Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

DesignDagen Malmö

23 april, 2015 | 15:00 - 19:00

DesignDagen Malmö 23 april
DesignDagen är ett turnéformat med inspirerande föreläsningar och kunskapsseminarier som arrangeras av Svensk Form runt om i landet. Den 29 april är det DesignDagen Örebro, läs mer här.

DesignDagen Malmö går av stapeln på Form/Design Center i Malmö klockan 15.00–19.00 den 23 april. Det blir föreläsningar, vernissage för Ung Svensk Form och utställningen 25 kvadrat. Under dagen finns även konst- och designexperter från Lauritz.com på plats för att värdera besökarnas konst- och designföremål.

Program:
Föreläsningar kl 15–17
Värdering pågår (Lauritz.com) kl 15–17
Vernissage av Ung Svensk Form och 25 Kvadrat kl 17–19


Föreläsning: David Carlson (designstrateg)
David Carlson var en av jurymedlemmarna i Design S i år, i egenskap av rutinerad och erfaren kännare av designfältet i Sverige. Han arbetar som designstrateg och konsult inom designområdet. Han bidrar med kunskap och erbjuder skräddarsydda lösningar till företag som behöver en ompositionering, en revitaliserad strategi eller bara ett mer attraktivt produkt- och tjänsteutbud. David Carlson är författare till ”Make Design Matter”, en guide i pocketformat till bättre och mer meningsfull design. Genom åren har David grundat bland annat David Report, Designboost, Carlson Ahnell och David Design.

Föreläsning: Robert Janson – (Hidden Treasure)
Robert Janssons projekt Hidden Treasure – återvinningsstationer i en äggliknande form med guldskimrande skrud – blev utvalt och prisat av juryn i Ung Svensk Form. Hans förslag är att återvinningsstationerna tydligare placeras i det offentliga rummet, sticker ut och fångar uppmärksamhet i stadsbilden, istället för att gömma dem bakom bensinmackar och Icabutiker. Återvinningsstationerna får en gemensam och tydlig identitet som sprider budskapet om återvinning, en dold skatt. Robert har arbetat med en ny filosofi kring återvinning och stadsbild, en naturlig koppling mellan stadens liv och människors återvinning. Att återvinna blir något man är stolt över, alltid tillgänglig och en del av (i detta fall) Köpenhamns vardag. Om återvinning blir en naturlig del av vår vardag så återvinner vi också mer är hans tes.

Föreläsning: Astrid-Louise Lidforsen (Lauritz.com)
Astrid-Louise är värderingschef på Lauritz.com i Malmö och en av deras experter inom konst och designområdet. Hon kommer att hålla ett föredrag om hur de arbetar på auktionshuset, hur romantisk vardagen är på riktigt och vad som gör jobbet så otroligt spännande. Hon har med sig några föremål hon kommer att tala kring, och hon ser fram emot att titta besökarnas egna föremål efter föredraget. (Lauritz.com är på plats för fri värdering efter samtalet.)

Hon berör trender, vad som går att sälja och vad som bör skänkas. Hur tidsepokerna avlöser varandra lite snabbare i Lauritz.com auktionsvärld och en spaning om hur vindarna blåser framöver.

Föreläsning: Fredric Benesch och Katarina Lundeberg (In Praise of Shadows)
Arktiektbyrån premierades med ett ”S” i Design S, i kategorin ”Möbler och Inredning” för Aesopbutiken i Bibliotekstan. De kommer nu till Malmö och talar om Aesop, om sina visioner om framtiden och kommande projekt.

In Praise of Shadows har utgått från tre referenser i arbetet med Aesop: Jun’ichiro Tanizakis filosofi samt Lars von Triers och Ingmar Bergmans filmer. Tanizakis essä “Till skuggornas lov”, från vilken de tagit sitt namn, är en viktig referens. I essän utvecklar Tanizaki den traditionella japanska arkitekturen och estetikens essens och de har tagit fast på den starka traditionen av materialitet, patina och taktilitet. Referenserna till von Trier och Bergman var ett sätt att kommunicera vilken “Sverigebild” man uppmanades att relatera till.

Föreläsning: Eva Wrede och Mark Isitt
Författarna bakom boken 25 kvadrat berättar om Attefallshus i allmänhet och utställningen med samma namn i synnerhet. Vad innebär den nya friheten? Mark Isitt har skrivit om arkitektur och design sedan slutet av 80-talet för både svenska och internationella tidskrifter. Han var tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för den nordiska kvartalstidskriften Forum. 2015 utkommer hans bok om FN-högkvarteret i New York. Eva Wrede är journalist och har skrivit om arkitektur i svensk populär- och fackpress sedan 90-talet, bland annat Hus & Hem och den nordiska kvartalstidskriften Forum. 2008 utkom hon med boken 15 kvadrat, som presenterade 15 arkitektritade friggebodar.

Värdering pågår (Lauritz.com) kl 15–17

Har du frågor och funderingar rörande dina design- och konstföremål? Passa på att ta med dem till DesignDagen. Astrid-Louise Lidforsen (värderingschef) och Anna Tenje (expert modern design) från Lauritz.com finns på plats under dagen för att svara på alla frågor rörande värdering och föremålens historia.

Vernissage: Ung Svensk Form, kl 17–19

Ung Svensk Form är en arena för ung svensk design där behovet av att skapa kreativt utrymme inom designarbetet uppmärksammas. Om att tro på sin idé och genomföra den. Att våga leka, pröva och undersöka fritt, utan krav på anpassning till marknaden. I år är det tionde omgången av Ung Svensk Form. Genom åren har många nu välkända och etablerade formgivare varit med. Tävlingen och utställningen är ett bra sätt för unga formgivare att komma ut och bli synliga både i Sverige och världen. Utställningen pågår 24 april–7 juni.

Vernissage: 25 kvadrat

Sommaren 2014 klubbade Sveriges riksdag igenom beslutet om så kallade attefallshus. Detta är något helt nytt i bygglagstiftningen: ett 25 kvadratmeter stort komplementhus, som inte kräver bygglov och ändå får lov att vara en självständig bostad. I utställningen 25 kvadrat, baserad på boken med samma namn av Eva Wrede och Mark Isitt, presenterar 25 svenska arkitektkontor idéer om hur ett attefallshus skulle kunna se ut. I kraftfältet mellan visioner och farhågor har en timmerstuga, en paviljong, ett orangeri, en minivilla och andra byggnader tagit form. Utställningen pågår 24 april–7 juni.

Detaljer

Datum:
23 april, 2015
Tid:
15:00 - 19:00

Arrangör

Svensk Form

Plats

Form/Design Center
Lilla Torg 9
Malmö,
+ Google Map