Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Plenitude #3 i Umeå

14 juni, 2014 | 10:00 - 17:00

In between light – materiality and rhythm

En utställning med shiboritextiler under Kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014. Plenitude pågår till den 14 juli 2014.

Plenitude är samlingsnamnet för en serie utställningar och samarbeten mellan bild- och formkonstnärer med anknytning till Sverige och Japan. Det gemensamma för de medverkande är att de i sina konstnärliga praktiker på olika sätt och i olika grad arbetar med eller förhåller sig till begreppet shibori. Shibori är ursprungligen ett traditionellt japanskt hantverks- och formbegrepp, med betydelser som vrida, pressa, knyta och dra åt, men används idag även som ett samlande internationellt paraplybegrepp som betecknar såväl uttryck som teknik. Shibori inbegriper en mängd olika sätt att färga, mönstra och forma (textila) material eller att transformera dem i mer konceptuell bemärkelse.

Den första utställningen genomfördes 4–20 oktober 2013 i Tokyo. I samband med öppnandet arrangerades ett publikt program med föreläsningar och artist talks. Utställningen besöktes av ca 1 000 personer och fick stor uppmärksamhet i japanska fiber art- och textildesignkretsar.

Deltagare: Chie Sakai, Sachiko Teramura, Yue Ukano, Yuko Umeda, Takumi Ushio, Sara Casten Carlberg, Elsa Chartin, Eva Davidsson, Eva Lagnert, Eva Marmbrandt, Kerstin Peterson, Åsa Pärson, Anita Swahn.

Ljudverk av Kim Hedås.
Utställningen cureras av Elsa Chartin och Åsa Pärson och är en del av Svensk Form Västerbottens program under Kulturhuvudstadsåret 2014.

Detaljer

Datum:
14 juni, 2014
Tid:
10:00 - 17:00

Plats

Galleri Verkligheten
Pilgatan 16 i
Umeå,