Här uppdateras det löpande om aktuella händelser:
Lördagen 14 juni kl 11:00
Vernissage för GLÖD i Hällefors.
För 4:e året i rad en medlemsutställning vi gör tillsammans med Örebro läns Slöjdförening. Denna gång i Hällefors biblioteks utställningshall.
Utställningen pågår 14/6 – 22/8. Öppet bibliotekets öppettider.
Utställare är: Regina Schoffa Andersson, Ida Rozén Branzell, Nina Christensen, Karina Eklund, Lisbet Engwall, Inga Eriksson, Margareta Fintling, Birgitta Fyrsten, Ingrid Grip, Ingegerd Gyrulf, Kerstin Hellmark, Hällefors Folkhögskola, Kerstin Jennebo, Barbro Landström, Johan Ledung, Anneli Linder, Jonas Linder, Vendela Linder, Inger Lundström, Else Månsson, Margaretha Olstam, Larisa Raushkina, Anna-Karin Renström, Ann-Charlotte Svensson, Siv Wiberg, Lotta Winkler & Lena Åman.
Vernissagehelgen 14-15/6 så är Glöd dessutom en del av konstrundan ”Konst i Grythyttan”.
Passa på att bese den också!
TIDIGARE UNDER ÅRET:
17/5 Medlemsresa till Värmland
I år gick Svensk Form Örebro läns vårutflykt till Fryksdalen i Värmland med buss och där till Alma Löv och Färglabbet.
Vid Alma Löv i Östra Ämtervik, blev vi guidade av Stella Broos i den fasta utställningen, men vi fick dessutom möjlighet att besöka Karin Broos atelje. Därefter lunch på Saffran och vitlök i Sunne och sedan besök på Färglabbet i Sunne och där Jeanette Engkvist (tidigare SF-medlem i Örebro). Hon berättade om verksamheten och vi fick en workshop i risografi. www.almalov.se & www.farg-labbet.se
29/4 Formkvällsmacka på F2. ”MEDSKICK till gemenskapande rum”.
Föreläsning och fördjupande samtal om utställningen ”Ett sista medskick- hälsningar från Varberga” av projektledare Anna Maria Hellner från ÖrebroBostäder.
Med utgångspunkt i stadsutvecklingsprojektet i Varberga Centrum ställs nya frågor om hur tidigt kan konsten komma in i ett byggprojekt. Om platsutveckling där konst, design, arkitektur, samhällsplanering, landskapsarkitektur och trädgård samskapar i det offentliga rummet.
En då pågående grupputställning ”Ett sista medskick- hälsningar från Varberga”, som pågår mellan 25 april – 19 maj, med konstnärerna Ruben Wätte, MASU (Susanne Westerberg och Mattias Gunnarsson) Jenny Käll, Tina Macha och Sabinaz Hakimi. Kurerad av Veronica Hejdelind och Anna Maria Hellner. Med den vill de lyfta hur och varför konsten och konstnären ska vara med redan i tidiga skeden.
Med utgångspunkt i Varberga centrums omvandling, har en rad parallella konstprojekt tagit form. Frågeställningar som väckts under arbetet har handlat om:
Hur tidigt kan konsten komma in i en byggprojekt? Och vad ska konsten göra i tidiga skede? Hur ska allt som sägs under en medborgardialog, träffar med barn och unga kunna förmedlas, skickas vidare, till andra viktiga samhällsfunktioner för diskussion och beslut? Vad ska vi med konsten till?
Se bifogad affisch. Den och programblad för hela projektet finner du här & här.
11/3 Årsmöte på ÖBO med föreläsning om Livstycket med Birgitta Notlöf
Efter kaffe/te och smörgåstårta och sedvanliga årsmötesförhandlingar fick vi ett föredrag om verksamheten Livstycket av dess motor Birgitta Notlöf. Plats: ÖrebroBostäder, Fredsgatan 20A. Kom i tid för kl 18 låses dörrarna.
Kan integration fungera?
Birgitta Notlöf berättar om sin bok Livstycket – Hela livet i en väska. Det är historien om de 27 år som hon arbetade med Livstycket i Tensta.
Tusentals kvinnor från hela världen har deltagit i föreningens verksamhet, de har formgett mönster och skapat textil konst, samtidigt som de studerade svenska och samhällskunskap.
”Jag har sett att det går att känna gemenskap och tillhörighet. Att det går att känna sig välkomnad och delaktig i det svenska samhället. Jag hoppas att boken kan bli en inspiration för andra som vill göra samhället bättre för alla”, säger Birgitta Notlöf.
Livstycket är ett plagg som användes förr av kvinnor i Sverige, för att ge värme och stöd. Så ville vi se vår förening. En varm, trygg och stöttande plats för kvinnor, som kanske inte hade tillgång till något annat sådant ställe utanför det egna hemmet, och ibland inte ens där. Vi ville också vara lite uppkäftiga, färgstarka och kurviga och utmana samhällets syn på invandrarkvinnor som grupp, skriver Birgitta.
6/2 Formkvällsmacka hos Konsthantverkarna Örebro och Jeanette Rapp.
Denna kväll var vi bjudna till Konsthantverkarna Örebro, för att möta, se och höra om deras verksamhet. Samt att se den då pågående utställningen med Jeanette Rapp, vilken också kommer att presentera sig under kvällen.
Konsthantverkarna erbjuder unik design och modern formgivning i många olika material. I butiken finns föremål med koppling till vardag, fest och kropp. En spännande blandning av objekt skapade för hand med hantverksmässig kunskap.
Kooperativet föddes 1991 och består av cirka 20 medlemmar, yrkesverksamma konsthantverkare med ateljéer och verkstäder i Örebro med omnejd.
För att få ett så brett utbud som möjligt bjuder de även in utvalda konsthantverkare att sälja hos oss på kommission.
I anslutning till deras butik finns ett galleri där de bedriver utställningsverksamhet. Deras målsättning är att erbjuda utställningar med nytt och spännande konsthantverk av hög kvalitet.
Konsthantverkarna är också en av Svensk Forms ”Förmånsvänner”, vilket betyder att medlemmar har 10% rabatt där.