Tillbaka till 175 år av Svensk Form

Distansundervisning igår och idag

Publicerat: 12 May, 2020

 

Studerande i ett hyll- och skrivbordssystem från String av Nils Strinning från 1952.

I veckan öppnar ansökningsomgången till Ung Svensk Form 2021. Och i en tid där mycket är stängt och undervisning sker digitalt på distans kan Svensk Forms årliga tävling även få rollen som en extra examensutställning. Men distansundervisning är inget nytt. Redan 1942 under andra världskriget startade Svenska Slöjdföreningen korrespondenskurser i teckning och konstindustriell formgivning för att underlätta konstnärliga studier.

Under 1940-talet växte korrespondenskurserna fram som ett nytt sätt att lära sig på distans. 1942, mitt under brinnande världskrig, gick Svenska Slöjdföreningen samman med NKI-skolan – Nordiska Korrespondensinstitutet – för att starta upp kurser i teckning och konstindustriell formgivning. Initiativtagare till kurserna var Gregor Paulsson (tidigare vd och från 1943 ordförande i föreningen) som såg samarbetet med NKI-skolan som ”ett pedagogiskt experiment”. Trots att många skakade på huvudet åt Paulsson idé så blev den en succé då han fick med sig en stor mängd framgångsrika formgivare och konstnärer att ställa upp som författare till kursbreven, bland andra Astrid Sampe, Kar-Erik Forsberg och Göta Trädgårdh.

Kurserna var tillgängliga för konstnärligt intresserade ungdomar runt om i landet och var uppdelade i en förberedande del där allmän teckningslära, färglära samt figur-, illustrations och landskapsteckning ingick. Därefter kunde studenterna gå vidare till fackutbildningar (som även var öppna för yrkesverksamma) inom reklamkonst, typografi, modeteckning, inredning, textil, metall och mönsterteckning. En del av deltagarna gick sedan vidare till att studera på bl.a. Konstfack. Svenska Slöjdföreningens korrespondenskurser i teckning och konstindustriell formgivning fortsatte fram till 1965 då det pedagogiska arbetet togs vidare i andra former.

Sedan starten 1845 har Svensk Form värnat om unga formgivare och deras utbildning oavsett om det har varit under krigs- eller fredstider och i år, när inget är som det brukar, vill vi särskilt bjuda in unga designer till Ung Svensk Form 2021 som en extra examensutställning.

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]