skapade helt för hand i hennes ateljé i Solna. Hon har utvecklat pappershantverket till en helt egen genre. Szenfelds verk har ställts ut på bl.a. Dunkers kulturhus, Röhsska museet, Liljevalchs konsthall och Somerset House i London samt ingår i samlingarna hos bl.a. Statens konstråd, Kulturen i Lund och Nordiska museet. Hennes plagg har burits av artister som Lady Gaga, Björk, Ola Salo, Loreen och Laleh. Hon har mottagit en rad priser, däribland H&M:s designstipendium, Årets blickfång vid Elle-galan, Sven Harrys kulturstipendium 2018 samt Konstnärsnämndens arbetsstipendium.
Erik Hammarström, Chef för kundupplevelse, samarbete & kvalitet, Antrop.
Erik Hammarström är Senior Service Designer och grundare av UX- och tjänstedesignbyrån Antrop, som utsågs till Årets Byrå 2018. Han har en bakgrund som beteendevetare, designer och strateg och är en av Sveriges främsta experter på hur man skapar kundnytta, affärsnytta och samhällsnytta med hjälp av tjänstedesign.
Marco Checchi, Partner, inredningsarkitekt MSA/MFA, Studio Stockholm Arkitektur.
Marco Checchi är grundare och partner på Studio Stockholm Arkitektur. Bland hans projekt finns många tongivande kunder och flera prisbelönta projekt. Studion jobbar både nationellt och internationellt med många välkända varumärken.
Matilda Dominique, konstnär.
Matilda står bakom bidraget Strukturbiblioteket som är 1 av 4 nominerade till Design S 2018 i kategorin konsthantverk & hantverk. Strukturbiblioteket är en samling handvävda, skulpturala textilier. Det är också en studie av en specifik vävteknik och hur skalförändring och materialval påverkar den vävda formen. Matilda har tidigare studerat på Konstfack (Textil i det utvidgade fältet 2012-2014), Textilhögskolan i Borås (Textildesign 2008-2009) och RMIT University Melbourne (Textil Design 2006-2007).
Pablo Londono, this is Sweden, Co-Founder.
Pablo Londono – Studied fashion design at Gerrit Rietveld Academy in Amsterdam and Central Saint Martins in London. His experience in the industry ranges from working at London’s high fashion studios, costume designer for film and stage, and designing for the Denim industry in Amsterdam. Today, Pablo runs the anti-racist platform this is Sweden and works as fashion designer.
Jonas Lundin
Jonas har jobbat inom design, och drivit designverksamhet i 20 års tid, både i Sverige och utomlands. Han har rört sig inom områden som både högteknologisk industridesign, förpackning och marknadsföring, och media, TV och film, och har jobbat med kunder som Absolut Vodka, Volvo, Husqvarna, Nobel, SVT mfl.
Jonas stora fokus är alltid strukturerade design- och innovationsmetoder där samarbetet sätts i fokus för att nå resultat, ofta genom färgstarka designprocesser- och workshops inom design och strategi.
Jonas är VD för designbyrån LA+B i Stockholm och undervisar i Semiotik och id’egenerering vid Konstfack Stockholm, samt gästföreläser bla på LTH i Lund, Arkitekthgskolan/KTH Stockholm och Berghs Stockholm.
Jonas kommer leda oss genom hela Design S-dagen och moderera samtliga panelsamtal.