Väst

Välkommen till Svensk Form Väst

HÄR SER DU AKTUELLT PROGRAM VÅREN 2017
Välkommen! 

Månd 27 februari 2017
Möt prisbelönt möbelformgivare
Sami Kallio är en av Västsveriges framgångsrika unga möbelformgivare. Nyligen porträtterades han i FORM magasinet. Han har fått flera utmärkelser och hans stol ”In Between” för danska företaget &tradition har blivit en klassiker som bl a återfinns på Designmuseum i Köpenhamn.
Sami Kallio fick 2016 års Axel Larsson stipendium och nyss mottog han utmärkelsen design S för sin stol Y5 för Kinnaföretaget Hans K furniture. Sami Kallio är möbelsnickare, inredningsarkitekt och designer utbildad i Helsingfors och vid HDK i Göteborg. Han har sin studio och verkstad i Lackarebäck, Mölndal där vi gör ett besök. Sami presenterar sig själv och berättar hur han arbetar. Vi bjuder på fika. Välkommen med din anmälan, vi har 20 platser.
Plats: Bergfotsgatan 6 (buss 758, nio minuter från Korsvägen)
Tid: måndag 27 februari, kl 17.00
Anmälan: vast@svenskform.se (senast 23 februari)

Måndag 20 mars 
Årsmöte
Input Vårmässa
För femte året i rad är vi inbjudna till Inputs´ Vårmässa på Världskulturmuseet, där ett stort urval av årets möbelnyheter visas av Inputs leverantörer. I år har vi också fått förmånen att förlägga vårt årsmöte hit. Vi börjar klockan 17.00 och det beräknas hålla på ca 45 minuter. Därefter är det fritt fram att mingla ut på mässgolvet. Input bjuder på dryck och något att äta, sedan finns mycket spännande att se. Tidningen FORM samt Svensk Form Väst är också på plats med en liten utställning med verk/produkter av våra internationella stipendiater; FORMVISARE 2017. Välkommen med din anmälan!
Plats: Världskulturmuseet
Tid: 20 mars
Klockan:17.00
Anmälan:vast@svenskform.se

Tisdag 25 april
Vi besöker Tillskärarakademin
I snart 70 år har Tillskärarakademin i Göteborg utbildat elever inom sömnadsyrkena, idag en eftergymnasial utbildning inom textil och mode med fokus på kläder och accessoirer. Här finns fem heltidsutbildningar, varav två är unika, de enda i Sverige. Det är Modistutbildningen samt utbildningen för den som vill arbeta med Scenkostym och historiska dräkter. Följ med oss till Tillskärarakademin i Gamlestaden där skolans rektor Sofia Höfvner Skogh tar med oss på en rundvandring. Vi får träffa elever och se elevarbeten – arbetet med examensvisningen är vid den här tiden i sin slutfas. Läs mer om skolan här: http://www.tillskararakademin.se
Plats: Tillskärarakademin
Adress: Gamlestadsvägen 4, Göteborg
Tid: tisdagen 25 april
Klockslag: 17.00
Anmälan:vast@svenskform.se

Måndag 15 maj
Symposium om design, forskning och möbler
I maj får HDK ett prominent besök. Arkitekturprofessor Galen Cranz, från Berkeley universitet i Kalifornien, kommer till Göteborg. Hon har på ett spännande sätt arbetat med etnografiska designmetoder, liksom frågeställningar runt stolar och sittande. Om detta och mer, kommer hon att berätta vid ett symposium som skolan arrangerar i samband med hennes besök. Flera andra tongivande namn inom möbeldesign deltar (mer information kommer). Vi är medarrangörer och du är inbjuden att lyssna. Vi bjuder på fika. Välkommen med din anmälan!
Tid: måndag 15 maj
Kockan: 13.00 -16.00
Plats: meddelas senare
Anmälan:vast@svenskform.se

Tisdag 23 maj
A.L.L. och Cecilia Eduards
Glöm svindyra it-väskor från hypade modehus. I Göteborg finns två framgångsrika väskformgivare; AnnLouise Landelius och Cecilia Eduards, som ledigt mäter sig med dessa. Småskalig tillverkning och material och formgivning av högsta kvalitet, kännetecknar de båda, som var och en driver sitt eget företag. AnnLouise Landelius har bl a utbildning från Central St Martins i London och har jobbat som designer för både för Tiger och H&M. Cecilia Eduards (som fick vårt FORMVISARE stipendium 2017) är arkitekt i botten och tar med sig det formspråket i sina läderväskor, som tillverkas för hand i Sverige, alltid i vegetabiliskt garvat skinn. Vi träffar dem i AnnLouise Landelius studio i Göteborg. Vi har 15 platser, välkommen med din anmälan!
Läs mer om Cecilia Eduards här: http://eduardsaccessories.se
Läs mer om AnnLouise Landelius här: http://annlouiselandelius.com
Tid: tisdag 23 maj
Plats: A.L.L. Studio
Adress: Nordenskiöldsgatan 7
Klockan:17.00
Anmälan: vast@svenskform.se

Måndag 5 juni
Gallery Four och Karin Roy Andersson
Four är namnet på ett prisbelönt smyckegalleri, en butik och en arbetsplats för fyra smyckeskonstnärer i Göteborg. Det öppnade 2010 och har en tätposition vad gäller att visa internationell smyckeskonst. Four drivs av Karin Roy Andersson och de övriga medlemmarna är Hanna Liljenberg, Linnea Eriksson och Malin Lövgren, alla examinerade från HDK. Karin Roy Andersson är också en av våra FORMVISARE-stipendiater 2017.  Häng med till galleriet och hör Karin berätta både om sitt eget konstnärskap, om verksamheten och om den utställande konstnären vid tillfället, den sydkoreanska konstnären Yojae Lee. Vi har 20 platser. Välkommen med din anmälan!

Läs mer om gallery Four: http://foursweden.com
Tid: måndag 5 juni
Plats: Gallerie Four
Adress: Risåsgatan 5, Göteborg
Tid: kl 17.00


FORMVISARE 2017
Följande fem formgivare fick stipendiet:
Karin Roy Andersson
, Göteborg, Cecilia Eduards, Göteborg, Elin Josefine Olsson, Töreboda, Anna Elzer Oscarson, Göteborg, Jelizaveta Suska, Mölndal.
Formvisare_2017-1

Fem får stipendiet FORMVISARE 2017
utdelning på Möbelriksdagen i Tibro 11 januari

Onsdag 11 januari öppnar Möbelriksdagen 2017 i Tibro. En mötesplats för alla i branschen. Programmet är fullmatat. Vi är engagerad i flera punkter; Vår Formbärare 2016, designern Kerstin Sylwan, leder ett seminarium; Omforma – nya strukturer i designbranschen.Vi stöttar HDK-studenter för att de ska kunna delta i speciellt studentprogram. Och på kvällen blir det fest med pris- och stipendieutdelning. Då presenterar vi våra FORMVISARE 2017, alltså de fem västsvenska designer/konsthantverkare som fått Svensk Form Västs internationella stipendium a´ 20 000 SEK för att ställa ut utanför Sverige under 2017. Delar av utställningen Ung Svensk Form 2016 visas också i Tibro under Möbelriksdagen.
Här hittar du hela Möbelriksdagens program:http://möbelriksdagen.se/mobelriksdagen-2017/

 Stipendier att söka för Dig som vill ställa ut internationellt 2017
Tack vare ett stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd har Svensk Form Väst glädjen att 2017 kunna dela ut fem stipendier a´ 20 000 SEK. Stipendiet är riktat till verksamma designers och formgivare i Västra Götaland som har för avsikt ställa ut internationellt under 2017.
Ett krav är att du är medlem i Svensk Form Väst.

Du hittar all information, ansökningsblankett och vad som mer krävs för att söka pengar här. För att kunna skriva rakt in i dokumentet måste du ladda ner PDF:en och öppna i den ett program som stödjer formulär, t ex Acrobat.
Välkommen med din ansökan senast 5 december 2016.
Stipendierna delas ut på Möbelriksdagen i Tibro den 11 januari 2017.

—————-
ÅRETS FORMBÄRARE I VÄST 2016 ÄR KERSTIN SYLWAN 
Motivering:
Produktformgivaren Kerstin Sylwan är Årets Formbärare i Väst 2016. I över tio år har Kerstin undersökt och visat hur design och form kan bidra till ett hållbart och inkluderande samhälle – genom formgivning, skrivande, och nu senast som projektledare för Omforma, nya strukturer för designbranschen. Kerstins arbete är oförtrutet och oumbärligt.
————-
TA I HAND 2016
Svensk Form Väst stödjer projektet Ta i hand. Ett projekt som vill bygga broar och skapa goda möten mellan människor och nationaliteter, genom att slöjda och handarbeta tillsammans. Projektet startade i Biskopsgården 2014 av Ingrid Johansson och Jenny Haraldsson. 2016 går man vidare ut i Västra Götalandsregionen och gör slöjdträffar bland annat i Falköping, Trollhättan och Kulturkiosken i Floby  i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Alla är välkomna och det kostar inget.  För mer information om träffarna, kolla Facebook: Ta i hand.
Eller kontakta Ingrid och Jenny:
ta.i.hand.projektet@gmail.com
070-855 30 37
————–
Följ Svensk Form Väst på Facebook: https://www.facebook.com/SvenskFormVast/

Svensk Form Väst stöds av:
VGKunNm

Medlemskap i Svensk Form, du får det genom att prenumerera på magasinet FORM,  är ett bra sätt att fördjupa sitt designintresse och hålla sig uppdaterad i det senaste inom design- och arkitekturvärlden. Yrkesverksamma kan utöka sitt nätverk, få nya kontakter inom branschen och ta del av designutvecklingen i ett bredare perspektiv. Genom att aktivera sig inom Svensk Form har du chansen att göra din röst hörd och delta i vårt påverkans- och opinionsarbete. Som medlem i Svensk Form har du rabatt i följande butiker vid uppvisande av medlemskort:

Svensk Forms förmånsbutiker i Väst 
Robert Matton & Co – 15% (ej på nettovaror) www.mattonbutiken.se
Svenssons i Lammhult – 5% www.svenssons.se
Haga Interiör – 10% www.hagainterior.se
Lerverk – 5% www.lerverk.se
Möbelgalleri Anna – 5% www.mobelgallerianna.com
Röhsska museet – gratis inträde – rohsska.se
Sintra – 5% (ej på utställningar) www.sintra.se

Förutom de exklusiva erbjudandena på Svensk Form-kortet, får du en prenumeration på Form – den främsta tidningen för nordisk design och arkitektur. Form kommer ut med 6 nummer per år, i en svensk och en engelsk upplaga.

BLI MEDLEM HÄR!
Gå in på länken för att anmäla dig som prenumerant på Form och medlem i Svensk Form.
JA! Jag vill bli prenumerant / medlem

AKTUELLA DATUM  SOM GÄLLER  RIKSFÖRENINGEN HÖST 2016:
15 september Sista ansökningsdatum Ung Svensk Form Läs mer: www.ungsvenskform.se
6 oktober Nominerade i Design S presenteras i Örebro i samband med Formslaget/Formveckan i Örebro
11 okt-27 november Design S utställning på ArkDes
23 november Design S-dagen: heldagsseminarium och prisutdelning för hela branschen, Stockholm

2 reaktion på “Väst

  1. Pingback: Femina

  2. Pingback: OkiDoki! Arkitekter

Kommentarer inaktiverade.