Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

BAUHAUSKVÄLL på Möbeldesignmuseum

2 maj, 2019 | 17:00 - 21:00

I år är det 100 år sedan den legendariska Bauhausskolan grundades. Skolan var bara verksam i 14 år (1919-1933), men den satte starka spår i både svensk och internationell designhistoria. För att fira 100-åringen bjuder vi in dig till en inspirerande Bauhauskväll med föredrag av designhistorikern Kerstin Wickman och Magnus Englund, författare till boken “Isokon and the Bauhaus in Britain”. Dessutom: tillfälle att besöka Bauhausskolans rektor Walter Gropius arbetsrum genom VR-glasögon. Originalrummet finns bevarat i Bauhausstaden Dessau i Tyskland.

Just nu är evenemanget FULLBOKAT, men maila gärna rsvp@svenskform.se så sätter vi dig på väntelistan. Du kommer att få veta dagen innan ifall det finns platser över.

Under kvällen kan du ta del av en Bauhaus-influerad utställning med möbler från Möbeldesignmuseums samling. Se den klassiska Bauhausstolen MR 533 av Ludwig Mies van der Rohe och flera Bauhaus-inspirerade möbler från den svenska designhistorien.

Som Hedvig Hedqvist skriver i senaste numret av tidningen Form:
“Nästan all samtida design som vi omger oss med har sina rötter i Bauhausskolans ideal. Massproduktion som förenar funktion och estetik kan vi se exempelvis i Apples iPhone eller Iittalas dricksglas Kartio.”

2019 är det även 100 år sedan den legendariske direktören för Svenska
Slöjdföreningen Gregor Paulsson skrev propagandapublikationen Vackrare Vardagsvara. Paulsson var klart inspirerad av den tyska Werkbundrörelsen som banade väg för Bauhaus som firar sitt 100-årsjubileum bl a med två nya Bauhaus-museer i Weimar respektive i Dessau i Tyskland.

Svensk Form arrangerar i höst också en inspirationsresa till Berlin, Weimar och Dessau för att ytterligare uppmärksamma Bauhaus 100-årsjubileum. Mer info om resan presenteras under kvällen den 2 maj.

Tid: Torsdag 2 maj, kl. 17.00-21.00
Dörrarna öppnar 17.00. (obs! porten låses 18.00)
Första föreläsningen börjar 18.00.

Plats: Möbeldesignmuseum, Magasin 6, Frihamnsgatan 50- entré 1. https://www.mobeldesignmuseum.se/visitus

Entré: Fri entré för Svensk Forms medlemmar och studenter, 100 kr för icke-medlemmar. Du kan betala med Swish eller kort i dörren. Det går även bra att förhandsbetala: swisha 100 kr till nummer 123 6581 490, skriv ”Bauhaus” som meddelande och ta en skärmdump på kvittot som du sedan visar i dörren.

Anmälan: Just nu är evenemanget FULLBOKAT, men maila gärna rsvp@svenskform.se så sätter vi dig på väntelistan. Du kommer att få veta dagen innan ifall det finns platser över.

Vi bjuder på öl, vin & snacks till minglet 17.00-18.00. Kaffe, te och kaka i pausen mellan presentationerna.

VARMT VÄLKOMMEN!
Bauhauskvällen arrangeras av Svensk Form och Möbeldesignmuseum i samarbete med möbelföretaget Gärsnäs, Tyska Turistbyrån i Stockholm och Sachsen-Anhalts turistråd.

Bild: Cesca chair – Marcel Breuer 1928 och MR 533 – Mies van der Rohe 1927

 

 

Detaljer

Datum:
2 maj, 2019
Tid:
17:00 - 21:00

Plats

Möbeldesignmuseum
Magasin 6, Frihamnsgatan 50
Stockholm, Sverige
+ Google Map
Visa Plats-webbplats