Väst

Välkommen till Svensk Form Väst

Häng med till nyrenoverade Auktionsverket - 4 000 kvadratmeter kulturarena, krogar, brödbutik, takodling, gårdshäng …

Årets sista inslag i vår serie ”Måndag klockan 5” är en guidad visning av nyrenoverade Auktionsverket på Tredje Långgatan 7-9 i Göteborg.  Arkitekten och spindeln i nätet bakom renoveringen, Axel Robach, visar och berättar tillsammans med sin kollega Isabella Eriksson som hållit i inredningen.  Huset är från 1892 och byggdes speciellt för Göteborgs Auktionsverk. I januari i år flyttade de ut och de nya ägarna, Avenyfamiljen, tog över och startskottet gick för  renoveringen av lokalerna som totalt är på 4 000 kvm. ”Min uppgift har varit att bevara husets själ” säger Axel Robach som började sitt arbete redan hösten 2013. Idag är den gamla auktionshallen varsamt förvandlad till Kulturarena och därutöver finns 3 restauranger, vinbar, café, brödbutik, matvagnar, takodling, kontor, etc. Huset omfattar också två innergårdar. Vi har 25 platser till denna visning som endast är för medlemmar. (Först till kvarn.)

Tid: måndag 24 november 2014,  kl 17.00

Plats: 3:dje Långgatan 7-9.  Vi träffas på innegården i nummer 9.

Anmälan: vast@svenskform.se

 OBS NY PROGRAMPUNKT 6 november 2014:

STÖLD, LÅN ELLER FLYTANDE IDÉER – VAR GÅR GRÄNSEN?
Vi har en ny programpunkt torsdag den 6 november; ett frukostsamtal på MAQS Advokatbyrå i samarbete med ADA (Association for Design and Advertising, en regional plattform för kreatörer). Samtalet handlar om frågor runt kopiering och designskydd; olika förhållningssätt, strategier, tips och juridiska råd. Det leds av Emma Fälth, lärare vid Textilhögskolan i Borås och styrelseledamot i Svensk Form Väst. Panelen är namnkunnig; Christina Berggren (advokat MAQS), Dag Agård (varuhuschef NK) Alexander Graah (vd Dr Denim) Klara Bothén (designer).
Tid: tors 6/11, kl 08.00-10.00. Du bjuds på lätt frukost kl 08.00, samtalet börjar 08.30
Anmäl dig senast 28/10 till: info@adasweden.se
Läs mer om samtalet under länken: http://www.adasweden.se/artikel/stold-lan-eller-flytande-ideer-var-gar-gransen/

OkiDoki Arkitekter – Årets Formbärare i Väst 2014

”Svensk Form Väst utser OkiDoki Arkitekter till 2014 års Formbärare för sitt driv och engagemang vad gäller hållbart nytänkande inom arkitektur och samhällsbyggnad. För sin öppenhet och generositet. För sin inbjudande dela-kultur och sitt friska debatthumör. För att ha skapat Archileaks och ArchFilm Göteborg. OkiDoki Arkitekter är välkomna förnyare av en traditionell bransch, de har breddat och fördjupat synen på arkitektur och samhällsbyggnad, i Göteborg och i landet.”

 

HÖSTPROGRAM 2014:

3/9 TRÄ I DESIGN OCH ARKITEKTUR
Svensk Form Väst är partner i en heldag om trä på Svenska Mässan i Göteborg som vi tror blir intressant: Hör Ikea tala om trä. Möt formgivaren Emma Olbers i en lunchföreläsning. Lyssna till vad fyra uppmärksammade nordiska arkitektkontor – Aart, K2S, Helen & Hard och CaseStudio – har att säga om trä och träarkitektur. Morten Lund, professor på Chalmers är moderator. Allt är kostnadsfritt och händer på Trä & Teknikmässan som pågår 2-6 sept. Där kan du också se den senaste tekniken inom träindustrin. Se hela programmet och registrera ditt gratisbesök: http://www.svenskamassan.se/sites/tra-teknik/for-besokare/wood-fusion/onsdag-3-september/

15/9 FILTER, OFFSIDE, HUNGER
I vår serie ”Måndag klockan 5” gör vi ett besök på redaktionen för tre uppmärksammade magasinen Offside, Filter och Hunger. Mattias Göransson, en av grundarna, har gjort sig känd som en orädd och rakryggad publicist och chefredaktör som ofta tar ställning i kontroversiella frågor. Möt honom och Ola Carlson, AD på Filter, och hör dem berätta om tankarna bakom de tre magasinen, både vad gäller innehåll och form. 15/9 kl 17.00. OBS Vi har endast 16 platser! Anmälan senast 10/9 till vast@svenskform.se

26/9 FORM-FEST! 
I samband med bokmässan ställer vi till med en hejdundrande FORM-FEST tillsammans med, och på Röhsska museet. Vi bjuder på dryck, mingel och ”small talks” av fem aktuella författare – Bo Bergström, Cooper & Gorfer, Elisabeth Dunker, Hedvig Hedqvist och Salka Hallström Bornold – till nya böcker inom form- design- och arkitekturområdet. Dessutom kommer FORM-redaktionen, Bo Madestrand och Salka Hallström Bornold, från Stockholm. Fredag 26/9 kl 18-20. Inbjudan är personlig. Begränsat antal platser. Som medlem i Svensk Form Väst har du förtur! Anmälan senast 5 sept till: bit.ly/1voIuXj

6/10 FORMSLAGET 
Den 6 oktober 1845 grundades föreningen Svensk Form (hette då Svenska Slöjdföreningen). I varje regionalförening firar vi födelsedagen genom att utse årets Formbärare; en person, organisation, institution, företag eller företeelse – som arbetat lovvärt i Svensk Forms anda. 2013 valde vi KKV, Konstnärernas Kollektiv verkstad i Göteborg. Vem får äran i år? Det presenterar vi den 6 oktober. Du är välkommen att nominera din kandidat senast 22/9. Maila till:vast@svenskform.se.

20/10 TRE RESTAURANGER AV OKIDOKI
Ett av Göteborgs yngre arkitektkontor, OkiDoki, är aktuella i många sammanhang, De har grundat Archileaks, de engagerar sig i bostäder för unga, de arrangerar arkitekturfilmfestivalen Archfilm och de gör uppmärksammade inredningar – som de nyöppnade restaurangerna SK och TOSO (f d Fond) och Mr P i Göteborg. Häng med till restaurangerna och hör OkiDokis vd Fredrik Hansson berätta om arbetet. Vi har 25 platser. Månd 20/10 kl 17.00. Anmälan senast 15/9 till vast@svenskform.se

28/10 HENRIK NYGREN – OM KONSTEN ATT FÖRPACKA
Henrik Nygren är grafisk designer/art director som sedan 1991 framgångsrikt driver sin egen verksamhet i Stockholm. Kunderna är svenska och internationella konst- och designmuseer, gallerier, bokförlag, fotografer, arkitektkontor, design- och modeföretag m fl. Designpriserna har varit många genom åren och 2008 mottog Henrik Nygren Platinaägget. Han har varit lektor på Beckmans Designhögskola. Bokförlaget Orosdi-Back ger nu ut en volym på 896 sidor med så gott som samtliga av hans arbeten och med texter av ledande designskribenter. Boken kommer att finnas till försäljning. Henrik Nygrens föreläsning presenteras i samarbete med Röhsska museet och Orosdi-Back. Föreläsnignen följs av ett publiksamtal som leds av Camilla Lindahl, Röhsska museets grafiska formgivare och representant i Svensk Form Västs styrelse.Tisdag 28/10 kl. 18.00 i HDKs aula.

Anmälan till: vast@svenskform.se

6/11 STÖLD, LÅN ELLER FLYTANDE IDÉER – VAR GÅR GRÄNSEN?
Vi har en ny programpunkt torsdag den 6 november; ett frukostsamtal på MAQS Advokatbyrå i samarbete med ADA (Association for Design and Advertising, en regional plattform för kreatörer). Samtalet handlar om frågor runt kopiering och designskydd; olika förhållningssätt, strategier, tips och juridiska råd. Det leds av Emma Fälth, lärare vid Textilhögskolan i Borås och styrelseledamot i Svensk Form Väst. Panelen är namnkunnig; Christina Berggren (advokat MAQS), Dag Agård (varuhuschef NK) Alexander Graah (vd Dr Denim) Klara Bothén (designer).
Tid: tors 6/11, kl 08.00-10.00. Du bjuds på lätt frukost kl 08.00, samtalet börjar 08.30
Plats: MAQS Advokatbyrå, Östra Hamngatan 24, Gbg, 7:e vån. 

Anmäl dig senast 28/10 till: info@adasweden.se  Läs mer om samtalet under länken: http://www.adasweden.se/artikel/stold-lan-eller-flytande-ideer-var-gar-gransen/

 

VÄLKOMNA!

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Medlemskap i Svensk Form är ett bra sätt att fördjupa sitt designintresse och hålla sig uppdaterad i det senaste inom design- och arkitekturvärlden. Yrkesverksamma kan utöka sitt nätverk, få nya kontakter inom branschen och ta del av designutvecklingen i ett bredare perspektiv. Genom att aktivera sig inom Svensk Form har du chansen att göra din röst hörd och delta i vårt påverkans- och opinionsarbete. Som medlem i Svensk Form har du rabatt i följande butiker vid uppvisande av medlemskort:

Svensk Forms förmånsbutiker i Väst 
Granit – 10% www.granit.se
Robert Matton & Co – 15% (ej på nettovaror) www.mattonbutiken.se
Svenssons i Lammhult – 5% www.svenssons.se
Haga Interiör – 10% www.hagainterior.se
Krypton – 5–10% 031-13 63 66
Lerverk – 5% www.lerverk.se
Möbelgalleri Anna – 5% www.mobelgallerianna.com
Prickig Katt – 15% www.prickigkatt.se
Röhsska museet – gratis inträde – rohsska.se
Sintra – 5% (ej på utställningar) www.sintra.se

Förutom de exklusiva erbjudandena på Svensk Form-kortet, får du en prenumeration på Form – den främsta tidningen för nordisk design och arkitektur. Form kommer ut med 6 nummer per år, i en svensk och en engelsk upplaga.

BLI MEDLEM HÄR!
Gå in på länken för att anmäla dig som prenumerant på Form och medlem i Svensk Form.
JA! Jag vill bli prenumerant / medlem
 

Svensk Form Väst stöds av:

VGKunNm

2 reaktion på “Väst

  1. Pingback: Femina

  2. Pingback: OkiDoki! Arkitekter